Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Протомајстор

Теолог
 • Број садржаја

  718
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Протомајстор

 1. Протомајстор

  Критика режима Александра Вучића и СНС-а

  Ја нисам! Био, први пут, сад ми је лакше. Синоћ сам видео махом средовечне људе - моје и Вучићеве вршњаке. Нека, ово ћемо онда решити у оквиру наше генерације, кад већ нема млађих. (И треба, ми смо ипак највише засрали ).
 2. "Имаш тако лепу кожу."
 3. Оче, могу ли да знам шта је вероучитељ погрешио?
 4. Протомајстор

  Књига која мења поглед на живот

  Зар је та Перла стварно тако добра? Нисам је читао. (Баш је добра тема, видео сам пуно нових препорука за читање - то ми треба.)
 5. Протомајстор

  Православни блок ???

  Пази шаке јада. Што би то јака унија била - још само Црногорци и Молдавци фале. Ово не би ни Њузнет боље срочио.
 6. Протомајстор

  Књига која мења поглед на живот

  Поређао сам хронолошким редом оно што сматрам да би требало да прочита свако ко држи до себе (има ту свега и свачега ) 1. Постање (1 Мој) 2. Платон, Држава, Тимај 3. Јеванђеље (Мт, Мк, Лк, Јн) 4. Св. Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере 5. Вилијам Шекспир, Хамлет 6. Доситеј Обрадовић, Живот и прикљученија 7. Михаил Љермонтов, Јунак нашег доба 8. Петар II Петровић Његош, Горски вијенац 9. Владимир Соловјов, Предавања о Богочовечанству, Критика апстрактних начела 10. Фјодор Достојевски, Браћа Карамазови 11. Павел Флоренски, Стуб и тврђава истине 12. Мартин Хајдегер, Битак и време 13. Михаил Булгаков, Мајстор и Маргарита 14. Алберт Ками, Странац, Мит о Сизифу 15. Антоан де Сент Егзипери, Мали принц 16. Свети Јустин Ћелијски, Философске урвине 17. Мирча Елијаде, Свето и профано 18. Габријел Гарсија Маркес, Сто година самоће 19. Данко Поповић, Књига о Милутину 20. Горан Петровић, Ситничарница „Код срећне руке“ (Можда сам се огрешио о апостола Павла, Вука, Толстоја, Андрића, Орвела, Павића, еп. Атанасија Јевтића, али нек то буде то)
 7. Протомајстор

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Мислим да је чак канонски уређено да свештеници не смеју радити додатне послове. Ако је то став Цркве, онда пре чуди што читамо овакве коментаре на једном православном форуму. Ако нам не требају свештеници и правила Цркве, онда нисмо православни и не треба да посећујемо ово виртуелно место живих речи утехе. Срамота је да један српски свештеник овде треба да се правда што сматра да треба да има бројну породицу, аутомобил и кућу. Хајде, нек ови приучени сајбер лучки радници зараде то исто својим црначким послом који нико у развијеним земљама неће да ради, јер ће убрзо постати исцеђен, демотивисан, исфрустриран и депресиван. Наравно да неће ништа озбиљно зарадити на том крвавом послу, али за то су им најмање криви свештеници. Радио сам као вероучитељ неко време и добро знам шта не штима у Цркви. Знам добро да највећи проблеми долазе од свештеника и њихове хијерархијске надмености и неосетљивости за оне ниже од себе (=лаике).... Али и даље високо ценим тај позив, јер сам упознао праве свете људе пред којим сам нишчи и увек ћу то бити. У мојој малој средини, која није велика често срећем народске свештенике, али у градовима је прича сасвим другачија, као што је то и у другим професијама.
 8. Протомајстор

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Тако? А ја сам све време контам ти пишеш озбиљно. Баш си ме добро насанкао.
 9. Протомајстор

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  У држави народа који свако мало продаје веру за вечеру, то је немогуће, и сад и убудуће. Грци који се никад нису одрицали Христа имају такав закон, али тренутно се и тамо води огорчена борба са безбожним Ципрасом, који у име европејског секуларизма хоће да отпусти свих 9000 свештеника из јавног сектора. Баш ме занима како ће то проћи.
 10. Протомајстор

