Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Лидија Миленковић

Члан
 • Број садржаја

  6469
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  4

Репутација активности

 1. Хахаха
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Лубеница у Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Нема на чему, за рат се спремам од малих ногу 😀
 2. Волим
 3. Волим
 4. Волим
  Лидија Миленковић got a reaction from Биљана, два in Наше фотографије дана (не учитавајте туђе са нета већ своје)   
  Зора рууудиии, дан се бјееелиии......

 5. Радостан
  Лидија Миленковић got a reaction from Лубеница in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  @Лубеница  Е, Лубенче, хвала ти за ову слику. Слатко си ме насмејала ! 
 6. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на w.a.mozart у Деценија ПОУКА   
  verovao ili ne ja vrlo često čitam ono što pišeš...
   
  Inače čestitam ocu Ivanu i ostalima koji su 10 godina vukli ovaj forum i dovukli ga ovde gde se sad nalazi. 
  Ad multos annos!
 7. Свиђа ми се
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Протомајстор у Деценија ПОУКА   
  Мени је јубилеј тек сутра, зато што су тек сутра стартовали најупорнији Милојков и Жељко без којих овај форум не би био то што јесте.  И моја маленкост је стартовала тога дана, али - ко сам ја? Да ли мене неко овде зна? Откуда ја уопште ту? Питате се?
  Свако добро,
  Протомајстор - ДБот 
 8. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Milica Bajic у Деценија ПОУКА   
  Срећан рођендан 

 9. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Natasa. у Деценија ПОУКА   
  Srećno 

 10. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Сања Т. у Деценија ПОУКА   
  Срећно... хвала... и на многаја љета! 
 11. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Перезвон у Деценија ПОУКА   
  Нека се помене да су се на Поукама уживо обраћали епископи, ако се не варам прво е. Марко или беше а. Амфилохије, а то је за нашу селендру и схватање интернета и мисије било испред времена.
  Поздрав Иван Ц.
 12. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Иван Ц. у Деценија ПОУКА   
  Кажу људи да је тешко само првих десет година.
  Хвала свима што заједно изграђујемо ово место.
   
 13. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Деценија ПОУКА   
  извор слике
   
  СРЕЋАН НАМ ДИВАН ДАН,
  СА ПОУКАМА ЖИВИМ САН... 
  БРАКОВИ, ДЕЦА ИЗ ИСТИХ СУ НАМ НАЈБОЉА НАГРАДА!
 14. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Талични Том у Деценија ПОУКА   
  На многаја љета! 
 15. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Милан Ракић у Деценија ПОУКА   
  Ево, наврши се десет година како Поуке постоје на „мрежи свих мрежа“...

