Jump to content

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1395
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Toma

 1. Надам се у Господа да ће ова 2 постављења бити на спасење о. Зорана. У заједници оба "амбијента" Духом Светим вођени људи умеју бенефицирати и расти у Богопознању, а потом и (по)служити ближњима
 2. Читао сам да, осим мотива сумње код светог Јована Крститеља, могућ је и мотив да оно што он зна, његови ученици сазнају и спознају. А да је Апостол Јуда забрљао, забрљао је тотално. (Јадна му мајка.) И апослутно се слажем са тобом - Исус Христос није био "очекивани Месија", него надасве Неочекиван. Наук нама данас - са Њиме се доживљава неочекивано, и проживљава и више него што Му се молимо.
 3. Setih se Berdjajeva: Kod Bokača ima jedna priča o Jevrejinu koga je njegov prijatelj hrišćanin pokušao da preobrati u hrišćanstvo. Jevrejin, koji se priklonio prihvatanju hrišćanstva, poželeo je da pre konačne odluke otputuje u Rim gde bi, posmatrajući ponašanje pape i kardinala, shvatio život ljudi koji su vredni glave Crkve. Hrišćanin se, preobraćajući Jevrejina u hrišćanstvo, uplašio da njegovo celokupno zalatanje ne prođe uzaludno jer će Jevrejin, kada uvidi svu izopačenost potpuno ostvarenu u Rimu, na kraju izgubiti svaku želju za krštenjem. Jevrejin je otputovao u Rim i spoznao licemerje, obeščašćivanje, razvrat, proždrljivost, koristoljublje - koji su u to vreme gospodarili papskim dvorom, centrom rimske duhovnosti. Kao rezultat takvog ispitivanja usledilo je iznenađenje. Kada se Jevrejin vratio njegov prijatelj hrišćanin ga je strahom ispitivao o utiscima iz Rima. Međutim, dobio je odgovor koji je bio neočekivan i veoma smislen: ako se hrišćanska vera mogla održati i pored izopačenosti i podlosti, koje je on sagledao u Rimu, to potvrđuje da hrišćanstvo zaista jeste jedina istinska vera, jer se, bez obzira na sve nečistote, učvrstila i rasprostanila! I Jevrejin je postao hrišćanin.
 4. Toma

  Мисао дана...

  "Паметан пише а будала памти". Ал' кад паметан изгуби папирић, онде код будале да га пита.
 5. Добро си написала. Нечија реакција на "недоброту" учињену према њему може бити "по закону" или "по милости". Толико смо од Бога вољени да Он многомилостиво реагује на нас.
 6. Отвориш подебљи кувар, и читајући шта тамо пишеш, одлучиш да 1. Врелом водом "залијеш" комшију, 2. виљушком избодеш мачку а 3. ножем - пса! Јер, сво троје (вода, виљушка, нож) се помиње у кувару! А све си лепо прочитао на "интелектуално релевантан начин"!
 7. Beograđanin je pre pet meseci dobio drugu dozu vakcine: Sad je opet uradio ANTITELA i evo šta kažu rezultati WWW.BLIC.RS Treća doza vakcine protiv korone poslednjih dana jedna je od glavnih tema u Srbiji. Ko će je primiti? Kada? Istu kao prve dve doze ili neku drugu? I kada uopšte ističe efikasnost vakcina koje su mnogi od nas...
 8. Nisam medicinski visoko obrazovana osoba, samo razmišljam na glas.... "Zakačio" sam ovu boleščinu, odležao svoje (ovo zbuči ko robija! ), testirao se i po tom testu imao privremena (IgM) anti-tela. Nije mi bilo potrebno da se kasnije re-testiram, te i nisam. Moguće je da sam potonja "dugotrajnija" IgG anti-tela imao i da su "isparila". Otišao sam da dam krvnu plazmu, ko velim "daj da nekom pomognem", sve bilo OK ali nisam imao dovoljno "debele" vene za tu rabotu. Te ja samo dadoh krv (kad sam već nameračio tog dana da nešto pametno uradim. Za promenu.). Kažu da ono što moje telo nije moglo prirodno da odradi (stekne imunitet) da se to nudi vakcinama koje su "na izvol'te" na tržištu. Neke je dovoljno primiti jednom a neke dva puta (ako ne i tri puta). OK mi je to, istraživanja su u toku. Znaćemo bolje kad se s time završi. Ali šta da radim do tada? (Ovo je iskreno pitanje.) Svestan sam da samom vakcinacijom (i re-vakcinacijom) ja neću biti bezbedan. Imam brata i imam prijatelja koji su "fasovali" viruse posle vakcinacije i re-vakcinacije. Svestan sam da ne vakcinisan mogu biti ponovo zaražen. Iščitao sam informacije o procentima zaštite koje pojedine vakcine nude. Nisam lakoveran al aj kao da su objavili istinu. Svi su sada preko 90%. Da li da sačekam do jeseni i da vidim na "rang listi" ko nudi najjaču zaštitu pa da onda i ja udjem u tu "priču" ili ... šta?
