Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sanja888

Члан
 • Број садржаја

  118
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на ИгорМ у Исфрустрирани хришћани   
  Када будемо као синови, да извршавамо вољу Очеву не као роб од казне ни као најамник за плату него из љубави.
 2. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Grizzly Adams у Живети слободно   
  Ево пар савета једног великог мајстора + лепа музика...
   

 3. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Ламех у Исихазам   
  А шта мислите на Лудовикосово инсистирање да је подвиг код св. Григорије далек од егоизма и да собом носи крсно искуство, сусрет не само са адом сопства него целокупног света? При том прави паралелу управо са виђењем старца Силуана и речима које му говори Господ.
  Код "изворног" исихазма невиђење Бога као виђење је можда било и оптерећено супротношћу која се тада била присутна - антропоморфити. Поред тога, Евагријев концеп подвига је вежбање ума, зар не, за поновно уједињење са сродним му Богом!?
  Чак га Лествичник оптужује та прекомерни подвиг, чини ми се у поуци о стомакуугађању или о расуђивању. Тиме желећи да порекне његово одбацивање и презрење телесности човека. Баш Лествичник на кључним местима инсистира на учествовањеу тела у молитви и подвигу уопште које чак собом васпитава и ум. С тим да има и, додуше, један опис очигледно свог виђења. А Лествичника неки патролози сматрају "оснивачем" исихазма и праксе Исусове молитве који се потом преноси на Свету Гору.
   
  Још једна ствар; зар не бисмо могло пренаглашеност Паламиног виђења светлости да ствимо у контекст расправе са Варлаамом и Акиндином? Нешто слично данас што говоримо о Зизјуласу да пренаглашава онтологију "на штету" аскетсих, етичких тема и уопште историчности бивствовања.
   
  Ценим да се управо због нашег ситничарења и распарчавања аналитике ради доводи до вештачког сукоба између исихастичког виђења светлости и литургије - причешћа. Св. Симеон Нови Богослов говори да "благодети Царства су тело и крв Господња које свакодневно једемо и пијемо. Ван њих нећеш наћи ништа..." Наш подвиг је, како је неко други горе већ навео, управо одговор наше воље, и кроз њу, целог бића на то благо које подвигом усвајамо као своје и које се, понекад (не заборавимо да Палама не говори о сталном и непрекидном виђању светлости) пројављује као светлост као основно, нама опитујуће, созерцање бож. енергија.
 4. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Лазар Нешић у Исихазам   
  Питање је ургентно и слажем се са Петровом недоумицом, наравно.
   
  Али је тема сасвим друга у односу на оно што сам ја писао, јер ја форсирам (зато што ми је лично блиско и што ми се чини да је то права и здрава струја црквености - макар колико сам проучавао до сада и опитовао) евхаристијску теологију типа Николе Кавасиле или савременог нам Јосифа Исихасте, где су подвиг и причешће неодвојиви, нераздељеиви и чини једну стварност, али где је Евхаристија централно место сусрета са Васкрслим, почетак и крај и највиши опит будућности који сад као смртници имамо и то кроз телесну заједницу - што је врло битно.
   
  С друге стране, евхаристијска еклисиологија је нешто друго: она је много више "еклисиологија" него што је "евхаристијска" и ова Петрова примедба се на то односи, чини ми се. Ја лично сам јавно (у "Православљу") критиковао Николаја Афанасјева и овај његов концепт, највише због једностраности.
   
  Добро си горе рекао: и евахристија може да буде фантазам и прелест и бег од себе и света и Бога самог - што за многе, на жалост, и јесте. У животу сам и сам често клизио у једностраности (због неискуства) и подједнако се нагледао несрећних "подвижника", као и несрећних "онтолога" и "евахристијских еклисиолога".
 5. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Odahviing у Da li je freelance posao budućnosti?   
  MOžeš čini mi se da se prebacuješ, besplatno, samo ako hoćeš besplatno ne možeš da radiš u isto vreme u dve kategorije.
 6. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Danijela у Да ли стварно желиш да будеш православан?   
  (Доле се налази писмо које је покојна енглеска игуманија Текла (+ 2011.) упутила свим обраћеницима и онима који се интересују за православну веру

  Драги "Џоне,"

  колико схватам, ти си на путу да постанеш православан. Не знам ништа о теби сем да си Енглез.

