Jump to content

Милан Меденица :)

Члан
 • Број садржаја

  27469
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  29

Репутација активности

 1. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Фазе развоја у хришћанском животу: неофитство, занос, разочарење, криза,...па опет...   
  јесам, фала Богу, завршила се хепиендом  ekstra
 2. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Vesna Milovic in Crkva i 666 barkod   
  па да, робље/роба је крајњи циљ ђавола ...али чисто сумњам да ће бити тако једноставно ... никад грех и искушења нису била једноставна, па се сваки пут закачимо и паднемо, ко зна колико ће тешко већ бити само одупрети се искушењу, а камоли се подићи на ноге у то време ...
  или тежина живота, кад је већ сад све уперено против човека који размишља својом главом и не допушта ни себи ни онима око њега да упадну у змаке индоктринације ...
  осећам се конспиративно кад пишем о овоме  0205_whistling
 3. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Да ли сте се причестили?   
  јесам, и прошле недеље, слава Богу
 4. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Да ли сте се причестили?   
  јесам, слава Богу и Пресветој Богородици!
 5. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Да ли сте се причестили?   
  јесам, слава Богу
 6. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Да ли сте се причестили?   
  дупла круна, баш лепо!
 7. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Nektarija* in Колико често се причешћујете? И зашто толико ?   
  причешћујем се све чешће.
  мени је врло јасно куда ће ме одвести пут ако престанем, евћ сам био у паклу.
  живео сам у тунелу који излази на мирисну ливаду и био сам блудни син.
  пре је био страх у питању. адреналинска реакција од бежања, нисам ни схватио колико је узбрдо, док нисам сео да се одморим.
  па је сад надница још увек, видех и примих само милост и љубав, не само према себи.
  сад се молим за радост дељења, кад сам скапирао где лежи снага и живот, јер сам схватио да ми ништа неће стати на пут, док сам ја уз Господа и док нас је двоје или троје у Његово име.
 8. Хахаха
 9. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Odnos prema duhovniku...   
  свако има свој сензибилитет и циљну групу, Бог је мудар да постави сваког тамо где је најпотребнији
 10. Свиђа ми се
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Odnos prema duhovniku...   
  има једна очигледна разлика између духовника и гуруа - духовник и његова деца су редовно насмејана и гласна, док гуру и његова деца су намрчени и тихи, а редовно се чује само гуру.
 11. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Да ли и како одговарати онима који нас питају са злом намером?   
  деци се даје млеко да пију а не месо да жваћу ...дај малом детету камење да жваће, да видиш неће ли пасти у депресију 4chsmu1
  некима треба причати као са равним, а неки ни не разумеју шта им причаш - чују они речи ал смисао пролази кроз филтер и примају сасвим другачији смисао.
  људи полако и стрпљиво, надам се да вам је живо сећање колико вама неке ствари нису биле разумљиве. ако имате љубави све ће лаганица ићи и нећете ни ићи ка логаритмима кад још ни талбицу множења нису научили.
  свиња мерка оног ко има пар драгоцености а никакву одбрану од кљова да га прождере, тако да се уразумите прво каква су вам знања и вера које су једина одбрана од острвљене ђаволштине
  онај који је окретан у знању, јак у вери и до зуба наоружан благодаћу без проблема ће савладати свињу као искусан ловац, а дете невино, наивно и голо ће само да погине бежећи ...
 12. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Биљана, два in Прелест   
  духовна прелест виђења, мироточења, разних чуда и иконографије.
  послушањем се боримо против ствари које не схватамо суштински, прво Цркви и Богу, Светом Писму, па тек онда људима, све и нек су владике. где је граница, почетак и крај?
  погледајте сами, Бог да вам отвори ум.  0102_laugh

  Мрачне силе, скривајући се иза Православља, све чешће покушавају да уђу у двориште цркве – преко прелашћених људи, не би ли се саблазнили и изабрани.
  ...
