Jump to content

marko_13

Члан
 • Број садржаја

  5237
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  3

Репутација активности

 1. Волим
  marko_13 got a reaction from Ninoslav in Lujo Bakotić ,najbolji prevod Svetog Pisma   
  Србине католику, СПЦ као званичан користи превод Синодске комисије СПЦ, а не Вука Караџића.
   
  Сви други преводи - Вуков, Бакотићев, Чарнићев итд. се могу користити, али Црква користи овај који је превела, иако је далеко од савршеног.
 2. Волим
  marko_13 got a reaction from Драшко in Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша   
  Не више, али сам често тамо.
 3. Волим
  marko_13 got a reaction from Драшко in Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша   
  Оно што је предност и снага Лондона, у односу на Бгд нпр, је у томе што сви одакле год да их ветар нанесе, попримају одлике Лондонаца. Значи нема киселог купуса на тераси, пљувања са прозора или бацања ђубрета. Просто те империја прогута и ако желиш да функционишеш понашаћеш се као да си већ десет генерација у Лондону.
  Што се провода тиче малолетници ни под тачком разно не могу нигде купити алкохол нити цигарете, као што не постоје ни журке по локалима, чак не може пунолетан ући у паб са малолетником. Малолетни могу само у ресторане са пунолетнима и у делу у којем није бар. Тако да се клинци углавном забављају по кућама и излазе у биоскоп. Пунолетни имају могућност да излазе по клубовима, али је то прескупа варијанта чак и за Енглезе. Тако се ретко, неколико пута месечно суботом увече, излази.
  Док траје радна недеља сви су сређени до пуцања, а онда петком после подне се могу срести такве "појаве" да је то незамисливо. Мислим да ми немамо ни бескућнике, који се толико упрљају и упропасте. Старији алкохолом, а млађи углавном храном и соковима. Када смо код бескућника, лондонска градска управа им штампа часопис, који бескућници продају у метро станицама и тако се издржавају. Прошење је дозвољено само недељом испред цркве, али тога има јааако мало. Углавном просе ленчуге, алкохоличари и наркомани, јер је социјална помоћ изванредна. Посебно је наклоњена самохраним мајкама.
 4. Волим
  marko_13 got a reaction from Драшко in Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша   
  Са Енглезима је изузетно лако ступити у разговор. И да, увек се, уколико није нека друга тема наметнута, на почетку ђаскања и упознавања говори о времену. То је просто уобичајена ствар. Никад се неко не пита које је вере, колико зарађује и колико има година. Почетне теме могу бити места или земље из којих се потиче, спорт, филмови или дневне новости неполитичког карактера. Много је лакше ћаскати него са људима са Балкана, а мислим да је разлог за то безбрижност. Комуникацију на овим просторима кочи, too much history, чак и кад су исти народи у питању.
  П.С. У вези са временом, треба знати да Енглези не носе стално кишобран зато што стално пада киша, већ зато што се не зна када може пасти. Буквално наиђе пљусак, потраје неколико минута и у сред лета и онда престане.
 5. Волим
  marko_13 got a reaction from Драшко in Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша   
