Jump to content

olja

Члан
 • Број садржаја

  86
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  olja got a reaction from Натан in Поетски каладонт "Sky Seeker"   
  Изабрани ЈУТРОС кренуше у бој,
   душама својим јуришају храбро,
  језиком као мачем,
  маглу незнања  секу,
  сведоче постојање онима који долазе.
   
 2. Свиђа ми се
  olja got a reaction from Сања Т. in Поетски каладонт "Sky Seeker"   
  Изабрани ЈУТРОС кренуше у бој,
   душама својим јуришају храбро,
  језиком као мачем,
  маглу незнања  секу,
  сведоче постојање онима који долазе.
   
 3. Свиђа ми се
  olja got a reaction from "Tamo daleko" in Поетски каладонт "Sky Seeker"   
  Изабрани ЈУТРОС кренуше у бој,
   душама својим јуришају храбро,
  језиком као мачем,
  маглу незнања  секу,
  сведоче постојање онима који долазе.
   
 4. Свиђа ми се
  olja got a reaction from Vladan :::. in Поетски каладонт "Sky Seeker"   
  Изабрани ЈУТРОС кренуше у бој,
   душама својим јуришају храбро,
  језиком као мачем,
  маглу незнања  секу,
  сведоче постојање онима који долазе.
   
 5. Свиђа ми се
  olja got a reaction from АлександраВ in Поетски каладонт "Sky Seeker"   
  Изабрани ЈУТРОС кренуше у бој,
   душама својим јуришају храбро,
  језиком као мачем,
  маглу незнања  секу,
  сведоче постојање онима који долазе.
   
 6. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Брак - духовни подвиг, Епископ Василије Ђакојанис   
  НАЈБОЉИ УЧИТЕЉИ БРАЧНОГ ЖИВОТА
   
  Друге разумемо у оној мери у којој разумемо сами себе (К. Јунг). Најбољи
  лекар је онај ко је на себи искусио болест (Платон). Исто то важи и за наше душевне болести. Најбољи лекар је онај човек који се излечио, ко се ослободио својих страсти и својих слабости – Светитељ!
   
  Породицу не чине вештачки роботи него људи који имају своје страсти и слабости. Нико није савршен! Самим тим стручњак по питању брака није ожењен, није ни неожењен човек, већ онај ко се излечио од својих страсти и слабости – Светитељ!
   
  Колико је ожењених људи на овом свету који се понашају према својој породици на такав начин – помислио би човек као да управљају неким аутомобилом. Колико је мушкараца који захтевају од својих жена да одмах и беспоговорно испуне њихова наређења, као да имају посла са роботима без душе! Исто ово важи и за жене. Колико се ,,мудраца“, школованих људи, у овом свету понаша нељудски према својој супрузи, односно свом супругу, растурајући на тај начин сопствену породицу.
   
  Како лепо и са нежношћу јеромонах Свети Козма Етолски говори о односима међу супружницима: ,,Мушкарци, пазите да своје жене не гледате са суровошћу!“ Исто то чине и Свети Јован Златоуст и Свети Григорије Богослов, у свом писму упућеном Олимпијади, својој духовној кћерци.
  Нисмо светитељи. У овој књизи се бавимо великом тајном брака имајући за водиче Свето Писмо, наше Свете Оце, као и сопствено тридесетогодишње искуство о брачним проблемима, на основу исповести брачника. Дај Боже да ова књига помогне да се света институција брака учврсти јер се у ове зле дане много тога, што не би требало, ипак дешава...
   
