Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1349
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратиоца

О Toma

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан 02/29/1964

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  BG

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Дигресија дигресију иште! Премда Христос нама каже "... ако ко каже "будало" - заслужиће пакао огњени", Он ипак (некима) говори: "Будале и слепци, шта је веће, злато или храм који је осветио злато". Одавде ја црпим информацију да не вређам погрдним именима друге, али и да не користим баш сав речник који Господ мој користи. Или грешим? (ПС. Ако ћу некога и назвати "будалом" то ће бити овај шта га гледам свако јутро у огледалу, јер ме знам 100%) (ПСС. Само да подсетим да је и св. Апостол Павле за себе и себи сличне исповедио: "Ми смо будале Христа ради", али ... то је нека друга тема...)
 2. Tačno tako. Jedino Bog i ja znamo kada Mu se obraćam iskreno a kada samo "verglam" Psalme. Ili kada nešto govorim reda-radi a kada iz duše....
 3. Neki su preko forme došli do suštine, a neki su na suštinu samo dodali "formu". ........................................................ Šta nam valja činiti kada nekoga pitamo "Zašto ti kažeš _________________" i on/ona odgovori "Ma ja to samo onako, kao uzrečicu"?
 4. Toma

  Шале...вицеви...

  Kako je Crnogorac postao lenj? Pa uzeo Bosanac Crnogorca i rekao mu: "Sjedi bolan, da ti nešto objasnim....!"
 5. Sočinjenija Hristocentrična koja činiš - ne prestaj. Mnogi su i manjim "žrtvama" ugodili Bogu, tj. postali bliskiji sa Njime, zadovoljniji i nadasve zahvalniji Njemu. Čitaj Sveto Pismo Novog Zaveta svaki dan. Sa razmišljanjem, sa molitvom, i to tako da uveče znaš šta su ujutru pročitao. Koristi i tumačenja svetih otaca Crkve, i odustaj od svoga mišljenja usvajajući njihovo, premda će ti um i razum "govoriti" da su arhaična, nedostatna, out of date.... Lažu te tvoja rodjena osećanja! Gordost u meni prepoznaje gordost u tebi. Liturgijska zajednica u kojoj si, verovatno nije "po tvojoj meri" ali s obzirom da je Bog - Gospodar nad okolnostima, dobro ti je ovde biti. Povremeno ćeš i dobiti šta ti je srcu dragu a sporadično ćeš drugima dati ono što je tebi od Boga dato. To se zove "služenje" i niko ga ne voli. Smara nas. A to nas uvodi u Raj jer time ličimo na Hrista Spasa. Imaš Jevandjeosku parabolu o semenu i 4 vrste tla na koje je palo. Seme je uvek isto, životonosno, kvalitet zemljišta ... varira. Kao i direktno sledstvene konsekvence susreta to dvoje. Definiši samog sebe kroz tu prizmu, i sam sebi iskreno reci koja si ti kakvoća tla u ovom trenutku a koja bi želeo biti. I onda... radi na sebi (tačnije - nastavi sa radom, vidim da su "radovi u toku"), i ... Bog će te iznenaditi Samim Sobom!
 6. Bogu hvala za sve! Ako se ja počnem Bogu moliti za tebe, i danas doživim nekakve neprijatnosti - da li je to dvoje u uzročno-posredničnoj veui? Ne znam. Ono što znam jeste da me lepo baš briga da li imam ili nemam poteškoće, jer ceo ovaj život je moja "laka nevolja" i nadasve privremena aktivnost, a za tebe ću se Bogu pomoliti da od sada pa "do zauvek" sa Njime u zajedništvu budeš. Da te On Svojim blagodaću iznenadi i oduševi! Bogu hvala za sve!
 7. Нема замерке на ово што је примећено. И није тако свуда. Код мене се добровољни прилог скупља током сваке Литургије, стављањем новца на 2 таса. Ако се догоди нека потреба, нпр. током зиме је рачун за грејање храма (подно грејање) био замаман, народ је позван да остави прилог (ако има и ако жели) и ако жели да каже и своје име, да се запише. Та имена касније нису читана, и већина народа је рекла да не жели да им се име упише.
 8. Разумем шта пишеш, али понављам, треба "ући у мозак" Јевреја да би се схватило какву поруку они шаљу и примају користећи бројеве. Овом римо-католику као и свима нама "западњацима", за нас бројеви имају дефинитивну вредност (чик кад будеш куповао ципеле кажи продавцу: "Дајте ми оне ципеле број ... четрдесетак" ). Мада и ми умемо рећи: "Чуо сам ту песму милион пута" при томе желећи да кажемо да смо је чулу много, много пута... А што се тиче Антихриста, опет морамо да се вратимо на почетак, и да приметимо да су се они, антихристи, појављивали већ у првој Цркви и да су излазили из Цркве. (1. Посланица св. Јована, 2,18-19) "Децо, последњи је час, и као што сте чули да ће антихрист доћи, тако су се сад јавили многи антихристи; по томе познајемо да је последњи час. Од нас изиђоше, али не беху од нас; јер да од нас беху, остали би са нама; него требало је да се покажу да нису сви од нас." Такође морамо да се сетимо да је нама "антихрист" неко ко се ПРОТИВИ Христу и Цркви Његовој, а да су у првим вековима "антихристима" називани сви који су себе нудили УМЕСТО Христа.
 9. Није баш тако једноствано стећи доживљај бројева који су имали Јевреји, и то пре пар хиљада година. То да за њих бројеви на првом месту имају "неко друго" значење а не само нумеричко, то је још и лако појмити. (Мислим да се набољи показатељ може наћи код Христове реакције на тему "чудесног умножавања хлеба и риба, и број преосталих котарица са храном.) Број 3 се користи у Библији 467 пута. Слика је комплетност, мада у мањем степену од 7. А број 6 симболизује човека и људску слабост, зло Сотоне и испољавање греха. Те тако добијамо да број 666 симболизује "микс" комплетног зла: Сотоне, греха и (неких) људи.
 10. Toma

