Jump to content

astronaut

Члан
 • Број садржаја

  124
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

  Never

О astronaut

 • Рођендан 01/01/1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

astronaut's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

4

Форумска репутација

 1. Можеш ли мало да појасниш на шта си мислио? Мораш ово боље да разрадиш, јер ово нам је изгледа једна од омиљених тема, па да је заједнички продубимо. Унапред хвала.
 2. Сам наслов ти је неозбиљан, и незналачки. Резање колача није средиште живота наше Помесне Цркве. Средиште живота је Литургија, јер се на Литургији конституише Црква. Све друго што живимо у току седмице, представља наше освећење времена, и припрема за Евхаристију. Наш народ је на највеће празнике, у далекој прошлости, примао Свету тајну крштења, и тиме улазио у Цркву. О овоме треба да нађеш кратак и изванредан чланак блаженопочившег Патријарха Павла, па ће ти много тога бити јасније. Нема никакве истине у томе-тврдити да је овај свети чин увођење у паганство. Друго, када се човек озбиљно замисли над овом узвишеном радњом-сечењем и уздизањем колача, који символише жртву(а не позива, нити тежи жртвовању), не помисли ли бар да је то символика једног другог Уздизања, које ми вршимо управо на Литургији? Ово значи и да је право узношење једино у Литургији, а да је ово подизање колача неодвојиви део тога, и да своју пуноћу треба да има у учествовању на Литургији, пре свега Причешћивањем. Слава коју помињеш, у свом свом неразумевању, није ниподаштавање или унижавање Божије славе, него доказ да Бог прослави светога Свога. Размисли о томе. Сам колач није жртва, и то већ поменух, него има своју символику. Нађи Отачник, цео један број посвећен је символизму, и његовом схватању за разумевање живота Цркве, и живота у Цркви. СПЦ не слуђије српски народ, драги грађанине, а доказа за ово имаш напретек. Узми Мисионар, главно гласило СПЦ за младе(број јул-август 2009.г.), и тамо ћеш наћи неколико чланака о томе. Нигде се не износи став који ти потенцираш, као црквени. То што неки имају погрешну праксу, не може да унизи узвишеност СПЦ. Запамти-наша грешност не може никада да унизи Божију светост, чији смо сапричасници и саудеоници у Цркви, првенствено Литургији. Последњи пасус ти је највећи промашај, у српском народу је огроман преображај, и он је знак великог и дубоког буђења. И ја бих волео да је у већој мери, и да се више људи прене, али, погрешан метод је помништавање старе традиције. Бољи метод је увођење традиције у Цркву, њено укотвљење у богослужбени живот Цркве Божије.
 3. Брате, поред твог погрешно усмереног пљувања, стога-самопљувања(из неразумевања, или нечега другог), не видим да ишта пишеш о теми. СПЦ је мртвачница троглаве аждаје-лешине греха, смрти и ђавола. Да има неких промашаја у делању и понашању у СПЦ, тј.њених клирика и верника-има их, почев од мене. Али, то није оно што чини Цркву, нити утиче на Њено биће. Ово можеш да сазнаш и изучавањем свих религија(опште место), а не да полуписмено, незналачки и неаргументовано пљујеш СПЦ. Можда би грађанин твог "калибра" требало да зна да СПЦ не "управља веронауком", како ти се чини, из перспективе задојености криптомарксизма и стаљинизма, који преобилно провејавају у твојим лошим конструкцијама, и самообманама. А онда на крају исповедаш да је Бог у Цркви, у којој ускоро неће пребивати. Нема разлога да глумиш лажног пророка, и да нас лажеш, пре свега својим незнањем и дилетантизмом, јер нам је Сам Христос обећао: "да ни врата пакла неће надвладати Цркву". Њему више верујем, и то је моје право. "устинити хришћани" које помињеш, ваљда истинити(по твом суду-sic!, сада после пророка и бога глумиш) не само да неће изаћи из Цркве, него ће у Њој остати, и кроз Њу бити спасени, и у овоме свету, и у вечности. Не бих ти наводио теолошке аргументе за овај став, а историја нашег народа обилује безбројним примерима, и стога верујем да нас Бог неће оставити, нити "изаћи". Распитај се, како се у Цркви назива онај који изводи људе из Цркве, и који прави поделе. Мислим да би ти његово име боље пристајало, него ово адмирал. Што се теме тиче, она је и више него инспиративна. Литургијски препород у нашем народу, прави је показатељ да се крећемо у правцу једног новог Сабора, на коме ће се разговарати, и усклађивати истина хришћанске вере у другачијим и прихватљивијим формама. И овај наш мали богословски рад, студирање богословља, учествовање на форуму...јесте припрема за тај сабор. То је оно чиме можемо и да се поносимо. А када буде воља Божија, и зрелост црквена, онда ће се и одржати. (воља самозваних и прелешћених "адмирала" и иних, неће бити пресудна).
 4. astronaut