  Лондон је невероватан град, Иако има око 7 милиона становника, а сваког дана дође још скоро 2 милиона који само раде (путују из околних места железницом), туриста и сл. Међутим, фрапантно је да је град изузетно миран, тј. тих, колико год је то немогуће поред толике масе. Ово се посебно односи на центар града, тзв. City, који је пословно, тачније банкарско средиште. Изузетно је уређен у сваком смислу и ред се свугде зна, а и нема много одступања пошто су надзорне камере (CCTV) присутне апсолутну свугде. Лондон је у правом смислу империјалан град, имате тај осећај у сваком тренутку, а деци се развија то осећање посебности од основне школе.
  Са друге стране Лондон је космополитски град у коме је јако тешко привући пажњу, пошто има буквално свега. Придошлице се управо препознају по збланутим лицима, приликом сусрета са неким естраординарним појавама и екстравагантним личностима. Становници су љубазни (за разлику од других крајева Енглеске - посебно северне), лако ступају у разговор и дружељубиви су, али поседују и нескривену надменост, тако карактеристичну за Енглезе. Још једна од карактеристичности Лондона јесу грађевине. Град је одлично архитектноски обликован и можете у истом кварту срести зграду из Шекспирове ере и неку супермодерну, али то не одудара, као нпр. Прогресова и зграда САНУ-а у Кнез Михаиловој.
  Основно превозно средство је метро, који је изузетно компликован за почетника, пошто има много линија које се секу. Но, када се човек ухода онда је ок. Новине могу да се купе на сваком ћошку, најчешће на бандерама, као и пециво, које Британци много воле. Иако је мегалополис и заступљени су разни ресторани, у приколицама и импровизованим трафикама се може купити само британски специјалитет - риба и помрфит. Дакле, Лондон је, може се рећи, врло необичан велеград у коме се чувају црвене телефонске говорнице ради традиције, иако их готово нико не користи и који има најсавременији, набржи и најтачнији градски превоз (чувени даблдекери долазе у секунди тачно). Интересантно је да возач прима само онолико људи колико може да седне пошто не постоји могућност стајања у аутобусима. Нема трамваја, нити тролејбуса.
 6. Волим
  marko_13 got a reaction from Trifke in Да ли је Владимир Димитријевић обмањивач?   
  Овде егзорцизам треба...
 7. Свиђа ми се
  marko_13 got a reaction from Поет in Атеизам   
  Све вам је слободно, али вам није све на корист.
 8. Волим
  marko_13 got a reaction from TSCHeTSCHen in Зоран Ђуровић: Жене су биле рукополагане   
  Као и много пута до сада, овај чланак потврђује да је након победе иконопоштоватеља монахократија ушла у Цркву уносећи много монашког и отшелничког, при томе губећи много тога што је до тада било својствено - градски типик, ђаконисе, дужина богослужења...
 9. Свиђа ми се
  marko_13 got a reaction from Aleksandra_A in Када је страх непријатељ, а када пријатељ човеку?   
  Врло интересантан текст. Може бити на корист свима нама, јер нема човека да се у одређеном тренутку не уплаши или делимично не клоне.
 10. Волим
  marko_13 got a reaction from Биљана, два in Монаштво - историја православног монаштва   
  Смета зато што је богословље живо, а не експонат у музеју старина који се брижљиво чува и дотиче једино када треба обрисати прашину.
 11. Свиђа ми се
  marko_13 got a reaction from Glas razuma in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Оче Саво, Ви сте нешто најбоље што се десило овом форуму.
 12. Волим
  marko_13 got a reaction from ines in Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus   
  25. децембар је са разлогом изабран за датум прослављања Божића, јер је тиме хришћанство показало ко је ново и једино истинито Сунце, с обзиром на то да се тог дана у паганској Империји прослављао празник непобедивог сунца.
   
