Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1359
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Хахаха
 2. Волим
  Toma got a reaction from emilija in Зоран Ђуровић - Онан - Онанија   
  Ovo je deo žitija svetog Mojsija Murina:

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0828.htm
   
  Tako Mojsije provođaše vreme u podvizima pokajanja. Spočetka njega napadahu demoni bluda nečistim pomislima i pohotljivim raspaljivanjima, vukući ga na pređašnji bludni život, kao što kasnije sam kazivaše bratiji, govoreći: Ja sam podneo tolike muke boreći se sa telesnom požudom, da umalo ne naruših monaški zavet. - Otišavši k prezviteru avi Isidoru u Skit, on mu ispriča o svome mukovanju u borbi sa telesnom pohotom. I reče mu sveti Isidor: Ne smućuj se, brate! Ti si još početnik, pa te zbog toga demoni žestočije napadaju, ištući u tebi pređašnju naviku; da bi ih odagnao od sebe, savetujem ti da se latiš svakodnevnog pošćenja i u jedenju uzdržanja, da ne jedeš dosita. Jer kao što pas, koji je navikao da glođe kosti oko kasapnice, ne odlazi od kasapnice dok se ne zatvori; ali kad se ona zatvori i nema nikoga da mu što baci, on pošto ogladni odlazi; tako i demon bluda čuči oko čoveka koji jede dosita. Međutim, ako boraviš u postu i uzdržanju, umrtvljujući zemne udove svoje i zatvarajući vrata jedenja pošćenjem, ne dopuštajući da se stomak najede, jer najedanje rađa telesnu pohotu, tada će demon, kao pas izmučen glađu, otići od tebe utučen.
  Sluga Božji Mojsije, otišavši u svoju keliju, zatvori se u njoj i provođaše u evakodnevnom pošćenju, jedući malo parče hleba uveče po zalasku sunca, i mnogo se trudeći u rukodelju, i pedeset puta u toku dana ustajući na molitvu, vršeći je klečeći. Ali, iako mučaše telo svoje radom i iznuravaše pošćenjem, ipak ne prestajaše u njemu požuda koja podstiče na greh. Stoga on ponovo otide k avi Isidoru i reče mu: Oče, ne mogu da budem u svojoj keliji, jer telesne strasti vojuju na me. - Blaženi Isidor ga uze i izvede na najviše odeljenje svoje kelije, pa mu reče: Pogledaj na zapad! - Pogledavši, Mojsije vide mnoštvo strašnih demona koji su grajali i pripremali se za borbu. Onda ava Isidor reče Mojsiju: Sada se okreni na istok i pogledaj! - Pogledavši na istok, Mojsije vide bezbrojno mnoštvo svetih svetlonosnih anđela koji su se takođe pripremali za borbu. I sveti Isidor reče Mojsiju: Oni što su na zapadu podižu borbu na svece Božje, a oni što su na istoku šalju se od Gospoda u pomoć dobrim podvižnicima. Gledaj, mnogo je više onih koji nam pomažu od onih koji ustaju na nas.
  Okrepljen takvim viđenjem i starčevim rečima, Mojsije se vrati u svoju keliju, i ponovo stade upražnjavati svoje uobičajene trudove sa pošćenjem i molitvama. Međutim napadi ga i dalje ne ostavljahu, naročito mu vrag mnogo muka zadavaše u snu preko sablažljivih privida. Zato on ustade i ode k drugome svetome starcu, veoma iskusnome, i upita ga: Šta da radim, avo, jer mi snovi pomračuju um, raspaljujući telo, naslađujući strast i pobuđujući me prividima na raniji grehovni način života? - Starac mu odgovori: Ti zato patiš od te odvratne muke što ne čuvaš um svoj od sladostrasnih sanjarenja. Uradi ovo što ti preporučujem: odaj se bdeniju, i postepeno se navikavaj na njega, i moli se bodro, pa ćeš se izbaviti od te muke.
  Dobivši ovakav dobri savet od iskusnog svetog nastavnika, Mojsije se vrati u keliju, i stade se obučavati svunoćnom bdeniju: on po svu noć stajaše usred kelije, ne preklanjajući kolena u molitvi, da bi izbegao dremanje, nego se moljaše stojeći pravo i ne sklapajući oči. I u takvom mučnom podvigu prepodobni provede šest godina; ali se ni na taj način ne mogaše izbaviti od telesne požude koja vojevaše protiv duha, pošto Bog beše tako dopustio, da bi prepodobni, bivši prekaljen kao zlato u topionici, dobio preslavni venac života sa ostalim stradalcima.
  Nakon izvesnog vremena hrabri podvižnik izmisli nov teški podvig: izlažaše noću iz kelije svoje, obilažaše otšelničke kelije pustinjskih staraca, uzimaše prazne krčage ispred njihovih kelija, a da to oni nisu znali, i donošaše im vodu iz daleka. Jer nekim starcima kelije behu udaljene od vode dva potrkališta, a nekima tri, četiri pa i više; neki pak od njih behu već tako stari, da nisu bili u stanju donositi sebi vodu; ovima Mojsije svake noći punjaše krčage vodom. Ovakav podvig prepodobnog Mojsija beše mrzak đavolu. Po popuštenju Božjem đavo priredi svetome Mojsiju ovaku neprijatnost: Jedne noći, kada se ovaj blaženi trudoljubac beše sagao u studenac sa krčagom nekoga starca da zahvati vodu, silno ga udari đavo po leđima velikom motkom, te starac pade onesvešćen i ležaše kao mrtav.
  Kada svanu, na studenac dođoše monasi po vodu i nađoše Mojsija gde polumrtav leži. Oni onda odoše i obavestiše o tome velikog skitskog avu Isidora; on ode sa bratijom, uze Mojsija i donese k crkvi. I bi Mojsije kao raslabljen, i toliko bolovaše, da jedva ozdravi telom posle godinu dana. Onda mu ava Isidor reče: Brate Mojsije, prestani već da se preko mere boriš sa besima, jer i u toj hrabrosti treba čuvati meru. - Na to nepobedivi vojnik Hristov odgovori: Neću prestati boriti se dok me ne ostave gadne sanjarije u snu. - Tada mu ava Isidor reče: U ime Gospoda našega Isusa Hrista, evo ovog časa te ostaviše te telesne požude, i od sada ćeš biti na miru; pristupi dakle slobodno i pričesti se Božanskim Tajnama Tela i Krvi Hristove. No ovo znaj, da takva teška telesna borba bi popuštena na tebe radi toga, da se ti ne bi pogordio u umu svome kako si tobož svojim pošćenjima i podvizima savladao strasti, i da, pogordivši se, ne bi propao.
  Čuvši ovo, Mojsije se pričesti Božanskim Tajnama, ode u svoju keliju, i podvizavaše se na miru od ranijih telesnih borbi, provodeći strog isposnički život u pobožnom i molitvenom tihovanju. A posle nekoliko meseci Mojsije bi upitan, da li ga uznemiravaju strasti. On odgovori: "Otkako mi služitelj Hristov Isidor očita molitvu, više ne patim od telesne požude".
   