 9. Данас се чита ово из књиге пророка Исаије, а можда је у вези са темом (темама): Године које умре цар Озија видех Господа где седи на престолу високом и издигнутом, и скут Му испуњаваше цркву. Серафими стајаху више Њега, сваки их имаше шест крила: двема заклањаше лице своје и двема заклањаше ноге своје, а двема летеше. И викаху један другом говорећи: "Свет, свет, свет је Господ над војскама; пуна је сва земља славе Његове." И задрмаше се прагови на вратима од гласа којим викаху, и дом се напуни дима. И рекох: "Јао мени! Погибох, јер сам човек нечистих усана, и живим усред народа нечистих усана, јер Цара Господа над војскама видех својим очима." А један од серафима долете к мени држећи у руци жив угљен, који узе с олтара клештима, И дотаче се уста мојих, и рече: "Ево, ово се дотаче уста твојих, и безакоње твоје узе се, и грех твој очисти се." Потом чух глас Господњи где рече: "Кога ћу послати? И ко ће нам ићи?" А ја рекох: "Ево мене, пошаљи мене." А Он рече: "Иди, и реци том народу: Слушајте али нећете разумети, гледајте али нећете познати. Учини да одебља срце том народу и уши да им отежају, и очи им затвори, да не виде очима својим и ушима својим да не чују и срцем својим да не разумеју и не обрате се и не исцеле." А ја рекох: "Докле, Господе?" А Он рече: "Докле не опусте градови да буду без становника и куће да буду без људи, и земља докле сасвим не опусти, И докле Господ оправи далеко људе и буде сама пустош у земљи. Али ће још бити у њој десетина, па ће се и она затрти; али као храст или брест, којима и кад збаце лишће остаје стабло, тако ће свето семе бити њено стабло."
 10. Сад приметих да на тему "владика Порфирије - нови патријарх" ми пишемо о владици Јовану Ћулибрку. Ај кад сам докон, да наставим (док нас модератори с правом не блокирају)! Елем, приметих да у наведеној реченици, владика Јован прво пише да су два политичара посетила Јасеновац, два председника Израела, на које "надовезује", можда политички гледано - "цариградског патријарха, (као) другог човека хришћанства". Ако је тако, да ли се мисли да је Римски папа "привремено-политички" гледано - први човек Хришћанства? И ако је тако, треба ли преосвећеног Цариградског патријарха "спуштати" само на ниво "дежурних" политичара?
 11. Ми, Црквени "инсајдери", смо мишљење о патријарху Порфирију формирали још док је био "обичан" владика. Сада, одабиром његових дела и/или изговорених (записаних) речи, ми то мишљење само учвршћујемо. А то мишљење је наш "суд" (о) њему.
 12. Коментар са Б92: У холиблуду, геноцид је категорија резервисана само за филмове о јеврејима.
 13. Један од многих проблема са овим вирусом јесте и тај што је он код многих и по многим параметрима - непознаница. Још увек је тако. (Можда је и то доказ о његовом вештачком настанку, не знам.) Он, премда изврстан лекар и ауторитет за мене по овом питању, своје речи базира на искуству са многим пацијентима, али и он сам нас је научио оно што горе написах: "нема правила. Свако од заражених пролази кроз ову гадост на свој начин". (Не замерите што самога себе цитирам као да сам ... "неко и нешто".) Зато сам ја урадио тест на Торлаку.
