Jump to content

Solomon Kane

Теолог
 • Број садржаја

  6112
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  11

Репутација активности

 1. Не свиђа ми се
  Solomon Kane got a reaction from Драшко in Маленo острво звано Велика Британија   
  Маленo острво звано Велика Британија
  Иван Зорин   
  субота, 10. јул 2010.
  (Strategic Culture Foundation, 30.6.2010)
  Ако бисмо упитали неког залуталог Марсовца одакле потиче језик међународне комуникације на Земљи, мале су шансе да би овај упро прст на "Магловити Албион". И заиста, са површином од један одсто површине света, његов народ представља хиљадити део човечанства. Као историјско забачено задње двориште Римског царства, Енглеска никад није искусила раскош арапског калифата, није доживела Каролиншку ренесансу, као учмали рукавац била је поприште сукоба страних трупа, подељена између норвешких и данских Викинга и норманских освајача. Док су Тамерланове хорде и отоманске армије водиле ратове у Азији, Енглеска је била у стању чудног рата који је трајао 100 година, на концу кога Брити нису чак успели ни да покоре прегршт шкотских „хајлендера“.
  Успон Енглеске у време владавине Хенрија Осмог и краљице Елизабете поклопио се са епохом великих географских открића. Али чак и тада Британија је била на маргинама - она је морала да отме победу из руку пиринејских морепловаца. Кампања Шпанске армаде против Енглеске у ствари је била казнена експедиција, фер освета за британску пиратерију. Краљевска грамата (the letter of marquee), потврда британске владе, било је у ствари дозвола за пљачку, а сви ти гусари напослетку су завршили као адмирали и народни хероји. Можемо само да замишљамо какав ли је то необуздани дух авантуризма гурнуо Британце у истраживање света. И колико су окрутно, агресивно и лукаво они морали да се понашају да би победили у том рату против свих и стекли упоришта у удаљеним деловима света, растерујући све своје конкуренте!
  У ствари, Енглеска вековима делује као терористичка држава доследно спроводећи своју експанзионистичку политику. Енглеска се успешно такмичила са Француском, а имала је само једну десетину њеног становништва, као и са Немачком, познатом по својој ратоборности. Али за разлику од Немачке репрезентоване у Хабсбуршкој монархији и Русије репрезентоване у династији Рјуриковича, Енглеска није имала никаквих заслуга пред Европом. Њени синови нису штитили континент од инвазије Монгола и Турака. Чак и малена Португалија се борила против Мавара, чак и невелика Мађарска је тупила сечива турских освајача! Енглеска је извлачила максималну предност из свог географског положаја. Без директног контакта са непријатељским народима, Енглеска је непрекидно била у интригама, бесрамно користећи слабости европских земаља које су ратовале са непријатељима хришћанске Европе. Британска дипломатија успела је да подели своје драгоцено искуство са САД, која се увек осећала сигурно и далеко од европске збрке и нереда, користећи га на сопствену корист.
  Постоји раширено схватање да националне књижевности одражавају национални менталитет. Готово све Шекспирове трагедије, а он је живео у доба краљице Елизабете, су око борбе за превласт. Чини се да нема тајни за врлог аутора, он зна све инсајдерске и ексајдерске приче и делује опијен том анатомијом зла. Што би се рекло - где је потражња ту је и понуда. Наравно, свуда и одувек су се људи борили за власт, од Римске империје до пространстава Кинеског царства, али нико други није властољубље описивао са таквим сладострашћем.
  Иступањем из окриља Римске цркве британски народ је брже него друге нације развио "овде и сада" приступ животу. "Зашто" бива замењено са "како", примитивна филозофија природе ступа на место дубоке метафизике. Њихова дела рефлектују другу страну тог поједностављивања - заједно са музиком, најсензуалнијом међу свим уметностима, англикански протестантизам одбацује интуитивно разумевање света, преферирајући скромне интелектуалне обрасце. То је Енглеској омогућило техничко преимућство – енглески топови имали су дужи домет.
  Како надмоћно би требало да се осећају, како снажно би требало да презиру друге културе, а да би на свет гледали као на зверињак у коме је једини Човек онај са корбачем - британски војник са шпицастим шлемом. Џингис-кан или Садам Хусеин? – Не могу ни прићи! „Сви овде присутни поносе се тиме што припадају енглеској раси“, рекао је један британски политичар у Аустралији и том приликом био награђен бурним аплаузом. „Немачка изнад свега“ - мото је Трећег Рајха, осуђен у Нирнбергу.
  Англо-Саксонци олако указују на туђа злодела, заборављајући да су њихове чизме скршиле Сепојску буну у Индији и побуну Бура у Јужној Африци, те марширале Кином у време опијумских ратова. Брити су преферирали бокс, рагби и фудбал уместо шаха, и свет обогатили насиљем скривеним иза мита о енглеском џентлмену. И нису људи из Азије упловили у Енглески канал, него су Британци гурали своје дуге носеве на обале Инда и Јангцекјанга и у подножје Фуџија. Међутим, супериорност Запада у последња четири века, заснована на неколико техничких изума, постепено долази до краја. Ма шта рекли, али док друштвене науке и даље само истражује друге континенте - 4/5 светске популације концентрисане су у Евроазији, колевци цивилизације. Тренутна глобална улога САД је пролазна - свемирска станица не може управљати командним центром мисије. На нагомиланом европском искуству Азија се у овом тренутку спрема да претекне западни свет.
  Лицемерно је оправдавати агресију, што је постала национална карактеристика Англосаксонаца, као да им је дволичност Викторијанске епохе ушла у месо и крв, док заиста искрено верују да чине добро тиме што бомбардују Авганистан, или цепају Југославију, или калеме свој ред и поредак у Ираку. Сваки њихов корак је демонстрација двоструких стандарда. Какав сноб морате бити ако не схватате да вас национални егоизам заслепљује! Енглези су били арогантни и 'прагматични' према целом свету. Добри су у изради дугорочних планова, али им промишљање сопствених поступака није јача страна, напросто они нису у стању да се загледају дубље у себе.
  Наравно, након свих светских битака нема народа на овом свету који не вуче за собом товар греха, али Англосаксонци, по свему судећи, предњаче на овој листи. И заиста, баш као што је то и модерни свет, и пакао ("the Hell") би требало да буде у енглеској говорној зони.
