Jump to content

emilija

Члан
 • Број садржаја

  1740
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  emilija је реаговао/ла на Bernard у Лепота мушког/их вокала   
 2. Волим
  emilija got a reaction from Биљана, два in Лепота мушког/их вокала   
  Vanzemaljski.....
   
   
   
   
 3. Волим
  emilija је реаговао/ла на JESSY у Душекорисни садржаји   
  Шта пост јесте
    Пост је одрицање од мрсне хране, злих помисли, лоших сећања.
  То је једна јако лоша дефиниција поста.
  Немојте мислити о ружичастом слону. О чему сад мислите?
  Дакле, немојмо говорити о посту као негацији, није важно шта пост није. Рецимо шта пост јесте.
  Јачање воље. Сагледавање и осмишљавање себе, својих мисли, жеља, поступака. Стицање храбрости да признамо и поправимо своје недостатке. Окретање ка Богу. Молитва, права, искрена, она која нагони на плач, па на осмех. Сусрет са ближњим. Сусрет са онима који ће нам тек постати ближњи. Тихо жртвовање себе зарад другог и Господа. Проналажење нових лепота самог живљења. Радовање свом крсту. Захвалност Господу за парче хлеба на длану, за близину вољених, захвалност за могућност да другима будемо узданица. Захвалност Господу на Њему Самом и на нама самима.
  То је тек део онога шта је пост.
  Није, дакле, толико важно читати има ли на кексима млеко у праху, питајмо се има ли нас пред лицем Божијим.
  Не паничимо ако смо заборавили, па постили на уљу, кад је требало постити на води, паничимо ако смо човека повредили или заборавили.
  Можемо ми мерити минуте пре поноћи, у које бисмо појели рибљу паштету пре сутрашњег Причешћа, али не можемо измерити своје дане на земљи и шансе које су пред нама.
  Пост је загледање у те шансе, понирање у себе, и дружење са Христом и светима. Ето светих свуда око нас, скупљају се сваке недеље пред Путиром.
  Не причајмо како се одричемо овога или онога, јер су та “одрицања” тако споредна да их не треба ни помињати. Пост је пут задобијања благодати, освајања врлина, Богаћења и проналажења себе.
  Нека нам је сретан и Богом благословен почетак поста!   AVDENAGO
 4. Волим
  emilija је реаговао/ла на Биљана, два у Душекорисни садржаји   
  *Ко хоће да буде хришћанин треба најпре да постане песник
   Душа хришћанина треба да је истанчана, да је осетљива и осећајна, да лети, вазда да лети, да живи у “сновима”. Да лети у бескрај, међу звезде, до величанства Божјег, у тишину.
   
