Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

ВИЛМА

Члан
 • Број садржаја

  4529
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на GeniusAtWork у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Тешко се може избећи чињеница да је код нас ипак била карактеристична ситуација, каква можда није била нигде другде. Јер друге земље нису имале манијака на власти, који у доба незапамћене кризе у задњих 100 година и првог општег карантина у људској историји, људима свакодневно прети са медија. Извео је војску на улице, људима прети да ће увести вишедневни а можда и вишенедељни 24-часовни полицијски час, каже да не зна како ће се људи прехранити ако дође до тога, хвали се како воли да уноси немир и страх међу људе, прича да ако пензионери изађу на улице неће бити довољна сва гробља да приме све који ће страдати (нормално јер је то била Ђиласова идеја да се дозволи старијима да излазе једном дневно ), прави Сајам по узору на конц логор (слике за које је и Кон изјавио да су узнемиравајуће) где ће присилно смештати заражене, пензионере је затворио и дозволио им да као пацови излазе једном недељно од 3 до 7 ујутру; а онда се жали како их има много у редовима испред продавница и да ће им и то укинути. Сваког викенда по тродневни 24-часовни пол. час.
  Његова премијерка се дере на новинаре на конференцијама и напушта их. "Струка" демонстративно напушта конференцију за штампу јер су љути на народ што је недисциплинован - да би Кон одмах иза тога отишао на Пинк. Исти ти људи изјаве да све код нас иде добро, 24 часа иза тога масовно шаљу свима смс да нам се приближава италијански сценарио.
  Такве ствари много више и лакше отерају људе у теорије завера и изазову бес и инат од недоследности СЗО, коју 99% људи уопште и не прати и не занима их него слушају само оно што им се каже на телевизији.
 2. Љут
  ВИЛМА је реаговао/ла на obi-wan у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100037330301084
  ...
  "Забрана окупљања!!!
  Дистанца!!!
  ГВОЗДЕНА ДИСЦИПЛИНА!!!
  "Струка" предложила!!
  Забрана кретања!!!
  Забрана окупљања више од 2!!!
  Дистанца 2 метра!!!
  НЕДИСЦИПЛИНОВАНИ БЕОГРАЂАНИ!!!!
  ТОТАЛНИ КАРАНТИН!!!
  Кога бре ви зајебавате мајке вам га безобразне???!!"