  Извор: Ivan Zorin, „A tiny island called Great Britain”, Strategic Culture Foundation, 30.6.2010
  (Превод: Василије Мишковић)
 2. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Natasa. in Забрана физичког кажњавања деце   
  Физичко кажњавање као норма,принцип,као константа,не,али...понеки пут треба дете шљепнути по гузи када преврши сваку меру и ако лепа реч нема никаквог ефекта.Некада је то неизбежно и свако ко каже да није тако или нема децу или лаже.
 3. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Kafanski amater in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Давне 1976. године у Франкфурту...моја другар Лео (Сицилијанац) и ја (на бајсу).
 4. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Aleksandra_A in Zadnje vrijeme   
  Поштовање!Не брини се око ових глупости и не веруј у све што савремени испирачи умова говоре о "сутрашњем" смаку света,желећи да све нас,на различите начине држе у некој врсти страха,а страх је оно што им дозвољава сваку врсту контроле над човеком,контроле која им је преко потребна из много разлога.Ово ти кажем најискреније и најједноставније...све остало би изискивало подужу причу а то није лако извести преко интернета...размисли о болдованом и видећеш да сам у праву.
  "Крај света" неће доћи у виду уништења света,већ у форми преображаја света тј. свега створеног (човека и космоса),њиховог обесмрћења (тј.свеопштог укидања смрти) и благодатног увођења у вечност свега постојећег,другим и славним доласком Господа и Бога Исуса Христа.
  У 2-ој посланици Солуњанима (2,2-4) светог ап.Павла ,сам апостол говори Солуњанима о времену доласка Господа,тј "дана Христовог":
  "Да се не дате ласно покренути од ума, нити да се плашите, ни духом ни речју, ни посланицом, као да је од нас послана, да је већ настао дан Христов.
  Да вас нико не превари никаквим начином; јер неће доћи док не дође најпре отпад, и не покаже се човек безакоња, син погибли" - значи мора доћи антихрист...а то може бити ко зна када.
  Док са друге стране сам Господ недвосмислено и прецизно даје констатацију о "реалности" и "смислености" људских покушаја прорачуна Његовог другог доласка и преображаја света:"А о дану том и часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам.
  Значи преображај (а не уништење света!) може бити за десет година,сто,хиљаду,десет хиљада година...откуд ми знамо? "Знаци" о близини тог догађаја (рапидно хлађење љубави,умножење ратова,духовна празнина која је све већа итд,итд) несумњиво се историјски,из времена у време, интензивирају,појачавају са човековим све дубљим падом у загрљај греха и наравно да је,како због свега поменутог,тако и због саме природе створеног света која је пролазна,"крај" ближи данас него што је то био јуче.Међутим,исто то,да је крај близу,ап.Павле је рекао и првим Хришћанима.Значи,још пре 2000 година је апостол говорио да је крај близу,али ето...прође 2000 година од тада,зар не?! Заиста,ко од људи може занти и прорачунати долазак Христов и преображај твари и човека?! Апсолутно нико!!! "Време" се иначе може скратити "ради изабраних" и њиховог спасења (Мат.24,22) али се уједно може,ма колико то изгледало парадоксално и у опозицији са претходним, и продужити а то зависи од квалитета нашег односа према "сили која задржава" дух зла и дух антихриста,а та сила је "Црква Божија".тј.Христос Господ,као глава Цркве (2 Сол.2,6-7)
  "Време је близу","крај је близу" изрази које стално помињемо у Цркви Божијој јесу изрази којима се примарно,поред чињенице другог доласка Христовог,жели нагласити неопходност личног стражарења над собом и својим духом,над својом личношћу и њеним квалитетом.тј.стражарења над питањем спасења нашег бића,наше личности.А све то је повезано са личним и љубавним односом,као устројеном правилу, према Богу и ближњима.То је процес,тежак,напоран али и засигурно достижан.Свако ко каже да је то немогуће,лажа је!
  Мој "страшни суд" и мој "крај" јесте час моје смрти (тј.квалитет тог краја и самим тим квалитет почетка моје вечности) и то је једино о чему треба,на један нормалан,неоптрећујућ али не и превише опуштен начин,да бринем,и о томе да мислим.
  Молитва,пост,богослужења,Причешће као есенција тј.као свеопшти извор и увир личног али и заједничког живота и спасења у Цркви,добра дела која радују срце и душу,љубав према свима...то је једино битно.Све друго је мање битно.Акценат у свом животу стави искључиво на ово и видећеш колико ће ти живот имати смисла,колико ћеш желети људе око себе,колико ће сваки страх бити одагнат а дан леп, и колико ће твој ум,твоје срце и душа бити растерећени било које приче која суштински нема везе са оним чему нас Господ учи тј да нема никакве везе са оним што је заиста непролазна и спасоносна реч Христова коју ти ја,овако слабоуман,бедан и недостојан,покушах да укратко и у најважнијим цртама,а у вези са твојим питањем,барем делимично пренесем и објасним.Поздрав и свако добро,радост и љубав ти желим од Господа!
 5. Свиђа ми се
  Solomon Kane got a reaction from Tamaraaa in Ко стоји иза сајта "Борба за веру"   
  Без жеље да браним поменуте или да тебе увредим Деки, морам нагласити да ми се не допада ова твоја, очигледно јасно и недвосмислено дефинисана и тешко претумачива, "логика већине"...велика посећеност, једноставно речено - већина, не мора имати никакву позитивну позадину, улогу и суштину...иначе би емисије попут "великог брата" или "фарме", чија је гледаност невероватно велика, представљале образац вредности, укуса, лепоте, смисла и, на крају, истине, а емисије, попут "квадратуре круга" коју гледа де факто занемарљив број људи у у односу на целокупну популацију, представљале би парадигму небитности, досаде и глупости. Или би она свима добро позната идеолошка већина, како у прошлости тако и данас, представљала несумњиву и непорециву истину за разлику од оне несхватљиво мале групе људи која је ватрено и искрено желела слободу, једнакост и правду, категорије живота које је већина резервисала искључиво само за истомишљенике - док је ону другомислећу мањину чекао прогон, робија, убијање, прогањање кроз све сфере живота, губљење посла, свакодневно шиканирање и бескрајно понижавање ... то је плод "већине".
   
