Jump to content

Dragi

Члан
 • Број садржаја

  13739
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Зачуђен
  Dragi got a reaction from Milan Nikolic in Избори у Црној Гори 2020   
  Tja, Facebook ovo cenzuriše. Samo nisu objasnili u čemu smeta, u čemu krši pravila FB.
  https://prnt.sc/1wizzyb
 2. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Плаво Небо у Поврће   
  PAPRIKA ima više vitamina C od limuna! Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru
  WWW.MAGAZIN.NOVOSTI.RS PAPRIKA ima više vitamina C od limuna! Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru ''Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice''.
 3. Свиђа ми се
  Dragi got a reaction from fsa in Offtopic до миле воље   
  Deca
   
  Srbija? Nee.....
   
 4. Свиђа ми се
  Dragi got a reaction from Božena in Избори у Црној Гори 2020   
  Bilo nekad...

  Facebook
  WWW.FACEBOOK.COM  
 5. Радостан
  Dragi got a reaction from Sun14861 in Puko fejsbuk i instagram   
  Dok imamo Pouke  
 6. Свиђа ми се
  Dragi got a reaction from Натан in Избори у Црној Гори 2020   
  Bilo nekad...

  Facebook
  WWW.FACEBOOK.COM  
 7. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Broken у Канон за разлучење душе од тела - једно искуство   
  @obi-wan hvala.
  Zlatinka je ime.
 8. Свиђа ми се
  Dragi got a reaction from Лидија Миленковић in Puko fejsbuk i instagram   
  Dok imamo Pouke  
 9. Радостан
  Dragi got a reaction from GeniusAtWork in Puko fejsbuk i instagram   
  Dok imamo Pouke  
 10. Хахаха
  Dragi got a reaction from sanja84 in Puko fejsbuk i instagram   
  Dok imamo Pouke  
 11. Радостан
  Dragi got a reaction from Вилер Текс in Puko fejsbuk i instagram   
  Dok imamo Pouke  
 12. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Broken у Канон за разлучење душе од тела - једно искуство   
  Дуже време сам у дилеми да ли да напишем ово што сам ( очигледно) ипак решио, на крају, да поделим са вама.

  Можда је директни повод за ову одлуку то што сам међу објавама видео једну у којој се наш дугогодишњи члан и брат обраћа са молбом да се молимо за његову мајку, да би недуго затим објавио да се жена упокојила.

  Главни мотив за писање је преношење искуства које би можда неком некад могло да значи.

  Моја мајка се такође упокојила ове године, 11. априла. Дуго је боловала. Пре 15 година појавио се први тумор који је оперисан и уз промену начина живота и максимално ангажовање свих унутрашњих и спољашњих потенцијала, деловало је да је проблем превазиђен. Ипак, после две године опет тумор, на другом месту, срећа врло рано откривен. Опет операција и пролажење кроз оно што знају само Бог и људи који тај крст носе. И сад, опет се све решило позтивно. Вратила се потпуно нормалном животу који је трајао више од 10 година, уз редовне контроле и праћење ситуације. Не знам да ли је она заборавила своју болест, али ја сигурно јесам. Важан детаљ је да нисам био нешто везан за мајку, чак смо у једном периоду имали и доста проблематичан однос. Да неко оно што следи у тексту не би приписао некој великој синовској љубави.

  У мају 2019. баш око Ђурђевдана приметимо нешто чудно, нешто што ми је личило на симптоме неког можданог удара. Одемо у болницу и после неуролошког прегледа докторка ме пита да ли знам о чему се ради. Наравно, кажем да не знам. И она ми тада каже да је у питању њена примарна болест. Нисам могао да верујем. Мислио сам да је то прошло. Углавном, можда и претпостављате, тумор је сада био на мозгу без могућности да се оперише.
  Да не детаљишем, понела је она опет тај крст и носила га до тог 11. априла кад се и упокојила.

  Е, ту је сад оно што сам хтео да напишем.