  Авај, жеђ за чудима код неких људи, "слабих у вери", понекад је тако велика да покушај да им се каже истина често изазива сметеност.
  сигуран сам да не би било лоше да се прво упознате са осуђеним јересима које и данас паразитирају на Православљу:
  Секте и јереси које паразитирају на Православљу
  Свештеномученик Данил Сисојев
  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7904.0.html
  извући ћу пар пасуса из овог феноменалног текста:
  Саблазан “посебног служења” или како се наметнуло поштовање псеудоиконе “ Васкрсавајућа Русиja”
  Алла Добросоцких
  Превoд са руског: Славјанка
  Извор: Искушења наших дана. У заштиту црквеног јединства. – М.: Даниловски благовесник, 2003.–320 с.
  http://na-putu-za-emaus.blogspot.com/2008/12/ja.html
  Уколико Господ заиста пројављује своје чудо, оно ће неминовно наћи своју потврду, а лажно ће се развејати, као дим…
  Остаци окултно-паганске свести код православних људи не испољавају се само у сујеверју, као у случају тзв. “воде великог четвртка”, “јерусалимског квасца”, забране “давања свећа левом руком” итд. Због неправилног става чак и иконе могу постати саблазан за многе вернике, нарочито ако су нове, неканонске, насликане по самовољи иконописца или по наредби лажног старца, а понекад још и горе од тога – на основу некаквих сумњивих виђења.
  (подсећа ли вас јерусалимски квацас на хиландарске хлебове? меда)
  На жалост, то је последица незнања о учењу Цркве о иконама, као и вечне сујеверне жеђи за чудима, мироточењима, разним знамењима у замену за реалан духовни живот.
  Сматрамо да је корисно анализовати те грешке у нашој црквеној свести, које омогућавају да неканонска, чак и сасвим окултна изображења заузму место иконе у свести многих људи који себе сматрају црквеним.
  Може ли се демон јавити у виду Богородице?
  Разлог лаковерности лежи у укорењеној предрасуди да се демони не могу јавити у виду Пресвете Богородице – јер је наводно Сам Господ то забранио нечистим силама. Но, из апостолских посланица знамо да се демони јављају и у виду светих ангела и чак Самог Христа – Творца света. Ни код једног од светих Отаца не налазимо тврђење да демони не могу узети облик Мајке Божије.

  "Поверовавши бесу да је благодат напустила све храмове Московске Патријаршије, један инок је почео и друге људе да убеђује у то. "Неуморно се молим Богомајци, понекад је и видим, да ми Она открије шта треба урадити, - поносно изјављује поседнути. – Беси се не могу јавити у виду Богородице, према томе, све што чујем представља откривење свише и ја несумњиво чиним Божије дело".
  Створивши јеретички, окултни покрет, секташи се уместо Христу поклањају Богородици као оној која је принела себе на жртву за наше грехе (јерес о којој је писао св. Јован Дамаскин).
  Олги Николајевној се, по њеним речима, јавила Мајка Божија на празник Покрова Пресвете Богородице, – и отада је она стално види. Обраћајући ми се, О. Н. Павленко је рекла: “Она је и сада овде, у овом тренутку, с нама у соби”. 0102_laugh crvenilo
  О таквом жалосном стању писао је св. Игњатије Брјанчанинов у делу “О прелести”: “Ако ни светитељи нису увек могли да препознају демоне који су узимали лик светих и самог Христа, како је могуће да уопште и помислимо да их ми можемо непогрешиво препознати. Једини начин да се спасимо од духова је у одлучном одбацивању виђења и општења с њима, сматрајући себе неспособним за таква виђења и општења”.
  Тужно је сазнати да су се иконописци, који називају себе православнима, усудили да раде “иконе” на основу очигледно демонског виђења. .....  Ако је веровати горепоменутим брошурама, било је свештеника који су благословили крсни ход с овим изображењем, не проверивши да ли је у прелести особа по чијим речима је икона насликана. Но то је – посебна тема.