 14. Приликом отпуста, начелник клинике нам је дао пар савета. И рекао је "2 недеље мировања и кућне терапије а после тога - ви више нисте "опасни" за околину али околина јесте за вас, јер је вама имуносистем слаб још неке 2 недеље". Елем, ја сам самоиницијативно после 10 дана кућне терапије урадио тест на Торлаку, и имам потврду да сам "негативац". ("Имам луд да сам папир"! )
 15. Прво "правило" које сам научио у болници (КБЦ Б. Коса, Ковид одељење) јесте да - нема правила. Свако од заражених пролази кроз ову гадост на свој начин.
 16. Да ли ми који смо прележали Корону, имамо отпусну листу из болнице (и имамо потврду да смо "негативни" као и потврду да имамо анти-тела на Корону), да ли ми смемо долазити у Цркву, да учествујемо у Божанственој Литургији и да се причешћујемо се Христовим тајнама? И да ли нас сме бити и више од 5 у истом светом Црквеном простору?
 17. Има истине у твојим речима. Била је изложба са цртежом бебе у чију лобању је забодена секира. Crtež BEBE SA SEKIROM U GLAVI zapalio je društvene mreže, šta se krije iza slike nad kojom se ZGRAŽAVAJU WWW.BLIC.RS Društvene mreže gore od kako je jedan crtež sa izložbe andergraund stripa u zemunskoj galeriji "Stara kapetanija" postao viralan.
 18. Napisao Goran Šarić Gledanje u magarca je umjetnost, beba sa sjekirom u glavi originalnost, a srpski manastiri na Kosovu albanska kultura!? Šta se to dešava u Srbiji pitaju se N1, Danas i slični baštinici Gebelsovih propagandnih tehnika. U klasičnoj zamjeni teza, oni izvještavaju kako je javnost uznemirena uništavanjem izložbe sa zaklanim bebama u Zemunu i protestima protiv Mirdite. Koja je to javnost? Ona malograđanska iz kruga dvojke? Ona autošovinistička sa filozofskog fakulteta u Beogradu? Svi oni zajedno, kad stanu na to Soroševo svinjsko korito sa kojeg se napajuju ne čine ni nekoliko procenata u srpskom društvu. Tiha, ali aposlutna većina zgrožena je mirditom i izložbom u Zemunu, a ne građanima koji su te skaradne manifestacije pokušali prekinuti. Neka mi neko objasni šta je umjetnost u slici tek rođene bebe zaklane sjekirom? Šta je umjetnost u gledanju magarca u oči? Šta je umjetnost u prikazima Isusa kao transeksualca? Kad misliš da ne može gore, Marina i njeno magare na račun građana Srbije i Isus obučen kao žena, evo njih sa zaklanim bebama. Kako nikom iz tih centara za dekontaminacije (jer kad je neko kontaminiran svuda vidi kontaminaciju) njih nije palo na pamet da organizira izložbu o nečem normalnom?! O simbolici ikone žene pod krilima dvoglavog orla iz crkve Svetog Đorđa u Seča Reci i krune koja se u pravoslavnoj crkvi stavlja mladencima na glavu. Ili o renesansi u državi despota Stefana Viskog, Deliblatskoj peščari, jedinoj Sahari Europe, Radan planini sa preko 100 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta... Umjetnost nije provociranje, isprdavanje, majmuniranje. Umjetnost je uz duhovnost najplemenitija komponenta ljudske duše. Kad čovjek gleda Taj Mahal, može i danas, 5 vjekova kasnije, doživjeti ljubav i bol mogulskog vladara prema svojoj prerano preminuloj ženi. To je umjetnost, to je duša. A ne Marina i njeno magare. Koliko je truda bilo potrebno da se sagradi veličanstveni Agkor Vat u Kamodži, a koliko da se nacrta zaklana beba i dovuče magarac? Svaki magarac može gledati u magarca, ali samo najveći geniji mogu nacrtati Vitruvijevog čovjeka i sve njegove proporcije. Zašto Albanci ne prisvajaju gledanje u magarca, kad je to tako "suptilna umjetnost", nego "primitivne" Dečane i Bogorodicu Ljevišku? Oni kojima je umjetnost beba sa sjekirom u glavi, njima je i mirdita umjetnička manifestacija. Onima koji se dive gledanju u magarca, njima nije problem da manastire i ikone predaju Albancima. U ta davna vremena kilogram vizantijskog plavog vrijedio je više od kile zlata. A kolike su crkve na Kosovu njime oslikane? Bijaše to vapaj duše naroda koji nije žalio ni novca, ni truda, ni krvi radi svog zavjeta sa Bogom. Kosovskog zavjeta. "On će biti naš Bog, a mi ćemo biti Njegov narod!" https://www.facebook.com/profile.php?id=100015724959291
 19. Као ћале ове лепотице и као таст овог шмекера, могу вам рећи да су се "нашли" боље него што сам маштао док сам се Богу молио за њу претходних 25 година, 1 месец и 18 дана! Али ... ко то још броји?!
