Jump to content

Sanja888

Члан
 • Број садржаја

  127
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Sanja888 got a reaction from -Владимир- in Мисао дана...   
 2. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Мисао дана...   
 3. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Pa lepo si to povezao iz glave.
  Pričešće ne leči sve bolesti iako se to ponekad dešava. 
  Nije pravilo iako je to samo prečisto telo i krv Gospodnja. 
  Neka proveri sa svojim sveštenikom, ovako kao što ti pišeš,jeste neka lična i površna misao.
 4. Оплаках :))
  Sanja888 је реаговао/ла на nikola a у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Ko ih šiša. Ne smeju da te odvoje od pričešća zbog svoje sujete.
  (Napravi procenu da im to kažeš i u lice inače će možda probati da te mažu tradicionalno-običajnim pričicama da bi isterale svoje.)
 5. Тужан
  Sanja888 got a reaction from -Владимир- in Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Nema potrebe za eksperimentima, nevezano za koronu, zivim u "izolaciji" zbog ove ishrane...nosim svoju hranu i pribor za jelo u goste, svoju kafu u termosu, hlebu ne prilazim, a ne smeju da se koriste ni tudji sudovi, ni sundjeri za pranje sudova.....pa se opet desi da imam reakciju (na tragove) ponekad, tako da mi ne treba dodatno i namerno unosenje nikakve mrvice 
 6. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на nikola a у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  @Sanja888 Kao što znaš tokom vanrednog stanja je bilo podela u SPC oko epidemije i pričešća. Kada je Vučić ukinuo vanredno stanje SPC se uglavnom postavila kao da je ukinuo i epidemiju (iako je svima bilo jasno da je to zbog izbora, preuranjeno, urađeno). Problem sa različitim mišljenjima oko pričešća je gurnut pod tepih. Kada su brojevi zaraženih uprkos mahinaciama uporno rasli SPC je izgleda rešila, zajedno sa vlastima, da to ignoriše. Danas vidimo da se vlast navodno trgla ali u SPC je uglavnom sve isto iako svi vidimo da je epidemiološka situacija nekoliko puta gora nego kada je SPC pokušavala da se uklopi u epidemiološke preporuke tokom vanrednog stanja.
  To sve znači da ćeš na tvoje pitanje verovatno teško da nađeš kvalitetan i teološki utemeljen odgovor a moguće je i da ponovo pokrene celu raspravu oko pričešća koja nije završena (a koju ja sada ovde ne bih da započinjem).
  Moj ti je predlog sledeći, a ti vidi da li ti je zdravstveno prihvatljiv. Ako si dobra sa svojim sveštenikom predloži mu da ti umesiš prosforu od bezglutenskog brašna ili koje već koristiš. To je hleb koji se koristi na liturgiji i od koga se svi pričešćujemo. Ostalim vernicima je svejedno da li je hleb sa ili bez glutena tako da njima to ništa neće smetati a verujem da neće ni primetiti. Sveštenici bi dobro očistili sve crkvene sasude (kao što bi trebalo uvek i da rade) da bi ne bi bilo tragova glutena i ti bi mogla prva da se pričestiš.
  Na taj način i ti i sveštenici ste uradili šta je do vas a ostalo je na Gospodu.
 7. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на ЈА 23 у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Причао ми је један украјински свештеник (из Северне Америке овде су под јурисдикцијом цариградске патријаршије ?) како је једном служио Св. Литургију и користио безалкохолно вино јер је причешћивао леченог алкохоличара. Нисам за те варијанте али ето једно другачије искуство.