  У брошури “О чудотворној икони Пресвете Богородице Васкрсавајућа Русија” описује се тренутак уношења иконе у Тројицки храм Дивјејевске обитељи: “Само што је икона унета у храм… срушила се икона св. Александра Свирског са свог места… разбило се стакло на киоту… Страшна поука! Као да је нека моћна рука ослободила место за лик Божије Мајке.” Потребно је сасвим изгубити способност расуђивања па претпоставити да Пресвета Богородица “ослобађа место ЗА СЕБЕ”, бацивши на под и разбивши киот великог подвижника.
  меда - мошти светог Александра Свировског коме су се јавила света Тројица!

  Духовна “усхићења” – признак прелести
  Шта је то – масовна прелест? Да, ако је судити по оваквим изјавама: "На основу свих јављања Божије Мајке познато је да Богородица није виша од 163 сантиметра. Број ципела није већи од 36, крвна група А позитивна – женска крв. Можемо да замислимо - "контактери" су урадили анализу крви привиђења!
  Извесној Антонини јавиле су се истовремено две (?) "богородице", једна од њих ("Казанска") је "у један глас са св. Николом Чудотворцем и Серафимом Саровским рекла: "Мораш то објавити људима" док друга ("Васкрсавајућа Русија") "за све време мог лаког сна није проговорила ни реч".
  Тражитељи чуда
  Нема граница код слепог веровања бесима
  О "чудима" се говори и у брошури "О чудотворној икони Пресвете Богородице Васкрсавајућа Русија": "Све време икона је одавала диван мирис, мироточила, исцељивала и творила разна чуда". Али данас, као што видимо, позивање на чуда, пророчанства, чак и мироточења, не може бити критеријум истинитости, јер се свакакви необични феномени који личе на чуда, масовно дешавају и код Береславског, и Кашпировског, и Чумака, из чије фотографије, по сведочењу очевидаца, излази нека смеђа течност.
  Св. Игњатије Брјанчанинов у делу "О прелести" наводи речи Антонија Великог: "Демони су – лукави; способни да поприме разне видове и облике. Често певају псалме, при чему су невидљиви, цитирају Писмо...
  Нипошто их не треба слушати, макар побуђивали на молитву, окривљивали нас и разобличавали за грехе који су им познати. Они то не раде с намером да нас подстакну на побожност и врлину, већ да нас уведу у очајање”.
  "Господ је забранио да се разговара са поседнутима, и свети Оци су категорички забрањивали слушање и ступање у било какав контакт с онима из којих говоре духови, јер у време читања молитава беси имају пуну слободу да "проповедају", доводе присутне у заблуду, да их заразе својим духом лукавства, гордости, плотских страсти итд. Често се све то и снима, па се демонске лажи преносе на још већи круг људи".
  Да ли је случајно што се при таквом поверењу у демоне у време крсних ходова дешава "полтергејст" и друге бесовштине? "Сва врата аутобуса су се неочекивано отворила и све ствари су полетеле".
  Авај, имају уши а не слушају. Или слушају све осим оног што води ка истини....
  Суд над Црквом
  Ето шта је то – сан сатане: СУД НАД ЦРКВОМ, коју секташи подругљиво називају сатанском! А "васкрсенци" понављају, жигошући унапред оне који не поверују обмани (задржали смо изворни стил изражавања!): "Неверица и сумња, које шире агенти антихриста, противници васкрсења Русије, међу “онима слабих нерава”... у нади да ће потпуно уништити земљу Руску, узалудне су". И још: "Јасно је, коме одговара клеветање иконе... ”
  Ко су они, ти "клеветници", "духовни слепци", "агенти антихриста" (запањујуће једномислије с береславцима, који пишу о "печатима сатанизма" на Руској Православној Цркви!)?