 3. Волим
  Toma got a reaction from Cremonese in Блаженства у савременом контексту - ЖРУ као вероучитељ   
  Ajd ja dokon da kao nabacam pitanja kojim bi mogli biti 'napadnuti' tinejdžeri....
  (Ovo je samo vatromet ideja, ako me razumete.)

  1) Blaženi su siromašni duhom, jer je njihovo carstvo nebesko.
  Koji 'duhovi' postoje danas? (tipa 'potrošački duh', 'snobovski duh', 'duh ogovaranja', 'duh materijalizma'....)
  Imaš li nešto od ovoga u sebi (ne moraš reći na glas šta)? Ima li šanse da to što imaš
  u sebi i što ti se (eventualno) ne svidja - odjednom (ili postepeno) prestaneš da imaš?
  Ako ne sam od sebe, kako - uz čiju pomoć - bi se možda i uspeo osloboditi te 'bede'?

  2) Blaženi su žalosni, jer će se oni utešiti.
  Kakve sve žalosti misliš da postoje, za kime/čime sve ljudi žale?
  Šta je od tih žalosti - baš vredno žaljenja?
  Iz neke perspektive dugovečnosti, za čime od svega toga stvarno treba žaliti?
  Čime ili uz pomoć koga se može naći uteha u tim, ozbiljnim žalostima?

  3) Blaženi su krotki, jer će oni naslediti zemlju.
  Kako bi ti definisao 'krotost'? Šta bi joj bila suprotnost?
  U kojim kontekstima bi se krotost moga smatrati manom a u kojim vrlinom?
  Imaš li neku odredjenu osobu za koju misliš da je dobar primer mudre krotosti?

