Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ignjatije

Члан
 • Број садржаја

  12990
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  5

Репутација активности

 1. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Nova era: Ugrađuju čipove radnicima   
  Може и "завршава се".
 2. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in ФЕНОМЕН ЈЕРОТИЋ: Тихи човек у бучној земљи   
  Волим да слушам Јеротића и високо га ценим. Али мислим да је претеривање називати га урбаним светогорским старцем. Он јесте верник, православац, али није духовник. Човек је психотерапеут, неуропсихијатар, књижевник... пре свега. Своје погледе на свет и човека базира на савременој науци, психологији.
   
  Није, или то нисам приметио, везан више за Православље него за поменуте науке. У своје говоре уноси доста од филозофије Јунга, Фројда... чак и источњачког мистицизма.
   
  По одређеним битним стварима нема(или не износи) дефинитивно и конкретно мишљење. Већ спомиње више опција као могуће.
   
   
  Међутим, баш као такав човек од науке сигурно је примамљивији школованијим особама и младим људима. Да не кажем пре него неки прави светогорски старац. Зато Јеротића сматрам великим православним мисионарем модерног времена. Њега је заиста милина слушати, и то сатима без да досади иако често понавља исте приче. Некако је питак и приступачан говорник. Ту ми је сличан нашим духовницима који просто лече и умирују душу својим беседама.
   
  Његова толеранција и смирење су за сваку похвалу. Некима, по не кад и мени, је превише толерантан и попустљив. Због тих особина, поред високог образовања и начитаности, често је гост разних дебата, разговора међурелигијских. Посебно се истичу емисије серијла "Агапе" где се говорило о односу Православља и Јудаизма, Ислама, будизма и источњачких религија. Где је он представљао Православље. У тим емисијама није било негативне енергије и оштријих разговора упркос очигледном сукобу мишљења.
   
  У тим годинама бити тако витак, пун енергије, снаге, концентрације, разборитог вишечасовног говора је право чудо.
   
  Нека нам Господ још дуго поживи нашег дивног Владету Јеротића. Њему на славу, а нама на корист Амин!
 3. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Молитва?! Чему то служи?   
  Откровење описује поједине глобалне догађаје, а не личне животе појединаца. Само је Бог потпуно недерминисан. Настанак првог човека је рецимо детерминисан. Он није постојао пре свог стварања и нико га није питао јер жели да буде створен. Али одлуке Адама нису детерминисане у односу на заједницу са Богом. Види се ваљда разлика. Суд јесте детерминисан. Ја то нисам порекао. Међутим, ми смо говорили о слободном избору појединаца да прихвате или одбију Бога. 
   
  Да ти мало нерелигијски појасним. Ти рецимо желиш да имаш дете са особом коју волиш. Заједно сте се договорили да направите децу и добили сте децу. Деца се ништа нису питала о томе. Њихово постојање је на неки начин детерминисано вашом вољом. Детрминисано је доста и њихово рано детињство. Али из тога се не да закључити да дете нема своју слободну вољу у животу. Када порасте оно само бира шта ће и како ће у животу. Може и да одбије заједницу са тобом, да се понаша као да не постојиш... а може и да буде у заједници са тобом. Ти као родитељ би био Тиранин када му не би допустио да има слободну вољу, када би га, рецимо изоловао и остало. Ето, отприлике се о томе ради.
 4. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Молитва?! Чему то служи?   
  Нема детерминизма у Хришћанству. Највећа вредност је слободна воља. Управо због тога и имамо одговорност за своје поступке. Да је супротно били бисмо роботи а не људи. Ти си доказ тога да детерминизам не постоји.
   
   
  Нисмо се разумели. Нисам ја рекао да не требају лекари него само молитва. Молимо Бога да делује на излечење на Његов начин, да не кажем надприродно. Никада Хришћанство није учило ишта слично томе што си написао. Апостол Лука је био лекар. Лекари су лечили и Старом и у Новом Завету. Надам се да си сада схватио шта значе молитве за оздрављење болесних људи.
   
   
  То није тачно. Осетио сам и на својој кожи, и видео и код других људи да молитве итекако помажу. Наравно да помажу и људи. То нико не спори. Не знам зашто поједини атеисти мисле да је молитва, и сама религија, у конфликту са медицином и самом науком. То што постоје фанатици који не лече себе и своју децу медицином, или одбијају трансфузију крви, вакцине... то је застрањинвање  и секташтво, а не религија. Доказ је и сама Библија да се није лечило само молитвом.
   
