Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

JESSY

ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
 • Број садржаја

  44590
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  202

Everything posted by JESSY

 1. Бог зна наш грех, Он га је знао и пре него што нас је привео у свет. Па ипак то није била препрека нашем рођењу. Зар то не говори о поверењу Бога у нас, зар не указује на огромну наду коју је Он уложио у нас? Зашто разочарати таквог чудесног Богочовека, какав је Христос? Исти митрополит Антоније у једној од проповеди на Божић (која, знам добро, није преведена на румунски) предлаже дискусију не толико о вери човека у Бога – о тој теми се и тако нашироко расправља – колико о вери Бога у човека. Владика сликовито описује Савет Свете Тројице при стварању човека. Бог Отац је тада рекао: - Створимо човека по образу и подобију Нашем (Пост 1, 26). - Да, али тај човек ће пасти, - рекао је Дух, - и Ти ћеш, Сине, морати да умреш за њега. - Па да га створимо или не? – питао је Отац. - Да, створимо га - одговорио је Син. Ето наде коју је Бог положио на човека! Том Богу се ми исповедамо, Њега се стидимо, Њега љубимо. Ако још не можеш да исповедиш свој грех свештенику, не очајавај: кажи га Богу. И додај том греху све разлоге због којих не можеш да га исповедиш. Реци Богу све како јесте, просто. И не одлази од Бога. Можеш рећи Богу да је Он према теби неправедан, да је баш Он и крив за твој грех, можеш оклеветати пред Њим читав свет, све свештенике и епископе, али само говори све стојећи лицем према Њему, и немој се смирити док не добијеш од Њега одговор. Можда ћеш у неком тренутку схватити да је то што говориш Њему лаж, а можда и не. Али само знај да ће те Он схватити, шта год Му рекао. И умири се. Њему можеш рећи све – управо зато да се не би морао обраћати људима. Али пази да не клеветаш свештенике или било ког другог човека пред људима, док се потпуно не успокојиш. Само пред Богом окривљуј све, јер ће те Он разумети, Он све зна. И увек, колико год да си очајан и огорчен, не заборављај да је све само искушење, искушење привремено, које мораш да победиш. Доћи ће и време кад ћеш моћи да кажеш то свештенику, тј. такође Богу, али пред сведоком. Тад ти то већ неће изгледати тако тешко, јер је и он човек, мучен помислима, као и ти, о чему говори свети апостол Павле: зар се сва твар не мучи и не стење уздасима неизрецивим, чекајући усиновљење (Рим 8, 22–23)? Замисли да је то само мањи грех, неки грех. Да те живот у будућности може гурнути и у тако велике грехе, да ће то што те сад мучи изгледати као ситница. И ако овај грех не можеш да исповедиш, шта ћеш онда са њима да радиш? Не бој се, Ја сам победио свет (Јн 16, 33). https://vaznesenjeovcarbanja.blogspot.com/2019/08/blog-post_47.html
 2. Узми као пример случај Петра и Јуде. У Јуди се такође разгорело покајање,отрчао је и бацио новац који је стекао крвљу. Јуда је, за разлику од Петра, признао крв Христову као „невину“ (Мт 27, 4), то јест, он је практично иступио против одлуке Јудејаца, иступио против читавог храма који је осудио Христа на смрт. Петар није имао снаге да учини то чак ни пред обичном женом која је рекла да га је видела са ученицима. Петар се заклетвом одрекао Христа, док га је Јуда неустрашиво признао недужним, и то не само пред обичном женом, која му није могла ништа учинити, него пред јудејским законицима, који су могли да га убију. И при свему томе, велико покајање Јудино није му ништа могло помоћи, јер је Јуда, иако се кајао, побегао