Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Шкриљац Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер Мрак Ubuntu VKontakte WhatsApp Viber

ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ VIBER ГРУПИ, КЛИКНИТЕ НА ЛИНК

RYLAH

АДМИНИСТРАТОР
 • Број садржаја

  15490
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Days Won

  57

RYLAH last won the day on Октобар 20 2017

RYLAH had the most liked content!

О RYLAH

 • Ранг
  Oh fishy fishy fishy fish!

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

59783 profile views
 1. Русија или Америка или... ?

  Хвала ти. Погледаћу сутра обавезно.
 2. Русија или Америка или... ?

  Немци су се предали. Безусловно. И то двапут, ако рачунамо оно друго понижење кад је уприличено још једно потписивање предаје због Совјета. Јапанци нису и никад не би. То јест, хтели су, али да они постављају услове, што Американцима није било прихватљиво.
 3. Русија или Америка или... ?

  Неће да гину њихови војници, оће да освоје јапанско копно. Већ су претрпели огромне жртве и видели да Јапанци нису склони предаји, а склони су да нанесу огромне губитке Америма кад год се сукобе прса у прса. Шта се ради у тим ситуацијама ако имаш прилику да бацаш бомбе? Кога пре жртвујеш? Своје војнике или туђе цивиле? Не знам из које ти перспективе посматраш, ал кад је рат владају неке друге законитости.
 4. Русија или Америка или... ?

  Ма знам за то све, стварно. Али и за то имаш оправдање: плашили су се Јапанаца који су фанатично и крајње брутално ратовали, и хтели су да их бију "њиховим оружјем". Нису им били прихватљиви потенцијално огромни губици у људству. Већ су се зезнули код освајања Иво Џиме, и нису хтели још једну такву ситуацију никако да понове. Исто су имали и сасвим беспотребно искрцавање на још неко острво, заборавио сам име, које их је коштало катастрофа, и ту су исто нахватали страх од Јапанаца. А пречи су им свакако били животи њихових војника него јапански, јбг. Совјетска освајања по Манџурији и повратак Сахалинских острва јесу натерали Јапанце да буду флексибилнији, али све до краја рата, чак и после две атомске бомбе, нису пристали на безусловну предају. И на крају су и извукли неке повластице типа да им остане цар и још неке ситне церемонијалне ствари, али зато што су се Амери уплашили да ће Совјети да откину превелики део за себе, па онда олабавили мало политику безусловне предаје. Ово све наравно може да буде неистина, јер сам о тој теми читао неколико врло вероватних и ко зна колико мање вероватних теорија. Може да буде да су једноставно хтели да тестирају бомбе, што је такође вероватно, али мени лично је ово прихватљивије. Ма колико било хладно и можда и цинично, у потпуности одговара развоју тог рата.
 5. Русија или Америка или... ?

  Не оправдавам никога, таман посла. Али ја још нисам наишао на дефинитиван одговор да ли је било потребно бацити две атомке или се радило о експерименту. Ево сад и Лане каже да са војничке стране Нагасаки није био оправдан, а постоје чак и записи да су Јапанци одбили предају чак и после Хирошиме, јер су мислили да Америкаци блефирају, и да имају само једну атомску бомбу. Ево прво што сам ископао, од лика који је на Редиту на Аск Хисториан, што је један од сабредита које веома ценим Поента је само да не бих тако олако доносио судове, посебно не о нечему што се тиче историје. Само шта сам све ископао о Другом рату у последња два до три месеца, руши многе митове који су давно прихваћени као апсолутне истине. А ово је питање које је иначе и даље контроверзно и око ког постоје неслагања још од краја рата па до данас.
 6. Русија или Америка или... ?

