Jump to content

Volim_Sina_Bozjeg

Члан
 • Број садржаја

  23016
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  27

Everything posted by Volim_Sina_Bozjeg

 1. Hristoslav se trudi da bude dobar pravoslavac ali ima veliku nevolju sa zdravljem, da ga Bog ukrepi i cuva. Mogao bi kad tebe oce na duhovni savet koristilo bi mu da se makne od silnih monaha kojima se napaja. Znam coveka i njegovu situaciju.
 2. Blagodat je sam Sin Bozji, nema druge blagodati. Cak sveti Maksim Ispovednik kaze i izjednacava blagodat=priroda. Dakle nasa priroda je smrtna, bez vaskrslog Hrista koga svedoce apostoli a mi osecamo i verujemo, ne mozemo imati ni blagodat besmrtnosti. Drugo u raju je postojalo drvo poznanja i zla, dok sa vaskrslim Hristom ne postoji nista van Carstva Bozjeg i vecnog sjedinjenja u Telo Hristovo ciji smo mi udovi. Mnogi pogresno tumace tu rajsku pricu i govore kako su adam i eva bili besmrtni. Nisu bili besmrtni, vec su bili u opasnosti, da ih je Bog ostavio u raju, posle uzimanja ploda sa drveta poznanja, da vecno ostanu zli, jer u raju je vecnost. Zato ih Bog isteruje iz raja. U svakom slucaju Hristos bi se ovaplotio pali mi ili ne, jer jedina blagodat=priroda je u sjedinjenju sa Njim.
 3. Hristos bi se ovaplotio i bez pale prirode u svom vaskrslom i proslavljenom telu. I naravno da bi nam viši intelektualni stupanj, da ga nazovemo bogopoznanje pomogao, da upoznamo Boga koji nam se otkrio sam. Znamo o Njemu samo ono što je on sam ostavio za sebe.
 4. Треба се подсетити да је Бог Милостив и да спашава и оне који нису у нашим коцкастим логичким целинама. Ти никад не изоставиш како ће неко попити Божју казну, а нападе на своју личност измишљаш, јер си везао личност за став. И опет те твоји ставови уводе у рај а друге у пакао. Ја сам пак мишљења да Бог може и хоће спасити и тебе иако се са тобом не слажем. Патријарху се замерају озбиљне ствари а не минорни и спонтани људски поступци. Наравно да му се како видиш може замерити али не онако како ти чиниш, од ничега нешто, што може збунити неког неутврђеног у вери. Овде ти то и замерају али ти не видиш да ти је замерка минорна, већ дајеш себи на важност, па чак цитираш Јустина преузујући лаичко свештенство као своје. Твоја замерка патријарху је ништавна и жали Боже толико разглабања. Желим ти здравља, јер кад уђеш у дискусију, опасан си. А опасне људе треба смиривати, па ћу се тако у том правцу и молити за тебе, док год ти је Христос на уснама.
 5. Родјени никако да схвати, да се и ван његовог тора људи спашавају и да је Бог Милостив.
 6. Ја одем да се истуширам. Страх од Бога је страхопоштовање које нема у ослонци страх од митарства, већ је то узвишена љубав која сагледава васкрслог Христа као милост и благодат. Благодатни су они који се не плаше греха,већ им грех смрди и гнушају се њега. А ту љубав су од Христа добили који је на све излива подједнако. Као што рекох Теодори ни длака са главе није фалила, имала је визију себе и то је све.
 7. Не плаше се, већ се из љубави посвећују Богу и раде на својој девствености. Дакле из љубави не из страха нити су у обавези као такви да другачије доживљавају причу о митарствима.
 8. И неће проћи као Теодора?
 9. Шта није било баш лако? Длака са главе јој није отпала. Нити ће неком другом бити теже, јер немамо тај податак.
 10. Опет се позивам на Павла, који је опширно доживео Христа који испуњује а не укида закон. С тога нам Писмо говори да није спасење нити престанак греха јуридички већ је у благодати Божјој. Уклопи ово у твоје писање и добићеш решење у деловима где се питаш и у деловима где ти је загонетка.
 11. Видимо на крају да је она све то лепо прошла, без последица, као и сваки други Хришћанин. Дакле нема страха, за неког ко живи Христом, нити има места за страх живети са Христом.
 12. Пре тога у 1/6 имаш: Јер гријех неће вама овладати, пошто нисте под законом него под благодаћу
 13. Шта је све Теодора видела, просто је немогуће да их није исповедила. И шта да кажемо на то...
 14. Христос је спојио са собом апостоле који су сви од реда били грешни и нису сви били синови погибељи. Неспретна интервенција на ову тему, многе наводи на психијатрију и самоубиство. Христос и Црква је та која спаја не јуридички, већ савршеном милошћу Бога. Све ван савршене милости је промашај. Човек се не везује за грех, него за Христа, који очишћава и поставља човека у себе самога, да би човек био сигуран да се он сам не може поставити у Исуса Христа.
 15. Не говори тако, већ каже да није спознао Христа, не би познао греха.
 16. Патријарх Порфирије каже да не верује у митарства.
 17. Не својом, него Твојом светом љубављу, волим Те.
×
×
 • Креирај ново...