Jump to content

Lion

Члан
 • Број садржаја

  3140
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Хахаха
  Lion got a reaction from Драшко in Најблесавија и најсмешнија имена која су се појавила у историји.   
  Електрификација - женско име  0202_238
  До скора је живела баба под тим именом негде око ужица, мислим, а најчешће су је звали Ела...
 2. Хахаха
  Lion got a reaction from Драшко in Најблесавија и најсмешнија имена која су се појавила у историји.   
  Једном сма у једном манастиру куцао на компу имена за манастирски помјаник... кад одједном име ХИДРОГЕН... прескочим то име и после питам јеромонаха, аон ће ми рећи: "ма, пусти није грешка, него циганска посла!"  0202_238
 3. Тужан
  Lion got a reaction from Лидија Миленковић in Песма вечери   
  Хвала Злато... 
 4. Волим
  Lion got a reaction from Борис74 in Што нисте остали у манастиру? Da li ste imali želju za monašenjem ili poznajete nekoga ko se zamonašio?   
  Наравно, незахвално је правити питање шта је боље монаштво или брак.
  Сваки човек има своју мисију, свој призив у свету. Христос је направио разлику, јер мање људи иде монашким путем, управо јер је тежак, захтева потпуно устајање против себе и своје природе или оно што се каже "Нема веће љубави него дати живот за свога пријатеља". Друга је ствар што је данас монаштво, као и све остале друге ствари, пало, посветовњачило се у доброј мери. Али у то нећемо улазити да не би падали у осуду.
  Свети Јован Лествичник наводи три оправдана разлога посвећења монашком животу, по њему су се у каснијим вековима управљали многи оци:
  1.Покајање (уколико је човек био велики грешник и доживео силно покајање, осећање да свој цео живот од тога тренутка посвети Богу, покајничком животу)
  2.Осећај пролазности свега (када човек расуди да оовај живот брзо пролази а да многе ствари одвлаче од спасења, он на неки начин прави рачуницу, жели "да прода целу њиву и купи скупоцени бисер")
  3. Љубав према Богу (најсавршенији облик призива. Љубав према Богу бива толико јака да човек напушта све само да би Њега задобио и само да би са Њим био. Слично попут невесте и женика )
 5. Волим
  Lion got a reaction from Борис74 in Што нисте остали у манастиру? Da li ste imali želju za monašenjem ili poznajete nekoga ko se zamonašio?   
  Христос се роди !
  Пошто имамо сјајну тему везану за брак "У сусрет суђеном/суђеној", не би било лоше да имамо сличну тему која ће се бавити монаштвом.
  Надам се да ћемо се сви укључити у тему, поготово они које овај савршенији пут Цркве више привлачи.
  Сваки млади човек који живи у Цркви у неком тренутку живота поставља себи питање да ли је за брак или манастир. Имам доста пријатеља, старијих, који остарили питајући се. Мислим да свако треба да покуша, ако може да иде монашким путем као што је Христос рекао "Ко може да прими, нека прими", да се испроба у неком манастиру. Да зна на чему је, а не да годинама остане тражећи разлоге за или против или очекујући неко чудесно знамење са Неба...
  Ја сам се исто двоумио. Пробао сам, видео да није то за мене, али сам стекао једно огромно искуство, схватио сам да је то најузвишенији пут којим хришћанин може живети овде на земљи. Радујем се свакоме ко крене тим путем.
  Увидео сам да човек може цео свој век проживети у манастиру као гост, али никада неће осетити оно ако и пар дана буде искушеник негде.
