Jump to content

deda

Теолог
 • Број садржаја

  1256
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  deda got a reaction from Борис74 in Што нисте остали у манастиру? Da li ste imali želju za monašenjem ili poznajete nekoga ko se zamonašio?   
  НИти сам икада размишљао о томе, нити нешто мислим да је то најсавршенији пут. То је само један од путева. Све има своје предности и мане, Боже мој. Себе никако не видим у свему томе.
 2. Волим
  deda got a reaction from emilija in Филмови који се не пропуштају   
  Јој, да. ФИлм је одличан. Мени се свидео. И, стварно, та руска трагика, пожртвованост, љубав... још увек не могу да схватим Русе... као и у Сибирском берберину, кад се воли, онда се воли целим својим бићем. Многима то изгледа патетично али за мене, то је права љубав. Воли или умри. Нема компромиса, средине. Уф, какав осећај. Да се човек најежи.
 3. Волим
  deda got a reaction from nmiljan in Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)   
  Исповест такође није услов за причешће. Цео наш живот као и цео ток Литургије представља припрему за причешће. Дакле, ми на самој Литургији се исповедамо кад сви заједно у глас изговарамо Символ вере.. затим кад такође у глас сви изговарамо молитву пред причешће (Верујем Господе и исповедам.... )
  Исповест је још једно средство које служи за личну, индивидуалну борбу. Понављам, на Литургији, ЗАЈЕДНИЦИ верних, нема места индивидуализму. Све молитве су у првом лицу множине (сем Символа вере и молитве пред причешће... види горе пасус...). И Самог Бога ми ословљавамо са Оче НАШ. Дакле, дао нам то достојанство да Га зовемо са Оче и да то чинимо сви заједно, прво лице множине.
  Са развојем монаштва, у парохијску праксу је ушла теологија која акценат ставља на лично, индивидуално. Али, треба то схватити као дух времена.
  Па и кад читамо Св. Оце, приметићемо то исто. Нпр, погледати шта о недостојности пише сам писац Литургије, Св. Јован Златоусти (4. век).
  п.с.  Људи, морамо бити свесни утицаја монаштва на парохију.... утицај је огроман.... и пуно ствари око којих се ми "бијемо" су заправо те несугласице јер неке ствари су за манастир и монахе и њихов начин живота а неке за парохију. Па, има оних који сигурно знају да су у почетку постојале две врсте типика- монашки и азматски (певани, тј парохијски). Временом, они су се здружили и зато данас имамо и правила у парохији која су пре свега монашка правила и служе за живот у манастиру. Морамо да мало сагледамо шире.
  Св. Симеон Солунски је нпр дао највише података о том азматском, певаном, парохијском типику.
 4. Свиђа ми се
  deda got a reaction from ines in Crkva i 666 barkod   
  Ово ми је итекако конфузна тема и тако је.. мрачнааа.... не знам... оно што знам је да треба да се држимо Литургије, Причешћа, Васкрслог Христа јер Бог је Љубав и ко је са Њим имаће живот вечни... а да ли ће бити катаклизме или неће.. овакве или онакве...  то нека Бог одлучи како, кад ...
 5. Свиђа ми се
  deda got a reaction from Милошшш in Ф. М. Достојевски   
  Великан, апостол хришћанства. Званично није уврштен у ред светитеља али за мене јесте. Још један пример где сам научио да Васкрсења нема без страдања и крста. Човек који је рекао неке неверованте ствари о Човеку, Богу, Христу, о суштини човековог живота, о обожењу. Ма милион ствари. Исувише широк а опет тачан и конкретан. Удара право у центар.
  Нажалост, нисам прочитао сва његова дела. Доста нисам. Али, годинама га читам и покушавам да га још боље схватим и разумем. Човек за кога је св. Јустин рекао да је за њега био и учитељ и мучитељ. Човек о коме се непрестано пише, који представља непресушни извор када се пише и прича о хришћанству, Русији, религији, књижевности. И, опет, свако га схвата на свој начин. За неке, он је само један од великих писаца. За мене, он је нешто много више од тога.
  Беше прво Савле а онда је постао Павле. Открио је многе чињенице из психологије пре саме науке. Често себе питам како му је бре то пошло. Наравно, није то докучио тако што је само седио и читао, него је све муке, патње, злобе осетио на својој кожи, у свом  животу.
  Неки критичари су рекли да није морао да напише ништа од својих дела сем Легенду о Великом Инквизитору (поглавље у роману Браћа Карамазови). То поглавље је мени отворило очи о многим питањима и проблемима у животу. Слобода, човек, патња, Велики Бог, Христос... Тек након прочитаног поглавља, буквално сам схватио суштину и значај појма слобода. Од тада сам многе ствари почео да гледам другим очима.
  Достојевски се целог свог живота бавио човеком. Докучавао га, улазио му у дубину. И та своја "антрополошка истраживања" је делио са читаоцима кроз папир али не зато што је баш то хтео, већ да би се прехранио. Тако је зарађивао за живота. Своја истраживања није обављао у неким лабораторијама већ је његов живот био истраживање, његов однос са људима около себе, са пријатељима, непријатељима, женама... Чувене су његове речи  "Човек је преширок. Сузио бих га".  Наравно, многима су познате његове изреке.
 6. Хахаха
  deda got a reaction from uco73 in Разни духовни видео садржаји   
  Људи, погледајте ово. Деца одговарају Шта је љубав?  (има и "кад ти срце дрнда"... "па не може мушкарац да се заљуби у мушкарца... како сад то...")...  ФЕНОМЕНАЛНО!!!!!