  4) Blaženi su gladni i žedni pravednosti, jer će se oni nasititi.
  .........................

  (Aj sad malo vi!)
 4. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from Огњен in Sola Scriptura – у празноумљу своме (Еф. 4:17) – Православно преиспитивање протестантског учења – Протојереј Џон Витерфорд   
  Mi u Crkvi ne ispovedamo da se spasavamo po Božijoj milosti.
   
  Milošću Svojom Bog nam oprašta (i čisti nas od) greha,
  ako ih ispovedamo - po rečima Apostola Gospodnjeg Jovana,
  a spasenje - a to je blagodatni dar! 
   
  Razliku izmedju milosti koju potenciraš i blagodati
  koju si nehotice zaboravio možeš, Bogu hvala,
  videti u najlepšem Crkvenom spisu - Svetom Pismu Novog Zaveta,
  u prvoj poslanici Apostola Pavla episkopu Timoteju, 1. 12-14.
  PS. Možda bi bilo najpoštenije reći da nas Gospod Bog spasava
  blagodaću Svojom a na osnovu Svoje Ljubavi i naše delotvorne vere.
  Ali... Ovo je samo neka moja pobožna emocija, ne zameri.
 5. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from Огњен in Sola Scriptura – у празноумљу своме (Еф. 4:17) – Православно преиспитивање протестантског учења – Протојереј Џон Витерфорд   
  Ako bih svesno pristao da Sveto Pismo bude moj apsolutni autoritet,
  onda bojim se da nebih dogurao dalje od idolopoklonstva.
  Jer i dalje bih ja odlučio kada bih čitao i ja bih odabrao koje
  poglavlje (poslanicu, knjigu) bih čitao i ja bih iskreno i dugo
  razmišljao o pročitanom i ja bih donosio zaključke za koje
  bih ja verovao da su meni odgovor na moje molitve i ja bih to onda
  kako ja želim i kome ja želim citirao i ja bih....

  Ali ako bih svesno pristao da Crkva (a Hristos govori o Crkvi,
  kao o tajni i telu Svome, ne i o nastanku spisa koje treba čitati),
  elem da Crkva bude moj autoritet onda sam ja u poslušanju
  koje me dovodi do krotosti i smirenosti (smernosti).
   
  Ja ovo iz iskustva pišem...
 6. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from Благовесник in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Negde pročitah da reč "anatema" izvorno znači "druga tema" (kao što su "anabaptisti" oni koji (se) po drugi put krštavaju).

  Što će reći, "prva tema" naših molitava Bogu je Crkva, Hristova nevesta, a druga su .. .pa svi ostali,
  od onih koji "od nas izadjoše, ali ne behu od nas; jer da behu od nas, ostali bi sa nama;
  nego je trebalo da se pokažu da nisu svi od nas", pa do onih koji barem za sada "nisu od nas"
 7. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from Bokisd in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Bio sam u Hrvatkskoj pre 2 nedelje, na "produženom" vikendu sa mojim SFRJ prijateljima.
  Tamo su osim njih bili i meni nepoznati ljudi. A medju njima jedan Slavonac, koji kad je čuo
  da sam pravoslavni vernik, zamolio mog prijatelja da mu upriliči kratak sastanak sa mnom.
  Te mi popričasmo. Zanimalo ga je kako bi on mogao da predje u Pravoslavlje.
  Tja... za tih 15-tak minuta koliko sam imao "fore" valjda sam mu dobro rekao.
  Njemu je koliko vidim bilo bitno da li će ostati Hrvat ako postane pravoslavni vernik.
  I svidelo mu se da urodjena nacionalnost se ne "okončava" činom krštenja.
   
 8. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from kopitar in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Дела Апостолска 21,17-26:

  А кад смо дошли у Јерусалим, браћа нас примише радосно.
  Сутрадан Павле с нама посети Јакова, а све старешине су биле присутне.
  И пошто их поздрави, причаше им у појединостима све што је Бог његовом службом учинио многобошцима.
  А кад су то саслушали, слављаху Бога и рекоше му: видиш, брате, колико хиљада верних има међу Јудејима,
  и сви ревнују за закон; а о теби су обавештени да све Јудеје, који су међу многобошцима,
  учиш и отпађујеш од Мојсија говорећи им да не обрезују своју децу и да не живе по својим обичајима.
  Шта ћемо, дакле, сад? Свакако ће чути да си дошао.
  Стога учини ово што ти кажемо: имамо четири човека који су се заветовали; узми их,
  подвргни се очишћењу с њима заједно и плати за њих да ошишају главе,
  па ће сви дознати да нема ништа од онога што су чули за тебе, него да и сам живиш држећи се закона.

