Jump to content

Милан Ракић

Члан
 • Број садржаја

  20924
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  109

Files posted by Милан Ракић

 1. Рок поезија Бранимира Штулића и њени медијски одјеци, Златомир Гајић

  "Рокенрол се, као глобални социолошки, културни и уметнички феномен, испољава кроз масовну и популарну културу, синкретизмом музике и поезије, уз снажан сегмент субверзије и друштвене критике, засноване на међугенерацијском сукобу и тежњи ка досезању вишег степена духовне и физичке слободе. Упоредо са државама Запада, развио се и у Југославији, ограниченог дејства због репресивне културне политике социјалистичког система, са кулминацијом након смрти Јосипа Броза, када је тренд новог таласа изнедрио бројне нове, амбициозне и уметнички потентне ауторе. Водећу улогу на сцени имао је Бранимир Штулић, чија је рок поезија имала огроман утицај на генерације младих са идејом о неопходној демократизацији и либерализацији друштва. Социјалне, мисаоне и љубавне песме овог аутора, интерпретиране уз пратњу рок групе Азра, критиковале су ретроградно организован, бирократизован друштвени систем и друге аномалије које су спутавале напредак заједнице. Специфичног поетског израза, блиског језику улице, на бази традиције уметничког и рок песништва, Штулић је остварио обиман опус са великим бројем успелих песама, по којима је препознат као гласноговорник генерације. Важну улогу у рецепцији његовог дела имали су медији, поготово типска рокенрол штампа, која је, упоредо са развојем покрета, досегла висок стадијум критичке мисли и валоризације рок ствралаштва." (из апстракта прве дисертације о Џонију Штулићу)

  11 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 2. Душан Весић, Маги-Као да је било некад

  Са љубављу која не умањује разборитост и непоткупљивошћу која не слаби емоцију, Душан Весић је исписао важну и потресну књигу о великим мукама, блиставом дару и трагичном крају највеће хероине југословенског рокенрола.
  Његова прича о Маргити Стефановић, колико тескобна толико и поштена, колико горка толико и искрена, није само незаобилазан документ за свакога ко воли и поштује Маги, него и огледало у којем ће се препознати они који су умели да ублаже њен бол, они који су се окористили њеном немоћи и они који су показали равнодушје пред њеним страшним патњама.
  У исто време, то је разорна прича о успону и пропасти југословенске средње класе и лицу и наличју Београда. Писана ауторитативно и са атрибутима историјске расправе, Маги: Као да је била некад јесте дубоко честита књига која помера границе и поставља нове стандарде, не само у овдашњој роцк литератури, него и знатно шире и даље од тога.

  11 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 3. Набавка НВО за потребе ВКЈ из Пољске, САД, Чехословачке и Италије - Небојша Ђокић, Бранко Надовеза

  Да ли је вoјска Краљевине СХС тј Југoславије имала тактику кoја је oдгoварала њенoм наoружању? Да ли је oна, с друге стране, имала бoрбене пoступке и бoрбена средства пoтребна за успешнo заустављање пoтенцијалнoм непријатељу? Најзад, да ли је њена oрганизација била целисхoдна?

  19 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 4. Степинац надбискуп геноцида, Марко Аурелио Ривели

  Књига на документован начин, користећи архивску грађу из свих релевантних извора (Ватикан, Италија, Хрватска, САД, Велика Британија, Немачка, Југославија), приказује улогу Ватикана и Католичке цркве у Хрватској у геноциду над Србима за време НДХ и II светског рата. Италијански аутор посебно истражује и истиче одговорност примаса Хрватске, монсињора Алојзија Степинца. Књига представља својеврсну ауторову реакцију на проглашавање Степинца за блаженог.
   

