Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Протомајстор

Теолог
 • Број садржаја

  722
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Протомајстор

 • Ранг
  Тишина...

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Подунавље

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.youtube.com/user/ProtaMajstor

Скорашњи посетиоци профила

5126 посетилаца
 1. Наравно, слажем се. Управо сам и указивао да Владика Максим вероватно неће "преживети" свој погрешан одговор на то "егзистенцијално питање православља", јер га је сада и потврдио у најновијем одговору еп. Иринеју, уместо да "увуче рогове". А штета је, јер баш немамо владика за разбацивање.
 2. Наравно да није, нисам на то ни мислио, већ управо на ваш пријатељски однос због кога и покушаваш да га оправдаш и где се можда и не слажете у потпуности. Негде сам прочитао, ако се не варам, да ти је био ментор и на основним студијама... Сматрам да си овде баш због тога жестоко нападнут ђутуре са владиком, а то може да се деси и од стране комисије на одбрани. Надајмо се да неће, јер не би било фер. Иначе, ако се добро сећам (можда сам нешто и помешао), епископ Максим је био међу протагонистима оног дарвинистичког скандала на ПБФ-у, али није претрпео последице као остале колеге - знамо и зашто. Можда је овде по среди "ако не платиш на мосту, платићеш на ћуприји" и "дошла маца на вратанца". Види се то и у овој дискусији, већина богословски поткованих форумаша покушава да га дискредитује као теолога, а посредно и тебе, ни кривог ни дужног. Праштај, и не дај се.
 3. Иако у овом спору стојим на позицији епископа Иринеја, једног од водећих српских интелектуалаца, треба подсетити (иако већина овде зна) да је епископ Максим био ментор нашем форумашу Милојкову приликом израде докторске дисертације, а тек предстоји одбрана. Стога, апелујем да будете блажи према Александру јер вероватно овде наступа "везаних руку", свесно и из сасвим часних побуда.
 4. Ја нисам! Био, први пут, сад ми је лакше. Синоћ сам видео махом средовечне људе - моје и Вучићеве вршњаке. Нека, ово ћемо онда решити у оквиру наше генерације, кад већ нема млађих. (И треба, ми смо ипак највише засрали ).
 5. Зар је та Перла стварно тако добра? Нисам је читао. (Баш је добра тема, видео сам пуно нових препорука за читање - то ми треба.)
 6. Пази шаке јада. Што би то јака унија била - још само Црногорци и Молдавци фале. Ово не би ни Њузнет боље срочио.
 7. Поређао сам хронолошким редом оно што сматрам да би требало да прочита свако ко држи до себе (има ту свега и свачега ) 1. Постање (1 Мој) 2. Платон, Држава, Тимај 3. Јеванђеље (Мт, Мк, Лк, Јн) 4. Св. Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере 5. Вилијам Шекспир, Хамлет 6. Доситеј Обрадовић, Живот и прикљученија 7. Михаил Љермонтов, Јунак нашег доба 8. Петар II Петровић Његош, Горски вијенац 9. Владимир Соловјов, Предавања о Богочовечанству, Критика апстрактних начела 10. Фјодор Достојевски, Браћа Карамазови 11. Павел Флоренски, Стуб и тврђава истине 12. Мартин Хајдегер, Битак и време 13. Михаил Булгаков, Мајстор и Маргарита 14. Алберт Ками, Странац, Мит о Сизифу 15. Антоан де Сент Егзипери, Мали принц 16. Свети Јустин Ћелијски, Философске урвине 17. Мирча Елијаде, Свето и профано 18. Габријел Гарсија Маркес, Сто година самоће 19. Данко Поповић, Књига о Милутину 20. Горан Петровић, Ситничарница „Код срећне руке“ (Можда сам се огрешио о апостола Павла, Вука, Толстоја, Андрића, Орвела, Павића, еп. Атанасија Јевтића, али нек то буде то)
 8. Мислим да је чак канонски уређено да свештеници не смеју радити додатне послове. Ако је то став Цркве, онда пре чуди што читамо овакве коментаре на једном православном форуму. Ако нам не требају свештеници и правила Цркве, онда нисмо православни и не треба да посећујемо ово виртуелно место живих речи утехе. Срамота је да један српски свештеник овде треба да се правда што сматра да треба да има бројну породицу, аутомобил и кућу. Хајде, нек ови приучени сајбер лучки радници зараде то исто својим црначким послом који нико у развијеним земљама неће да ради, јер ће убрзо постати исцеђен, демотивисан, исфрустриран и депресиван. Наравно да неће ништа озбиљно зарадити на том крвавом послу, али за то су им најмање криви свештеници. Радио сам као вероучитељ неко време и добро знам шта не штима у Цркви. Знам добро да највећи проблеми долазе од свештеника и њихове хијерархијске надмености и неосетљивости за оне ниже од себе (=лаике).... Али и даље високо ценим тај позив, јер сам упознао праве свете људе пред којим сам нишчи и увек ћу то бити. У мојој малој средини, која није велика често срећем народске свештенике, али у градовима је прича сасвим другачија, као што је то и у другим професијама.
 9. Тако? А ја сам све време контам ти пишеш озбиљно. Баш си ме добро насанкао.
 10. У држави народа који свако мало продаје веру за вечеру, то је немогуће, и сад и убудуће. Грци који се никад нису одрицали Христа имају такав закон, али тренутно се и тамо води огорчена борба са безбожним Ципрасом, који у име европејског секуларизма хоће да отпусти свих 9000 свештеника из јавног сектора. Баш ме занима како ће то проћи.
 11. Опрости брате, нисам хтео да те увредим. Мислим да проблем треба сагледати шире. Свештеник се постаје у зрелим годинама, а прота у некој уноснијој парохији у још зрелијим. Већина заувек остаје закопана у мањој средини и дочека пензију од које се тешко може проживети старост. Кад се све то узме у обзир, свештенички позив није нимало финансијски привлачан.
 12. Пријатељу, зашто ти не постанеш Патријарх, па поделиш лепо те плате свештеницима да могу часно да живе и свима буде потаман? Само, прибојавам се да ћеш тешко имати од чега им поделиш... Ако си планирао да ће ти Бог послати средства након твојих усрдних молитви онда си у заблуди. Друго, Црква није у јавном сектору као што су лекари, а и лекари који раде приватно могу бити исплаћени и накнадно, и то се не зове мито. Била је вест пре неки дан да је Влада Србије помогла Цркви са милион евра за исплате дуговања пензијског и здравственог њених запослених због тешког материјалног положаја у коме се налази. То је права истина о нашој Цркви, јер као што смо сви у кризи тако су и свештеници, њихови помоћници и др.
×
×
 • Create New...