  Пораз

  Брате, ниси разумео. Молитва није отказана због неискрености у мољењу, него због тога што би Црква на себе преузела окупљање многобројних навијача, и свих осталих, који би највероватније дошли у и испред Храма Светог Саве. То би свакако већина медија искористила да каже да се Црква слаже са насиљем, да окупља навијаче...бла, бла, бла, а ако би дошло до нереда и сукоба са полицијом, опет би оптужили Цркву да је то организовала. Сматрам да је Цркве донела најбољу одлуку, и свака част Патријарху српском Г.Г.Иринеју на овој одлуци. Резултат данашњег нечасног окупљања ЛГТБ је да су жртве били само хетеросексуалци, на страни оних који су протествовали, као и на страни полиције. Опет се "заштићени медведи" профитирали. Свакако да Црква овиме није "пала", нити нешто изгубила.
 5. Апел је потпуни промашај, нарочито када се цитирају канони. Црква је много више и много дубље од онога што ови потписници не могу да схвате.
 6. Прилично лоша прича. Не мислим да би Свети Никола тако олако користио клетве, а и не схватам баш најбоље зашто би проклињао ову другу девојку...нити ми је јасно да жели другој лошег, не би ли се спасила...
 7. astronaut

  Јосип Броз Тито...

  Одавно нисам прочитао овакву глупост и нетачност. Тито је био крвник и зликовац, који је организовао стравичну власт. Та његова клика је одузимала хиљаде невиних живота, и одлучивала је о томе ко ће живети, а ко не. Дакле, мало се Тито играо бога. С друге стране, свештеници су били људи другог реда, а пошто ти ова основна чињеница није позната, изађи мало и распитај се, чуј неког старијег око себе. Када сам обилазио протођакона професора Богословије Власту Ђорића на самрти (сина блаженопочившег Патријарха српског Г. Германа), неколико пута сам га питао по нешто везано за та прошла времена. Једном приликом ми је одговорио, да су много пута летеле главе само за постављање питања, или некакво гласно коментарисање, те да је тешко разумети сада такву репресију. Лако је сада говорити о нечему, а да при томе може да каже или напише ко шта хоће. Недавно је причао пензионисани свештеник С.Ј. да је приликом суђења на питање судије шта је завршио од школе одговорио-Богословски факултет, а да је судија рекао записничару да то упише(откуца), а да у загради напише основна школа, јер је Богословски факултет у рангу основне школе. И сада ти Ескобаре, пишеш о некаквим приближним правима. Па то је смешно и тужно. А где су остале многобројне теме-од понижавања свештеника и монаха, злостављања и застрашивања попадија, мелтретирања свештеничке деце, одузимања пасоша, праћења и претњи, и многобројних ужаса које можда не треба ни помињати. И на крају, када сам неколико пута боравио у Манастиру Бањска, сазнао сам први пут, да је Тито померио границу Косова и Метохије од јужног Ибра-данашње разграничавање Северног и Јужног дела Косовске Митровице, и уцртао границу на садашњу границу КиМ. Самим тим је проширио за десетине километара простор КиМ, и то је сада простор који није под влашћу Србије, иако дубоко верујем да нам припада. Сама ова чињеница даје ми за право да се гнушам сваког помена и подсећања на зликовца и монструма Јосипа Броза. Има овде још много примера, али, нека остане и за други пут...
 8. Брате, искрено, боље ти је да пропушиш, него овако да пишеш. Ко је теби дао право, и на основу чега, да људе делиш на "новотарце" и оне који то нису? Ко је поменуо "новотарце", и у ком контексту? Мани се параноје. При томе он није Јоил, него отац Јоил.
 9. Пушачи могу да се причешћују. Уз сво поштовање оца Јоила, испада да се све врти око пушења. Па ко о чему, баба о уштипцима...
 10. Исправите наслов, није манастир под епитимијом, већ монаси тог манастира. Не бих да одговарам, али ако монаси који су се заветовали на послушност, сада демонстрирају непослушност према своме Епископу, и у томе се максимално труде да истрају, онда је све јасно. На љуту рану-љута трава. Тј.ако су непослушни према Цркви, и не помињу свога Епископа (одређеног од Синода), због чега онда уопште служе? И докле мисле тако да служе, и понашају се тако антицрквено, у име црквености?!
 11. astronaut