  Ти као атеиста наравно да не верујеш у молитву. То и не очекујем од тебе. Очекујем само да схватиш шта је хришћанска молитва.А видим да је то потребно чим пишеш овакве ствари за Тијану. Али, циљ дијалога и јесте боље упознавање и отклана предрасуда.
 5. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Молитва?! Чему то служи?   
  Молитва није медитација. У молитви се ми као личности обраћамо Богу који је свесна и конкретна Личност. Док у медитацији то није случај. Медтитант, који није јединствена и непоновљива личност већ долази као честица неке безличне енергије која је променила безброј тела и идентитета, медитира да би се стопио са том космичком енергијом и њу црпио. Медитант жели да ум ослободи од тела, а хришћанин нешто сасвим друго (жељу да се ослободи неке страсти, једнинство са Богом, спасење или оздрављење за неког или себе, сагледавање самог себе...). Постоји, нажалост, утицај источњачких метода код неких хришћанских аскета који су на тело гледали слично као медитанти, као на неко зло које треба потпуно умртвити. Али то није хришћанско.
   
  Данас постоје и другачија мишљења. Медитација се приказује и на другачији начин, као чисто телесна вежба за смирење ума и тела, без икаквих религијских елемената. То је наравно лаж, али нећемо сада о томе. Ни та и таква медитација није иста са (правом) хришћанском молитвом. 
   
  Бавио сам се неколико година медитацијом, јогом и окултизмом и јасно знам разлику.
   
  Молитва може бити различита. Постоје молитве у којима славимо Бога, у којима Му захваљајемо, у којима Га за нешто молимо... Чак и лепо осећање и олакшање после молитве није исто са оним после медитације. После молитве си свеж, расположан, сконцентрисанији и озбиљнији... а после медитације млитав и опијен.
   
  Постоји тиховање које би можда било слично медитацији, али опет није исто. Личносни однос са Богом у Хришћанству је нешто заиста посебно. Тога нема у источњачким филозофијама. 
 6. Волим
  Ignjatije got a reaction from kopitar in КАСАБА РАСКОЛ: ЛАЗИЋ-ЂУРОВИЋ   
  Док ава не пусти браду увек ћу га опрезно читати
 7. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Pronaći veru = izgubiti prijatelje?   
  Нисам изгубио пријатеље. На почетку је било неких проблема док се нису навикли. Сматрали су да са мном нешто није уреду, да сам упао у неку секту, можда мало "кврцнуо", разочарао се у живот... Хвала Богу те сам се и ја променио према њима временом, као и они према мени.
   
  Био сам на почетку и ја незгодан, фарисеј прави, волео да паметујем, саветујем, веровао да ћу променити свет када сам открио Истину, довољно ће бити само да и они то чују и крену истим путем... Јео сам посно на веридбама, славама... правио непријатности њима и себи... Покушавао да изгледам и од себе на силу правим неког подвжника, духовника, саветника... па се сурвам у још веће блато. Почетничке грешке кроз које верујем да пролазе скоро сви када се преобрате, нарочито ако су били на супротној страни пре тога и јако млади.
   
  Немам више већих проблема. Зезају ме понекад мало, шале се на наш рачун... али све у границама нормале. Научио сам како да се понашам према њима, и они према мени. Када је престало трење са моје стране, спласло је и са њихове.
   
  Верујем да и ми верници можемо допринети евентуалном расцепу пријатељства са пријатељима, а не само они. Требамо бити мудри и знати како да будемо део овог света, а да не учествујемо у његовим гресима. Онакви хришћани какви су описани у посланици Диогнету.
 8. Волим
  Ignjatije got a reaction from TSCHeTSCHen in Питање: да ли верујете у васкрсење мртвих?   
  NJUTN O VASKRSENJU MRTVIH

  Jednom su zapitali Njutna: “Kako je moguće da tela mrtvih, odavno raspadnuta, ponovo postanu tela svojih duša?”  Na to je naučnik pomešao gvozdene opiljke sa zemljom i upitao svoje sagovornike: “Ko može da izdvoji iz prašine i sastavi ove gvozdene opiljke?”  Odgovor nije dobio.  Onda je Njutn uzeo magnet i prineo ga mešavini. Nastalo je komešanje čestica. Opiljci gvožđa počeli su se hvatati za magnet i jedni za druge.  U prašini nije ostalo ni molekula gvožđa.  Tada Njutn reče prisutnima: “Onaj, koji je ovoliku silu dao mrtvom kamenu, zar On ne može dati takvu moć našim dušama kada bude trebalo da se obuku u svoja proslavljena tela.”


