Jump to content

Ђорђе Р

Члан
 • Број садржаја

  2985
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Не свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Onufrije in Саопштење за јавност Информативне службе Српске Православне Цркве   
  Ово је најбоље објашњење.
  Вест сам водео на сајту Б92, и у коментарима су нецрквени људи објаснили да је у питању не познавање језика и грешка у преводу. Зачудило ме саопштење Синода, и реакција на фејк вест.
 2. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Ристо Подвожњак у Саопштење за јавност Информативне службе Српске Православне Цркве   
  Ово је као да кажем да у псалму стоји да Нема Бога, а изоставим претходни дио. И онда направим пометњу да се чак и у псалмима говори да нема Бога, да је Библија контрадикторна, итд. 
 3. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Ристо Подвожњак у Саопштење за јавност Информативне службе Српске Православне Цркве   
  Не мора нико да лаже. Сви су се везали за изјаву ван контекста. Контекст коментар о проруском ентитетз, са објашњењем за члан the и наводнике који је направио пометњу, тј. да не постоји проруска Српска Православна Црква. Могуће да је она стекла и такав утисак током разговора са владиком, односно није видјела неки проруски став. И отуда онај други дио, ”разговарајте са епископом, и изненадићете се”. Очито и она имала неки априори став који се показао нетачним, и отуда је добро да се прича и ставови да се приближе. 
  Може да се види да на овом форуму имамо људе који нису упознати са том претходном поруком, или који све посматрају у кључу мржње према Зеленима. Није дакле чудо да се рађају напади на владику, а он нит лук јео ни мирисао. Чак радио афирмативну ствар за цјелокупну СПЦ.
  Ако се све види у контексту, ствари су јасне, поготово послије саопштења владике Григорија. Е сад што постоје људи који узимају ствари ван контекста, шта можемо. Патријарх Павле је увијек наглашавао да су полуистине најопасније. 
 4. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на mirko1929 у Саопштење за јавност Информативне службе Српске Православне Цркве   
  Не испод, већ порука изнад те. И да, срби не разумеју енглески. Српски језик нема члан, тако да се реченице где се он употребљава у том контексту не могу преводити буквално. (Ставила је наводнике па се свеједно види ваљда на шта се мисли.) Знам да многи мрзе +Гришу, али овде се стварно дигла халабука ни око чега у типичном српском фазону.
   

