Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1340
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратиоца

О Toma

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан 02/29/1964

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  BG

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Toma

  Свакодневна читања

  "Готово све однесе стомак и сујета". Велика је ово истина и свако од нас који слави своју Славу или одлази у госте на Славу зна како то тамо уме да изгледа. "Рђава друштва кваре добар обичај", пише негде у Светом Писму. А неко је лепо рекао да је "лако извући Србина из кафане али да је тешко извући кафану из Србина". И шта ћемо сад? Хоћемо и урадити малу "духовну припрему" пред Славу, па се Богу помолити да Он Својом "атмосфером" походи госте и домаћине? И хоћемо ли изнети Пролог на славски сто да се из њега прочита оно што следује за тај дан? Ако то урадимо, нећемо бити једини ... има таквих међу нама, Богу хвала!
 2. Toma

  Не пожели ништа туђе...

  Ako spojimo ovu, 10. Božiju sa Njegovom prvom "Ja sam Gospod Bog tvoj..." dobijemo da kad god poželimo nešto što je Njegovo i u Njegovom domenu, prekršili smo slobodu koju (već sada, nezasluženo) imamo u Hristu.
 3. Toma

  Gdje su nestali džentlmeni???

  Ma gledaj, nije da ti nisi u pravu nego sam nekako osetio da joj više treba maramica nego uteha. A opet, možda su me slagala moja rodjena osećanja, ne znam..... Nisam pametan... Prethodnih puta kada sam reagovao na tudje (a ženske) situacije, koristio sam jednu "foru" da ona ne pomisli: "Vidi matoru dijabolu, startuje me" - ne gledam je direktno u oči. Ono, pogledam ja u nju, a onda dok pričam ili dok ona priča više gledam u vis kao ... razmišljam. I dobro bude....
 4. Toma

  Gdje su nestali džentlmeni???

  Moj otac je bio džentlmen, pa pokušavam i ja.... Ali ovo što mi se dogodilo... Udjem u bus, idem na posao, "sabajle" (~pola 9), uzmem mobilni, čitam Psaltir...kad vidim predamnom na sedištu, devojka sedi i bezglasno plače! Šta ću, izvadim paket maramica i ćutke pružim joj. Ona se iznenadila, pokušala da se nasmeje, uzme jednu i ostatak mi pruži. Ja odmahnem rukom i okrenem se da izadjem. I izadjem jednu stanicu ranije nego što sam planirao. Da joj ne bude blam što sam svedok njene tuge. I zaboravim na to. Nekih 8,5 sati kasnije, idem kući s posla, udjem u bus, stojim i čitam u sebi Psalam (pokušavam da naučim što više Psalama, 'nako...) kad ugledam, na "simsu" prozora "čuču" paket papirnih maramica! Ušao sam u isti bus i stao na isto mesto! A 8,5 sati se paketić vozikao po Beogradu i niko ga nije uzeo! Sam me Bog ... Sobom iznenadio! Uzmem paketić i stavim u džep. Trebaće još nekome....
 5. Ако си помислио да сам оно написао иронично, погрешио си. Ја заиста мислим да си ти у праву и да сам ја погрешио. Не знам ... како да ти то напишем, а да ми верујеш.
 6. Доказ да ти ниси у криву је и у Символу вере, где исповедамо једно крштење, а то опет произилази и из самог Светог Писма где стоји "Један Господ, једна вера, једно крштење..". Али не бити у криву не значи бити у праву. ПС. Занимљиво је како често говоримо/пишемо да се "не сме радити" оно шта нам осећања нуде... А опет..... Нису ли и осећања део нашег бића?
 7. Ако размишљаш на овај начин, препоручујем ти да се исповедиш и да "ванредно" постиш. А ако си циничан или саркастичан - срам те било. Да сам и ја према теби такав био, реч ти не бих рекао.
 8. Ако неки Римокатолик жели да буде крштен јер не осећа или не верује да јесте крштен, треба му изаћи у сусрет. Јер и то осећање (погрешно али искрено исповеђено) и то не веровање (погрешно али искрено исповеђено) јесу добар разлог, тј. имају своју "снагу", своју "тежину", и као такви требају бити "умивени" крштењем. Имамо и у Светом Писму Новог Завета пример човека чије не веровање јесте онемогућило дејство силе Божије кроз свете Апостоле, али и то неверовање је поклекло пред Богом Сином, Који је бесоммученог ослободио.
 9. Један од наших популарних свештеника (а "славу" је стекао још као ђакон) је коментаришући одвајање Римокатолика од Цркве Православне, у једној реченици рекао: "Чак и да је његова одлука (мислећи на тадашњег папу Рима) била исправна, а није, несправно је и то што је одлуку (о "допуни" Символа вере) донео - сам! Без консултацијама са себи једнаким епископима!" Отац Томас Хопко, блажене успомене, је цитирајући (не-сећам-се-кога) рекао: "За све добро што у животу желимо да урадимо, треба нам ближњи, заједница, а једино што можемо сами да урадимо без ичије помоћи јесте - да одемо у Пакао!" Ведране, твоја одлука се не сматра валидном (фали ти печат! ) јер није донета на на састанку ООУР "Поуке", гласањем (не)заинтересованих субјеката, те тако, када прође овај период "вероватносања" (видети горе), читамо се ми још! брат Тома (који је пре 10-так година, после сваке друге хорске пробе, обећавао да више ни на једну доћи неће, па ипак .... остао и ... служи, шта ће ...)
 10. Помаже Бог! Задовољан сам истраживачким подхватом брата Ведрана. Тако би се требало приступати свим теолошким темама. Задовољан сам, искрено јесам, одговорм брата Бранислава. Идемо даље, на славу Бога Јединога!
 11. Toma

  Roditelji:„Mi smo se za tebe žrtvovali“

  Da li je tip koji "boluje" od stereotipa ustvari - šizofreničan? Inače, ja verujem da je i "put do Raja popločan dobrim namerama"!
 12. Toma

  Тема јасна из прве поруке

  Ma jel da - komšija kreni da burgija sabajle, zadrma se ceo Konjarnik, mene ovo poklopi .... E pa tačno bi umro!
 13. Kada sretneš nekoga ko "hoda po vodi", a ti ... pa barem nemoj da mu "talasaš"! 

×