  Ако је ко заинтересован, попричаћемо о томе, па бих и ја своје мало искуство пренео  :smiley:
 6. Волим
  Lion got a reaction from Партибрејкер in Rock музика у нашим животима   
  ... њене позитивне и негативне стране.
  Мисли које ми долазе у овоме тренутку (а може се и књига написати на ову тему)...
  Оно што нама људима недостаје, а што су нам Свети Оци подвижници препоручивали је подвиг ка оздрављењу душе, њеном враћању у првобитно стање и здравље. Зато су написене и „Лествица“ и бројне хришћанске подвижничке књиге, не само зато да би нас привеле Богу него да би и наше душе и тела учиниле здравима.
  Треба савлађивати танатоса, сексуалну енергију у себи, усмеравати је ка рецимо благословеном браку или ка неким креативним стварима. Рок музика, као и свака друге забавна музика распаљује тај танатос у нама, ослобађа га, подржава га...и то нам свима одговара. А зашто ? Психолози би одлично одговорили: зато што га потискујемо. Зато се осећамо слободним и када слушамо агрсивну музику, и када пијемо и када радимо многе друге ствари...али све то само пуцањ у празно. Човек и даље остаје незадовољен и неиспуњен, чак фрустриран и раздражен. Музика и остале страсти постају део наше личности, обликују нас, а у истинској духовности нисмо се много обликовали јер тек треба доћи до ње...као што Св.Јован Лествичник на почетку свог дела каже: Свакоме је потребан Мојсије који ће га превести до Обећане земље... На пример, када сам отишао на Свету Гору, тек тамо сам рекао себи „Ово је Православље...“ А зашто ? Зато што сам осетио по први пут праксу, слободу, љубав... То је оно што нам свима недостаје, неко ко ће нам причати и усмеравати ка здравом расуђивању, неко ко ће фаворизовати својим примером оно што је здраво, у друштву где је оно што је здраво исмејано и понижено.
  Дакле, ја много волим рок музику, али сам свестан да једним делом она и негативно утиче на мене. Некада ме ослобађа, а некада пуни негативном енергијом и бесом... Сад, добро је да свако у себи одреди границу докле му нешто одговара а докле не.
  Нека рок музика многима (као што и јесте) буде прелаз на нечем много Лепшем и Већем  0212_rolleyes
 7. Волим
  Lion got a reaction from stevan911 in :))))   
 8. Волим
  Lion got a reaction from Биљана, два in Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства   
  Господ је прво чудо учинио на свадби, али се не прича после тога да је младожења оставио младу и сватове и кренуо за Христом и постао његов апостол - Симон Зилот (Ревнитељ)  0104_cheesy
  Милева, слажем се да неко може да проведе цео живот у монаштву и да се обмањује, али управо зато је потребно ступити у добро братство са добрим духовником.
  Брате Цвеле, лепо расуђујеш, Бог да сачува и укрепи благодат у теби, само полако, имај стрпљење, и што је најважније моли се. Не причај пуно другима о своме плану, а ако је могуће немој ни ти пуно у себи о томе да размишљаш како шта... и то може довести до искушења. Запати да ће нечастиви употребити све своје снаге да те спречи у томе. Буди јак и не бој се да добро дело изабереш и да га изнесеш до краја ! Бираш пут пун неисказиве радости коју мирјанин не може осетити, а и исто тако и суптилних искушења која ћеш у свету тешко доживети, јер одабираш све или ништа ! Бог да погледа на твоју љубав  :smiley:
  Желим да последујеш путу радосне туге !
  Посвећујем ти моју омиљену песму:

  http://www.youtube.com/watch?v=HqJr3ir315o
 9. Волим
  Lion got a reaction from Marjan77 in Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства   
  Брате Цвеле, радујем се твом призиву !  :smiley:
  Моли се доста, поготово Мајци Божијој да уреди твој пут ка манастиру. Отац Јустин лепо пише у својим писмима једном младом монаху, да све око себе омолитви. Надам се да ћу ускоро успети да избацим ту беседу, али уколико имаш књигу "На Богочовечанском путу", ту се налази то писмо. Дакле, наш  однос према свему треба да буде везан са Богом, да све обухватимо својом молитвом. Али постепено. Молитва, стрпљење, трпљење ће те одржати где год будеш био.
  Најбитније да свој живот повериш Богу да те он упути на место, али и време када да то учиниш. У срцу ћеш то осетити.
  Свакако да би било лепо да свако ко изведе децу на пут да се после посвети монашком животу. Такав човек може се целога живота у свету спремати за тај пут, тако да ће му се цео живот урачунати као монаштво. Имамо дивних примера на Светој Гори међу монасима, где су очеви многочланих породица или свештеници у пензији се посветили монаштву. У многим манастирима су и читаве породице... На пример у Симонапетри - отац Атанасије који је написао службу авви Јустину, рођени брат му је ту монах, па његов отац, чувени старац јеромонах Галактион (имао сам прилике све да их видим, али овај чоивек чудесно сија у лицу ! - иначе то је онај старац кога обично стављају на кроице књига како седи испод манастира или у костурници и моли се на бројаницу, избацићу једном овде његову фотографију), његова сестра - Никодима, игуманија Ормилије, као и мајка, монахиња у Ормилији...
  Али, најбоље је када се човек како млад посвети Богу. Неформирана, неискварена душа се најлепше обликује  :smiley:
 10. Волим
  Lion got a reaction from StefanLugic in Света Гора у фотографијама   
  Помаже Бог. Најбоља вам је друга варијанта, да идете бродом, јер је Зограф далеко од Кареје, а пошто је у том делу шума густа и има више рачвања путева и путића можете лако да се изгубите. Ја нисам ишао тим путем, мада може све уз путоказе. Између Констамонита и Зографа сам ишао пешке, али мислим да се и ту скоро сиђе до пристаништа, оба манастира су око 4 км од својих пристаништа.
  Можете да идете пешке уз обалу, али зашто би када имате бродић.
  Пешачење искористити за потез Св.Илија-Пантократор-Ставроникита-Ивирон, јер је то један од најлепших путева и није га тешко погодити. Или рецимо да одете Таксијем до Каракала, па пешке Филотеј-Ивирон, мада је пут у ово доба године доста прашњав, мада имају неке пречице.
  Северна страна Атонса је лепша и згоднија од јужне, пустије и врелије стране.
  Мислим, штедите снагу тамо где можете, где нема потребе да пешачите, апешачење оставите тамо где нема превоза, за скитове и слично... Обавезно понесите штапове, има змија.
  Срећан пут !  4chsmu1
 11. Волим
  Lion got a reaction from gothic88nika in Група "357" из моралних разлога престала више да постоји   
  Савестан и поштен човек.
  Увидео је да и такав "уметнички" бунт, као и увек бива искоришћен од стране политике и актуелне власти.
  Једини истински плодоносни бунт према овоме свету и његоим мерилима је Христов "бунт".
  До тог познања да дођу и чланови групе 357 и сви они који искрено бунтују.
 12. Волим
  Lion got a reaction from Tavita in Ми волимо пиво!   
  0102_laugh
 13. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Свети људи
  Када сам први пут био на Светој Гори, у фебруару 2006.године, благодарећи Друштву "Хиландар" Ваљево у којем сам тада радио као секретар, на питање пријатеља шта је на мене највећи утисак оставило током боравка, одговорио сам "Света Гора је пуна светиња:моштију, чудотворних икона, прелепих манастира и природе, али најјачи утисак на Светој Гори на мене су оставили - свети људи!"
  Следеће три фотографије су три од многих сусрета са њима... И оно што је занимљиво и што веже све три фотографије у једно је личност оца Јустина (Поповића) - Св.Јустина Ћелијског... Где год би смо њега поменули врата су нам се свугде отварала. Цела Света Гора се клања пред Светошћу једнога Србина - авве Јустина ! У многим манастирима читају његове беседе за трпезом... Од Срба и Србије три ствари се највише помињу међу свим народима Свете Горе: Грцима, Бугарима, Румунима, Грузинима, Русима... Свети Сава и Симеон, Косово и Свети отац Јустин.
  Вероватно сте читали чувену беседу оца Георгија (Капсаниса) игумана Григоријатског, студентима нашег Богословског факултета, који су посетили манастир Григоријат крајем јула 2007.године (Изашла је у пар часописа:Светигора, Православље, а има и на интернету...) Том приликом сам се и ја затекао тамо, мада нисам са њима заједно дошао....дошао сам из Хиландара, још сам био у искушеничком оделу.
  Једну битну ствар коју су студенти и њихов професор Ненад Милошевић касније прећутали је та да је отац Георгије пре свега замолио два монаха (јер је он непокретан) да донесу две иконе - то су биле иконе Св.владике Николаја и Св.авве Јустина, рекао им је том приликом: "Ово нека вам буду узори ! Они су пратили Свете Оце не само у својој теоприји, богословљу, него и у свом подвигу."
  Да пређемо на фотографије:
  Јеромонах Атанасије - манастир Симонапетра, мај 2007.године