 5. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Вилер Текс in Трећи пут илити - о српској невољи   
  Треба протест, и подизање свести, ал не на овај начин.
  Блокада путева није не насилан протест. Није начин да се подигне свест, информише, мотивише народ и придобије подршка против рудника литијума.
  Блокада путева и обичних грађана је ваљање у блату и улазак на Вучићев терен, на терен екстремизма и насиља, где се губи битка.
  Насиље је допустиво само као одбрана, кад почне отимање и протеривање људи са својих имања. Саботажа и блокирање само загађивача и тровача, рудника и фабрика које загађују. А никако саобраћаја и обичних људи.
 6. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Н И Н Е у Трећи пут илити - о српској невољи   
  @Ćiriličar Која је поента? Треба да се загадимо још више да би имали пара за руски С400? Зашто Португал и Немачка неће да ископавају литијум? Немачка има веће залихе од нас. Зато што су глупи? Немачка хоће наш литијум да би правила електрична кола - колонизација уживо. На чијој си ти страни? Какву земљу ћемо да бранимо са тим модерним отужјем? Сви који могу ће отићи у незагађеније и уређеније земље. Остаће династија Вучић да цеди шта је остало од Србије.
 7. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from sampaganini92 in Серија Црна свадба   
  Колико сам ја разумео, није сама "свадба" заплет. Ту се разна веровања и обичаји провлачи, а радња је да су демони напали свет, да улазе у слабе људе и чине грозне злочине у њиховом телу. Како се заустављају нисам још ухватио. Ту су поједини монаси који покушавају да их молитвом истерају, ал немају благослов, и искључени су из цркве због тога. Црква се годинама бори против демона, ал тајно, из сенке. Главни јунак је агент ДВ-а, који покушава да ухвати везу између тих стравичних злочина, и открива ову причу. Није све до краја јасно, поготово јер сам пропустио већину епизода.
  Није јасно ни дал је црква приказана позитивно. Мада су добили благослов за снимање у манастиру Манасија, барем испред зидина, а нисам сигуран дал је снимано у  цркви у Манасији.
 8. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Lejo3 in pomoc   
  Имаш 16 година. Ниси дете. Иди у цркву, и истрпи критику. Немој другима наметати нит истицати, ако их то иритира. Труди се више у школи и у спорту/друштву. Помажи више родитељима, и понашај се лепше и усрдније према њима.
 9. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на sampaganini92 у pomoc   
  Бог ти помогао.
  Разумем те, ја кад сам улазио у веру био сам у сличној ситуацији само још горој јер су ми родитељи атеисти-агностици, али су имали велики анимозитет искључиво према православљу. Тако да ја кад сам кренуо на литургији бивало је да кад се вратим кући, мајка неће да разговара уопште са мном данима. То је ужасно. Одеш на литургији сав пресрећан и жељан Христа а вратиш се у мини пакао где те најближи одсецају потпуно. То су почетна искушења, и каљење вере, немој ништа да се бринеш јер тај период првог приступања Цркви и Богу је заиста прелеп и нуди много тога.
  Само буди благ и истрајан у своме. Иди на литургију без икаквог страха да ли ће ико да ти брани. Моли се за родитеље. Ако те питају објасни им шта и како осећаш и мислиш ако не питају него само вичу истрпи и не свађај се. Имаш право да не будеш реплика својих родитеља, имаш право да другачије мислиш и делаш, наравно уз захвалност за све што су ти родитељи пружили. Покушај да им ставиш до знања да то није уперено против њих. Ја сам трпео салве увреда од родитеља који су "ултратолерантни либерални" све у складу са модерним наративом али зато су рођено дете третирали на фашистички начин јер ето иде у Цркву. Ништа страшно, не узимај им за зло само никако јер је од незнања.
  Немој да одустајеш па за пар година да кренеш у Цркву јер те је Бог призвао, осетио си у срцу и ако верујеш одазови се. Веруј само чврсто. Ја сам долазио до стања да се питам да ли заиста ја верујем у нешто што нисам ни сигуран да има а по цену да ми се породица растура у овоме животу што га сигуно имам. Али не брини ништа, само веруј. Твоји те родитељи воле и кад виде да теби засита значи Црква и да то што радиш, радиш са љубављу и разумевањем, попустиће и схватиће то на исправан начин. Сад ти делује страшно али касније ћеш схватити да ћр ти то искуство бити један јако чврст камен ослонац у вери.
  Ето ја ти рекох мој пример, и да знаш да ми данас и отац иде на Литургију а мајка се радује и једва чека кад јој показујем слике са Свете Горе Атонске сваки пут кад се вратим. Желим ти свако добро од Господа, да истрајеш у вери, и да и твоји родитељи доживе преображај.
   
 10. Радостан
  Ђорђе Р got a reaction from Onufrije in СПЦ и ријалити програми   
  Шта радити са ТВ каналима који по цео дан емитују цртаће, дал је добро да деца могу по цео дан гледају цртаће. Ил они канали где емитују како деца/људи играју игрице по цео дан, дал је то по Јеванђељу?
  Црква би нон стоп требала да штанцује саопштења само о разним ТВ садржајима.
 11. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Срндаћ у Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  Што се мене лично тиче, не свиђа ми се оваква одлука Синода због опасности гушења слободе говора и мишљења, гушења дебате, живог разговора, размјене идеја... 
  Знам сам по себи колико сам научио и о Цркви и о вјери само кроз жив разговор са људима, читање и слушање других свештеика, и добрих и лоших проповједника, дебатера, људи, и кад смо се слагали и када нисмо - а од чега доста не би било могуће да је ова мјера и њен дух био на снази у ондашње "моје" вријеме. Дошло је дотле да у разговорима са људима који су јако јако јако протуцрквено расположени углавном браним црквене или само вјерске ставове - аргументовано.
  Мислим да би се овај проблем са ексцесима код разних свештених лица много боље (али не и брже) ријешио тако што би виши црквени великодостојници давали добар лични примјер на који би се остали угледали.
  Јасно је овдје да је намјера да се "строжим" пастирским приступом ствар стави под контролу па да се почне са активним рјешавањем проблема, али ће оваква одлука на дуже стазе покварити додатно слику Цркве у народу, јер сада је и званично на снази контрола изношења сопственог мишљења. Још ако би се временом појавио већи број свештеника проповједника који унисоно говоре исте или сличне ствари, легитимитет и повјерење у њихове проповиједи би било додатно урушено због ове мјере.
  Мени је заправо веома мило видјети разноликост људи међу свештенством, и оних који ми се свиде и оних који ми се не свиде по својим ставовима. То ми је најјачи и најбољи доказ да је Црква једно живо тијело, жива заједница која је и поред бројних разлика међу својим члановмиа увијек исте окупљала на истоме, на најбитнијој Истини, те је због тога и била донекле флексибилна.
  Додуше, не могу рећи да није било неких заиста лоших ексцеса од стране појединаца (кад се само сјетим да је Мирољуб Петровић држао некакво предавање у цркви Св. Марка, или недавно што се бивши богослов окренуо проповједању чудних јереси на интернету...), па се ово донекле и може разумјети. Мање је напорно за црквену бирократију на овај начин, него да се стално опомињу појединци тек након што направе белај.
  Све у свему, разумијем наум и намјеру, али ипак не свиђа ми се метода.
 12. Волим
  Ђорђе Р got a reaction from Срндаћ in Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  Црква треба да делује проактивно, да буде покретачка снага, сила, а не неко ко забрањује и ограничава.
   