 9. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Када је страх непријатељ, а када пријатељ човеку?   
  [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341932366' post='676707]
  боље је бити у љубави него у праву ... све остало потире православље.

  Naravno, ali ta ljubav ne znaci da se necemo boriti za svoja prava ili prava svojih bliznjih. Recimo na sudskim sporovima po nekim zivotno vaznim pitanjima.
  Borbom ( pravednom ) za sebe i druge mi i pokazujemo ljubav - na delu.
  Samo ne znamo na sta je @Jelina mislila i sta je u pitanju.
 10. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Када је страх непријатељ, а када пријатељ човеку?   
  Da pokusam
  Kada smo na putu koji voli Bog - bogougodnom putu mi dobijamo Boziju blagodat koja otklanja strah i nesigurnost. Strah nastaje kada smo u grehu jer mi podsvesno znamo da to sto radimo nije dobro ( i nije prirodno ), a i udaljeni smo od blagodati koja pruza osecaj sigurnosti.
  Sto smo vise blize Bogu to imamo manje straha.Pogledajmo monahe koji zive sa divljim zivotinjama, ili potpuno sami po pustinjama i planinama bez igde ikog. Ili one hriscane koje su mucili ili odvodili na pogubljenje.
  Ovim sam hteo da kazem da sa tim osecajem sigurnosti jer mislimo da smo na pravednom putu mozemo pasti i u prelest pa i u gordost.Mozemo takodje i da stagniramo jer ne preuzimamo podvige koje mozemo da podnesemo.
  Bolje je smatrati se gresnikom nego pravednikom ( kao sto su svetitelji i cinili ), Time ne upadati u komleks nize vrednosti ili u neki mazohizam, taman posla, nego cemo na taj nacin biti budniji i teze padati.
  Da li sam sada bio jasniji ili sam ga jos vise zakomplikovao ?
 11. Волим
  Ignjatije got a reaction from Aleksandra_A in Шта значи бити горд? Posledice demonske gordosti   
  Гордост (охолост)
   