  Молитва за друге, вршена благо и са љубављу, некористољубива је и доноси велику духовну корист.  Облагодаћује онога ко се моли, али облагодаћује и онога за кога се он моли. То значи да низводи благодат божју. Када осећате велику љубав, и када вас та љубав подстиче на молитву, онда таласи ваше љубави запљускују онога за кога се молите и утичу на њега. Тако ви око њега стварате заштитни оклоп и вршите утицај на њега. Водите га путем добра. Видећи ваш напор, Бог штедро даје благодат Своју и вама и њему. Али притом вам ваља умрети за себе. Јесте ли разумели ово?
  (Поуке преподобног Порфирија Кавсокаливита)
 5. Свиђа ми се
  emilija је реаговао/ла на JESSY у Душекорисни садржаји   
  У веку технологије човеку је све мање потребна помоћ другог човека, а мање му је и стало до ње – машина замењује човека. Средства масовних комуникација доприносе стандардизацији мишљења. Телевизор, компјутер и друга техничка достигнућа све више замењују живи контакт: човек одлази у виртуелни свет који постаје његова друга стварност. У том свету он нема одговорност, осећа себе слободним од обавеза и брига – илузорни свет ништа не тражи од њега.
  Духовна отуђеност често прелази у аутизам. Човек осећа сопствену усамљеност, али и у том случају телевизор и компјутер нуде му општење на даљину, виртуелне везе без љубави, некакво мртво општење налик на општење сенки. Техника смањује физичко растојање међу људима, али их у исто време међусобно дистанцира на емоционалном плану. Човек престаје да воли другог; ближњи постаје далек. Особа губи жељу да се види са пријатељима, удобније му је да седи пред компјутером. Овде привидна удобност своди људско општење на ниво прагматичног. Емоционална хладноћа и отуђеност прерастају у моралну кризу која је много опаснија од економске. Овај процес се у различитим облицима појављује свуда, при чему је у технички развијеним земљама он снажнији и разорнији.
  Архимандрит Рафаил Карелин
 6. Оплаках :))
  emilija је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
 7. Хахаха
  emilija је реаговао/ла на Istopljeni kamen у Vladika Maksim najzaslužniji za Trampov patriotski govor.   
  Генијалност!
 8. Свиђа ми се
  emilija је реаговао/ла на Sofija_ у Vladika Maksim najzaslužniji za Trampov patriotski govor.   
  greska medjede, cini mi se da moj pradjed Tesla ima zasluge za ovo 
 9. Радостан
  emilija је реаговао/ла на Grizzly Adams у Vladika Maksim najzaslužniji za Trampov patriotski govor.   
  Како мислиш нисам видо?
 10. Свиђа ми се
  emilija је реаговао/ла на александар живаљев у о. Јован Пламенац: За кога ради Амфилохије?   
  За кога ради Амфилохије
  У том свом одабиру, Митрополит постаје – громада. Он је онај у којем се препознаје сваки храбри и честити Србин, који се није самоизнио на пијацу продаје сопственог људског достојанства, ту највећу пијацу овога времена
  Од   Јован Пламенац ИН4С --  08/10/2019  митрополит Амфилохије Пише: Протојереј Јован Пламенац
  За кога ради Амфилохије Радовић, митрополит црногорско-приморски? Па, зна се: за Удбу, за Мила Ђукановића, Русе, а сада и Американце. У то нема сумње, јер то кажу таблоиди Српски телеграф, Информер, Курир… и надасве, као гарант истине, кровни, АРХИтаблоид Беба Поповић.
    Томе и служе таблоиди у Србији, да позивајући се на „повјерљиве изворе“, наравно анонимне, „разоткрију“ и дезавуишу противнике политике Александра Вучића.
  А један од највећих, ако ли не, као појединац, и највећи противник политике Александра Вучића је управо Митрополит Амфилохије. Спор међу њима настао је због Косова и Метохије; по питању статуса тог дијела Србије интереси су им супротстављени.
    Док се Вучић, којег је Запад, као политичка и војна артикулација интереса великих банака, довео на положај предсједника Србије, свим силама довија да де факто признање НАТО корала Косово за државу, које је остварио Бриселским споразумом, игноришући Резолуцију Савјета безбедности 1244, доведе до де јуре признања, јер ако ту своју обавезу не испуни, у складу са мафијашким принципима Запада, пуцаће му ако не у главу а оно у политичку каријеру и самим тим у новчаник, владика Амфилохије, којем је устоличењем у трон црногорских митрополита повјерено да буде и егзарх (чувар) трона пећког, свом својом земаљском снагом труди се да то исто Косово (које убухвата и Метохију) сачува за српски народ.
  Не може и паре и јаре, тако ни Косово не може бити и посебна држава и дио Србије. Тако и у сукобу Вучића и Митрополита немогуће је остварити компромис.
    Тај сукоб Митрополита у Вучића, видјело се и раније, а посебно је видљиво ових дана, пренио се и у сам врх Српске православне цркве, у Патријаршију, Синод и Архијерејски сабор. И показао је колико је небоземна институција Црква Христова у свом овоземаљском дијелу крцата људским слабостима.
  Александар Вучић Материјалистички врједносни систем преплавио је Цркву овога свијета и вијека, њене свештенике, архијереје, па и њихову паству, вјерни народ. Подлегли смо сластима положаја, славе и новца, тјелесног уживања, узајамно прожетим, отворили им своја срца и душе, док Бога носамо на уснама.
  И Митрополит Амфилохије носи бреме својих људских слабости. И сам је склон да животне проблеме Цркве гурне под тепих. Ови, на изглед ситни проблеми у Цркви када буду објелодањени, у амбијенту новопаганског свијета, чији су служитељи режими свих држава на Балкану, али и у добром дијелу свијета, и скоро сви медији, добијају многоструке размјере.
  Митрополит их прикрива да би Цркву сачувао од неопаганске злурадости и хајке. Али, у том гурању прљавштине под тепих она све више расте, бубри и, у једном тренутку, распрсне се, као чир, и тај гној исцури и засмрди. Као ово сада…
  „Црква је увијек имала проблеме, али их је и рјешевала“, рекао ми је једном, у манастиру Острогу, владика Јоаникије. Цркву чине и људи, који у њу уносе своје слабости. И тако настају њени проблеми. Али, своје проблеме Црква мора да рјешава, не да их прикрива. Без обзира на цијену. Одлагање рјешавања тих проблема раслабљује Цркву.
  Исус Христос, који је глава Цркве и овога и онога свијете, све вријеме нуди мелем оздрављења својим удовима, али неће их силом оздравити. Христос би обесмислио суштину личности, слободе коју је даривао човјеку дарујући му живот, ако би му било што чинио мимо његове воље, његове сагласности, па и лијечио га.
  Лијек је ту, на дохват нам руке и ума, у светом Јеванђељу. На нама, на слободи наше личности је да ли ћемо да га узмемо, да ли ћемо двери својих душа да држимо затворене за Бога, или ћемо Богу, који тако стрпљиво чека, да допустимо да уђе у нас.
  O. Јован Пламенац Када дара пређе мјеру, као што је било озакоњење убијања зачете а нерођене дјеце, те промоција педерастије као мјере вриједности, као ово сада настојање Вучића да изврши своју обавезу према онима који су га довели на власт, због које су га и довели, да им и правно преда Косово, када се дође до зида, онда Митрополит свуче своје људске слабости и постаје онај црногорски војник са Вучјег дола и Мојковца, руски војник који је разбио Наполеона и Хитлера, навлачи срчаност Давидову и, као кнез Лазар, стојећи на ивица ножа, у понуди земаљског и небеског, или-или, без оклијевања бира – Царство небеско.
  У том свом одабиру, Митрополит постаје – громада. Он је онај у којем се препознаје сваки храбри и честити Србин, који се није самоизнио на пијацу продаје сопственог људског достојанства, ту највећу пијацу овога времена.
  А пуно је Срба који су достојни имена Човјек. Двојица су се ових дана доказали на велика врата: Мило Ломпар и Матија Бећковић. Беби-медији у Србији и Црној Гори затворени су за оне који српску нацију грчевито држе усправљеном, као да држе јарбол којег разбија оркан, а отворени су за протагонисте обезличене масе, наливене у овај живот као у шоу, у којем се новцем великих банака, као у анимацији, имена претварају у бројке.
  Пуно је и истинских служитеља Олтара Бога Вишњега. Они, гласније или тише, солирају. Њихово удруживање од овдашњих слугу капитала Запада, како оних у државним властима тако и оних у Цркви, било би препознато као паравојна организација. Не мало их је и у Архијерејском сабору Српске православне цркве. Они се или не виде или се слабо виде.
  Засјенила их је грандиозна личност Митрополита Амфилоха, који је стуб не само српског, него и цјелокупног, васељенског православља. Али, не толико од Митрополита колико од њих зависи куда ће даље Српска православна црква: хоће ли устрајати на путу Јеванђеља или ће је, привремено, прогутати аждаја новопаганског свијета.
  Ко има очи да види и уши да чује, јасно му је за кога ради Митрополит Амфилохије. Он ради за – Исуса Христа.
 11. Хахаха
 12. Свиђа ми се
  emilija got a reaction from Bernard in Лепота мушког/их вокала   
  Vanzemaljski.....
   