 3. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Juanito у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Ал пази, школе и факултети морају радити... Па то је прва ствар коју треба затворити јер последице због губитка семестра или полугодишта теже нули. 
  Штавише, сви смо 1999-те школску годину године завршили негде баш у ово доба године, 11 дана од данашњег. И шта се тачно десило?
 4. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Juanito у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Корона није толико опасна као чисто здравствени проблем на нивоу појединца. Можда је ко грип, можда мало гора, знаће се после неког времена, још је рано за дефинитивне закључке. Оно што је сасвим сигурно је да је најгори ешидемиолошки проблем кога је планета видела у последње време. То је оно што ти и екипа не капирате. Проблем је огроман број оболелих у исто време. То је олешило Италију само тако. Наравно да не би требало да паничи здрав и јак појединац који закачи вирус, ал то је друга тема. Апсолутна је људска и хришћанска дужност да се предузму мере да се епидемија успори и стави под контролу јер се тиме штите хиљаде живота слабијих и угроженијих. Свако другачије понашање је понашање неодговорног клинца који вози 100 на сат кроз насеље јер је искусан возач тркачких аутомобила. 
 5. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на АлександраВ у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Француски бискуп би требало да се држи свога посла, и да се прво мало информише пре него што почне да лупета. У крајњој линији, вирус је стигао и у Ватикан, и верујем да ће сада тамо имати сасвим довољно места и простора да покаже све оно што је у овом тексту напричао.
  Има довољно доступних материјала од стране стручне и научне јавности, из независних и потврђених извора који сасвим лепо објашњавају да нема потребе да се више трпа сезона грипа и "Its just a flu bro" коментар у контекст овог вируса и ове пандемије. Ово није вирус грипа! Ми не знамо са чиме имамо посла. И док не сазнамо, не можемо да се бавимо оваквим лупетањима колико људи од чега умире и да поредимо бројке. Овај вирус је нов, непознат, не знамо како ће се прича даље развити, а када је грип у питању не ради се о сезони грипа, него појави неколико различитих (или више врста) вируса грипа, у сезонском интервалу. Друго, за вирусе грипа су доступне вакцине. Треће, и у овом замаху епидемије непознатог вируса, већ је доказано да има већу смртност и много тежу клиничку слику у тешким облицима, дакле не говоримо о компликацијама, већ о клиничкој слици саме болести, а болест је тек узела маха, епидемија траје и не може се тачно поредити са заокруженим циклусом било које друге епидемије. И најзад, ово није инфлуенца, ово је вирус SARS-CoV-2 који изазива Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (Тешки акутни респираторни синдром коронавирус 2). Ето, претражите SARS-CoV-2, HCoV-19, 2019-nCoV, COVID-19, Human coronavirus 2019, па читајте.
  Мрзи ме да постављам све овде, и овако се на овој теми више форсира прича "Its just a flu bro" и све је то некаква светска завера, и није то ништа - масовна паника је у питању.
  И свако ко користи термин паника, требало би да престане да злоупотребљава тај термин, има довољно психосоциолошких студија које лепо описују шта је паника а шта не, па да рашчисти сам са собом пре него што зафрљачи панику у сваку реченицу када су некаква потенцијално опасна дешавања изазвала неку потпуно нормалну и очекивану реакцију код људи у том контексту.
 6. Свиђа ми се
  ВИЛМА got a reaction from Tanja M in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Zar je moguce da je ovaj virus "skakac s motkom" pa je preskocio nasu zemlju a sve u okruzenju ne ? Ocigledno je da se krije da je virus medju nama. Uzasno uznemirujuce je to sto svi znamo i ocekujemo da ce ova  vlast prikrivati istinu i pustiti stihijski da virus cirkulise pa ko prezivi,pricace.
 7. Свиђа ми се
  ВИЛМА got a reaction from JESSY in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Zar je moguce da je ovaj virus "skakac s motkom" pa je preskocio nasu zemlju a sve u okruzenju ne ? Ocigledno je da se krije da je virus medju nama. Uzasno uznemirujuce je to sto svi znamo i ocekujemo da ce ova  vlast prikrivati istinu i pustiti stihijski da virus cirkulise pa ko prezivi,pricace.
 8. Зачуђен
  ВИЛМА got a reaction from Поуке.орг инфо in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Zar je moguce da je ovaj virus "skakac s motkom" pa je preskocio nasu zemlju a sve u okruzenju ne ? Ocigledno je da se krije da je virus medju nama. Uzasno uznemirujuce je to sto svi znamo i ocekujemo da ce ova  vlast prikrivati istinu i pustiti stihijski da virus cirkulise pa ko prezivi,pricace.
 9. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Драшко у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  I Mozarta i Nishizawu 
  Idi Nale u .... oči mi suze 
  Nostalgia nostalgia canaglia 
 10. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Жељана у Anksioznost – savjeti i liječenje   
  Бог ти помогао Зоране. Можеш ли да напишеш нешто о себи? Претпостављам да ти је то година рођења у надимку? Ако будеш имао воље, могу ти описати лична искуства у борби са анксиозношћу (мој син). Укратко ћу ти описати временску ленту догађања са мојим дететом и шта је предузето са наше стране: Пре три године затекла сам сина (тада 15 година) који се раније вратио из школе. Седео је сав усплахирен и рекао ја више не могу. На њему су се јасно истицале физичке манифестације немира: дрхтавица браде, ногу, зној и муцање. Одмах смо позвали пријатеља клиничког психолога, ту није било чекања. После разговора са сином, психолог је саветовао посету дечјем психијатру. Дечји психијатар у Новом Саду поставља неколико разних (радних) дијагноза, не преписује никакве лекове, даје савет, контрола након шест месеци. После пар контрола увиђамо да му државни лекар не може помоћи. Хоће али не може јер је један од свега тројице дечијих психијатара за читаву Војводину. Просто се не може помоћи у претрпаној канцеларији на одељењу болнице пуној хитних случајева и прекидања лекара. Од разговора као насушне и вероватно једине делотворне методе у случајевима акутне анксиозности ту нема ни помена. Између контрола син запада у кризе, има самоубилачке помисли, самоповређује се, опрашта се са другарима и нама јер жели да се убије, пије пуну кутију неких лекова. Губимо полако наду, очај се јавља. Нема вољу низачим, не излази из собе, престаје да иде у школу...Не знајући шта да чинимо, молимо лекаре да му дају неке лекове, да га сместе у болници. Одбијају лекове, тврде да ће му болница само одмоћи. Након годину и по неописивог страха и патњи, одлазимо код психотерапеута у нашем граду (Кикинда). Тиме се завршавају посете Новом Саду али се не прекида веза са дечијим психијатром због везе са школом. До данашњег дана је на психотерапији, сада има 18 година, завршава кикиндску гимназију. Резултат? Дете се потпуно опоравило, пет нула просек све четири године, кандидат и вероватно ђак генерације, будући студент филолошког у БГ, пун енергије, мотивисан...Невероватно, Богу хвала. Моја порука теби је да има решења, ти имаш само неки чвор који треба развезати, о томе можемо касније ако будеш расположен За почетак, послушај брата Тражитеља, лепо збори. Надам се да ти је ово моје слово мотивација да кренеш...и победиш. Поздрав.
   
