Jump to content

Александар Милојков

Члан
 • Број садржаја

  18862
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  83

Everything posted by Александар Милојков

 1. Аутистични људи, у својој особености, могу да буду генијални. Пример је физичар Пол Дирак, којег многи сматрају за највећег физичара после Ајнштајна. Један је од утемељивача квантне механике. Имао је изузетну интуицију и моћ имагинације (да направи у уму компликоване представе физичке, квантне стварности). Међутим, са друге стране, није могао да примети најелементарнију интенцију у простој реченици. Тако, по једној анегдоти, док је држао једно предавање из квантне механике, један од слушалаца га је прекинуо речим - Није ми јасна ова форумула? Дирак је кратко застао и потом наставио са предавањем, као да се ништа није десило. На то су га прекинулу, речима - Али, упућено Вам је питање, зар нећете одговорити? На то ће Дирак - Питање? Какво питање= "Није ми јасна ова формула" је изјавна а не упитна реченица, одговорио је Дирак. Не, ово није била духовитост једног научника. Он заиста није могао да примети интенцију, питање у реченици - "Није ми јасна ова формула". Са друге стране, имао је дар да ствара фантастичне имагинације, које су квантну механику померале напред.
 2. Прочитај овај мој рад, мислим да ће ти дати неке одговоре: 06-II-2017.pdf (pbf.rs)
 3. Примамо га по томе што је постао човек. Као такав, дакле, Он је посредник између Бога и света (нас).
 4. Причешћем учествујемо у ономе што апостол павле назива усиновљењем. То је тајна обожења човека, где причешће Телом и Крвљу Христовом бивамо Тело Његово и тиме, као Тело (Црква) задобијамо Његов идентитет Сина - у Њему, у Његовом Телу бивамо усиновљеници Богу Оцу. Зато је парекселанс литургијска молитва - Оче наш. Његовом Оцу се обраћамо као нашем Оцу, не у неком метафоричном смислу, већ управо зато што у Христу задобијамо идентитет Сина, постајемо усиновљеници Бога Оца.
 5. "Који једе моје тело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему". (Јн. 6, 56)
 6. Одличан текст Епскопа бачког г. Иринеја. Јасан, без длаке на језику, без дипломатског увијања - отворен и прецизан (свидело се то некоме или не). Хвала Богу да се неко важан из наше Цркве огласио по овом питању и јасно подигао глас против грозне џендер идеологије. Даће Бог да овај одвратни покушај дебилизације нашег језика и разорења наше културе и идентитета буде само мртво слово на папиру - дакле, неће моћи и неће проћи. Како Владика рече, још увек је овај народ жив и његов језик је жив.
 7. "И када год чујете или прочитате да је Црква разједињена, немојте на то обраћати пажњу! Нека вам то буде подстицај да се Богу молите за јединство Цркве, да се Богу молите за Свјатјешег Патријарха који је глава наше Цркве, на њему је највеће бреме, њему треба највише помоћи да крмани овим бродом кога ударају многи таласи и многе буре које се подижу. Али, хвала Богу, брод наше свете Цркве иде даље..." Митрополит црногорско-приморски Јоаникије
 8. Чистио снег и цепао дрва. Цепање дрва ми је било свакодневно послушање.
 9. Заборавио сам му име. Упокојили су се и он и игуманија. Она је још тада имала 80+
 10. Трева ићи на богослужење и не треба радити послове који нису неодложни. Ја тако то разумевам.
 11. Ја сам пре једно 15так година, по благослову свог духовника, одлазио у манастир Миљково да мало боравим тамо и да помажем монахињама.Тај манастир иначе има велику економију и има доста посла. Итекако сам имао послушање недељом. Заврши се литургија, ручак - и на посао. Мислим да је поента "црвеног слова" подсећање на литургију - тај дан треба да идеш у цркву и да се Богу молиш, а не у нераду као таквом.
 12. Радујем са да ово што написах јесте у истом Духу са нашим Патријархом, који је у Јасеновцу поручио - Злочинци не припадају ниједном народу: Patrijarh u Jasenovcu: Zločinci ne pripadaju nijednom narodu - NOVA portal
 13. Једино она предаје тај предмет. Ево, погледајте нов распоред предавања. Једино код ње постоје групе које обнављају предмет (то је ово црвеним словима "об.") Sanja1.pdf Sanja2.pdf
 14. Да, једне новине и једна телевизија чекају моју обсервацију и кренуће са извештавањем. Размишљам да пре тога ипак напишем писмо директорки Академије.
 15. Што се мене лично тиче, мени је најтеже да је гледам како се безуспешно мучи и како пада у очај. Али, хвала Богу, успео сам да је подигнем и да настави даље.
 16. У контакту сам са медијима. Телевизија (једна, веома гледана) је спремна да се позабави темом. Чекам да девојке преброде страх и смогну снаге да јавно говоре о својој муци. Овај проблем треба да буде пример - јер овога у нашем просветном систему има колико год хоћете. Нажалост, ми смо такво друштво да на те проблеме не обраћамо пажњу, гурамо их под тепих. После,када се деси неки тежи инцидент, попут оног са злостављањем девојака у школи глуме, кренем да се чудимо. А ствари не ничу тек тако изненада. Оне су ту, тињају, разни физички и психички предатори несметано харају, а ми се правимо да их нема све док не букне озбиљан пожар
 17. Добро, ово за молитве има смисла. Ево, ја ћу да је помињем и да јој палим свећу за здравље. Сад, да владикама причам о овоме, то већ не бих, иако их доста лично познајем.
 18. Знала је, али тражили су управо то што је глупо. Све је јасно- циљ је био заштити своју колегиницу "професорку".
×
×
 • Креирај ново...