Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

JESSY

ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
 • Број садржаја

  44640
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  203

Posts posted by JESSY


 1. 10. The Nightingale

  Još jedan od umirućih, gotovo nestali žanr vesterna, dolazi sa istoka i nakon zvaničnog oproštaja sa klasičnim vestern filmom („Unforgiven“), u više navrata su se pojavljivali jako dobri vestern filmovi, bilo iz Australije ili Novog Zelanda. Ovde je u pitanju drugi film australijske reditelje Dženifer Kent, koja se nakon uspešnog susreta sa drugim klasičnim žanrom- hororom („The Babadook“), odlučila da se pozabavi i žanrom vesterna. Film je prošao zapaženo na festivalima, te je premijerno prikazan prošle godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

  https://www.beforeafter.rs/kultura/top-lista-filmsko-leto-2019/

   

   

 2. 9. Yesterday

  „Desperate times call for desperate measures.“ Deni Bojl, koji nas je sve ujeo za srce nastavkom „Trainspotting“-a, a i iz filma u film nam dokazuje da su njegovi najbolji filmovi davno iza njega, ujedinio se sa Ričardom Kertisom. Kertis je između ostalog kreator Mister Bina, ali i svojevrsni bog romantičnih komediji, stoga ćemo imati priliku da vidimo kako to izgleda kombinacija „Love Actually“ i „Trainspotting“-a, za šta nikada nisam mislio da ću imati prilike. Premisa u kojoj se glavni junak, muzičar, budi iz kome u svet u kome niko nije čuo za Bitlse jeste zabavna, ali trejler isto tako najavljuje da je u pitanju „one trick pony“ od filma, koji osim toga i nema mnogo toga da ponudi.


 3. 8. Toy Story 4

  Već najavljeni, jedini film iz serijala na ovoj listi, tu je pre svega zato što je u pitanju najuspešnija Piksarova franšiza i animirani film čiji nastavci izlaze jedanput po deceniji, tako da ipak odudara od masovne produkcije Marvela i drugih. Isto tako, prethodni „Toy Story 3“ je bio i više nego kvalitetan deo serijala, te imamo čemu da se nadamo. Raduje i to da je reditelj filma Džoš Kuli, scenarista jednog od boljih animiranih filmova u poslednjih par godina- „Inside Out“.


 4. 7. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

  Jedini dokumentarac sa liste i jedini film koji očito neće biti u bioskopima ovog leta, budući da je u pitanju Netflix produkcija. Skorceze se pre svega bavi jednim vremenom, kroz prizmu turneje jednog od najvećih muzičara dvadesetog veka. Delom arhivski snimci Dilanove turneje iz 1975. godine, delom intervjui, sigurno će biti veliko uživanje gledati film u kome se, između ostalih, pojavljuju i značajne figure američke literature dvadesetog veka, Alen Ginzberg i Sem Šepard.


 5. 6. Midsommar

  Horor je možda i jedini filmski žanr koji neće izumreti i koji će uvek naći put do bioskopske publike. Dok je veliki broj žanrova nestao ili preseljen na televiziju, iz godine u godinu, bez greške se pojavi po par zanimljivih horor filmova na bioskopskom repertoaru. Tako je i prošlogodišnji „Hereditary“ Arija Astera, koji je za ovu godinu pripremio „Midsommar“. Na osnovu trejlera možemo zaključiti da je to donekle klasičan, psihološki horor na tragu „Wicker Man“-a sa par direktnih omaža u samom trejleru.


 6. 5. The Dead Don’t Die

  Nešto za šta bi pre par godina mogli da pomislimo da je SNL skeč, Džim Džarmušov zombi film, takođe je imao premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Nakon prethodnog filma „Paterson“, Džim Džarmuš se opet igra sa žanrom, kao i u filmu „Only Lovers Left Alive“, vampirskoj melodrami. U ovoj zombi komediji, deluje da je Džarmuš ostao dosledan sebi, te da je i dalje u pitanju Džarmušov film, a ne pokušaj Edraga Rajta. Prevashodno to možemo zaključiti na osnovu Džarmušovog kasta- Bil Marej, Adam Drajver, Igi Pop, Kloi Sevinji, Rza, Tom Vejts i ostali upečatljivi likovi iz Džarmušovog univerzuma.


