Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Ђорђе Р

Члан
 • Број садржаја

  2769
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

4 Пратилаца

О Ђорђе Р

 • Ранг
  Дуго је са нама

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

8553 посетилаца
 1. Надам се да овај пут из “устанка” “буне” против Синода и патријарха неће настати “катакомбни” факултет, где би предавали “прогоњени” професори.
 2. Зато што нам је тако речено, предано. Нема ту логике, то је ствар договора. Може да се договоримо да буде мрсно, и биће. Нисмо ми нит вегетеријанци, нит вегани.
 3. О чему причаш? Како се то мери, број људи у “пуноти Цркве Христове”? Јел имаш неки мерач који показује ко је у цркви у “пуноти Цркве Христове”, а ко је дошао у цркву на Литургију, а ван те “пуноте” је? Пунотиметар Цркве Христове?
 4. Нико не оспорава те заслуге. Само се истичу и друге заслуге владике Атанасија. Заслуге за сукобе и спорове, раздоре, кланове, неразумевање, лош публицитет... Сад причамо о тим заслугама јер је повод такав. Или мислиш да ће овај интервју напунити још више цркве у Херцеговини (Београду, Новом Саду, и свуда где се буде читао овај интервју), и привући више људи на литије, Литургије...?
 5. Коме ће дати изјаву, ако неће Жељци? Да је владика Иринеј дао дотичној изјаву/интервју, то би било изненађење и чудно. Свака птица своме јату лети.
 6. Текст делује ОК, али преопширан. Што се тиче активности државе, треба поставити питање институцијама које се тим питањем бави. Рекао је шта би могло да се уради, а не и ко ни где. Држава и црква би требало да се жале ЕУ. Ко из државе конкретно (институција) коме у ЕУ (институција)? Тако би се видело ко не ради свој посао.
 7. Не одричем слободу, поготово избора духовника. Само није обавезно имати духовника. Духовник се увек бира, ако човек има потребу за духовником.
 8. Иако се мењају, у једном тренутку немаш два парохијска свештеника, како си рекла. Решење за такву ситуацију је духовник, свештеник у ког имаш поверење, са ким ћеш да се саветујеш и ког ћеш да слушаш. А такође и парохијског свештеника (који год да актуелан) треба максимално поштовати и уважавати.
 9. Кад ти за славу, ил Васкрс свети водицу дође више њих? Једна црква може имати више свештеника/парохија, ал једна парохија може имати само једног свештеника. Може парохија бити упражњена па да се свештеници мењају/испомажу. Парохијски свештеник је онај који ти долази у кућу, излази на гробље, крштавати ти децу,...
 10. Не. Слушаш тренутно актуелног свештеника. Не могу у исто време постојати два свештеника у истој парохији. Можеш да попричаш са њим, и да тражиш другачији благослов. Ако се сложи са твојим аргументима, супер, а ако не, онда га послушај. Тако сигурно нећеш погрешити, а још ћеш исказати и послушање и смирење.
 11. Који Свети оци? Можда они који су писали о монашком животу. Одлучивање од причешћа је била најгора казна, а код њих (фарисеја, секташа) причешће је награда за посвећене, подвижнике. Тотално су изменили учење Цркве и Светих отаца о причешћу и Литургији. То је као кад нас протестанти уче како не поштујемо Свето писмо јер поштујемо Свете иконе.
 12. Ово просто није истина. Да ли ти верујеш у ово или тролујеш? Дуго си овде, не верујем да не знаш значај Литургије и причешћа...
 13. Ово је тако залетање... Цео део потпуно нелогичан, конфузан, супротан здравом разуму. Зато што нас Хрвати нападају, Мило и Вучко нису у дилу!? Где ту има логике? Па Вучко је у дилу са Харадинајем и компанијом, у коалицији су. Очигледно је да је у дилу и са Хрватима, међусобно су дизали тензије како би скретали пажњу са локалних афера, то и са албанцима ради... Сви су у дилу, а национализам им је покриће, скретање пажње.
 14. Све је то добро, уобичајено. Само треба Литургију да уведеш, и рецимо пост, неки облик, неко мало одрицање од хране у посне дане. Рецимо кад сам био у војсци, ја сам избацивао месо из оброка, и јео све спремљено и скувано са месом. Е за Литургију треба да се избориш. Прескочи доручак, покажи да ти је стало до одласка на Литургију, и жена ће ти опростити. Не идеш у кладионицу ил кафану. Што се тиче црквеног венчања, ту бих ја попустио, не бих инсистирао.
 15. Наравно, ако под досовац подразумеваш анти кпј и анти југословене, анти преваранте, који су сменили лажљиви, криминални режим наследника КПЈ.
×
×
 • Креирај ново...