  Како се чини, узимајући у обзир наше данашње схватање, боље је употребљавати термин охолост, јер "гордост" има у себи и неку позитивну конотацију, на пример, праведна гордост (понос) на своју земљу, отаџбину, веру и друго.
  "Охолост" и у самом звуку има нечег хипертрофираног, ружног, вештачки надувеног.
  "Најсвирепија и најнеукротивија звер", тако назива ову страст св. Јован Касијан, и премда је он описује као последњу, по свом значају она је прва. "Нема никакве друге страсти која би тако уништавала све врлине, и тако обнажавала и лишавала човека сваке праведности и светости" - пише св. Јован.
  Свима је вероватно позната библијска прича о паду због гopдости и преузношењу најмоћнијег анђела ("Денице") који је касније постао због тога ђаво, "кнез овога света".
  На највишем ступњу свог испољавања гордост доводи човека који јој робује у стање "самообожавања". У том стању човек акценат читавог живота преноси на себе. Он себе претвара као у некакав центар васионе и више није у стању (а и не жели) да осећа, схвата друге и да воли било кога осим себе (или ако воли друге, воли их егоистичном љубављу, тј. само ради самог себе).
  Такви људи су обично убеђени у своју потпуну непогрешивост, не признају никакве ауторитете, надмени су, умишљени, увредљиви и често злопамтиви. Али уопште не треба сматрати да гордост погађа само ограничене или приглупе људе. Уопште не. Чешће је обрнуто.
  Жртве ове страсти постају људи високог интелекта и натиросечних способности, људи који су често достигли реалне успехе како у спољашњем, тако можда и у духовном животу.
  На пример, Лав Толстој је био генијални уметник речи, изузетно дубок мислилац. имао је и мноштво других дарова. Имао је: храброст, смелост, невероватну радну способност и човекољубље. Али као последица духовне охолости које је он ипак био свестан и трудио се да се бори против ње, изабрао је дубоко погрешан пут, чију је неодрживост показало време (имам у виду крах "толстојевства" као друштвене појаве која претендује на исправност и свеопште признање).
  Осим тога, Лав Толстој се латио да преправља и исправља Еванђеље. Прихватио се мисије учитеља не само Русије, него и целог човечанства. Ето како се запањујуће спајала у једном човеку генијалност и охолост. Прозорљивог оптинског старца Амвросија након разговора с Лавом Толстојем, затекли су у сузама: "Какав горди човек!" - неколико пута је рекао старац.
  Погрешност и погубност правца који је Толстој изабрао пророчки је осетио и други генијални руски писац Достојевски који се неколико недеља уочи смрти упознао с неким писмима Лава Толстоја у којима је овај излагао нове концепције о хришћанској вери. "Као да још увек пред собом видим Достојевског, како се хватао за главу и очајничким гласом понављао: "Немогуће, немогуће!" - сећала се рођака Лава Толстоја, грофица Александра Андрејевна Толстој. Утисак Достојевског о Толстојевим мислима био је ужасан. Није имао разумевања ни за једно тврђење и изразио је жељу да оспорава лажна грофова убеђења. Међутим, смрт која је ускоро уследила није му дозволила да то и оствари.
  Подвижници светости свих времена увек су се бојали гордости као ватре. Они су бежали од славе, чинова, звања, искрено су сматрали себе за ништа. Приликом најмањег дејства гордости молили су се, сећајући се краткотрајности живота и смртног часа.
  Веома је тешка борба против ове страсти и она траје до последњих тренутака нашег живота.
  Св. Игнатије Брјанчанинов убраја у гордост: презир према ближњему, уздизање себе изнад других, дрскост, губитак једноставности, губитак љубави према Богу и ближњему. Јерес. Незнање. Безбожност.
 12. Волим
  Ignjatije got a reaction from Лубеница in Od danas zabranjeno psovanje u Rusiji   
  Rusija: Kazne za psovke u filmovima
  IZVOR: TANJUG
  Ruska Državna duma je u prvom čitanju usvojila predlog zakona o kaznama za korišćenje psovki i nepristojnih reči u umetničkim delima, pozorišnim predstavama, kulturno-prosvetnim dogadjajima i u sredstvima informisanja.
        Foto: wikipedia.org    
  Projekat zakona, sem toga, predvidja da u slučaju upotrebe psovki u filmovima, ti filmovi ne dobiju dozvolu za prikazivanje, prenela je agencija Interfaks. 
  Predviđene kazne za kršenje tih propisa su 2.000 do 2.500 rubalja (65 do 81 dolar) za građane, 4.000 do 4.500 rubalja za službena lica i 40.000 do 50.000 rubalja za pravna lica. 
  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao drugi zakon koji uvodi odgovornost za psovke u sredstvima javnog informisanja. Taj zakon, koji je usvojen u Državnoj dumi i Savetu 
  Federacije - donjem i gornjem domu Federalne skupštine Rusije, utvrdjuje administrativnu odgovornost za proizvodnju i distribuciju produkcije sredstava informisanja koja sadrži psovke i nepristojne reči. 
  Prema tom dokumentu, za takav vid prekršaja predvidjena je kazna od 2.000 do 3.000 rubalja za gradjane, od 5.000 do 20.000 rubalja za službena lica i od 20.000 do 200.000 rubalja za pravna lica. (1 dolar=31 rublja)
  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=04&dd=12&nav_id=704568
 13. Волим
  Ignjatije got a reaction from Shadow Winterborn in Козметика   
  Da se vratimo na temu.Zna li neko da li postoji zvanican stav Crkve po pitanju kozmetike,sminkanja....
 14. Волим
  Ignjatije got a reaction from gavrosaurus in ОТАЦ РАФАИЛО ОЧИТАО БУКВИЦУ: Црква није плажа ни тератана! (ВИДЕО)   
  ОТАЦ РАФАИЛО ОЧИТАО БУКВИЦУ: Црква није плажа ни тератана! (ВИДЕО)
   
  Отац Рафаило је недавно у једном храму у Црној Гори опоменуо све оне који су на служење литургије дошли неприкладно одевени. Замерио је онима који су у храм дошли у спортској гардероби и шорцевима.
   
  Отац Рафаило (Фото: Јутјуб)
   
  – Данас смо се превише опустили и сами нисмо свесни где се налазимо и пред чије лице излазимо. Врло је важно да водимо рачуна како се облачимо, јер света литургија је свадба царевога сина.
   
  Свештеник је рекао да верници у цркве не долазе у тренеркама, шорцевима и да не правимо од храмова модне писте.
   
  – Кад долазите у свете храмове припремите се, излазимо пред лице Божије, немојте било како, важно је, врло је важно. Учите и децу да то поштују, немојте да деца долазе полу гола. Немојте и сами тако да се облачите јер можете да наљутите домаћина. То важи како и за сестре тако и за браћу. Фино се одените, имате нешто лепо за храм. Теретана је теретана браћо и сестре, храм је храм.
   