 7. 4. A Hidden Life

  Zapanjujući je podatak da je računajući film „The Tree of Life“, Terens Malik od 2011. godine do danas, snimio više filmova nego u celoj dotadašnjoj karijeri. Dakle, 75-godišnji reditelj je trenutno u svojoj najproduktivnijoj fazi karijere. „A Hidden Life“, premijerno prikazan ove godine u Kanu, kritičari su ocenili kao njegov najbolji film od osvajanja Zlatne palme 2011. sa gorepomenutim „The Tree of Life“. Takođe, napominju da se Malik najviše oslanja na narativ još od daleke 2005. i filma „The New World“. Naravno, kao i uvek kada je u pitanju Malik, mišljenja kritičara su dijametralno suprotna, dok ga jedni nazivaju genijem, drugima je ovaj, kao i većina Malikovih filmova, pretenciozan i isprazan. Bitno je napomenuti da je u ovom filmu veliki glumac Bruno Ganc odigrao svoju poslednju ulogu.


 8. 3. Where’d You Go, Bernadette

  Novi film Ričarda Linklejtera i čak treći po redu od Boyhood-a (2014). Iako tematski podseća na film druge značajne figure američkog nezavisnog filma Vudija Alena, po trejleru bi se reklo da je još jedna verzija Voltera Mitija u pitanju. Ipak, iako Linklejter, autor „Before Sunrise/Sunset/Midnight“ trilogije varira od projekta do projekta, uvek je dobro videti šta ima da kaže na temu prolaznosti, motiva kojim se bavi kroz celu karijeru. Svakako, Kejt Blanšet i uvek odlični Bili Krudup su plus.


 9. 2. Ad Astra

  Već dva puta se pomera datum premijere novog filma Džejmsa Greja. Poslednje informacije najavljuju premijeru za septembar. Džejms Grej je veoma značajan autor, čija su prethodna četiri filma bila u konkurenciji za Zlatnu palmu, a u intervjuima sa početka godine, Grej je pričao o naporima da stignu i na ovogodišnji festival, ali dugačak period postprodukcije ih je u tome očigledno sprečio. O samom filmu se ne zna mnogo, osim da je u pitanju SF film, priča o sinu i ocu (Bred Pit i Tomi Li Džouns) prikazana putem arhetipske priče romana „Srca tame“, Džozefa Konrada, što je dovoljno, pored minulog rada reditelja, da nas zainteresuje i da se nadamo dobrom filmu.


 10. 1. Once Upon a Time… in Hollywood

  Svakako najisčekivaniji od svih filmova ovog leta, deveti film Kventina Tarantina i navodno njegov pretposlednji ( Tarantino je najavio penziju posle desetog), dolazi u bioskope ovog leta nakon odličnog prijema i kod kritike i kod publike na ovogodišnjem Kanskom festivalu. U samom trejleru su prisutni svi elementi Tarantinovog filma, reference na pop-kulturu, film, i sa godinama sve više, reference i na Tarantinove prethodne radove. Sve to, kao i izbor teme, zaista obećava, uz blagu bojazan usled toga da je prethodni „The Hateful Eight“ bio gotovo negledljiv, a da i ovaj, kao i svi skoriji Tarantinovi filmovi, traje gotovo tri sata.


 11. Aplikacije za izbegavanje gužvi i neprijatnih odnosa

  Online prostori nesumnjivo čine zbližavanje bržim i lakšim, ali izgleda da je došao trenutak u kome se tehnološkim inovacijama okrećemo kako bismo sa nekim ljudima osigurali mimoilazak.

