Jump to content

Жика

Теолог
 • Број садржаја

  2243
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Status Replies posted by Жика

 1. Шта мислите која је најбоља књига Владике Николаја?

  1. Жика

   Жика

   Молитве на језеру.

  2. (See 4 other replies to this status update)

 2. Оче Иване, хвала вам на укључењу митрополита Порфирија, разговор (беседа) је била толико надaхњујућа, да нисам одолела потреби да то и кажем. Невероватно зрела, и дубока беседа, са једним скромним тоном обраћања, надахњујућа и просветљујућа са оним духом  "свише "

  Нисам могла да заспим и мислила сам о митрополитовим речима, када јутрос зове нас и манастира Ковиљ  један монах из истог и честита нам Васкрс ...како је све повезано.  :sunce:

  Хвала вам и на укључењима оца Милоша Весина, па оца Милорада Голијана и осталих, хвала и вашој супрузи (претпостављам)чија ме је  специфична и топла боја гласа задржала на вашем акатисту. Опростите на личном тону.

  Христос  воскресе.

  1. Жика

   Жика

   Кад је био митрополит Порфирије?

  2. (See 1 other reply to this status update)

 3. Starac Siluan

  "...Kada osetimo napetost u borbi, znajmo da se ne krećemo u "Božijem prostoru", Bog nije tiranin, pa da nas davi. Treba da se borimo trudoljubivo, srazmerno svojim silama, i da razgorevamo usrđe, i naš trud, metanije, postovi i slično, neće biti ništa drugo do izraz ljubavi. Tada ćemo i napredovati sa duhovnim mužestvom.

  Odnosno, naša borba nije u bolesnom sitničarenju, u gušenju od napetosti, u rvanju sa pomislima; pojednostavnimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista, a ne u sebe. Hristos je pun ljubavi, dobrote i utehe, a nikada ne guši, izobiluje duhovnim kiseonikom i božanskom utehom. Jedna je stvar -- prefinjeno duhovno delanje, a druga -- bolesno sitničarenje, koje spoljašnjim pritiskanjem, bez rasuđivanja, guši napetošću i glavoboljom rastura glavu."  Ako može neko bliže samo da mi objasni, šta je Starac Siluan otprilike hteo da kaže... Da li je mislio, "pojednostavimo svoju borbu, i uzdajmo se u Hrista" u smislu da će naša duhovna borba biti jednostavna ako se uzdamo u Hrista, ili je mislio, da trebamo sami već da jednostavnije gledamo na stvari i da ne sitničarimo, a pored toga i da se uzdamo u Hrista? Šta to znači uzdati se u Hrista? :)

 4. Teolozi, da li su ikada covecice propovedale Jevandjelje u istoriji, koje su bile i na koji nacin propovedale ako jesu? Buduci da se Hristos mironosicama prvo javio i one prve prenele vest o Vaskrsenju da li se to moze eventualno smatrati i propovedju? 

  1. Жика

   Жика

   Мислим да може.

 5. Srećan rođendan draga Lidija :)! I Hristos vaskrse, srećni praznici :sunce:!

  1. Жика

   Жика

   Христос васкрсе! Срећан рођендан!

  2. (See 4 other replies to this status update)

 6. uvek pobrkam i zaboravim...Krstovdan se uvek posti na vodi...? Osim kada padne u sub. ili ned.

  1. Жика

   Жика

   Не пости се на води зато што се служи Литургија.

  2. (See 7 other replies to this status update)

 7. Kad padnes USTANI, ako opet padnes PONOVO ustani, a ako nakon toga padnes ponovo opet ustani i NIKAD ne  dozvoli sebi da ostanes na dnu. Bog te ceka cak i kad se ti sklanjas od njega. (Moj duhovnik)

  1. Жика

   Жика

   Добро је рекао.

    

 8. Данас је свети преподобни Гаврило Грузијски. Свима на форуму Поуке сретан празник. Света Литургија у храму у Хумској, крај Партизановог стадиона, почиње у 8 сати а синоћ је одслужен акатист.

   

  1. Жика

   Жика

   Да ли је то преподобни Гаврило јуродиви?

  2. (See 6 other replies to this status update)

 9. Данас славимо светог Атанасија Великог и једног од највећих руских светитеља, светог Сергија Радоњешког. Сретан вам празник!

  1. Жика

   Жика

   Данас је свети Атанасије Атонски, а не Велики. Свети Атанасије Велики се слави 31. јануара.

  2. (See 1 other reply to this status update)

 10. Ко није погледао филм "Левијатан", има прилику да то учини ноћас, 15 минута након поноћи на Првом програму Јавног сервиса... Својеврсан синеастички увод у Велики пост :-)

 11. Ко није погледао филм "Левијатан", има прилику да то учини ноћас, 15 минута након поноћи на Првом програму Јавног сервиса... Својеврсан синеастички увод у Велики пост :-)

  1. Жика

   Жика

   Од Звјагинцева волим Повратак, да одгледам и овај његов.

  2. (See 6 other replies to this status update)

 12. Који ортодоксни филм препоручујете? Као нпр. ''Острво'' и слично :)

  1. Жика

   Жика

   Да ли си гледао Андреј Рубљов од Тарковског?

  2. (See 2 other replies to this status update)

 13. Pozdrav svim forumašima i hvala svima koji su se brinuli šta za mene. Red je da se i ja konačno javim (nisam mogla prije, jer nisam imala ni struje ni interneta). Živa sam, zdrava sam, kao i svi moji. Izgubila sam krov nad glavom, ali sam sačuvala živu glavu :) Još jednom hvala vam svima na brizi i na podršci. To je ponekad mnogo više nego bilo šta drugo. Ljubim vas sve i čujemo se (valjda) :) :*

 14. Преносимо вам Мирођија и ја поздраве од Зорице екс Милеве (стари чланови је се сећају).

  1. Жика

   Жика

   Нисам знао да је постала монахиња, баш сам се питао недавно што више не пише.

  2. (See 7 other replies to this status update)

 15. Преносимо вам Мирођија и ја поздраве од Зорице екс Милеве (стари чланови је се сећају).

  1. Жика

   Жика

   Што не учествује више на форуму?

  2. (See 7 other replies to this status update)

 16. Зна неко можда, има ли интернета у дому ПБФ у Београду?

×
×
 • Креирај ново...