Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Огњен

Теолог
 • Број садржаја

  2332
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Волим
  Огњен got a reaction from Aleksandra_A in О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА   
  Када се молимо Богу без вере да ће наше молбе бити услишене. Када се молимо Богу а нисмо опростили другима. Када се уствари не молимо него износимо своје захтеве, тражимо своја права...
  Хвала брате Алекса за ову тему, подсетио си ме да дуго планирам да прочитам ову лепу књигу:
  Митрополит Антоније (Блум)
  НАУЧИМО СЕ МОЛИТВИ
  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Knjige/Molitva/molitva.htm
  Ту ћеш сигурно наћи правилнији одговор од овог мог.
 2. Волим
  Огњен got a reaction from Aleksandra_A in Реля Рашович: Трнов венац преображења   
  "По изласку на слободу, прочитао сам веома једноставну књигу француског католичког писма, који је рекао да Бог није дошао у свет да објасни страдање; Бог није дошао у свет да оконча страдање, већ је Бог дошао у свет да испуни људско страдање Својим присуством. Због тога, тамо где је велико страдање, тамо је Бог, тамо је Христос у нама."  
  Потрудио сам се мало да пронађем цитат али мислим да вреди. Ово су речи оца Георгија Каличиуа, румунског исповедника који је прошао пакао експеримента Секуритатете преваспитавања верника у преваспитача. Препоручујем свима које интересује тема хришћанског схватања страдања да прочитају књигу о румунским новоисповедницима "У борби Бога и ђавола". Сам назив мене је прво одбио јер сам мислио да је неко штиво .... не знам ни сам како да га назовем, али оно шта је у књизи изнешено је по мени оправдало наслов. 
  Ево још једног дела:
  "-Након што сте мучили оне који су вам били најближи, и након што у они мучили вас, да ли сте, пошто је преваспитавање обустављено, били у стању да се опоравите?
  -Постепено. Биле су ми потребне године.
  -Можете ли нам рећи како сте у томе успели?
  -Као прво, почео сам да се молим. Поново сам открио молитву.
  -Поново сте открили молитву?
  -Била је то сасвим посебна молитва. Молитва коју сам ја сачинио. Нисам имао храбрости да понављам молитве које сам знао (тј. црквене молитве). Нисам желео да их скрнавим.
  - Пошто сте осећали да сте оскрнављени, нисте желели да скрнавите молитве?
  - Да, из тог разлога сам саставио своје сопствене молитве. У почетку, још сам био у сукобу са Богом, прекоревао сам Га због онога што нам се догодило. Постепено, поново сам почео да схватам да је Он добар, да је велики, али ми је за то било потребно неколико месеци."
  Навео сам овај други део јер показује да човек није био свестан онога о чему говори у првом цитату, да је Христос у тренуцима страдања био у њему, док су страдања трајала. Није било говора о умањењу бола ни физичког ни духовног. Да не дужим даље, препоручујем књигу.
   
 3. Свиђа ми се
  Огњен got a reaction from Лапис Лазули in Formula za razumevanje žena   
  Ајде редар да извади сунђер из душека и да обрише таблу  0104_cheesy
 4. Свиђа ми се
  Огњен got a reaction from Лидија Миленковић in Новине НОВОСТИ: Пијани поп упадао у раку, губио кандило, на последње опело га одвезли у приколици поред покојника   
  Ето како су Библијска читања увек актуелна. Ко није прочитао нека прочита о пијаном Ноју и како су његови синови реаговали на то. Читало се случајно баш јуче на пређеосвећеној.
  http://www.voanerges.rs/index.php/sv-dn-vn-ci-nj/sv-pis/1144-sr-d-c-vr-s-d-ic-v-li-g-p-s
 5. Свиђа ми се
  Огњен got a reaction from Рапсоди in Новине НОВОСТИ: Пијани поп упадао у раку, губио кандило, на последње опело га одвезли у приколици поред покојника   
  Ето како су Библијска читања увек актуелна. Ко није прочитао нека прочита о пијаном Ноју и како су његови синови реаговали на то. Читало се случајно баш јуче на пређеосвећеној.
  http://www.voanerges.rs/index.php/sv-dn-vn-ci-nj/sv-pis/1144-sr-d-c-vr-s-d-ic-v-li-g-p-s
 6. Волим
  Огњен got a reaction from gothic88nika in Група "357" из моралних разлога престала више да постоји   
  А мени се баш свиђа ова њихова песма...

  Pricaj sve ono sto vidis, ostani blizu za kraj.
  Nestaju slike i lica, samo mi ljubavi daj.
  Otrovan lezim na zemlji, grle me mirisi zla.
