Jump to content

Orthophill

Члан
 • Број садржаја

  985
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратилаца

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Скопје

Скорашњи посетиоци профила

11121 посетилаца

Orthophill's Achievements

 1. Помињу се оци и браќа јер молитве најчесто су настали (или су превоѓени) у мушке манастире. И заиста недостају сестре. Отац односи се на свештенике, брат се односи на сваки мушки хришќанин (без разлику да ли је наш отац или деда, он је наш брат), а сестре се односи на сваку женску хришќанку(било да је наша сестра, мајка, ќерка или баба). Матере не помињу се и не треба да се помињу јер не постоју у хриќанску схватање. Не знам како је на грчки... Можда код њих има заједничку реч за браќа и сестре...
 2. Ја питам који је реални проблем зашто МПЦ не може да буде аутокефална, ви ми причате приче о нације и спољне политике. Не интересује ме то. Интересује ме што има Црква у Пољску или Црква у Чешкој и Словачки, а што нема Црква у Северној Македонији? Зашто тражите да неко други добије аутокефалију на различити начин од то што сте је ви добили? Како и на основу чега добила СПЦ томос о аутокефалији? Шта спашава Црква? Душе или територије? Очигледно је да ви бринете само о територије и нације, и онда Украинци и Македонци су фашисти и нацисти... МПЦ би била сателит Црква СПЦ-и, ако СПЦ упути писмо у Константинопољ и затражи да МПЦ добије аутокефалију. И добила би више у Македонији него што има сада. И још више, ко други сем МПЦ тражи независност од СПЦ? Зашто измишљате да и Црква у Црној Гори тражи нешто више?
 3. Ево питао сам једном, т.ј. више пута @obi-wan што недостаје на пример МПЦ-и да буде аутокефална? Ево питам сада и тебе исто питање. Или још боље зашто СПЦ одбива да опет почне преговоре са МПЦ. 6 година вл. Јован је слободан човек...
 4. Ова реченица мени је најинтересантнија: <<Константинопољ „ствара” себи савезнике тако што ствара нове аутокефалне Цркве, често путем раскола. >> Па ко на пример бранио Руској Цркви да да предлог о аутокефалију Киевској Митрополији и тако да сазда себи савезник? Ко брани Српској Цркви да да предлог о аутокефалију Македонској и тако да сазда себи сабвезник? Али као и увек у наше животе, други су нам криви када нас надмаше.
 5. Ја не могу да схватим, зашто је толико тешко да Срби(јанци) схвате да: 1. Југославија више не постоји 2. Да свака од нових држава има своју политику и своје интересе и да не може нико да поставља српске(србијанске) интересе пре своје. Црна Гора је независна држава и има своју политику као унутрашњу, тако и спољашњу. Чак више је и чланица НАТО пакта. СПЦ редно је да схвати да ако претендује да буде Црква у читаву бившу Југославију да треба да схвати и прихвати нове политичке состојбе и реално да се односи према њима. И да буде Хришќанска Црква, а не Српска. Српство има ко да брани, СПЦ треба да брани веру код сваког свог верника. И шта би фалило ако Црква у Црној Гори буде аутономна? Православље у Црној Гори је ваљда веќинска вера. А да будемо реални нико неќе да му веќинска верска организација буде контролисана споља. И свети Сава није хтео то, па затражио да Црква у Српској држави буде самостална. Чак више, Српска Црква биќе Црква која у свој сустав има аутономну Цркву, као што је хтела да има са Охридску Архиепископију, али успела није. Али док сав нормалан свет прихвата реалност, ми овде на Балкана још живимо у наше лицемерје и виртуелне реалносте.
 6. Велики Петок Утрена (12 страдални евангелија): Прво: Јован, зач. 46 – 58 (13:31-38; цели глави 14-17 и 18:1) Второ: Јован, зач. 58. (18:1-28) Трето: Матеј, зач. 109. (26:57-75) Четврто: Јован, зач. 59. и 60. (18:28- 19:16) Петто: Матеј, зач. 111 и 112. (27:3-32) Шесто: Марко, зач. 67 и 68. (15:16-32) Седмо: Матеј, зач. 113. (27:33-54) Осмо: Лука, 111. (23:32-49) Деветто: Јован, зач. 61. (19:25-37) Десетто: Марко, зач. 69. (15:43-47) Единаесетто: Јован, зач. 62. (19:38-42) Дванаесетто: Матеј, зач. 114. (27:62-66)