  А за многобошце који су примили веру одлучили смо и поручили да се чувају од меса жртвованог идолима, и од крви, и од удављеног, и од блуда.
  Тада Павле узе те људе, па следећег дана очишћен с њима заједно уђе у храм објављујући да су се навршили дани очишћења,
  - док је за сваког од њих жртва била принета.

  1. Коринћанима 15, 29: (Мада верујем да је добро да се погледају и претходни стихови)

  Уосталом шта ће радити они који се крштавају за мртве?
  Ако мртви уопште не васкрсавају, зашто се још крштавају за њих?
 9. Волим
  Toma got a reaction from ΙΧΘΥϹ in Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  I meni se tako čini. Jer ni jedni ni drugi ne praktikuju krštavanje za mrtve ili ritulano očišćenje + šišanje, premda se ovo nalazi zapisano kod sv. Luke i sv. Pavla.
 10. Волим
  Toma got a reaction from Aleksandra_A in "Ако со обљутави, чиме ће се осолити" или о личној и друштвеној одговорности нас хришћана   
  Gordost u meni prepoznaje gordost u tebi, brate.
   
  To što nisi napisao ničije ime (i prezime) samo znači 
  da to nisi napisao ali ne i da njihova imena nemaš u srcu i na pameti.
   
  Povremeno uradim baš onaj 'lek' koji i tebi ponudih - molitva
  Bogu Svemogućem za bližnje i znaš šta - prijatno se iznenadim
  ishodom koji od Boga dolazi! Pomozi, brate, pomozi!
  Dade ti Bog da vidiš tudje bruke, prizovi Ga da ih izleči.
   
  A to što ne mislim (niti osećam) da sam iole bolji od tebe,
  to je zbog prve rečenice - i dalje mislim i osećam svoju gordost.
  Da mi nije mene ... svetitelj bih bio....
 11. Волим
  Toma got a reaction from Aleksandra_A in "Ако со обљутави, чиме ће се осолити" или о личној и друштвеној одговорности нас хришћана   
  Прескочи по неки оброк и помоли се Богу за те које називаш ...
  падавичарима и лешевима, и - изненадићеш се шта 
  ће Господ Бог да уради и са њима и са тобом!
 12. Волим
  Toma got a reaction from Aleksandra_A in Сумњам да моја ћерка има дечка   
  Бог ти добро дао!

  Оно што је најважније јесте однос између вас две и релевантне информације 
  на тему "љубав", "забаљање", "секс".....

  Пошто је однос између било које две особе уникатан, не знам како
  да те посаветујем да ваш однос подигнете на виши ниво, продубите, освежите....

  Можда да подлеиш са њом своје недоумице, надања, страхове ... када си ти почела
  да се забављаш са својим првим дечком (а садашњим супругом)...
  Шта би урадила другачије да можеш...? Тако нешто ... Не знам....

  Можеш јој слободно рећи да поуздано знаш да младићи њених година
  под речју љубав подразумевају секс. И тачка! И да им је телесни изглед девојака
  тотална преокупација а да тек у каснијим годинама карактер девојке полако
  почне да постаје битан.

  Оно што поуздано знам а кроз речи моје ћерке јесте да девојчице од 15, 16 година
  не морају знати да постоје сексуално преносиве болести (СТД) макар изшле у средњу
  школу медицинског смера. Њој су се смејале "колегинице" (кад им је поменула СТД):
  "Ви побожни сте стварно тотално заостали". Премда, да не грешим душу, сутрадан
  јој је пришла једна и шапнула да је мало истраживала на интернету и шокирала се
  колико тих болести има, што је опет доказ да нам ваља радити на информисању ближњих
  макар нам се смејали у лице....
  А да не помињемо мноштво примера малолетниче нежељене трудноће....
 13. Волим
  Toma got a reaction from Aleksandra_A in Кад трпети а кад не?   
  Kakve sve misli, osećanja, molitve i dela nisam upućivao ka Bogu Jedinome,
  a On.... Strpljiv kakav Jeste, trpi me i trudi Se oko mene....

