Jump to content

Жика

Теолог
 • Број садржаја

  2198
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Драшко у Сексуални односи по Календарчету   
  u prevodu ne odbijaj muza (imam 25% ruske krvi pa sam malo upucen u jazik )
   
  znao je ovaj Sv Avgustin sta treba i sta je brak/veza itd...
   
  ako hocete da vam brakovi propadnu, samo se uzdrzavajte i ne brigajte...natenane cete se kajati
  (prim prev)

   
   
 2. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Тумачиш буквално. Ево како Влахос тумачи митарства: Демони немају моћ над душом човека који се сјединио са Христом, али да имају „власт“ само над оним душама које су им се вољно потчиниле у овом животу, што је значајна разлика од буквалног тумачења сведочанства о митарствима из житија Св. Василија Новог.
  Ово је писао о. Сава на поукама:
  Имајући ово у виду, митарства не треба схватати дословно као царинарнице у подваздушном простору (атмосфери), већ заправо као алегоричне представе реалног и неретко болног суочавања човекове душе са својим духовним стањем, својим гресима и страстима, као и последицама везивања са демонским светом у овом животу. На основу тог суочавања душа ће до васкрсења обитавати или у блаженој нади вечног живота у Христу или у мраку самоизолације и очајања, у духовној тами ада.
 3. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Zoran Đurović у Сексуални односи по Календарчету   
  Ја проверих сада ово руско издање и у њему нема инкриминисаног одломка. Издање је 2009 и урађено, како наведох, са најбољег грчког изворника. 
  Нека нам га сада Рођени пронађе.  
 4. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Zoran Đurović у Сексуални односи по Календарчету   
  Кога интересује више: http://agionoros.ru/pdf/Kosma-slova-4df975.pdf
  У нас нет ни одного свидетельства, что проповедник сам записывал свои поучения. Как справедливо отмечает Мария Мамасула: «если бы существовало поучение, записанное самим Святым, оно было бы найдено или о нём сохранилось бы свидетельство».
  До недавнего времени многие учёные полагали, что нет оснований говорить о прижизненной записи и распространении поучений, одобренных самим Космой Этолийским.1 Тем не менее ряд свидетельств, собранных нами, позволяют предположить, что прижизненные записи существовали.
  Дакле, јасно је да су неке ствари записивали тахиграфи, а оне су после биле преписиване и редиговане. Зато ми само испитујући случај по случај можемо говорити за неке да су вероватно аутентичне, иако их сам светац није записао или дао одобрење за ширење.  
 5. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Zoran Đurović у Сексуални односи по Календарчету   
  У Святого были разные поучения, произнесённые в разных населённых пунктах, перед разной аудиторией и в различных обстоятельствах. И их было, вероятно, не двадцать шесть, а несколько сотен, если не тысяч... В нашем издании публикуются восемь наиболее характерных типов поучений святого Космы Этолийского, собранных в рамках одного издания крупнейшим исследователем творческого наследия Святого Иоаннисом Менуносом.
   
  ЗАТО вам велим да постоји много лажних текстова као онај о црногорским ослободиоцима, или кад кобајаги кад каже: Куните Папу сваки дан! - Очигледно је неки латиномрзац, као што су Роћко и Боксит, то измислио. 
 6. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Zoran Đurović у Сексуални односи по Календарчету   
  Теби је јасно да не можеш да докажеш случај. Јасно ти је и да бих морао да изгубим неколико дана када бих се бавио тиме. Ја сам читао неког атинског проф који је оспорио тврдњу: Куните папу, јер је немогућа, зато што је Ис рекао да волимо и непријатеље. Ти се бави овим бесмисленим апокрифима, ја свакако нећу. 
 7. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Zoran Đurović у Сексуални односи по Календарчету   
  Реко и Пајсије Светогорац да ће Руси да освоје Истамбул и да га предају Грцима у руке... - Не заносите се као последње будале. - Мене не интересује то грчко издање него проблем аутентичности те збирке. И нисам први који то оспорава. А ово што је написано је ноторна глупост. Као оно: Свети Сава је рекао да су Срби народ не папин него његов; или Србија је исток... и сл. - На крају се испоставило да је то Димитријевић измислио, али ко те сада пита. Као кад је З. Пироћанац измислио: Рекао папа Војтила Американцима да бомбардују Србе! - Ту сам га разбио, и после је код Марића у Ћирилици признао да му је то била једна од 2 највеће грешке, а да га је ЗЂ назидао и да их никада више неће поновити. Сада и не може, јер је веселник умро пре неку годину. 
  Зато, не дебилишите се, него дајте доказе.  
 8. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  @Талични Том  Онда би рекли Христу да је џаба долазио. 
  Ако си ме пажљиво читао, рекао сам да се вежбамо у томе. Ако ништа друго макар да се радујемо овом дану и сунцу и свако дело да посветимо Богу. И копање, и кување, и шетњу...Освештавати тако време, па полако. Не искључује то свест о грешности.
   И сам Порфирије каже да се није приближио томе, Софроније каже да не испуњава прву заповест...то је јасно, али нема нам другог пута.
 9. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  И међу оцима Цркве, који су били подвижници и учитељи духовног трезвења, има много оних који говоре о страху од смртии пакла. Они кажу: Имај у себи непрекидно сећање на смрт. Ове речи ако их не испитамо у дубину, стварају у нама страх од пакла, страх од казне. Покушавајући да избегне грех, човек се препушта оваквим мислима, чија је последица да му душом загосподари страх од смрти, пакла и ђавола.
  Све има своје значење, своје време и своју прикладну прилику. Појам страха је добар за прве духовне кораке. Он је за почетнике, за оне у којима још живи стари човек. Такав човек, почетник, који није духовно истанчан, помоћу страха савлађује у себи тежњу ка злу. Страх нам је нужан док смо привезани за материју и док духовно гмижемо по земљи. Али то је рекосмо почетни стадијум, то је низак ступањ односа са Божанством.
  Ту као да идемо на неку трговину, на неку размену услуга, не бисмо ли заслужили рај, или се избавили мука у паклу. Ако мало боље промислимо, такав однос садржи у себи извесну саможивост, известан интерес. Мени се не свиђа такав приступ...
   
