Jump to content

Eniz

Члан
 • Број садржаја

  3991
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

  Never

О Eniz

 • Рођендан 01/01/1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Eniz's Achievements

Не мисли да оде

Не мисли да оде (8/9)

9

Форумска репутација

 1. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Ако се зна историја настанка библијских књига ( а та наука се у теологији зове: Увод у Свето Писмо Старога Завета), онда су овакве тврдње смешне. Људи обично верују да су књиге писане у времену које описују, што није тачно. Бог људима није давао никакве књиге, већ им се откривао у заједници. У тој заједници су и настајале књиге, као плод искуства и надахнућа Богом. Međutim ta nadahnuča su bila krajnje čudna.Nebože biti nadahnuče da Bog nekome kaže jedno a drugome drugo.Ili nadahnuče da je Bog ponižen na ovaj ili onaj način(govorim još o Starom zavjetu).Čudno je to nadahnuče u kojem se genocid i masovno silovanje vrši, bog osvečuje, bog se kaje itd.Naravno reći će neko:moj brate sve ti je to poređenje s ljudima i to nije bukvalno značenje.Neke stvari se nemogu ni tu svrstati.Čitao sam uvod u sveto pismo od jednog vašeg cjenjenog učenjaka (ove godine u avgustu mi dala jedna Beograđanka) i onaj citat stari zavjet u novom se skriva a novi u starom otkriva ili obrnuto je iz te knjige.) i tu se navodi jedna vremenska distanca od objave i pisanje koja je trajala i po nekoliko stotina godina čak se za neke djelove starog zavjeta nezna ko ih je napisao.Čudno, nema šta! Једно је божије надахнуће, а друго је историја грешних људи која је описана у Библији. Да би човек исправно разумео Библију потребна је на само људска памет, већ и надахнуће Духом Светим. Мени је у Курану чудно да Бог нема милости и љубави макар колико човек, чудан ми је рај где људи оргијају а Бог све то гледа, па шта да радим... smej.gif Život je pun čudnih stvari... smej.gif smej.gif smej.gif
 2. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  smej.gif Za stari zavjet se slažem ali za Kuran ne! Ма да! smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif
 3. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Za stari zavjet se slažem ali za Kuran ne!
 4. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Napomena:Zamolio bih vas da mi ne uzimate za zlo ovo što pišem.Ja sam teolog kao i brat Aleksandar.Svako iz ugla svoje vjere govori.Ovo su teološki stavovi dvije različite konfesije, islama i pravoslavnog hriščanstva.Moji lični odnosi sa Aleksandrom su na jednom jako dobrom nivou i ovo nemojte shvatati kao atak na vašu vjeru ili na vas lično.Zamolio bih da ovo razumijete.Ljudima koji su izučavali komparaciju religija je jasno da su ove stvari normalne u dijalogu svoje vjere.Ništa lično ovdje nema između mene i vas.Svako dobro od Boga vam želim!
 5. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Ако се зна историја настанка библијских књига ( а та наука се у теологији зове: Увод у Свето Писмо Старога Завета), онда су овакве тврдње смешне. Људи обично верују да су књиге писане у времену које описују, што није тачно. Бог људима није давао никакве књиге, већ им се откривао у заједници. У тој заједници су и настајале књиге, као плод искуства и надахнућа Богом. Međutim ta nadahnuča su bila krajnje čudna.Nebože biti nadahnuče da Bog nekome kaže jedno a drugome drugo.Ili nadahnuče da je Bog ponižen na ovaj ili onaj način(govorim još o Starom zavjetu).Čudno je to nadahnuče u kojem se genocid i masovno silovanje vrši, bog osvečuje, bog se kaje itd.Naravno reći će neko:moj brate sve ti je to poređenje s ljudima i to nije bukvalno značenje.Neke stvari se nemogu ni tu svrstati.Čitao sam uvod u sveto pismo od jednog vašeg cjenjenog učenjaka (ove godine u avgustu mi dala jedna Beograđanka) i onaj citat stari zavjet u novom se skriva a novi u starom otkriva ili obrnuto je iz te knjige.) i tu se navodi jedna vremenska distanca od objave i pisanje koja je trajala i po nekoliko stotina godina čak se za neke djelove starog zavjeta nezna ko ih je napisao.Čudno, nema šta!
 6. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Sestro, Aleksandar je dovoljan sugovornik samo mu možeš odmoći(dobronamjerno).
