Jump to content

Благовесник

Теолог
 • Број садржаја

  5776
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Благовесник

 1. Рецимо да је, можда, манастир Јовање (Овчар) и шта сад? Пуританци су одувек били вешти у прикривању својих слабости, а врло заинтересовани за туђи трун у оку!
 2. Кад бисте били од света, свет би вас као своје љубио, а како нисте од света, јер вас ја изабрах од света, зато свет мрзи на вас (Јн. 15, 18–19).
 3. У православном манастиру у Македонији: ПРЕИМЕНОВАНИ СРПСКИ СВЕТИТЕЉИ Шокантно изненађење у православном манастиру у Македонији: Преименовани српски светитељи RS.SPUTNIKNEWS.COM Када су представници српског културно-информативног центра СПОНА из Скопља дошли у посету Осоговском манастиру, били су непријатно изненађени. Имена српских светих...
 4. Дакле, слушајмо Духа Светог. ,,Свети Синод позива све вернике наше Цркве на одговорност и трезвеност у овој ситуацији и апелује на њих да не пренебрегавају упутства медицинских служби"!
 5. Друго је питање да ли је било потребно баш толико строго поступити са њим, милим да није, али можда и јесте, ипак то превазилази оквире индивидуалистичке процене и ствар је црквене свести и саборне воље Цркве. Његово изопштење било је више из педагошких разлога према осталим члановима Свете Цркве који су се охрабривали да оправдају заблуду о оснивању епархије и парасинагоге космичког карактера. Мислим да му је сада, по икономији Божјој, враћена монашка риза пред дверима Ц.Н. а и отишао је са овога света на дан свог монашења.
 6. Емоционално јесте више наш од неког члана РКЦ, али еклисиолошки није.
 7. Отишао је са овога света на исти дан када је и замонашен, то није случајно.
 8. Да ли је хомосексуална оријентација грех? Није. Али таква оријентација није ни нешто чиме се треба поносити, правац у којем, чини ми се, исправите ме ако није , иде геј пасторал (Пасторална брига за хомосексуалце) у Католичкој цркви: https://en.wikipedia.org/wiki/Pastoral_care_for_gay_Catholics
 9. "Бог је љубав и љубав никад не престаје" (1Јн.4,8; 1 Кор.13,8). Заувек, дакле, постојати Бог и Његова љубав, која никада неће престати. "Ако заповести Моје уздржите, пребиваћете у љубави Мојој" (Јн.15,10). Пазите, верујемо, али нисмо потпуно уверени тј. свесни тога, јер да јесмо не би нам било тешко испуњавати најтежу од свих заповести - "Љубите и непријатеље своје" (Мт.5,44; Лк.6,24) Митарства нас подсећају - Да ли сам, заиста, у датом животу делатно изразио да желим живети у љубави Божјој или не? Свима, а некима веома често, дају се многе шансе за покајање, међутим, многи их упорно и на све могуће начине намерно пропуштају. "А нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видело изићи." (Лк 8,17.) Зли Сатана баштини (записује) и обелодањује зле (богопротивне) жеље, речи и недела. А добри Господ, преко својих створених енергија (Светих анђела) обелодањује оно што и баштини, јавна и тајна добра учињена мислима, речима и делима! Међутим, Господ Бог јесте љубав али је и савршена правда! Зато - "Како чујем онако судим и суд је мој праведан (Јн 5,30.) Ко је, дакле, Господу заиста пријатељ - "Ко има заповести Моје и држи их, јесте онај који Ме љуби (Јн 14, 21). @Милошшш Тај страх Божји, у светлу Еванђелске науке Христове, не треба и није страх који неко има, на пример, када треба да приступи неком свом непријатељу, већ страх друге природе, страх који имамо према пријатељу тј. према неком кога много волимо, веровати и приступати Господу Богу са страхом, јесте следећа врста страха - страх да не разочарам најбољег и доказаног пријатеља!Митарства, на првом месту, јесу и вид самопреиспитивања - Да ли и шта све има, у мени, што може окаљати моје пријатељство и љубав са Богом?