  Отац Рафаело је рекао да му верници не замере јер су његови савети добронамерни.
  Погледајте у видеу шта је отац Рафаело још замерио верницима:
   

   
  http://www.pravda.rs/2015/08/12/otac-rafailo-ocitao-bukvicu-crkva-nije-plaza-ni-teratana-video/
 15. Волим
  Ignjatije got a reaction from ines in Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus   
  Postoje brojne slicnosti i medju vladarima, naucnicima, sportistima, svetiteljima.... ali to ne znaci da su povezani.
   
   
   
   
  Mene te gluposti ne mogu sablazniti, ali mogu i jesu mnoge. Zato sam i pokrenuo temu. I sta sam ja to izmislio braneci veru ?
 16. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from ines in Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus   
  Po bezboznickim, okultistickim, islamskim i raznim drugim forumima se nalaze veoma glupe i netacne tvrdnje o tome kako postoje velike slicnosti izmedju Mitre, Horusa, Bude, Krisne... sa nasim Bogom Isusom Hristom. Naravno, inspiraciju i informacije za to vuku najvise iz cuvenog filma "Zeitgeist".
   
  Resih da ispitam malo te tvrdnje.
   
  Evo nekih :
   
   Persijski bog Mitra rodio se 25. decembra.
   
  Mitra je rođen 25. decembra u pećini, kao što je i Isus rođen istoga dana u pećini.
   
  Po rođenju Mitre i Isusa, prvi su došli pastiri da ih pozdrave i da im se poklone.
   
  Mitru je rodila devica, Isusa je rodila devica.
   
  Buda je rođen 25. decembra
   
  Horus je rođen 25. decembra. Isus je rođen 25. decembra. I to oba u jaslama. U oba slučaja ti dani su vezani za solasticij (položaj Sunca).
   
  Horusovo rođenje su pratila trojica posmatrača zvijezda slijedeći zvijezdu Sirijus i noseći poklone... isto kao Isusa ‘tri mudraca’ koji su pratili ‘Istočnu zvijezdu’ i donijeli poklone.
   
  Horus je imao 12 slijedbenika, isto kao i Isus apostola.
   
  Horus je 'kršten' u 30 godini života od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, također u 30 godini, u rijeci Jordan
   
  Krišna bio je razapet i probijen strelom. Sišao je takođe u Paklove. Iz groba je vaskrsao. Slavi mu se rođendan 25. decembra.
   
  ...
   
   
  E, a sada da vidimo o cemu se tu radi. Kao prvo, niko ne tvrdi da se Isus rodio tacno 25. decembra, vec se toga dana proslavlja Njegovo rodjenje, i neke paganske stvari jesu pokrstene (kao i sami pagani) da bi oni lakse primili hriscanstvo, ali sustina vere nije slicna sa bilo kojom koja je postojala pre ili posle.
   

  Nesto o egipatskom kalendaru sa Vikipedije :Римски писац Цензорин је тврдио да је египатска Нова година почела 20.7. по јулијанском календару 139. године п. н. е. када је забележено хелијакално уздизање Сириуса. На темељу тога се израчунало да је пре тога Нова година почела у тај дан 1322. п. н. е., а пре тога 2782. п. н. е. У старом Египту су знали за грађанску годину (дужине 365 дана, без изузетка) и два лунисоларна календара - један регулисан појавом Сиријуса и други шематски, усклађен са грађанском годином. Египћани су у ранијем периоду могли користити лунарни календар, али када су открили несклад између лунарног календара и смене годишњих доба, вероватно су прешли на календар заснован на изливању Нила. Прво изливање према овом календару је опажено у првој египатској престоници, Мемфису, у исто време када и хелијакални излазак Сиријуса (египатски Sopdet, грчки Sothis). Египатска година је била подељена у три сезоне (годишња доба): akhet (Изливање или Поплава), peret (Раст - Зима) и shemu (Жетва - Лето). Већим делом египатске историје, месеци нису називани појединачним именима, већ нумерисани унутар три сезоне. Али, већ у Средњем царству, сваки месец је имао сопствено име. Ова су се развила у називе из Новог царства, од којих су касније настала хеленизована имена која је, између осталих, Птолемеј користио за хронологију у Алмагесту. Конвенција међу модерним египтолозима је да се месеци редом нумеришу римским бројевима.
  Evo LINK ka celoj stranici gde se vidi i tabela sa mesecima.
   
  I gde je ovde 25. decembar ?! I gde uopste pise da se Horus tada rodio ?
   