  Одломак из нове књиге манастира Михољска превлака 
  Брак - духовни подвиг
 7. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Брак - духовни подвиг, Епископ Василије Ђакојанис   
  "Брак - духовни подвиг", нова књига у издању манастира Св. Архангела Михаила 
   
  ,,ТАЈНА ВЕЛИКА“
   
  Сваки човек је једна јединствена и непоновљива личност. Ако на свету
  постоји шест милијарди људи, исто толико има и непоновљивих личности. Дакле, нико се ни са ким у потпуности не може сложити, ни са својим братом нити чак са својим братом близанцем! Човек се чак ни са самим собом ,,не слаже“. Данас говори једно, сутра друго! Па зар ће се онда сложити са својим супругом, односно са својом супругом? ,,Неслагање карактера“ – узрок развода – загарантована је ствар! И уколико супружнички пар нема воље да се бори да очува свој брак, њихово супружништво постаће ,,боксерски меч“, и на крају ће се распасти.
  Ово је разлог што је брак ,,тајна велика“ (Еф. 5, 32), не толико у духовном смислу као Света тајна, као што је то нпр. Света Литургија, која представља велику Свету тајну, већ у смислу како се двоје људи различитих карактера сједињују и доживотно живе заједно у миру (Свети Јован Златоуст, ,,О Светој установи брака“,
  Ова књига је у неку руку водич за добро супружништво, за један леп и успешан брак!
  Дај Боже да помогне нашој у Христу браћи и сестрама, мушкарцима и женама, како би своје супружништво доживели као духовни подвиг који их може високо узнети, веома високо, до Небеса! Амин.
   
  http://knjige-manastir-prevlaka.weebly.com/1053108610741086
   
   
 8. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Божићни пост - мисли и молитве за сваки дан Божићног поста   
  Божићна размишљања - Опасност од претеране бриге о овоземљаском
   
  Кратак је живот наш, браћо, у овоме свету, кратак исувише, а иза овога живота – вечност, твоја и моја вечност, вечни Живот, и мој и твој. Ради тога ми смо и створени. Не само за двадесет, тридесет и четрдесет година, ваљамо се у земаљском блату, него да у то блато свучемо небески бисер, да нађемо бисер, да нађемо Христа, јединог Спаситеља од греха и смрти.
  И да за Њим идемо у овом свету, и да са вером и надом почнемо још овде на земљи тај Живот Вечни у Господу Христу. Та вера, вера Христова уноси у твоју душу Вечну Истину. Када ти унесеш Вечну Истину, Христову Истину у своју душу, ти већ постајеш бесмртан и вечан. Никаква смрт нема више власти над тобом, никакав ђаво не може ти украсти оно што ти је Бог дао, ако ти не допустиш. Али, ако си нехатан, ако си немаран, ако ти не гледаш где обрађујеш своју душу, ако сматраш овај живот пролазним: да једемо и пијемо и да ћемо сутра умрети (1. Кор. 15, 32), тешко теби! Када душа изађе из тела, када прогледа, а оно пред њом – Вечни Живот, Небеско Царство пуно Анђела, а око те грешне душе пуно црних демона! Тада, тада биће доцкан, све ће бити доцкан. Тада, ако си остао у гресима непокајан, ако си остао у непокајаним гресима, тада ће демони дограбити твоју душу и одвести у царство таме, у царство зла и греха, којим си живео овде на замљи, то је природно. Да се разумемо, ко чини грех и воли грех, и остаје стално у греху и не каје се због греха, њему се и даје царство греха – пакао. А тамо и вечне муке. Тамо тек човек види ко је. Шта сам радио са својим животом на земљи, са својим телом на земљи, шта сам радио са својом душом? Ево шта сам зарадио!
   