  Пре него што наставиш даље, постоји нешто што морам да разјасним. Нико ми није рекао зашто желиш да мењаш веру, али те уверавам је тако нешто несврсисходно ако је из негативних разлога. Наћи ћеш подједнако ,,погрешног" (ако не и више) у Православљу колико у Англиканској или Римокатоличкој Цркви. 

  Тако - прво и прво, да ли си спреман да се сусретнеш са лажима, лицемерјем, злом и свиме осталим, колико у Православљу толико и у било којој другој религији или вероисповести?

  Да ли очекујеш земаљски рај са много тамјана и исправном музиком?

  Да ли очекујеш да одеш право у рај ако се крстиш споро, помпезно и тачно са десне стране?

  Да ли имаш кувар у коме се налазе сви аутентични руски рецепти за васкршња славља?

  Да ли си стручњак за љубљење трипут у свакој могућој и непримереној ситуацији?

  Да ли можеш да се елегантно поклониш а да ти не поиспадају разноразне џиџабиџе из џепова?

  ИЛИ...

  Да ли си прочитао Јеванђеља?

  Да ли си се сусрео са Христом Распетим? У смислу, да ли си присуствовао Последњој Вечери - самој сржи Светог Причешћа?

  И...

  Да ли си спреман, у свем смирењу, да схватиш да у овом животи никада нећеш знати ништа изван Вере; да Вера значи прихватање Истине без доказа. Вера и знање су суштинске контрадикције - и да се суштински изливају једна у другу.

  Живо Православље се заснива на парадоксу који се преноси у богослужење - јавно или приватно.

  Ми знамо зато што верујемо и ми верујемо зато што знамо.

  Изнад свега, да ли си спреман да све прихватиш као да долази од Бога?

  Ако смо предодређени да увек будемо ,,срећни," чему Распеће? Да ли си спреман, шта год да се деси, да верујеш да негде, некако, све то има смисла? То не значи пасивно трпљење, већ значи сталну стражу, слушање, над оним што се од нас захтева; и изнад свега, Љубав.

  Сиромашне, старе, болесне, можемо да волимо до свог последњег даха. Не сентименталне глупости које се често мешају са љубављу, већ љубав према жртви - унутрашњем разапињању похлепе, зависти, гордости.

  И никада не мешај љубав и сентименталност.

  Никада не мешај богослужење са оним што ти се свиђа.

  Буди смирен - воли, чак и када је тешко. Не буди сентименталан па то да после зовеш љубављу. И не односи се према црквеном богослужењу као према позоришној представи!

  Надам се да све ово има смисла.

  Моје најлепше жеље,
  Мати Текла
  (игуманија манастира Успења у Норманбију)

  Оригинал:
  http://www.theamericanconservative.com/dreher/do-you-really-want-to-be-orthodox/
   
