Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Lion

Члан
 • Број садржаја

  3140
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Lion got a reaction from Биљана, два in Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства   
  Господ је прво чудо учинио на свадби, али се не прича после тога да је младожења оставио младу и сватове и кренуо за Христом и постао његов апостол - Симон Зилот (Ревнитељ)  0104_cheesy
  Милева, слажем се да неко може да проведе цео живот у монаштву и да се обмањује, али управо зато је потребно ступити у добро братство са добрим духовником.
  Брате Цвеле, лепо расуђујеш, Бог да сачува и укрепи благодат у теби, само полако, имај стрпљење, и што је најважније моли се. Не причај пуно другима о своме плану, а ако је могуће немој ни ти пуно у себи о томе да размишљаш како шта... и то може довести до искушења. Запати да ће нечастиви употребити све своје снаге да те спречи у томе. Буди јак и не бој се да добро дело изабереш и да га изнесеш до краја ! Бираш пут пун неисказиве радости коју мирјанин не може осетити, а и исто тако и суптилних искушења која ћеш у свету тешко доживети, јер одабираш све или ништа ! Бог да погледа на твоју љубав  :smiley:
  Желим да последујеш путу радосне туге !
  Посвећујем ти моју омиљену песму:

  http://www.youtube.com/watch?v=HqJr3ir315o
 2. Волим
  Lion got a reaction from Marjan77 in Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства   
  Брате Цвеле, радујем се твом призиву !  :smiley:
  Моли се доста, поготово Мајци Божијој да уреди твој пут ка манастиру. Отац Јустин лепо пише у својим писмима једном младом монаху, да све око себе омолитви. Надам се да ћу ускоро успети да избацим ту беседу, али уколико имаш књигу "На Богочовечанском путу", ту се налази то писмо. Дакле, наш  однос према свему треба да буде везан са Богом, да све обухватимо својом молитвом. Али постепено. Молитва, стрпљење, трпљење ће те одржати где год будеш био.
  Најбитније да свој живот повериш Богу да те он упути на место, али и време када да то учиниш. У срцу ћеш то осетити.
  Свакако да би било лепо да свако ко изведе децу на пут да се после посвети монашком животу. Такав човек може се целога живота у свету спремати за тај пут, тако да ће му се цео живот урачунати као монаштво. Имамо дивних примера на Светој Гори међу монасима, где су очеви многочланих породица или свештеници у пензији се посветили монаштву. У многим манастирима су и читаве породице... На пример у Симонапетри - отац Атанасије који је написао службу авви Јустину, рођени брат му је ту монах, па његов отац, чувени старац јеромонах Галактион (имао сам прилике све да их видим, али овај чоивек чудесно сија у лицу ! - иначе то је онај старац кога обично стављају на кроице књига како седи испод манастира или у костурници и моли се на бројаницу, избацићу једном овде његову фотографију), његова сестра - Никодима, игуманија Ормилије, као и мајка, монахиња у Ормилији...
  Али, најбоље је када се човек како млад посвети Богу. Неформирана, неискварена душа се најлепше обликује  :smiley:
 3. Волим
  Lion got a reaction from StefanLugic in Света Гора у фотографијама   
  Помаже Бог. Најбоља вам је друга варијанта, да идете бродом, јер је Зограф далеко од Кареје, а пошто је у том делу шума густа и има више рачвања путева и путића можете лако да се изгубите. Ја нисам ишао тим путем, мада може све уз путоказе. Између Констамонита и Зографа сам ишао пешке, али мислим да се и ту скоро сиђе до пристаништа, оба манастира су око 4 км од својих пристаништа.
  Можете да идете пешке уз обалу, али зашто би када имате бродић.
  Пешачење искористити за потез Св.Илија-Пантократор-Ставроникита-Ивирон, јер је то један од најлепших путева и није га тешко погодити. Или рецимо да одете Таксијем до Каракала, па пешке Филотеј-Ивирон, мада је пут у ово доба године доста прашњав, мада имају неке пречице.
  Северна страна Атонса је лепша и згоднија од јужне, пустије и врелије стране.
  Мислим, штедите снагу тамо где можете, где нема потребе да пешачите, апешачење оставите тамо где нема превоза, за скитове и слично... Обавезно понесите штапове, има змија.
  Срећан пут !  4chsmu1
 4. Волим
  Lion got a reaction from gothic88nika in Група "357" из моралних разлога престала више да постоји   
  Савестан и поштен човек.
  Увидео је да и такав "уметнички" бунт, као и увек бива искоришћен од стране политике и актуелне власти.
  Једини истински плодоносни бунт према овоме свету и његоим мерилима је Христов "бунт".
  До тог познања да дођу и чланови групе 357 и сви они који искрено бунтују.
 5. Волим
  Lion got a reaction from Tavita in Ми волимо пиво!   
  0102_laugh
 6. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Свети људи
  Када сам први пут био на Светој Гори, у фебруару 2006.године, благодарећи Друштву "Хиландар" Ваљево у којем сам тада радио као секретар, на питање пријатеља шта је на мене највећи утисак оставило током боравка, одговорио сам "Света Гора је пуна светиња:моштију, чудотворних икона, прелепих манастира и природе, али најјачи утисак на Светој Гори на мене су оставили - свети људи!"
  Следеће три фотографије су три од многих сусрета са њима... И оно што је занимљиво и што веже све три фотографије у једно је личност оца Јустина (Поповића) - Св.Јустина Ћелијског... Где год би смо њега поменули врата су нам се свугде отварала. Цела Света Гора се клања пред Светошћу једнога Србина - авве Јустина ! У многим манастирима читају његове беседе за трпезом... Од Срба и Србије три ствари се највише помињу међу свим народима Свете Горе: Грцима, Бугарима, Румунима, Грузинима, Русима... Свети Сава и Симеон, Косово и Свети отац Јустин.
  Вероватно сте читали чувену беседу оца Георгија (Капсаниса) игумана Григоријатског, студентима нашег Богословског факултета, који су посетили манастир Григоријат крајем јула 2007.године (Изашла је у пар часописа:Светигора, Православље, а има и на интернету...) Том приликом сам се и ја затекао тамо, мада нисам са њима заједно дошао....дошао сам из Хиландара, још сам био у искушеничком оделу.
  Једну битну ствар коју су студенти и њихов професор Ненад Милошевић касније прећутали је та да је отац Георгије пре свега замолио два монаха (јер је он непокретан) да донесу две иконе - то су биле иконе Св.владике Николаја и Св.авве Јустина, рекао им је том приликом: "Ово нека вам буду узори ! Они су пратили Свете Оце не само у својој теоприји, богословљу, него и у свом подвигу."
  Да пређемо на фотографије:
  Јеромонах Атанасије - манастир Симонапетра, мај 2007.године