  I tako, ne prodje ni 20 godina a vidim da sam strpljiviji i trpeljiviji
  prema bližnjima, nego na početku veroispovedanja.
  Daleko sam od cilja ali - znam Ga! I On mene zna!
 14. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from obi-wan in Шиптари купују југ Србије   
  Био ономад у Прешеву. Пословно. Ескивирао састанак и шетао по месту.
  Видим таблу и на њој "Продајем кућу и ... пар ари плаца". И број мобилног тел.
  Ценим, србин је, ћирилицом написано. И ценим да табла стоји ... дуго већ.
  Недалеко одатле поред друге куће табла и на њој нешто на албанском.
  И број мобилног. Не знам тај језик али ценим да је оглас за продају куће.
  Види се да у њој нико не живи. И то дуго....
 15. Волим
  Toma got a reaction from RYLAH in Шиптари купују југ Србије   
  Био ономад у Прешеву. Пословно. Ескивирао састанак и шетао по месту.
  Видим таблу и на њој "Продајем кућу и ... пар ари плаца". И број мобилног тел.
  Ценим, србин је, ћирилицом написано. И ценим да табла стоји ... дуго већ.
  Недалеко одатле поред друге куће табла и на њој нешто на албанском.
  И број мобилног. Не знам тај језик али ценим да је оглас за продају куће.
  Види се да у њој нико не живи. И то дуго....
 16. Волим
  Toma got a reaction from Ђорђе Р in Шиптари купују југ Србије   
  Био ономад у Прешеву. Пословно. Ескивирао састанак и шетао по месту.
  Видим таблу и на њој "Продајем кућу и ... пар ари плаца". И број мобилног тел.
  Ценим, србин је, ћирилицом написано. И ценим да табла стоји ... дуго већ.
  Недалеко одатле поред друге куће табла и на њој нешто на албанском.
  И број мобилног. Не знам тај језик али ценим да је оглас за продају куће.
  Види се да у њој нико не живи. И то дуго....
 17. Волим
  Toma got a reaction from Aleksandra_A in Bozija volja za moj zivot   
  Kratko rečeno - ako si bezgrešan sve će biti 'rajski'.
  Istina je to - meni, da mi nije mene, ja bih bio .... svetitelj!
 18. Оплаках :))
  Toma got a reaction from Lavandica in На који селебрити личите? :D   
 19. Хахаха
  Toma got a reaction from obi-wan in На који селебрити личите? :D   
 20. Волим
  Toma got a reaction from Рапсоди in Бoжија чуда у нашем животу   
  Bilo je to pre 10-tak godina, na brdovitom Pašinom brdu!
  Nedelja sabajle, vozim se na Liturgiju i pomislim: "Eto, žena me ostavila i odvela
  dve najvoljenije osobe, sebe i ćerku, a ja i dalje idem na Liturgiju ... Čemu sve ovo?"

  Kad nasred puta, leži neka mrtva ptičurina. Kandže uvis podignute. Crna ko noć! I ja mahinalno
  pomerim volan ulevo, da mi ona "prodje" izmedju točkova, prekrstim se i počnem sa molitvom:
  "Bože, spasi duše upokojene..." i u sekundi, shvatim da se za nesuvislo živinče molim ko za čoveka!
  U sledećoj sekundi pomislim: "Jaku ti "teologiju" furaš, moj Tomo!"

  Pogledam u retrovizor, a iza mene ptica skoči, zaleprša krilima i odlete!
  .......
  Eto, (i) zato idem na Liturgiju!
 21. Волим
  Toma got a reaction from Марина Савковић in Бoжија чуда у нашем животу   
  Bilo je to pre 10-tak godina, na brdovitom Pašinom brdu!
  Nedelja sabajle, vozim se na Liturgiju i pomislim: "Eto, žena me ostavila i odvela
  dve najvoljenije osobe, sebe i ćerku, a ja i dalje idem na Liturgiju ... Čemu sve ovo?"

  Kad nasred puta, leži neka mrtva ptičurina. Kandže uvis podignute. Crna ko noć! I ja mahinalno
  pomerim volan ulevo, da mi ona "prodje" izmedju točkova, prekrstim se i počnem sa molitvom:
  "Bože, spasi duše upokojene..." i u sekundi, shvatim da se za nesuvislo živinče molim ko za čoveka!
  U sledećoj sekundi pomislim: "Jaku ti "teologiju" furaš, moj Tomo!"