  Није увек све баш онако како изгледа.
 6. Свиђа ми се
  Solomon Kane got a reaction from Phoebe in И? Како да опростим?   
  Све зависи од твог става."Опростити" не значи понављати исту грешку у односу према дотичном или дозволити му да ради исто што је радио...напротив.То "ново" јесте нешто што произвире из тог стања "опроста",тј.представља захтев за постављање односа на једном здравом темељу у коме нема месту оном старом нездравом односу,и који захтева као такав нешто суштински ново или односа неће бити...што не значи да опроста нема и да је нестваран....много пута сам баш из љубави према одређеним особама морао да одем од њих.
 7. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Aleksandra_A in Britanska vlada: poslodavci imaju pravo dati otkaz onima koji ističu krst na radnom mjestu!   
  Разумем да на ванцрквеном послу нема смисла нити потребе за религиозном транспарентношћу, али сврстати
  у "релогиозну транспарентност" јесте чиста будлаштина и злоба.Још ако у све ово сагледамо у контексту следећег
  онда бива јасно да ово има позадину која је искључиво антихришћанска.
 8. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Ivan1984 in Слике форумаша   
  Није згорег знати,и то из много разлога,барем како изгледа онај са ким разговарамо ако га већ можда не можемо видети уживо,зар не? Деловаће све ово што радимо мало присније и колико толико ће смањити "виртуелни данак" који плаћамо овим начином комуникације...тако ми се чини.