  Група Ваљеваца, заједно са о.Силуаном Григоријатским се фотографисала са јеромонахом Атанасијем, главним химнографом Свете Горе, иначе писцем службе авви Јустину, још давне `79.године. И тропар који певамо Св.авви Јустину "Православља сладост..." је његово дело.
  Иначе отац о.Атанасија, јеромонах Галактион је монах истога манастира, врло светога живота. Атанасијева рођена сестра је игуманија манастира Ормилија, и мајка му је тамо монахиња, као и брат монах у Симонапетри.
  Јеромонах Никита и монах Пантелејмон - Скит Св.Јована Богослова изнад манастира Григоријат, мај 2007.год.

  На фотографији, скроз лево је јеромонах Никита. У своје време је имао преко 2000 духовне деце, онда је одлучио да се повуче у дубљи мир, па је затражио од игумана благослов да се повуче у скит изнад манастира. разбременио је се одговорности духовништва, па чак и служења. Мене је поразио смиреношћу... Док је разговарао са нама све време је гледао у земљу и од њега је се осећало велико покајање и љубав.
  Иначе, пристао је са нама да разговара и да се фотографише јер смо му рекли да смо из места где је манастир оца Јустина, Ћелије. Испричао нам је како је пре тридесетак година до његових руку дошла књига авве Јустина, која га је подстакла да се одлучи за монаштво.
  Дан његовог примања у манастир је баш био дан упокојења авве Јустина - 7.април 1979.године....
  Свештеник из Кеније - манастир Кутлумуш, јул 2006.године

  Када смо пријатељ и ја, по великој летњој жеги дошли у манастир Кутлумуш, за монахе смо били веће чудо него овај црнац, свештеник... Чак му је монах шапуно показавши на нас у гостопримници " Сервоси..."  0104_cheesy
  Питали смо га за фотографију, пристао је. Када сам му дао фотографију оца Јустина после тога, само је рекао : "Аааа, патер Јустинос !"
  Ето и црна Африка поверова и препозна Светитеља Божијег, тада сам помислио, а многи у Ваљеву и не знају ко је то...
  Али, даће Бог ! :smiley:
 7. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Плодови лета...поморанџино дрво, манастир Дохијар
  фото: брат Рајко, Лазаревац (јул 2007)

  Весници пролећа... Кареја
  фото: Лион (април, 2007)

  Пролеће је стигло у Кареју... снимак од Хиландарског конака
  фото: Лион (април, 2007)
 8. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Дохијар - март 2006.год.

