Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Bole888

Члан
 • Број садржаја

  1214
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

  Never

Репутација активности

 1. Волим
  Bole888 got a reaction from dilic in Мирољуб Петровић оштампао Библију   
  Покојни Патријарх Павле је био на челу комисије за превод Новог Завета и Синодски превод је једини који је по благослову СПЦ. Чини ми се да од Старог Завета преведена је само Књига постања и да је њу превео +Атанасије Јевтић.
 2. Волим
  Bole888 got a reaction from Вукашин Ковачевић in Моје молитвено правило   
  У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.
  Господе Исусе Христе сине Божији, молитвама Пречисте Матере Твоје и свих светих помилуј ме.
  Слава Теби Боже наш, слава Теби!
  Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
  Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас!
  Оче наш, који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.
  Јер је Твоје Царство и Сила и Слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин
  Пресвета Владарко моја Богородице.....
  Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и све беспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога реч непорочно роди ваистину Богородицу ми Те величамо.
  Анђеле Христов чувару мој свети...........
  Затим Архангелу у зависноти од дана у недељи.
  Затим: Св.Арх. Михаилу, Св.Георгију, Св.Пантелејмону, Св.Сави, за ближње, епископа,  покојне, заштиту од ничисте силе и на крају дана Вечерње!
  пс. све ове молитве постоје у акатистима посвећеним овим светитељима!
  http://www.molitvenik.in.rs/akatisti_index.html
 3. Волим
  Bole888 got a reaction from Тања1 in Молитве у разним приликама   
  ДНЕВНЕ

  Господе, не лиши ме Својих небеских блага! Господе, избави ме вечних мука! Господе, сагреших ли умом или мишљу, речју или делом. опрости ми! Господе, избави ме сваког незнања, и заборавности и малодушности, и окамењене неосетљивости! Господе, избави ме од сваког искушења! Господе, просвети моје срце које помрачи рђава жеља! Господе, ја као човек сагреших, а Ти као милосрдни Бог помилуј ме, видећи немоћ душе моје! Господе, пошаљи ми у помоћ благодат Своју да прославим свето име Твоје! Господе Исусе Христе, запиш ме слугу Твог у књигу живота, и подари ми добар крај! Господе Боже мој, иако ништа добро не учиних пред Тобом, ипак ми дај да по благодати Твојој поставим добар почетак! Господе, окропи срце моје росом благодати Своје! Господе неба и земље, помени мене грешног слугу Твог, гадног и нечистог, у царству Свом! Амин.

  НОЋНЕ

  Господе, прими ме у покајању! Господе, не остави ме! Господе, не уведи ме у искушење! Господе, дај ми мисао добру! Господе, дај ми сузе, и сећање на смрт, и умилење! Господе, дај ми помисао за исповедање грехова мојих! Господе, дај ми смерност, целомудреност и послушност! Господе, дај ми трпљење, великодушност и кротост! Господе, засади у мени корен сваког добра - страх Твој у срцу мом! Господе, удостој ме да Те љубим свом душом својом и мишљу, и да у свему творим вољу Твоју! Господе, заклони ме од неких људи, и демона, и страсти, и од сваке друге неприличне ствари! Господе, знаш шта чиниш, како Ти хоћеш, нека буде воља Твоја и у мени грешном, јер си благословен занавек! Амин.

  Молитва 8: Господу Исусу Христу

  Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава пречасне Мајке Твоје, и бестелесних Анђела Твојих, и пророка и Претече и Крститеља Твога, и богоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, и свих Светих, избави ме од садашње напасти ђаволске. О, Господе мој и Творче, Ти који не желиш смрти грешнику него да се обрати и жив буде, дај обраћење и мени бедном и недостојном, отми ме из чељусти погубне змије која је зинула да ме прогута и сведе жива у пакао. О, Господе мој, утехо моја, који си се ради мене кукавног обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху души мојој јадној. Усади у срце моје да творим заповести Твоје, и да напустим дела зла и добијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

  Молитва 9: Пресветој Богородици

  Припадајући Пречистој Матери Божјој, ја бедни молим се: Ти знаш, Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твог и Бога мог; и ако се много пута кајем, испадам лажљивац пред Богом; и кајем се дршћући, да ме Господ не порази; но убрзо опет то исто чиним. Знајући то, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш, и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела, и свом мишљу својом волим закон Бога мог. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим то и волим а оно што је добро обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер је небогоугодна, него нека буде воља Сина Твог и Бога мог: нека ме Он спасе, и уразуми, и подари ми благодат Светога Духа, да бих од сада престао са чињењем зла, и остало време поживео по заповестима Сина Твог, коме приличи свака слава, част и моћ, са беспочетним Оцем Његовим, и пресветим и благим и животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва 10: Пресветој Богородици

  Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марије, милост Сина Твог и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.
  Молитва 11: св. Анђелу Чувару

  Анђеле Христов, Чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.

  Онда кондак Богородици
  Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневестна!
  Преславна Приснодево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.
  Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божија, сачувај ме под окриљем Својим.
  Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

  онда молитва св. Јоаникија

  Надање је моје Отац, прибежиште је моје Син, заштита је моја Дух Свети, Тројице Света, слава Ти!
  Достојно је уистину да блаженом зовемо Тебе Богородицу....

  Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, и свих Светих, спаси ме грешнога!
 4. Волим
  Bole888 got a reaction from Тања1 in Молитве у разним приликама   
  ВЕЧЕРЊЕ МОЛИТВЕ

  Молитва 1: Богу Оцу, св.Макарија Великог

  Боже вечни и царе сваког створења који си ме удостојио да доживим до овога часа, прости ми грехе, које учиних овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скормне постеље, угађао пресветом имену Твом, у све дане живота мога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова . Амин.

  Молитва 2: Господу Исусу Христу, св.Антиоха

  Сведржитељу, речи Очева, једини савршени Исусе Христе, из великог милосрђа Свог никада се не одвајај од мене, слуге Твога, већ свагда у мени обитавај. Исусе, добри пастиру својих оваца, немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи Сатаниној, јер се у мени налази семе трулежи. Стога Господе Боже, обожавани Царе Свети, Исусе Христе, сачувај ме у сну и незалазном светлошћу, Духом Твојим Светим, којим си осветио Своје ученике. Дај, Господе, И мени недостојном слузи Твом спасење Твоје на постељи мојој; просвети ум мој светлошћу знања светог Еванђеља Твог, душу - љубављу Крста Твог, срце - чистотом речи Твоје, тело моје - Твојом бестрасном страшћу, мисао моју - Твојом смерношћу сачувај, и подигни ме у потребно време на Твоје славословље. Јер си свепрослављен са беспочетним Твојим Оцем и с пресветим Духом занавек. Амин.

