Jump to content

obi-wan

Члан
 • Број садржаја

  30264
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  147

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from fsa in Грађански рат у Украјини   
  "На првом снимку се на 0:32 види промена курса и нагло скретање брода удесно. На снимку који је Sr.Stat објавио, Руси су захтевали да британски брод промени курс "старборд сајд" (удесно), па се ово поклапа."
  https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Rat-u-Ukrajini-2017-2018-2019-2020-2021-godina_440.html
 2. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from fsa in Грађански рат у Украјини   
 3. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from fsa in Грађански рат у Украјини   
 4. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Ćiriličar у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Супруга обољела  од короне - ко може да помогне молитвено нама раслабљеним.
  (Није хтела да се вакцинише....постоје политичке игре, али вирус је ту и много је опасан...помало је болно апсурдно да Рус не верје ни својој Цркви ни својој држави)
 5. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Milica Bajic у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Dobri su i rezultati 🌞
 6. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на александар живаљев у Адвокат Александар Радовановић: Цркви потребни механизми заштите који не зависе од хирова власти у Приштини   
  Главни правни саветник Епархије рашко-призренске адвокат Александар Радовановић за Косово онлајн каже да је положај Српске православне цркве на Косову све лошији, у ситуацији у којој нема представника међународне заједнице да гарантују права.
  Радовановић додаје да су права, имовина и заштићене зоне које је црква добила око већих светиња, све више на мети управо оних косовских институција које би требало да бране њихово постојање.
  “Српска православна црква је 2012. године, док су текли процеси за укидање тзв. “надгледане независности”, од међународних чинилаца добијала гаранције да се на Косову и Метохији, барем што се тиче статуса Српске Православне цркве, ништа неће променити, сем што ће наша права од сада да штите приштинске институције. Већ тада, усвајањем тзв. Закона о завршетку надгледане независности, дошло је до велике промене, јер су права Цркве из Ахтисаријвог плана у великој мери умањена”, каже Радовановић.
   
  По његовим речима, нацрт Закона о заштити културног наслеђа који су, пре неколико година, планирале да усвоје приштинске институције и којим би у њихову надлежност пало уређивање шта ће СПЦ радити са својим црквама и манастирима, није усвојен услед огромног притиска међународне заједнице.
  “Тим нацртом је било предвиђено да су власник целокупног покретног и непокретног културног наслеђа на Косову и Метохији приштинске институције, које би по том нацрту закона могле да уређују шта ће Црква да ради са својим манастирима и црквама, које ће брошуре и која историја смети да се показују посетиоцима, како ће да изгледају фасаде и знаци, па све до могућности да нам се наше културно благо отме путем експропријације, уколико би неко из неке институције проценио да се лоше старамо о својим светињама. Овај закон није прошао само због огромног притиска међународне заједнице, али је још тада јасно показао намере Приштине према Српској Православној цркви”, истакао је Радовановић.
   
  Правни саветник Епархије рашко-призренске подсетио је да је манастир Високи Дечани у веома сложеној безбедносној ситуацији и да већ пет година не може да у катастар упише своју имовину, јер институције једноставно одбијају да спроведу одлуку Уставног суда.
  “Манастир Високи Дечани је био на мети екстремиста небројено пута до сада, и налази се у веома сложеној безбедносној ситуацији. Иако је успео да пред косовским судовима заштити своје право на приватну имовину, што је на крају потврдио и косовски Уставни суд, манастир већ пет година не може да упише своје право у катастар, јер институције једноставно одбијају да спроведу одлуку свог суда. Изговори су разни, и понекад се своде и на отворене претње да ће ‘манастир да буде одговоран за гнев народа’ уколико се власништво манастира упише у катастар. И поред великог међународног притиска, косовске институције једноставно одбијају да спроведу судску одлуку, што би било незамисливо било где другде”, рекао је Радовановић.
  По његовим речима, један од примера положаја који СПЦ на Косову заузима је служење литургије у Храму Христа Спаса у Приштини.
  “На крају, најсвежији пример је служење свете Литургије у Храму Христа Спаса, за славу града Приштине, Спасовдан. Иако Црква има сва документа, и уписана је као власник и земљишта и зграде и у косовском катастру, већ двадесет и две године трају спречавања Цркве да свој Храм и користи. И поред уписаних и неспорних права Цркве над својим Храмом и земљиштем око њега, у јавности се град Приштина и Универзитет већ дуго расправљају око тога коме ће да припадне земља и шта ће да се ради са освештаним храмом. Једна од бизарнијих идеја је претварање верског објекта у ‘музеј жртава Холокауста над Албанцима’, док друге иду од рушења до разних варијанти скрнављења храма претварајући га у политички споменик”, каже Радовановић.
   