  59 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 5. Двадесет српских поделаа, Душан Ковачевић

  Како се Срби множе дељењем.
  У овој сатиричној набрајалици српских подела Душан Ковачевић на себи својствен начин, духовито и неувијено, подсећа нас у колико смо се колона сврстали и колико нас има истих а толико различитих: небески и овоземаљски Срби, происточни и прозападни, патриоте и издајници, рационални и ирационални, ослободиоци и ослобођени, на –ић, –ов, –ац, –ски, –го и –ач, косовски и црногорски, босански и хрватски, подунавски и посавски, подрински и поморавски… и још много других и друкчијих.
  Поменуте поделе Ковачевић сагледава као наслеђе вековних и непролазних српских међусобица, па док читамо ове апсурдне редове увиђамо као у каквој гротески колико су српске свађе бесмислене и штетне и, истовремено, колико усађене у српски менталитет.
  Пођеднако саркастичан у прози као и у својим драмама и црним комедијама, писац Двадесет српских подела истовремено ће засмејати и забринути своје читаоце – свака од двадесет прича једна је нова опомена настала из запитаности над судбином свог народа.
  Ново издање изабраних дела нашег највећег живог драмског писца!
   

  42 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 6. Мемоари, Симеон Пишчевић

  Пишчевић је мемоаре писао око четрдесет година, од 1744. до 1784. године, а осим овог дела написао је и историју српског народа која је, као и мемоари, остала у рукопису. Мемоари су остали непознати јавности око сто година, све док Симеонов унук није предао рукописе руском историчару Нилу Попову. Он их је објавио у Москви 1884. године, а српско издање као књига појавило се тек 1963. године. Пре него што је дело штампано, с „Мемоарима” се упознао и књижевник Милош Црњански, коме су послужили као основа за роман „Сеобе”.
  Мемоари Симеона Пишчевића представљају опис тешког живота Срба у аустријској и руској монархији. То је прича о потрази за бољим животом. То је прича о постепеној асимилацији Срба са другим народима и прича о губитку идентитета. Пишчевића је генерал Енгелсхофен упозорио на асимилацију са Русима. Тај Немац, у великој тиради прекора и неодобравања Пишчевићеве сеобе у Русију, пророчки је рекао да ће се Срби у сродној словенској маси претопити и изгубити. Срби су се у Русији заиста претопили, Нова Сербија и Славјаносербија су се потпуно изгубиле. Само је Пишчевић са својом књигом духовно остао у своме народу.

  17 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 7. Луј Леже: Словенска митологија

  Кад год бисмо желели имати јасну слику религиозног живота прастарих Срба, пре њиховог покрштавања, док беху у заједници и са осталим словенским племенима, увек се спотичемо о нејасност, непоузданост, оскудицу целине, а често и контрадикцију онога што се о религиозном животу прастарих Срба и Словена може наћи по нашим историјским делима или школским уџбеницима. Нигде се у нашој историографској литератури не може наћи ма и најкраћи комплекс, који би дао и бледу али целу слику духовног митолошког живота старих Словена. Поједини покушаји на сређивању Словенске митологије остали су само покушаји; и они ни издалека нису могли задовољити потребу коју осећају српски историчар и наставник српске историје, кад год мисле и говоре о том тако далеком, али и тако тамном духовном животу прастарих Срба и Словена. Скоро је исто тако стање и код литература осталих словенских народа. Што је код њих било више покушаја за састав Словенске митологије, више је унето и забуне, и слика је тиме неразговетнија.

  47 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 8. Encyclopaedia Zagoriana