 10. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  У Цркви, која поседује спасоносне свете Тајне, нема места безнађу. Могуће је да будемо веома грешни. Али у том случају ми се покајнички исповедамо, свештеник нам чита разрешну молитву, ми добијамо опроштај грехова и идемо напред ка бесмртности, без икаквог грча, без икаквог страха.
 11. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Црква је нови живот у Христу. У Цркви нема смрти нити пакла. Свети Јеванђелист Јован каже: „Ко одржи реч моју, неће окусити смрти вавек“ (Јов. 8, 52). Христос укида смрт. Ко улази у Цркву, спасава се и постаје вечан. Један је живот, трајан и бесконачан. Нема свршетка – дакле, не постоји смрт. Ко држи заповести Христове, не умире никад. Умире телом и страстима, а удостојава се већ овде, почевши од овоземаљског живота, живи у рају, у Цркви нашој, а потом у вечности. Са Христом смрт се претвара у мост којим ћемо у једном тренутку прећи како бисмо наставили живот у незалазној светлости.
  И ја сам, од како сам постао монах, поверовао да нема смрти. Осећао сам се и увек осећам да сам вечан и бесмртан, Како је то лепо.
   
 12. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Милошшш у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Pročitao sam ovo i nema šanse da je to onaj strah na koji mi obično mislimo, tj. životinjski strah. I ne može da bude strah OD Boga, to nema smisla. Ako kažemo da je Ljubav za savršene, onda mislim da je i taj "strah" po Bogu onaj trepet od blagodati, a kada ga nema ne znači da se treba bojati Boga, daleko bilo. Kakva je to onda Radosna vest ako je samo neko zaplašivanje, to su naše ljudske predstave, mislim da je u duhovnosti to malo drugačije. 
 13. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  @Талични Том i vladika Porfirije nije negirao strah, već ga je jasno spomenuo i rekao i mene je strah.
  Ali je nepotreban strah od mitarstva mi imamo samo strahopoštovanje prema Bogu i to se kasnije izrodi u ljubav. Strahopoštovanje nikada ne prestaje, kao ni izrođena ljubav iz njega.
 14. Волим
  Жика је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Preimućstvo čovekovog stvaranja sastoji se u tome što je Triipostasni Bog lično i neposredno, tako reći svojim sopstvenim rukama, sazdao telo čovekovo i dao mu svoj dah života, a nije ga zemlja, po zapovesti Božjoj, sama proizvela, kao što je tobio slučaj sa ostalim živim bićima na zemlji.[9] „Od vidljive i nevidljive prirode, veli sveti Damaskin, Bog je svojim vlastitim rukama stvorio čoveka po obrazu svojemu i po podobiju: od zemlje je sazdao telo, a dušu razumnu i misleću dao mu dahom svojim“[10]. U čoveku je na veoma tajanstven način izmešana bogolika dobrota i krasota sa crnim prahom zemljinim, i „čovek je stvoren Tvorcem da bude ovoploćeno obličje transcendentne Božanske moći“[11], čovek nije ni samo telo niti čisti duh; on je jedinstvo tela i duha, i to bogozdano jedinstvo, u kome je sve neizrecivo tajanstveno i zagonetno. Duša bez tela ne sačinjava čoveka, niti telo bez duše, nego jedno sa drugim i jedno u drugom. Tako, po rečima svetog Irineja, duša može biti deo čoveka (pars hominis), ali nikako sav čovek; potpun čovek je u jedinstvu, u savezu duše sa telom. Isto tako ni telesni sastav (plasmatio carnis) sam po sebi nije potpun čovek, nego je telo čoveka i deo čoveka (pars hominis); ni duša sama po sebi nije čovek, nego je duša čoveka i deo čoveka.[12] Šta je čovek, pita sveti Justin, ako ne razumno biće, sastavljeno iz tela i duše? Je li duša po sebi čovek? Ne, nego je ona duša čoveka. Hoćemo li telo nazvati čovekom? Ne, nego telom čoveka. Ni duša ni telo, odvojeno uzeti, nisu čovek, nego se njihovo jedinstvo naziva čovek[13].
 15. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Каже још да једном када је мислио да ће умрети није размишљао о својим греховима, већ о Христу. Зар не видиш колико је то далеко од кантара?
   