  Stenjem u poslednjoj zelji da budem ti ponovo jak
  Probudi me... padam k'o kamen do dna
 7. Волим
  Огњен got a reaction from Биљана 1234 in και πόθου θείου έρωτα οΐα πυρ μοι εμβάλλεις - дневник једног мистика   
  "...Њега тражим - за нас Умрлога; Њега желим - за нас Васкрслога  А тек ми предстоји рађање (-порођај).   Опростите ми, браћо, немојте ме спречити да живим, немојте желети да умрем. Онога који желе да буде Божији, немојте поклањати свету, нити га обмањујте вештаством (материјалним); оставите ме да примим чисту светлост. Када тамо стигнем - бићу човек . Дозволите ми да будем подражавалац страдања Бога мога .Ако ко има Њега у себи, нека схвати шта желим, и нека ми саосећа, знајући шта ме обузима.   Кнез овога света хоће да ме разграби и моју увереност ( - веровање, мишљење) у Бога да упропасти. Зато, нека нико од вас присутних не помаже њему, него рађе будите моји (помоћници) то јест Божији. Немојте говорити о Исусу Христу а желети свет. Нека не буде у вама зависти. А ако вас (чак) и ја, када дођем тамо, будем молио, немојте ми поверовати, него више верујте овоме што вам (сада) пишем. Јер вам пишем жив, жарко желећи да умрем (за Христа).   Љубав се моја разапе И нема у мени огња који жели ишта материјално, Него је у мени вода жива и жуборећа, Која ми изнутра говори:Хајде к Оцу!  не уживам у храни пропадљивој, нити у сластима овога живота. Хлеба Божијег желим, Који је тело Исуса Христа, Рођенога од семена Давидова ; И пића желим-крви Његове, Која је љубав непропадљива.   Не желим више да живим по човеку...."   Свети Игњатије Богоносац, Посланица Римњанима
 8. Волим
  Огњен got a reaction from Биљана 1234 in και πόθου θείου έρωτα οΐα πυρ μοι εμβάλλεις - дневник једног мистика   
  Та фаза... Интернет комуникација као слика есхатолошког начина општења - будући да делимично поништава простор као препреку ... а у исто време омогућује и скидање маске у личном сусрету кроз анонимност те испољавања правог ЈА ослобољеног импресија и искуства других о нама ... Баш лепо оправдање за обитавање и тој фази и просторно и временски. А можда то није право ЈА већ се само обмањујем да јесте? Стигох до реченице : "Самољубив човек не воли себе већ своју заблуду о себи". Ово је успут речено, само настави, узео си моју пажњу
 9. Волим
  Огњен got a reaction from kopitar in Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?   
  На Литургији се молимо да сви буду једно. "За мир целога света, за непоколебљивост светих Божијих цркава и сједињење свих". Ово "сједињење свих" ја разумем као сједињење целог човечанства, исправите ме ако грешим. Дакле, молимо се за сједињење целог човечанства, па како да не желимо прекид свих раскола.
  Међутим, ипак би требали прво своје двориште да средимо па онда да идемо на радне акције путевима братства и јединства.
 10. Волим
 11. Волим
 12. Волим
  Огњен got a reaction from Zoran Đurović in Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Ако буде доступно на интернету у следећа три месеца имаш од мене килограм печења и шта иде уз то кад се видимо некад
 13. Волим
  Огњен је реаговао/ла на Grizzly Adams у Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Прочитај ти то пажљиво да би могао да коментаришеш...
  И држи се за нешто да не паднеш тамо где стојите наопачке...
 14. Волим
  Огњен је реаговао/ла на Grizzly Adams у Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Брате ја ни за паметне људе немам довољно времена у животу...
 15. Волим
  Огњен је реаговао/ла на Ivan Marković у Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Ne znam kako bih odgovorio na ovo...aj ovako...ne znam da je glupost dok ne pročitam...ko misli da jeste, slobodan je da citira...tako da je u Aca Milojkov skroz, naskroz u pravu...akademsko poštenje traži citate i napade na delo, ne na autora...zamisli sada ovu situaciju. Meni se ne sviđa Zizjulas, npr., jer misli da je globalno zagrevanje naučna činjenica. Ja mislim da nije,  pa uvatim da ga napadam na temi o , recimo, besmrtnosti, a da istu nisam ni pročitao. To tako ne može. Ne u naučnom svetu, a može na tribinama, u kafanama, po kućama, na klupama. E sad, što se tiče predaje, pa nema gde se Srbi nisu predali kada je trebalo boriti sde za nešto borbe vredno. Kosovo, Krajina, imovina, zemlja, kuće, stanovi...e sad sam se stvarno potresao oko Nikodima...zaista, ako nam taj ne uništi zemlju i Crkvu, niko neće...jedva izbegosmo onaj skaredni udžbenik koji deci objašnjava kako se liže...čekam šta je sledeće...ma uopšte nisu problem banke, lihvarija, "čikaški momci", dezindustrijalizacija do te mere da su nam zemlju pretvorili u pustinju, Miroljubove gluposti o tome da se odreknemo penzija i sadimo papriku, gej parade, emotivni problemi neshvaćenih "veseljaka" i slično...msm da me razumeš. Praviti od Nikodima kombinaciju Majkla Majersa i Fredija Krugera je dobar recept da mu se da na značaju. Srbi vole negativce. Što ga više pljujete, biće popularniji. Ova tema nije stvar navijanja već stvar analize i kritike dela, ništa manje, ništa više. Više ćeš ga spustiti, ako ga argumentovano iskritikuješ. Ako niko ko je za to stručan, ili bar dovoljno pripremljen laik, isto ne uradi, džaba ova priča...