   
   
   
 13. Волим
  emilija got a reaction from Mилена КШ in Лепота мушког/их вокала   
  Vanzemaljski.....
   
   
   
   
 14. Волим
  emilija је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Лепота мушког/их вокала   
 15. Волим
  emilija је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Лепота мушког/их вокала   
  Уживајте.-..
 16. Свиђа ми се
  emilija је реаговао/ла на Небојша Јовановић у Марија / Мерјем у исламу   
 17. Оплаках :))
  emilija је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
 18. Хахаха
  emilija је реаговао/ла на grigorije22 у "Исус између ислама и хришћанства" - јавна дебата [НАЈАВА]   
  Ono sto je jezivo u celoj ovoj prici je da se svih milijardu i trista miliona muslimana trude za dzabe. Kakav sok ce za njega da bude kada ga izvedu na pojedinacni sud i ono izadje sam Hristos koji ce da kaze: Nisam ja tvoj Alah. U seol na vecnu muku. Da li dusa moze da prebledi?
 19. Волим
  emilija је реаговао/ла на Ćiriličar у "Исус између ислама и хришћанства" - јавна дебата [НАЈАВА]   
  Горео је за Цркву, а посебно је волио мисионарство и желео да неправославнима приближи веру. Пробел код муслимана, радикалних, што је све "хула", па свака колизија може да те кошта главе.
  Сисојев је Мученик. Позивали су га они на трибине да дискутујее. А убили су га у његовом храму (св. Тома Апостол) пред вечерњу службу, испред олтара.
  Види му се у очима - лице му је обично, наизглед нехаризматично...али очи! Очи "горе" Христом....
 20. Волим
  emilija got a reaction from Aleksandra_A in Radost u Hristu i radost van Hrista   
  nema na cemu asdf, nego mnogo bi vise efekta imalo ovo da si ti procitao starca 
  nego, nasravi da citas, negde sam ti ostavila Jovana kronstatskog, dobro je za pocetak citati i svetog Siluana, starca Pajsija, vec smo na forumu izogovarali sve starce:))))
   