  Свети Јустин Ћелијски
   
 9. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Божићни пост - мисли и молитве за сваки дан Божићног поста   
  Божићна размишљања - О љубави
   
  Еванђелски љуби онај који љубљеноме жели оно што је корисно и добро. Љубав чини те љубећи и љубљени сачињавају не два одвојена лица, него једнога "човека; a то сем љубави никаква сила учинити не може... Који љуби, тај никада не може мрзети, ма шта се десило; и теже је и највеће благо љубави. Шта, рећи ћеш, зар не треба мрзети ни непријатеље ни незнабошце? Треба мрзети, али не њих већ њихово учење, не човека већ порочни живот и покварену вољу. Човек је дело Божије, а заблуда дело ђавола.
  Зато немој мешати Божје с ђавољим. Ако ми станемо мрзети безбожнике и незнабошце, онда, продужујући тако, ми ћемо почети мрзети и грешнике; а идући таким путем, ми ћемо се мало-помало одвојити од већине браће, или тачније, од свих, јер нема никога без греха. Ако треба мрзети непријатеље Божије, онда треба мрзети не само безбожнике него и грешнике. У таком пак случају ми ћемо бити гори од зверова, гнушајући се свих и надимајући се гордошћу као фарисеј... Еванђеље наређује: мрзети оно што је рђаво у човеку, а не човека. Ђаволов је посао: отргавати нас једног од другог; он се упорно стара да истреби љубав, да би човеку пресекао пут ка поправљењу и задржао га у заблуди, а тебе у непријатељству, и на тај начин затворио му пут ка спасењу. Ако лекар буде мрзео и избегавао болесника, а болесник се клонио лекара, онда може ли болесник оздравити? Реци ми, што се ти клониш њега и избегаваш га? Зато ли што је безбожник? Но, са тог баш разлога и треба му одлазити и лечити га, да би болесника повратио здрављу. Макар он боловао од неизлечиве болести, теби је наређено да вршиш свој посао. Јуда је исто тако боловао од неизлечиве болести, али Бог није престајао лечити га. Стога и ти не малаксавај.
   
  Свети Јован Златоуст
   
  Божићни пост - Књиге манастира Св. Архангела Михаила
   
   
 10. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Божићни пост - мисли и молитве за сваки дан Божићног поста   
  Божићна размишљања - О Светој ревности
   
  Не можемо ми рећи: Е па немамо силе. Јер и он је човек. Свети Николај је човек, и он је са крви људском, ни он нема већи број чула од тебе и од мене: он нема десет очију, нема десет пари ушију, него два ока, него два ува, једно тело као ти и ја, једну душу као ти и ја. Чиме се он разликује од тебе и мене? Ревношћу својом, вером својом великом, трудом својим, трудољубљем својим.
  Ми људи шта можемо дати Богу? Шта треба Богу од нас? Све што чинимо, чинимо себе ради, спасења свога ради. Ми, ми можемо дати Богу труд свој, трудољубље своје, а Господ Христос – шта је дао сишавши у овај свет? Показао је Свети Николај: дао нам Вечни Живот, дао нам је Вечну Истину, Вечну Правду, дао нам је Вечну Божанску Силу која побеђује смрт, свакога ђавола, сваки грех, сваку страст. Све то дао је Господ и теби и мени, не само Светоме Николају Чудотворцу. Само, шта треба да чинимо ми? Да се трудимо да негујемо своју веру. Како ћемо неговати веру, питаш ти? Молитвом. Кад се молиш Богу, молиш се што више, што чешће: и кад се молиш Богу ти везујеш себе са Небом, постајеш стуб између земље и Неба. Ко ће те оборити? Нико. Можеш се везати са Господом на Небу и ти добијаш од Њега силе. И та молитва узраста твоју веру, и вера расте молитвом, расте ка небу, ка свима небесима, шири се и јача, постаје бесмртна и силна.
   
  Свети Јустин Ћелијски
   
  "Божићни пост", издање манастира Св. Архагела Михаила, Михољска превлака
 11. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Тумачење великопосне молитве Преподобног Јефрема Сирина - Св. Лука Кримски (Војно-Јасеницки)   
  Молитва чистог срца

  Господе и Владико живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми.
  Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени слузи Твоме.
  О Господе Царе, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.
   