  Evo linka o Horusu sa Vikipedije LINK . Tamo se bas i govori o ovoj obmani : Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world. Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су псеудоисторија
   
   
  Kada se radi o rodjenju Mitre evo sta pise : "Mitra je se prema mitu rodio iz stene, »kao što nebeska svetolost izvire iz ogromnog kamenog svoda koji natkriljuje Zemlju«. Odmah po rođenju pastiri su mu ukazivali počasti. Pored njega su dadofori (bakljonoše), Kauter i Kautopates. Po jednom tumačenju Ahura Mazda je obljubio sopstvenu majku i tako je začet Mitra, koji se po rođenju hranio smokvama i stavio frigijsku kapu, a u ruke uzeo nož, luk i strlu.
  Prvi njegov podvig bio je borba sa Suncem u kojoj Mitra pobeđuje. Druga borba bila je sa divljim bikom, koga je savladao i odneo ga u pećinu, ali je životinja pobegla. Sunce mu je po gavranu poručilo da ga ponovo uhvati. Mitra je to uspeo i iz tela mrtvog bika nikle su biljke, iz kostiju - žito, a iz krvi - vinova loza.
  Zli duh je poslao zmiju da popije krv i škorpiona da otruje božansko seme. Ali su ovi pokušaji osujećeni."
   
  Gde se ovde ili u bilo kom validnom istorijskom dokumentu pominje da je Mitru rodila devica ? Ili gde su bilo kakve slicnosti sa Isusom Hristom ?
   
   
  Buda takodje nema veze sa 25. decembrom i bezgresnim zacecem. Ziveo je i suvise davno i daleko da mogao izvrsiti bilo kakav uticaj na Hriscanstvo. Evo teksta sa Vikipedije : Prema budističkoj tradiciji, historijska ličnost Buddha Siddharta Gautama je rođen u klanu Shakyas na početku Magadha perioda (546-324 p.n.e.), u južnom himelajskom gradu Lumbiniju. Poslije prvobitnog života u luksuzu i bogatstvu pod zaštitom svoga oca, kralja Kapilavastu, Siddharta je došao u kontakt sa stvarnošću svijeta i zaključio je da je pravi život pun nepodnošljive i neizbježne patnje i tuge.
  Evo podataka i sa budistickog sajta : Buda je rođen u severnoj Indiji sredinom VI veka p.n.e. u kraljevskoj porodici. Mladi princ je do svoje 29. godine, uživajući izuzetne privilegije, znao samo za radost - da bi, kada je po prvi put napustio palatu, njegov svet bio "iz temelja" uzdrman.
   
   
  Krisna takodje nema dve blage veze sa Hriscanstvom. Koga to interesuje neka procita ovaj TEKST
   
  Takodje, na neka verovanja u Persiji i tim krajevima je uticao Judaizam, na neka je uticalo i rano Hriscanstvo. Upozoreni smo i u samoj Bibliji na takve stvari.
   
  Mozemo samo da kazemo da su paganske vere slicne izmedju sebe, da su slicni Islam i Judaizam. Ali Hriscanstvo je jedna jedinstvena i neponovljiva religija.
   
  Skoro svi navodi o vezama Hriscanstva sa drugim religijama su potpuna izmisljitona kojom se zeli steci popularnost i ogroman novac. Oni nemaju veze sa realnoscu i istorijskim cinjenicama.
   
   
   
   
 17. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from SerbCro in Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus   
  Postoje brojne slicnosti i medju vladarima, naucnicima, sportistima, svetiteljima.... ali to ne znaci da su povezani.
   
   
   
   
  Mene te gluposti ne mogu sablazniti, ali mogu i jesu mnoge. Zato sam i pokrenuo temu. I sta sam ja to izmislio braneci veru ?
 18. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from SerbCro in Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus   
  Po bezboznickim, okultistickim, islamskim i raznim drugim forumima se nalaze veoma glupe i netacne tvrdnje o tome kako postoje velike slicnosti izmedju Mitre, Horusa, Bude, Krisne... sa nasim Bogom Isusom Hristom. Naravno, inspiraciju i informacije za to vuku najvise iz cuvenog filma "Zeitgeist".
   
  Resih da ispitam malo te tvrdnje.
   
  Evo nekih :
   
   Persijski bog Mitra rodio se 25. decembra.
   
  Mitra je rođen 25. decembra u pećini, kao što je i Isus rođen istoga dana u pećini.
   
  Po rođenju Mitre i Isusa, prvi su došli pastiri da ih pozdrave i da im se poklone.
   
  Mitru je rodila devica, Isusa je rodila devica.
   
  Buda je rođen 25. decembra
   
  Horus je rođen 25. decembra. Isus je rođen 25. decembra. I to oba u jaslama. U oba slučaja ti dani su vezani za solasticij (položaj Sunca).
   