  Молитва 3: Пресветом Духу

  Шта ћу Ти поднети, или чиме ћу Ти узвратити, неизмерно добротворни бесмртни Царе, милосрдни и човекољубиви Господе! јер си мене, који сам лењ за службу Теби и који нисам ништа добро учинио, довео до краја овог минулог дана, устројавајући обраћење и спасење души мојој. Буди милостив мени грешноме и лишеноме сваког доброг дела. Подигни душу моју палу, оскрнављену безмерним гресима, и уклони из мене сваку рђаву помисао овог видљивог живота. Једини Безгрешни, прости моја сагрешења којима Ти згреших овога дана свесно и несвесно, речју и делом и мишљу, и свима својим чулима. Ти Сам штитећи ме, сачувај ме Својом божанском влашћу и неисказаним човекољубљем и силом од сваке противничке напасти. Очисти, Боже, очисти мноштво грехова мојих. Благоизволи, Господе, да ме избавиш од замке ђаволове, и спаси душу моју страсну, и озари ме светлошћу лица Свога када дођеш у слави, и сада учини да заспим невиним сном и без маштања. И сачувај несмућеном мисао слуге Твога, и сву Сатанину делатност одагнај од мене, и просвети духовне очи срца мога, да не заспим на смрт. И пошљи ми Анђела мира, Чувара и наставника душе и тела мога, да ме избави од непријатеља мојих да, уставши с постеље своје, поднесем Теби захвалне молбе. О Господе, услиши мене, вољом и савешћу грешног и убогог, слугу Твог; даруј ми да се, пошто устанем, поучим речима Твојим, и учини да Анђели Твоји отерају далеко од мене ђаволску мрзовољу, да бих благословио Твоје свето име, и прославио и славио пречисту Богородицу Марију коју си нама грешнима дао као заступницу, и прими Њу која се моли за нас, јер знам да подражава Твоје човекољубље и не престаје да се моли. Њеним заступништвом, и знамењем часнога Крста, и ради свих Светитеља Твојих, сачувај убогу душу моју, Исусе Христе Боже наш, јер си свет и свепрослављен занавек. Амин.

  Молитва 4: св.Макарија Великог

  Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме Грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, - моји су греси безбројни, - или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, заспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклонићу се и опеваћу, и прославићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва  5.

  Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошаљи ми свог Анђела Чувара који ме крили и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва 6.

  Господе Боже наш, у кога веровасмо, и чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне; дај нам да целомудрено поживимо у делима и речима, да водећи добродетељни живот, не отпаднемо од Твојих обећаних добара, јер си благословен занавек. Амин.
 5. Волим
  Bole888 got a reaction from Gagi in Kako izgleda Andjeo????   
  Па рецимо, највише се спомињу 7 архангела: Михаило, Гаврило, Рафаил, Урил, Салатил, Јегудил и Варахил! А за остале-не знам! Тражимо помоћ свештеника и теолога!  :bla:
  Било би добро да се започне нека тема у вези ангеологије! 0409_feel
 6. Волим
  Bole888 got a reaction from Пг in Слике форумаша   
  smej.gif smej.gif  smej.gif
  На позив архијерејског намесника Крагујевачког, протојереја-ставрофора Саве Арсенијевића:''Децо, приђите да се сликате са владиком!'', пришао сам и ја!

 7. Волим
  Bole888 got a reaction from w.a.mozart in Ово вреди прочитати! Лична карта ЖРУ-а   
  БРАТ АНДРЕЈ
  ...православна духовност с правом и разлогом избегава теоријско бављење "логомахијом" (израз "демонологија" треба избегавати како небисмо стављати реч логос у контекст демона, који су антилогосни - стога, израз "логомахија" боље претставља антилогосне ентитете).
  Дакле, Господ није рекао Легиону да иде у крдо свиња, него им је указао самилост испунивши им молбу да им допусти да тамо оду, за разлику од већине других демона које је једноставно истерао из људи. У Писму и Светом Предању, знања о демнским силама се више имплицирају него што се експлицитно наводе. Свети Јустин философ и свети Антоније велики су ретки оци који дају неке директније референце о демонима и логомахији. А уколико желимо да разумемо ово место до краја онда нам је донекле потребно да знамо и како и под којим условима демони обитавају.
  Крвне жртве (људске и животињске) које су кроз историју приношене идолима нису само "метафоре." Још у Старом Завету (али и многим другим сакралним текстовима) стоји податак да је "душа телу у крви." Зато је Израилцима била врло строго забрањена било каква "употреба" крви (што и данас злоупотребљавају секте попут Јеховиних сведока). Свако створење (људи и животиње) које има душу ("психе") може да постане запоседнуто. За разлику од животиња, људи имају и дух-"нус" који је Бог удахнуо човеку и који нас чини боголиким и претставља инхерентни људски потенцијал ка обожењу. Дух човека не може да буде "поседнут," за разлику од душе: он само може да буде "логосан" или "антилогосан." Зато крв живих бића, која садржи душу, представља својеврсни извор исхране за демонске ентитете. Једини приступ који демони могу да добију тим "храњивим материјама" је кроз слободну и вољну злоупотребу богомданог логоса у духу људи, којима је дата одговорност да владају светом - логосно (с љубављу) или антилогосно.
  Када дакле људи антилогосно приносе крвне жртве идолима, они тиме "хране" и ојачавају демонске ентитете (из знања о овим стварима потичу сви митови о вампиризму - човек "демонизује" своју природу уколико уме да кроз прописани ритуал употребљава крв). Задатак "нижих" демонских хијерархија је да доносе храну вишима. Сваки пут када су демони избачени из поседнутог бића они се враћају "празних руку" и доживљавају одређене, за нас несхвативе муке и патње од својих "надређених." Син Божији је, наравно, знао неупоредиво више о овоме и смиловао се патњи тих бивших ангела, призваних да с радошћу певају у славу Бога Живог и Истинитог, те им је стога допустио да се врате у своју димензију носећи са собом крвну жртву крда свиња, како би избегли већу патњу.
  Ово је дакле ретко (ако не и јединствено место) где је указано на могућност да Христос има самилост чак и према демонима. Да је то било више и јасније назначено, многи људи би се тиме вероватно саблазнили. Имало би о овоме још много тога да се каже, али у тајне логомахије не треба проницати без благослова озбиљног духовника и не бих више о овоме. Па ипак, ово место је заиста требало мало и појаснити.
  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8188.msg226056/topicseen.html#msg226056
 8. Волим
  Bole888 got a reaction from Kolega2357 in Слике поглавара цркава и осталих архијереја   
  Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Иринеј
 9. Волим
  Bole888 got a reaction from zuti car in Патолошки лажови   
  Ја мислим да су то наклапања да би Грисом са својим тимом могао да реши случај убиства!  prstgore
 10. Волим
  Bole888 got a reaction from RYLAH in Патолошки лажови   
  Ја мислим да су то наклапања да би Грисом са својим тимом могао да реши случај убиства!  prstgore
 11. Волим
  Bole888 got a reaction from Nada Galic in Молитве у разним приликама   
  Јесте, сејо! Може се тако рећи!
  Можда, брате Вељо, грубо звучи позив на уништење људи-непријатеља али не у буквалном смислу тј.физичком ликвидацијом него њихових лоших навика и особина! 
 12. Волим
  Bole888 got a reaction from Nada Galic in Молитве у разним приликама   
  Молитва св. Јована Дамаскина,  изговарај указујући на своју постељу:

  Човекољубиви Господару, неће ли ми ова постеља бити гроб или ћеш душу моју бедну још обасјати даном? Ето, преда мном је гроб; ето, преда мном стоји смрт! Господе, бојим се Твога суда и бескрајних мука, а не престајем чинити зло; Тебе, Господа Бога свог свагда разгневљујем, и пречисту Твоју Матер, и све небеске Силе, и мог светог Анђела Чувара. Знам, Господе, да сам недостојан Твога човекољубља, а достојан сам сваке осуде и муке. Но, Господе, хтео ја или не, спаси ме. Јер ако праведника спасеш, то није ништа нарочито; и ако чистога помилујеш, то није ништа чудновато, јер су достојни Твоје милости. Али, на мени грешном учини чудо милости Своје; у томе покажи чудо човекољубља Свог, да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе; и како хоћеш уради са мном.

  онда са поклоном до земље говори:

  Клањам се Теби, Пресвета Тројице, једносушна, животворна и нераздељива: Оче, и Сине, и Свети Душе; верујем у Тебе, и исповедам, славим, благодарим, хвалим, почитујем, и величам Те и молим: помилуј мене непотребног слугу Твог. (трипут) 
   
  Клањам се Теби, Пресвста Богородице, Ти си нам својим Рођењем показала Светлост истиниту, царице неба и земље: надо безнадежних, помоћнице немоћних, и заступнице свих грешних; Ти ме закрили и сачувај од свих опасности и невоља душевних и телесних; и молим Ти се, свемоћним молитвама Својим буди ми заступница.
  (поклон)

  Пресвета Владарко Богородице, прими ово мало мољење и поднеси га Сину Твом и Богу нашем, да Тебе ради спасе и просвети душе наше.
  (поклон)

  Сви небески чинови: Серафими, Херувими, Престоли, Господства, Силе, Власти, Поглаварства, Арханђели и Анђели, молим вам се и преклињем вас, молите се Богу за мене грешног.
  (поклон)

  Свети велики Јоване, пророче, претечо и Крститељу Господњи, који си пострадао за Христа и стекао слободу пред Господом, помоли се за мене грешног да се спасем молитвама твојим.
  (поклон)

  Свети Божји Апостоли, Пророци, Мученици, Светитељи, Постници, Преподобни. Праведни, Пустињаци, Црнорисци, Патријарси, и сви Свети, страдали сте за Христа и стекли слободу пред Господом, молите се за мене грешног да се спасем молитвама вашим.

  Свети Јоване Златоусте, са Василијем Великим, Григоријем Богословом  и чудотворцем Николајем, и са свима светим Свештеноначалницима, помозите ми и помилујте ме вашим молитвама Богу и заузимањем.
  (поклон)

  Преподобни и богоносни оци наши: Антоније и Теодосије. Јевтимије, Теоктисте, Саво, Онуфрије, Јоване Дамаскине, Симеоне Нови Богослове, и сви преподобни, молите Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Свети српски просветитељи и учитељи: Саво, Симеоне, Арсеније, Максиме, Василије, Петре, и сви светитељи, Испосници, Пустињаци, Исповедници и Мученици земље српске, непрестаним молитвама својим Господу Сладчајшем просветите, научите и спасите мене грешног.
  (поклон)

  Све свете жене: Мироносице, Мученице, Преподобне и Девственице, достојно Христу послужисте, - молите Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Непобедива и божанска сило чесног и животворног Крста Господњег, не остави ме грешног, него ме силом твојом заштити од сваког душевног и телесног искушења.
  (поклон)

  Пресвета Владарко Богородице, надо свих хришћана, ми немамо другу наду и поуздање осим Тебе, свечиста Владарко моја Госпођо Богородице, Мајко Христа Бога мог, стога помилуј ме и избави ме од свих зала мојих, и умоли милостивог Сина Свог и Бога мог, да помилује бедну душу моју, да ме избави од вечних мука и удостоји царства Свог.
  (поклон)

  Свети Анђеле Хранитељу мој, закрили ме крилима доброте Твоје, и одагнај од мене свако лукаво дејство ђаволско, и моли Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Просвети очи моје Христе Боже, да не бих некад заспао на смрт, да не би некад рекао враг мој: учврстих се на њему.
  Слава:
  Заштитник душе моје буди, Боже, јер ходим усред многих замки; избави ме од њих, и спаси ме, Благи, као човекољубац.
  И сада:

  Неућутно прослављајмо преславну Божју Мајку која је светија и од светих Анђела, исповедајући је срцем и устима као Богородицу, јер нам је ваистину родила Бога оваплоћеног, и непрестано се моли за душе наше.

  Слава Господе Крсту Твоме часноме!
  Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој часни, за прогнање свакога противника. О пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек! Амин.