  Што се тиче сличности - наравно да постоје, јер је Логос надахњивао људе и пре свога отелотворења. Што рече свети Кипријан Картагински - Све што није противно Јеванђељу, наше је.
 13. Волим
  marko_13 got a reaction from Благовесник in Писмо упућено Алојзију Степинцу 1942, његов одговор и кајкавска песма   
  Подсети ме на песму коју је често певао мој деда:
  Мислила је Павелића Ката,
  да ће бити краљица Хрвата,
  није знала кукавица сиња,
  да ће бити хранитељка свиња.
 14. Волим
  marko_13 got a reaction from Благовесник in Проф. др Владимир Вукашиновић - предавања , беседе   
  Изузетно важна књига у овом времену разних квази-литургичара и расколника.
 15. Волим
  marko_13 got a reaction from Леги in Lujo Bakotić ,najbolji prevod Svetog Pisma   
  Србине католику, СПЦ као званичан користи превод Синодске комисије СПЦ, а не Вука Караџића.
   
  Сви други преводи - Вуков, Бакотићев, Чарнићев итд. се могу користити, али Црква користи овај који је превела, иако је далеко од савршеног.
 16. Не свиђа ми се
  marko_13 got a reaction from carjunaka in ОДГОВОРИО ЗА „ХЕРОИН“: Игуман Рафаило величанствено одговорио медијима! (ВИДЕО)   
  Игумана Рафаила не познајем и немам никакву емоцију према њему. Оно што желим да знам је - која је поента реченице да је вода лошег квалитета, а хероин никакав у причи о јављању Тројичног Бога!?
    Да је отац Рафаило искусан и ЗРЕО духовник извинио би се, рекао "лупио сам, омакло се, уморио сам се после 75 минута проповедања", а не би се вадио на светске медије.   Оно кад хоћеш да се извучеш, па се још више закопаш. И не значи да си против неког у Цркви, макар био и свештено лице, ако му кажеш истину у лице.
 17. Волим
  marko_13 got a reaction from SerbCro in Lujo Bakotić ,najbolji prevod Svetog Pisma   
  Превод никада не може бити најбољи. Може само бити бољи или гори...
 18. Волим
  marko_13 got a reaction from SerbCro in Lujo Bakotić ,najbolji prevod Svetog Pisma   
  Србине католику, СПЦ као званичан користи превод Синодске комисије СПЦ, а не Вука Караџића.
   
  Сви други преводи - Вуков, Бакотићев, Чарнићев итд. се могу користити, али Црква користи овај који је превела, иако је далеко од савршеног.
 19. Волим
  marko_13 got a reaction from ines in Стигме ( Стигмата )-мишљење чланова форума о томе?   
  Да, то је јасно да нису знак светости и да им не треба давати неки велики значај. Има тога где су виђења истинска, али и мнооого када су начин на који се неко може искушати, упасти у гордост, прелест...
  Зашто мислим да су показатељи тога? Пре свега, зато што су многи духовници и аскете РКЦ криле стигмате, као нпр. падре Пио. Мислим да су свесни одакле су, јер су, ако направимо паралелу са виђењима, светитељи који су их се удостојили од стране Бога то откривали, а не сакривали.
  Рукавице нису због зиме

 20. Волим
  marko_13 got a reaction from Лапис Лазули in Зашто жена не може бити свештеник?   
  Онима којима није јасно зашто жене не могу бити свештеници нека погледају икону Педесетнице. Ствар је врло проста.
 21. Волим
  marko_13 је реаговао/ла на Поуке.орг - инфо у ТВ Храм: Личност и заједница - Православна породица и изазови у данашњем времену (ВИДЕО)   
  Погледајте видео запис емисије Телевизије Храм "Личност и заједница", у којој је било речи на тему Православне породице и изазовима са којима смо суочени у данашњем времену. 
   
  Аутор и водитељ: Дејан Стојадиновић.
  Гости: брачни пар отац Марко и попадија професорка Наташа Јефтић из Младеновца, који су говорили о неповољним околностима одрастање данашње деце и омладине, која је препуштена губитку смисла и нихилизму. Православна породица треба, по овим изузетно занимљивим саговорницима да помогне деци да нађу пут живота у Христу.

  View full Странице
 22. Волим
  marko_13 је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у ТВ Храм: Личност и заједница - Православна породица и изазови у данашњем времену (ВИДЕО)   
  @marko_13 Одлична емисија о. Марко. Очекујемо још много тога добро од тебе, имамо хвала Богу шта и да чујемо.
  Велики поздрав и за цењену професорку - попадију.
 23. Волим
 24. Волим
 25. Волим
  marko_13 got a reaction from jedan čovjek in Темплари   
  Нису темплари били ни мало наивни, нити их је папа само из разлога сујете и грамзивости уништио...
×
×
 • Креирај ново...