  Група Ваљеваца, заједно са о.Силуаном Григоријатским се фотографисала са јеромонахом Атанасијем, главним химнографом Свете Горе, иначе писцем службе авви Јустину, још давне `79.године. И тропар који певамо Св.авви Јустину "Православља сладост..." је његово дело.
  Иначе отац о.Атанасија, јеромонах Галактион је монах истога манастира, врло светога живота. Атанасијева рођена сестра је игуманија манастира Ормилија, и мајка му је тамо монахиња, као и брат монах у Симонапетри.
  Јеромонах Никита и монах Пантелејмон - Скит Св.Јована Богослова изнад манастира Григоријат, мај 2007.год.

  На фотографији, скроз лево је јеромонах Никита. У своје време је имао преко 2000 духовне деце, онда је одлучио да се повуче у дубљи мир, па је затражио од игумана благослов да се повуче у скит изнад манастира. разбременио је се одговорности духовништва, па чак и служења. Мене је поразио смиреношћу... Док је разговарао са нама све време је гледао у земљу и од њега је се осећало велико покајање и љубав.
  Иначе, пристао је са нама да разговара и да се фотографише јер смо му рекли да смо из места где је манастир оца Јустина, Ћелије. Испричао нам је како је пре тридесетак година до његових руку дошла књига авве Јустина, која га је подстакла да се одлучи за монаштво.
  Дан његовог примања у манастир је баш био дан упокојења авве Јустина - 7.април 1979.године....
  Свештеник из Кеније - манастир Кутлумуш, јул 2006.године

  Када смо пријатељ и ја, по великој летњој жеги дошли у манастир Кутлумуш, за монахе смо били веће чудо него овај црнац, свештеник... Чак му је монах шапуно показавши на нас у гостопримници " Сервоси..."  0104_cheesy
  Питали смо га за фотографију, пристао је. Када сам му дао фотографију оца Јустина после тога, само је рекао : "Аааа, патер Јустинос !"
  Ето и црна Африка поверова и препозна Светитеља Божијег, тада сам помислио, а многи у Ваљеву и не знају ко је то...
  Али, даће Бог ! :smiley:
 14. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Плодови лета...поморанџино дрво, манастир Дохијар
  фото: брат Рајко, Лазаревац (јул 2007)

  Весници пролећа... Кареја
  фото: Лион (април, 2007)

  Пролеће је стигло у Кареју... снимак од Хиландарског конака
  фото: Лион (април, 2007)
 15. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Дохијар - март 2006.год.

  Фото: Лион

  Од свих места на Светој Гори, једно од најближих мом срцу је манастир Дохијар.
  Небројена су чуда Мајке Божије и Њене иконе "Брзопомоћнице" Дохијарске, у наше време...
  Манастир Дохијар је за мене увек незаобилазно место приликом сваке посете Светој Гори.

  На следећем линку можете скинути Канон Пресветој Богородици Брзопомоћници, као и Њену икону:

  http://rapidshare.com/files/291327704/Holy_miracle_icon_Quick_for_hear.rar
  Саборна црква манастира посвећена Св.архангелу Михаилу - април, 2010.год.

  Манастир су подигли монаси Јевтимије и Неофит, српскога порекла, који су припадали братству Св.Атанасија Атонског, а касније се повукли у области око Дафнија, па после тога на место, где се манастир и данас налази. Св.Јевтимије је био дохијар (подрумар) у братству Св.Атанасија, па је по његовом ранијем послушању нови манастир понео име.
  Манастир је био најпре посвећен Св.Николи, а касније је променио име у Св.Архангеле после чуда које се десило.