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Опрости брате, нисам хтео да те увредим. Мислим да проблем треба сагледати шире. Свештеник се постаје у зрелим годинама, а прота у некој уноснијој парохији у још зрелијим. Већина заувек остаје закопана у мањој средини и дочека пензију од које се тешко може проживети старост. Кад се све то узме у обзир, свештенички позив није нимало финансијски привлачан.
 11. Протомајстор

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Пријатељу, зашто ти не постанеш Патријарх, па поделиш лепо те плате свештеницима да могу часно да живе и свима буде потаман? Само, прибојавам се да ћеш тешко имати од чега им поделиш... Ако си планирао да ће ти Бог послати средства након твојих усрдних молитви онда си у заблуди. Друго, Црква није у јавном сектору као што су лекари, а и лекари који раде приватно могу бити исплаћени и накнадно, и то се не зове мито. Била је вест пре неки дан да је Влада Србије помогла Цркви са милион евра за исплате дуговања пензијског и здравственог њених запослених због тешког материјалног положаја у коме се налази. То је права истина о нашој Цркви, јер као што смо сви у кризи тако су и свештеници, њихови помоћници и др.
 12. Слично је било пре неку годину, ако се не варам, у Новом Саду, када су медији објавили да је освештана вода у Градском водоводу. Тачно, али тамо је поп само светио водицу у просторијама Градског водовода за њихову славу, а није сипао ту водицу у цеви као што су сви помислили. Да је то заиста урадио био би моментално рашчињен. То је исти тај механизам...
 13. Протомајстор

  Vučić: Loše mešanje SPC u politiku, pogađa me

  Душа, а како да је чувамо питај Цркву. Сад очекујмо нове свештеничке и архијерејске афере, које би требало волшебно да се појаве ових дана...
 14. Ја очекујем у скорије време једино да умре пошто је дубоко загазио у 88. годину. Имао је довољно времена да се огласи. Иако сам лично велики поштовалац његових идеја у овом тренутку бих процењивао само његова тренутна дела, како рече dilic.
 15. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Мислим да се значај Хиландара за нас пре може поредити са Кијевско-печерском лавром за Русе, а они је и даље држе. Пантелејмон није тог ранга.
 16. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Као светосавци нераскидиво смо везани за Хиландар, а он за Фанар, према томе, ближи смо Фанару у овом тренутку. Може ли неко да објасни како би Хиландар или Пантелејмон могли да се издвоје из јурисдикције Васељенске? Да ли је то уопште могуће?
 17. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Ако ћемо сада остати неутрални, онда боље и не заслужујемо него да нам Фанар кроји судбину. Можда је и боље да нам, како неко рече, одузму аутокефалност, кад нам је ионако само узрок проблема. Поставили би нам неког пројелинског архиепископа (рецимо Иринеја бачког), а верујем да би Фанар и лако издејствовао обавезну веронауку у српским и црногорском школама.
 18. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Ко је продекан за наставу ПБФ у Солуну?
 19. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Сигурно иде његов имењак - епископ Бачки. Као и увек.
 20. Протомајстор

  Raskol se zahuktava

  Нисмо ни свесни колико је ово питање сада актуелно. Можда би тема требало да се преименује у: "Јесмо ли ми Срби сигурни да смо православни?", или у оно онтолошко хамлетовско: "Бити или не бити православан (= Јелин)?" Што рече данас један мој стари другар катихета: "Или се приклонити европском унијатском путу који прокламује Васељенска, или се удруживати са Русима (па и дохалкидонцима) и сасвим пострадати..."
 21. Ако промене свој однос према веронауци, на тај начин мењају и један сегмент школства. Ако се пред Владом РС заложе за веронауку једнако здушно као за повраћај одузете имовине, ето промене. Друго видиш и сам. Кад неки вероучитељ постане свештеник, одмах почне с висине да гледа на вероучитеље, а то је зато што их и епископ сматра за нишче по рангу.
 22. Страшно! Кад би бар неко од владика ово желео да чује и види, много тога би се променило...
 23. Мислио сам, кад неко заврши ПБФ, може одмах да ради као вероучитељ. Зар не?
×