  Zahvaljujem se mom talentovanom drugaru Bojanu na prevodu i ilustraciji
   
  http://saptajibesmrtnika.blogspot.de/2014/06/2011.html?spref=fb


  Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 7. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Broken у Otkrijte svoje indijansko ime   
  Tahkeome - Mala haljina
 8. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Broken у Otkrijte svoje indijansko ime   
  Ja sam iznenađen ovolikim interesovanjem.   Dajte mi malo vremena da se organizujem. Kad završim neke obaveze odgovaram svima.
 9. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Никола Ђоловић у Београдски Синдикат краде ауторска права од блога Уподобљавање   
  Лудило. Толико о аутентичности. А и људи су чудо, да им све то неко каже из Цркве одмах су резервисани, а чим неко други исто каже а не помиње Цркву, сви одмах бацају лајк...али ово ми је мало спуки, морбидно, промивисати неке вредности под маском неког ко ниси.
 10. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Никола Ђоловић у Београдски Синдикат краде ауторска права од блога Уподобљавање   
  пс. Једини лајк који ћемо дуго без оваквих трзавица памтити јесте када нас је домаћи састав "Блок Оут" похвалио. То је значило више од ордена светог Саве директно од садашњег патријарха
 11. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на DankaM у Projekcije na forumu ŽRU i Šekspir... face 2 face   
  Projekcija je kul, ali je projektivna identifikacija još kulja
  U tom kontaktu uvek postoje dve osobe; jedna projektuje, a druga je nije samo prosto platno, već reaguje, oseća da se nešto što nije njeno maltene nasilno "ubacuje" u nju i da se krivi prema očekivanjima drugog.
  Međutim, to možemo shvatiti i kao formu komunikacije, vrlo primitivnu, pošto se najčešće dešava na neverbalnom planu, kao jedini način na koji neko može da nam prenese svoja nepodnošljiva osećanja...
  I još jedna zanimljivost: zašto se baš na nas projektuje ta druga osoba? Čime smo mi to izazvali? Čime smo joj ukazali da možda možemo da razumemo ono što nam ona poručuje?
  Nu, najbolji način bi bio da se ono što u nama izaziva osoba koja projektuje izdrži, da se ne reaguje na prvu. Da je ovo terapijska zajednica, lepo bi moglo to i da se interpretira; ali, pošto život nije terapija, a Internet je takođe savršen za projektivne identifikacije zbog manjka informacija o nekoj osobi (pa možemo da fantaziramo do mile volje), najbolje je ne reagovati...
  Šta ćeš, ljudi imaju neke svoje obrasce ponašanja, u koje pokušavaju da strpaju čitav svet, jer je to jedino što znaju, ono na šta su navikli... Svi smo mi međusobno u nekim vezama :ima-neka-tajna-veza-smiley:
  Odnos kraljevića danskog Hamleta i duha njegovog oca, kralja Hamleta, je lep primer projektivne identifikacije...


  ovo nema veze sa projektivnom identifikacijom, ali ja baš volem njegov solilokvij
 12. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Sinergija у Projekcije na forumu ŽRU i Šekspir... face 2 face   
  Увек је недостатак љубави разлог негативног понашања и поимања.
  А ја мислим да љубави не недостаје,већ је људи не препознају.
  И живе у лажи да нису вољени,онда пате,онда не желе да покажу да они воле.
  С обзиром на наслов теме, боље да одмах пишем у првом лицу :P
 13. Волим
  Sanja888 got a reaction from Sidarta in Најаве и промоције СПЦ   
  Poštovani dragi gosti,
  Sa radošću Vas obaveštavamo da su gostovanja Klausa Keneta u našim krajevima potvrđena i da Vas očekujemo u što većem broju, u našim druženjima, uz priču i pesmu.

  Knjiga je do sada izdata na nemačkom, engleskom, grčkom, rumunskom, bugarskom i ruskom. Uveliko je postala “best seler” širom navedenih zemalja.
  Radi se o knjizi ispovednog tona , čoveka sa velikim životnim iskustvom, iskrenog tragača za suštinskom Radošću , Ljubavlju i Istinom.
  Sadržina knjige je živo, iskreno i potresno svedočenje o najtamnijim putevima i stanjima u kojima se Klaus nalazio tokom svog dugog lutanja “KROZ NJIVE GLADI” dok mu, kako sam kaže, Bog nije poslao “BOMBU LJUBAVI” susretom sa starcem Sofronijem Saharovim, koji će ga svojim blagim savetima i dubokom očinskom ljubavlju dovesti “DO HLEBA ŽIVOTA”, na kome i od koga ispunjen istinskom radošću i ljubavlju živi i dan danas, osećajući se iz tog razloga kao "NAJSREĆNIJI ČOVEK NA ZAPADNOJ POLULOPTI"!
 14. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Middle-earth у Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...   
  Бре ја се понекад покачим сам са собом колко сам ''тежак''. Понекад сам сам себи толико тежак и несносан да и не осетим да прође дан.  .mislise.  .smesko.
 15. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на R.Žiskar у Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...   
  Ово је генерално опис свих људи на свету из простог разлога што су лимити свакога од нас другачији па из угла посматрача свако може у неком тренутку да одговара овим описима.
  Свако од нас је некад био и неодлучан и пријатан и љубазан и тих и хладан...дакле, да би се окарактерисао човек као "тежак" требало би добити описе комуникација са свима са којима је икада комуницирао како би могли са већом дозом сигурности (али никако апсолутно) тврдити да је то особа са "тешким" карактером.
  Понекад ми се чини да психологија претерује... 
 16. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...   
  * ŠTA SA LJUDIMA KOJI STALNO KRITIKUJU?
   