 13. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на mirko1929 у Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  @ВукашинЕ мој сиви тићу Вукашиновићу што се бусаш јер ти није по вољи то што чујеш... само да знаш, нису комунисти измислили оне приче на попе руку и сл. То су ти народне умотворине од вајкада, a комунисти су само наишли на плодно тле. А зашто је тло било плодно, то се ти запитај, ту се ти замисли. Јашта, човек се не може бранити од демагогије, али не треба им давати муниције. А црква муниције даје на шлепере.
 14. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Justin Waters у Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  Па добро јест им се смњио значај, али нису још у потпуности изумрли..ево рецимо због ове одлуке не можемо више ни Аву да читамо у његовим теолошким радовима које је објављивао. Ако форуми нису ту, ту су блогови, друштвене мреже, интернет медији, подкастови итд..и све то је такођер обухваћено забраном без благослова. 
 15. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Драшко in Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду   
  Шта ти значи "већа побожност"?
 16. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Вилер Текс in Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду   
  Твоја критика јавног писања, и то оних који су у форми чланака, студија, иде управо на неку личну страну. Како текст може имати страха Божијег? Или неки чланак бити више или мање побожан? Ти критикујеш аутора и делиш квалификације, упушташ се у мерење његове побожности, и личног односа са Богом.
  И овде кажеш да желиш да  поправиш о. Зорана. Опет идеш на његову личност, а не његов рад и јавно деловање.
 17. Радостан
  Ђорђе Р got a reaction from Zoran Đurović in Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду   
  Твоја критика јавног писања, и то оних који су у форми чланака, студија, иде управо на неку личну страну. Како текст може имати страха Божијег? Или неки чланак бити више или мање побожан? Ти критикујеш аутора и делиш квалификације, упушташ се у мерење његове побожности, и личног односа са Богом.
  И овде кажеш да желиш да  поправиш о. Зорана. Опет идеш на његову личност, а не његов рад и јавно деловање.
 18. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from sampaganini92 in Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  Изглда да и ви, а и ја са вама, имате (имамо) "грађанистичко сагледавање мисије СПЦ", и имамо поглед из "жабље перспективе".
 19. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Bokisd у Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  I meni se ovo cini sasvim okej, pa svestenici po defaultu trebaju da propovedaju i misionare, pa ako neko nesto pogresno promovise onda da se polako preispita i slicno.
 20. Волим
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Justin Waters у Слободан Стојчевић: Грађанистичко сагледавање мисије СПЦ   
  Па баш ми се не чини да је нешто бурна реакција тих ван Цркве. Пре бих рекао да је бурно тумачење да неко тамо бурно реагује. Људи су се само осврнули на конкретан потез Синода и Патријарха према клиру СПЦ, без икаквих увреда, напада или било чега што би се могло назвати "бурно". Бурно је ваљда што су уопште изњели своје мишљење које је противно одлуци да се забрани јавни наступ свештенству без претходног благослова. 
  Не улазећи у политичке претпоставке, што није искључено да је можда ово донешено да би се ућуткали неки критичари актуелне власати, ово није добар потез Цркве. 
  Црква је што се тиче мисионарске дјелатности и ширења јеванђелске ријечи, готово на респиратору. Овим забранама то ће се још додатно погоршати. Они који имају могућности и талента да пише неће моћи, а трома црквена бирократија ће се постарати да они који могу на вријеме не буду балгословени. 
  Ваљда би требало да сви имају благослов да пишу у основи, а тек они који нешто пишу чиме се штети углед Цркве, или промовише не зна антицрквено учење, буду санкционисани и удаљени, а не да се са прљавом водом избаце и дјеца. 
  Како год...
 21. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Н И Н Е in Вести са Косова и Метохије   
  Свака част обичним људима доле, што још имају снаге да се боре. Њихова упорност и истрајност је задивљујућа.
  А велика срамота је овај политички ријалити, маркетинг, са државне стране. На жалост лидера нема, остављени и напуштени од своје државе.
 22. Свиђа ми се
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Јелена Ђоковић на Косово довела индијског гуруа, реаговао владика Фотије   
  Битан је не само чин, него и читав контекст. А контекст је да Јелена и Новак имају тај синкретистички приступ, њуејџерски, где је хришћанство само један од мноштва видова духовности, почев од амајлија, енергије и мудрости дрвећа (како Новак рече грлећи једно старо дрво негде на Истоку), енергије "пирамида" у Босни, енергије Ртња, медитације, јоге, духовних учитеља као што је овај Моханђи (сећам се да сам читао да се Јелена пре неку годину напајала мудрошћу и неког бугарског езотерика, Петер Донов, ако је не варам), српски пагански богови...
  И онда, у оквиру тог контекста, Јелена путује на Косово и Метохију са Моханђијем и објави на свом инстаграм профилу текст у коме каже и ово:

  Volim i zahvalna sam što je i Mohandji krenuo sa nama i odao poštovanje našim svetim mestima i našoj tradiciji i kulturi, pa će tako svi ljudi koji njega prate naučiti o našoj istoriji i korenima.
  Nosim jednu vrlo moćnu poruku, koju sam snažno osetila baš zahvaljujući dubokim razgovorima sa Mohandjijem i ljudima koji su bili s nama na našem hodočašću.

  Svi smo upalili sveće za žive i upokojene, za zdravlje i mir u svakom manastiru i crkvi koju smo posetili. 🕯
  и неколико фотографија, где се види и Моханђи са децом и Моханђи у цркви на служби... (а и Јелена пред иконом Пећке Богородице, са руком на икони). Тако да овде постоји читава једна прича, у коју је уткан и Моханђи, као духовни "ауторитет", па самим тим ова посета и постављање на Инстаграм профил фотографија и пратећег текста неминовно, макар и ненамерно, представља "рекламу" Моханђија, са којим је Јелена, како каже, водила дубоке разговоре. Ето ја видим то као нешто лоше. А Моханђијево учење, по ономе што пише на његовом сајту, наравно, и очекивано, нема никакве везе са православљем. То је пут "ослобођења", где је сама душа човеков гуру, а тај пут води до нестајања, анихилације тела, ума и интелекта:
  "The path never binds anyone to any system and allows free choices to everyone. Personal freedom is respected the most. One is allowed to experience. Nobody judges. Nobody criticises. Individual karma is respected. Everybody is accepted as they are, because their free will is intact. This is the true path. In this path, the Guru, our soul and God are one and the same. Our soul is our primary Guru. The external Guru is only an exponent of the eternal principle called Guru. In the path of liberation, sooner or later, the image, name and form must get nullified and the Guru principle should shine bright. So, whatever image that we hold on to, for our immediate progress, like our class teacher, will vanish and will be replaced by another and another, until the completion of our journey. Path of liberation is always path or annihilation. Everything, including our body, mind and intellect must perish and dissolve, sooner or later."
  А сваки  пут, кад пишем о Новаку и Јелени, хоћу да подвучем да их сматрам и честитим и поштеним људима, који помажу многим људима у разним потребама, а, између осталог,  дају и велике донације и помажу и Цркви, и манаастирима. Сматрам их људима који имају много квалитета. Не сматрам их свесним противницима хришћанства и истинске вере, него трагаоцима за добром и истином, који су залутали у источњачке и њуејџерске воде, и том својом посвећеношћу нехришћанској "духовности" наносе и себи и другима духовну штету. Један од важнијих видова те штете је и програм "mind up" (mindful awareness) који, у сарадњи са Министарством просвете, уводе у вртиће и школе.
  Зато и мислим да се за њих свакако треба молити да им се ум просвети истинском вером, а они међу епископима, свештеницима, монасима...који су им довољно блиски, мислим да имају и обавезу да им објасне разлику и неспојивост Цркве и хришћанства са њуејџ "духовношћу" и да их упуте у хришћанство на прави начин. Имајући у виду и њихову популарност и утицај који имају, свакако и на младе, мислим да би њима требало у Цркви неко врло озбиљно и одговорно да се позабави. Јер, као што је сада поприлична духовна штета од њиховог деловања, тако би могла бити и велика духовна корист када би се они преумили.
 23. Волим
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Архимандрит Петар (Драгојловић): Не мораш сине, не мораш   
  Не мораш сине, не мораш.
  Рекоше ми оче да морам постити седам дана на води па да се причестим?
  Не мораш сине, не мораш. Ти не једи живе џигерице своме ближњем а за вештачки, измишљени и обавезни пост од седам дана на води, не хај ми мало. Нити га је наш Господ Исус Христос икада поменуо као услов за Свето Причешће нити било који општеприхваћени канон Свете Цркве говори о томе. Зато са љубављу, страхом Божијим и вером приступи Светој Чаши, и пости кад се пости, а мрси кад се мрси. Ни мање ни више од тога. Зато сине, никада не цеди комарце јер Бог није у било каквој неумерености већ једино у смирењу и љубави.
  Рекоше ми оче да морам да се исповедим код свештеника пред свако Свето Причешће јер ако се не исповедим оно ће ме спалити и биће ми на погибао душе.
  Не мораш, сине, не мораш. Суштину своје пажње обрати пре свега на то да ли се искрено желиш мењати на боље, да ли прашташ ближњима и да ли се заиста кајеш за своје грехе. Зато сине, не обраћај пажњу на вештачке рампе, самонаметнуте ровове и бесмислене препреке до Свете Чаше. Уосталом, није ли и Света Марија Египатска без исповести и после 17 година тешких грехова пришла Светом Причешћу? Пришла је без исповести али са огњеним покајањем у срцу и жељом да се мења. И да ли је сине Бог њу за то спалио? Наравно, није, већ је кроз Свето Причешће даривао одлучношћу за подвигом, дубоким смирењем, великим даровима Духа Светога и на крају и самом светошћу.
  Кажу ми оче, мораш да прочиташ толико и толико канона и молитви да би се причестио.
  Не мораш сине, не мораш. Потребно је само да загрејеш срце са било којом смиреном молитвом и потом се причести сваки пут без икаквог двоумљења. Са пуном вером. Да је Света Марија Египатска тражила да испуни све каноне и сва правила не би се на Јордану никада причестила. А и сам Исус каже ... Ја сам Господар и суботе, тј. свих правила. Јер нису људи ради суботе (правила), већ су суботе (правила) ради човека.
  Кажу ми оче, није Свето Причешће супа па да се узима на свакој Светој Литургији. Мораш да правиш паузе.
  Не мораш сине, не мораш. Причести се на свакој Светој Литургији јер је то директна заповест Христова за све чланове Цркве а није неки промашени савет неке баба Милеве што пре подне пали свеће у храму а поподне осуђује све који нису по њеном калупу. А и речи су Христове ... Хлеб наш на(д)сушни дај нам данас (сваки дан) ... Зато сине, пусти празне приче и сујетне разговоре, већ се са вером и смирењем причести на свакој Светој Литургији.
  Кажу ми оче, мораш и ово, мораш и оно. Мораш све да испунише да би се причестио.
  Не мораш сине, не мораш. Само требаш волети Христа Бога и свакога човека. Само требаш завапити као разбојник на Крсту ... Сети ме се Господе у Царству Твоме ... јер нисам га достојан. Само као Хананејка признати ... Да Господе, али и пси једу од мрва која падају са трпезе господара њихових. А пре свега и изнад свега, сине мој, као Петар узвикнути ... Господе, ти знаш да те волим.