од Бога, није имао храбрости да му се исповеди. Јуда, који је имао смелост да исповеда то пред људима, није имао смелости да се исповеда пред Богом, а Петар, иако се уплашио и постидео људи, ипак се, кад је дошло време, исповедио пред Богом. Какава је била Петрова исповест? Можда је рекао: „Господе, сагрешио сам што сам Те издао, опрости ми“? Не. Петар се исповедио другачије, на начин који нам одузима дах. Петар је рекао: „Господе! Ти све знаш; Ти знаш да те волим“ (Јн 21, 17). Тако понављај и ти, чак и ако сам у то не верујеш. Говори баш због тога што је то лаж, али само лаж за коју сањаш да буде истина. Можда је баш то истина, она истина коју мало ко од нас може достићи, али на коју смо љубоморни. Плачи и понављај ту лаж Богу, говори Му у лице: - Господе! Ти све знаш; Ти знаш да те волим.
 3. Али шта значи прогласити себе побеђеним? Можда то што не можеш да исповедиш свештенику одређени грех? Не. Не још. То је само ударац, који, природно, подразумева свака борба. Али то још није пораз, то је још рвање. Пораз је кад почнемо да бежимо не само од свештеника, него чак и од Христа, кад почнеш да размишљаш да те не може разумети не само свештеник, него ни Христос. И чак ти ни Он не може опростити. Говорили смо да стид може бити изазван не толико тежином греха, колико интензивношћу покајања. И било би веома тужно пропустити шансу да добијемо победнички венац за покајање само због тога што нам је непријатно. Тај венац чека победника на месту које је више од нас, и замисли овако: немамо ништа на шта бисмо могли да станемо да га дохватимо - ни клупу, ни камен, ни пањ. Једино што имамо при руци је наш грех, на који треба да станемо, као на степеник, као на узвишење, и да дохватимо венац. Тако, ако не можеш да га кажеш свештенику код кога се обично исповедаш, иди и кажи га непознатом свештенику, иди у други град, где те нико не зна, и реци га првом свештенику ког сретнеш, само га изреци. А ако си престао да верујеш свештеницима - јер можеш пасти и у то искушење - реци га човеку у кога имаш поверење. А ако немаш чак ни таквог човека, реци га директно Богу, и говори га непрестано. Сигуран сам да те сећање на грех на неки начин и без тога прогони, али изреци га, назови га отворено, са надом, не бежећи од Бога.
 4. Истински хришћански живот почиње од тог простог задатка: схватити да не можемо увек следити савете (иначе добре) светих отаца, па чак ни Самог Спаситеља. Немамо увек снаге за то, храбрости, па ни, једноставно, воље. Али, без обзира на то, не заборављајмо да чак и тада (било да нас искушавају демони или смо чак потпали под њихову власт, или нас искушавају нормални пориви природе) ми ништа мање не остајемо хришћани. Рањиви хришћани, али хришћани. Схватимо, зато, да се живот хришћанина не састоји само из победа, не само из среће, него, можда чак и већим делом - из пораза, али само пораза које смо претрпели храбро. За нас, хришћане, пораз претрпљен са храброшћу већи је него победа добијена недостојно, то јест са надменошћу. Таква победа те лако може избацити са бојног поља. То јест, у нашем случају, ако неко са лакоћом исповеда своје грехе, може да се запита: а зашто је то тако? Да није зато што му се они не чине тако тешким? Да није зато што нема духа истинског покајања? Да, твој грех може бити и абортус, и инцест, и хомосексуалност, и некрофилија, и убиство. Али знај само да има људи који те грехе исповедају готово спокојно, а негде тамо, у неком забаченом манастиру, можда постоји послушник који је много жалостан јер је