  Изволите...ако сматрате да има мало истине у овом,а ако не...ником ништа.

  Па да почнем од себе...


 9. Хахаха
  Solomon Kane got a reaction from Milica Bajic in Zabranjuje li hriscanska vera ,slusanje nekih vrsta i zanrova muzike?   
  САТАНИЗАМ У НАРОДНОЈ МУЗИЦИ (2. ДИО) Posted on октобар 16, 2014 by dacomh Поред већ поменутих мрачних титана народне музике постоји и читава армија мање познатих, али са једнако субверзилним текстовима којима трују бројне недужне, пасивне конзументе, сугеришући им (и гласом и стасом) да не вриједи бити бољи, скромнији, поштенији, уздржанији и моралнији. Напротив. Пролазећи круговима пакла народне музике (музике до деведесетих година минулог вијека, Гранџ хибридне телетабисе немам желудца да преслушавам тражећи икакав смисао у бујици површних, баналних, неповезаних појмова које звуче смислено само ако си свалио у себе пола гајбе пива па климаш главом усред неке задимљене дискотеке са освјетљењем које подражава епилепсију, озвучењем које поспјешује искашљавање, док гулећи амбалажу јединог малог пива лукаво скенираш наивни, голишави, раздрагани и прегласни женски плијен) наишао сам на толико текстова који би се могли окарактерисати као сатанистички да је престало бити забавно, чак и за потребе доказивања колико су људи који рок музику генерално сматрају ђаволском – ретардирани. Било како било и овај пут гребем само по површини – разлози за стварање обрађиваних текстова много су страшнији и дубљи па то нека испитује храбрији спелеолог од мене. Па почнимо и нека нам је Бог сапутник.
  Екстра Нена.

  Разлози зашто се ова угледна пјевачица моћног гласа нашла на овом посту није само тај што је својим грилонкама чарапама изазвала буру одобрења свих CFNM манијака свијета (још само да јој коса има већи волумен, и да јој баде-мантил није скројен по чехословачкој Бурди а столица мало удобнија, ал ето, свако вријеме носи своје бреме), него и због хита у којем планира да након љубавног бродолома оде „заувек у тишину нему“ мислећи на манастир гдје људи само чекају такве недовршене, погубљене и несретне личности да се подвизавају са њима. „И уместо нежне љубави и среће, живећу у тами и палићу свеће“. Типичан примјер стереотипног оцрњивања монашког позива, који треба да је радост у испуњавању јеванђеоских идеала и стицања љубави према Богу и ближњем.
  Ана Бекута.

  „ђаволу би душу дао за мерак, ја га волим што је такав весељак.“ Да је чувена пјевачица жељела да коригује овај текст она је то свакако и могла, њен текстописац ионако не показује нарочиту бригу за несретне слушаоце, па му незнатно измјењен смисао не би утицао на већ ионако бесмислену поруку. „Ето мени мога бекрије, целу ноћ је лутао па се напио, добро ми се вратио“ – пјевачица се ставља у улогу жене која свог веселог мужа у ситне сата дочекује са осмјехом а не као и свака честита православка са револвером, оклагијом, живим есенцом и најгорим злом – шизофреничарско упорним набрајањем горкијех псовки, клетви и увреда до дубоко у ноћ.
  Жељко Самарџић.