 20. Још једно данашње читање. Св. Владика Николај РАСУЂИВАЊЕ Сваки је светитељ близу онога места где се у помоћ призива или где се празнује и прославља светиња његова. Они који су видовити виде их; они који нису видовити нека верују, и видеће их у своје време. Св. Козма Зографски још као млад монах беше видовит. Једном о Благовештењу беше он дошао са још неким монасима у ман. Ватопед на славу. Па и за време службе у цркви као и за време обеда у трпезарији виде Козма једну жену царске красоте и величанства, како самовласно све распоређује, упућује, а и сама услужује. И не само да је виде тренутно него је гледаше дуго времена како у цркви тако и трпезарији. Овим виђењем беше Козма смућен и запрепашћен, јер му не беше ни мало право што виде жену у манастиру Светогорском. Када исприча својим самонасима из Зографа виђење своје негодујући на приступ жена у Свету Гору, удивљени монаси му објаснише, да је то Царица Свете Горе, Пресвета Богородица. И смућено срце Козмино испуни се радошћу великом. – Толико је видовит био св. Козма, да је доцније као старац и отшелник из своје пећине видео душу игумана Хилендарског како узлазећи к небу мучи се да прође кроз митарства, истјазавана од демона. Посла Козма одмах некога да јави братији у Хилендар, да се моле Богу за душу игумана њиховог умрлог. То беше одмах после јутрење, тек што монаси са игуманом беху изашли из цркве. Чувши поруку Козмину, монаси се подсмехнуше говорећи, да њихов игуман тек што је отишао у своју келију да се спрема за литургију. Но кад уђоше у келију, нађоше игумана свога мртва.
 21. Из данашњег читања. Св. Теофан Затворник Ђаво Богочовеку приступа са искушењем (Лк.4,1-13). И од људи ко бива ослобођен од тога? Онај који врши вољу лукавог не трпи нападе, него само бива усмераван на све веће и веће зло. Чим, пак, човек почне да долази к себи и да помишља на нови живот по вољи Божијој, одмах се покреће сва војска сатанска: како који зна жури да расеје добре мисли и намере покајника. Ако не успеју да га од тога одврате, они се старају да ометају добро покајање и исповест. Ако, пак, ни у томе не успеју, труде се да посеју кукољ усред плодова покајања и напора у очишћењу срца. Не успеју ли да улију свој дух, покушавају да искриве добро. Одбијани у унутрашњости, нападају споља. И тако до краја живота. Чак ни умрети не дају у миру. И по смрти јуре за душом док не прође ваздушна пространства у којима лебде и имају своје јазбине. „О како је то неутешно и страшно!“ За верујуће, међутим, ту нема ничег страшног. Јер, над оним ко је богобојажљив они немају никакве силе, већ само галаме унаоколо. Трезвоумни молитвеник пушта стреле на њих, и они се држе далеко од њега, не смејући да му приступе. Јер, они се боје истинског пораза. Они у понечему успевају само због наших пропуста. Уколико ослабимо у пажњи, или дозволимо да се заведемо њиховим призрацима, они почињу да нас смелије узнемиравају. Ако се на време не опоменемо свог пропуста они нас опкољавају, а уколико се душа досети преваре – опет одскачу и из далека посматрају не би ли опет како пришли. Тако дакле, буди трезвоуман, бди, моли се, и непријатељ ти ништа неће моћи учинити.
 22. U gornjem desnom uglu imaš "ikonicu" za "Sveto Pismo", ili klikni ovde: Свето Писмо са преводима и упоредним местима | Поуке.орг POUKE.ORG
 23. Знам човека! Ноге на земљи - срце код Господа!
×
×
 • Креирај ново...