  Један од идеолога и неуких "богослова" покрета "васкрсенаца", који себе назива јеромонахом Корнилијем (он је заиста неко време живео у Богољубском манастиру, у Владимиро-Суздаљској епархији), прославио се тиме што се одвојио од "безблагодатне" Цркве, отказао сваку послушност архијереју, подстицао расколничка расположења, нарушио свештеничке заклетве и монашке завете, због чега му је забрањено да служи и лишен је свих монашких одежди.
  И, на крају, ремек-дело молитвотворства: "Очисти од сваке скверни... храмове и манастире"! Зар мислимо да православни тако треба да се моле Богомајци – хулећи на Цркву?
  Двојни стандард послушања
  Неопходно је да се осврнемо на феномен поверења у јеретике, расколнике, а тиме, просто речено, пробисвете. Запитајмо се: како се догодило да такве брошуре заједно с календарима и мноштвом "икона" лажне богородице нису доспеле само у храмове и црквене књижаре, већ су се продавале и на XI Међународним Божићним предавањима у холу дворане при храму Христа Спаситеља? Продавци су одбили да именују дистрибутере ових издања. Заиста, дела Христова творе се отворено, а дела сумњива или саблажњавајућа крију се од светлости. Циљ такве делатности је јасан: подривање Православља.
  Немогуће је замислити да би неки старац могао да благослови зидање престола заобилазећи Патријарха. А ако је то истина, онда се ради о лажним старцима. А њих на Атосу има – више од 10 струја расколника -“старокалендараца”, међу њима и најекстремнијих, као што су матејевци, који наше Свето Причешће називају "демонском храном"...
  Због чега смо с таквом лакоћом спремни да се одвојимо од Мајке-Цркве и пођемо за првим самозванцем у раси који наиђе? Да ли због тога што приличан број црквених људи живи по двојном стандарду послушања. Тврдећи да је послушање највећа врлина, они истовремено упорно показују непослушање Цркви, одсуство елементарне црквене дисциплине, али при свему томе и спремност на неразумно послушање онима које су изабрали за своје идоле. То се дешава због гордости, самовоље, жеђи за чудима и незнања – што све представља плодно тле за активности непријатеља Цркве, који уводе у нашу свест различите расколничке и јеретичке идеје – укључујући и "нове чудотворне иконе" за које показујемо тако неприродно интересовање.
  Архијерејша
  На православној изложби "Недеља врбице", одржаној у Москви у априлу 2003. године, постављено је изображење Божије Мајке, које се не може назвати иконом. Издавачи – храм преп. Сергија Радоњежског у Волгограду – назвали су га "Образ Пресвете Богородице Дары Дающая". Мајка Божија приказана је … у архијерејској одежди с евхаристијском чашом у руци – односно, као "свештеница", тачније "архијерејша". Можда се и код нас, као код англиканаца, појавило женско свештенство?
  "Разлог можемо наћи у чињеници да је ка Цркви - јединственом крову спасења – кренуло много људи, који нису превазишли стереотипе нецрквене свести. Црква – није организација већ Богочовечански организам, и пометња настаје услед оног што је најважније: мешања Царства Божијег са царством ћесара. Православље се претворило у цареславље. Отуда прослављање – у директној супротности са саборном одлуком Цркве – св. страстотерпца цара Николаја као великомученика и искупитеља (!) Русије; посебно поштовање и других самодржаца, све до Ивана Грозног; откривење светости "старца вмч. Григорија Новог" (Распутина) – све пропраћено писањем одговарајућих неканонских икона...
  О таквим људима светитељ Игњатије Брјанчанинов пише: "Ни своје ропство, ни застрањивање прелашћени не разумеју. Сви свети су признавали да су недостојни Бога: тиме су показали своје достојанство које се састоји у смирењу. Сви прелашћени су сматрали себе достојним Бога: тиме су показали да им је у души гордост и бесовска прелест" ("О прелести").
  Скривање иза Православља
  Тим пре што је екстрасенс и раније скривала своје дело иза православља: качила иконе, палила свеће, говорила о благослову баћушки", слала људе у цркву да "скину негативне силе", чак и да се причешћују, да би потом чинила таква богохулства да је о њима тешко и говорити.