  Pogledam u retrovizor, a iza mene ptica skoči, zaleprša krilima i odlete!
  .......
  Eto, (i) zato idem na Liturgiju!
 22. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from dragisa in Sekularni život i vera   
  Sočinjenija Hristocentrična koja činiš - ne prestaj. Mnogi su i manjim "žrtvama" ugodili Bogu, tj. 
  postali bliskiji sa Njime, zadovoljniji i nadasve zahvalniji Njemu.

  Čitaj Sveto Pismo Novog Zaveta svaki dan. Sa razmišljanjem, sa molitvom, i to tako da uveče znaš
  šta su ujutru pročitao. Koristi i tumačenja svetih otaca Crkve, i odustaj od svoga mišljenja usvajajući njihovo,
  premda će ti um i razum "govoriti" da su arhaična, nedostatna, out of date.... Lažu te tvoja rodjena osećanja!

  Gordost u meni prepoznaje gordost u tebi.

  Liturgijska zajednica u kojoj si, verovatno nije "po tvojoj meri" ali s obzirom da je Bog - Gospodar nad okolnostima,
  dobro ti je ovde biti. Povremeno ćeš i dobiti šta ti je srcu dragu a sporadično ćeš drugima dati ono što je
  tebi od Boga dato. To se zove "služenje" i niko ga ne voli. Smara nas. A to nas uvodi u Raj jer time ličimo na Hrista Spasa.
  Imaš Jevandjeosku parabolu o semenu i 4 vrste tla na koje je palo. Seme je uvek isto, životonosno, kvalitet zemljišta ... varira.
  Kao i direktno sledstvene konsekvence susreta to dvoje. Definiši samog sebe kroz tu prizmu, i sam sebi iskreno reci koja si ti
  kakvoća tla u ovom trenutku a koja bi želeo biti. I onda... radi na sebi (tačnije - nastavi sa radom, vidim da su "radovi u toku"),
  i ... Bog će te iznenaditi Samim Sobom!
 23. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from Предраг М in Бoжија чуда у нашем животу   
  Bilo je to pre 10-tak godina, na brdovitom Pašinom brdu!
  Nedelja sabajle, vozim se na Liturgiju i pomislim: "Eto, žena me ostavila i odvela
  dve najvoljenije osobe, sebe i ćerku, a ja i dalje idem na Liturgiju ... Čemu sve ovo?"

  Kad nasred puta, leži neka mrtva ptičurina. Kandže uvis podignute. Crna ko noć! I ja mahinalno
  pomerim volan ulevo, da mi ona "prodje" izmedju točkova, prekrstim se i počnem sa molitvom:
  "Bože, spasi duše upokojene..." i u sekundi, shvatim da se za nesuvislo živinče molim ko za čoveka!
  U sledećoj sekundi pomislim: "Jaku ti "teologiju" furaš, moj Tomo!"

  Pogledam u retrovizor, a iza mene ptica skoči, zaleprša krilima i odlete!
  .......
  Eto, (i) zato idem na Liturgiju!
 24. Свиђа ми се
  Toma got a reaction from sanja84 in Zašto biti pravoslavan?   
  Šta je suprotno od "pravoslavan"? 
  "Krivoslavan"?

 25. Волим
  Toma got a reaction from Milica Bajic in Бoжија чуда у нашем животу   
  Bilo je to pre 10-tak godina, na brdovitom Pašinom brdu!
  Nedelja sabajle, vozim se na Liturgiju i pomislim: "Eto, žena me ostavila i odvela
  dve najvoljenije osobe, sebe i ćerku, a ja i dalje idem na Liturgiju ... Čemu sve ovo?"

  Kad nasred puta, leži neka mrtva ptičurina. Kandže uvis podignute. Crna ko noć! I ja mahinalno
  pomerim volan ulevo, da mi ona "prodje" izmedju točkova, prekrstim se i počnem sa molitvom:
  "Bože, spasi duše upokojene..." i u sekundi, shvatim da se za nesuvislo živinče molim ko za čoveka!
  U sledećoj sekundi pomislim: "Jaku ti "teologiju" furaš, moj Tomo!"

  Pogledam u retrovizor, a iza mene ptica skoči, zaleprša krilima i odlete!
  .......
  Eto, (i) zato idem na Liturgiju!
×
×
 • Креирај ново...