Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ђорђе Р

Члан
 • Број садржаја

  2677
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

4 Пратиоца

О Ђорђе Р

 • Ранг
  Дуго је са нама

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

8191 посетилаца
 1. Морам истаћи да је био тужан дан за СПЦ када је дала подршку Вучићевој политици на КиМ. Патријарх износећи СНС-овске лажи, како се "Вучић лавовски бори за КиМ", руши углед цркве као нико пре њега на тој позицији. Шта је производ Вучићеве политике и Бриселског споразума? Све смо предали албанцима, а нисмо добили ни шарену лажу од Заједнице српских општина. Лаве, немој се, молим те, борити за српске интересе, јер си сваку битку изгубио!
 2. Ако немаш други избор, нешто од тог ћеш јести. Неко мора да влада, и ово ти је понуда. Само не можеш рећи да ниси ни за ког, јер свеједно бираш неког, стајеш на неку страну.
 3. Људи који нису ни за власт, ни за опозицију не постоје. Њима је добро тренутно стање. Пошто су сви исти. То им је најмање зло. Постоје само два избора, да ли хоћеш да се промени власт, ил да остане. Како онда бити ни за ког? Као кад би на питање, дал хоћеш у биоскоп, одговорио, ја нећу ништа. Ил ћеш отићи у биоскоп, ил нећеш.
 4. Наравно. Најбитније је изградња државе и институција. А када се направе јаке институције, онда и није битно ко је на власти
 5. У транзицији, у изградњи. Институције, као и сама држава су младе. До Вучића смо били у изградњи, а он је укинуо институције и приватизовао државу. Тренутно је код нас влада деспотизам, незабележен у новијој историји. Стање у држави је горе него за време Слобе.
 6. О чем ти причаш? Зашто немамо никог да седи у институцијама? Тј. зашто немамо институције? Један човек је укинуо, узурпирао институције. Раније су приватизовали државне фирме, а сад су приватизовали целу државу. Држава Србија је приватно власништво Александра Вучића, и ако му се прохте, сутра може да прогласи стечај и да ликвидира државу, један део одвоји, расцепи...
 7. Klasicno pitanje u nedemokratskim, autokratskim, diktatorskim rezimima. Ko bi bio bolji od Kima u Severnoj Koreji, il od Tita u Jugoslaviji, Staljina u SSSR...? Svakom je svoj “vodja” najlepsi, najbolji, najpametniji.
 8. Чему чешћи састанци? Овај састанак је у сврху предизборне кампање. Надам се да је патријарх ову рекламу СНС-а добро материјализовао.
 9. Мислим да је басна баш добра. Вук је приказан тако да не можеш да се идентификујеш са њим. Сасвим је ОК да ове изразе деца први пут овде науче, од не кул лика. Басна је добра што ће сигурно изазвати питања код деце, подстаће њихову радозналост да науче значење ових речи. А боље је да значење уличарских израза уче у кући и школи, него на улици. Биће спремни кад изађу на улицу јер ће им бити познат језик, и моћи ће да ствари поставе на право вредносно место.
 10. Па да, не смемо да дозволимо да жути Крстић и Весић опет буду власт. На следећим изборима ће победити нови, напреднији Вучић, Весић и Крстић, па ће нам објашњавати како претходна власт Весића, Крстића, Вучића никако није ваљала, није била напредна, и да ће нови људи, Весић, Вучић, Крстић, и наравно Вулин спасити Србију...
 11. Питање управо покушава да ограничи Бога, Божију слободу стварања човека, Његовим предзнањем. Дело мора да се деси, да би постојало предзнање о њему. Не може да постоји предзнање о нечему што се не деси. То је онда претпоставка, машта, боље речено виђење, предвиђање,... Ако човек не учини зло дело онда не може да постоји предзнање о злом делу. Ако Бог не створи човека који ће сопственом вољом, слободом, хтењем постати зао и чинити зло, онда нема предзнања о том човеку и о том злу.
 12. Баш напротив, Бог је све предодредио да буду добри. Али нам је оставио слободу. Кључни проблем је схватање предзнања Божијег. Дал је човек њим условљен, дал је предзнањем Божијим човекова слобода спутана? Нпр. ако учиним добро дело, и Бог је знао да ћу га учинити, дал сам могао да га не учиним? Исто и за зло дело. Гледајући људским очима и мерилима, онда немамо слободу избора. Господ зна наша дела, наше одлуке, зато што су се она за њега већ десила. Бог је ван времена, нема за њега данас и јуче и сутра. Све је сад, све је есхатон. Он зна будућност зато што се она десила, тј. дешава. Тако да имамо слободу, и нисмо ограничени у изборима, одлукама, делима, Божијим предзнањем.
 13. Мислиш упрости, мада је Дамаскин поприлично јасан, и једноставан. Први пасос говори о предзнању, о знању будућности, о том парадоксу. Ако знаш будућност, и измениш нешто у садашњости, што утиче на будућност, онда те будућности нема, ако је нема, онда нема знања о њој. Тј. ниси знао будућност, већ си знао нешто, што се није десило. Дакле каже предзнање је оно што ће се десити, безусловно, а то није виђење, могућност да се деси. Бог има предзнање, и ако не би створио човека, не би могао да зна његову будућност. А кад га створи, касно је да га не створи. Даље говори чак и да зна своју будућност, да ће створење завршити као зло, то знање не може да буде препрека да се учини добро дело. Јер зло побеђује добро, због зле будућности, спречавало би се добро дело у садашњости. Божије стварање је добро, он човека створи доброг, а то што се поквари и не покаје, не чини Божији поступак, стварање доброг производа, лоше. Божије стварање је савршено, добро. Није Бог зезнуо при стварању, па да каже, до мене је грешка, требао сам другачије да га створим. Сви имају исте шансе од рођења да се усавршавају у врлинама. Трећи део говори да је човек створен добар, и каже да се својом заслугом поквари. Последњи део говори о вечној казни, и зашто се Бог не предомишља после. А не предомишља се зато што зна да се човек никако не може поправити, изменити себе да не чини зло. Нисам теолог, ал се надам да сам мало поједноставио.
 14. А дотле, док се не појави неко довољно добар, нек буде шупље? Нек влада дотле СНС?
×
×
 • Create New...