  Одбацивање лажних чуда, или треба ли се смућивати?
  Остало је да одговоримо на сумње оних које искрена побожност подстиче на интересовање за публикације које изазивају жеђ за чудима, и који, уместо да принесу покајање, осуђују црквено свештеноначалије због "недостатка благочешћа".
  Разговарајући о неканонским иконама с парохијанкама једног манастира, чула сам прекор: како је могуће сумњати у икону пред којом се молиш у храму? Па какво би то било изображење – то је, кажу, Богородица!
  - У шта данас веровати? – збуњено је упитала једна парохијанка, када је сазнала да је икона коју је заволела, "Васкрсавајућа Русија", заправо псеудоикона. – како знати да ли су та чуда лажна или истинита? Чини се да се данас ни у шта не може веровати?!
  Одговор је, у ствари, веома једноставан. Веровати се може само ономе што је признато и благословено пуноћом Цркве. Критеријум истине крије се у црквеној дисциплини. Уколико је икона призната за канонску, чудотворну, уколико је благословена од свештенства - можемо се без смућења молити пред њом. Уколико група ентузијаста, макар и из благочестивих намера, “прославља” неку икону својевољно, организује крсне ходове заобилазећи архијереја, при томе се позивајући на старце (приметићемо да ниједан истински старац неће дати благослов за самовољна дела и тако прекршити принцип саборности), - то је томе немогуће веровати, а учествовати и грешно и опасно, јер се може потпасти под утицај прелашћених људи.
  Према томе, уколико се сусретнемо са појавом, на пример, мироточења, или с иконом, израђеном на основу виђења чак и благочестивог човека, да не бисмо били обманути од стране лукавог, корисно је сачекати са пројавом усхићења и показати спасоносно неповерење према појави, као што саветује свети Игњатије Брјанчанинов. Потребно је напоменути да су у погледу мироточења, исцељења и других необичних појава наши преци увек трезвено размишљали и оснивали епархијске комисије ради провере аутентичности чуда – с таквим приступом, пропаганда секташа, уколико је до ње долазило, брзо је престајала. Можда и ми треба да размислимо, да се сетимо тог искуства и поставимо одлучну препреку непотврђеним "чудима"?
  Уколико Господ заиста пројављује своје чудо, оно ће неминовно наћи своју потврду, а лажно ће се развејати, као дим…
 13. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from TSCHeTSCHen in Kreatini , amino-kiseline, proteini,steroidi...guranje kontejnera do Save ;)   
  тај фазон, прескочи стероиде, креатине и слично.
  има да набијеш мишићну масу, ал ћеш да добијеш воловско срце или горе.
  а и агресија расте, па ти види како ћеш да се молиш, боље да се уздаш у Бога него у креатин ...
  тренирао сам 10 година тенис и нисам никад узимао, а 5 сати дневно сам тренирао ...
  немаш ништа од пречица ...
 14. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Драшко in Razvod braka   
  дуго ћемо још чекати да се установи и насиље од стране жена, пошто је теже уочљиво ...
 15. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Како трпите усамљеност, самоћу?   
  најчешће међу људима ...
  волим понекад кад сам много усамљен да прошетам од куће до центра града кроз најпрометније пешачке улице, тако се осећам потпуно сам, утопим се просто ...
  код куће не, пошто су сви моји другари иза екрана. из неког разлога најтрајнија пријатељства су управо направљена са људима са нета.
  с обзиром да сам на прекретници живота променио табор и то је многе, ако не и све - отерало. генерално сам сам, али ту је увек неки рођа из Цркве osmeh1
  шљока? аха, пиво. никад соло. кад хоћу да се убијем онда са текилом. и оливер мандић.