  Simeon Vilovski uhapšen u Grčkoj

  Како да не, свака му је ка Његошева. Жао ми је што нема смајли који повраћа, као одговор на ову констатацију. Некада се у мом крају говорило: пали бабу да ти штрика најке! Тако и ти Лазаре, штрикај. Какве везе сада има неуравнотежени монах Антоније (кога ни сам владика Артемије никада није хтео да рукуположи, знајући са ким има посла) са овом темом...
 12. Брате, промашио си тему. Црква(Православна) никада није гонила зилоте, нити се бавила "чишћењем терена". Зилоти су увек имали велику исхитреност, најчешће мало знања и још мање искуства, али су то своје мало и минимално стављали испред свега у Цркви. То је проблем. Мене је страх за све зилоте, јер не бих волео да било ко напусти Цркву, због било какве разочараности у неке ствари у Цркви које му се не свиђају(иначе, и мени се много тога не свиђа, али се изграђујем у Цркви трудећи се да не радим против Цркве). Али, бојим се да је погрешан и нецрквен поглед на Цркву и дешавања у њој(којим су многи пре свега у мантијама дојили зилоте)толико постао погрешан и лоше усмерен, да ће због тога многи који себе доживљавају као зилоти напустити Цркву.
 13. sto se dotice ovoga sto je gore napisao, a ja citirao, Astronaut i iza cega stojim kao da sam sam napisao.Zeleo bih najpre da prodiskutujemo o ovome i stavimo jednom za uvek tacku na ove, i slicne, nedoumice. Да нисте можда потценили своју улогу као свештеника, када са таквим речником желите да дискутујете о духовнику коме не можете пронаћи ниједан канонски пропуст? Извињавам се на оваквом речнику. Гађење према оцу Симеону се односи на одвратност речи које он изговара, и неправославног учења које исповеда. Људи, не замерите, лично сам веома темпераментан, и много се трудим да то преобразим код себе. Ипак, када се неко сакрива иза мантије и "игуманског положаја", онда ми је то неприхватљиво и бескарактерно, нељудско, а посве лицемерно. Као монах СПЦ, отац Симеон дозвољава себи да прави поделе, помиње раскол, и остале страхоте, проповедајући то "у име Цркве". Што је много, много је. Трудим се да га не осуђујем, али ми је све тако ужасно и нецрквено што дође од њега, да не могу то описати без прејаких и тешких речи.
 14. Патријарх би требало да се извини због саблазни и срамоте коју је изазвала противзаконита одлука Сабора којом је он председавао и коју је потписао а која је довела пензионисаоног владику Атанасија на место које по Црквеном закону припада владики Артемију. Устав СПЦ је врло јасан! Све до правоснажне одлуке коју по закону доноси Сабор - а не Синод, којом се проглашава кривица или немоћ владике, нико нема право да намеће или поставља администратора епархије која није удова! Те одредбе закона су, као што видимо у овом случају, прекршене. Види брате,немој ти да тумачиш Црквени закон и да говориш шта је исправно а шта не и за шта би и коме патријарх требао да се извињава!Једино за шта цела Црква треба да жали је то што се ово узимање деци из тањира није решило пре пар година и што се ова чистка ради са закашњењем! Е мој Дејане. Многима који пишу глупости, заборављајући при томе чињенице које износиш, није ни до Цркве, нити до те гладне деце. Сваку ствар у Цркви користе за промоцију себе и својих промашених антицрквених "идеала". То су мученици псеудо зилоти, и њихови "подржаваоци".
×
×
 • Креирај ново...