  Тешко је било задњих дана. Мучила се. Изгледало је више пута да је дошао њен час, али прегурала би то. Дође до мене савет да се читају молитве за разлучење душе од тела. Ништа о томе нисам знао, сем да постоје. Назовем једног свештеника и питам га за те молитве, он ми каже да нико од њих баш не воли то да чита. Назовем другог, он ми каже да за више од 20 година службе то никад није читао, а свега су га пар пута питали. Каже читаће за здравље и стварно јесте. После ми је рекао. Али, мислим се ја, нема овде смисла читати за здравље кад жена умире. И, узмем ја 10. априла увече књигу Акатистник, коју имам од раније, никад је нисам ни користио. Сетим се да ту постоје те молитве и одлучим да ја читам. Имао сам дилему да ли да будем код мајке у соби или не. Верујући да чује иако је била јако лоше одлучио сам се да одем у другу собу. Почнем да читам и после пар страна одустанем. Суров текст. Ко је читао зна на шта мислим. У тој ситуацији ја нисам могао да наставим. Сутра одем код трећег свештеника да се распитам за процедуру око гробног места и питам и њега за те молитве, да ли их је некад читао. Он каже да је то урадио само једном кад су га замолили неки људи док је био млад свештеник. Читао је те молитве човеку који месец дана ништа није јео и пио а није могао да умре. Каже свештеник, како је завршио и пришао вратима да изађе, јављају му да је болесник испустио душу. Одмах после тога одем код оца, уђем да погледам мајку и тад сам први пут видео призор да се човек, најбољи је израз- цепа, а нешто кочи. Мучи се. То тренутка нисам више имао дилему. Одем својој кући. Станем пред Христову икону, отворим Акатистник и почнем да читам пазећи на речи. Читао сам верујући да је то неки минимални принос Богу да јој олакша муку. Кад сам стигао до 5-6 стране, а има свега 8. чини ми се, одједном станем са читањем. Нешто из мене почне да вапи „Госшоде! Господе! Христе ! Христе!“ Сузе лију а тај вапај из дубине бића. Да ме не разумете погрешно. Не радим то ја, такав утисак имам, него нешто из мене. На крају свега имао сам утисак да ми је нешто духовно изашло кроз уста која су била отворена у неком грчу. Знам ја својим рационалним делом да је ово тешко разумети, можда је чак и саблажњујуће некима , али тако је било. Кад је то прошло, дођем себи и иако сам мислио да више нема смисла читати, прочитам још те две стране из канона. Седнем на кревет, звони телефон и отац јавља да се мајка упокојила.

 13. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Вилер Текс у Ja sam Dragi   
  Поменућу и ја. Христос Васкрсе!
 14. Тужан
  Dragi got a reaction from fidejan in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Je*ala vas ta vakcina. Majka mi je dobila vakcinu, i sad je umrula. Od kad je dobila Johnson, samo joj je bilo gore, i sad eto umrula je... 
 15. Волим
  Dragi got a reaction from Н И Н Е in Ja sam Dragi   
  Ljubica.
 16. Тужан
  Dragi got a reaction from Вилер Текс in Ja sam Dragi   
  Danas mi je umrula majka. Bukvalno u moim rukama, još više u rukama očuha. Dobila je infarkt pluća, nismo mogli da joj pomognemo. Ni hitna pomoć nije mogla da je spasi koja je brzo stigla.
  Majka je bila teško bolesna, tako da sam godinama računao da može u svakom trenutku da se desi, da dobijem poziv: Umrula ti je majka. Ipak, u prirodi je da se čovek nada, i Bogu moli, da majka živi još puno godine.. No, jednom se desilo.
  2005-e je imala zločudni rak mozga, tri tumora. Prvo hemoterapija, posle radioterapija. Tada, svakako, počinje njeno mučenje koje je trajalo do dan danas. Ipak je dugo i izdržala. Sećam se kako sam molio Boga da joj podari barem pet godina. Dobila je šesnaest. Ali.. imalo je cenu: Uz dan po dan sve je više umirala, sve je manje bilo od one osobe ranije. Naime, posle raka u 2005, sledi totalna amnezija u 2010, zbog hidrokefalus, vode u glavi. Tamo gde su bili tumori skupila se voda i došlo je do infekcije. I ovo je pretrpela, ali nije bila više kao pre. Sa vremenom postajala bi sve više dementna. Ponekad bi se pitao da'l nije bilo bolje da je odjednom, brzo, iznenada, umrula....
  Na kraju nije mogla više ni sama da jede. Inkontinetna, odsutna...
  Malo se ljutim na Bogu što je tako završila. Majka daleko da je bila savršena. Ali dosta se i namučila, a vala dosta je i pomagala, najpre u staračkom domu gde je godinama radila kao pomoćna sestra. Zar nije mogla malo srećnije da ode..? 
   
 17. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Milan Nikolic у СНАЖНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Чинећи добро другом човеку из љубави према њему, показаћете љубав према самом Христу!   
  ХРИСТА свако може да открије у своме срцу. Он је ту. Али, тешко га је пронаћи сам, наводи патријарх српски Порфирије.
  - Христа, Бога љубави, најлакше ћете пронаћи у заједници, у љубави најпре према својим ближњима, према својој породици, а онда и љубави према свима другима, према суседима, а нарочито према људима који су у невољи, којима треба пружити помоћ. Чинећи добро другом човеку из љубави према њему, показаћете љубав према самом Христу - додао је патријарх.
   