  Ви знате да је ово молитва преподбног Јефрема Сирина. О њој сам вам већ понешто говорио.
  Зашто наша света Црква овој молитви поклања посебно место у богослужењу и зашто се толико пута понавља на богослужењима током Великог поста?
  Свакако не без разлога! Верујем да разлог срцем и сами осећате јер ова молитва, као ни једна друга, продире у само срце и човек осећа њену изузетну и јединствену моћ, њену божанску моћ. То је зато што се ова молитва излила из савршено очишћеног и светог срца и из ума просвећеног Божјом благодаћу, ума који је постао причасник Христовог ума. Отуд таква моћ и такво тајанствено дејство ове чудесне молитве на хришћанско срце.
  Без обзира што је веома кратка, она садржи огромно богатство мисли и осећања па зато о богатству те чудесне молитве и треба често говорити.
  На самом почетку рећи ћу да је од изузетног значаја чињеница да свети Јефрем Сирин моли Бога да га избави од свега што је порочно и Богу мрско и да га удостоји врлина, најбитнијих, узвишених врлина. Зашто моли баш за то? Постоје људи, а таквих је нарочито било у паганско доба, који су се у свему ослањали на себе и мислили да све могу постићи снагом свог ума и осећања. И данас постоје људи који не схватају да је много шта, посебно оно најбитније и најдрагоценије, скривено од нашег ума и недокучиво за наша осећања. Људи који то схватају увек имају на уму оно што је рекао свети апостол Павле: Јер не знам шта чиним, јер не чиним оно што хоћу, него што мрзим то чиним (Рим. 7, 15). Овако говори велики првоврховни апостол који увиђа своју немоћ да ходи путем добра и који је дубоко свестан да његово тело има огромну власт над њим, тело које га мучи и које срцу не дозвољава да се вине ка Богу. Туговао је и у души патио што није чинио она добра којих је његова душа била жедна, него зло које није желео да чини.
  Дубоко свестан тога, свети Јефрем Сирин молио је Бога да га избави од порока и да му даде снаге да чини добро. Само од Бога можемо добити снагу да чинимо добра дела и само од Бога добијамо снагу да се ослободимо порока. Наслућује то душа сваког хришћанина. Зато нас се молита светога Јефрема Сирина и дотиче.
  Проникните још дубље у ову молитву и размислите зашто се у њој једноставно не тражи да нас Бог избави од одређених порока и да нам дâ одређене врлине, него се вели: дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Веома је важно схватити зашто се говори о духу порока и о духу врлина.
  Ви знате да ствари имају свој дух и њима својствен мирис. Ако у вашој соби остану ваше ствари, посуђе и све оно што сте ту за време живота употребљавали и ако соба буде затворена, у њој ће остати ваш мирис, дух тих ствари. Или, ако у неку посуду успете нешто што је пријатног мириса, а потом посуду испразните и исперете, знате да ће тај мирис дуго у њој остати, а ако је то било нешто што заудара, онда ће се дуго осећати дух који заудара.
  Исто то се догађа и у људској души. Пороци у које човек западне и згреши остављају свој дух у његовој души, док добра која чини остављају своју светлост. Ако је човек увек чинио рђава дела и ако му је душа прожета пороцима, у души ће заувек остати дух тих порока. Ако, пак, човек живи честитим хришћанским животом, ако чини многа добра дела и стално душу освећује молитвом, онда он бива прожет духом молитве, духом врлина и духом праведности.
  Знамо из животног искуства да након кратког познанства, а понекад чак и при првом сусрету можемо наслутити каквог је духа неки човек. Кад се сретнемо с побожним човеком, с човеком који ходи путем Христовим, осећамо Божији мирис који се излива из његовог срца. Ако се пак сретнемо с човеком који је огрезао у гресима, наслутићемо каквог је духа тај човек. То је слично као кад пас следи мирис, који човек оставља иза себе као траг, и доводи нас до тог човека.
  Сваки човек има свој дух! Свети Јефрем Сирин не само да моли Бога да му даде дух врлина и да га ослободи духа порока, него и да не буде чак ни трага од порока и да душа буде Христом миомирисна.
  Треба рећи да се много лакше ослободити појединих порока, него духа тих порока. Тај дух изузетно снажно влада нашим срцем и потпуно га се ослободити могуће је само постепено и молећи Бога за помоћ, молећи Га да нас Он избави од тог погубног духа.
  Тако треба схватити ове речи Јефрема Сирина.
   