  Разреши, отпусти, прости, Боже, сагрешења наша вољна и невољна, она - у речи и делу, она - у знању и незнању, она - у дану и у ноћи, она - у уму и у помисли, - све нам прости као благ и човекољубив.
  Прости, човекољубиви Господе, оне који нас мрзе и вређају. Чини добро онима који добро чине. Браћи и сродницима нашим даруј оно што траже за своје спасење и живот вечни. Болесне посети, и подај им исцељење. Оне на мору руководи. Путницима буди сапутник. Цркву помажи. Подари опроштај грехова онима што нам служе и што нас воле. Помилуј по великој милости Својој оне који захтевају од нас недостојних да се молимо за њих. Помени, Господе, преминуле оце и браћу нашу, и упокој их где сија светлост лица Твога. Сети се, Господе, заробљене браће наше, и избави их од сваке невоље. Сети се, Господе, оних који дарове доносе и добро чине у светим црквама Твојим, и подај им оно што траже за своје спасење и живот вечни. Сети се, Господе, и нас смирених и грешних и недостојних слугу Твојих, и просвети ум наш светлошћу знања Твог, и води нас стазом заповести Својих, - молитвама Пречисте Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије, и свих Светих Твојих, јер си благословен кроза све векове. Амин.

  Свакодневно исповдање грехова:

  Теби Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици једноме, слављеноме и обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје, које начиних у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време и у прошле дане и ноћи, делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамжљивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревнивошћу, завишћу, гњевом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, пипањем, и осталим својим гресима, како душевним тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом, - жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама. А прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим, и као благ и човекољубив разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом. Амин
 13. Волим
  Bole888 got a reaction from Nada Galic in Молитве у разним приликама   
  ДНЕВНЕ

  Господе, не лиши ме Својих небеских блага! Господе, избави ме вечних мука! Господе, сагреших ли умом или мишљу, речју или делом. опрости ми! Господе, избави ме сваког незнања, и заборавности и малодушности, и окамењене неосетљивости! Господе, избави ме од сваког искушења! Господе, просвети моје срце које помрачи рђава жеља! Господе, ја као човек сагреших, а Ти као милосрдни Бог помилуј ме, видећи немоћ душе моје! Господе, пошаљи ми у помоћ благодат Своју да прославим свето име Твоје! Господе Исусе Христе, запиш ме слугу Твог у књигу живота, и подари ми добар крај! Господе Боже мој, иако ништа добро не учиних пред Тобом, ипак ми дај да по благодати Твојој поставим добар почетак! Господе, окропи срце моје росом благодати Своје! Господе неба и земље, помени мене грешног слугу Твог, гадног и нечистог, у царству Свом! Амин.

  НОЋНЕ

  Господе, прими ме у покајању! Господе, не остави ме! Господе, не уведи ме у искушење! Господе, дај ми мисао добру! Господе, дај ми сузе, и сећање на смрт, и умилење! Господе, дај ми помисао за исповедање грехова мојих! Господе, дај ми смерност, целомудреност и послушност! Господе, дај ми трпљење, великодушност и кротост! Господе, засади у мени корен сваког добра - страх Твој у срцу мом! Господе, удостој ме да Те љубим свом душом својом и мишљу, и да у свему творим вољу Твоју! Господе, заклони ме од неких људи, и демона, и страсти, и од сваке друге неприличне ствари! Господе, знаш шта чиниш, како Ти хоћеш, нека буде воља Твоја и у мени грешном, јер си благословен занавек! Амин.

  Молитва 8: Господу Исусу Христу

  Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава пречасне Мајке Твоје, и бестелесних Анђела Твојих, и пророка и Претече и Крститеља Твога, и богоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, и свих Светих, избави ме од садашње напасти ђаволске. О, Господе мој и Творче, Ти који не желиш смрти грешнику него да се обрати и жив буде, дај обраћење и мени бедном и недостојном, отми ме из чељусти погубне змије која је зинула да ме прогута и сведе жива у пакао. О, Господе мој, утехо моја, који си се ради мене кукавног обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху души мојој јадној. Усади у срце моје да творим заповести Твоје, и да напустим дела зла и добијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

  Молитва 9: Пресветој Богородици

  Припадајући Пречистој Матери Божјој, ја бедни молим се: Ти знаш, Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твог и Бога мог; и ако се много пута кајем, испадам лажљивац пред Богом; и кајем се дршћући, да ме Господ не порази; но убрзо опет то исто чиним. Знајући то, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш, и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела, и свом мишљу својом волим закон Бога мог. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим то и волим а оно што је добро обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер је небогоугодна, него нека буде воља Сина Твог и Бога мог: нека ме Он спасе, и уразуми, и подари ми благодат Светога Духа, да бих од сада престао са чињењем зла, и остало време поживео по заповестима Сина Твог, коме приличи свака слава, част и моћ, са беспочетним Оцем Његовим, и пресветим и благим и животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва 10: Пресветој Богородици

  Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марије, милост Сина Твог и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.
  Молитва 11: св. Анђелу Чувару

  Анђеле Христов, Чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.

  Онда кондак Богородици
  Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневестна!
  Преславна Приснодево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.
  Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божија, сачувај ме под окриљем Својим.
  Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

  онда молитва св. Јоаникија

  Надање је моје Отац, прибежиште је моје Син, заштита је моја Дух Свети, Тројице Света, слава Ти!
  Достојно је уистину да блаженом зовемо Тебе Богородицу....

  Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, и свих Светих, спаси ме грешнога!
 14. Волим
  Bole888 got a reaction from Nada Galic in Молитве у разним приликама   
  ВЕЧЕРЊЕ МОЛИТВЕ

  Молитва 1: Богу Оцу, св.Макарија Великог

  Боже вечни и царе сваког створења који си ме удостојио да доживим до овога часа, прости ми грехе, које учиних овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скормне постеље, угађао пресветом имену Твом, у све дане живота мога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова . Амин.

  Молитва 2: Господу Исусу Христу, св.Антиоха

  Сведржитељу, речи Очева, једини савршени Исусе Христе, из великог милосрђа Свог никада се не одвајај од мене, слуге Твога, већ свагда у мени обитавај. Исусе, добри пастиру својих оваца, немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи Сатаниној, јер се у мени налази семе трулежи. Стога Господе Боже, обожавани Царе Свети, Исусе Христе, сачувај ме у сну и незалазном светлошћу, Духом Твојим Светим, којим си осветио Своје ученике. Дај, Господе, И мени недостојном слузи Твом спасење Твоје на постељи мојој; просвети ум мој светлошћу знања светог Еванђеља Твог, душу - љубављу Крста Твог, срце - чистотом речи Твоје, тело моје - Твојом бестрасном страшћу, мисао моју - Твојом смерношћу сачувај, и подигни ме у потребно време на Твоје славословље. Јер си свепрослављен са беспочетним Твојим Оцем и с пресветим Духом занавек. Амин.