  Подобно годинама детета, научили смо да читамо и пишемо; усвојили смо рачунске радње да знамо колики нам кусур требају вратити у продавници за купљену робу; научили смо и да децу не доносе роде, како пада киша и када је Дан победе. Спремни смо да пређемо у више разреде основне школе...
  А како смо почели? Заправо, шта је претходило Поукама? 
  Претходио је један мали, обичан парохијски сајт неког свештеника у малом селу поред Јагодине; сајт посвећен светом апостолу Јакову. Пуно труда и љубави је уложено у тај мали, али лепо осмишљен пројекат. У то време имати сајт где можете да разговарате са свештеником, да постављате питања и добијате одговоре, да читате светоотачке текстове и слушате духовну музику била је права реткост. Сећамо се, постојао је један сајт, најбољи сајт тог времена, „Верујем“, који је на неки начин био инспирација за будући сајт Поуке и форум Живе Речи Утехе. Но, "Верујем" је више био сајт где су комуницирали теолози, а ми смо хтели да направимо синергију теологије, дружења и народа без кога нема Цркве.
  И дакле, на данашњи датум пре 3652 дана; када наша Црква и верни народ молитвено помињу Равноапостолну браћу Константина и Методија, Поуке су „запливале“ у „интернет океан“.
  Треба рећи да је тада уз "Верујем", постојало још неколико форума верске природе и то врло „разрађених“. 
  Поред већ поменуте синергије "теологије, дружења и народа", једна од идеја оснивача нашег, оца Ивана Цветковића, била је да Поуке које на првом месту требају бити место на којем ће се окупљати православни верници, понуди и онима који нису у Цркви дијалог. И то не само о црквеним темама. Но о свему са чиме се човек у свакодневном животу среће.
  Та идеја код дела јавности не наиђе на одобравање. Почеше и критике, по која зачињена и поспрдним коментарима. По моделу, „ето, на ПРАВИМ верским форумима се могу прочитати мисли Светих Отаца, а они тамо на Поукама имају теме Шта ја тренутно слушам? И Мушка и женска лепота“.
  Нисмо се обазирали на то. 
  Јер у својеврсној мисији, на начин на који је замишљена, е да би се привукао велики број људи, необорива чињеница је да су Поуке и тада имале, а данас још више, највећу базу текстова и богословске литературе. И да се на Поукама дискутовало о готово свакој теми која се тиче вере и верника. Од тога да ли треба спремати кољиво за „живе свеце“, па до Тријадологије. А као својеврсни бонус, када се диsкутанти на „верским“ темама „уморе“, могли су да пронађу неку „разбибригу“. Па тицала се она музике и филма, или пак спорта и политике...
  Такав модел, показало се – дао је и резултат(е).
  На десетине новопридошлих на Форум, а који нису били активни верници, студенти богословских наука или клирици, претрагама на интернету о најразличитијим темама, од стране претраживача били су „довођени“ на Поуке.
  Нпр., на тему "о „спојлерима“ Игре престола." 
  И тако ти неки сват, док чита шта ће се десити у „гејмовтронз“ сконта да је на неком „поповском форуму“. Па „кликне“ на нешто „поповско“; па на друго, треће... Заинтересује се и остане да чита. Па се укључи да пише... 
  То „намрчени“ дифенсори вере нису схватили, истрајавајући у „тврдој храни“ за своје кориснике. Нажалост, многи од таквих се нису одржали, а нама је неко, вероватно из немоћи прилепио атрибут да смо „сајт екуменистичко-новотарских ектремиста“.
  Из разлога вероватно, што се на Форуму слободно писало о дешавањима у Цркви и „око“ ње. Или о честом причешћивању; отвореним Царским Дверима и гласном изговарању молитава; „ваља се“ и „не ваља се“ теологији. Списак је подужи... А да не говорим о темама и текстовима које је отварао и на њима писао отац Зоран Ђуровић. Па теме о украјинском расколу...
  Заправо, број тема којих има више од 40000 са готовo два милиона искуцаних одговора од стране 23000 чланова Форума; тешко је то све набројати.
  А највеће благо Форума су управо чланови.
  И они који само читају, што говори да имају и шта прочитати; а још више они што пишу и активно учествују; па дадну неку идеју. Па та идеја прерасте у дело и заживи. Разне врсте подршке. Да ли је то жива реч утехе и апел члановима Форума за молитвену подршку...
  Или неко живо дело утехе, где се форумаши организују па у новцу, храни, одећи и обући помогну тамо где је помоћ потребна.
  Или је то пак Кана галилејска и могућност да се упознају момци и девојке.
  Када је отац Иван основао прво подфорум за упознавање, а сада и сестрински сајт Кана, у почетку је такође било критичара. Те шта ће нам то? Те нисмо ми агенција за упознавање? Те ово, те оно. А отац је само "на интернет" пренео идеју са којом се свакодневно сретао на агапама у својој парохији. Велики број неожењених и неудатих. Па зашто онда када већ имамо Поуке, да не пружимо људима и могућност да ступе у контакт преко наше платформе, а касније се и упознају, па евентуално и ступе у брак...
  Критичара и незадовољних има и даље, а отац Иван је како сам рече већ неколико парова упознатих преко Поука венчао, а број оних који не желе публицитет је много већи. А и ми са Форума, поред сведочанства оца Ивана, знамо за три брака склопљена након упознавања на Поукама. 
  Ових дана треба да изађе нова верзија сајта "Кана". Паметном доста...
  Или „православни фејсбук“, Црква.нет.
  Или ми треба нека књига или испитна питања за канонско!? Има!
  Или ми треба Свето Писмо на маорском језику? Може, има!
  Хоћу свој блог да пишем!? Изволи!
  Галерију „црквених слика“? Ево!
  Да ли има још нешто? Ако и нема, биће!
  Било је и признања. Од српске интернет заједнице, на ВебФесту две године за редом као целокупан сајт (2009. и 2010.) и 2011. године за пројекат Свето Писмо са преводима, као подфорум. О усменој „хвали“ од људи који су у интернет технологијама, такође.
  А „званична“ Црква? Па и она. Иако је било тема и коментара који и нису били по вољи неком „званичнику“, Поуке су у целини препознате као мисионарски сајт и као такве причислене реферату СПЦ за мисију. Од прошле године и као део Инфо мреже Центра за проучавање и употребу интернета и савремених технологија СПЦ.
  Има ли критика?
  Има! Можда и више од похвала! Неке су горе већ поменуте. Мсм. оно-као „пинк православци“. То је најчешћа. Па онда примедбе на уредништво. Које гуши слободну реч у појединим темама или се пак „острвило“ на појединце. Па неке теме гаси, неке објаве мења, има „пизму“ на поједине, па или им администрира објаве или их на концу удаљава-банује. Или пак, уредништво не дозвољва критику на свој рачун. Итд и тсл...
  Истина је као и увек негде између.
  Шта је даље чинити?
  То зависи од чланова Форума. Вас. Ви управљате овим бродом. Од ваших интересовања, ваше активности, зависи и курс. За хришћанина, историја није нешто што се понавља. Она има свој јасан смер, као стрела усмерена горе и десно-ка есхатону.
  Ипак, ако ту фразу о „понављању историје“ на тренутак усвојимо, свакако ћемо се, ако пловидба буде мирна и без много „љуљања“, на крају (ако је Земља округла), вратити у почетну луку. Или се неминовно насукати (ако је Земља равна плоча)  на онај ледени Зид који дели крајеве плоче од бездана.
  Можда је повратак у луку и најбезболнији; као нека зона комфора.
  Ипак гласам да истражимо што више.
  Да пристанемо у сваку луку.
  Да на пристану продискитујемо и са оним финим светом из адмиралитета и са грађанима тог за нас до сада непознатог града.
  Али и са курвама и пијаницама.
  Батинашима из мрачних кутака узаних лучких улица.
  Да пристанемо и на неко пусто острво. На којем, можда и нема воде која живот значи. Али и да се потрудимо да пронађемо, чак и на таквом месту извор воде живе.
  Да би смо преживели и искуством и опитом, делима понајвише, иако је овај брод само део нашег живота и пловидбе у овом свету, стекли плату и за оно последње путешствије, где ћемо се, ако већ нисмо овде у реалији, верујем тамо свакако срести!
  Срећна нам деценија постојања, живи и здрави били на многаја лета!
   