   
 11. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Драшко у Anksioznost – savjeti i liječenje   
  imam par prijatelja koji su sa ovim problemom
  jako su im pomogli psihijatri i lekovi koji su naravno propisani strucno
  psihijatri su sa njima i razgovarali i to im je bila odskocna daska za dalje u resavanju
   
 12. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Тражитељ у Anksioznost – savjeti i liječenje   
  Прва инстанца, лекар опште праксе. Он ће те најбоље посаветовати о третману и о томе да ли је потребан упут за неуропсихијатра.
  Анксиозност је много широк појам, може ићи од тога да је човеку довољно да убаци шетње, физичку активност и умирујуће чајеве, али је први савет да о томе не тражиш савет преко интернета. Људи углавном потцењују "проблеме душе" и поистовећују их са својим потиштеностима или свакодневним притисцима, а анксиозност није за шалу, она може да створи симптоме сличне инфаркту, може човек од ње свест да изгуби и заврши у хитној помоћи.
  Дакле, лекар и савет са лекаром као први корак, и без осећаја срамоте, то је здравствени проблем као и сваки други. За то, између осталог, и плаћамо здравствено осигурање. Плус што су лекари и свесни људске нелагоде око оваквих проблема, тако да на дискрецију можеш да рачунаш 100%. Срећно и јави се са искуствима, помоћи ћеш некоме сигурно.
 13. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Драшко у Човече, 2020. година је. Ал' је матор овај форум, или ми.   
  ova je pre u skladu sa Milanovim izborom
 14. Волим
 15. Волим
  ВИЛМА got a reaction from Natasa. in Razvod braka   
  Јел могу ја да одговорим, с обзиром да сам у том "статусу".
  Мислим,нисам 100 % сигурна, али можда има нечега и у томе што су разведене жене вероватно разочаране у брак, и већини вероватно не пада на памет да опет улазе у брачне воде, а то онда доста растерећује мушкарце јер знају да не морају да се плаше да ће те жене можда очекивати озбиљнију везу или брак. Онда је у старту све опуштеније.
  А мушкарци који их спопадају безобразно и бахато се вероватно осмеле јер иза тих жена не стоји мушкарац као заштитник, а можда и мисле да оне једва чекају да их неко стартује, а да се само фолирају кад их одбију. Ваљда мисле "загореле су"
  Можда сам се сада налупетала, али мислим да има неке логике у томе.
 16. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Natasa. у Kako ziveti bez posla?   
  Ne treba ni preterivati sa spuštanjem kriterijuma. Imati posao koji je previše ispod obrazovnog nivoa deprimira isto kao i nezaposlenost.
  Da se neko ne uvredi, sve je to ok, ali da čovek sa fakultetom mora da bere voće, velika je verovatnoća da će da padne u očajanje. Razumem da ću da dobijem negativne reakcije, ali mi nije jasno zašto se na ovim prostorima prihvata sve i svašta pod izgovorom "poštenog rada". Daleko od toga da je sramota, ali mislim da je u redu imati i neki kriterijum ispod koga ne treba ići.
  Imala sam i ja posao van struke, ali mi je odgovarao obrazovno, pa je bilo i zanimljivo. 
 17. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Јелена011 у Да ли прељуба треба да буде криминализована?   
  Pa kome nije dobro nek ne bude. Muka sto mi volimo da turamo nos de mu nije mesto pa mislimo da i drugi moraju ko mi... Nas narod je surov, paganski i pun stereotipa. To se tesko menja. 
   