  Фреска Св.архангела Михаила на манастирској капији - август 2008 год.  Фото: отац Иван Терзић


  Гостопримница - август 2008.год.  Фото: Лион


  Део испред улаза у цркву - август 2009.год.
  Са супротне стране је улаз у параклис Богородице "Брзопомоћнице"  Фото: Лион


  Бунар који су ископали Св.Архангели... - август 2009.год.  Фото: Влада Костић


  "Под заставом Св.Архангела Михаила" - април 2010.год.
  Манастирска кула  Фото: Лион


  Фреска у параклису - април, 2010.год.  Фото: Лион


  Оџаци - мај 2007.год.  Фото: Лион


  Келија испред улаза у манастир - август 2008.год.  Фото: отац Иван Терзић


  Пристаниште - април 2010.год.  Фото: Лион

  Пресвета Богородице Брзопомоћнице, моли се Богу за нас !
 16. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  ПОСНИЦА СВЕТОГ САВЕ у Кареји
  Сада, ево пар фотографија Поснице Св.Саве у Кареји, начињених у периоду 2006-2010.године.
  Фотографије су моје, изузев последње која је право ремек дело мога пријатеља Благоја Динчића. И сигурно је то најбоља фотографија са последњег путовања по Светој Гори.  Пре него што вам избацим фотографије, на овоме месту вас све чека још један мали поклон. То је Летопис Поснице Светога Саве у Кареји на неких 20-ак страна, можете је преузети са следећег линка:
  http://rapidshare.com/files/386068063/Posnica_Sv.Save_u_Kareji.rar

  фото: Благоје Динчић
 17. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Ја сам га само целивао, приметио сам да је од пуног гвожђа, тако да је најмање 10 килограма... али нико није знао да то Свети Атанасије носи... 
  Иначе у манастиру Велика Лавра налази се пуно моштију, међу њима је и лобања Св.Василија Великог.
  Све то је могуће целивати и то директно, на повечерју свакога дана .
 18. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  МАНАСТИР ВЕЛИКА ЛАВРА

  Избор из личне колекције и са интернета
  Чудотворна икона Мајке Божије "ИКОНОМИСА" или "ДОМОСТРОЈИТЕЉКА".

  До скора је било врло тешко доћи до оригиналне фотографије ове иконе. Прошле године манастир је коначно на разгледницама издао фотографију ове иконе. Ова икона помаже хришћанима у уређењу односа у свом дому, као и као путеводитељка ка остварењу личнога дома, брака, породице,....
  Фотографија манастирског комплекса из авиона


  Следеће фотографије су преузете са сајта "Пријатељи манастира Ватопед"
  Свети Атанасије Атонски  Гроб Св.Атанасија Атонског
  Блаженопочивши патријарх Цариградски Димитрије клечи на гробу Св.Атанасија Атонског
  Патријарх Димитрије држи на себи оруђа подвига Св.Атанасија Атонског

 19. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Пребачено из теме о иконама:
  Ове године нисам стигао да се попнем на пирг Светог Саве па да фотографишем најновије радове на обнови манастира. И ова фотографија је релативно свежа - август 2009. На њој се види почетак обнове југозападног конака, а ближе информације ћеш наћи на сајту
  http://www.hilandar.org/

 20. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Светих апостола Петра и Павла - КАРАКАЛ
 21. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ
  ΥΜΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2005

  СВЕШТЕНИ ОПШТЕЖИТЕЉНИ МАНАСТИР ГРИГОРИЈАТ НА СВЕТОЈ ГОРИ
  ФОТОГРАФИЈЕ УЗ АУДИО СНИМАК
  ПАНИГИРА (СЛАВЕ) СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА 2005