  Pre nekoliko dana pojavila se vest o aplikaciji Hater, čija je namera da ujedini korisnike oko stvari koje ne mogu da podnesu. Njen idejni tvorac, Jake Banks, tvrdi da su društvene mreže nepravedno preplavljene optimizmom, te je stoga je osetio potrebu za iniciranjem digitalne zajednice u kojoj bi se okupili ljudi spremni na oštru kritiku svoje okoline.
  Hater-iPhone-App

  Kritika, međutim, može biti i konstruktivna, te Banks nagoveštava da se Hater bavi podizanjem svesti o nekim problemima, a ne samodovoljnim negativnim stavovima. Nalik na Instagram, na Hater-u se takođe može okačiti fotografija sa propratnim komentarom, dok su drugi korisnici u mogućnosti da se pridruže i – umesto lajka ili srca – palcem okrenutim na dole podrže originalni post. Aplikacija Hater je za sada dostupna za iPhone, ali će kroz nekoliko meseci biti moguća za skidanje i na Android uređajima, iako svakako nije jedina koja se odvažila na ovakav radikalan pristup međuljudskom povezivanju.

  Screen Shot 2017-02-07 at 3.21.58 PM

  Cloak aplikacija je samoproklamovano anti-socijalna, premda bi pre moglo da se kaže kako pokušava da iznova definiše “društveno” u kontekstu društvenih mreža. Uzimajući u obzir da Cloak dozvoljava da se bude nevidljiv online upravo zato što su korisnici pristali da podele detalje o svom kretanju sa servisom koji koriste, njena priroda u potpunosti se poklapa sa kulturom deljenja informacija. Ova aplikacija jedna je od onih koje se baziraju upravo na izbegavanju drugih korisnika, a čak povlači informacije o lokacijama i sa drugih online čvorišta. Cloak se na tražištu pojavila sa sloganom “Incognito mode for real life”, uz prateći tekst koji upućuje na to da je uz nju moguće lagodno zaobići bivše ljubavnike, poslovne saradnike i sve druge koji uživaju u besmislenom ćaskanju. Naposletku, za razumevanje ove aplikacije možda je ključno što njen tvorac, Chris Baker, takođe potpisuje ekstenziju za Google Chrome koja na Facebook-u pretvara fotografije beba u slike mačaka, mopseva ili slanine.

  cloak2

  Ghostbot ide korak dalje, i za korisnike odgovara na poruke koje šalju dosadni i naporni poznanici, ili pak oni na koje korisnici bezupešno pokušavaju  da zaborave. Aplikacija sama prepoznaje i šalje “odbijajuće” stvari telefonskim korisnicima koji se nalaze sa druge strane, tako dozvoljavajući sopstvenim vlasnicima da se odmore od neprijatnih objašnjavanja i gubljenja vremena. Iako se poneki odgovori čine zaista artificijelno, drugi su veoma ubedljivi, a tim iz Burner-a sarađivao je sa firmom Voxable i scenaristom Peterom Mirianiem kako bi Ghostbot zvučao što ljudskije. Ne preporučuju, ipak, da se ova aplikacija koristi pri prekidanju višegodišnjih ljubavnih veza, već samo u izrazito neprijatnim situacijama.

  Screen Shot 2017-02-07 at 3.25.55 PM

  Avoid Humans, servis nazvan tako da jasno upućuje na svoje usluge, nudi ekskluzivnu opciju zaboravljanja na ljude. Koristeći informacije sa Facebook-a, Twitter-a i Instagrama, ova aplikacija korisnicima ukazuje na njima najbliže mesto u kome se nalazi najmanji broj ljudi. Sasvim jednostavno, kao i u svom sloganu, tvorci Avoid Humas aplikacije ubrzavaju potragu za mirnim kutkom u neposrednom okruženju korisnika.

  Screen Shot 2017-02-07 at 3.25.07 PM

  Split je aplikacija koja kontroliše sretanje, a povlačeći informacije sa društvenih mreža, u njoj je moguće napraviti listu najnepoželjnijih ljudi koji se nalaze u listi “prijatelja”. Korisnici dobijaju alternativne rute pomoću kojih će uspeti da preskoče sva krizna mesta potencijalnog susreta, a nudi im se i opcija da saznaju koja su najčešće posećivana mesta njihovih manje dragih poznanika. Čitav vrtlog aplikacija pobrinuo se da niko ne mora ni na koga da naleti, i sada stoji kao kontrateža svim onim portalima koji besomučno pokušavaju da spoje ljude oko njihovih zajedničkih interesovanja, ili pak interesa.

