Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Благовесник

Теолог
 • Број садржаја

  4776
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Благовесник

 • Ранг
  #1od300miliona

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Наши смо
 • Интересовање :
  Литургија, православна духовност, људи, музика, филм, спорт... - здрав живот.

Скорашњи посетиоци профила

17417 посетилаца
 1. Да, он је био схоластичар. Не у оном претераном смислу, али да, схоластичар. А шта рећи и за Св. Јована Дамаскина? Свети Јован Дамаскин дао је величанствен пример схоластичке мисли! Његово Тачно изложење Православне вере је школски пример невероватне схоластичности у најбољем смислу те речи! Ослањајући се на аристотеловску филозофију и логику, пошто је претходно написао Филозофска поглавља где даје најправилније разумевање Аристотела и показује како дефинисати и доказати, ово Божје светило из Дамаска јасно и прецизно осветљава нашем разуму Православну веру - по поглављима. Он је узор који је постоја, при чему се сколастизам јавља управо као жеља да се истине богооткривене хришћанске теологије надасве јасно, логично и закључно изнесу. Зато, рекох, не видим ништа лоше у томе. Ко тако види, нека избацују томове Научно оправдање религије од оца Др Лазара Милина и других, а то и раде, ја нећу!
 2. Ма Ава Зоран зна то најбоље, нека нас поучи, јер он беше иконописао у ореолу папу Јована Павла Другог, који је такву покору по свом сведочењу умерено чинио.
 3. Лудаче један, изгубили су управо након Другог ватиканског сабора (након чега су направили у свету кловнове од себе) и изгубили неслућено велики број до тада искрених верника а цркве им се опустошиле, да, након тог Другог в. к. и то наглим падом! (До душе, једино што им је на корист што су на том сабору признали да смо Христови и с Христом у Литургији сједињени).
 4. Иначе, и на Истоку је схоластике било доста до Великог раскола, али касније у мањој мери. Шта да кажемо за Св. Симеона Новог Богослова? Међутим, Исток се мало наизглед ограђивао од схоластике након Раскола да би могао прстом показује на Западне хришћане као маловерније, као, ето њима требају докази а нама не. Западни римокатолички хришћани су десетковани након разводњавања и либерализације и релативизације Другог ватиканског концила! Тај процес је започет сада и код нас, пре неколико година посебно, то је све ово што ради и Ђуровић и слични, и ако се то настави, за 10 година имаћете исто десетковање и напуштање вере и код нас!
 5. И сам Св. ап. Павле каже да се на основу створене природе може закључити и нешто о Богу (па ето, дозволите нам ви грчки православни чистунци, нама Србима и Русима, да тако помало и схоластички и рационално барем закључимо на основу тога да постоји, и то не мене ради, ја имам унутрашње доказе, већ Народа ради који док не дођу до тих и таквих доживљаја и искуства, у Христу, траже рационалну потврду!).
 6. И о томе ти је причано и чинило се да си раумео. Међтим, морамо опет испочетка у круг? У неусловљеној стварности тј. БОГУ, нема узрочно-последичног следа ни мисли ни догађаја.
 7. Схватили смо да нема ништа лоше у томе. А друго, видимо да због таквог приступа, типа боли нас уво за рационалне аргументе потојања Бога, број верника на Западу више него десеткован! Дакле, и једно и друго треба да буде присутно, а не паметњаковићи који размишљајући као ти одбацише Милина и Апологетику!
 8. У Богу нема тока, већ мировање, управо зато и постоји од увек или од вечности. И нема узрочно-последичног следа, који постоји у условљеној Стварности тј. материји, овом овом свету тј. створеном суштаству!
 9. ,,Сва три ова аргумента ослањају се на идеју о бесконачном кретању у назад и позивају се на Бога који треба да то оконча.“ : рече Докинс.
 10. Реално није могућ бесконачан број догађаја у назад, јер, како је то управо теолог Александар Милојков указао (када сам раније навео цитирани доказ) је то што - у том случају не би могли доћи ни до садашњег тренутка.
 11. Тачно је да се овај доказ или аргумент (толико јак а толико једноставан, што би народ рекао - прост као Бог, доказ једноставан да га може разумети свако) ослања на принцип кретања у назад. Једини, али неуспели покушај оспорења овог доказа своди се веровали или не, на ово, што сам већ раније цитирао: _______________________________ Бесконачни низови или беконачни регрес постоји, јер бројеви су неограничени. Ето, имамо бројеве од бесконачно малих (негативних) до бесконачно великих бројева (позитивни), тако да, другим речима, могуће је замислити да бесконачни регрес (или прогрес) постоји. То је доказ да аргумент првог узрока нема довољну снагу. _______________________________ Али ова критика не оспорава изложени арумент! Јер, идући у назад заиста је немогућ бесконачан број догађаја, управо због тога што - ако промене у назад иду бесконачно онда никада не бисмо дошли до садашњег тренутка. Разумете ли?!
 12. Јован Филопон је доказао да материја не постоји од вечности, осповргавши то Аристотелово учење да је свет вечан, али оно што је код Аристотела било добро, он је развио, за ову нашу тему веома важно да се ништа не креће осим ако га не покрене спољна сила... а што ће касније разрадити Тома Аквински доказом о Богу као Првом узроку. ДОКАЗИ: 1. Непокренути покретач. Ништа се не покреће, док га не покрене покретач. То нас води у бесконачно кретање у назад, чије је једино решење Бог. Нешто мора начинити први корак а то нешто зовемо Бог. 2. Неузроковани узрок. Ништа не настаје само од себе, без узрока. Сваком кораку предходи узрок; и опет смо приморани на кретање у назад. Мора га прекинути првобитни узрок који зовемо Бог. То нешто зовемо Бог. 3. Космолошки аргумент. Мора бити да је постојало време када није било ни једне физичке ствари. Али, пошто физичке ствари сад постоје, нешто нефизичко је морало да их створи и то нешто зовемо Бог.
 13. Ауу чиме се све служите у покушајима дискредитовања саговорника. Цццц... Увлачите и политику где јој ама баш ни мало нема места. Милан Ракић као администратор уместо да те опомене да се држиш теме он те лајкује
×