 7. Хајде пробаќу на српски, да ме боље разумеш. Прво да би рекао да је ово политика и правец у коме се креќе МПЦ, треба да знаш стање у МПЦ. А не само да пишеш. Осоговски манастир се налази у епархији владику Григорија, који је опозиција свиме у МПЦ. Док остали чланови Синода плачу за Томос у Константинопољу, овај пише трактате против Васељенског Патријарха. Близак је са Русе, а особено са Русе из Украјини, одакле тргује са црквене ствари. Тако, да ово је више нека руска завера за оцрњење МПЦ, него политика МПЦ-е. Сви у МПЦ смо свесни, да не треба гњевити, оног кога молиш. Ове измене су само један терористички акт, пре против МПЦ, него против Српство.
 8. Што да мислам? Па не сум варварин да го оправдувам ова безаконие! Срамно, недостојно и ужасно!
 9. Да си жив и здрав, што јавно го пишуваш тоа што секој Србин го мисли. <3
 10. Код нас у Македонији постоји једна пословица која каже: „Фали село, живеј в град“, (Хвали село, али живи у граду). Тако и сви они који хвале овог човека који се одделио од цивилизације, главно живе у градове, а без икаквог проблема, могли би да се настане у та идилична села, али неќе. Зашто? Зато што човек је друштвено биќе. Свима нама требају људи. Без људи је тешко... И није исто отиќи на одмор 1-2 седмице негде далеко од цивилизације и живети читав живот у дивљини. Приче су лепе, интересантне итд, али ја сам убеѓен да сви ви који овде хвалите и дивите се овоме човеку, да никад не би допуштили да ваша деца крену на његов пут и да се изолују у неку дивљину.
 11. Ако мислиш на чинопоследование побратимљење, грдно се вараш. Ту није реч о било какав курварлак, него о истинско побратимљење. Побратими су живели и волели се као истинска браќа, а не као што неко погрешно тумачи... ПС: Да кажем и ја нешто о теми. Црква је мајка свима, и у њој има место за све, зато је она троделна: олтар, наос и припрата. Они који упражњавају ванбрачни блуд (природни или неприродни) имају место у припрати. Побратимството – БЛАГОВЕСТИ BLAGOVESTI.WORDPRESS.COM ПОБРАТИМСТВОТО Побратимството (или: посестримството) претставува институција на обичајното право кај Јужните Словени, која се состои од сојуз на две или повеќе лица од...
 12. Јел си чуо брате о Богородично правило светог Серафима Саровског? Ружариј т.ј. круница је идејална за молење истог. У остало, Богородично правило је саставено према молитве крунице - ружариј. Тако да можеш се с њом молити, али ево на пример некористеќи латинске молитве, него молитве светог Серафима Саровског. МОЛИТВЕНИК WWW.MOLITVENIK.IN.RS МОЛИТВЕНИК: МОЛИТВЕ, АКАТИСТИ, КАНОНИ, СЛУЖБЕ... MOLITVENIK: MOLITVE, AKATISTI, KANONI, SLUЋBE... Налазимо се у Богородични пост, па тако ако не можеш да читаш молебни канон према Пресвете Богородице (према Цариградски Типик), онда моли круницу (сиреч Богородично правило светог Серафима Саровског). Ево како ја молим круницу, ништа екуменистичко и ништа римокатоличко: 1. Крст - Молитвами... Царју Небесниј до Отче наш 2. Прво топче покајни тропари 3. Тројка пс. 50, 90, 142 4. Петто топче Вјерују 5. 1. десетка - Отче наш - Под Твоју милост 6. 2. десетка - Отче наш - Возбраној војеводе 7. 3. десетка - Отче наш - Претстателство христијан 8. 4. десетка - Отче наш - Пречистому Образу Твојему и Милосердија сушти источник 9. 5. десетка - Отче наш - Мало Славословие и Достојно ест 10. Отпуст
 13. Да ли неко има апокрифно житије светог Сисоја, које се налазило у Сан Мајке Божије?

 14. Два пута сам преслушао емисију. Ако је истина да отац злоставља дете, онда поставља се питање како функционише држава Србија... Али не могу да верујем да држава Србија је толико пропала да даје дете оцу који га сексуално и физички злоставља.
×
×
 • Креирај ново...