Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Dragi

Члан
 • Број садржаја

  12719
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

4 Пратиоца

О Dragi

 • Ранг
  Инвентар форума
 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

27002 посетилаца
 1. Sport i dolazi od lat. disportare tj. raspršiti se, skršiti, rasturiti (svoje misli, brige itd.), en. to disperse, fr. disperser, it. disperdere. Sam pojam nastaje u Engleskoj u 18. veku, to disport, iz francuskog se desporter. Srpski/slovenski za sport odnosno disportare je spršiti, sprštenje? Vidimo, u originalu je sport baš ono što i na istoku praktikuju, naime smiriti se, rasturiti svoje brige, zaboraviti svoje probleme.
 2. Mogu li onda i taj či, ki čong? To je manje više isto. Rekreacija i gimnastika je uvek dobro za telo, time i za naše duševno stanje. Ruski monasi na severu kopali su kanale po ceo dan samo da bi imali da rade. U Šaolinu vežbaju borilačke i druge tehnike. Ali cilj je uvek smirenje, oslobođenje. Kod nas, recimo, su stolpnici ili stiliti idealne joge. Kao mi ne znamo za to... Samo kod nas je to vrhovni podvig koji se ni samim monasima ne preporučuje a kamoli nama mirjanima. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D0%BA
 3. Nezavisno od Theta za koje prvi put čujem - nije mi jasno zašto ljudi upadaju u te joge. Joga je monaški odnosno asketski podvig u Hinduizmu. Joga znači put, jogi je učitelj, duhovnik, u Indiji ovo obično sme da bude samo njihov monah podvižnik, a cilj joge jeste oslobođenje od sveta i prekid karme. Joga treba da smiri, idealno da usmrti telesne želje, telesne potrebe, a kod nas praktikuju jogu za baš obrnuto, da dopune telesne želje i potrebe. Ali tamo duvaju i hašiš (gandža), tako da ne treba romantizovati
 4. Dragi

  Star Wars

  No čuvari? https://www.youtube.com/watch?v=JNlnQwHWSYw
 5. Bog znade šta smo mi sve zaboravili na ovome svetu, u ovoj prirodi, u ovome telu Ovde ne mislim sad obavezno na jednu pred-egzistenciju nego i na mogućnosti, na poznanja koje teoretski imamo ali koje ne koristimo, navodno koristimo samo 10 % naših mogućnosti. 2008-e mosao sam da ponovim ispit. Na dva pismena dobio sam peticu (u Srbiji jedinica), sad ujedno ispit za oba pismena. Uzmem knjigu, jednom pročitam, pomislim: Zar je moguće da ovo nisam mogao nikako da razumem i da zapamtim? Izađem na ispit, usmeni, počnem ja bla bla, na to će profesor: Gospodine, kako ste mogli da napišete dve petice? Dadne mi jedinicu (petica u Srbiji), ja: zar nije trojka ako ne i četvorka pošto sam imao dve petice? - ne, jedinica, to je njegova briga. Percepcija, shvatanje, poznanje! A 2014 prolazim na crveno iako jasno vidim semafor. Bio sam umoran, nisam spavao. I jasno vidim crveno svetlo na semaforu. Ali da moram da stanem mozak mi nije više obradio. Tek kako sam prošao, meni dune: Ali, pa imam crveno! No nešto postoji, ovo znam. Samo šta postoji, to ne znam - ovde mogu samo da verujem da je ovako ili onako. Na primer kada mi je deda umirao, majka mi je sanjala da umire. Pola godine nismo imali nikakav kontakt sa rodbinom, imali smo novi broj telefona, nismo dali zbog svađe itd. Nisu mogli da nas kontaktuju. I te noći majka sanja da deda umire. Probudila se, sva drhti koliko je intenzivno sanjala. Ja velim da ne brine, da je samo sanjala.. Majka uzme telefon, nazove, kad deda već dva dana leži na smrtnoj postelji. Taj dan je onda umro. A u ponoć ono što mnogi govore da im se desilo kada im je neko blisko umro, vetrić od nikud (ili stvari se pomeraju a nigde ni vazduh a kamoli vetar) i grozna hladnoća. Duša? Telepatija?
 6. Onda moraju da dođu svi predsednici bivše Jugoslavije, zar ne Dobro, dolazi i Dodik (predseduje BiH ili). Ali onda treba i Đukanović, i Kolinda, i onaj slovenski, i ko je sad maćedonski, Zaev, Pendarovski? To je ona stara dilema Pravoslavlja kod nas Srba: Sa jedne strane svetosavsko, sa druge internacionalno, međunarodno, ne samo srpsko.
 7. Za moj pojam pogrešna odluka. Srpska pravoslavna Crkva nije Crkva jedino Srbije. Ona je jednako Crkva i Bosne, Hercegovine, Crne Gore, itd., a međuvremenom sa dijasporom ona je isto jedna globalna Crkva. Zamislite papu da zove jednu Merkel iz Nemačke na sabor rimokatoličke Crkve... Vučić APSOLUTNO nema šta da traži na saboru srpske pravoslavne Crkve. Iako postoje veze, srpska pravoslavna Crkva nije Srbija, ni velika ni mala ni Republika ni Kraljevina.
 8. Trojanov zid, đavolov šanac (ili đavola stena)? Bili su malo važniji od onog engleskog zida koji drži samo one divljake iz Škotske, kod nas pak Skite, Germane, naravno nas Slovene, Hune, Tatare, Mongole, Avare... ali mi nismo Anglo-Ameri, mi danas nismo važni kao oni https://en.wikipedia.org/wiki/Pannonian_Limes https://en.wikipedia.org/wiki/Limes_Moesiae https://en.wikipedia.org/wiki/Devil%27s_Dykes itd.
×
×
 • Create New...