  Фото: Лион

  Од свих места на Светој Гори, једно од најближих мом срцу је манастир Дохијар.
  Небројена су чуда Мајке Божије и Њене иконе "Брзопомоћнице" Дохијарске, у наше време...
  Манастир Дохијар је за мене увек незаобилазно место приликом сваке посете Светој Гори.

  На следећем линку можете скинути Канон Пресветој Богородици Брзопомоћници, као и Њену икону:

  http://rapidshare.com/files/291327704/Holy_miracle_icon_Quick_for_hear.rar
  Саборна црква манастира посвећена Св.архангелу Михаилу - април, 2010.год.

  Манастир су подигли монаси Јевтимије и Неофит, српскога порекла, који су припадали братству Св.Атанасија Атонског, а касније се повукли у области око Дафнија, па после тога на место, где се манастир и данас налази. Св.Јевтимије је био дохијар (подрумар) у братству Св.Атанасија, па је по његовом ранијем послушању нови манастир понео име.
  Манастир је био најпре посвећен Св.Николи, а касније је променио име у Св.Архангеле после чуда које се десило.


  Фреска Св.архангела Михаила на манастирској капији - август 2008 год.  Фото: отац Иван Терзић


  Гостопримница - август 2008.год.  Фото: Лион


  Део испред улаза у цркву - август 2009.год.
  Са супротне стране је улаз у параклис Богородице "Брзопомоћнице"  Фото: Лион


  Бунар који су ископали Св.Архангели... - август 2009.год.  Фото: Влада Костић


  "Под заставом Св.Архангела Михаила" - април 2010.год.
  Манастирска кула  Фото: Лион


  Фреска у параклису - април, 2010.год.  Фото: Лион


  Оџаци - мај 2007.год.  Фото: Лион


  Келија испред улаза у манастир - август 2008.год.  Фото: отац Иван Терзић


  Пристаниште - април 2010.год.  Фото: Лион

  Пресвета Богородице Брзопомоћнице, моли се Богу за нас !
 9. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  ПОСНИЦА СВЕТОГ САВЕ у Кареји
  Сада, ево пар фотографија Поснице Св.Саве у Кареји, начињених у периоду 2006-2010.године.
  Фотографије су моје, изузев последње која је право ремек дело мога пријатеља Благоја Динчића. И сигурно је то најбоља фотографија са последњег путовања по Светој Гори.  Пре него што вам избацим фотографије, на овоме месту вас све чека још један мали поклон. То је Летопис Поснице Светога Саве у Кареји на неких 20-ак страна, можете је преузети са следећег линка:
  http://rapidshare.com/files/386068063/Posnica_Sv.Save_u_Kareji.rar

  фото: Благоје Динчић
 10. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Ја сам га само целивао, приметио сам да је од пуног гвожђа, тако да је најмање 10 килограма... али нико није знао да то Свети Атанасије носи... 
  Иначе у манастиру Велика Лавра налази се пуно моштију, међу њима је и лобања Св.Василија Великог.
  Све то је могуће целивати и то директно, на повечерју свакога дана .
 11. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  МАНАСТИР ВЕЛИКА ЛАВРА

  Избор из личне колекције и са интернета
  Чудотворна икона Мајке Божије "ИКОНОМИСА" или "ДОМОСТРОЈИТЕЉКА".

  До скора је било врло тешко доћи до оригиналне фотографије ове иконе. Прошле године манастир је коначно на разгледницама издао фотографију ове иконе. Ова икона помаже хришћанима у уређењу односа у свом дому, као и као путеводитељка ка остварењу личнога дома, брака, породице,....
  Фотографија манастирског комплекса из авиона


  Следеће фотографије су преузете са сајта "Пријатељи манастира Ватопед"
  Свети Атанасије Атонски  Гроб Св.Атанасија Атонског
  Блаженопочивши патријарх Цариградски Димитрије клечи на гробу Св.Атанасија Атонског
  Патријарх Димитрије држи на себи оруђа подвига Св.Атанасија Атонског

 12. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Пребачено из теме о иконама:
  Ове године нисам стигао да се попнем на пирг Светог Саве па да фотографишем најновије радове на обнови манастира. И ова фотографија је релативно свежа - август 2009. На њој се види почетак обнове југозападног конака, а ближе информације ћеш наћи на сајту
  http://www.hilandar.org/

 13. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Светих апостола Петра и Павла - КАРАКАЛ
 14. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ
  ΥΜΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2005