 7. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Посланици, пророци, су људи од крви и меса. Шта има у томе чудног што су и они били морално несавршени? Њихова величина је у томе, не што су били безгрешни (тако нешто је немогуће човеку), већ што су умели да се кају. А како Куран представља Бога? Извини Енизе, али Бог у Курану је представљен као тиранин. То би се могло схватити пре Христа. Али након Јеванђеља тако говорити о Богу је, по мени, недопустиво и немогуће. Moralno nesavršen! Hajde da pogriješi ili da pogleda(mada i to odbacujemo) ali da incestira i to sa dvije kćeri ili da spava sa svojom nevjestom ili da laže ili da prevari i to Boga to , izvini se nemože prihvatiti što je previše, previše! Тај грех није грех Лотов, већ његових кћери (човек је био без свести). Лот није ни био посланик, обичан човек. Битно да је Мухамед био као анђео. dada Али није ствар у томе, Енизе. То је оно што ви не видите. Zar u tome nije dokaz da ne treba biti notorna pijanica Juda je bio poslanik jeli tako pa sa nevjestom...
 8. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Посланици, пророци, су људи од крви и меса. Шта има у томе чудног што су и они били морално несавршени? Њихова величина је у томе, не што су били безгрешни (тако нешто је немогуће човеку), већ што су умели да се кају. А како Куран представља Бога? Извини Енизе, али Бог у Курану је представљен као тиранин. То би се могло схватити пре Христа. Али након Јеванђеља тако говорити о Богу је, по мени, недопустиво и немогуће. Moralno nesavršen! Hajde da pogriješi ili da pogleda(mada i to odbacujemo) ali da incestira i to sa dvije kćeri ili da spava sa svojom nevjestom ili da laže ili da prevari i to Boga to , izvini se nemože prihvatiti što je previše, previše!
 9. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Па о чему ја друго све време говорим? Неки Јевреју (нажалост већина) окренула се од Бога, својом слободном вољом. Не тако што су искривили текстове, већ што нису веровали и нису хтели да прхвате оно што тамо пише (по својој слободи, наравно). Међутим, то не значе да Бог није био са њима пре него што су отпали. То је погрешан закључак. Бог је ту, али Он се никада не намеће. Човек може да оде када му воља и да измисли неког свога бога. Dođosmo bar do neke zajedničke.Znači Bog je bio s njima dok se nisu okrenuli od njega.a onda je prkinuo svoj savez sa njima(mada je i ovo teško ukomponpovati sa njegovom ljubavlju ali da ovo ne otvaramo iz početka i da ne idemo u krug)A ako su se oni okrenuli od Boga ne treba se čuditi i tvrdnji da su iskrivili -stari zavjet i na najgori mogući način ga opisuju u njemu kao i njegove poslanike itd. Нису искривили Књиге, јер би им први Исус и хришћани то набили на нос - жестоко бисмо их критиковали због тога. Но, нико то никада у историји вере у једнога Бога није тврдио. Та тврдња припада вама, јер имате потпуно другачије схватње Бога, човека, живота, свега. Наравно, своја схватања наметнути као једину истину најлакше је када се каже - твоје је фалсификат. [/quote] ]Ili tvoje je izmišljeno, ali kako doći do onoga što je ispravno ako ne razumom a on vas pobija do bola.Eh samim time što im niste zamjerili i kritikovali ih zbog onoga što je ustarom zavjetu(po nama )iskrivljeno znači svako slovo vjerujete u njegovu istinitost.Tu i jeste problem , to zbog toga što se tu nalazi puno pobrkanih nejasnih (po nama. oprosti)očitih dezinformacija.Jako sakatu sliku o Bogu nam daje, jako ružnu moralno posrtajuću sliku o poslanicima daje, čak ga neki nazivaju i najkrvavijom knjigom svijeta.Ali opet ako tako možete vjerovati ko sam ja da vam stanem na tom putu!Niko i ništa, svako sebi bira put!
 10. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Па о чему ја друго све време говорим? Неки Јевреју (нажалост већина) окренула се од Бога, својом слободном вољом. Не тако што су искривили текстове, већ што нису веровали и нису хтели да прхвате оно што тамо пише (по својој слободи, наравно). Међутим, то не значе да Бог није био са њима пре него што су отпали. То је погрешан закључак. Бог је ту, али Он се никада не намеће. Човек може да оде када му воља и да измисли неког свога бога. Dođosmo bar do neke zajedničke.Znači Bog je bio s njima dok se nisu okrenuli od njega.a onda je prekinuo svoj savez sa njima(mada je i ovo teško ukompoovati sa njegovom ljubavlju ali da ovo ne otvaramo iz početka i da ne idemo u krug)A ako su se oni okrenuli od Boga ne treba se čuditi i tvrdnji da su iskrivili -stari zavjet i na najgori mogući način ga opisuju u njemu kao i njegove poslanike itd.
 11. Eniz

  Izvorno čisto hriščanstvo

  Опет да употребим однос родитељи-деца. Родитељи исто одгајају децу па неко не слуша и чини неваљалштине, али, ако ли се опамети, наравно да ће га родитељи дочекати раширених руку. Sestro draga, morate shvatiti da vi u smjenama radite ja i oslonac smo sami, nema mi ga noćas i teško mi je izdržati sam, ali zbog vas i radi čovjekoljublja nastavimo dok ste vi tu i tvrdoglavi bosanac je!
×
×
 • Креирај ново...