  View full Странице
 24. Хахаха
  Ђорђе Р је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Црној Гори 2020   
  Не знам брате али ти си поштено истумбао све живо, из ватре у воду. Напуњена ти је глава демократијом са запада, али то није то. Више демократије и слободе у суштинском, економском смислу има данас у Кини него на западу. Монопол јаких корпорација нагриза вредности некадашњег запада.
 25. Свиђа ми се
  Ђорђе Р got a reaction from Bokisd in Избори у Црној Гори 2020   
  Јесте, у пракси, Бриселским споразумом. Да се подсетимо недавне историје.
  Тадић је направио границу, и гранични прелази су горели. Роса је кренула на север, и један припадник је страдао од снајперског метка, па су се вратили на југ. Полиција, судство, образовање и здраство је било наше. Тадић и ДС губе на изборима због издаје на КиМ, и између осталих и ја гласам за напредњаке који су против границе, ил како су звали, административни прелаза. До тада се на Косово улазило као што се улазило из Шумадије у Мачву.
  И шта се дешава по промени власти. Вучић даје судство, полицију новој Косовској држави, укида српске институције, даје међународни позивни број... Много више него што би Тадић хтео и смео. 
  Ал Вучић каже, Косово је Србија. Па нек оде на Косово, ако може. Сад не може, ал могао је док је Тадић био на власти.
  Тако да немојте лагати да нисмо признали Косово. Што рече владика Атанасије, причају да неће бити издаје, а издаја је већ била...
×
×
 • Креирај ново...