Jump to content

Милан Ракић

Члан
 • Content Count

  20924
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  109

Files posted by Милан Ракић

 1. Православна психотерапија, Митрополит Јеротеј Влахос

  Како да у доба помањкања времена, журбе и сталне потребе за променама живимо православно, оцрквљено, достигнемо смирење и обожење? Митрополит Јеротеј даје одговоре али не попушта ни за педаљ духу времена – вратити се Светим Оцима, најдубљем искуству људске душе, срца, ума, које су они достигли. Другог пута нема без обзира колико се кокетирало најдуховнијим предањем Цркве и болесним психолошким системима данашњице. Аутор не спаја неспојиво: Свете Оце и савремену западну психологију. Ова књига се темељи на искуству Отаца који су најдубље изразили истински, незаблудни, скривени живот у Христу.

  214 downloads

     (1 review)

  0 comments

  Updated

 2. Рок поезија Бранимира Штулића и њени медијски одјеци, Златомир Гајић

  "Рокенрол се, као глобални социолошки, културни и уметнички феномен, испољава кроз масовну и популарну културу, синкретизмом музике и поезије, уз снажан сегмент субверзије и друштвене критике, засноване на међугенерацијском сукобу и тежњи ка досезању вишег степена духовне и физичке слободе. Упоредо са државама Запада, развио се и у Југославији, ограниченог дејства због репресивне културне политике социјалистичког система, са кулминацијом након смрти Јосипа Броза, када је тренд новог таласа изнедрио бројне нове, амбициозне и уметнички потентне ауторе. Водећу улогу на сцени имао је Бранимир Штулић, чија је рок поезија имала огроман утицај на генерације младих са идејом о неопходној демократизацији и либерализацији друштва. Социјалне, мисаоне и љубавне песме овог аутора, интерпретиране уз пратњу рок групе Азра, критиковале су ретроградно организован, бирократизован друштвени систем и друге аномалије које су спутавале напредак заједнице. Специфичног поетског израза, блиског језику улице, на бази традиције уметничког и рок песништва, Штулић је остварио обиман опус са великим бројем успелих песама, по којима је препознат као гласноговорник генерације. Важну улогу у рецепцији његовог дела имали су медији, поготово типска рокенрол штампа, која је, упоредо са развојем покрета, досегла висок стадијум критичке мисли и валоризације рок ствралаштва." (из апстракта прве дисертације о Џонију Штулићу)

  10 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 3. Душан Весић, Маги-Као да је било некад

  Са љубављу која не умањује разборитост и непоткупљивошћу која не слаби емоцију, Душан Весић је исписао важну и потресну књигу о великим мукама, блиставом дару и трагичном крају највеће хероине југословенског рокенрола.
  Његова прича о Маргити Стефановић, колико тескобна толико и поштена, колико горка толико и искрена, није само незаобилазан документ за свакога ко воли и поштује Маги, него и огледало у којем ће се препознати они који су умели да ублаже њен бол, они који су се окористили њеном немоћи и они који су показали равнодушје пред њеним страшним патњама.
  У исто време, то је разорна прича о успону и пропасти југословенске средње класе и лицу и наличју Београда. Писана ауторитативно и са атрибутима историјске расправе, Маги: Као да је била некад јесте дубоко честита књига која помера границе и поставља нове стандарде, не само у овдашњој роцк литератури, него и знатно шире и даље од тога.

  9 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 4. Набавка НВО за потребе ВКЈ из Пољске, САД, Чехословачке и Италије - Небојша Ђокић, Бранко Надовеза

  Да ли је вoјска Краљевине СХС тј Југoславије имала тактику кoја је oдгoварала њенoм наoружању? Да ли је oна, с друге стране, имала бoрбене пoступке и бoрбена средства пoтребна за успешнo заустављање пoтенцијалнoм непријатељу? Најзад, да ли је њена oрганизација била целисхoдна?