  Screen Shot 2017-02-07 at 6.15.45 PM

   


 12. Летовање вишедетних породица у организацији ВДС АЕМ
   
  Летовање вишедетних породица у организацији ВДС АЕМ

  Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Верско Добротворно Старатељство Архиепископије београдско-карловачке и ове године организовало је летовање за вишедетне српске породице у Грчкој. По пети пут ВДС се прихватио овог дивног подухвата који је благословио и Високопреосвећени Митрополит Китруса, Катеринија и Платамоне г. Георгије, те су бројна деца из седам вишедетних породица у пратњи службеница ВДС-а, провела десет незаборавних дана у Грчкој. Следи извештај који нам је доставио г. Небојиша Мишевић, службеник ВДС АЕМ.

  *

  Као и ранијих година вођа пута је био ђакон Бранислав Јоцић. Полазак је био заказан за 28. јул у 21 час и 30 минута испред зграде Српске Патријаршије.

  Током пута придружиле су се две породице у Врчину и Баточини и тако у пуном саставу наставили путовање. Након дужих задржавања на граничним прелазима експедиција је на одредишно место у месту Зворонос стигла у преподневним сатима. Као и претходних година дочекали су нас љубазни домаћини и државна застава Србије која се вијорила поред грчке и светогорске заставе изнад улазних врата у одмаралиште. На летовање је отпутовало 57 путника и два возача.

  Након смештања породица по собама уследио је кратак одмор, а затим и ручак. После ручка отишли смо на плажу Паралија где смо у чарима мора уживали све до вечере. Након вечере уследио је одмор.

  Други дан је био резервисан за плажу па смо ток дана пре подне посетили плажу Паралија, а поподне плажу Олимпик Бич. У вечерњим сатима присуствовали смо „Уметничкој вечери“ у организацији најмлађих путника. Имали смо прилику да присуствујемо краткој представи о пријатељству, рецитацијама и песмама са родољубивом тематиком.

  Првог дана августа били смо у посети манастиру Св. Атанасија Великог. Љубазне монахиње су нас послужиле ратлуком  и колачима, а затим су нам испричале све о настанку манастира и колико су поносне што је посвећен баш Св. Атанасију који је велики заштитник православља. Њихове речи су нарочито биле упућене деци. Саветовале су их да пажљиво бирају на кога ће да се угледају и да херојима треба да сматрају светитеље јер они и јесу истински хероји. Затим су нам говориле о икони Мајке Божије Брзопомоћнице коју смо с радошћу целивали и која је заправо копија оригиналне иконе из манастира Дохијар. Настала је с благословом овог светогорског братства и већ је, по сведочанству верника, многе молитве брзо услишила.

  Поневши са собом позитивне духовне утиске, кренули смо даље ка манастиру Успења Пресвете Богородице МАКРИРАХИ. Најпре смо целивали чудотворну икону која је такође посвећена овом великом празнику и која је сама одредила где ће се градити манастир. По првобитном плану, изградња манастира је требала да започне на брду, али икона је трократно указала на место које је мало ниже од предвиђеног. Премда је нико није дирао, изутра су икону редовно налазили на овом месту и трећег јутра су схватили да је воља Мајке Божије да манастир буде изграђен баш ту. Након што су нас упознале са историјатом манастира и чудотворне иконе, монахиње су нам показале извор свете целебне воде и дале по пар бочица за сваку породицу како бисмо захватили воду и понели је са собом. На крају, послужиле су нас соком и колачима.