  Молитва 3: Пресветом Духу

  Шта ћу Ти поднети, или чиме ћу Ти узвратити, неизмерно добротворни бесмртни Царе, милосрдни и човекољубиви Господе! јер си мене, који сам лењ за службу Теби и који нисам ништа добро учинио, довео до краја овог минулог дана, устројавајући обраћење и спасење души мојој. Буди милостив мени грешноме и лишеноме сваког доброг дела. Подигни душу моју палу, оскрнављену безмерним гресима, и уклони из мене сваку рђаву помисао овог видљивог живота. Једини Безгрешни, прости моја сагрешења којима Ти згреших овога дана свесно и несвесно, речју и делом и мишљу, и свима својим чулима. Ти Сам штитећи ме, сачувај ме Својом божанском влашћу и неисказаним човекољубљем и силом од сваке противничке напасти. Очисти, Боже, очисти мноштво грехова мојих. Благоизволи, Господе, да ме избавиш од замке ђаволове, и спаси душу моју страсну, и озари ме светлошћу лица Свога када дођеш у слави, и сада учини да заспим невиним сном и без маштања. И сачувај несмућеном мисао слуге Твога, и сву Сатанину делатност одагнај од мене, и просвети духовне очи срца мога, да не заспим на смрт. И пошљи ми Анђела мира, Чувара и наставника душе и тела мога, да ме избави од непријатеља мојих да, уставши с постеље своје, поднесем Теби захвалне молбе. О Господе, услиши мене, вољом и савешћу грешног и убогог, слугу Твог; даруј ми да се, пошто устанем, поучим речима Твојим, и учини да Анђели Твоји отерају далеко од мене ђаволску мрзовољу, да бих благословио Твоје свето име, и прославио и славио пречисту Богородицу Марију коју си нама грешнима дао као заступницу, и прими Њу која се моли за нас, јер знам да подражава Твоје човекољубље и не престаје да се моли. Њеним заступништвом, и знамењем часнога Крста, и ради свих Светитеља Твојих, сачувај убогу душу моју, Исусе Христе Боже наш, јер си свет и свепрослављен занавек. Амин.

  Молитва 4: св.Макарија Великог

  Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме Грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, - моји су греси безбројни, - или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, заспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклонићу се и опеваћу, и прославићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва  5.

  Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошаљи ми свог Анђела Чувара који ме крили и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

  Молитва 6.

  Господе Боже наш, у кога веровасмо, и чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне; дај нам да целомудрено поживимо у делима и речима, да водећи добродетељни живот, не отпаднемо од Твојих обећаних добара, јер си благословен занавек. Амин.
 15. Волим
  Bole888 got a reaction from Nada Galic in Молитве у разним приликама   
  dada klapklap klapklap сејо! Допунићу ти сутра ову колекцију :bla:
  добар део ових читам свакодневно!  beggingpleasesmiley-1
 16. Волим
  Bole888 got a reaction from Пг in Молитве у разним приликама   
  Молитва св. Јована Дамаскина,  изговарај указујући на своју постељу:

  Човекољубиви Господару, неће ли ми ова постеља бити гроб или ћеш душу моју бедну још обасјати даном? Ето, преда мном је гроб; ето, преда мном стоји смрт! Господе, бојим се Твога суда и бескрајних мука, а не престајем чинити зло; Тебе, Господа Бога свог свагда разгневљујем, и пречисту Твоју Матер, и све небеске Силе, и мог светог Анђела Чувара. Знам, Господе, да сам недостојан Твога човекољубља, а достојан сам сваке осуде и муке. Но, Господе, хтео ја или не, спаси ме. Јер ако праведника спасеш, то није ништа нарочито; и ако чистога помилујеш, то није ништа чудновато, јер су достојни Твоје милости. Али, на мени грешном учини чудо милости Своје; у томе покажи чудо човекољубља Свог, да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе; и како хоћеш уради са мном.

  онда са поклоном до земље говори:

  Клањам се Теби, Пресвета Тројице, једносушна, животворна и нераздељива: Оче, и Сине, и Свети Душе; верујем у Тебе, и исповедам, славим, благодарим, хвалим, почитујем, и величам Те и молим: помилуј мене непотребног слугу Твог. (трипут) 
   
  Клањам се Теби, Пресвста Богородице, Ти си нам својим Рођењем показала Светлост истиниту, царице неба и земље: надо безнадежних, помоћнице немоћних, и заступнице свих грешних; Ти ме закрили и сачувај од свих опасности и невоља душевних и телесних; и молим Ти се, свемоћним молитвама Својим буди ми заступница.
  (поклон)

  Пресвета Владарко Богородице, прими ово мало мољење и поднеси га Сину Твом и Богу нашем, да Тебе ради спасе и просвети душе наше.
  (поклон)

  Сви небески чинови: Серафими, Херувими, Престоли, Господства, Силе, Власти, Поглаварства, Арханђели и Анђели, молим вам се и преклињем вас, молите се Богу за мене грешног.
  (поклон)

  Свети велики Јоване, пророче, претечо и Крститељу Господњи, који си пострадао за Христа и стекао слободу пред Господом, помоли се за мене грешног да се спасем молитвама твојим.
  (поклон)

  Свети Божји Апостоли, Пророци, Мученици, Светитељи, Постници, Преподобни. Праведни, Пустињаци, Црнорисци, Патријарси, и сви Свети, страдали сте за Христа и стекли слободу пред Господом, молите се за мене грешног да се спасем молитвама вашим.

  Свети Јоване Златоусте, са Василијем Великим, Григоријем Богословом  и чудотворцем Николајем, и са свима светим Свештеноначалницима, помозите ми и помилујте ме вашим молитвама Богу и заузимањем.
  (поклон)

  Преподобни и богоносни оци наши: Антоније и Теодосије. Јевтимије, Теоктисте, Саво, Онуфрије, Јоване Дамаскине, Симеоне Нови Богослове, и сви преподобни, молите Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Свети српски просветитељи и учитељи: Саво, Симеоне, Арсеније, Максиме, Василије, Петре, и сви светитељи, Испосници, Пустињаци, Исповедници и Мученици земље српске, непрестаним молитвама својим Господу Сладчајшем просветите, научите и спасите мене грешног.
  (поклон)

  Све свете жене: Мироносице, Мученице, Преподобне и Девственице, достојно Христу послужисте, - молите Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Непобедива и божанска сило чесног и животворног Крста Господњег, не остави ме грешног, него ме силом твојом заштити од сваког душевног и телесног искушења.
  (поклон)