 10. @grigorije22 Многи неупућени стекну утисак да је спис ,,Теодорина митарства" (који се сумњичи да је у извесној мери прерађен од стране неког богумила) тобоже једино сведочанство о митарствима, како поједини теолози, они који покушавају да оспоре ово учење, то тако представљају.
 11. Шта су Митарства? Бог, али овога света, кнез овога времена, човекоубица од искони, прилази и тражи у часу смрти, има ли шта његово у нама. То је најкраћи опис митарства! Јесте то ужасно, али и ужасније ствари су присутне већ сада у овом животу, па се по некад питамо зашто их Онај добри Бог допушта... Митарства су нам од Светих откривена да би били 100 посто сигурни да делима, и само делима, сведочимо своју веру и да су дела неодвојива од вере! Ако су нам дела у супротности са вером, неко други очигледно има право да ме заустави и открије чија сам дела чинио... Господ тражи вољу Оца Његовог, те ако смо живели по вољи другога оца и кнеза овога света, говори лаж, правили сплетке другоме, оговарали, претерано угађали телу, не марили за духовно спасење, крали или поткрадали Цркву, државу, остале... били лихвари, тражили мито, чинили неправду, завидели, гордили се и преузносили над другим, не давајући другоме већу част од себе, чинили и правили симонију, неправедно се гневили, злопамтили, тукли или убијали, немилосрдни били, врачали, у разврату живели, содомију чинили... тада у откривењу Митарстава можемо видети на најпластичнији начин реалност како ће наша (не)дела сведочити на нас и бити потпуно сигурни ко и како ће нас препознати као свог!
 12. Оставите нас са нашим Свецима, оставите нас по овом питању овог теологумена са њима да останемо у једномислију, али не заборавите да има доста оних који себи говоре да је Бог добар тако да ће опростити, а не образују се и не поправљају већ све више пропадају, све говорећи, ма Бог је љубав... Јесте Бог љубав, али на крају се нећеш спасити, не зато што Он није љубав, већ зато што ћеш се толико духовно унаказити и постати непрепознатљив, и неспособан да узмеш благослов опроштаја и ЉУБАВИ, не зато што ти је Господ неће дати, већ зато што је тако тако зао и покварен, прљавштини и грехољубљу уподобљен, душе затворене, нећеш моћи примити! И већ претерујете, без љутње, али спуштате се на ниво малобројних атеиста са овог форума, нарочито од раније, који нападају упорно оно у шта не верују, па сте их и сами критиковали зашто су толико упорни будући да не верују.
 13. зна да је потпуно очишћен и да кнез овога света не сме ни приближити, а камоли тражити у њему нешто своје, јер је чуо и коначни суд Господа о њему. Господ говори последњи, а Он је о покајаном разбојнику већ донео суд. Наиме, сам Господ је рекао у Еванђељу - Како ЧУЈЕМ, онако и судим... А Страшни суд на самом крају није ништа друго до то да ће Господ послати на десну страну оне чији је коначан одговор - Нека буде воља Твоја и на леву оне којима ће Господ рећи - нека буде воља твоја.