  Ово су само неки од примера поступања према Српској Православној цркви у континуитету. У ситуацији у којој нема представника међународне заједнице да гарантују права, положај СПЦ је све лошији.
  “У последње време, отворено се фалсификује наша историја, постоје највулгарнији покушаји културне апропријације и асимилације нашег културног и верског наслеђа, реторика према нама је све гора и безобзирнија, а права Цркве да своје проблеме износи пред представнике међународне заједнице у Савету за спровођење и надгледање се систематски подривају последњих неколико година, у покушају да се укине и тај, последњи постојећи, форум у коме Црква и даље има неке шансе да очува своја права”, рекао је правни саветник Епархије.
  Радовановић истиче да овај процес није везан за само једну владајућу гарнитуру већ је систематски и траје више од једне деценије, откако је међународна заједница те процесе препустила локалним структурама.
  “То је процес који се последњих година интензивира. Овај процес, са којим су представници међународне заједнице добро упознати, показује и шта би у будућности била судбина Српске Православне цркве на овим просторима уколико би она биле везана за косовске институције које једноставно не желе Српску Православну цркву, или је желе као украс, косовизирану или албанизовану, која постоји само да испуњава налоге у стратешкој агенди културне апропријације наших споменика културе”, каже Радовановић.
   
  Оно што, по његовим речима, Српској Православној цркви није потребно, је пружање додатних гаранција да ће приштинске институције да је заштите, јер су за ову деценију приштинске институције јасно показале које су им намере, и поред гаранција које су небројено пута давале.
  “Те гаранције су се увек завршавале тиме да се Црква криви због тога што истрајава у борби за своје постојање, свој идентитет и своја права, и покушајима да се наша постојећа права игноришу или додатно сужавају. Ахтисаријевим планом, Црква је добила и заштићене зоне око већих светиња. Међутим, како године пролазе, те заштићене зоне се све више нападају од стране управо оних институција које би требало да бране њихово постојање. СПЦ су потребне чврсте међународне гаранције за њен опстанак, са јасним механизмом спровођења и заштите од оваквог понашања приштинских институција. Експеримент који се спроводи већ једну деценију, а који је требало да покаже да Приштина има воље и могућности да гарантује заштиту права Цркве, очигледно није успео, и време је да се нађе модел, чије спровођење неће да зависи од хирова било које администрације у Приштини”, рекао је Радовановић.
  Извор: Kosovo Online