  3 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 5. Степинац надбискуп геноцида, Марко Аурелио Ривели

  Књига на документован начин, користећи архивску грађу из свих релевантних извора (Ватикан, Италија, Хрватска, САД, Велика Британија, Немачка, Југославија), приказује улогу Ватикана и Католичке цркве у Хрватској у геноциду над Србима за време НДХ и II светског рата. Италијански аутор посебно истражује и истиче одговорност примаса Хрватске, монсињора Алојзија Степинца. Књига представља својеврсну ауторову реакцију на проглашавање Степинца за блаженог.
   

  41 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 6. Двадесет српских поделаа, Душан Ковачевић

  Како се Срби множе дељењем.
  У овој сатиричној набрајалици српских подела Душан Ковачевић на себи својствен начин, духовито и неувијено, подсећа нас у колико смо се колона сврстали и колико нас има истих а толико различитих: небески и овоземаљски Срби, происточни и прозападни, патриоте и издајници, рационални и ирационални, ослободиоци и ослобођени, на –ић, –ов, –ац, –ски, –го и –ач, косовски и црногорски, босански и хрватски, подунавски и посавски, подрински и поморавски… и још много других и друкчијих.
  Поменуте поделе Ковачевић сагледава као наслеђе вековних и непролазних српских међусобица, па док читамо ове апсурдне редове увиђамо као у каквој гротески колико су српске свађе бесмислене и штетне и, истовремено, колико усађене у српски менталитет.
  Пођеднако саркастичан у прози као и у својим драмама и црним комедијама, писац Двадесет српских подела истовремено ће засмејати и забринути своје читаоце – свака од двадесет прича једна је нова опомена настала из запитаности над судбином свог народа.
  Ново издање изабраних дела нашег највећег живог драмског писца!
   

  24 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 7. Мемоари, Симеон Пишчевић

  Пишчевић је мемоаре писао око четрдесет година, од 1744. до 1784. године, а осим овог дела написао је и историју српског народа која је, као и мемоари, остала у рукопису. Мемоари су остали непознати јавности око сто година, све док Симеонов унук није предао рукописе руском историчару Нилу Попову. Он их је објавио у Москви 1884. године, а српско издање као књига појавило се тек 1963. године. Пре него што је дело штампано, с „Мемоарима” се упознао и књижевник Милош Црњански, коме су послужили као основа за роман „Сеобе”.
  Мемоари Симеона Пишчевића представљају опис тешког живота Срба у аустријској и руској монархији. То је прича о потрази за бољим животом. То је прича о постепеној асимилацији Срба са другим народима и прича о губитку идентитета. Пишчевића је генерал Енгелсхофен упозорио на асимилацију са Русима. Тај Немац, у великој тиради прекора и неодобравања Пишчевићеве сеобе у Русију, пророчки је рекао да ће се Срби у сродној словенској маси претопити и изгубити. Срби су се у Русији заиста претопили, Нова Сербија и Славјаносербија су се потпуно изгубиле. Само је Пишчевић са својом књигом духовно остао у своме народу.

  13 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 8. Луј Леже: Словенска митологија

  Кад год бисмо желели имати јасну слику религиозног живота прастарих Срба, пре њиховог покрштавања, док беху у заједници и са осталим словенским племенима, увек се спотичемо о нејасност, непоузданост, оскудицу целине, а често и контрадикцију онога што се о религиозном животу прастарих Срба и Словена може наћи по нашим историјским делима или школским уџбеницима. Нигде се у нашој историографској литератури не може наћи ма и најкраћи комплекс, који би дао и бледу али целу слику духовног митолошког живота старих Словена. Поједини покушаји на сређивању Словенске митологије остали су само покушаји; и они ни издалека нису могли задовољити потребу коју осећају српски историчар и наставник српске историје, кад год мисле и говоре о том тако далеком, али и тако тамном духовном животу прастарих Срба и Словена. Скоро је исто тако стање и код литература осталих словенских народа. Што је код њих било више покушаја за састав Словенске митологије, више је унето и забуне, и слика је тиме неразговетнија.