 14. Не указују митарства да је спасење у људским делима и да се у своје заслуге треба надати. Мудре и паметне митарства позивају на покајање! Она откривају да је вера без дела мртва! Бог овога света, кнез овога поретка, времена и простора испод трећег неба, последњи је био који је желео да ишта знамо о том последњем ужасу које сустиже грешни, а не покајани род људски. Дела су израз вере, делима говоримо да ли верујемо или не верујемо. Дело покајаног разбојника је у следећем - претходно му се подсмевао заједно са другим разбојником, но, чувши Христа са Крста поверовао је у њега као Цара небеског и Сина Божјег, схвативши да у Христовим делима за која је чуо, можда и гледао, нема греха, управо зато што је сада доказао својом безграничном љубављу и почео је са ДЕЛОМ проповедања Спаситеља - Он се моли за вас! И поучавањем другог разбојника и свих нас... Но, то није једино добро дело тј. израз његове вере (јер се срцем верује за правду, а устима за спасење), већ он своју патњу, страдање, сада узима као ДЕЛО своје вере, о чему и сам сведочи - ми с правом страдамо! Итд... Дакле, није тачно да није стигао да учини ни једно добро дело, како то често нарочито протестанти желе да прикажу. - Још ДАНАС бићеш са Мном у Рају! Наравно, данас, јер је тог дана на особит начин (жељом, био крштен). Наиме, постоји крштење водом, крвљу и жељом (мада се покајани разбојник може узети и за мученика крштеног у својој крви, јер је исповедио да жели страдање за себе и да више не бежи од мука). Где је Христос тамо је и рај. Тога дана, својим последњим степеником свога богологосног КЕНОСИСА, отворио је она врата која су по Адаму била затворена и разбојника увео на та врата! Не помиње му пролазак кроз митарства јер
 15. Свети Евстратије, Свети Антоније Велики, Свети Атанасије Велики, патријарх александријски, Свети Макарије Велики, Свети Симеон Дивногорац, Свети великомученик Евстратије, арх. антиохијски, Свети Нифонт Тајновидац, епископ Констанције, Свети Макарије Велики, Свети Исаија Затворник, Свети Јефрем Сиријски,Свети Марко Трачески, Свети Јован Златоусти, Свети Исихије, презвитер јерусалимски, Свети Кирило Александријски, Свети Бонифатије, Свети Колумб, Свети Адамнан, Свети Исаија Отшелник, Свети ава Серид, Свети Варсануфије Велики, Свети Јован Лествичник, Свети Симеон Христа ради јуродиви, Свети Евагрије, Свети папа Григорије Двојеслов, Свети ава Доротеј, Блажени Јован Милостиви, патријарх александријски, Свети Симеон Столпник, Свети Јован Раитски, Свети Јован Карпатијски, Блажена Теодора Цариградска, Свети Василије, Свети Теодосије Печерски, Свети Теогност, Свети Георгије Задонски, Свети Димитрије Ростовски, Свети Игњатије Брјанчанинов, Свети Теофан затворник, Свети Јован Шангајски, Свети владика Николај жички и охридски, Свети Јустин Ћелијски, Свети Јаков Тумански ...
 16. А теологумен је богословско мишљење које није обавезујуће за све хришћане, јер нема обавезујући карактер саборне дефиниције и не треба га мешати са приватним мишљењем, већ означава учење које се у већој или мањој мери прихвата у Цркви, али, као што је подвучено- нема обавезујући карактер саборне дефиниције.
 17. То се односи на оне који су живели и умрли не са вером и надом у васкрсење и живот вечни. Друге девојке су сви они други који се нису трудили да живе у складу са вером, надом и љубављу или у складу са другом Спаситељевом причом - нису умножили ни један свој талант, а свако је добио барем један...
 18. @Bokisd Будимо искрени - исту врсту сведочанстава о митарствима, налазимо и за учење о очишћујућем огњу, чистилишту (и слични називи). Није поштено узимати сведочења о митарствима за доказ истих, а сведочанства о чистилишту или очешћујућем дејству милости, благодати и љубави Божје... одбити, јер сведочења су огромна и за једно и за друго. Но, ово јесу код нас у Православној Цркви телогумене, дакле, нису обавезна веровања. Зато не треба бити искључив по питању учења о митарствима. Међутим, лично верујем у учење о митарствима из више разлога. Kада је реч о огњу Божјем и с тим у вези, чистилиште, такође, али не у оном средњовековном римокатоличком поимању, и огња и врсте мука (што данас и римокатоличка црква не узима у том средњовековном смислу, што доказује и објашњење папе Бенедикта XVI). Нису сви они у аду особе у окончаном, апсолутном и вечном таквом стању, у смислу да ће сви они остати у потпуности у том стању и на Страшном суду Божјем.
×
×
 • Креирај ново...