 7. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на fsa у Грађански рат у Украјини   
 8. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на fsa у Истраживање космоса и васионски летови - општа тема   
  @obi-wan Mislim da je ovo mnogo uravnoteženiji stav i uglavnom sam saglasan s tobom
 9. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на sanja84 у MODERNI PANTEON: U Berlinu grade hram koji će biti crkva, sinagoga i džamija!   
  Da. Naši hoće da grade crkvu, kupili zemljište, ali im sad novi gradonačelnik ne daje, zbog politike i svađe neke.. I hoće da nas preseli van grada i da tamo gradimo duhovni centar sa muslimanima, kao malo crkva, malo džamija. Rekli su i jedni i drugi da ne dolazi u obzir... Ali eto, tako počinje..
 10. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from Пг in MODERNI PANTEON: U Berlinu grade hram koji će biti crkva, sinagoga i džamija!   
  Nemci pukli do daske, nema dalje. Nije da je to nesto novo, ali svako malo pa se samoprevazidju. A muceni Bah im se prevrce u grobu.
 11. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на sanja84 у MODERNI PANTEON: U Berlinu grade hram koji će biti crkva, sinagoga i džamija!   
  To su hteli i kod nas da sagrade. Naši odbili.
 12. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from Tristatri in Napredna zona sumraka   
  Uzaludna prica, brate. Nema ovde nikog ni da cuje ni da vidi.
  "Pleme moje snom mrtvijem spava.
   O kukavno srpstvo ugaseno."
 13. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на GeniusAtWork у Napredna zona sumraka   
  Срећа па на власти имамо праве патриоте, а не другосрбијанску суши бригаду из круга двојке која би уводила санкције нама пријатељским земљама по налогу њихових бриселских газди.
  Oh wait...
  Zabranjeno sletanje beloruskih aviona u Srbiju
  WWW.DANAS.RS Srbija se saglasila sa najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Belorusije, zvanično je objavila danas EU.  
 14. Волим
  obi-wan got a reaction from sanja84 in MODERNI PANTEON: U Berlinu grade hram koji će biti crkva, sinagoga i džamija!   
  Nemci pukli do daske, nema dalje. Nije da je to nesto novo, ali svako malo pa se samoprevazidju. A muceni Bah im se prevrce u grobu.
 15. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from Лидија Миленковић in Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Pomenite Mihajla. Otac jedne koleginice, od sinoc na aparatima, u kriticnom stanju.
 16. Хахаха
  obi-wan got a reaction from sanja84 in Разне смешне и занимљиве рекламе   
 17. Свиђа ми се
  obi-wan got a reaction from Просечан србенда in Anti-natalisti: Ljudi koji žele da prestanete da imate bebe   
  Satanisti u belim rukavicama mastaju svoja psihopatska mastanja. Porazice ih Gospod sve.
  "Radjajte se i mnozite se" - zapovest koja nikad nije ukinuta, niti ce da bude. Jer se Gospod ne kaje nikad zbog onog sto kaze, niti ce.
  ...


  https://www.pinterest.com/search/pins/?q=Large family
 18. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Драшко у Koga lično poznajete od forumaša (utisci), a koga biste da upoznate?   
  Da
  I tebe da upoznam naravno
  Onomad sam te zamalo upozno!
   
 19. Хахаха
  obi-wan got a reaction from Tristatri in Слике форумаша   
  @Smaragdni kamičak
  A sto se Svratislav nije slikao s tobom, nego samo ti?
 20. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Драшко у Koga lično poznajete od forumaša (utisci), a koga biste da upoznate?   
  I ova tema je bila lepa
  Mislim da znam 70%forumasa mada većina njih ne piše više
  Voleo bih da upoznam fsa-a, Mladjonija (sad je u BG pa ćemo se vidjeti) 
  Avocada i sve druge koji nemaju fotke da makar znam kako ljudi izgledaju
 21. Хахаха
  obi-wan је реаговао/ла на Broken у Koga lično poznajete od forumaša (utisci), a koga biste da upoznate?   
  Жене, браво, само тако наставите. Више пута ми је поглед отишао на онај сет ножева...не знам зашто.
 22. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Снежана у Koga lično poznajete od forumaša (utisci), a koga biste da upoznate?   
  Било ми је задовољство да угостим и упознам нашу гђицу Алису(у земљи чуда),  форумашима познату под ником Аделаида...
   

   
   
 23. Хахаха
  obi-wan је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Koga lično poznajete od forumaša (utisci), a koga biste da upoznate?   
  @Trifke I ovako, takodje. 
   
 24. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Снежана у Anti-natalisti: Ljudi koji žele da prestanete da imate bebe   
  а замисли колико је тек "фуј" када немаш храбрости да неког цитираш и кажеш му своје мишљење него остављаш рандом коментаре...ем фуј, ем несувисло..
 25. Свиђа ми се
  obi-wan је реаговао/ла на Милошшш у Anti-natalisti: Ljudi koji žele da prestanete da imate bebe   
  Netačno, Hrišćanin ne može.
  A na ličnom planu, ti ne moraš da rađaš decu, ali ne možeš to da propovedaš.
×
×
 • Креирај ново...