  Истог дана увече обрадовала нас је посета о. Владимира који се враћао са Свете Горе у Србију. Сутрадан, на празник Св. пророка Илије, служио је Св. Литургију у цркви Св. Софије, Вере, Наде и Љубави уз саслуживање ђакона Бранислава, чтецирање дечака Петра и Павла и појање наших мајки. Након причешћивања присутних, о Владимир је одржао пригодно празнично слово у којем је изнео поуку, али и охрабрење за наше вишедетне породице да истрају у свом подвигу. На крају Св. Литургије даровао је свима по иконицу Пресвете Богородице Млекопитатељнице. После доручка поздравио се са свима и наставио свој пут ка Србији, а ми смо отишли у шетњу по парковима града Катеринија где смо имали прилику да посетимо и мини зоолошки врт. Осле тога уследила је и шетња кроз центар града где су породице могле да се упознају са богатом понудом различитих роба у трговинским радњама.

  Наредног дана посетили смо Природњачки музеј где нас је дочекала кустос музеја Г-ђа Темис. Музеј је веома интересантно осмишљен и деца су нарочито пажљиво слушала кустоса и ђакона Бранислава док су износили богате описе планине Олимп. Радознало су разгледала фотографије пејсажа и биљних и животињских врста које настањују ову планину. Искористила су и могућност да чују звуке разних врста птица које се гнезде на Олимпу. Наравно, музеј је био извор сазнања за све нас. Погледали смо и 3D филм о овој јединственој планини крај Егејског мора.

  Затим смо посетили манастир Светог Дионисија Олимпског. Поклонили смо се светим иконама у цркви и отпевали пар песама у похвалу Пресветој Богородици. Целивали смо честице моштију Св. Дионисија Олимпског, Св. Григорија Богослова, Св. апостола Луке, Св. вмч. Георгија, Св. вмч. Прокопија, Св. Јована Златоустог и још многих светих у моштима богатој манастирској ризници.

  Истог дана смо посетили и Наутички музеј у месту Литохоро, кроз који нас је провео искусни водич Атанасиос Кокранис и искористио прилику да нам покаже како се плете морски чвор, како се одређивала позиција брода на мору помоћу звезда и упознао са најзинимљивијим детаљима из историје поморства у регији.

  Увече смо ишли у шетњу по Паралији.

  Свету Недељу започели смо молитвено у Цркви Светог Христофора у месту Катерини присуством на Светом Литургији коју је служио свештеник Анастасије, а саслуживао му је ђакон Бранислав Јоцић. Служба је била претежно на грчком језику. Сама црква по свом облику подсећа на базилику и иконостас још увек није уграђен тако да је олтар са монументалним Распећем Христовим био сасвим отворен и некако веома близу свакоме од верних што је остављало јак утисак на све нас, баш као и лепо грчко појање. Након причешћивања, о. Анастасије је одржао беседу у којој је посебно поменуо нас Србе и срдачно поздравио. По завршетку Св. Литургије и послужења у парохијском дому позвао нас је да целивамо мошти Св. Христофора и Св. Христине и даровао нам по икону Св. Христофора.

  Истог дана смо обележили рођендан девојчице Марије Стреларац која нас је све позвала на своје славље.

  Наредног дана смо обишли плаже Скотина и Коринос. Велики таласи су у извесној мери пореметили уживање у води јер су најмлађи морали да изађу на обалу и своју игру наставе у песку.

  Следећег дана смо посетили манастир Светог Јефрема Сирина који се налази у брдима недалеко од Катеринија. Свештена атмосфера, присуство моштију Св. Јефрема Сирина и Св. Вмч. Екатерине које смо целивали, љубазност монахиња, лепота архитектуре, предивно уређене баште, уредност као траг вредних руку на сваком кораку... и уопште све што се овде могло сагледати остављало је дубок утисак на посетиоце. Заиста није изненађујуће што саме монахиње за ово свето место кажу да је "парче неба на земљи". У оквиру манастира налази се и капела Св. Ирине Хрисоваланту где смо целивали чудотворну икону Св. Луке Кримског која је проплакала за (у) време немира на Криму. Видели смо и крстоницу поред цркве у којој је крштен велики број српске деце која су избегла током рата у Босни. Монахиње су нас најпре послужиле својим домаћим слатким од кивија, а касније су нам упутиле пар речи о самом манастиру и о животу Св. Ирине Хрисоваланту и напоменуле да су сведоци многих чуда Св. Јефрема Сирина. Нисмо се могли отети жељи да отпевамо пар песама из богате песничке ризнице нашег Св. владике Николаја. На крају посете свака породица је добила на дар од сестринства по икону Св. Јефрема Сирина и по 2 тегле манастирских кухињских производа (џем, слатко, компот...).