појео јабуку са дрвета са ког није имао благослов да једе. Код нас у Патерику има такав случај, кад се послушник страшно потресао јер је, док је био на послушању у кухињи, пробао уље из лонца. Тако да, по мом мишљењу, стид који осећамо кад дође време да исповедимо неки грех може зависити не толико од тежине греха, колико од интензивности нашег покајања. Да не би допустио да се покајање, толико храбро и толико угодно Богу, увенча победничким венцем, ђаво се наоружава против нас, и још нам већу збрку прави, набијајући нам не само стид, него, заједно са њим, и очајање.
 5. Шта да радиш кад те је стид да исповедиш неки грех? Одговор на то питање може се наћи у било ком приручнику за Исповест, али, ја мислим, не исцељујући одговор. Сигуран сам да зато и тражиш одговор, други одговор, а не тај, који, не сумњам, већ знаш, али који теби у стању у ком се налазиш није ни од какве користи. Зато ти нећу класично одрезати: "Стид је од ђавола, треба га победити и исповедити свој грех!". Владика Антоније, епископ сурошки, дирљиво се сећао једног случаја из своје младости који је променио његов живот. Признајем да је тај случај тако утицао и на мој живот. Једном, кад се служба завршила, младић је пришао свештенику на миросање и саблазнио се кад је видео да је овај пијан. И поред тога, лицемерно се држећи учтивости, хтео је да му пољуби руку, али свештеник је стидљиво повукао, извињавајући се за своје стање. Кад се народ разишао, младић је, дирнут тиме, пришао свештенику да тражи опроштај. Свештеник је изгледао тако убијено да умало није плакао. И признао је младићу да му је жао што је такав, али не може да издржи, јер су му управо у несрећи погинули жена и дете. Тада се потоњем митрополиту сурошком открила проста али базична ствар. Схватио је да је једно читати у Библији о трпљењу Јова и наводити га као пример другима, кад их видиш у жалости, а друго - кад се теби самом дешава тако огромна несрећа.
 6. Не можеш од другога захтевати да примењује закон и да држи заповести. Када, дакле помислиш: Зашто он не примењује закон? Зашто не држи заповести Божије? Зашто не чини ово или оно? Зашто се епископи свађају? Зашто калуђери живе овако? Зашто спавају? Зашто су тако лењи? - од тога часа захтеваш да други примени Закон Божији и тако цепаш несашивени хитон Христов - долазиш у сукоб са јединством Тела Христовог, уводиш неприродну поделу у Христа, те биваш избачен из Живота Божијег. Закон важи само за тебе, Ти га примењујеш или преступаш. Шта ће други урадити, постоји судија који ће му судити. За тебе постоји само једно решење: сви су свети, сви исправно поступају, и само ти ниси у реду. Чим нешто од другога захтеваш, то је исто као да закуцаваш неки ексер, а он одлети далеко. Тако и ти биваш одбачен далеко од Живота Божијег.
 7. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  ovako nešto u kuhinji...pretvorilo bi je u mnogo lepše mesto za boravak u njoj...
 8. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  zeleniš na pijaci je sinonim zdrave ishrane...
 9. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  a ovi divni šeširici za leto....
 10. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  sta mislite o zelenim zidovima u vasem stanu...? da li vas zelena boja smiruje...? videla sam juce u Meku kako lepo iygleda ambijent sa zelenom bojom....
 11. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  da li volite zelenu boju...? ima lo ko od vas zelene oci...?
 12. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