 7. Волим
  deda got a reaction from blue in Филмови који се не пропуштају   
  Amadeus Trailer
  Once Upon A Time In America - Trailer
 8. Волим
  deda got a reaction from ines in Православна духовна музика   
  Агни партене... а десно, испод имена аутора који је ово оставио на јутјуб, кликните more info и изаћиће текст песме на грчком. Одлично за вежбање грчког језика  winter

 9. Волим
  deda got a reaction from blue in Филмови који се не пропуштају   
  После овог филма, све око мене је било шарено, лепо и весело наредних неколико дана.

 10. Волим
  deda got a reaction from blue in Филмови који се не пропуштају   
  Schindler's List - Trailer
 11. Волим
  deda got a reaction from Славица Дујаковић in Упознајмо се - представимо се   
  Младен Алексић из Јагодине. Имам 24 године (то је 85 годиште). Студент који завршава Богословски факултет и покушава да упише филмску режију на ФДУ. Студент који жели да споји теологију са кинематографијом. Неки ме и знају као чтеца из цркве.
  А податке о висини, тежини, боји очију, матичном броју баш и не бих  winter
 12. Волим
  deda got a reaction from PredragVId in Брак - заједница мушкарца и жене   
  Укратко, препоручио бих ауторе: Зизиуласа, Афанасјева, проф. Милошевића, проф. Вукашиновића, Шмемана (обавезно).. писали су о св. тајнама.
  Детаљну библиографију, могу касније
 13. Волим
  deda got a reaction from Светлана Молдован in Шта радите ....како сте.....?   
  Па недељом пре подне сам у цркви на Литургији а после у кафани преко пута, пијемо кафу, ратлук и тако то.
  Кад не одем на Литургију у недељу, цео дан ми је некако безвезе. Осећам се празно. Много занимљив осећај. Као да сам пропустио нешто много важно. Нпр, није ми такав осећај ако сам пропустио Литургију радним даном али недељом...уф..то ми је већ трип неки. И онда после Литургије дођем кући, чека ме клопа. Па опет кафа али сад са дневном штампом. Уживанција. Цео дан је посебан, ритуалан.
  Али, кад останем да спавам из одређених разлога (читај, изашао увече у град и слично) онда ми је дан бљак.
 14. Волим
  deda got a reaction from Плутон in ЖРУ диван: Архиепископ охридски Господин Јован уживо 11. октобра 2015. у 20:30 на Поуке.орг   
  - Sta Preosveceni vladika misli o drustvenim mrezama?
  - Da li bi nasi episkopi mogli, trebali biti prisutniji na drustvenim mrezama? (kao sto mnogi katolicki biskupi, nadbiskupi, kardinali imaju svoje licne profile na fejsbuku, tviteru...)
 15. Волим
  deda got a reaction from Баба in ЖРУ диван: Архиепископ охридски Господин Јован уживо 11. октобра 2015. у 20:30 на Поуке.орг   
  - Sta Preosveceni vladika misli o drustvenim mrezama?
  - Da li bi nasi episkopi mogli, trebali biti prisutniji na drustvenim mrezama? (kao sto mnogi katolicki biskupi, nadbiskupi, kardinali imaju svoje licne profile na fejsbuku, tviteru...)
 16. Волим
  Guest
  deda got a reaction from Guest in Лажни профил СПЦ на твитеру шири дезинформације   
  Ево, ово са лажним налогом је још један разлог више да и наша СПЦ и наше владике отворе профиле на Твитеру, као што сам већ писао на једној теми.
 17. Волим
  deda је реаговао/ла на Архимандрит Сава Јањић у Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Дубоко сам уверен да ће рад на друштвеним мрежама све више постајати део наше црквене свакодневнице. Владика Давид Стобијски је већ активан на твитеру и то је јако добро. Лично га познајем и дубоко ценим. Мислим да има још Епископа и парохијских свештеника који раде на том плану и разумеју значај савремене технологије и све јачег утицаја друштвених мрежа на јавност. На фејсбуку је Црква много више присутнија. Врло често имамо проблем времена. Владика Теодосије има јако много обавеза као епархијски Архијереј, ректор Призренске богословије и као члан Св. Арх. Синода. Од обавеза зависи много колико човек може да се посвети и овом начину рада. 
   