 18. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Јелена011 у Да ли прељуба треба да буде криминализована?   
  Joj muskarci! 
  Nikad to necu razumeti. 
  Umre zena, ajde jadan muz da se ozeni sto pre ponovo jer je jadan mukica sam nesposoban. Slicno i za zenu, ako ostane udova, odma je jadna nezasticena, pa sta ce... 
  Ljudi dovoljni amo mi nama samima, dovoljno dobri, celi, sigurni, sposobni. Ko je bez partnera iz bilo kog razliga ukoliko pozeli moze ga naci, al ne zato sto se valja, zato sto je nezasticen, nesposoban il kako vec ko smatra. 
   
 19. Свиђа ми се
  ВИЛМА је реаговао/ла на Avocado у Да ли прељуба треба да буде криминализована?   
  Nisu "osećanja" predmet zaštite kod k.dela uvrede, već čast i ugled... pri čemu je kleveta (koja je imala isti osnov) dekriminalizovana kod nas pre nekoliko godina, a uvreda je takođe dekriminalizovana u velikom broju zemalja... i očekivalo se da će i ona biti dekriminalizovana u istom paketu i kod nas... (naravno, možeš uvek da tužiš građansko-pravno za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda)
  Ja bih ukinuo i uvredu, a ne dodavao još krivičnih dela koja se gone po privatnoj tužbi, kod kojih su kazne male i društvo realno nema nikakav interes da se krivični sudovi time bave...
  Ne postoji krivično delo pretnja... pretnja je jedna od radnji izvršenja kod raznih dela (obično u frazi: "ko silom ili pretnjom...").
  Verovatno si mislio na:
  Ugrožavanje sigurnosti
  Član 138
  (1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica,
  kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
  (2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice,
  kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
  (3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja,
  kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
   
  Ne da je važno nego je neophodno... bez toga nema krivice (nema umišljaja)... jedino što se u praksi najčešće nekako podrazumeva... ali ako sudija poveruje da nisi pretio ozbiljno nego u šali (što podrazumeva da si ti očekivao i da ovaj drugi zna da se šališ), oslobodiće te... bez obzira na strah drugog...
  Strah i ugroženost drugog su bitni jer je delo tako definisano: "ko ugrozi sigurnost nekog lica...", a ne iz nekog drugog razloga... drugim rečima, ovo je dvostruko kvalifikovana pretnja... mora da bude usmerena na napad na život ili telo (ne može ako si pretio da ćeš mu polupati neku stvar ili nešto treće)... i mora da bude takva da je došlo do ugrožavanja sigurnosti nekog lica.
  Inače, za ovo delo se goni po službenoj dužnosti, a ne po privatnoj tužbi, što znači da društvo/država smatra da onaj ko to radi treba da bude kažnjen čak i kad žrtva ne želi da ga goni tj. da je u interesu svih nas da takav bude kažnjen.
   