  Projekta beogradskog istoričara Aleksandra Đukanovića. 
  U Enciklopediji su predstavljeni likovi i pojmovi koji se sreću u stripu u periodu od 1961. do 2007. godine, zaključno sa redovnim brojem 500. Uz 500 redovnih brojeva, obrađeno je i 18 Specijalnih izdanja, osam Almanaha i sedam Maxi Zagora, koji su u Italiji izašli do marta 2007.godine, kada je izašao i broj 500 redovne serije. Osim fiktivnih likova, u Enciklopediji su obrađeni i istorijski pojmovi, ličnosti i narodi koji se pojavljuju u stripu, a pažnja je posebno posvećena mitologiji i religiji. U skladu s time, Enciklopedija nije namenjena deci i mlađim čitaocima, već pasioniranim ljubiteljima stripa i kolekcionarima. Odrednice su poređane po abecednom redu, jer je Enciklopedija pisana latinicom. Fiktivni likovi su popisani imenom i prezimenom (ili samo nadimkom), dok su istorijske ličnosti popisane prezimenom i imenom. U Enciklopediji se mogu pronaći svi iole važniji likovi koji su se ikada pojavili u stripu Zagor, sa preciznom numerologijom svih pojavljivanja pojedinačnog lika. Enciklopedija je pisana na osnovu srpskohrvatskih, srpskih i hrvatskih prevoda stripa. Uz sve pomenuto, u Enciklopediji su pobrojani i svi izdavači Zagora u SFRJ, Hrvatskoj, SCG i Srbiji. Na kraju Enciklopedije se nalaze i bibliografija koju je sam koristio, spisak skraćenica i popis svih izdanja.
  Ideja za pisanje Enciklopedije se rodila u proleće 2009. godine, a rad na njoj je trajao od leta 2009. do jeseni 2011. godine. 
  http://zagorijana.blogspot.rs/2011/

  39 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 9. Миодраг Томић, Споменица српског војног ваздухопловства

  Пуковник Миодраг Томић је по многим елементима био први или међу првима у дугој историји наше авијације. Био је у првој групи наших официра који су се 1912. године у Француској школовали за пилоте. Обавио је први борбени лет уочи Церске битке извиђајуђи аустроугарске положаје на Дрини код Лешнице. Први у светском рату је учествовао и у ваздушној бици када се такође на Церу сукобио са једним Швабом. Први је у историји авијације обавио МЕДЕВАК лет, превозећи рањеника од Косова Поља до Скадра. Као ловац, учествовао је на Француском и на Солунском фронту и на оба је забележио ваздушне победе. Био је командант легендарног Шестог ловачког пука, а његова жена Даница је била прва жена школовани пилот код нас. Уочи Априлског рата је постао ађутант младом Краљу и након слома државе никада се више није вратио у земљу. Упокојио се у Чикагу 1962. године и сахрањен је на манастирском гробљу у Либертвилу. Средином прве деценије 21. столећа, новосађанин Ненад Миклушев долази у посед Томићевог рукописа којег је овај писао током своје професионалне каријере, као својеврсну "Споменицу српског војног ваздухопловства", свим погинулим у рату и миру колегама, од Првог до почетка Другог светског рата. Када је Американац Огаст Блум дао рукопис Миклушеву, овај је у сарадњи са Огњаном Петровићем и Александром Огњевићем приредио луксузну монографију, која се нажалост може набавити само као колекционарски примерак по (за то задовољство) адекватној цени. А књига је заиста вредна јер сведочи буквално о почецима наше авијације, јер је Томић био судионик и школовања првих пилота у Француској и оснивања ваздухопловства и учешћа у оба Балканска рата, Првом светском рату, па консолидацији након рата у Краљевини Југославији, развоју ваздухопловне индустрије, набавци летелица, унапређењу система школовања, итд, итд... Заиста вредно дело.

  11 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 10. Бојан Димитријевић, Милан Мицевски: Амерички млазњаци у нашем РВ

  Ауторски тандем Димитријевић-Мицевски је сабрао на једно место историју нашег РВ "писану" 10 година, када се наша земља нагло окренула Западу и када је у програму Заједничке помоћи само у наше РВ испоручено преко 1000 летелица, махом половних и ремонтованих, али и нових примерака, које је тадашња СФРЈ добијала од САД пре него и многи амерички савезници у НАТО.

  4 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 11. Зоран Модли, Школа летења

  Након што прочитате ову књигу, нећете постати пилот. Али ће вам многе ствари из авијације - аеродинамика и теорија летења, конструкција ваздухоплова, метеорологија, навигација, - бити много јасније. А написана на лако читљив и схватљив начин, баш као што овај пилот и прича када ради као радијски водитељ и ди-џеј.