  Твитови су заправо мале поруке које не могу да отворе озбиљнији дијалог, али могу да упуте на неке линкове, а пажљивим избором фотографија и текста у порукама ствара се једна шира слика онога што желимо да кажемо и на који начин желимо да представимо нашу Цркву. Ми смо у Дечанима још од средине деведесетих почели да радимо преко мејлова са утицајнијим новинарима и политичарима преносећи им своју перспективу збивања на КиМ, што је значајно допринело да се глас Цркве јаче чује у том смутном времену. И данас имам један број утицајнијих људи који ме прате и знам да их интересује наше разумевање најновијих збивања јер на крају и сами лично дођу у посету и разговарају са нама. Будући да смо на КиМ не можемо у потпуности да пренебрегнемо и текућа збивања иако се лично трудим да избегнем дневно-политички и сензационалистички приступ и покушавам да артикулишем поруке у позитивном и конструктивном смислу, што је много ефикасније него да шаљемо неодмерене поруке и кукумавчимо. То једноставно није у духу наше вере и делује по правилу контрапродуктивно.
 18. Волим
  deda got a reaction from Agaton Vuzman in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Оче Саво,
  Пре свега, да Вам се захвалим на одговору, који је веома детаљан и, наравно, искрен.
  Са Вама се апсолутно слажем, посебно око оног дела о важности непосредне интеракције.
  Глупо би било да ја сад нешто ту додам.
  И сам сам на Твитеру пар година (наравно, на ФБ много дуже) и свестан сам значаја исто. Наравно, Ви то још боље знате, што као духовник а што као твитераш
   
  Ових дана шаљем мејлове разним епархијама са својим скромним предлогом (рашко-призренска, аустријско-швајцарска, загребачко-љубљанска, нишка, захумско-херцеговачка...) Можда звучи глупо или како већ, али сам уверен у оно што предлажем.
   
   
  Узгред, да напоменем за оне који већ имају твитер, данас сам управо сазнао да епископ стобијски, Давид, има свој твитер налог. 
   
   
  Ето, Ви, оче Саво, можда можете да утичете на Преосвећеног владику Теодосија, да реактивира свој налог. Видех данас да има налог, али није активан 2 године. Колико знам, он је и председавајући Мисионарског одељења СПЦ.
   
   
  Још једном, хвала Вам.
 19. Волим
  deda got a reaction from w.a.mozart in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Оче Саво,
  Пре свега, да Вам се захвалим на одговору, који је веома детаљан и, наравно, искрен.
  Са Вама се апсолутно слажем, посебно око оног дела о важности непосредне интеракције.
  Глупо би било да ја сад нешто ту додам.
  И сам сам на Твитеру пар година (наравно, на ФБ много дуже) и свестан сам значаја исто. Наравно, Ви то још боље знате, што као духовник а што као твитераш
   
  Ових дана шаљем мејлове разним епархијама са својим скромним предлогом (рашко-призренска, аустријско-швајцарска, загребачко-љубљанска, нишка, захумско-херцеговачка...) Можда звучи глупо или како већ, али сам уверен у оно што предлажем.
   