   
  СНАЖНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Чинећи добро другом човеку из љубави према њему, показаћете љубав према самом Христу!
  WWW.NOVOSTI.RS ХРИСТА свако може да открије у своме срцу. Он је ту. Али, тешко га је пронаћи сам, наводи патријарх српски Порфирије.  
 18. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Рапсоди у Ja sam Dragi   
  Нека јој је вечна   помен и царство небеско. 
 19. Тужан
  Dragi got a reaction from Рапсоди in Ja sam Dragi   
  Danas mi je umrula majka. Bukvalno u moim rukama, još više u rukama očuha. Dobila je infarkt pluća, nismo mogli da joj pomognemo. Ni hitna pomoć nije mogla da je spasi koja je brzo stigla.
  Majka je bila teško bolesna, tako da sam godinama računao da može u svakom trenutku da se desi, da dobijem poziv: Umrula ti je majka. Ipak, u prirodi je da se čovek nada, i Bogu moli, da majka živi još puno godine.. No, jednom se desilo.
  2005-e je imala zločudni rak mozga, tri tumora. Prvo hemoterapija, posle radioterapija. Tada, svakako, počinje njeno mučenje koje je trajalo do dan danas. Ipak je dugo i izdržala. Sećam se kako sam molio Boga da joj podari barem pet godina. Dobila je šesnaest. Ali.. imalo je cenu: Uz dan po dan sve je više umirala, sve je manje bilo od one osobe ranije. Naime, posle raka u 2005, sledi totalna amnezija u 2010, zbog hidrokefalus, vode u glavi. Tamo gde su bili tumori skupila se voda i došlo je do infekcije. I ovo je pretrpela, ali nije bila više kao pre. Sa vremenom postajala bi sve više dementna. Ponekad bi se pitao da'l nije bilo bolje da je odjednom, brzo, iznenada, umrula....
  Na kraju nije mogla više ni sama da jede. Inkontinetna, odsutna...
  Malo se ljutim na Bogu što je tako završila. Majka daleko da je bila savršena. Ali dosta se i namučila, a vala dosta je i pomagala, najpre u staračkom domu gde je godinama radila kao pomoćna sestra. Zar nije mogla malo srećnije da ode..? 
   
 20. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на PredragVId у Ja sam Dragi   
  Нека јој је вечан помен. Како се звала, да је поменемо? Моје искрено саучешће.
 21. Тужан
  Dragi got a reaction from Smaragdni kamičak in Ja sam Dragi   
  Danas mi je umrula majka. Bukvalno u moim rukama, još više u rukama očuha. Dobila je infarkt pluća, nismo mogli da joj pomognemo. Ni hitna pomoć nije mogla da je spasi koja je brzo stigla.
  Majka je bila teško bolesna, tako da sam godinama računao da može u svakom trenutku da se desi, da dobijem poziv: Umrula ti je majka. Ipak, u prirodi je da se čovek nada, i Bogu moli, da majka živi još puno godine.. No, jednom se desilo.
  2005-e je imala zločudni rak mozga, tri tumora. Prvo hemoterapija, posle radioterapija. Tada, svakako, počinje njeno mučenje koje je trajalo do dan danas. Ipak je dugo i izdržala. Sećam se kako sam molio Boga da joj podari barem pet godina. Dobila je šesnaest. Ali.. imalo je cenu: Uz dan po dan sve je više umirala, sve je manje bilo od one osobe ranije. Naime, posle raka u 2005, sledi totalna amnezija u 2010, zbog hidrokefalus, vode u glavi. Tamo gde su bili tumori skupila se voda i došlo je do infekcije. I ovo je pretrpela, ali nije bila više kao pre. Sa vremenom postajala bi sve više dementna. Ponekad bi se pitao da'l nije bilo bolje da je odjednom, brzo, iznenada, umrula....
  Na kraju nije mogla više ni sama da jede. Inkontinetna, odsutna...
  Malo se ljutim na Bogu što je tako završila. Majka daleko da je bila savršena. Ali dosta se i namučila, a vala dosta je i pomagala, najpre u staračkom domu gde je godinama radila kao pomoćna sestra. Zar nije mogla malo srećnije da ode..? 
   
 22. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на GeniusAtWork у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Моје саучешће, брате   
 23. Свиђа ми се
  Dragi је реаговао/ла на Милошшш у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Moje saučešće brate, neka joj Gospod podari rajska naselja, a vama ostalima radost u Hristu, zdravlje i napredak. 
 24. Тужан
  Dragi got a reaction from Милошшш in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Je*ala vas ta vakcina. Majka mi je dobila vakcinu, i sad je umrula. Od kad je dobila Johnson, samo joj je bilo gore, i sad eto umrula je... 
 25. Тужан
  Dragi got a reaction from GeniusAtWork in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Je*ala vas ta vakcina. Majka mi je dobila vakcinu, i sad je umrula. Od kad je dobila Johnson, samo joj je bilo gore, i sad eto umrula je... 
×
×
 • Креирај ново...