 8. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  primetila sam da , kad su tako neka , da kažem neuobičajena pitanja po sredi, naša crkva ne daje nikakve odgovore...dok kod ostalih vera ona postoje...kao što se može videti iz napred postavljenih postova...
 9. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на Zayron у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Kod nas vinom, važi dogma da se u obje podobe nalazi cijela i savršeno puna blagodati Sveta Tajna. Problem bi bio kad bi ta osoba bila istovremeno alergična i na pšenicu i na alkohol ili na tanine i slične sastiojke u vinu.  Onda preostaje u takvom slučaju samo duhovni način pričešćivanja bez materije. I to se priznaje. Kod nas postoje sva ta tri načina pričešćivanja, podoboji - vinom i hljebom (redovni način) , samo vinom ili samo hljebom (samo hljebom za laike, mirjane je kod nas i redovnim načinom, sveětenici i djakoni to ne praktikuju)) i duhovno, spiritualno bez ikakvih materija (takodjer vanredni način), u samo izuzetnim situacijama liturgijski (zajednički, npr. u zatvoru) ali privatno. može redovno i često, i po nekoliko puta na dan. Tu duhovnu pričest praktikuju najčešće monasi, monahinje, asketski redovi, misionari  koji dugo vremena provode u vanrednim okolnostima (džungla, pustinja i sl. ili na mjestima gdje nema nikakvih crkvi, gdje je hrišćanstvo minoritna vjeroispovijest)i neki mirjani, laici 'npr. u Opus Dei i sl. organizacijama) sl. kao nastavak, produžetak, dopunu ili dodatak redovnog pričešćivanja npr. u trenucima molitvene sabranosti, sozercavanja, rozjimanja preko dana..
 10. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на Justin Waters у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  U prehrambenoj industriji se mora voditi računa da ne bi veća količina dospela. 
  Ako bi ti količina gluten u komadići hljeba na kašičicom bila problem, možeš dobiti tajušnu mrvicu, isto ti se piše.
  Kod pričešča, kad se pomješaju hljeb i vino, to je sve tijelo Hristovo i to vaskrslo tijelo. To je teološka činjenica koja dopušta da se pričestiš (ako si ti nosioc te bolesti) i jednim molekulom hljeba.
  Ako si već imala nelagode kod "klasičnog pričešćea", sve što trebaš uraditi je reći svom svešteniku da zna unaprijed da ti odvadi mrvičicu hljeb, u ekstremnom slučaju ako bi i to smetalo dovoljno bi bilo samo vino. 
  Vrlo zanimljiva situacija... U poređenju sa onim raspravama oko virusa, za one koji smatraju da se ne možeš zaraziti preko pričešćea, znači da oni koji imaju tu bolest, a ako im smetaju i male količine glutena, ne bi smjeli imati komplikacije. Ali sam vrlo skeptičan da im se ne pojavljuju (ako se inače u mimo pričešćea dešava da od istog parčeta hjeba dobiješ komplikacije). 
 11. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на Иван Ц. у Kako pristupaju Sv.Pricescu oni koji imaju celijakiju/intoleranciju na gluten   
  Мислим да и овде треба повући једну границу - као у причи са коронавирусом и заразом од причешћа...
  Да ли је било примера да се неко некад негде разболео?
  Уопсталом, ако неко има проблема са глутенским алергијама или са вином-алкохолом, увек може да каже свештенику да му дâ на ложици само најмању честицу Причешћа... ето, за почетак теме једно моје размишљање.
  Нисам упознат са свим проблемима везаних за глутенске алергије, али на Причешће гледам и са позиције верника - да ми је оно на здравље и спасење. Јасно је да у православном поимање евхаристије нема трансубстацијације, пресуштаствљења, но, свакако се ту дешава Тајна.
   