   
  Узгред, да напоменем за оне који већ имају твитер, данас сам управо сазнао да епископ стобијски, Давид, има свој твитер налог. 
   
   
  Ето, Ви, оче Саво, можда можете да утичете на Преосвећеног владику Теодосија, да реактивира свој налог. Видех данас да има налог, али није активан 2 године. Колико знам, он је и председавајући Мисионарског одељења СПЦ.
   
   
  Још једном, хвала Вам.
 20. Волим
  deda got a reaction from Срђан Шијакињић in Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Оче Саво,
  Пре свега, да Вам се захвалим на одговору, који је веома детаљан и, наравно, искрен.
  Са Вама се апсолутно слажем, посебно око оног дела о важности непосредне интеракције.
  Глупо би било да ја сад нешто ту додам.
  И сам сам на Твитеру пар година (наравно, на ФБ много дуже) и свестан сам значаја исто. Наравно, Ви то још боље знате, што као духовник а што као твитераш
   
  Ових дана шаљем мејлове разним епархијама са својим скромним предлогом (рашко-призренска, аустријско-швајцарска, загребачко-љубљанска, нишка, захумско-херцеговачка...) Можда звучи глупо или како већ, али сам уверен у оно што предлажем.
   
   
  Узгред, да напоменем за оне који већ имају твитер, данас сам управо сазнао да епископ стобијски, Давид, има свој твитер налог. 
   
   
  Ето, Ви, оче Саво, можда можете да утичете на Преосвећеног владику Теодосија, да реактивира свој налог. Видех данас да има налог, али није активан 2 године. Колико знам, он је и председавајући Мисионарског одељења СПЦ.
   
   
  Још једном, хвала Вам.
 21. Волим
  Guest
  deda got a reaction from Guest in Епископи на Твитеру?   
  Ево овде имамо прилику да било шта питамо истакнуте људе из црквеног живота. А сви смо поучени у вери да је икона Христова управо епископ на Литургији. Зар не би било корисно за све да чују и формалне и неформалне речи наших архијереја. Лично мислим да имамо епископе којима треба да се поносимо, људе који су велики духовници, мисионари, интелектуалци. 
  Владику Порфирија углавном нападају због његовог ангажовања око РРА. Али, сви они који га нападају никад нису саслушали неку његову проповед и слично.
   
  Не могу баш да замислим да Атанасије Јевтић користи Твитер или Његова Светост, патријарх Иринеј, али ми је скроз реално да га користе Порфирије, Максим, Теодосије, Андреј, Григорије...
 22. Волим
  deda got a reaction from sleki in Епископи на Твитеру?   
  Имам конкретан предлог. Сматрам да би наши Архијереји СПЦ требали да отворе профиле на Твитеру (барем они који су склони ка употреби савремених средстава комуникације и савремене технологије). Чињеница да је ова друштвена мрежа све заступљенија у свету па и код нас, да се поприлично разликује од Фејсбука и да је јавна и отворена. Свако на интернету може читати било чије твитове (није услов да и ти имаш профил да би другог читао), осим ако профил није закључан.
  Како сам и сам дугогодишњи корисник Твитера, планирао сам да овај предлог (немој да се смејете) пошаљем неким епархијама, па ће можда неко од секретара (или особља) који чита мејл да пренесе свом Епископу овај скромни, искрени предлог.
   
  Свако ће се запитати- А што да наши Епископи отварају профил?
  Чињеница је да Цркву (СПЦ) нападају данас сви редом, од политичара (скоро и потпредседник ДС-а Борко Стефановић у свом Програму изнео предлог да веронаука треба да се "врати" у цркву и да се верске заједнице опорезују, и није једини који то мисли) до лаика. Новинари раде свој део "посла" (читај: битна им је афера, а то што не познају материју, нема везе...). 
  Јесте, имамо и веронауку и сајтове и свашта нешто... али на Твитеру, мислим, некако би ти наши Епископи били ближе лаицима, и верном и неверном народу, који очигледно тражи одговоре.
   