  Пресвета Владарко Богородице, надо свих хришћана, ми немамо другу наду и поуздање осим Тебе, свечиста Владарко моја Госпођо Богородице, Мајко Христа Бога мог, стога помилуј ме и избави ме од свих зала мојих, и умоли милостивог Сина Свог и Бога мог, да помилује бедну душу моју, да ме избави од вечних мука и удостоји царства Свог.
  (поклон)

  Свети Анђеле Хранитељу мој, закрили ме крилима доброте Твоје, и одагнај од мене свако лукаво дејство ђаволско, и моли Бога за мене грешног.
  (поклон)

  Просвети очи моје Христе Боже, да не бих некад заспао на смрт, да не би некад рекао враг мој: учврстих се на њему.
  Слава:
  Заштитник душе моје буди, Боже, јер ходим усред многих замки; избави ме од њих, и спаси ме, Благи, као човекољубац.
  И сада:

  Неућутно прослављајмо преславну Божју Мајку која је светија и од светих Анђела, исповедајући је срцем и устима као Богородицу, јер нам је ваистину родила Бога оваплоћеног, и непрестано се моли за душе наше.

  Слава Господе Крсту Твоме часноме!
  Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој часни, за прогнање свакога противника. О пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек! Амин.

  Разреши, отпусти, прости, Боже, сагрешења наша вољна и невољна, она - у речи и делу, она - у знању и незнању, она - у дану и у ноћи, она - у уму и у помисли, - све нам прости као благ и човекољубив.
  Прости, човекољубиви Господе, оне који нас мрзе и вређају. Чини добро онима који добро чине. Браћи и сродницима нашим даруј оно што траже за своје спасење и живот вечни. Болесне посети, и подај им исцељење. Оне на мору руководи. Путницима буди сапутник. Цркву помажи. Подари опроштај грехова онима што нам служе и што нас воле. Помилуј по великој милости Својој оне који захтевају од нас недостојних да се молимо за њих. Помени, Господе, преминуле оце и браћу нашу, и упокој их где сија светлост лица Твога. Сети се, Господе, заробљене браће наше, и избави их од сваке невоље. Сети се, Господе, оних који дарове доносе и добро чине у светим црквама Твојим, и подај им оно што траже за своје спасење и живот вечни. Сети се, Господе, и нас смирених и грешних и недостојних слугу Твојих, и просвети ум наш светлошћу знања Твог, и води нас стазом заповести Својих, - молитвама Пречисте Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије, и свих Светих Твојих, јер си благословен кроза све векове. Амин.

  Свакодневно исповдање грехова:

  Теби Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици једноме, слављеноме и обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје, које начиних у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време и у прошле дане и ноћи, делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамжљивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревнивошћу, завишћу, гњевом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, пипањем, и осталим својим гресима, како душевним тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом, - жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама. А прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим, и као благ и човекољубив разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом. Амин
 17. Волим
  Bole888 got a reaction from Драгана Милошевић in ЖРУ двоћошак   
  Моцарте, краљу!  greengrin bendoff :) 
  4chsmu1  bendoff
  Хвала Вама оче! Сигурно сте поносни на своју духовну децу у овој виртуелној парохији!  :cheesy:
  Милева, Мирођија и Лидија  1405_love 
 18. Волим
  Bole888 got a reaction from Иван 123 in BLIC STRIP - црта & пише: Марко Сомборац   
  Још мало:


  За сада, толико!  :sherif:
 19. Волим
  Bole888 got a reaction from Иван 123 in BLIC STRIP - црта & пише: Марко Сомборац   
  Пар омиљених: 20. Волим
  Bole888 got a reaction from Драгана Милошевић in Акатист светом великомученику и победоносцу Георгију   
  АКАТИСТ СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ И ПОБЕДОНОСЦУ ГЕОРГИЈУ

  празнује се 23. априла (06. мајa) и обновљење храма светог - Ђурђиц 03. (16.) новембра

  Кондак 1.

  Бранитељу војводи и победоносцу Георгију саставимо похвалу као нашем заступнику и брзом помоћнику. А ти, свети великомучениче, имајући слободу пред Господом, ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо:

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Икос 1.

  Творац Анђела и Саздатељ свеколике твари, јавивши те Цркви Својој као поборника вере и као непобедивог страдалца за веру, побуђује нас, свети Георгије, да те за страдалничке подвиге твоје овако величамо:

  Радуј се, јер си Исуса Сина Божија до краја љубио!

  Радуј се, јер си за име Његово душу своју с љубављу положио!

  Радуј се, исповедниче од Бога призвани!

  Радуј се, витеже благодаћу Божијом прослављени!

  Радуј се, сажитељу Анђела!

  Радуј се, равностојатељу Пророка!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 2.

  Видећи гоњење хришћана од многобожаца, ти се, богомудри, ниси уплашио, него си као диван војник Христов, раздавши све своје сиромасима, добровољно похитао на неправедни скуп њихов, певајући Христу вожду и Богу своме: Алилуја!

  Икос 2.

  Мудро схвативши Једнога Бога, богодолично обожаваног у Три Лица, ти си Га непоколебљивим умом исповедио на скупу многобожаца, и тако изобличио безумнога цара безумно обожавање твари. Тога ради за високу мудрост своју прими од нас, свети Георгије, срдачне похвале:

  Радуј се, јединог истинитог Бога проповедниче!

  Радуј се, Пресвете Тројице верни заштитниче!

  Радуј се, јер си велику тајну православне вере невернима показао!

  Радуј се, јер си заблуду идолопоклонства изобличио!

  Радуј се, божанствени говорниче!

  Радуј се, животе мудрошћу испуњени!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 3.

  Сила Божија која просветљује свакога човека који долази на свет, посети и тебе, смиреноумни Георгије, када си се злопатио у тамници: јер си се ти, презревши као ђубре све пролазне ствари овога света, приљубио јединоме Христу, да би, борећи се храбро за име Његово, удостојио се певати Му вечито са Анђелима: Алилуја!

  Икос 3.

  Имајући ум и срце озарене духом Светим, ти си се побуђен Њиме запалио ревношћу да се бориш за име Христово, јер до смрти јуначки стојећи у вери, ти си изобличио надмену гордост незнабожног скупа. Тога ради ми те, свемудри Георгије, хвалимо овако:

  Радуј се штите, подигнути на одбрану побожности!

  Радуј се мачу истргнути на посечење безбожности!

  Радуј се стубе вере!

  Радуј се бедеме и тврђаво Цркве Христове!

  Радуј се украсе верних!

  Радуј се страху и посрамљење неверних!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 4.