  Поклон за вас / мој upload
  linkovi:

  http://rapidshare.com/files/387129863/I.M.Grigoriou.part1.rar
  http://rapidshare.com/files/387458201/I.M.Grigoriou.part2.rar
  http://rapidshare.com/files/387591122/I.M.Grigoriou.part3.rar
  http://rapidshare.com/files/387649181/I.M.Grigoriou.part4.rar
  http://rapidshare.com/files/387810274/I.M.Grigoriou.part5.rar
  http://rapidshare.com/files/387839166/I.M.Grigoriou.part6.rar
  http://rapidshare.com/files/387879379/I.M.Grigoriou.part7.rar
  http://rapidshare.com/files/387939707/I.M.Grigoriou.part8.rar
  Поју:
  Старац Данило, појац из Катунакије
  Братство из келије Томадес у Малом Скиту Свете Ане
  Братство манастира Григоријат


 22. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Ватопед

  2.део


  Настављамо са манастиром Ватопед. Идемо у унутрашњост храма:


  Улазна врата у храм
  Припрата храма
  Мозаик Св.архангела, најстарији део уметности храма, могуће да је рад из 9 века
  Са леве и десне стране, фреске Св.Саве и Симеона Српског, рад из 14 века
  Део иконостаса (фотографије нису лепо кадриране, јер су фотографисане да то нико не примети - забрањена је фотографија у целом манастиру)
  Свете мошти изнете на целивање.
  Као највећа светиња у манастиру чува се појас Мајке Божије. Имао сам пар пута прилику да га целивам, свако осети величину те светиње кад јој се поклони... Поред Светог Појаса, у манастиру се налази још пуно моштију светих, међу којим је најпознатија лобања Св.Јована Златоустог, са целим уветом и кожом на глави...њему се јавио Св.апостол Павле и на то уво говорио своја тумачења. Та фреска има у многим манастирима, а у овом се често пута раде и такве иконе.
  Ово је чудотворна икона Елеуса, која се налази са десне стране, на стубу, испред иконостаса. Мања икона која се налази на њој, а која је окићена бројним даровима јер Свецарица. Поред Утешитељке она је најпознатија и највреднија икона у манастиру, јер помаже код малигних обољења и код скидања црне магије.
  О тој икони писао сам на свом блогу на страници:
  http://orthodoxexperience.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html
  Славска монашка трпеза.
  Сећам се како су мрко погледали монаси мога пријатеља Ацу када је окинуо апарат и то још са блицем. И ја сам му се чудио, дакле сви кредити иду њему...и све ово је рађено његовим апаратом (те године нисам још имао свој)

 23. Волим
  Lion got a reaction from AnaLaz in Клуб Ваљеваца ЖРУ   
  Све су од 4.маја
 24. Волим
  Lion got a reaction from AnaLaz in Клуб Ваљеваца ЖРУ   
  Па да видимо колико нас је... Ваљево, УБ,Осечина, Мионица, Љиг... јавите се !  0104_cheesy
 25. Волим
  Lion got a reaction from Биљана 1234 in Молитва усамљенога   
  Молитва усамљенога
  Хтео бих да волим, Господе.
  Сам сам, а хтео бих да нас је двоје.
  Говорим, а нема никог да ме слуша.
  Живим, а нема никог да узбере мој живот.
  Зашто сам толико богат,
    кад немам кога да обогатим ?
  Хтео бих да волим, Господе.
  -- Чуј ме сине !
  Умири се – она коју тражиш
      на путу је к теби.
  Чекај да она покрај тебе прође.
  Твоје срце створио сам за њено.
  Њено срце створио сам за твоје.
  Чувај себе за њу
      као што и она чува себе за тебе.
  Ја вас чувам једно за друго.
  Нема више начина на које се може волети;
  волети увек, у ствари, значи
      оставити себе и поћи другима...
  Волети – значи
      заборавити себе ради другог,
      умрети за себе
      да би се живело за другог,
  Волети, понекад је то болно јер,
      запамти добро:
      волети значи
      распињати себе за другог.

  преузето из: Православни мисионар, број 4/79, стр.155
×
×
 • Креирај ново...