 13. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

 14. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

 15. JESSY

  Zeleno, volim te, zeleno

  “Zeleno, volim te, zeleno. Zelen vetar, zelene grane... Federico García Lorca
 16. Vitamin C. Protiv kapilarnog pucanja, možete korstiti vitamin c. Najjednostavniji metod jeste da isečete limun i dirketno utrljavate limunov sok u predeo koji je zahvaćen pucanjem. Vitaminc c i kiselina utiču na izbeljivanje crvenih ožiljaka nastalih usled pucanja. Što više puta utrljate limun to će rezultat biti brži i vidljiviji. Limunov sok čisti kožu i blagotvorno utiče na ph kože. Jabukovo sirće. Poput limuna, jabukovo sirće blagotovorno može uticati na problem sa ispucalim venama. Najpraktičniji način upotrebe jeste praviti obloge od jabukovog sirćeta i nanositi na kritične delove na telu. Princip ponoviti nekoliko puta dnevno od po 2-3 minuta. Terapija sirćetom donosi dobre rezultate nakon nekoliko dana. Ova terapija je najpraktičnija i najjeftinji prinicp lečenja kapilara na nogama kod kuće. Obloge od kupusa. Zvuči neverovatno ali kupusov list vam može pomoći. Stoga ukoliko se odlučite za ovaj vid terapije, kupusov list najpre dobro isperite, nakon toga stavite na regiju koja je najviše zahvaćena. Obzirom da su noge uvek laka meta za kapilare, jednostavno stavite stavite list kupusa i ostavite da deluje. Blagotvornost kupusa ogleda se u bogatstvu vitamina c. Obzirom da je potpuno bezbedan, možete sa takvim oblogama spavati noću. Divlji kesten ovo je možda najbolji način tretiranja kapilara,međutim za pravljenje ovog sirupa potrebno vam je vreme. Ono što Vam je potrebno za ovaj prirodni preparat jeste deset divljih kestena i pola litara domaće rakije. Kesten oljuštite i isečete na komade. Stavite u teglu i prelite sa pola litara rakije. Teglu dobro zatvorite i ostavite je na tri nedelje na tamnom mestu. Ovaj preparat nakon tri nedelje spreman je za upotrebu. Samo nanesite na mesto koje je zahvaćeno modrim i paukolikom mrljama od venskih pucanja. Vrlo brzo videćete pozitivne relutate. Lekoviti melem od kamilice i nevena , poznato je da melem od nevena blagotvorno utiče na modrice i ogrebotine na telu. Možete sami napraviti višenamenski melem od nevena koji će vam služiti i za druge upotrebe. Od sastojaka potrebni su vam dve kafene šolje latica nevena, jedna šolja maslinovog ulja, ¼ šolje pčelinjeg voska. Priprema: u lonac sipajte latice nevena i prelite ih uljem, na blagoj vatri mešajte smesu. Sadržaj na tihoj vatri mešajte dva sata. Nakon dva sata latice prcedite iz ulja. Nakon toga ulje sjedinite sa otopljenim pčelinjim voskom i promešajte. U ovu smesu možete dodati različite ekstrakte mirisa. Melem ostavite da se ohladi, nakon toga je spreman za upotrebu.
 17. Sveto Pričešće Postoje ljudi koji sebe smatraju pravoslavnima, koji nisu padali u teške smrtne grehe, ali koji se, ipak, pričešćuju svega tri-četiri puta godišnje, jer, ne osećaju potrebu za više. Ja ne smatram da ih treba primoravati ili čak nagovarati da se pričešćuju češće. Ipak, koliko god mogu, nastojim da svim hrišćanima objasnim smisao i spasonosnu moć Tajne Tela i Krvi Hristove. Ako se pravoslavni čovek pričešćuje za vreme svih prazničnih i nedeljnih dana, to je suštinski normalno za hrišćanina. Ako se to iz nekog razloga ne može, neka bude kako može. Ipak mislim da svaki čovek jedanput mesečno može da dođe u hram da se pričesti, ali, ako je to nemoguće, šta da se radi? Gospod i nameru pozdravlja. Ali, pričešće svetim Hristovim Tajnama ne treba da smatramo podvigom! Ako je to tako, bolje je da se uopšte ne pričešćujemo. Telo i Krv Hristova nije naš podvig – već Milost Božija. Ako neko u toku Svetle sedmice želi da se pričesti nekoliko puta zaredom, ne kao podvig, već jednostavno tako želi, šta je u tome loše? Ako čovek nema nikakvih prepreka, ja obično ne branim. Međutim, da bi se neko pričešćivao svaki dan, za to moraju da postoje ozbiljni razlozi. To nikada nije bilo crkveno pravilo samo po sebi. Evo, sveti Teofan Zatvornik poslednjih godina svog života pričešćivao se svakog dana. Neka svako uvidi, šta ga realno pobuđuje na toliko često pričešćivanje: blagodat Božija ili sopstvene sujetne fantazije. Oko toga je nužno potražiti savet od duhovnika. http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=6352