  38 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 9. Encyclopaedia Zagoriana

  Projekta beogradskog istoričara Aleksandra Đukanovića. 
  U Enciklopediji su predstavljeni likovi i pojmovi koji se sreću u stripu u periodu od 1961. do 2007. godine, zaključno sa redovnim brojem 500. Uz 500 redovnih brojeva, obrađeno je i 18 Specijalnih izdanja, osam Almanaha i sedam Maxi Zagora, koji su u Italiji izašli do marta 2007.godine, kada je izašao i broj 500 redovne serije. Osim fiktivnih likova, u Enciklopediji su obrađeni i istorijski pojmovi, ličnosti i narodi koji se pojavljuju u stripu, a pažnja je posebno posvećena mitologiji i religiji. U skladu s time, Enciklopedija nije namenjena deci i mlađim čitaocima, već pasioniranim ljubiteljima stripa i kolekcionarima. Odrednice su poređane po abecednom redu, jer je Enciklopedija pisana latinicom. Fiktivni likovi su popisani imenom i prezimenom (ili samo nadimkom), dok su istorijske ličnosti popisane prezimenom i imenom. U Enciklopediji se mogu pronaći svi iole važniji likovi koji su se ikada pojavili u stripu Zagor, sa preciznom numerologijom svih pojavljivanja pojedinačnog lika. Enciklopedija je pisana na osnovu srpskohrvatskih, srpskih i hrvatskih prevoda stripa. Uz sve pomenuto, u Enciklopediji su pobrojani i svi izdavači Zagora u SFRJ, Hrvatskoj, SCG i Srbiji. Na kraju Enciklopedije se nalaze i bibliografija koju je sam koristio, spisak skraćenica i popis svih izdanja.
  Ideja za pisanje Enciklopedije se rodila u proleće 2009. godine, a rad na njoj je trajao od leta 2009. do jeseni 2011. godine. 
  http://zagorijana.blogspot.rs/2011/

  39 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 10. Миодраг Томић, Споменица српског војног ваздухопловства

  Пуковник Миодраг Томић је по многим елементима био први или међу првима у дугој историји наше авијације. Био је у првој групи наших официра који су се 1912. године у Француској школовали за пилоте. Обавио је први борбени лет уочи Церске битке извиђајуђи аустроугарске положаје на Дрини код Лешнице. Први у светском рату је учествовао и у ваздушној бици када се такође на Церу сукобио са једним Швабом. Први је у историји авијације обавио МЕДЕВАК лет, превозећи рањеника од Косова Поља до Скадра. Као ловац, учествовао је на Француском и на Солунском фронту и на оба је забележио ваздушне победе. Био је командант легендарног Шестог ловачког пука, а његова жена Даница је била прва жена школовани пилот код нас. Уочи Априлског рата је постао ађутант младом Краљу и након слома државе никада се више није вратио у земљу. Упокојио се у Чикагу 1962. године и сахрањен је на манастирском гробљу у Либертвилу. Средином прве деценије 21. столећа, новосађанин Ненад Миклушев долази у посед Томићевог рукописа којег је овај писао током своје професионалне каријере, као својеврсну "Споменицу српског војног ваздухопловства", свим погинулим у рату и миру колегама, од Првог до почетка Другог светског рата. Када је Американац Огаст Блум дао рукопис Миклушеву, овај је у сарадњи са Огњаном Петровићем и Александром Огњевићем приредио луксузну монографију, која се нажалост може набавити само као колекционарски примерак по (за то задовољство) адекватној цени. А књига је заиста вредна јер сведочи буквално о почецима наше авијације, јер је Томић био судионик и школовања првих пилота у Француској и оснивања ваздухопловства и учешћа у оба Балканска рата, Првом светском рату, па консолидацији након рата у Краљевини Југославији, развоју ваздухопловне индустрије, набавци летелица, унапређењу система школовања, итд, итд... Заиста вредно дело.

  4 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 11. Бојан Димитријевић, Милан Мицевски: Амерички млазњаци у нашем РВ

  Ауторски тандем Димитријевић-Мицевски је сабрао на једно место историју нашег РВ "писану" 10 година, када се наша земља нагло окренула Западу и када је у програму Заједничке помоћи само у наше РВ испоручено преко 1000 летелица, махом половних и ремонтованих, али и нових примерака, које је тадашња СФРЈ добијала од САД пре него и многи амерички савезници у НАТО.

