Jump to content

Zawisza

римокатолик
 • Број садржаја

  2851
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Posts posted by Zawisza

  • Najviša crkvena priznanja često dobijaju ljudi iz vlasti, moćni biznismeni i kompanije ili ideološki podobne osobe
  • Dobitnici crkvenih odlikivanja su i Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Dušan Bajatović, Ljubiša Diković, Dragan Ćutanović, Veroljub Stevanović- ali dok su na vlasti
  • Među dobitnicima crkvenih ordena su braća Šarić, Mišković, Karić, Šešelj, vlasnik tabloida Dragan Vučičević
  • SPC se dodvorava vlasti i povlađuje nacionalizmu, kaže sociološkinja religije Danijela Gavrlilović i dodaje da ovakve odluke o priznanjima nisu u duhu pravoslavlja, a ni hrišćanstva
  • Mada SPC ima autonomiju u dodeli sopstvenih priznanja, ona bi morala da vodi računa kome ih dodeljuje i da to čini po jasnim kriterijumima, što sada nije slučaj
 1. Za Žugića sam čuo kad je tražio da se "slučaj Artemije" prenese u nadležnost Ustavnog suda....Bilo mi iskreno kao pravniku smešno da moj kolega koji je stručnjak za kanonsko pravo traži od Ministarstva vera zaštitu od SPC za episkopakopa koji ne poštuje odluke svoje SPCrkve.....

 2. Ми који смо у Вороновом јату ( затворена група на Faceboku ) хтели би да помогнемо овој жени, може  ли неко од вас да помогне нама и да организује преко њене локалне парохије логистику.

   

  http://srbin.info/2015/03/16/albanka-zeli-da-podize-dete-u-pravoslavlju-umro-joj-muz/

 3. Ne mogu svih detalja da se setim, imajući iza sebe "istorijsku distancu". :)

   

  Sećam se da smo Zoran i ja zajedno otputovali za Rim. Tako je nekako htelo da sam pokazao Zoranu "Gregorijanu" i rekao mu da ima tu i  sveštenika SPC na posdiplomskim studijama.

  Iz zgrade su izlazili, i crnci i belci i žuti i sve rase, našta mi je Zoran odgovorio: "đe ođe nađe Srbina?"

   

  Ušli smo u zgradu i nikad neću zaboraviti, prvo na koga smo naišli bio je neki Srbin koji je studirao u Beogradu i znao se sa Zoranom. Sa nevericom su se gledali, onda tu pozdravljanje, priča...

   

  Kad smo izašli pitao sam Zorana zašto i on ne ostane i nastavi posdiplomske u Rimu, dovoljno je da mu vladika dozvoli a sve ostalo je jako jednostavno obzirom na ugled koji ima moj nadbiskup u Vatikanu.

  Vladika mu dozvolio , nadbiskup upotrebio ugled a Zoran doktorirao na prestižnoj "Avgustinijani" sa najvišom mogućom ocenom, kao najbolji posdiplomac u nekoliko zadnjih deceniju.

   

  Ja sam u međuvremenu putovao i ponekad bi mi neko pomenuo nekog Srbina iz Smedereva, uglavnom u nekakvom kontekstu sa pakošću i ljubomorom. Hrvati sa prezirom jer je Srbin, Srbi jer je među katolicima...

   

  Pravi razlog takvog pominjanja je meni uvek bio jasan, sitne male jadne duše koje nikad neće moći da prihvate ljude koji svojim intelektualnim, lucidnim i vanovoremenskim spososobnostima stvaraju i ostavljaju trag u onome čime se bave za neke buduće, za neke koji će tek da dođu...

   

  To vam je tako jednostavna i prozaična istina o odlasku Zorana u Rim, na žalost bez nekakve drame, misterija, bekstva i sličnih zapleta...

   

  A priče o "unijaćenju",  konvertitima, i sl... najlepše je definisao Midraš. Definicija mu je otprilike ovakva, parafraziram: "kad napustiš svoju Crkvu ili konvertiraš, odeš u raskol- onda nisi ništa!"

   

  Koliko tek nisi ništa kad se dva puta "krstiš"?