  СВЕШТЕНИ ОПШТЕЖИТЕЉНИ МАНАСТИР ГРИГОРИЈАТ НА СВЕТОЈ ГОРИ
  ФОТОГРАФИЈЕ УЗ АУДИО СНИМАК
  ПАНИГИРА (СЛАВЕ) СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА 2005


  Поклон за вас / мој upload
  linkovi:

  http://rapidshare.com/files/387129863/I.M.Grigoriou.part1.rar
  http://rapidshare.com/files/387458201/I.M.Grigoriou.part2.rar
  http://rapidshare.com/files/387591122/I.M.Grigoriou.part3.rar
  http://rapidshare.com/files/387649181/I.M.Grigoriou.part4.rar
  http://rapidshare.com/files/387810274/I.M.Grigoriou.part5.rar
  http://rapidshare.com/files/387839166/I.M.Grigoriou.part6.rar
  http://rapidshare.com/files/387879379/I.M.Grigoriou.part7.rar
  http://rapidshare.com/files/387939707/I.M.Grigoriou.part8.rar
  Поју:
  Старац Данило, појац из Катунакије
  Братство из келије Томадес у Малом Скиту Свете Ане
  Братство манастира Григоријат


 15. Волим
  Lion got a reaction from ana čarnojević in Света Гора у фотографијама   
  Манастир Ватопед

  2.део


  Настављамо са манастиром Ватопед. Идемо у унутрашњост храма:


  Улазна врата у храм
  Припрата храма
  Мозаик Св.архангела, најстарији део уметности храма, могуће да је рад из 9 века
  Са леве и десне стране, фреске Св.Саве и Симеона Српског, рад из 14 века
  Део иконостаса (фотографије нису лепо кадриране, јер су фотографисане да то нико не примети - забрањена је фотографија у целом манастиру)
  Свете мошти изнете на целивање.
  Као највећа светиња у манастиру чува се појас Мајке Божије. Имао сам пар пута прилику да га целивам, свако осети величину те светиње кад јој се поклони... Поред Светог Појаса, у манастиру се налази још пуно моштију светих, међу којим је најпознатија лобања Св.Јована Златоустог, са целим уветом и кожом на глави...њему се јавио Св.апостол Павле и на то уво говорио своја тумачења. Та фреска има у многим манастирима, а у овом се често пута раде и такве иконе.
  Ово је чудотворна икона Елеуса, која се налази са десне стране, на стубу, испред иконостаса. Мања икона која се налази на њој, а која је окићена бројним даровима јер Свецарица. Поред Утешитељке она је најпознатија и највреднија икона у манастиру, јер помаже код малигних обољења и код скидања црне магије.
  О тој икони писао сам на свом блогу на страници:
  http://orthodoxexperience.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html
  Славска монашка трпеза.
  Сећам се како су мрко погледали монаси мога пријатеља Ацу када је окинуо апарат и то још са блицем. И ја сам му се чудио, дакле сви кредити иду њему...и све ово је рађено његовим апаратом (те године нисам још имао свој)

 16. Волим
  Lion got a reaction from AnaLaz in Клуб Ваљеваца ЖРУ   
  Све су од 4.маја
 17. Волим
  Lion got a reaction from AnaLaz in Клуб Ваљеваца ЖРУ   
  Па да видимо колико нас је... Ваљево, УБ,Осечина, Мионица, Љиг... јавите се !  0104_cheesy
 18. Волим
  Lion got a reaction from Биљана 1234 in Молитва усамљенога   
  Молитва усамљенога
  Хтео бих да волим, Господе.
  Сам сам, а хтео бих да нас је двоје.
  Говорим, а нема никог да ме слуша.
  Живим, а нема никог да узбере мој живот.
  Зашто сам толико богат,
    кад немам кога да обогатим ?
  Хтео бих да волим, Господе.
  -- Чуј ме сине !
  Умири се – она коју тражиш
      на путу је к теби.
  Чекај да она покрај тебе прође.
  Твоје срце створио сам за њено.
  Њено срце створио сам за твоје.
  Чувај себе за њу
      као што и она чува себе за тебе.
  Ја вас чувам једно за друго.
  Нема више начина на које се може волети;
  волети увек, у ствари, значи
      оставити себе и поћи другима...
  Волети – значи
      заборавити себе ради другог,
      умрети за себе
      да би се живело за другог,
  Волети, понекад је то болно јер,
      запамти добро:
      волети значи
      распињати себе за другог.