  5 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 12. Душан Маодуш, Милан Бајовић: Стратегијски бомбардери

  Ова књижица инжењерског тандема Ваздухопловно техничког института (ВТИ) представља кратку илустровану историју развоја бомбардерске авијације и преглед њене употребе на стратегисјком нивоу ваздушних операција.

  13 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 13. Јелко Кацин, Савремени авиони и хеликоптери

  Пре но што је почео да се бави политиком, Јелко Кацин се као свршени студент Факултета одбране и заштите у Љубљани бавио авијацијом. Ова књига из средине 80-их година је занимљива по броју обрађених летелица.

  8 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 14. Предраг Пејчић, Чувари нашег неба

  Монографија аутора Предрага Пејчића, објављена 1977. године поводом 35-е годишњице оснивања партизанске авијације представља богат извор података о том делу наше ваздухопловне историје по свиме елементима. Од прегледа ваздухопловних јединица, база, летелица које су коришћене у ЈРВ и ПВО, система школства, доктрине, тактике, биографије,...

  3 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 15. Бојан Димитријевић, Курјаци са Ушћа

  252. школско тренажна авијацијска ескадрила (штае) наставља традиције Прве српске ескадриле са Солунског фронта и следеће 2018. године обележиће век постојања.

  3 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 16. 250. ракетна бригада ПВО

  Монографија о легендарној јединици-Народном хероју...

  4 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 17. Златомир Грујић, Авијација Србије и Југославије 1901-1904

  Историјски пут и развој војног ваздухопловства на овим нашим просторима у претходном столећу.

  7 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 18. Златко Рендулић, Авиони домаће конструкције након Другог светског рата

  Књига легендарног генерала авијације, опитног пилота и машинског инжењера, доктора наука и дугогодишњег конструктора, начелника ВТИ, предавача аеродинамике и механике лета и аутора многих научних радова и уџбеника из којих се и данас стичу знања.

  9 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Updated

 19. 204. ловачки авијацијски пук

  Монографија о историјату ове елитне јединице наше војске, као и историјат наше ловачке авијације од њеног настанка, храбре одбране Београда 1941. године, мирнодопског периода након рата, па до немирних деведесетих и херојске одбране током НАТО агресији.

  10 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 20. Бранко Надовеза и Небојша Ђокић, Одбрамбена привреда Краљевине СХС

  У књизи је обрађена војна и ваздухопловна индустрија Краљевине Југославије. Посебна пажња је посвећена фрабрикама авиона и њхиховом производном програму као и Војнотехничком заводу у Крагујевцу.
   

  7 downloads

     (1 преглед )

  0 коментара

  Додато

 21. Небојша Ђокић и Бранко Надовеза: Ваздухопловна индустрија Краљевине СХС

  Нова књига Небојше Ђокића, излази из штампе ускоро, а аутор ју поклања у .пдф формату

  9 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 22. Александар Гаталица: Велики рат

  Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг.
  Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху.
  Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим узалудног хероизма. Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела.

  12 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 23. Грејам Макен: МУЋКЕ

  МУЋКЕ!!! Лавли џабли! Шта бисте дали за још један поглед са балкона Нелсон Мендела зграде у Пекаму, а тек за још једну епизоду Мућки? Аутор Грејам Мекен и издавачка кућа Индмедиа Паблишинг вам пружају могућност да уживате у дружењу са… Делом и Роднијем, да завирите на сет снимања ове култне серије, да сазнате ко је у ствари требало да буде Дел Бој, а ко дека, како се од водоинсталатера постаје легендарни сценариста и прегршт занимљивих ствари из биографија глумаца, режисера и пре свега самог аутора. Уживајте! Бонжур!