  немо' неко да се смеј'о 1502_baby
 16. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Zadnje vrijeme   
  тужно јесте, ал па шта?људи одговарају Богу за то и својим супружницима, шта се мене или тебе тиче ко коме и зашто ускаче у кревет или једе прасетину за постан дан?
  Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими.
  Римљанима посланица, глава 14, стих 3
  у преносном значењу је и да онај који греши нека не укорава оног који не греши и онај који не греши нека не осуђује оног који греши; јер их Бог ОБОЈИЦУ прими.
  Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.
  Римљанима посланица, глава 14, стих 6
  шта мислиш, да смо сви без греха па једни другима да бројимо, а своје да не гледамо?  greengrin
  брини сестро да једеш оно што треба, а не да се храниш глупостима које те смућују до лудила.
  Ово је хлеб који силази с неба: да који од Њега једе не умре.
  Ја сам хлеб живи који сиђе с неба; који једе од овог хлеба живеће вавек; и хлеб који ћу ја дати тело је моје, које ћу дати за живот света.
  свето Јеванђеље по Јовану, глав 6, стих 50-51
  Као што ме посла живи Отац, и ја живим Оца ради; и који једе мене и он ће живети мене ради.
  свето Јеванђеље по Јовану, глав 6, стих 57
  дакле, причешћуј се и не брини.
  а има и оно
  Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље.
  Римљанима посланица, глава 14, стих 2
 17. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Zadnje vrijeme   
  било би још занимљивије д си рекао да су маје и астеци веровали у исти хороскоп, па им се зато календар и поклапао, а нострадамус је један од оних који су обновили хороскоп и слично окултно у европи ...
  него ми је јако смешно да се нострадамус ставља у исту реченицу са пророчанствима, пошто је лепо човек описао како се дрогирао и да је имао халуцинације.
  то што је он триповао да су то пророчанства, то је јасан знак да је био на граници лудила или уроњен у њега.
  фасцинантна је једна ствар - да су редом сви апокалиптичари исповедали дистопију и смакове света и шта-ти-ја-знам каква још лудила а да једино хришћани о томе причају као само о крајњој степеници пре утопије.
  мислим да нас због тога с правом гледају као хипике  dada
 18. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Покајање је величанствено осећање   
  покајање је истинска и бистра свест и схватање сопствене грешности и грешака са не само жељом већ и трудом да се промени начин живота према коме (већ прошлом животу у том тренутку) је створена одређена одбојност и одсуство жеље за враћањем.
  због тога се човек у исто време радује са надом у нову и бољу будућност али и жали за старим и претходним животом што је губио времен и грешио, лутајући много.
 19. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)   
  ништа ... ал стварно.кад би очекивао нешто, онда би требао Бог да ми наплаћује улазницу, а ја не желим да будем најамник а он конобар који ми пописује грехе, већ оћу да се усиновим и да чиним на радост и лакост а не на шкргут ... и Њему, и себи, и свима око мене на задовољство и радост  29dz8zk
  пази се таквих искушења и падова, оће ђаво да те прелести ... видиш да те вукља месецима од Господа укруг и још ти узима мир и теби, а преко тебе и твојој деци и мужу.
  ако већ на себе дајеш, не дај на њих - деца су ти премала, а муж ти је неутврђен, колико сам похватао ... буди она која ће са поносом да принесе своју децу и себе испред путира, а тако ћеш и мужа да приведеш у скоковима Господу - радошћу.
  ако он види да се ти мучиш и да ти све то узима мир, па неће ни он то хтети, ни за себе, ни за вашу децу ... ја то тако видим, тако сам и своју мајку привукао, а ево сад полако се интересује друга жена татина за причешће кад ме види у недељу да сијам  0442_feel
  није лак овај живот, ал не треба га отежавати и одбијати помоћ, поготово не Господову који је Једини Човекољубац.   hvala idea
 20. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Драшко in Хришћански поглед на вантелесну оплодњу   
  нисам ни мислио да ће ђаво мировати, видиш да сам будан.