  Ето, да започнемо једну богословску тему, одавно нисмо

 12. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Offtopic до миле воље   
 13. Свиђа ми се
  Sanja888 је реаговао/ла на PredragVId у Мисао дана...   
  "Бродови не потону због воде која их окружује, већ због воде која уђе у њих. Немојте дозволити да оно што вас окружује уђе у вас и повуче вас на дно."  - патријарх Павле
 14. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Мисао дана...   
  „Када би постојала само тама, све би било јасно. Зато што не постоји само тама него постоји и светлост, наш живот постаје необјашњив.“

  С. Бекет
 15. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Иван Ц. у Слике форумаша   
  Овај на другој слици је @Flojd
  Момчина
 16. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Мисао дана...   
 17. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на JESSY у Мисао дана...   
 18. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на ИгорМ у Исфрустрирани хришћани   
  Када будемо као синови, да извршавамо вољу Очеву не као роб од казне ни као најамник за плату него из љубави.
 19. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Grizzly Adams у Живети слободно   
  Ево пар савета једног великог мајстора + лепа музика...
   

 20. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Ламех у Исихазам   
  А шта мислите на Лудовикосово инсистирање да је подвиг код св. Григорије далек од егоизма и да собом носи крсно искуство, сусрет не само са адом сопства него целокупног света? При том прави паралелу управо са виђењем старца Силуана и речима које му говори Господ.
  Код "изворног" исихазма невиђење Бога као виђење је можда било и оптерећено супротношћу која се тада била присутна - антропоморфити. Поред тога, Евагријев концеп подвига је вежбање ума, зар не, за поновно уједињење са сродним му Богом!?
  Чак га Лествичник оптужује та прекомерни подвиг, чини ми се у поуци о стомакуугађању или о расуђивању. Тиме желећи да порекне његово одбацивање и презрење телесности човека. Баш Лествичник на кључним местима инсистира на учествовањеу тела у молитви и подвигу уопште које чак собом васпитава и ум. С тим да има и, додуше, један опис очигледно свог виђења. А Лествичника неки патролози сматрају "оснивачем" исихазма и праксе Исусове молитве који се потом преноси на Свету Гору.
   
  Још једна ствар; зар не бисмо могло пренаглашеност Паламиног виђења светлости да ствимо у контекст расправе са Варлаамом и Акиндином? Нешто слично данас што говоримо о Зизјуласу да пренаглашава онтологију "на штету" аскетсих, етичких тема и уопште историчности бивствовања.
   
  Ценим да се управо због нашег ситничарења и распарчавања аналитике ради доводи до вештачког сукоба између исихастичког виђења светлости и литургије - причешћа. Св. Симеон Нови Богослов говори да "благодети Царства су тело и крв Господња које свакодневно једемо и пијемо. Ван њих нећеш наћи ништа..." Наш подвиг је, како је неко други горе већ навео, управо одговор наше воље, и кроз њу, целог бића на то благо које подвигом усвајамо као своје и које се, понекад (не заборавимо да Палама не говори о сталном и непрекидном виђању светлости) пројављује као светлост као основно, нама опитујуће, созерцање бож. енергија.
 21. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Лазар Нешић у Исихазам   
  Питање је ургентно и слажем се са Петровом недоумицом, наравно.
   
  Али је тема сасвим друга у односу на оно што сам ја писао, јер ја форсирам (зато што ми је лично блиско и што ми се чини да је то права и здрава струја црквености - макар колико сам проучавао до сада и опитовао) евхаристијску теологију типа Николе Кавасиле или савременог нам Јосифа Исихасте, где су подвиг и причешће неодвојиви, нераздељеиви и чини једну стварност, али где је Евхаристија централно место сусрета са Васкрслим, почетак и крај и највиши опит будућности који сад као смртници имамо и то кроз телесну заједницу - што је врло битно.
   
  С друге стране, евхаристијска еклисиологија је нешто друго: она је много више "еклисиологија" него што је "евхаристијска" и ова Петрова примедба се на то односи, чини ми се. Ја лично сам јавно (у "Православљу") критиковао Николаја Афанасјева и овај његов концепт, највише због једностраности.
   