  Овај полусимпатични господин прво је климактеричним тетама циједио задњу кинту (из новчаника од скаја пуног слика дјеце и иконица) разводњеним, бљутавим и безукусним лимунадама типа „Грлица“, „Добар дан туго“ и слично. А онда је показао своје право лице изрезбарено страстима оглоданог, напаљеног јарца. „Дајте неку лошу којој ради машта“ тако је брате испаћени, избаци то из себе! Но кроз текст стичемо утисак да и није задовољан са својим уловима, јер персоне које би га примиле без отпора, попијеног мањег котла вруће ракије бјешњаре или пара вјероватно имају пролапсе свих могућих моралних баријера, зато крајње резигнирано примјећује: „Као светице, калуђерице, ноћу спавају, дању раде умиру од досаде“. Ех ко би ђаволској пожуди угодио.
  Кеба.

  „Запалићу пола града“. Неронски порив који осјети сваки нормални алкохоличар у делиријуму Кеба избацује у етер и то баш кад си „најтањи“ између Кербера и Весне Писаровић пуштених на џубоску локалне душегубилнице у коју си само свратио да уситниш паре, ал баш сретнеш старог цимера па се више силе укључе у твоје невино зарањање у кому (паре уситниш тако што их спискаш а ђаво иза конобора отвори ти теку за пиво па изађеш и дужан). Углавном и ова пјесма квари младеж јер потиче на деструкцију и бесциљан револт.
  Рођа Раичевић.

  „Теби је рај а мени крај, ти ћеш на небо ја на дно – тако је суђено“. Родољуб Раичевић био је велики музичар и још већи хуманиста. Нажалост овај дивни фаталистички хит испоставио се као пророчки. На овој слици у студију видимо Рођину астралну пројекцију, док он у позадини пјева његов дух нам излази у први план а женски демон који се осликава у гоњем лијевом углу све то шкиљећи посматра. И за Родуљуба припалити свијећу обавезно, да и њему и нама душа нађе мир.

 10. Волим
  Solomon Kane је реаговао/ла на Поуке.орг - инфо у Промоција почасног доктора Универзитета у Београду Митрополита волоколамског г. др Илариона (Алфејева)   
  У среду, 26. септембра 2018. године, с почетком у 12.00 часова, у свечаној дворани Ректората Универзитета у Београду, биће организованa свечанa промоција Митрополита волоколамског г. др Илариона (Алфејева) за почаснoг доктора Универзитета у Београду.     На предлог Православног богословског факултета Сенат Универзитета је донео одлуку о додели почасног доктората за допринос научно-богословском истраживању и напретку теолошке мисли на српском говорном подручју Митрополиту волоколамском г. др Илариону (Алфејеву).   Извор: Српска Православна Црква
  View full Странице
 11. Свиђа ми се
  Solomon Kane got a reaction from Дијана. in Aтеистима је тешко да прихвате постојање смисла   
  Наравно да си надувенко (одмила од "надувани" ) када:
   
  1. Тврдоврато и тенденциозно одбијаш да схватиш поенту мог првог поста, који је очигледно (а то изгледа само ти и ови твоји "ментални клонови" не желите да схватите) био реакција на следећу твоју реченицу:
   
   
   
  2. Када уместо излагања контрааргумената, даш, као и увек, неозбиљан и омаловажавајућ одговор:  
   
   
  Ово је свесна пројекција твоје личности на другога...што је толико очигледно да је смешно до суза...а искрено речено, чисто сумњам да постоји и једна "другачија перспектива" (осим оне коју поседујеш ти и твоји атеистички "ментални клонови" склони радикалном субјективном идеализму) која би могла ону твоју прву реченицу именовати другачије до као плод солипсизма...али солипсизма не само као епистемолошке категорије твог бића већ и као психолошке.
   
  3. Када твоје константно грубе испаде према свима на овом форуму, твоја константна пецкања, подбадања,  интелектуална и омаловажавња верника на свакој теми за која мислиш да су неприметна (што додатно омаловажава саговорника), свесно занемарујеш и усуђујеш се да другоме, ти, такав какав јеси, спочитаваш некакав "предшколски ниво конверзације"....а то што си глув да чујеш свој константно пецкајући и подбадајући речник упућен верницима, и да видиш како увек први започнеш конверзацију на непримерен начин, то ништа...тако да је сасвим очекиван овакав одговор са твоје стране:
   
   
   
   
  4. Када си у стању да, неспособан да видиш своје понашање, своју немоћ да адекватно одговориш другоме (осим увредама), своје пренемагање и женско кукање администарцији, нешто овако напишеш :
   
   
   
   
   
   
  Што се мене тиче, можеш да одеш и са форума а не само са ове теме, тако да...просто речено, баш ме брига.
   