 4. A da li može da postoji katolički forum na srpskom?

  Ja teško pravim razliku među slovenskim jezicima jer uglavnom sve poznajem a većinu govorim, interesantno je da dok sam ja bio u Smederevu, imalo je 31 dete u crkvi i najviše su voleli kad bi im velečasni Aleksandar držao službu ili duhovne vežbe. Kad sam pitao decu šta je to i zašto najviše vole velečasnog Aleksandra oni bi mi odgovarali : "pa njega sve razumemo". 

   

  Naš nadbiskup nikada nije niti nam branio niti nam na bilo koji način skretao pažnju a velečasni Aleksandar zna da sam ja sva čitanja i to na velikim praznicima u katedrali "preslovljavao" na ekavicu, prema tome može, može bar kod nas koji smo bili ili su još u beogradskoj nadbiskupiji.

 5. Nekada je postojao forum koji je osnovao velečasni Aleksandar Ninković i gde su  veoma živu i kvalitetnu diskusiju i razmene mišljenja imali pripadnici katoličke konfesije, interesantno da je bilo i par pravoslavaca kao što ovaj forum ima nekoliko nas katolika.

   

  Sve je zamrlo jer je velečasni Aleksandar tumačio uvek i dosledno događaje iz istorije pre svega odnose katolika i pravoslavaca iz ugla gledanja Srbina, ne nekakvog nacionaliste, radikala i slično, da me neko pogrešno ne shvati, već realne istorijske žrtve.

   

  Onda je krenula lavina najgrubljeg i najprimitivnijeg vređanja na njegov račun i na račun beogradskog nadbiskupa i skidanja grba beogradskog biskupa sa stranice foruma. 

   

  Normalno je da smo nas nekolicina odgovorili tako što smo se jednostavno povukli sa takvog foruma i vrlo brzo posle toga sami sebe su ugasili.

   

  Sda je počeo sa radom novi forum pa za one koji imaju interesovanja  postaviću ovde link: http://katolickiforum.com

   

   

 6. Kurir, Alo, Blic pa to su naučni časopisi za GK, niti imaju koncepciju osim neke ustaškoideološkog političarenja i pokušaja da amnestiraju učešće preko 1000  sveštenika u zločinima nad pravoslavcima. 

   

  Evo im jedna tema iz medicinskih nauka pošto tvrde da su njihovi tekstovi utemeljeni na naučnim istraživanjima: http://www.news-bar.hr/vijesti/hrvatska/hrabri-djeak-napipao-rak-testisa-sveeniku-i-spasio-mu-ivot

 7. Glas Koncila se potpuno pretvorio u ideološki časopis, ne znam čemu služe ovakvi "NAUČNI" tekstovi.

  http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=24962

   

  Kad sam se čuo sa O. Đurovićom on je obećao da će im poslati "otvoreno pismo" na ovaj tekst. Tada sam mu rekao da neće sigurno da mu odgovore jer jednostavno u GK nemaju ni jednog intelektualca doraslog da bi ušao u polemiku sa njim ni o "političkim" temama a još manje o teološkim.

   

  Od O. Zorana očekujem da se javi po pitanju ove teme jer sam video celu prepisku i samo od njegove dobre volje u njegovu hrabrost ne sumnjam, moćićete da se uverite da je moja konstatacija o pretvaranju jednog verskog časopisa u ideološki tačna.

 8. Možda je mislio:

   

   

  Pravilo 75. O robovima i gospodarima.

  Poglavlje 1. Robovi su dužni da se u slavu Božiju povinuju svojim gospodarima po telu sa svom usrdnošću i u svemu u čemu se ne narušava zapovest Božija.

  (Ef.6,5-8) Robovi, budite poslušni svojim gospodarima po telu, kao Hristu, sa strahom i trepetom, u prostoti srca svoga, ne radeći samo prividno kao da ugađate ljudima, nego kao sluge Hristove, tvoreći volju Božiju od srca, služeći dragovoljno kao Gospodu, a ne kao ljudima. Znajući da će svaki ako što dobro učini, to primiti od Gospoda, bio rob ili slobodnjak. (1.Tim,6,1-2) Oni koji su robovi pod jarmom neka svoje gospodare smatraju dostojnima svake časti, da se ne bi hulilo na ime Božije i na učenje. A koji imaju vernike za gospodare, neka ne budu prema njima nemarni zato što su braća, nego neka im još bolje služe, jer su ti koji primaju njihovo dobročinstvo, verni i mili. (Tit.2,9-10) Robovi da budu poslušni svojim gospodarima, da im budu ugodni u svemu, da ne protivreče, da ne kradu, nego da pokazuju potpunu vernost u svemu, da bi nauku Spasitelja našeg Boga krasili u svemu.