  Nije kriminalizovano zato što osećanja nisu baš sjajan predmet zaštite, mnogo lako se povređuju i različito kod različitih ljudi... ako Karleuši kažeš da nije baš lepa i nije sjajna pevačica, verovatno ćeš joj povrediti osećanja... ali to je samo njen problem...
  Nije kriminalizovano i zato što za razliku od npr. ljudi koji drugima ugrožavaju sigurnost teškim pretnjama, društvo/državu generalno zabole uvo da li si ti prevario svoju ženu... to je između vas... i to je toliko vaša privatna stvar da vam ne damo ni da pokrećete privatne krivične tužbe... ne interesuje nas da učinilac bude u evidenciji učinalaca krivičnih dela... ne želimo ga u zatvoru ako ne plati novčanu kaznu... itd...
  Pošto kod nas od 2005. postoje (pred)bračni ugovori, supružnici mogu njima da definišu kaznu za preljubu... pa lepo napišete da ako neko nekog prevari, onaj drugi dobije celu (zajedničku) kuću... ili nešto slično...
 20. Волим
  ВИЛМА је реаговао/ла на Панарет у Да ли прељуба треба да буде криминализована?   
  Против сам, зато што је брак добровољан однос и особа пристаје на ризике које одлука ступања у брак носи са собом. Уколико неко насилно улази у простор другог, примерице тако што га вређа, онда је нападнута особа принуђена на позицију жртве агресијом другог. То међутим није случај код брака. Особа једноставно може да се разведе и да изађе из односа у којем је изложена повређивању.
 21. Волим
  ВИЛМА got a reaction from Aleksandra_A in Страхови   
  Neki psihijatri kažu da je strah od smrti ustvari strah od života.
 22. Свиђа ми се
  ВИЛМА got a reaction from Aleksandra_A in Страхови   
  dada код мене се страх увећава кад помислим на најгори сценарио сваке ситуације
 23. Волим
  ВИЛМА got a reaction from Aleksandra_A in Депресија се лечи редовним литургијама   
  Ne slažem se.
  Depresija može biti izazvana mnogim faktorima. Manjak energije izazvan hroničnim umorom je samo jedan od uzroka.
  Takođe, AD pomažu, itekako. Monogo je opasnije pustiti depresiju da se razvija, jer se nelečenjem produbljuje.
  Vernicima liturgija sigurno pomaže u većem ili manjem procentu, ali da je jedini lek, zaista se ne slažem.
  O tome već imasmo neke primere čak i ovde, svedočenja forumaša koji su redovni na liturgijama, a opet depresivni i traže pomoć.
   
  Lekovi ne rešavaju probleme, ali pomažu da se osoba sabere, da se smiri i prikupi preko potrebnu snagu i pribranost da racionalno sagleda svoj problem i krene u njegovo rešavanje.
 24. Волим
  ВИЛМА got a reaction from Aleksandra_A in Када је превише стварности...   
  U takvim stanjima dosta čitam neke knjige koje me podsećaju da postoje druge,suštinski bitnije stvari. Takođe se dosta lečim muzikom.
 25. Волим
  ВИЛМА got a reaction from Aleksandra_A in Страхови   
  Емилија, дивна је твоја жеља да се ова тема покрене и да се дође до конкретних свештеничких савета. Надам се да ће се отац Угрин поново огласити на овој теми.
×
×
 • Креирај ново...