  Дишући убиством на тебе, страдалниче Георгије, безумни мучитељ, жељан крви твоје као жедан пас, нареди да тело твоје вежу за точак и да те ставе на најстрашније муке; а ти, јачајући у Господу, са тврдом надом клицаше к Богу: Алилуја!

  Икос 4.

  Диоклецијан и жреци идолопоклонички, чувши од тебе речи мудрости, распалише се силном злобом противу тебе, нарочито када ти рече: “Царе мучитељу, зашто ме узалуд истјазаваш? Та мени је Христос живот, и умрети за Њега - добитак. Тешко ти је противу бодила праћати се.” Тога ради, знаменити Георгије, ми ти кличемо овако:

  Радуј се, јер си за јуначко исповедање вере крв своју на точку лио!

  Радуј се, јер си крвљу својом славље вере увеличао!

  Радуј се, апостола саревнитељу!

  Радуј се, добровољних страдања Христових подражатељу!

  Радуј се, вере непоколебиви поборниче!

  Радуј се, тврђи од дијаманта страдалниче!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 5.

  Боговођеној звезди био си сличан, свети Георгије, јер чудесним исцељењем од Анђела и видљивим одрешењем са точка, ти научи неверне да верују у Тројицу једносушну и да заједно с тобом певају: Алилуја!

  Икос 5.

  Видећи како очигледно бивају на теби чудеса силе Божије, људи с кротошћу примише од тебе учење Христово, свети великомучениче, и повикаше говорећи: Ваистину је велик хришћански Бог. Тога ради славећи и ми, славни Георгије, кличемо ти овако:

  Радуј се, јер си лучезарном речју спасења разагнао таму неверја!

  Радуј се, јер си мученичким исповедањем вере обратио ка Христу неверне!

  Радуј се, јер легионе земаљских војника преводиш у небеску војску!

  Радуј се, јер као војник Христов ти са небеским војницима наставаш!

  Радуј се, славо ратобораца!

  Радуј се, красото пресветлог лика светих мученика!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 6.

  Угледавши се на проповеднике истине, духовне апостоле, ти си се крстом распео свету, страдалниче: јер као Јона у утробу кита, тако ти у негашени креч би стрмоглавце бачен, да се тебе ради прослави дивни у светима Господ, коме ти и у кречној јами, као у храму славе, духовно клицаше: Алилуја!

  Икос 6.

  Свемоћни победитељ ада и смрти Исус, који је заблистао у тродневном васкрсењу Свом из гроба, спасе те из адове трулежи страдалче Георгије: јер те после три дана нађоше жива у кречу и где са подигнутим рукама славиш Бога. Због тога се силно уплашише и препадоше. А ми, радујући се, узносимо ти победну песму:

  Радуј се, јер срамно бачен у кречну јаму ти обори надмену гордост ђавола!

  Радуј се, јер дивно спасен Богом ти победи свирепост мучитеља!

  Радуј се, јер се ти незлобиви мољаше за оне што то зло чињаху као за добротворе!

  Радуј се, јер си за обраћење њихово патио као апостол Павле за обраћење Јевреја!

  Радуј се, човече жељени!

  Радуј се, сасуде изабрани!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 7.

  Хотећи да на сваки начин срце твоје заведе у заблуду идолопоклонства, незнабожни мучитељ смишља да те преласти волшебним чинима: а ти, богоизабрани, кличући са Давидом: у Богу је спасење моје и слава моја, - верно певаше Богу: Алилуја!

  Икос 7.

  Ново зло показа онај зли служитељ сатане, Диоклецијан, када у безумној ревности својој за идоле нареди да те отровом напоје, Георгије. Али ти пун вере и наде, иако испи смртоносни отров, ипак остаде неповређен, богославни. Стога ти и ми кличемо:

  Радуј се, јер се у нади на Бога живога ниси посрамио!

  Радуј се, јер мучитеља ни у шта ниси рачунао!

  Радуј се, демона прогонитељу!

  Радуј се, волшебних замки разоритељу!

  Радуј се, јер се тобом Бог показа диван у светима Својим!

  Радуј се, јер се тобом име Христово побожно слави!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 8.

  Необичан и страшан савет даде један врач незнабожном цару: да нареди теби, да у доказ истинтости вере Христове васкрснеш мртваца речју. А ти, свети Георгије, ништа не сумњајући, клицаше ономе који није Бог мртвих него Бог живих: Алилуја!

  Икос 8.

  Свежељени и преслатки Исус, кога ти, свеблажени Георгије, беше свом душом и свим срцем заволео, чувши топло мољење вере твоје, нареди брзо да по речи твојој васкрсне мртвац, ради прослављења имена Свог и утврђења верних, а на удивљење и богопознање неверних и ослепљених. Тога ради ми ти по дужности кличемо:

  Радуј се, јер Господ сила дивне ствари показа на теби!

  Радуј се, јер Он тобом васкрсе мртваца из гроба!

  Радуј се, јер ослепљеном врачу ти дарова духовно прогледање вером!

  Радуј се, јер многима што ради Христа пострадаше ти показа пут у Светињу над светињама!

  Радуј се, Рима удивљење!

  Радуј се, хришћанског рода узвишење!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 9.

  Сви Анђели узнесоше хвалу Богу што Ти дарова такву храброст, Георгије свети, те Ти и у тамничном заточењу не престаде молитвено стражити. Тога ради Ти, као велики тајник Божје благодети, удостоји се у виђењу видети Господа где венцем бесмртности кити главу Твоју, да бисмо и ми клицали с Тобом: Алилуја!

  Икос 9.

  Даровити говорници не могу красноречивим језицима својим изрећи достојне похвале Теби, богославни Георгије, због многих подвига и мука које си добровољно поднео за Христа и Цркву. Тога ради и ми, не знајући да Те достојно похвалимо, кличемо Ти овако:

  Радуј се, јер си драговољним страдањем за Христа и Цркву распео старог Адама у себи!

  Радуј се, јер си за јуначко страдање примио из руке Господње венац правде!

  Радуј се, правило побожне ревности!

  Радуј се, узору духовне смерности!

  Радуј се, јер си не себи него јединоме Христу дивно угодио!

  Радуј се, јер си за Христа на разноврсне смрти готов био!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 10.

  Желећи да спасеш душе што пропадају у тами идолопоклонства, богољупче Георгије, Ти си као Илија силно ревновао за Бога: јер ушавши у храм идолски, Ти си силом Божјом разјурио демоне, полупао идоле, посрамио жречеве, и као победитељ, не са људима него са Анђелима певао си Богу: Алилуја!