 18. - Oče Konstantine, ponekad sveštenici ne dozvoljavaju da se čovek pričesti zato što nije postio tri, već dva dana. Neki odbijaju da pričešćuju na poklade ili u toku Svetle sedmice, ako za to vreme parohijani nisu postili. S druge strane, postoji mišljenje da post pred pričešće uopšte nije potreban, jer, po crkvenom kalendaru u toku godine je i onako oko polovina posnih dana. - Narušavanje posta samo po sebi nije toliko težak greh niti stanje zbog kojeg čovek mora da bude odlučen od pričešća Svetim Hristovim Tajnama. Crkvena pravila, između ostalog i o postu, jesu dar Crkve njenim čedima, a ne teret koji treba da se sa strahom nosi samo da sveštenik ne bi grdio. Ako čovek iz nekog razloga, koji ne zavisi od njega, nije sposoban da koristi darove Crkve - to je predmet za trpljenje i smirenje. Ako je čovek iz nepromišljenosti, ili pristrasnosti, ili zaboravnosti narušio darovano mu Crkveno pravilo, to je povod za pokajanje, ali ne još i za zabranu. Svima koji narušavaju post, kao i druga crkvena pravila, savetujem da se od pričešća ne odlučuju samovoljno, već da dođu na službu i da pitaju duhovnika, kako bi on doneo odluku. Odluke mogu da budu različite, ali nikada ne smeju da budu formalne. Zadatak sveštenika nije samo da poštuje pravilo, već da njegova odluka bude čoveku na korist, ili, u najmanju ruku, da ne naškodi. Događa se da je čovek bio nešto rasejan i da se uoči pričešća prejeo (pa makar to bila i posna hrana), tako da i sam oseća potrebu da je neophodno da odloži pričešće. Pa neka, neka odloži, a onda će da otposti i da se pričesti. Događa se da neko zaboravi pa u supu stavi pavlaku... Ne smatram da je u takvim slučajevima umesna strogost. Što se tiče posta pre pričešća, smatram da ga uopšte ne treba ukidati, ali strogost i dužina posta moraju da se prilagode situaciji: raznim ljudima u različitim situacijama moraju da se daju različiti saveti. Jedno je kada se čovek iz nekog razloga pričešćuje jedanput godišnje, a sasvim drugo – kada se pričešćuje svakog crkvenog praznika i svake nedelje, jer, i zdravlje, i način života imaju značaja. Za nekoga je nejedenje mesa i mlečnih proizvoda – pravi podvig, a za nekoga je suncokretovo ulje sa krompirom - već črevougađanje. Najlošije rešenje pitanja posta jeste - formalizam. Jedni traže strogo poštovanje onoga što su čitali u tipiku, drugi traže ublažavanje tako strogih pravila. Međutim, neka pravila ostanu norme, orijentiri, a kako i u kojoj meri ih treba primenjivati, neka sveštenik, moleći se za čoveka, pokrenut ljubavlju prema njemu i željom da mu pomogne na putu spasenja, odlučuje u odnosu na svaki konkretan slučaj. Što se tiče pričešćivanja u Svetloj sedmici i na crkvene praznika posle Božića, razume se, ako se u crkvi služi Liturgija, pričešćivati se može. A kako s postom? Onima, koji me pitaju, savetujem da tih dana jedu svu hranu, ali da se ne prejedaju. Ali, ja nikome ništa ne želim da namećem; u ovoj oblasti smatram da je najlošije – da se svađamo čak i zbog jednog slova... Ako neko za Vaskrs želi da jede biljnu hranu, to ništa nije strašo, samo neka se ne gordi i ne osuđuje onoga ko jede drugačiju hranu. Ali i oni koji ne poste strogo, da one koji poste ne smatraju zaostalim ili manje duhovno jakim. Dozvoliću sebi da napišem jedan poveći citat od Apostola Pavla: «...Jer jedan vjeruje da smije svašta jesti, a koji je slab jede zelje. Koji jede neka ne ukorava onoga koji ne jede; a koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede; jer ga Bog primi. Ko si ti koji sudiš tuđemu sluzi? On pred svojim Gospodom stoji ili pada. Ali će ustati, jer je Bog kadar podignuti ga. Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi o svakom danu sudi jednako: svako da postupa po uverenju svoga uma. Ko razlikuje dane, Gospodu razlikuje; a ko ne razlikuje dane, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, za Gospoda jede, jer hvali Boga, a koji ne jede, za Gospoda ne jede, i blagodari Bogu... A ti, što osuđuješ brata svoga? Ili ti što ukoravaš brata svoga? Svi ćemo izaći na sud pred Hrista... Zato da više ne osuđujemo jedni druge, već bolje je da sudimo o tome, da ne postavljam bratu spoticanja ili sablazni. Znam i uveren sam u Gospodu Isusu da u samom sebi nema ničega nečistog, samo onom ko smatra da je nešto nečisto, njemu je nečisto. A ako se zbog hrane žalosti brat tvoj, ti već ne postupaš po ljubavi. Ne gubi svojom hranom onoga, za koga je Hristos umro... Jer Carstvo Božije nisu jelo i piće, već pravda i mir i radost u Duhu Svetom (Rim. 14: 2-6, 10, 13-15, 17). Razlog za zabranu pričešća na duži ili kraći period može da bude ili samo težak greh (blud, ubistvo, krađa, vračanje, odricanje Hrista, javna jeres i slično), ili, na primer odbijanje da se pomiriš sa čovekom koji te uvredio, a pokajao se, što predstavlja moralno stanje, a što je potpuno nespojivo sa pričešćem. protojerej Konstantin Ostrovski http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=6352

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...