  To su uglavnom osobe koje umeju dobro da uoče neke probleme, ali ne umeju konstruktivno da ih reše. Njihova životna pozicija je “Ja sam u redu-ti nisi uredu”. Najčešće ispoljavaju ljutnju, bes ili prezir i kroz to izražavaju svoj osećaj superiornosti i moći. Svojim nekonstruktivnim kritikama uglavnom izazivaju konflikt prenoseći drugima poruku “Ono kako JA mislim da treba je JEDINO ISPRAVNO”. Često imaju preterano krut odnos prema pravilima, zakonu i pravdi i onda kada to ne treba da bude prioritet. U sopstvenim očima, oni su “veliki pravednici” i “borci za pravdu”. Kada imaju neku “vlast”, kao roditelji, učitelji, poslovođe, upravnici... obično kontrolom koče druge i demotivišu. U porodici često prave tenziju.
   
  Zašto tako reaguju? Tako pokušavaju da zadovolje potrebu za pozitivnom slikom o sebi i moći. U njihovom pogledu na svet kombinovana su tri faktora: osećaj inferiornosti, nemoći, spoljašnji centar kontrole-pokušaj da to prevladaju premeštanjem inferiornosti u druge i zauzimanjem superiorne pozicije, perfekcionizam, kriticizam (“ti si loš, a ne ja”), trenutni osećaj moći, ali dugoročna osećanje frustracije sa kojim pokušavaju da izađu na kraj pojačavanjem navedenog modela ponašanja.
   
  Kako da izađemo na kraj sa kritizerima? Ponašati se drugačije od njihovog očekivanja. Oni očekuju od druge osobe da se upeca u konflikt. Treba im ukazati pažnju i saslušati ih. Često je od koristi metoda parafraziranja “ako sam vas dobro razumeo, vi mislite da...”. Ali, ne treba se upecati na njihove generalizacije, “uvek”, “nikada”, “treba”, “mora”...već tražiti vremenski i situaciono specifične odgovore (“u ovoj konkretnoj situaciji vi mislite da...zato što...”), i pobijati ih konkretnim primerima. Morate se zauzeti za sebe i držati se rešavanja problema sada i ovde. Ne iskazujte slaganje, jer tada pristajete da budete odgovorni za nastali problem. Dajte konstruktivna rešenja za rešavanje problema. Skrenite pažnju na rešavanje problema umesto njihove orijentacije na istoriju (“od Kulina Bana...pa do naših dana” pristup) “To je uvek tako bilo,...”. Potrebno je prekinuti razgovor ako su preopširni. Korisno je tražiti da kritiku napišu –što je test njihove motivacije i pokazuje koliko su duboko ušli u problem.
 17. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на DYNABLASTER у Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...   
  evo ovako
   

   
 18. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...   
  Postoje različiti tipovi teških ljudi, teških na određeni specifičan način. Neki su otvoreno teški, agresivni, nametljivi, dok su drugi teški “ispod žita”, potajno, pasivno agresivno. Kako da ih prepoznamo, za početak. Navešćemo neke najčešće tipove teških ljudi:
  * LJUDI KOJI STALNO KRITIKUJU
  * NEGATIVISTI
  * LJUDI KOJI SVE ZNAJU /BALONI I BULDOŽERI/
  * NEODLUČNI
  * SUPER PRIJATNI I LJUBAZNI LJUDI
  * TIHI I HLADNI
  * NEPRIJATELJSKI RASPOLOŽENI I AGRESIVNI LJUDI /OTVORENO AGRESIVNI, SNAJPERI, OSOBE KOJE EKSPLODIRAJU/IMPULSIVCI
   