  4 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 12. Зоран Модли, Школа летења

  Након што прочитате ову књигу, нећете постати пилот. Али ће вам многе ствари из авијације - аеродинамика и теорија летења, конструкција ваздухоплова, метеорологија, навигација, - бити много јасније. А написана на лако читљив и схватљив начин, баш као што овај пилот и прича када ради као радијски водитељ и ди-џеј.

  4 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 13. Душан Маодуш, Милан Бајовић: Стратегијски бомбардери

  Ова књижица инжењерског тандема Ваздухопловно техничког института (ВТИ) представља кратку илустровану историју развоја бомбардерске авијације и преглед њене употребе на стратегисјком нивоу ваздушних операција.

  5 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 14. Јелко Кацин, Савремени авиони и хеликоптери

  Пре но што је почео да се бави политиком, Јелко Кацин се као свршени студент Факултета одбране и заштите у Љубљани бавио авијацијом. Ова књига из средине 80-их година је занимљива по броју обрађених летелица.

  8 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 15. Предраг Пејчић, Чувари нашег неба

  Монографија аутора Предрага Пејчића, објављена 1977. године поводом 35-е годишњице оснивања партизанске авијације представља богат извор података о том делу наше ваздухопловне историје по свиме елементима. Од прегледа ваздухопловних јединица, база, летелица које су коришћене у ЈРВ и ПВО, система школства, доктрине, тактике, биографије,...

  3 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 16. Бојан Димитријевић, Курјаци са Ушћа

  252. школско тренажна авијацијска ескадрила (штае) наставља традиције Прве српске ескадриле са Солунског фронта и следеће 2018. године обележиће век постојања.

  3 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 17. 250. ракетна бригада ПВО

  Монографија о легендарној јединици-Народном хероју...

  2 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 18. Златомир Грујић, Авијација Србије и Југославије 1901-1904

  Историјски пут и развој војног ваздухопловства на овим нашим просторима у претходном столећу.

  7 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 19. Златко Рендулић, Авиони домаће конструкције након Другог светског рата

  Књига легендарног генерала авијације, опитног пилота и машинског инжењера, доктора наука и дугогодишњег конструктора, начелника ВТИ, предавача аеродинамике и механике лета и аутора многих научних радова и уџбеника из којих се и данас стичу знања.

  6 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Updated

 20. 204. ловачки авијацијски пук

  Монографија о историјату ове елитне јединице наше војске, као и историјат наше ловачке авијације од њеног настанка, храбре одбране Београда 1941. године, мирнодопског периода након рата, па до немирних деведесетих и херојске одбране током НАТО агресији.

  4 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 21. Бранко Надовеза и Небојша Ђокић, Одбрамбена привреда Краљевине СХС

  У књизи је обрађена војна и ваздухопловна индустрија Краљевине Југославије. Посебна пажња је посвећена фрабрикама авиона и њхиховом производном програму као и Војнотехничком заводу у Крагујевцу.
   

  7 downloads

     (1 review)

  0 comments

  Submitted

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 22. Александар Гаталица: Велики рат

  Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг.
  Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху.
  Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим узалудног хероизма. Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела.

  11 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

 23. Грејам Макен: МУЋКЕ

  МУЋКЕ!!! Лавли џабли! Шта бисте дали за још један поглед са балкона Нелсон Мендела зграде у Пекаму, а тек за још једну епизоду Мућки? Аутор Грејам Мекен и издавачка кућа Индмедиа Паблишинг вам пружају могућност да уживате у дружењу са… Делом и Роднијем, да завирите на сет снимања ове култне серије, да сазнате ко је у ствари требало да буде Дел Бој, а ко дека, како се од водоинсталатера постаје легендарни сценариста и прегршт занимљивих ствари из биографија глумаца, режисера и пре свега самог аутора. Уживајте! Бонжур!

  16 downloads

     (0 reviews)

  0 comments

  Submitted

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...