 16. Волим
  Огњен је реаговао/ла на Grizzly Adams у Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Па онда боље одма да се предамо, лоша тактика... Више они глупости могу да напишу него што разумни људи могу да одговоре во вјеки вјеков.
 17. Волим
  Огњен got a reaction from александар живаљев in Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Тако је. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има паре да баца нека купи књигу.
 18. Волим
  Огњен got a reaction from "Tamo daleko" in Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Тако је. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има паре да баца нека купи књигу.
 19. Волим
  Огњен got a reaction from RYLAH in Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Тако је. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има паре да баца нека купи књигу.
 20. Волим
  Guest
  Огњен got a reaction from Guest in Никодим (Богосављевић) објавио нову књигу "Против учења еп. Игнатија (Мидића)"   
  Тако је. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има паре да баца нека купи књигу.
 21. Волим
  Огњен got a reaction from Рапсоди in ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Благодатни огањ је сишао на гроб Господњи   
  Која је сврха ове ватре? То је добро питање. Да ли је то можда "саопштење" да и ове године неће доћи крај света (како неки кажу) или занимација да "туристима" не би било досадно или ипак нешто треће шта заиста објашњава где је место Благодатног Огња у црквеном животу.  Покушао бих да дам одговор. Прво да се пожалим да до сада нисам имао прилике да будем присутан када се Свети Огањ палио али и да се похвалим да сам разговарао са јеромонасима који су годинама служили у Јерусалиму и околини. Њихово искуство је исто: Само материјално паљење Огња није најбитније, најбитније је шта се тада догађа у срцима присутних. Најбитнији је додир Божије руке Духом Светим.  Када се подсетимо да је Дух Свети сишао на Апостоле у виду огњених језика онда није тешко извести закључак: 
  Учешће у чину паљења Благодатног Огња у Јерусалиму на Велику Суботу утврђује вернике у искуству неизмерне љубави Божије према човеку, утврђује вернике у знању да је Црква место спасења. То је сврха ове ватре. Да ли је овај одговор задовољавајући?
 22. Волим
  Огњен је реаговао/ла на cloudking у ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Благодатни огањ је сишао на гроб Господњи   
  Vera koja se oslanja na cuda, je vrlo, vrlo slaba vera...
 23. Волим
  Огњен got a reaction from Дијана. in ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Благодатни огањ је сишао на гроб Господњи   
  Која је сврха ове ватре? То је добро питање. Да ли је то можда "саопштење" да и ове године неће доћи крај света (како неки кажу) или занимација да "туристима" не би било досадно или ипак нешто треће шта заиста објашњава где је место Благодатног Огња у црквеном животу.  Покушао бих да дам одговор. Прво да се пожалим да до сада нисам имао прилике да будем присутан када се Свети Огањ палио али и да се похвалим да сам разговарао са јеромонасима који су годинама служили у Јерусалиму и околини. Њихово искуство је исто: Само материјално паљење Огња није најбитније, најбитније је шта се тада догађа у срцима присутних. Најбитнији је додир Божије руке Духом Светим.  Када се подсетимо да је Дух Свети сишао на Апостоле у виду огњених језика онда није тешко извести закључак: 
  Учешће у чину паљења Благодатног Огња у Јерусалиму на Велику Суботу утврђује вернике у искуству неизмерне љубави Божије према човеку, утврђује вернике у знању да је Црква место спасења. То је сврха ове ватре. Да ли је овај одговор задовољавајући?
 24. Волим
  Огњен got a reaction from елТорнеро in ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Благодатни огањ је сишао на гроб Господњи   
  Зашто само патријарх види када се пали Огањ?    То није баш најтачније. Кажу да су се и појединцима у народу палиле свеће пре него пламен са патријархових свећа стигне до њих.
 25. Волим
  Огњен got a reaction from Rašo in ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Благодатни огањ је сишао на гроб Господњи   
  Зашто само патријарх види када се пали Огањ?    То није баш најтачније. Кажу да су се и појединцима у народу палиле свеће пре него пламен са патријархових свећа стигне до њих.
×
×
 • Create New...