  17 downloads

     (0 прегледâ )

  0 коментара

  Додато

 24. Povijest kršćanske literature, Tomislav J. Šagi Bunić

  Zamisao i oblik Povijesti kršćanske literature, od koje se prvi svezak sada predaje javnosti, uvjetovani su prvenstveno stanjem i potrebama na našem jezičnom području. Oskudnost, a često i potpuna odsutnost, raznovrsnih informacija s toga područja na našem jeziku bijaše glavni razlog koji je pisca naveo da — posebno ove prve sveske koji Obrađuju kršćansku literaturu patrističkog razdoblja — zamisli i izradi dosta drukčije nego što su izrađene dosadašnje patrologije u kršćansikom svijetu.
  Željelo se da ovo djelo pruži našem čitateljstvu što više raznovrsnih relevantnih podataka s toga područja, sabranih na jedno mjesto i metodički obrađenih: to je nužno zahtijevalo određenu opširnost. Potrebno je da naši ljudi, posebno oni koji možda nose u srcu želju ili sklonost prema dubljem istraživanju i proučavanju, mogu na svome materinjem jeziku dobiti početne i provjerene informacije, i to što obuhvatnije. Ipak, ovo djelo nije moglo pretendirati na to da učini izlišnim velika i standardna djela s toga područja na drugim — velikim svjetskim jezicima. Svaki koji se odluči na daljnja istraživanja, morat će posegnuti za tim djelima: nakana ovoga djela jest da svakome istraživaču omogući solidno snalaženje na tom području, te da mu pruži potrebne upute za daljnja traženja.
  Imajući pred očima te ciljeve, ovo djelo posvećuje relativno veliku pažnju prikazivanju nauke starih kršćanskih pisaca, što do te mjere nije učinjeno ni u jednom standardnom priručniku ili udžbeniku patrologije u svijetu.
  S druge strane, bibliografski su navodi u ovoj knjizi ipak ograničeni, tako da će svaki istraživač pojedinog pitanja morati posegnuti za velikim svjetskim djelima (kao što su, npr., za starije razdoblje patrističkih istraživanja O. Bar-denhewer, a za novije J. Quasten ili B. Altaner), bibliografskim repertorijima, odgovara Zamisao i oblik Povijesti kršćanske literature, od koje se prvi svezak sada predaje javnosti, uvjetovani su prvenstveno stanjem i potrebama na našem jezičnom području. Oskudnost, a često i potpuna odsutnost, raznovrsnih informacija s toga područja na našem jeziku bijaše glavni razlog koji je pisca naveo da — posebno ove prve sveske koji Obrađuju kršćansku literaturu patrističkog razdoblja — zamisli i izradi dosta drukčije nego što su izrađene dosadašnje patrologije u kršćansikom svijetu.
  Željelo se da ovo djelo pruži našem čitateljstvu što više raznovrsnih relevantnih podataka s toga područja, sabranih na jedno mjesto i metodički obrađenih: to je nužno zahtijevalo određenu opširnost. Potrebno je da naši ljudi, posebno oni koji možda nose u srcu želju ili sklonost prema dubljem istraživanju i proučavanju, mogu na svome materinjem jeziku dobiti početne i provjerene informacije, i to što obuhvatnije. Ipak, ovo djelo nije moglo pretendirati na to da učini izlišnim velika i standardna djela s toga područja na drugim — velikim svjetskim jezicima. Svaki koji se odluči na daljnja istraživanja, morat će posegnuti za tim djelima: nakana ovoga djela jest da svakome istraživaču omogući solidno snalaženje na tom području, te da mu pruži potrebne upute za daljnja traženja.
  Imajući pred očima te ciljeve, ovo djelo posvećuje relativno veliku pažnju prikazivanju nauke starih kršćanskih pisaca, što do te mjere nije učinjeno ni u jednom standardnom priručniku ili udžbeniku patrologije u svijetu.
  S druge strane, bibliografski su navodi u ovoj knjizi ipak ograničeni, tako da će svaki istraživač pojedinog pitanja morati posegnuti za velikim svjetskim djelima (kao što su, npr., za starije razdoblje patrističkih istraživanja O. Bar-denhewer, a za novije J. Quasten ili B. Altaner), bibliografskim repertorijima, odgovara

  40 downloads

     (0 прегледâ )

  1 коментар

  Додато

×
×
 • Креирај ново...