  mislim, okupiraj se time kako primeniti ono sto procitash na svakodnevni zivot
  posle dolazi i razmisljanje o paklu ali na neki sasvim drugi nacin, ti si krenuo naopacke
  kad nadjes ljubav Boziju, kad osetish da te razume, da ce ti pomoci i da to nije sudija koji nema sta da radi tamo gore nego da nas kaznjava, i tvoje poimanje svega ce se menjati.
  I ti ces se menjati.
  na kraju, za sve sto nam treba, postoji molitva i strpljenje da se dobije to sto se iska. Npr....podaj mi Gospode najmanju cesticu one ljubavi koja izgoni strah...sto da ne:)
 21. Волим
  emilija got a reaction from Aleksandra_A in Radost u Hristu i radost van Hrista   
  Svelukavi djavo utvrdjuje nepaznje i pogreske koje nam se desavaju zahvaljujuci slabosti i neznanju nashem jer "nije moguce da ne dodju sablazni-Lk,17,1)
  Ako mu, zbog nepaznje poverujemo, neprijatelj nash odmah cini da strasljivost u nama uzrasta u ocajanje, sto nadalje vodi u potpuno neznanje.
   
  SMIRENO MOLIMO CASNE DELATNIKE POKAJANJA DA NE PRIMAJU NIKADA NIKAKAV OBLIK STRASLJIVOSTI CAK I AKO JE ONA PRISUTNA U PALIM CHULIMA U ARENI OVE NEVIDLJIVE BORBE.
   
  Bogu sagreshih, Bogu se i kajem!
   
  Nase je da se drzimo zapovesti, da se kajemo, da se ne vracamo unazad!
   
  Da ne zaboravimo SLABOSTI nase prirode, snagu nase nepostojanosti, djavolsku zlobu i lukavstvo, ali
   
  ako se desi pad, to je priroda stvari koja nam je spolja nametnuta u sadashnjem zivotu ali treba biti STRPLJIV i bozanska blagodat nas menja i bozanska svedobrota 
   
  a nikako da pad smatramo izdajom, otpadom ili potcinjavanjem zlu."
 22. Волим
  emilija је реаговао/ла на Dominika у Све то красно, похвално, позитивно о православљу, католичанству и протестантизму   
  Tebe Boga hvalim (Te Deum laudamus) na crkvenoslovenskom, polifonija, vizantijski prvi glas
   
   
 23. Свиђа ми се
  emilija got a reaction from Aleksandra_A in Molitva za drugog   
  Cesto je to moguce (smirena molitva za drugog) ali samo ako smo na zdravoj distanci od osobe koja nas iritira.
  Jer slabi smo da i sebe podnesemo a kamo li drugog. Taj drugi nam tada sluzi da preispitamo odakle u nama bura negativnih osecanja i da se pozabavimo time....kad isteramo ale iz nas posle nekog vremena upornim podvigom, drukcije i tu osobu posmatramo , drukcije reagujemo...ali ipak, obzirom da onaj ne spava, potreban je stalan oprez i stalna molitva:)
 24. Волим
  emilija got a reaction from Aleksandra_A in У којим случајевима треба да прекинемо контакт са одређеним људима?   
  Onog momenta kada ti pocnes da se osecas bas lose, vreme je za distancu.
  Svako ima razlicit prag trpljenja. Kad osoba pocne da izaziva u tebi najmanje uznemirenost (posle ide i gnev i sujeta, dijalozi sa samim sobom pa i svadje sa samim sobom:))))   i svasta nesto jos , znaci da su plodovi te relacije truli.
  Mislim, takvi nam sluze da vidimo te lose pojave u SEBI i ako ne uspemo da ih prevazidjemo, znak je da se klonimo osobe dok ne ojacamo malo vise...
   
  Uspevala sam da zavolim i "neprijatelje svoje" ali samo sa zdrave distance.
  Vrlo je vazan nacin kako otici iz te klopke: blago ali odlucno, da se ne bismo dodatno opteretili nekom ruznom recju.
  Najbolje nestati bez objasnjenja (pravdanja) bilo kome.  Ali distanca po svaku cenu.
   
  Jedino ako sacuvamo u sebi mir i ne ostetimo bez potrebe sebe duhovno, mozemo biti na korist sebi i bliznjima. Od toga treba uvek poci, tj od toga do koje mere nas nezdravi odnosi uniste bez potrebe do te mere da smo nesposobni da budemo od koristi onima kojima zaista trebamo.
 25. Свиђа ми се
  emilija је реаговао/ла на Стаљиново унуче у Како је интернет створио генерацију надмених идиота   
  net je učinio da naka frizerka Macićka postane  autoritet a da naka ZorannaH postane književnik.... a Bakić Jovo da bude etalon... e sad nije problem u njima već u konzumentima...prijatno

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...