Jump to content

Вуксан

Члан
 • Content Count

  133
 • Joined

 • Last visited

  Never

About Вуксан

 • Rank
  Интересује се
 • Birthday 01/01/1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно
 1. Бачку створише Бачвани, Срем Сремци а Банат Банаћани!
 2. Не пада ми на памет писати "срПским", пишем само србским йезиком и србским писмом, ћирилицом. А ти би се трѣбао запитати койим ти йезиком пишеш; писмо койим пишеш йе очигледно страно. Чийе су рѣчи горе потамњене? Немой ми само казати да су срПске! Можеш ли написати иоле сложенийу рѣченицу без употрѣбе страних рѣчи? Тражиш трн у туђем оку а не видиш дебло у свойем.
 3. Исправно йе од овога само "Божийе". Слабо йе познато у нашой явности да рѣчи "Божийе", "човечийе", "ђавоље", "вучйе", мачийе", "пасийе", "кравље", "йагњеће", "сврачийе", итд воде порѣкло од осмога падежа наших пра-индо-европских прѣдака. Називаше се родитељним (генитивом). Тако у примѣру са именитељним "влкос" (то йе данас "вук") он гласияше "влкосйо". Напомињем да ово што ми данас називамо родитељним потиче од такозванога отложитељнога падежа (аблатива), чийе йе основно значење одваяње од нечега, што йе и данас у њем очувано (идем из града, бежим од некога, паде с неба). Стари родитељни не бѣше нестао из првобитнога словѣнскога йезика, он се само у давна врѣмена прѣобрази и постаде придѣв, поче се и сам мѣњати по прѣосталих падежих. Тако брой падежа са почетних 8 у прасловѣнском спаде на 7, док их данас званични йезик има шест у йеднини а само четири у множини, што йе заслуга Вука Караџића и његовога схватања да оно што нѣйе тршићко нѣйе србско. Седми се данас може наћи само у нарѣчйих, и само у множини.
 4. Zašto je engleski i ne eglezki, nemački i ne nemacki? Zato što tako govorimo. Inače nismo jedini, i Englezi kažu english i ne englandian, Nemci deutsch i ne deutschlandisch, itd. Svaki narod ima svoju linguističku specifikaciju, pa tako i mi Srbi. Mi fonetski izgovaramo srpski, pa pisali i srbski. I pošto kod nas važi fonetski pravopis, mi imamo i pismeno srpski.. A kad bi izgovarali srbski, lako bi ispalo svrbski, pa sad ne znam da li je svrb bolja alternativa od srp i da nas Hrvati ismejavaju jer kao imamo svrb (vidi Ante Starčević). Pravilno je, dakle, srpski, i na tome ostajemo. Нѣйе тачно да йе наш правопис гласовни. Наш правопис йе чисто политички. Да йе гласовни писало би се у свих случайих онако како се изговара, дакле "хрвацки", "грацки", "брацки", "Гипсон", "ВашинКтон" итд. Наш правопис йе од Титових комуњара прихваћен тако да се обавезно мора кварити и наруживати народно име Срба (срПски), и то под изговором "да тако народ говори", и да йе као важеће гласовно начело. У исто врѣме се не дозвољава кварење народнога имена Хрвата (мора се писати хрватски а не онако како се изговара, хрвацки), нити се дозвољава изобличавање именице "прѣДСѣдник". Код нас насиље над србским именом иде толико далеко да се чак и забрањуйе йедини исправни изговор "срБСки", а не само писање. Значи, "наш" правопис йе гласовни само када властодржцем одговара, када се квари и наружуйе народно име Срба, а нѣйе гласовни када се ради о народном имену Хрвата, звању "прѣДСѣдник", као и о многих других рѣчих. И не видим никаква смисла у навођењу: english i ne englandian, Nemci deutsch i ne deutschlandisch. Какве то везе има са нашим именом? Ланд у обейу рѣчих йе од именице значеће "земља" (словѣнски ледина). Име йезика йе очигледно изведено од имена народа а не од имена земље, койе йе такође изведено од народна имена.
 5. Zato sto pojedinci nemaju opsednutost sa hrvatima kao neki. Klasicni nebulozni komentari: Nismo mi srpovi... zasto nije hrvacki... mason Karadzic nam je ukinuo jezik do tada smo govorili andjeoskim jezikom...Sve je to zavera...blablablabla... Пойединци користе сваку могућу прилику за исказивање мржње и прѣзира према србскому народу, па чак и када се говори о народном имену. Такве злонамѣрне би трѣбало лѣчити од мржње, или удаљити одавде.