  Тумачење великопосне молитве Преподобног Јефрема Сирина - Св. Лука Кримски (Војно-Јасеницки)
  72 стране
   
  Цена: 220 динара
 12. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Мајке хришћанке   
  Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" у Парохијском дому при Саборном храму Св. Василија Острошког у Никшићу

  Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан, која је у недељу 10. марта 2013. године одржана у Парохијском дому при Саборном храму Св. Василија Острошког.
  На промоцији су говорили Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, јереј Миодраг Тодоровић старешина Саборног храма, новинар и народни гуслар Рајо Војиновић и аутор Оливера Балабан.
  Запис можете послушати овде.
  Извор: Радио Светигора
 13. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Мајке хришћанке   
  Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" у Бару
   

  Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан, која је у суботу 09. марта 2013. године одржана у малој сали Дворца краља Николе у Бару.
  На промоцији су говорили Архимандрит Бенедикт ( Јовановић) игуман Светоархангелског манастира на Михољској превлаци код Тивта, јереј Јован Пламенац и аутор Оливера Балабан.Запис можете послушати oвдe.
  Извор: Радио Светигора
   
 14. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Мајке хришћанке   
  Промоције књиге „Мајке Хришћанке“ Оливере Балабан у Београду
   

  У пуној сали Парохијског дома при храму Св. Саве на Врачару у Београду, 11. марта 2013. године представљена је књига "Мајке хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан. О књизи су говорили: архимандрит Бенедикт Јовановић, игуман Светоархангелске лавре на Михољској Превлаци, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и аутор. Обраћајући се присутнима отац Бенедикт, као издавач ове књиге рекао је да је ријеч о ријетком дјелу које попут житија Светих афирмише улогу жена и мајки у српској историји духовности. Академик Матија Бековић сећајући се своје мајке, рекао је да су једном заједно били на Опленцу, гдје су посјетили гроб краља Александра и његове мајке Зорке. "Том приликом је моја мајка мислећи на мајку краља Александра рекла: Види где се она сирота обрела! Ја сам исто помислио за моју мајку када сам први пут узео у руке ову књигу!"- рекао је господин Бећковић. Запис можете послушати овде.
  Извор: Радио Светигора
 15. Волим
  olja got a reaction from JESSY in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 16. Волим
  olja got a reaction from milan. in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 17. Волим
  olja got a reaction from Срђан Ранђеловић in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 18. Волим
  olja got a reaction from YOKA in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 19. Волим
  olja got a reaction from Биљана in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 20. Волим
  olja got a reaction from Јесењин in Песнички покушаји форумаша   
  Голуб и пчела
  На поточић неки беше дошла пчела,
  јер је због врућине много ожеднела;
  али се омакне и у воду паде
  и јадна пчелица давити се стаде.
  То опази голуб, што беше на грани,
  па хтеде од смрти пчелу да одбрани;
  један мали листак с дрвета откиде,
  слете доле, па га баци поврх воде.
  Пчелица се одмах на листак попела,
  и кад се осушила даље ј’ одлетела.
  Другог дана, ловац неки прође туда
  и тражећи лова, гледао је свуда.
  Па, опази овог голуба на грани,
  брзо пружи пушку, на њег’ нанишани.
  Али пчела она од некуд долете,
  па ловцу на руку као муња слете.
  То беше спасење, јер се ловац трже,
  а голуб одлете што је мог’о брже.
  Чини увек добро, то ће да се плати,
  јер ко добро чини, добрим му се врати!
  Светолик Милосављевић
  Дар анђела -
  страна посвећена деци
  Топла реч отвара врата сваког срца...
  + + +
  Пишите нам! Пошаљите нам вашу причу, песму и цртеж на адресу knjige.prevlaka@gmail.com
 21. Волим
  olja је реаговао/ла на Ромејац у Књига -Мајке хришћанке   
  Најава промоција књиге „Мајке хришћанке“