  Horusovo rođenje su pratila trojica posmatrača zvijezda slijedeći zvijezdu Sirijus i noseći poklone... isto kao Isusa ‘tri mudraca’ koji su pratili ‘Istočnu zvijezdu’ i donijeli poklone.
   
  Horus je imao 12 slijedbenika, isto kao i Isus apostola.
   
  Horus je 'kršten' u 30 godini života od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, također u 30 godini, u rijeci Jordan
   
  Krišna bio je razapet i probijen strelom. Sišao je takođe u Paklove. Iz groba je vaskrsao. Slavi mu se rođendan 25. decembra.
   
  ...
   
   
  E, a sada da vidimo o cemu se tu radi. Kao prvo, niko ne tvrdi da se Isus rodio tacno 25. decembra, vec se toga dana proslavlja Njegovo rodjenje, i neke paganske stvari jesu pokrstene (kao i sami pagani) da bi oni lakse primili hriscanstvo, ali sustina vere nije slicna sa bilo kojom koja je postojala pre ili posle.
   

  Nesto o egipatskom kalendaru sa Vikipedije :Римски писац Цензорин је тврдио да је египатска Нова година почела 20.7. по јулијанском календару 139. године п. н. е. када је забележено хелијакално уздизање Сириуса. На темељу тога се израчунало да је пре тога Нова година почела у тај дан 1322. п. н. е., а пре тога 2782. п. н. е. У старом Египту су знали за грађанску годину (дужине 365 дана, без изузетка) и два лунисоларна календара - један регулисан појавом Сиријуса и други шематски, усклађен са грађанском годином. Египћани су у ранијем периоду могли користити лунарни календар, али када су открили несклад између лунарног календара и смене годишњих доба, вероватно су прешли на календар заснован на изливању Нила. Прво изливање према овом календару је опажено у првој египатској престоници, Мемфису, у исто време када и хелијакални излазак Сиријуса (египатски Sopdet, грчки Sothis). Египатска година је била подељена у три сезоне (годишња доба): akhet (Изливање или Поплава), peret (Раст - Зима) и shemu (Жетва - Лето). Већим делом египатске историје, месеци нису називани појединачним именима, већ нумерисани унутар три сезоне. Али, већ у Средњем царству, сваки месец је имао сопствено име. Ова су се развила у називе из Новог царства, од којих су касније настала хеленизована имена која је, између осталих, Птолемеј користио за хронологију у Алмагесту. Конвенција међу модерним египтолозима је да се месеци редом нумеришу римским бројевима.
  Evo LINK ka celoj stranici gde se vidi i tabela sa mesecima.
   
  I gde je ovde 25. decembar ?! I gde uopste pise da se Horus tada rodio ?
   
  Evo linka o Horusu sa Vikipedije LINK . Tamo se bas i govori o ovoj obmani : Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world. Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су псеудоисторија
   
   
  Kada se radi o rodjenju Mitre evo sta pise : "Mitra je se prema mitu rodio iz stene, »kao što nebeska svetolost izvire iz ogromnog kamenog svoda koji natkriljuje Zemlju«. Odmah po rođenju pastiri su mu ukazivali počasti. Pored njega su dadofori (bakljonoše), Kauter i Kautopates. Po jednom tumačenju Ahura Mazda je obljubio sopstvenu majku i tako je začet Mitra, koji se po rođenju hranio smokvama i stavio frigijsku kapu, a u ruke uzeo nož, luk i strlu.
  Prvi njegov podvig bio je borba sa Suncem u kojoj Mitra pobeđuje. Druga borba bila je sa divljim bikom, koga je savladao i odneo ga u pećinu, ali je životinja pobegla. Sunce mu je po gavranu poručilo da ga ponovo uhvati. Mitra je to uspeo i iz tela mrtvog bika nikle su biljke, iz kostiju - žito, a iz krvi - vinova loza.
  Zli duh je poslao zmiju da popije krv i škorpiona da otruje božansko seme. Ali su ovi pokušaji osujećeni."
   
  Gde se ovde ili u bilo kom validnom istorijskom dokumentu pominje da je Mitru rodila devica ? Ili gde su bilo kakve slicnosti sa Isusom Hristom ?
   