 16. Волим
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Наранџасто Хришћанство по Родољубу, или живе речи Светог Порфирија? 
  У овом духу је и митрополит Порфирије говорио. 
   

   
 17. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Може бити да је Митрополит у криву, а може бити да си ти навикао на одређене шаблоне и да не можеш да разумеш нешто што се не уклапа у њих.
  Мени је Митрополит био јасан, као и Старац Порфирије. Буквално исто прича што и Порфирије, само својим речима. 
 18. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Послушај Старца Порфирија ако нећеш нашег митрополита 
  Старац Порфирије каже да је избегавање зла због казне дечија храна и да не вреди много, а да је много узвишеније заволети Христа, имати свагда Христа пред собом. Тада човек и да хоће неће моћи да промашује и све ће му бити свето. Та Љубав ће истерати сваки страх.
  Није лоше вежбати се у овоме. Чинити буквално све ради Христа, а не из страха због казне. 
   
 19. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Погрешно си га разумео.
  Цитирао је Светог Порфирија Кавсокаливита. Поглавље о "Љубави Божијој". Могуће да га је Митрополит посећивао, као и Старца Јакова. 
  Мислио сам да је Митрополит после година монаштва и молитве успео да окуси мало од благодати и радости, али после твог коментара видим да је опрелешћен. 
   
   
 20. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Edmund у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  nije li to poenta
  zena Hananejka , Samarjanka sa 5 muzeva, krvotociva zena
  nijedna se nije nadala u mitarstva nego u Zivog Gospoda i od haljina Njegovih ne odstupise a mi kao da zelimo da prolazimo kroz sita i reseta mitarstava (ako postoje, ok, sta da radimo) ali fokus je onda pogresan, deluje mi
   
 21. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Немој тумачити, већ га послушај. Траје 3 мин : ))
   
  Тачно је да не негира житија, већ се ради о овоме што Боксит навод, нпр. визија Светог Антонија ради духовног буђења неког од браће монаха, или из неког другог конкретног разлога.
   
   
 22. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Свака друга реченица му је загробни живот.  Живот је у Христу, тј. Он је Живот и Онај који јесте. То да исправимо : )
   
  Ово ти је опасно. Узимаш Божији суд на себе и мериш ко има колико грехова и колики су, и ко ће се како испитивати. Али ето, бар смо до неког закључка дошли да не иду сви на митарстав. И то је нешто : )
  У сваком од нас чучи брат блудног сина који се узјогунио зато што Отац прима другог сина луталицу сав сретан. Буразер би га гарант послао мало на митарства да се испита, па онда да дође кући : )))) Ваљда је то поука да Отац покајника не шаље на суд, већ га оберучке прима? 
   
 23. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  А ја сам ти непријатељ ако размишљам другачије? 
  Нисам ти негирао сусрете са палим духовима, има их ин на овом свету и то екстремно огољених, само се не слажемо да сви потпадају под њихову власт, или суд, зови како хоћеш. Нису се сви њима уподобили. Навео сам ти пример Светог Стефана.
  Оно где се разилазимо је учење о неком универзалном - шематизованом путу за све, где се сваки грех и добро дело мери на кантару.
 24. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Не мучим се ја ништа, само покушавам да пронађем где долази до неспоразума у тумачењима  
  Бог је онај који јесте - Живот. Његовим Духом смо живи и добили смо живот на дар. Са Христом смо умрли, са Христом васкрсавамо.  Не треба ми никакво постојање ван Њега, нити желим такав "живот".
   
 25. Свиђа ми се
  Жика је реаговао/ла на Вукашин у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Овде је набројано више тога.
  Вечна осуда је на Страшном Суду, а не на митарствима. О препиркама, тј. 4 искушења у смртном часу говори и Свети Никодим - сујета, неверовање, привиђења...
  Нико не пориче да ће онај ко је стекао демонски изглед обитавати у не баш пријатној духовној реалности. Овде је молитва да будемо избављени од тога, да стекнемо овде Духа Светога што каже Серафим Саровски. Логично, чим се Црква за нешто моли, да будемо избављени од нечега, могуће је и избећи. Не моли се Црква, а овамо сви редом под мач бато, џабе вам молитва ; )
  Зато те питам како верујеш, а ти изгледа то не знаш да кажеш. Мислиш ли да буквално сви по некој шеми иду на 20 станица, или разни људи различито умиру?
  Навео сам ти пример Покајаног Разбојника и Архиђакона Стефана, али не добих одговор ни на то.
×
×
 • Креирај ново...