   
   
  Субота 9. март Бар – мала сала у Дворцу краља Николе у 19 часова.
  Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, протосинђел Кирило Бојовић, јереј Јован Пламенац и аутор Оливера Балабан.
  Недеља 10. март Никшић – парохијски дом при Саборном храму Св. Василија Острошког у 19 часова.
  Говоре: Преосвећени епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, јереј Миодраг Тодоровић старешина Саборног храма, новинар и народни гуслар Рајо Војиновић и аутор Оливера Балабан.
  Понедељак 11. март Београд – Храм Св. Саве на Врачару у 19 часова.
  Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и аутор Оливера Балабан.
  Добродошли!
   
  Извор
 22. Волим
  olja је реаговао/ла на pink panter у Књига -Мајке хришћанке   
  Tačno je da svaka normalna majka čuva i vaspitava svoje dijete. Ali je pitanje kakvo vaspitanje ona misli da je dobro. 
  Mislim da je to vaspitanje kod majki hrišćanki na većem i boljem nivou i da su ta djeca utemeljena u vjeri i ljubavi Božijoj.
  Tako da i mnogo bolji plod ta djeca daju. 
 23. Волим
  olja got a reaction from Иван ♪♫ in Мајке хришћанке   
  Анастасија Јовановић - мајка Св. Василија Острошког
  Mајка Светог Василија Острошког je остала скривена за странице историје. Мало шта се о њој зна и мало је тога записано. Али изостанак из ових наших људских, овоземаљских списа не значи много, када је онај кога је она родила и са великом пажњом подигла, уписан и прослављен у књизи Светих угодника Божијих.
  У децембру месецу, давне 1610. године, ову дивну мајку огрејала је благодат љубави Божије, даривавши јој сина Стојана, оног кога је овенчао милостиви Господ вечитом славом, и кога већ вековима молимо за заступништво пред Престолом Божијим. Оног који се у Црној Гори и Херцеговини седећи не помиње и иза чијег се помена обавезно говори: „Слава му и милост!“
  Анастасија је родила Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца....
 24. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Промоције ДВД-а "Молитве на језеру"   
  Промоције ДВД-а "Молитве на језеру" у издању манастира Св. Архангела Михаила на Превлаци:
  Четвртак, 7. марта, на Богословији у Сремским Карловцима. Гост је драмски уметник Небојша Дугалић један од учесника у пројекту.
  Недеља,10. марта, у Дому омладине у Зворнику,
  Уторак, 12. марта на Вождовцу, (црква Св. Трифуна), уз присуство игумана манастира Св. Архангела Михаила на Превлаци, архимандрита Бенедикта
  Четвртак, 14. марта, у Обреновцу.
  ДВД ће представити музичар Асим Сарван, који ће на крају извести неколико својих песама.
   
 25. Волим
  olja је реаговао/ла на Милена Т. у Мајке хришћанке   
  Промоцијe књиге "Мајке хришћанке"  Субота 9. март у 19 часова Бар - мала сала у Дворцу краља Николе.Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, протосинђел Кирило Бојовић, јереј Јован Пламенац и аутор Оливера Балабан.
  Недеља 10. март Никшић - парохијски дом при Саборном храму Св. Василија Острошког у 19 часова. Говоре: Преосвећени епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, јереј Миодраг Тодоровић старешина Саборног храма, новинар и народни гуслар Рајо Војиновић и аутор Оливера Балабан.
  Понедељак 11. март Београд, Храм Св. Саве на Врачару у 19 часова. Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и аутор Оливера Балабан.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...