  Поподне смо посетили и плажу у месту Неи Пори где су сва деца, овог пута, уживала у таласима и где смо се са морским чарима опростили до неког наредног дружења. По повратку са плаже уследило је паковање кофера за повратак у Србију.

  Дана 7. августа, после доручка, поздравили смо се са нашим драгим домаћинима Г-ђом Катерином и Г-ђом Мартом и кренули својим домовима у Србију.

  У Баточини смо се поздравили са породицом Томовић, а у Врчину са Јовановићима.

  У вечерњим сатима смо стигли у Београд и испред зграде Верског добротворног старатељства смо се поздравили и упутили својим домовима.

   

  Небојиша Мишевић,

  Службеник ВДС-а

  Извор: Верско Добротворно Старатељство АЕМ

   

 13. Otkriven mehanizam starenja?

  Istraživanje ovih lijekova istaknulo je ključno pitanje starenja: postoji li zajednički mehanizam pomoću kojeg se različita tkiva mijenjaju i propadaju? Ako je to slučaj, možemo li pronaći lijekove koji će ciljati taj mehanizam?

  David Sinclair vjeruje da taj mehanizam doista postoji i da je otkrio način na koji radi. U još neobjavljenoj knjizi 'Lifespan' (Životni vijek), ovaj znanstvenik s Harvarda tvrdi da je ključ u epigenetici. On sam u svojim je eksperimentima, kaže, pomladio oštećene stanice i vratio vid starijim slijepim životinjama.

  U međuvremenu, nastavlja se bitka za klasificiranje starosti kao bolesti. David Gems, profesor biologije starenja na University Collegeu u Londonu, smatra da to ima i svojih dobrih strana jer bi se time suzbilo nekontrolirano tržište proizvoda protiv starenja. Jer svašta se danas prodaje pod tom krinkom, a ljudi nasjedaju jer nitko ne želi biti ni star niti bolestan, a naročito ne oboje istovremeno.

  https://www.tportal.hr/tehno/clanak/ovaj-profesor-s-harvarda-tvrdi-da-je-otkrio-mehanizam-starenja-i-misli-da-zna-kako-ga-moze-zaustaviti-20190821

   


 14. Metformin i učinci senolitika

  Stručnjaci se slažu da se nešto mora promijeniti u načinu na koji se nosimo sa starenjem. Znanstvenici su u vezi s tim skovali i novi termin: geroinženjering.

  Biomarkeri koji mogu identificirati biološku dob popularno su sredstvo u istraživanju starenja, kaže Vadim Gladišev iz Ženske bolnice u Bostonu. On opisuje starenje kao nakupljanje štetnih promjena po tijelu, u rasponu od pomaka u populaciji bakterija koje žive u našim crijevima do razlika u stupnju kemijskih ožiljaka na našoj DNK, poznatih kao metilacija. To su biološke mjere koje se mogu pratiti, pa se mogu koristiti i za praćenje učinkovitosti lijekova protiv starenja.

  Neki pak nade polažu u metformin, jedan iz šire skupine lijekova, takozvanih mTOR inhibitora, koji navodno jačaju imunološki sustav starijih ljudi. Ovaj uobičajeni lijek protiv dijabetesa mogao bi nas zaštititi i od krhkosti, Alzheimerove bolesti i raka. Davanje metformina zdravim ljudima moglo bi pomoći u odgađanju starenja, ali bez službenih uputa liječnici ga ne žele samo tako propisivati.

  Drugi istraživači proučavaju učinak senolitika koji potiču stare stanice da se selektivno samouništavaju kako bi ih imunološki sustav mogao očistiti. Istraživanja na životinjama pokazala su da stariji miševi na tim lijekovima sporije stare. Ispitivanja na ljudima zasad su usmjerena na učinak kod osteoartritisa i idiopatske plućne fibroze.

   

×
×
 • Create New...