  Свакодневна читања

  "Готово све однесе стомак и сујета". Велика је ово истина и свако од нас који слави своју Славу или одлази у госте на Славу зна како то тамо уме да изгледа. "Рђава друштва кваре добар обичај", пише негде у Светом Писму. А неко је лепо рекао да је "лако извући Србина из кафане али да је тешко извући кафану из Србина". И шта ћемо сад? Хоћемо и урадити малу "духовну припрему" пред Славу, па се Богу помолити да Он Својом "атмосфером" походи госте и домаћине? И хоћемо ли изнети Пролог на славски сто да се из њега прочита оно што следује за тај дан? Ако то урадимо, нећемо бити једини ... има таквих међу нама, Богу хвала!
 11. Ako spojimo ovu, 10. Božiju sa Njegovom prvom "Ja sam Gospod Bog tvoj..." dobijemo da kad god poželimo nešto što je Njegovo i u Njegovom domenu, prekršili smo slobodu koju (već sada, nezasluženo) imamo u Hristu.
 12. Toma

  Gdje su nestali džentlmeni???

  Ma gledaj, nije da ti nisi u pravu nego sam nekako osetio da joj više treba maramica nego uteha. A opet, možda su me slagala moja rodjena osećanja, ne znam..... Nisam pametan... Prethodnih puta kada sam reagovao na tudje (a ženske) situacije, koristio sam jednu "foru" da ona ne pomisli: "Vidi matoru dijabolu, startuje me" - ne gledam je direktno u oči. Ono, pogledam ja u nju, a onda dok pričam ili dok ona priča više gledam u vis kao ... razmišljam. I dobro bude....
 13. Toma

  Gdje su nestali džentlmeni???

  Moj otac je bio džentlmen, pa pokušavam i ja.... Ali ovo što mi se dogodilo... Udjem u bus, idem na posao, "sabajle" (~pola 9), uzmem mobilni, čitam Psaltir...kad vidim predamnom na sedištu, devojka sedi i bezglasno plače! Šta ću, izvadim paket maramica i ćutke pružim joj. Ona se iznenadila, pokušala da se nasmeje, uzme jednu i ostatak mi pruži. Ja odmahnem rukom i okrenem se da izadjem. I izadjem jednu stanicu ranije nego što sam planirao. Da joj ne bude blam što sam svedok njene tuge. I zaboravim na to. Nekih 8,5 sati kasnije, idem kući s posla, udjem u bus, stojim i čitam u sebi Psalam (pokušavam da naučim što više Psalama, 'nako...) kad ugledam, na "simsu" prozora "čuču" paket papirnih maramica! Ušao sam u isti bus i stao na isto mesto! A 8,5 sati se paketić vozikao po Beogradu i niko ga nije uzeo! Sam me Bog ... Sobom iznenadio! Uzmem paketić i stavim u džep. Trebaće još nekome....
 14. Ако си помислио да сам оно написао иронично, погрешио си. Ја заиста мислим да си ти у праву и да сам ја погрешио. Не знам ... како да ти то напишем, а да ми верујеш.
×
×
 • Create New...