Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Orthophill

Члан
 • Број садржаја

  851
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

3 Пратиоца

О Orthophill

 • Ранг
  Наш човек
 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

9436 посетилаца
 1. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  Иринеј се помиње у ставропигијалног манастира у Низеполи.
 2. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  http://www.mitropolia-varna.org/novini/1184-saborna-sv-liturgiya-i-chestvane-na-yubileya-na-varnenskiya-i-velikopreslavski-mitropolit-ioan https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,68258/view,article/ Почели да саслужују руско-украјински и васеленски клирици.
 3. Orthophill

  Sveštenik objasnio zašto je greh uključiti i mašinu za veš

  Не знам да ли сам се добро изразио, али јасно сам написао да се ради о апокрифе, који су били врло распрострањени.
 4. Orthophill

  Sveštenik objasnio zašto je greh uključiti i mašinu za veš

  Петак није само турски светац, него и апокрифни. Постоје два врло популарна апокрифа повезани са поштовање петка. Први је „Повест о 12 Великих Петака у години“, који баш као што си навео прича о поштовање 12 петака прије 12 великих празника. Одавно сам га читао и не сеќам се баш који су били ти тачно 12 петака, али јасно стоји да ти дани мора да се строго посте. Други апокриф је „Писмо Господа Иисуса Христа, наѓено у Јерусалимског Храма“ у њему стоји да људи чине велики грех радеќи у недељу, петку и на великих празника. Колико се сеќам Христос у то писмо најављује сулфур и угаљ, смолу и нафту, за све они који не поштују светињу празника, недељу и петку. Да будемо реални у не тако давној прошлости више су били раширени разни апокрифи и због то су ушли и у народно(-црквено) предање. Потрудиќу се да пронаѓем ова два апокрифа и да их поставим.
 5. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  Интересантно је и како је патр. Кирил ушао у храм и како сви епископи укључујуќи и патријархе и два аутокефална митрополита су га дочекали... Али шта је то битно, ЊБСС Вартоломеј хоќе да буде православни папа.
 6. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  Кога ќе почнат да тврдат, дека македонскиот е всушност северен дијалект на грчкиот, ќе се обратам. Штета што не можам тебе на арапски да ти се обратам.
 7. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  Ние Македонците (согласно Преспанскиот договор, ние сме Македонци) за разлика од вас Србите го чекаме идното Царство, затоа не сме биле прегазени ни од Отоманците! Дури и во времето на т.н. комунизам и отпадништво, ние и се крштевавме и се венчававме и се причестувавме. Нам верата ни е пред државата. Уште пред да биде осуден етнофилетизмот, ние знаевме дека во Христа и во рајските населби, нема ни Френки, ни Енглези, ни Турци, ни Бугари, ни Срби, ни Елини, ни Власи, ни Македонци, туку само Христијани. Само тој милет му е на Бога угоден. Знаејќи го тоа, нашиот народ ги роди светиот Ѓорѓи Кратовски, светите Злата, Кирана и Ангелина и безбројте Македонки и Македонци кои главата си ја дадоа, ама верата не си ја сменија. Многу се опишани во житијата на светиите, уште повеќе се опеани во народните песни. Го дадовме и светиот игумен трескавечки и епископ прилепско-пелагониски кој заедно со своето братство се принесе како жртва сепаленица на олтарот небесен, но не ја прими милум во својот манастир турската ку*ва и султанија Мара! Ние главата сме ја давале и ќе ја даваме, ама верата не ја даваме. Тоа не значи, дека ќе го убиваме секој, кој не се вклопува во нашите шаблони, не сме талибани. Во нашата Македонија има место за сите, исто како што и во Царството Небесно има место за сите. Сме живееле заедно и со Божја помош ќе продолжиме да живееме. Сме си помагале и ќе си помагаме, луѓе сме. Ти ако се нарекуваш Христијанин, па уште и теолог, да почнеш да гледаш малку кон Царството Небесно, а не кон земното. Ама Србин си и очигледно како таков помила ти е земната Србија, отколку Небесното Царство! Засрами се за овие будалаштини кои ги пишуваш! Од една страна го обвинуваш Сесветиот Патријарх Вартоломеј за ереси од друга страна си мухамедански мисионер! Да не сакаш и Украинците да постанат муслимани? Ама што друго може да се очекува од еден просечен србијански “културтрегер“? А, за изјавите дека не` сакате, Бог нека ви возврати со исто толкава љубов.
 8. И у случај да се покојник не распадне до треќе године, онда опет се наново служе заупокојене службе као за црне кости, и на шесту годину опет се откопава. Интересно је да су тако радили и по градовима и селима у време Отоманског Царства.
 9. Orthophill

  Raskol se zahuktava

  https://bigorski.org.mk/vesti/svet/treba-li-da-se-ratifikuvaat-aktite-za-avtokefalija-od-vselenskata-patrijarshija/ https://bigorski.org.mk/slova/pouchni/praktikata-na-apelaciskoto-pravo-na-konstantinopolskite-patrijarsi/ Интересно је да Васеленска Патријаршија постављала и мењала Антиохијске и Александријске Патријархе исто као и Охридске Архиепископе. Да ли то значи да Антиохијска и Александријска Патријаршија су аутономни?
 10. Мене интересује да ли православни Хришќани западног обреда користе квасни хлеб, да ли се причешќују са свете Крви Христове и да ли посте Чисти Понедељак и Чисти Уторак?
 11. Orthophill

  Teologija uz jutarnju kafu

  Христос је Велики Архијереј, Који је Глава (Епископ) читаве Цркве, која се састоји од свих анѓела, живих и преминулих Хришќана. У Христа је сва полнота Цркве. Епископи су главе помесних Цркава, као што Христос је глава читаве Цркве. Као што Христос је полнота Цркве, тако и у епископ се налази полнота локалне цркве, и као што читава Црква без Христа је обична безблагодатна заједница, тако и црква без свога епископа, који има апостолско прејемство и исповеда праву веру, је само обична скупина људи, која је у схизму са Цркву, па макар они веровали и чинили све што пише у Свето Писмо.
 12. Orthophill

  Teologija uz jutarnju kafu

  Не слажем се. Тачно је да је теологија наука, али за да буде неко теолог потребно је да живи светотајински и подвижнички живот и још да је у заједници са свога епископа, а преко епископа са Богом. Све друго је празна прича.
 13. Orthophill

  Teologija uz jutarnju kafu

  Ја сам му учинио довољну част и ислушао сам предавање, али да слушам “пастора“ неќу, док не покаже архијерејску проповедничку пандахусу.
 14. Orthophill

  Teologija uz jutarnju kafu

  Ако су то за вас ситнице, онда их фино-лепо одбаците, јер за нас су суштествене.
 15. Orthophill

  Teologija uz jutarnju kafu

  Хоќеш да кажеш да и Римокатоличка црква и сви Протестантске секте исповедају да на пример Свети Дух исходи само из Отца? Али нисам толико узео у предвид Тријадологију, колико еклисиологија. Свети Игњатије јасно каже да нико не може да буде Хришќанин ако није у заједницу и у послушности свога епископа.
×