  реци ми човече, кад већ не умеш као свештеник да објасниш шта је то утеха и милост јер си ослепео за правду према човеку који је важнији Богу него субота - крив ли је човек што нема деце и која је сврха таквог крста?
  одакле ти ''знање'' да су ти ембриони ''абортуси''?
  јеси ли власник над будућношћу и Духом Светим па знаш коме је дах удахнуо а којем није, и који ће жив бити или докле? да ли те је Бог обдарио каквим даром, кога ми нисмо свесни, па си наумио и пресуђивати људима да су убице незачете деце?
  шта је зачеће, је ли?
  брига мене за твоје етичке и моралне проблеме, који су ништавни пред милошћу Божјом јер је допустио да се рађа дете (или чак више њих, слава Богу), живо и здраво, из таквих метода? сумње немам да ти то сматраш будалаштином, можда чак и демонштином јер олако називаш речи од које крв нормалном човеку леди у жилама - абортусу, чедоморству.
  етика, као концепт вредности, пада пред вредношћу суботе а субота пада пред вредношћу човека, животом.
  морал је плитка скупина одокативне методе једне социјалне, цивилизацијске, културолошке и научне средине и врло је флексибилна - као метроном у нечијим рукама кад треба притиснути емотивне и когнитивне дугмиће да помуте оно што је продукт и труд - живот.
  дакле, шта је веће - етика + морал или живот једног детета?
  ко онда прави чедоморство, онај који вага дечјим, тинејџеровим, одраслим, старчевим животом или онај који ће све покушати, па и погазити суботу да би погледао човека очи у очи кад одрасте?
  смеш ли да кажеш том детету у очи о етици и моралу његовог родитеља, шта је веће - жртвена љубав или пуки склоп уображаја? знаш шта би ти рекло дете таквих родитеља на то - ништа, презрело би те или би се сажалило на тебе као заосталог.
  мало се мање бави биоетиком, мало више људима, а поготово децом.
  већ си имао катастрофалне ставове и фијуке по овом форуму, ал ово ти је дно резона.
  јеси ли ''утешио'' неког бездетног скоро оваквим речима, а?
 21. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Драшко in Хришћански поглед на вантелесну оплодњу   
  ццц, чиме се неки играју. ljut :)
  да, неки од вас који пишу против вештачке оплодње.
  играте се срцима људи, а ту Господ посебно обраћа пажњу.
  зар мислите да Господ не би ускратио даха том животићу, него је човек постао владар над Даваоцем Живота и Духа Светог који дише где хоће па спаја по сопственом нахођењу јаје и спермића?
  стварно сте уображени и да помишљате да напишете слово против.
  и гледам пуна уста усвајања ...
  што нисте дали сопствени пример па да ЗАРАДИТЕ право да напишете нешто по том питању? ни не знате какав држава има однос према деци која су ''на располагању'' и према родитељима који траже да усвоје, приде који су услови ... данас човек мора да оде и да усвоји црнца у африци да би имао избор ...
  подвижници ... товарите некоме такав крст а сами нисте способни да понесете крст својих усана.
  неки пут је стварно гадно за прочитати неки коментар ...
  како се бре не плашите Бога, кад вас није срамота?
  јел треба неко да дође овде и да напише пола стране, срце да вам отвори и туга у каменовима да крене да испада по словима да се мало постидите и покријете ушима, да вам исприча дугогодишњу тугу очекивања, љуљања празног кревеца, маштања, спонтаних абортуса, сузама натопљених јастука, константног бола у грудима, живота у болу погледати на свако мало дете са завишћу и самопрекором што нема радости да се радује због другог?
  окривљавања оног са којим је изабрао живот да подели, за кога би иначе живот дао у трену, за узајамну муку која не пролази и само се дечјим осмехом лечи?
  за проведене ноћи клечања пред иконом у бесаницама и сузама руку високо уздигнутих у ридању, са само једном речју у срцу - дете?