   
   
  Овај одговор "предшколског нивоа" приказује у правом светлу како твоје "задивљујуће познавање" области коју после толико времена проведених на форуму ниси успео ни у основним цртама да схватиш, тако и твоју "силну жељу" да је "разумеш и научиш"...што додатно објашњава колико желиш "озбиљно" да разговараш са неким.
   
  Ниси успео ни делић ње да схватиш, али важно је да јој непрестано спочитаваш бесмисленост а верницима, директно или индиректно, како нису баш најпаметнији...да сам на твом месту, после ове реченице не бих више никада смео да се појавим на било ком иоле озбиљном форуму који претендује на одређен ниво знања, интелектуалне моћи и општеживотне озбиљности, тако да...на жалост, не знам како бих те другачије именовао, сходно свему, до појмом којег сам већ употребио.
 12. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Неки тамо in Историја у слици   
  Новумченици сурдулички, убијени скоро без и једног метка стране од Бугара у првом светском рату...један међу њима је и мој рођени деда, Јаков Булајић.
 13. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Vesna M in Слике форумаша   
  Није згорег знати,и то из много разлога,барем како изгледа онај са ким разговарамо ако га већ можда не можемо видети уживо,зар не? Деловаће све ово што радимо мало присније и колико толико ће смањити "виртуелни данак" који плаћамо овим начином комуникације...тако ми се чини.

  Изволите...ако сматрате да има мало истине у овом,а ако не...ником ништа.

  Па да почнем од себе...


 14. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Џуманџи in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Давне 1976. године у Франкфурту...моја другар Лео (Сицилијанац) и ја (на бајсу).
 15. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Zoran Đurović in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Давне 1976. године у Франкфурту...моја другар Лео (Сицилијанац) и ја (на бајсу).
 16. Волим
  Solomon Kane got a reaction from ГрешниСлуга in Horak Williams -gramatika novozavetnog grčkog jezika (početnica)   
  Изволите,будући богослови и остали које интересује грчки језик Новога Завета.  :smiley:
  Horak Williams -gramatika novozavetnog grčkog jezika (početnica)
 17. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Tavita in Ко стоји иза сајта "Борба за веру"   
  Без жеље да браним поменуте или да тебе увредим Деки, морам нагласити да ми се не допада ова твоја, очигледно јасно и недвосмислено дефинисана и тешко претумачива, "логика већине"...велика посећеност, једноставно речено - већина, не мора имати никакву позитивну позадину, улогу и суштину...иначе би емисије попут "великог брата" или "фарме", чија је гледаност невероватно велика, представљале образац вредности, укуса, лепоте, смисла и, на крају, истине, а емисије, попут "квадратуре круга" коју гледа де факто занемарљив број људи у у односу на целокупну популацију, представљале би парадигму небитности, досаде и глупости. Или би она свима добро позната идеолошка већина, како у прошлости тако и данас, представљала несумњиву и непорециву истину за разлику од оне несхватљиво мале групе људи која је ватрено и искрено желела слободу, једнакост и правду, категорије живота које је већина резервисала искључиво само за истомишљенике - док је ону другомислећу мањину чекао прогон, робија, убијање, прогањање кроз све сфере живота, губљење посла, свакодневно шиканирање и бескрајно понижавање ... то је плод "већине".
   
  Није увек све баш онако како изгледа.
 18. Волим
  Solomon Kane got a reaction from obi-wan in Историја у слици   
  Чарли Чаплин, 1916.
 19. Волим
  Solomon Kane got a reaction from елТорнеро in Ко стоји иза сајта "Борба за веру"   
  Без жеље да браним поменуте или да тебе увредим Деки, морам нагласити да ми се не допада ова твоја, очигледно јасно и недвосмислено дефинисана и тешко претумачива, "логика већине"...велика посећеност, једноставно речено - већина, не мора имати никакву позитивну позадину, улогу и суштину...иначе би емисије попут "великог брата" или "фарме", чија је гледаност невероватно велика, представљале образац вредности, укуса, лепоте, смисла и, на крају, истине, а емисије, попут "квадратуре круга" коју гледа де факто занемарљив број људи у у односу на целокупну популацију, представљале би парадигму небитности, досаде и глупости. Или би она свима добро позната идеолошка већина, како у прошлости тако и данас, представљала несумњиву и непорециву истину за разлику од оне несхватљиво мале групе људи која је ватрено и искрено желела слободу, једнакост и правду, категорије живота које је већина резервисала искључиво само за истомишљенике - док је ону другомислећу мањину чекао прогон, робија, убијање, прогањање кроз све сфере живота, губљење посла, свакодневно шиканирање и бескрајно понижавање ... то је плод "већине".
   