  Икос 10.

  Скамењена срца мучитељ Твој, свети Георгије, не познаде Бога који очевидно чудотвораше преко Тебе, него до краја остаде неосетљивији од камена, затискујући уши своје као аспида. Зато он нареди да Ти као злочинцу одсеку главу на гледалишту. А Ти, патећи због погибије његове душе, радосно прими смрт, због које те ми с љубављу величамо овако:

  Радуј се, јер си веру, наду и љубав до краја сачувао!

  Радуј се, јер си при престављењу свом многа и велика чудеса сатворио!

  Радуј се, јер си мачем благовољења Божја овенчан на земљи!

  Радуј се, јер си славом и велељепијем украшен на небу!

  Радуј се, човече Божји!

  Радуј се, сјајни војниче Христов!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 11.

  Молење си више од других узнео Пресветој Тројици, свети великомучениче Георгије, не само речју и умом него живим приношењем свега себе на жртву: Јер угледајући се на распето за нас Безазлено Јагње Христа, Ти си драговољно положио душу своју за пријатеље своје. Стога, мада смо неспособни за похвалу таквог јунаштва Твог, ипак као захвални ми певамо дивноме у светима Богу: Алилуја!

  Икос 11.

  Богоизабрани Георгије, Ти си житељима земље лучезарни светионик Истините Светлости, јер просветљујеш срца верних и водиш све к божанственом познању, поучавајући и нас да весело кличемо:

  Радуј се, јер у пресветлим дворима анђелским обитаваш!

  Радуј се, јер не у преносном смислу него истински и стварно имаш заједницу са незалазном Тројичном Светлошћу!

  Радуј се, хранитељу сиромашних и заштитниче злостављаних!

  Радуј се, лекару болесних и браничу царева!

  Радуј се, покровитељу православних војника у биткама!

  Радуј се, усрдни молитвениче за спасење грешника!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 12.

  Знајући благодат дану Ти од Бога, ми празнујемо Твој спомен, великомучениче Георгије, и с усрдном молитвом прибегавајући к чудотворној икони Твојој, ми се свесилном помоћу Твојом о Господу ограђујемо као неразрушивом тврђавом. Тога ради величајући Те, ми свесрдно кличемо Богу: Алилуја!

  Икос 12.

  Опевајући славну кончину Твоју којом си се прославио као сјајан војник Христов, ми Те молимо, страдалниче Георгије: Буди нам у свему помоћник на добро, и услиши нас који Ти од свег срца кличемо:

  Радуј се, јер се Црква верних Тобом просвећује!

  Радуј се, јер се име Твоје и међу невернима прославља!

  Радуј се, Исповедника дивна славо!

  Радуј се, Мученика висока похвало!

  Радуј се, тела наших исцелитељу!

  Радуј се, молитвениче за душе наше!

  Радуј се, Георгије, велики победоношче!

  Кондак 13.

  О, свеблажени и свети великомучениче Георгије, прими ово наше слављеничко појање, и избави нас од свакога зла Твојим топлим посредовањем пред Богом, да бисмо с Тобом клицали: Алилуја!

  (Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

  Молитва прва светом великомученику ГЕОРГИЈУ ПОБЕДОНОСЦУ

  О, свеславни, свети великомучениче и чудотворче Георгије погледај на нас брзом помоћу својом, и умоли човекољупца Бога, да нас грешне не осуди по безакоњима нашим, него да поступи с нама по великој милости својој. Не презри мољење наше, него нам испроси од Христа Бога нашег тих и богоугодан живот, душевно и телесно здравље, плодност земље и изобиље у свему, и да блага дарована нам од свемилосрдног Бога преко Тебе, не окренемо на зло него на славу светог имена Његовог и на прослављање моћног заступништва Твог; да Господ да православним хришћанима победу над непријатељима; да их укрепи непоколебљивим миром и благословом; нарочито пак да нас окружи војском светих Анђела Својих, како би смо се, по изласку нашем из овог живота, избавили од замке лукавога и страшних ваздушних митарстава његових, и неосуђени предстали престолу Господа славе. Услиши нас, страдалче Христов Георгије и непрестано моли за нас Триипостасног Владатеља свих Бога, да Његовом благодаћу и човекољубљем, а Твојом помоћу и посредовањем, обретемо милост; да са Анђелима и Арханђелима и свима Светима станемо с десне стране праведнога Судије, и да Га увек славимо са Оцем и Светим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин!

  Молитва друга светом великомученику ГЕОРГИЈУ ПОБЕДОНОСЦУ

  Свети, славни и свехвални великомучениче Георгије! Сабрани у храму Твом и приклоњени пред светом иконом Твојом, ми молимо Тебе познатог посредника наших жеља: Моли с нама и за нас милосрдног Господа; да нас по неизмерној доброти Својој милостиво услиши; да не превиди наше молитве односно нашег спасења и живота, и да нам дарује победу над видљивим и невидљивим непријатељима вере наше и спасења нашег. И опет припадајући Теби, свети победоношче ми Те молимо: даном Ти благодаћу укрепи у борбама православне хришћане; разруши силу насрнулих непријатеља; нека се постиде и посраме, и безочност њихова нека се сломи; нека познаду да ми имамо божанску помоћ; свима што су у невољама и опасностима укажи своју многомоћну заштиту; и умоли Господа Бога, свих твари Саздатеља, да нас избави од вечних мука, да бисмо, исповедајући Твоје заступништво, једнако прослављали Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда и кроза све векове. Амин!

  Извор
 21. Волим
  Bole888 got a reaction from Драгана Милошевић in Слике поглавара цркава и осталих архијереја   
  Викарни Епископ Јегарски Г.Порфирије
 22. Волим
  Bole888 got a reaction from Драгана Милошевић in Слике поглавара цркава и осталих архијереја   
  Умировљени Епископ Захусмско-херцеговачки Г.Атанасије
 23. Волим
  Bole888 got a reaction from kron in Слике поглавара цркава и осталих архијереја   
  Умировљени Епископ Захусмско-херцеговачки Г.Атанасије
 24. Волим
  Bole888 got a reaction from kron in Слике поглавара цркава и осталих архијереја   
  Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Иринеј
 25. Волим
  Bole888 got a reaction from Олимп in Акатист Св.Арх. Михаилу, Св.Претечи, Илији, Николају, Стефану и др. великим светитељима   
  Вреди послушати  ......закукаше Срби у невољи ал се живог Бога не сјетише, нити Бога нити својех гријеха...

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...