  Poglavlje 2. Sećajući se istinskog Gospodara, gospodari treba i sami da, u strahu Božijem po svojim silama, svojim robovima čine ono čime im oni služe, u snishodljivosti podražavajući Gospoda.

  (Jn.13,3-5) Znajući Isus da mu je Otac sve dao u ruke, i da od Boga iziđe, i Bogu ide, ustade od večere i skide gornje haljine, pa uze ubrus i opasa se njime; potom usu vodu u umivaonik, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojim beše opasan. (Jn. 13,13-15) Vi me zovete Učiteljem i Gospodom; i pravo velite, jer jesam. Kad vam, dakle, oprah noge, ja Gospod i Učitelj, i vi ste dužni jedni drugima prati noge. Jer sam vam dao primer da, kao što ja učinih vama, i vi činite. (Ef.6,9) I vi gospodari, činite to isto njima, bez pretnje, znajući da je i njihov i vaš Gospodar na nebesima, a On ne gleda koje ko.

  SVETI VASILIJE VELIKI

 9. Da ne poznajem mog nadbiskupa, ko zna šta bih pomislio kad je upotrebio termin "robovi".

  Uostalom Midraš zna  "ZA SLOBODU OSLOBOĐENI", 

  jednostavno ni jedan Slovenac koji je  u Srbiji bio u crkvi, proveo ceo život u Srbiji nikad nije naučio da upotreba reči i termina nije uvek u duhu srpskog jezika.

   

  Ja se sećam kad je pokojni župnik, isto se prezivao Hočevar držao službu pa kaže : Marija je dala sina za  četnika:" A mi svi  :)

   

  Lepo je hteo da kaže začetnika al kako je govorio na razdele ispalo je da ga je dala za četnika. 

   

  Uostalom dolazim na neki prijem u Beograd, stigao mi poziv od jenog visokog službenika iz Vatikana pa ću se sresti sa nadbiskupom i imaću prilike da ga pitam šta je mislio kad je rekao da se osećaju naši vernici kao robovi.

   

  Čudno je ali eto sveštenik Poljak u Valjevu tako govori srpski da bi teško primetili da je Poljak.

 10. Nije Moskva ni Njujork progonila Istocnu Crkvu,vec Rim.

  Pa kakve veze ima progon Istočne Crkve od strane Rima sa Artemijem? 

  Opet neka teorija zavere ili ne poznajete Avu Zorana, pa on isto razmišlja i u Rimu i u Smederevu, jednostavno je "nepopravljiv". Ajd što slika, pa da mu čovek oprosti i što piše al šta on ima da razmišlja svojom glavom eee to mi nije jasno? 

   

  Uostalom troši vreme na čoveka koji je već zaboravljen, u početku malo talasali ali sad već, ko više i zna i pita šta radi i gde je Artemije?

 11.  

  Ahaa Artemije jeretik, u potpisu: :)

   

  Зоран Ђуровић
  Рим
  30. мај 2014.

   

  Ada je u potpisu.....Njujork ili Moskva, ili Sabanta da li bi nešto menjalo?_

 12.  

  Samo sto na krimu ima 99 % gradjana koji hoce opet da budu deo rusije, na kosovu imas 99 % gradjana koji nece da budu deo srbije... kapiras problem sa kosovom? 

   

   

   

  Greska, ne krive Srbiju kao republiku vec odredjene ljude i odredjene organe iz Srbije. Posro republika Srbija nikad nije kompletno ucestvovala u tome. Nije slala svoju vojsku nego "Dobrovoljce" 

   

  Da je Srbija moćna i jaka u ekonomskom pogledu, sumnjam da ne bi hteli da budu deo Srbije. 

×
×
 • Креирај ново...