  Možemo li mi promeniti teške ljude? Optimistički odgovor bi glasio “teško”. Realističan odgovor bi glasio “Ne možemo”, to mogu samo oni, teški ljudi. Zapravo, čovek može da menja samo sebe. Sa drugima se može postaviti na funkcionalniji način.
 19. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Александар Милојков у Не, ово није хришћанство   
  Што се тиче тумачења Библије и Цркве (аутентичне црквености). Христос својим ученицима није оставио никакв текст. Није им чак ни заповедио да пишу текстове. Христос им је оставио Свету Литургију (=Тајна Вечера, то је прва Света Литургија). Тако, о аутентичном хришћанству и Цркви не можемо говорити без Свете Литургије. Нема хришћанства без Цркве, а Цркве нема без Свете Литургије. Зато, Адвентисти, Јеховини Свеодци, Назарени, и други разни и многи "исправни тумачи" Библије не могу бити Црква. Они немају Свету Литургију. То су верске секте.
  Што се тиче Библије, Новога Завета, она је настала као плод деловања Цркве, као плод служења Свете Литургије. Новозаветни текстови су писани у периоду од прве половине до краја првога века. Дакле, Црква је децнијама постојала без новозаветног текста. Како је то могуће? Зато што је суштина Цркве, оно без чега нема Цркве, управо Света Литургија. А она је служена, од самих почетака. О томе имамо сведочанства и у самим новозаветним текстовима.
  Даље, сабрање текстова и њихово дефинитивно закључивање у Нови Завет десило се, од стране опет Цркве, тек у четвртом веку. То би било нешто јако чудно када би суштина Цркве био текст као текст, Библија као текст. Не, веч, понављам, суштина Цркве је Света Литургија. У њој и текст, Библија, налази своје место - Библија је свештени, богослужбени текст. Ван контекста Свете Литургије НЕМА ИСПРВАНОГ РАЗУМЕВАЊА Библије. На заваравајте се - НЕМА. Доказ за то, поред овога што сам навео, јесте бујање секташтва. Настајање нових и нових секти, на бази "другачијег тумачења" Библије. Сви ти људи су ствари окренули наопако. Они су на основу Библије покушали да направе Цркву. Заборавили су да је на основу Цркве настала Библија. Није Библија створила Цркву, већ је Црква створила Библију. Зато, да би се разумела Билија, мора се прво разумети њен Аутор, њен Творац - Црква Божија. Тек у Цркви је Библија Божија Реч - јер Црква је присутни Христос, Тело Богочовека, Емануила, Са нама Бога. Све остало су заблуде, секташке трице и кучине.
  Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 20. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Никола Ђоловић у Kojom pesmom biste izrazili svoju patologiju?   
 21. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Никола Ђоловић у Kojom pesmom biste izrazili svoju patologiju?   
  Kada sidjem u pakao sopstva

  Kada postanem nervozan i euforican

  Kada istripujem da sam do jaja propovednik

 22. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Дијана. у Тражим молитву...   
  "Научи ме да се правично односим према својим ближњима, да никог не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана, и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.
  Господе, дај да будем оруђе Твог мира: да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање-праштање, где је раздор-слогу, где је очајање-наду, где је тама-светлост, где је жалост-радост.
  О, Божански учитељу, немој никад да ме теше, него да ја друге тешим; немој да ме разумеју, него да ја друге разумем; не да ме љубе, него да ја друге љубим. Јер кад праштамо, онда се нама прашта, кад дајемо, онда добијамо, а кад умремо, онда се рађамо за живот вечни."
  то је исјечак из једне од најљепших молитава, Јутарња молитва Св.Филарета Московског.
  Затим, споменута молитва за непријатеље Св.Владике Николаја.
  А вјерујем да је најјача молитва из срца, својим ријечима, а ове служе као помоћ ако ко не може да изнађе ријечи у себи....
 23. Волим
  Sanja888 got a reaction from Пајко in Слике форумаша   
 24. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Andre Williams у Kojom pesmom biste izrazili svoju patologiju?   
 25. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на DankaM у Казна Божија као поштовање слободе човечије...   
  [quote name=malina ' timestamp='1345997445' post='699626] Или је лакше мислити и да Бог кажњава и да нас Бог заборавља, него на себе мало набацити кривице? Зар у Бога има несавршености, нека прости, па мало премеће и уме да нас заборави?
  Ne znam, mnogo vremena je nekad potrebno da bi shvatio da te Bog nije ni zaboravio, ni kaznio, nego da te je čekao da Ga čuješ...
  Ovako, šetaš se između Kazne i Zaborava
×
×
 • Create New...