  јел имате представу како изгледа да дочекате Божић годинама за редом са пуном кућом деце а ви једини без њих и сваке године вас питају људи ''а кад ћете ви'' не знајући за вашу муку, нехотице вас убијајући самим подсећањем и питањем?
  што сте тврда срца тако, зар не размислите шта ће бити од ваших слова кад неко такав прочита и ко је сву своју наду положио у Бога да им подари детенце? мала ли је жртва то поднети, а камоли живети тако?
  шта је бре са вама, зар сте толико тупи? :cmizdrenje:
  што нисте барем икону извукли да поклоните и поделите милостињу бола, крста неизмерног?
  и имате сутра ујутру смелост да заборавите шта сте писали и пуним устима се назвати хришћанима.
 22. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Стаљиново унуче in Абортус - одузимање дара живота и могућности постанка нове непоновљиве личности   
  јао, каквом се демагогијом бавите ..
  ајде да објасним ко деци:
  не настаје живот из ничега, већ из живота.
  живот већ постоји у спермићу и јајашцу, па нису мртви!
  само се уједињује и постаје човек.
  и то онај најупорнији, а не са најбољим генетским наслеђем.
  и то је тај човек који се развија, није то магични штапић па ће ћири-бу-ћири-ба и пуф! - беба.
  у идеалном случају, бити човек је завољен још пре зачећа, бити зачет у заносу, развијати се у мајчином стомаку, родити се, бити беба, бити дете, бити клиња, бити адолесцент, бити одрастао, бити старац и бити мртав.
  аман.
  баш ме брига за етику, медицину и остале папазјаније око тога.
  сви знамо зашто се и како дефинишу ствари и због чега, нисмо деца.
  једино ако желите да имате дечје умове и да оправдавате којешта, ал то је ваш проблем.
  одрастите и преузмите одговорност и живите с њом.
  толико од мене.
 23. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Фазе развоја у хришћанском животу: неофитство, занос, разочарење, криза,...па опет...   
  не, мислим да би тек онда дошла до изражаја, засијала би
  лепо и утврђено мишљење о себи не говори о гордости него о остварењу личности у слободи и даровима која је обасута од Господа.
  слобода је да се осећаш комотно у својој кожи у добру и злу, барем на Литургији, а дарови су ти дете и муж, па и та евхаристијска заједница са све богослужбом.
  још да су здрави, па да не треба да се и угледају на тебе, како се ти угледаш на Христа, него све мисле обрнуто ... тражећи грешке у другом, сами своје обзнањујемо.
 24. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in Фазе развоја у хришћанском животу: неофитство, занос, разочарење, криза,...па опет...   
  е да, ко није прошао неофитство, топла је препиорука да боље прође брзо ...
  наравно, они који су благодаћу Божјом прескочили ову фазу, немају ни потребе да се враћају уназад ...
 25. Волим
  Милан Меденица :) got a reaction from Aleksandra_A in „Криза савремене породице“   
  никако, потпуно разумем о чему причаш ... свашта се деси непредвиђено, редовније слабости превладају него што се надвладају а и љубав уме једноставно да се угаси. то не значи да имам осуде према томе или да гледам црно-бело на проблематику, већ да не видим потребу за ратом између полова и да се треба на време радити на правилном васпитању одраслих људи који ће зрело водити свој и живот у заједници. то значи да ти верници треба да буду литургијски и што редовнији причесници ако желе да се остваре у идеалу, у светости.
  дакле, ни грешна и слабашна природа човека и живот сам по себи никако не ремете причу о узрастању у светости и крсту хришћанског брака. поента је да све то негативно треба бити употребљено као катализатор напретка ка светости. ионако је цела поента вере да сваку слабост и грех преокрене против смрти и раскида односа и да постане освећено гориво које ће да оздравља и обожује личност, у овом случају заједницу двоје.
  и то све ништа без што редовнијег причешћивања, нема ништа без тога. обожење човека и свих његових односа једноставно изостаје без Цркве/Христа.
×
×
 • Креирај ново...