  Није увек све баш онако како изгледа.
 20. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Дијана. in Преписка проф. др Зорана Ђуровића и Митрополита Амфилохија поводом текста о Папи Франциску и односа са Православном Црквом   
  Ако по нечијем мишљењу износим дилетантске теолошке ставове, онда сам за њега дилетант у тој области, те не видим шта ту није јасно и како је могуће то другачије схватити или раздвојити?
 21. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Дијана. in Преписка проф. др Зорана Ђуровића и Митрополита Амфилохија поводом текста о Папи Франциску и односа са Православном Црквом   
  Слажем се...култура дијалога мора постојати у разговору који би требао или који претендује да буде озбиљан...или он потпуно губи смисао.
 22. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Дијана. in Преписка проф. др Зорана Ђуровића и Митрополита Амфилохија поводом текста о Папи Франциску и односа са Православном Црквом   
  Поздрав о. Зоране!
   
  1.То да се ми одавде, какви год да смо, не би добро провели у Ц. Гори, то је чињеница, али битно је да се држављани дотичне државе лепо проводе овде и да им је омогућено све оно што ниједна држава на свету не би омогућила страним држављанима, тако да се исти засигурно лепше проводе него ми у Ц. Гори. Зато вас молим, да ту вашу реченицу, шта год мислили њоме (а убеђен сам да нисте ништа лоше мислили!), више никада тако олако не употребите, јер би, из свима нам познатих разлога, лако могла бити схваћена погрешно.
   
  2. Жао ми је што је митрополит употребио израз који се, и у томе се слажем са вама, не би требао користити у једном озбиљном и аргументованом разговору (или преписци), јер онда то престаје бити дијалог и претвара се у супротност,. Употребљени израз заиста тешко да може бити двосмислен и уверен сам да свако убеђивање у супротно представља атак на вашу интелигенцију...народна изрека, каже :"Није шија него врат" и то је овде приметно. Али сам убеђен да ћете ви као хришћанин то опростити, зар не? Искрено ми је жао због свега тога, тако да се надам да значење и форма митрополитовог израза (или неког другог који је, можда писао у његово име), неће постати и ваш, као што је постао својствен вашем пријатељу Завиши кога сам критиковао управо због израза који је упутио митрополиту а који сте ви осетили на својој кожи, указујући му на бесмисленост таквог става и понашања.На жалост, он то није успео да схвати...надам се да нећете упасти у ту замку као ваш пријатељ.
   
  3.Можда од раније постоје неке размирице између митролполота и вас за које ми не знамо и које су кулминирале у овом тренутку...лично ме не занима и не интересује...знам само да бих волео, ако је то икако могуће, да преписка између вас и митрополита буде настављена у једном мало другачијем духу хришћанске и братске толеранције и разумевање које би требало бити подразумевана ставка сходно чину и животу који сте обојица изабрали и који водите....да ли ће то бити остварено, видећемо.
   
  Опростите ако сам вас нечим увредио или рекао нешто што је нетачно (ипак вас не познајем и лако могу направити грешку...мада сте својевремено у пар наврата долазили тамо где сам радио али се нисмо упознали)...и молио бих вас у вези са првом ставком, да је схватите као незлобив али отворен и искрен савет.
   
  Свако добро вам желим од Бога!
 23. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Благовесник in Архимандрит Пантелејмон Јовановић изашао из Православне Цркве и прешао у тзв. ЕРП у егзилу   
  Ти поуздано знаш да га они познају боље од мене?
 24. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Несташна in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Давне 1976. године у Франкфурту...моја другар Лео (Сицилијанац) и ја (на бајсу).
 25. Волим
  Solomon Kane got a reaction from Лидија Миленковић in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Давне 1976. године у Франкфурту...моја другар Лео (Сицилијанац) и ја (на бајсу).
×
×
 • Креирај ново...