  Без намере да било кога правдам или осуђујем, јер сам чуо педесет различитих мишљења о потребности тих атомских бомби, али како можемо да знамо како је било тим људима кад су доносили такве одлуке? Не верујем да је неко баш толики психо да опуштено одлучи да у смрт пошаље пар стотина хиљада људи. Верујем да се такве одлуке доносе екстремно тешко, да се са последицама тих одлука живи целог живота, и да сигурно има разлога из ког су донете.
 7. Не разумем шта би сад да постигнеш. Хоћеш да по стоти пут уђемо у дебату, па кад ти изађем са текстовима, табелама, егзактним подацима и слично, да се само аутистично повучеш па да се вратиш за који дан на тему и наставиш као да ниште није речено? Или да од себе по стоти пут направиш жртву кад добијеш аргументован одговор и опет се повучеш на пар дана и онда се вратиш као да ништа није речено? Не контам. Трудим се да искулирам дискусију за коју знам како ће да се заврши, и то потпуно отворено, ајд ми реци шта је твој циљ сад.
 8. Децхко, једноставно ниси квалификован да причаш са мном о било чему што има везе са друштвеним темама. Не знам шта те је сад нагнало на то, али незнање које проказујеш у сваком разговору о тим темама далеко више говори о теби. И не само незнање, али да се зауставимо на незнању, довољно је сасвим, а и лакше за све.
 9. По цену да прекидам овај хомоеротични circlejerk пун трагичног незнања, има и за нас једна потенцијално битна вест, а везана је за Трампа и његову администрацију. Постоји велика и реална могућност да Џон Болтон и званично буде постављен за Трамповог саветника за националну безбедност. Зашто је ово значајно за нас? Зато што је један од ретких утицајних људи у САД који се слаже са позицијом Србије по питању Косова и Метохије, и чак је током година изјављивао да ће Косово да буде окидач за велике таласе исламског екстремизма на простору целе Европе. Наравно да САД неће да повуку признање Косова као независне државе, али у ситуацији када се Косово користи као полуга за притисак Србије, ово би нам потенцијално могло донети мало више простора за деловање.
 10. Русија или Америка или... ?

  Ако имплицираш да је та идеја измишљена да би уништили Русију, у проблему си, јер је екстремно мало фалило после Првог св. рата да Немачка постане комунистичка земља, све до Другог св. рата Велика Британија је имала катастрофалних проблема са врло јаким комунистичким ћелијама на свом тлу, да Француска, Италија и Грчка постану комунистичке после Другог св. рата, итд. Заправо се Немачка толико панично плашила да комунисти не направе револуцију да је дозволила и подстицала нацисте као одговор на комунисте. Знамо како се то завршило. Знамо и колико је људи из тих западних земаља погинуло у рату против те бољшевичке револуције и колико су помагали Белу гарду, једном када се Велики рат завршио. Нема неке велике и испланиране завере против Русије, брате. Има да је Немачка искористила ситуацију да упропасти свог непријатеља у рату, али све те земље западне Европе, на челу са Немачком, су се бориле против комунизма у својим друштвима све до Другог светског рата, а неке и деценијама после тога. Такве идеологије које нуде правду, освету тлачитељима и леба за све увек нађу плодно тле тамо где је народ сиромашан и гладан правде.
 11. Русија или Америка или... ?

  Ма и они се често утрипују на те глупости, али ми је глупо да ми овде расправљамо са тих позиција, јер нам сужава и објективност и поље деловања.
 12. Русија или Америка или... ?

  Искрено се надам да ће нас да заобиђу. Макар један рат, ако га уопште буде, да прође мимо нас. Посебно тај хипотетички, који се нас не би тицао.
 13. Русија или Америка или... ?

  Нико није за "супериорност муслиманске над хришћанском куктуром на КиМ". Да ту културу нису браниле војске баш тих народа са запада, не би је више ни било, макар не јужно од Ибра. Може сад да се разговара како и зашто је до тога дошло, али нико са запада не жели КиМ без православних споменика културе, нити раде на томе да се то албанизује или исламизује, или да се грандиозност те културе гурне у запећак. Чак ти највиши западни званичници кад год посете КиМ, обавезно посете и Дечане, Грачаницу или Пећку патријаршију. Што опет не значи да ми треба да прихватомо њихов поглед на ситуацију, наравно. Али далеко од тога да су они слуге нечастивог који би да сатиру Православље по свету.
 14. Русија или Америка или... ?

  Ко их је убијао и сатирао? Дошли људи са запада? Или чистокрвни Руси, Грузини, Молдавци, Украјинци и остали? Неће баш да буде да се та револуција појавила ни из чега. Пре Октобарске револуције, била је Фебруарска, која је прошла без крви. А пре Фебруарске, било је педесетак година атентата и политичке нестабилности, јер су људи у Русији тражили основна права. Дал су Немци искористили то стање да Русију избаце из рата? Апсолутно да. Али не можеш да кривиш Немце зато што су искористили слабост код непријатеља да му задају фатални ударац, то би свако на њиховом месту урадио. Нема "духовног Запада", посебно не у том времену кад су друштва "духовног Запада" ратовала једна против других. Нема га ни данас. Има доминантне земље на западној хемисфери, коју из својих интереса прате остале земље мање - више, али далеко од тога да је то било како неки монолитни блок, свађају се они између себе вазда, само што је питање колико ми све то пратимо.
×
RYLAH - Живе Речи Утехе