  преузето из: Православни мисионар, број 4/79, стр.155
 19. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Црква и полуција   
  ?? ?????? ??...
  ???? ? ?? ???? ??????? ??????? ?? ?????? ????????? ?????????.
 20. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Манастир МЕТЕОРИ у Тесалији (Грчка)   
  Раније се овако долазило у манастир

  Манастир Свете Тројице

  Манастир Русану

  Каламбака

  Манастир Преображења

  Манастир Светог Стефана

  Манастир Варлаам

  Метеорске стене

  Манастир Светог Николе Анапафса
 21. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Манастир МЕТЕОРИ у Тесалији (Грчка)   
  По жељи брата Емилијана, постављам скенирану фото-монографију манастира МЕТЕОРИ у коме је игуман био архимандрит Емилијан, касније обновитељ општежића у манастиру СИМОНАПЕТРА на Светој Гори:


  Линк за download: http://rapidshare.com/files/387538610/Meteori.rar
  У наставку, скениране разгледнице манастира...
 22. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Македонска музика   
  Најзначајнија група македноске сцене...


 23. Волим
  Lion got a reaction from ivona in Muzika koja vas opusta, smiruje.....   
  За почетак Miles...

  http://www.youtube.com/watch?v=Tpvpyb-PXM0
 24. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Света Гора у фотографијама   
  Сјајно браћо, само наставите !  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/aplauz.gif  klapklap  klapklap
 25. Волим
  Lion got a reaction from PredragVId in Света Гора у фотографијама   
  Ако је тако, онда ево још...
  Манастир Григоријат - фотографије од: јул 2006, мај 2007.
  Фото: Лион
  Манастир Григоријат је посвећен Св.Николи. Подигао га је монах српскога порекла Св.Григорије Ктитор Синаит, ученик великог Св.Григорија Синаита. Св.Григорије Ктитор је подигао и манастир Горњак у Србији и тамо се налази део његових моштију. Манастир је подигнут на темељима некадашњег многобожачког античког Посејдоновог храма.
  Игуман манастира је архимандрит Георгије (Капсанис). Григоријат важи за најгостољубивији манастир, поготово у њему воле нас Србе... Високо цене дело и рад оца Јустина Поповића и као и Св.владике Николаја. Више пута сам за трпезом приметио да читају беседе Св.оца Јустина које су монаси који познају српски превели.
  Манастир Григоријат је за мене увек незаобилазан...
  Тако да имам доста фотографија, овде сам одабрао само неке:
  Поглед на манастир са брда, односно пута који води ка манастирском језеру и скиту Св.Јована Богослова  Поглед на саборну цркву Св.оца Николаја...
  Свакодневно се служи Литургија, и то не на једном месту него у пар параклиса који се налазе у конацима и око манастира. Једино недељом сви јеромонаси служе у овом саборном храму.
  Обично, свакодневно најпре сви заједно буду на јутрењу, а пред Литургију, изађу јеромонаси и монаси који им помажу (поју) крену ка различитим параклисима. У саборној цркви остане већина монаха.
  У манастиру живи преко 80 монаха.

  Послужење за све госте
  Када кренете да посећујете манастире на Светој Гори и дођете у неки манаситир прво тражите таблу са натисом "Архондарики" и пратите путоказ... Он ће вас одвести до гостопримнице. Ту ће вас монах послужити ратлуком, грчком ракијом (узо) и чашом воде. После тога ће вас одвести до цркве да се поклоните иконама и моштима. Уколико сте се најавили раније можете преноћити, мада има манастира где примају и без претходне најаве.
  Иначе ово је чувени грчки ратлук (брат Игрутин зна о чему пишем 0202_238 ):

  Свете мошти
  На Светој Гори има пуно сачуваних моштију древних Светитеља... Када је пала Византија добар део тога блага је завршио на Светој Гори. Мошти се обично износе на целивање гостима на повечерју.
  На слици видите следеће мошти: Лобања Св.Фотине Самарјанке, део моштију Св.Нектарија Егинског, Св.Григорија Ктитора, Св.Григорија Паламе и на задњем тањиру: део Св.Николе, Св.Анастасије Римљанке (која се доста цени у манастиру, у њему се налази параклис њој посвећен са њеном чудотворном иконом), Св.бесребреника Дамјана,...
  Када целивате мошти дате јеромонаху бројаницу или крстић да вам их освешта над моштима...

  Водоосвећење
  На Светој Гори, свакога првог у месецу (по световном календару - четрнаестог) врши се освећење воде. Та вода се увек узима после нафоре на Светој Литургији. Водоосвећење се обично врши у манастирским фијалама (то је ово што је налик на крстионицу). Фијала на грчком значи - чаша.

×
×
 • Create New...