   
  Buda takodje nema veze sa 25. decembrom i bezgresnim zacecem. Ziveo je i suvise davno i daleko da mogao izvrsiti bilo kakav uticaj na Hriscanstvo. Evo teksta sa Vikipedije : Prema budističkoj tradiciji, historijska ličnost Buddha Siddharta Gautama je rođen u klanu Shakyas na početku Magadha perioda (546-324 p.n.e.), u južnom himelajskom gradu Lumbiniju. Poslije prvobitnog života u luksuzu i bogatstvu pod zaštitom svoga oca, kralja Kapilavastu, Siddharta je došao u kontakt sa stvarnošću svijeta i zaključio je da je pravi život pun nepodnošljive i neizbježne patnje i tuge.
  Evo podataka i sa budistickog sajta : Buda je rođen u severnoj Indiji sredinom VI veka p.n.e. u kraljevskoj porodici. Mladi princ je do svoje 29. godine, uživajući izuzetne privilegije, znao samo za radost - da bi, kada je po prvi put napustio palatu, njegov svet bio "iz temelja" uzdrman.
   
   
  Krisna takodje nema dve blage veze sa Hriscanstvom. Koga to interesuje neka procita ovaj TEKST
   
  Takodje, na neka verovanja u Persiji i tim krajevima je uticao Judaizam, na neka je uticalo i rano Hriscanstvo. Upozoreni smo i u samoj Bibliji na takve stvari.
   
  Mozemo samo da kazemo da su paganske vere slicne izmedju sebe, da su slicni Islam i Judaizam. Ali Hriscanstvo je jedna jedinstvena i neponovljiva religija.
   
  Skoro svi navodi o vezama Hriscanstva sa drugim religijama su potpuna izmisljitona kojom se zeli steci popularnost i ogroman novac. Oni nemaju veze sa realnoscu i istorijskim cinjenicama.
   
   
   
   
 19. Свиђа ми се
  Ignjatije је реаговао/ла на Милан Ракић у Слике форумаша   
  Само вас гледамо!  Поyy!!!

   
 20. Волим
  Ignjatije got a reaction from drvce in MALI ZELENI DOBRODOŠLI U SPC Sveštenik Milićević: Vanzemaljci su nam braća   
  Наравно. Није случајно та узречица дубоко укорењена у нашем народу. Део је колективне свести Срба на своје прадавно порекло, које се тренутно зауставило на Марсу као најсвежије. Нажалост и оно полако бледи. Бринем се да ће за неколико еона и та узречица бити запостављена, а са њом и сећање на наше порекло. Остаће нам само ова пуста Земља, затим Европа, Балкан... и на крају оно што запад одавно жели- Србија и то уска.
   
  Ватикан је претекао овог нашег и папа хоће да их крсти за разлику од њега. Тако ће опет покатоличити и те далеке нам рођаке.
 21. Волим
  Ignjatije got a reaction from Rašo in ГДЕ СТЕ БИЛИ 5. ОКТОБРА 2000. ГОДИНЕ?   
  Био сам кући у свом селу и гледао ТВ. Отац није дозволио да идем у град јер сам тада био дете. Пратили смо са комшијом СПО-вцем шта се догађа. Толико смо желели да Слоба падне да је то било нечувено. И када се на телевизору појавило оно "Ви гледате програм нове Радио ТВ Србије", знали смо да је Слоба пао и да су на власт дошли Коштуница и Ђинђић.
  Еуфорија је била нечувена. Сећам се да смо са старим комшијом отворили пиво, и да смо наздравали, били срећни... Други комшија, тада радикал, није делио радост са нама толико. Било му криво што су "наши" победили.
  Тада ми је тај стари комшија, Бог душу да му прости, причао како ће све бити добро, као у време Тита има да се живи. А за мене је тада друг Тито био небеска фигура, а "његово време" синоним за џеннет на земљи. Толико сам био срећан, волео Коштуницу, Ђинђића... Данас схватам да сам био много наиван. Али себи опраштам то због узраста у време те Октобарске револуције.
   
  Када сам први пут гледао филм "Професионалац" био сам посрамљен мало пред другарима социјалистима. И данас ми је у глави одзвањала она чувена реченица из тог филма: "Није Милошевић крив. Ми смо криви, ми смо...." И изгледа да нисмо далеко од тога.  
 22. Свиђа ми се
  Ignjatije got a reaction from Nikola Stojanovic in Достојевски и/или Толстој - сусрет/сукоб два генија   
  Достојевски, зато што је био филоСоф. Толстој је био фолоЗоф.
 23. Волим
  Ignjatije got a reaction from Milica Bajic in Тајна и ток смрти   
 24. Волим
  Ignjatije got a reaction from Леги in Novi udzbenici iz predmeta Seksualno vaspitanje...   
  ^Шокантно ! Уџбеници у Србији пропагирају содомију малој деци.^
   
  Има да буде посећена тема само тако... док се не закључа
 25. Волим
  Ignjatije је реаговао/ла на АлександраВ у Историја у слици   
×
×
 • Create New...