 6. ma kakve veze ima, to pravilo je bilo i neka bude.... da li je ovo pitanje od sustinskog znacaja za egzistenciju coveka, za srbina i srpskog naroda????? ovo podseca na nerona А покушай брзо изговорити "ВашинГтон", "ТБилиси", "ГиБсон". Не схватам побуде пойединаца залажућих се у горњих рѣчих као и у "љуДCки", "прѣДСѣдник" за корѣнско начело док им онo смета у рѣчи "србски". Койи могу бити разлози за тако нешто? Или мржња и прѣзир према србскому народу, или затуцаност и недостатак способности расуђивања. Поставља се питање због чега правопис прѣдвиђа обавезно кварење и мѣњање корѣна србскога имена, док са друге стране забрањуйе кварење хрватскога и имена главнога града найвеће светске силе? Немойте ми само казати да йе то случайност! И койи болестник йе одговоран за овакво стање и очевидно ниподаштавање србскога народа?
 7. Ово што жути раде са изопаченошћу йе сулудо и болестно. Умѣсто да се мужеложником помогне спасити се од пошасти и зла, жути покушавайу насилно йош увѣк неисквареному народу наметнути исту бољку, бесомучним подстрекавањем Богу гадне настраности. Будућа одлука да се мужеложници могу вѣнчавати йе прст у око народу, и ясно говори колико йе "нашой" власти стало до народа а колико до господара са запада, за чийи рачун и чийе циљеве ни од чега не прѣзайу.
 8. Тек сада видѣх овай прѣдмет разговора. Я наравно не кварим народно име нити то подржавам, те стога пишем само онако како се и трѣба писати: СРБСКИ! Када се йезик Хрвата буду писао "хрваЦки", а главни град извесне државе "ВашинКтон", тада ћу и я писати искварено "срПски".
 9. Срам Вас било за ову спрдњу направљену од молитве "Оче наш". Молим Вас да се овакве ствари не понављају. Администратор Аленушка
 10. Зашто лажеш? Гдѣ я то оправдавах насиље над било ким? Я само тражим да се обрати пажња и на насиље над Србима, а не само над онима койи то нѣсу. Или по теби Срби можда нѣсу људи, и према њим йе све дозвољено?
 11. Койе разине свѣсти бих я по теби трѣбао бити? Оне по койой йе исправно да Србе трѣба премлаћивати и убияти, попут дѣтета из Ябуке или Ранка Панића? И због чега ме назва "несрећником"? Због тога што сам против очигледне неправде да на насиље према Србом и убиства истих нико не обраћа пажњу, као да се не ради о људих него о амебах? Зашто ти добияш такве нападе бѣса и мржње чим неко Србе спомѣне и насиље према њим?
 12. Пипери нѣсу Црногорци него Брђани. То би трѣбао знати. Црногорци су становници четири црногорске нахийе, да им не говорим имена. Права Црна Гора чини само мали дѣо данашње државе Мила отпадника, йужно од рѣке Зете и западно од Скадарскога йезера и зетске равнице. У правой Црной Гори живи около 20 тисушт људи, найвише на Цетиње. По селах их слабо има, многа остадоше празна или са по неколико становника. Тако у Барямовици скоро имаше само йедан становник, нека баба. Сви остали се растурише на разне стране, неко у Подгорицу, неко на Приморйе, неко у Србийу. Мило Никшићки Чевљанин свима силама покушава остатак свойе државе поцрногорчити, наметнути им свест да нѣсу народностно Срби (они койи су православни и србскога йезика), нити областно Брђани, Приморци, Сѣверњаци или Старохерцеговци, него да су његови Црногорци. Тиме покушава свойой шаци яда повећати брой. Срѣдњевѣковно йе схватање да йе моя земља и мой народ само оно што се види са главице изнад куће. Црна Гора йе остатак таквих схватања и таквих врѣмена. И многе друге европске земље бѣху расцѣпкане кроз срѣдњи вѣк, али се найкаснийе у деветнаестом вѣку уйединише. Нѣмачка бѣше издѣљена на преко стотину банана државица попут данашње Црне Горе и Брда. Данас сумњам да ико паметан тамо жали што не живи у независной држави Хамбург, Франфурт на Майни, Реус Старийи, Реус Млађи, Лауенбург, Анхалт-Котен, Липе, Назау итд. Они са срѣдњим вѣком завршише. Исто йе и са Италийом. Само олош попут Мила и његових праве раздор и сѣйу мржњу међу људима, засновану на мѣсту становања.
 13. Грешка овога полицайца йе што йе тукао некога ко нийе Србин, а то већ нийе дозвољено. Због тога ће и надрљати. Да се беше иживљавао над Србином, на то нико не би обратио пажњу, ни средства явнога обевештавања, нити држава. Йутйуб йе препун тога, али то нико не обяви док се не претуче неко ко нийе Србин. Срби су у немилости под Тадићем, можете им радити шта год хоћете, то нико неће обявити. Ево и примера.
 14. НАТО йе злочиначка установа, чим не преза ни од убистава мале дѣце зарад остваривања свойих осталих злочиначких циљева.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...