   
  View full Странице
   
 16. Свиђа ми се
  Лидија Миленковић got a reaction from Vladan :::. in Наше фотографије дана (не учитавајте туђе са нета већ своје)   
  Зора рууудиии, дан се бјееелиии......

 17. Свиђа ми се
 18. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на БанеЛ у Чувајмо пчеле !   
  @Broken Жао ми је, брате! Ух! Нема, као народ постали смо го*на, нема бриге за друге, само се гледају сопствени интереси. 
  Лично, ја сам се разочарао кад сам нашао туђе рамове у друштвима која су ми јесенас пропала. 
  Два су велика проблема пчеларства: неконтролисана употреба хемијских препарата и пчеларска мафија. И једно и друго је узело маха. 
   
 19. Љут
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Flojd у Чувајмо пчеле !   
  И код мене су пчелице страдале, све због третирања биљака разним инсектицидима. Пуну шаку сам сакупљао са подњача. Поента је што увек требају да обавесте пчеларе чиме третирају како би пчелари затворили пчеле и да их адекватно обезбеде, и тај дан се пчеле не пуштају. Међутим то се не ради, значи сама култура народа је таква да када де ради нешто не мисли се на последиве које то може да остави на друге.
 20. Свиђа ми се
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на obi-wan у Чувајмо пчеле !   
  ...
  Iz clanka: "Do pomora pčela došlo je zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima."
  I sad lepo da se nadje ko je taj sto glumi alhemicara, pa lepo zestoka kazna, da malo o`ladi tintaru.
 21. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Milica Bajic у Чувајмо пчеле !   
  Ех кад би се стварно могло знати ко је крив.... Људи су мало информисани о пестицидима које користе, а о штетности истих, што се тиче пчела, немају ни појма.
  Гледам код мене у селу, углавном се све своди на оно - питај овог у пољопривредној апотеци чиме сад да попрскаш. Ако и добију оригинал кутију, не пада им на памет да читају упутство ( ту пише врло јасно све о штетности по околину), поготово из разлога што трче да све то обаве пре кише, чека их гомила других послова итд.
  Никога не браним, али мислим да се мора пуно радити на томе да се народ иформише о штетности препарата како по пчеле, тако и по људско здравље.
   
 22. Тужан
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Broken у Чувајмо пчеле !   
  Повод за ову тему је актуелна ситуација код нас у Кикинди тј. у једном делу реона где је дошло до масовног тровања пчела.
  Не могу пуно ни да пишем. Сад сам се вратио са пчелињака. Туга и жалост. Отворим кошницу а на поду "с прста" мртвих пчела, да не помињем колико их има напољу, испред кошница. Оне што су живе су дезоријентисане, чудно се понашају...да плачеш, а не можеш да им помогнеш.
  Прскају се усеви разним отровима.
  Пчелари су данас у Вибер групи постављали фотографије страдања пчела. Ево само пар:
   
   


 23. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Сања Т. у Чувајмо пчеле !   
  Мене је изненадило када сам сазнала да у Аризони (пустиња) има пчела. Кажу да иду на цвет од кактуса и мед је одличан. 
 24. Волим
  Лидија Миленковић је реаговао/ла на Dominika у Наше фотографије дана (не учитавајте туђе са нета већ своје)   
  Batrun, Liban (bile su specijalne ponude i reklame tokom Velikog Posta, sad su za Ramadan...)
   
 25. Волим
×
×
 • Create New...