  Добро си горе рекао: и евахристија може да буде фантазам и прелест и бег од себе и света и Бога самог - што за многе, на жалост, и јесте. У животу сам и сам често клизио у једностраности (због неискуства) и подједнако се нагледао несрећних "подвижника", као и несрећних "онтолога" и "евахристијских еклисиолога".
 22. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Odahviing у Da li je freelance posao budućnosti?   
  MOžeš čini mi se da se prebacuješ, besplatno, samo ako hoćeš besplatno ne možeš da radiš u isto vreme u dve kategorije.
 23. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Danijela у Да ли стварно желиш да будеш православан?   
  (Доле се налази писмо које је покојна енглеска игуманија Текла (+ 2011.) упутила свим обраћеницима и онима који се интересују за православну веру

  Драги "Џоне,"

  колико схватам, ти си на путу да постанеш православан. Не знам ништа о теби сем да си Енглез.

  Пре него што наставиш даље, постоји нешто што морам да разјасним. Нико ми није рекао зашто желиш да мењаш веру, али те уверавам је тако нешто несврсисходно ако је из негативних разлога. Наћи ћеш подједнако ,,погрешног" (ако не и више) у Православљу колико у Англиканској или Римокатоличкој Цркви. 

  Тако - прво и прво, да ли си спреман да се сусретнеш са лажима, лицемерјем, злом и свиме осталим, колико у Православљу толико и у било којој другој религији или вероисповести?

  Да ли очекујеш земаљски рај са много тамјана и исправном музиком?

  Да ли очекујеш да одеш право у рај ако се крстиш споро, помпезно и тачно са десне стране?

  Да ли имаш кувар у коме се налазе сви аутентични руски рецепти за васкршња славља?

  Да ли си стручњак за љубљење трипут у свакој могућој и непримереној ситуацији?

  Да ли можеш да се елегантно поклониш а да ти не поиспадају разноразне џиџабиџе из џепова?

  ИЛИ...

  Да ли си прочитао Јеванђеља?

  Да ли си се сусрео са Христом Распетим? У смислу, да ли си присуствовао Последњој Вечери - самој сржи Светог Причешћа?

  И...

  Да ли си спреман, у свем смирењу, да схватиш да у овом животи никада нећеш знати ништа изван Вере; да Вера значи прихватање Истине без доказа. Вера и знање су суштинске контрадикције - и да се суштински изливају једна у другу.

  Живо Православље се заснива на парадоксу који се преноси у богослужење - јавно или приватно.

  Ми знамо зато што верујемо и ми верујемо зато што знамо.

  Изнад свега, да ли си спреман да све прихватиш као да долази од Бога?

  Ако смо предодређени да увек будемо ,,срећни," чему Распеће? Да ли си спреман, шта год да се деси, да верујеш да негде, некако, све то има смисла? То не значи пасивно трпљење, већ значи сталну стражу, слушање, над оним што се од нас захтева; и изнад свега, Љубав.

  Сиромашне, старе, болесне, можемо да волимо до свог последњег даха. Не сентименталне глупости које се често мешају са љубављу, већ љубав према жртви - унутрашњем разапињању похлепе, зависти, гордости.

  И никада не мешај љубав и сентименталност.

  Никада не мешај богослужење са оним што ти се свиђа.

  Буди смирен - воли, чак и када је тешко. Не буди сентименталан па то да после зовеш љубављу. И не односи се према црквеном богослужењу као према позоришној представи!

  Надам се да све ово има смисла.

  Моје најлепше жеље,
  Мати Текла
  (игуманија манастира Успења у Норманбију)

  Оригинал:
  http://www.theamericanconservative.com/dreher/do-you-really-want-to-be-orthodox/
   
  Zahvaljujem se mom talentovanom drugaru Bojanu na prevodu i ilustraciji
   
  http://saptajibesmrtnika.blogspot.de/2014/06/2011.html?spref=fb


  Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 24. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Broken у Otkrijte svoje indijansko ime   
  Tahkeome - Mala haljina
 25. Волим
  Sanja888 је реаговао/ла на Broken у Otkrijte svoje indijansko ime   
  Ja sam iznenađen ovolikim interesovanjem.   Dajte mi malo vremena da se organizujem. Kad završim neke obaveze odgovaram svima.
×
×
 • Креирај ново...