  Скоро прочитах да је Твитер тим направио сарадњу са Католичком црквом. Наиме, ради организације посете Папе САД-у, Твитер тим на семинарима обучава њихове великодостојнике (кардинале, надбискупе, бискупе) око употребе ове друштвене мреже. Многи кардинали и бискупи већ имају профиле. И, могу вам рећи, делује доста занимљиво.
   
   
  п.с. У следећем посту преносим тај текст.
 23. Волим
  deda је реаговао/ла на lab_man у Епископи на Твитеру?   
  Koristi kompjuter sigurno dok piše naučna dela...a od Word-a do Interneta mali je korak...
 24. Волим
  deda got a reaction from lab_man in Епископи на Твитеру?   
  Да, и то што имају на ФБ-у сигурно уређује неко од секретара, администрације, сарадника. А верујем да би било занимљиво, уз то и корисно, да људе мало ближе упознају наше епископе. Да то нису људи који седе иза затворених двери и воде велику политику, склони аферама. Већ су то људи као и сви ми.
   
  А скроз ми је занимљиво како су то, делимично наравно, прихватили католички кардинали.
   
  Твитер је огроман потенцијал јер га многи прате, читају. Данас је, чак, постао и извор информације за новинаре.
   
  Нпр, сећам се да сам један од првих сазнао да ће папа посетити Сарајево 6.јуна, тако што је новинар који прати папу то твитнуо 2 минута након што је овај објавио да ће посетити Сарајево 6.јуна (на тргу Св.Петра, за време Ангелус молитве).
   
  Твитер данас имају, не само новинари и "звезде", већ и разни државници, политичари. То је мрежа где не постоје границе. Свако се свакоме може обратити.
 25. Волим
  deda got a reaction from Баба in Епископи на Твитеру?   
  Преносим линк једног текста са насловом "Папа долази. Бискупи, крените са твитањем."
  Линк ка оригиналном тексту, на енглеском језику, налази се на дну овог поста.
   
   
  (мој превод за оне који не знају енглески. Морам да се оградим- превод и није баш нешто квалитетан, не замерите)  
   
   
  Папа долази; бискупи, почните са твитањем
   
  Надбискуп Џон Вестер је приметио да је свештеник, коме се обраћао, ометен.
  Заинтригиран, Вестер га је питао о чему се ради. Свештеник је објаснио да је његов нећак направио ново средство комуникације и да сада међусобно размењују  кратке поруке о томе где су били, шта су јели. Вестер се нашалио да свештеников нећак треба да се врати учењу.
  Годинама касније, свештеник и нећак, оснивач Твитера Џек Дорси, су се последњи смејали.
  Не само да је платформа друштвеног медија у вредности од неколико стотина милиона долара, него је постала главно средство комуникације папе Фрање и десетине кардинала и бискупа, укључујући и самог Вестера. Данас, када се амерички католици припремају за долазак папе Фрање, шачица твитујућих бискупа нерадо припрема своје вршњаке да се логују и да почну да твитују.
  Вестер, који ће ускоро бити постављен за надбискупа Санта Фе, један је од око 40 бискупа који су активни на Твитеру, према Америчкој бискупској конференцији (АБК). То значи да око 160 не твитује и АБК  ради да то промени. Представници фирме са седиштем у Сан Франциску обучавају бискупе, и њихово особље, како да користе Твитер и како да Твитер буде део папских разговора у септембру.
  Бискуп Берлингтона (Вермонт) Кристофер Којн, председник Одбора за комуникацију АБФ, изјавио је сајту КРУКС,  да су два хаштага (кратка фраза која почиње # тарабом и помаже да се сортирају хиљаде твитова који се објаве сваке секунде) изабрана да помогну твитер корисницима да буду у току са папином посетом Вашингтону, Њујорку и Филаделфији #PopeInUs  #ElPapaEnUSA
  Којн је изјавио да има смисла то што користи Твитер у својој бискупији, како би се одазвао папином позиву да цркву  приближи људима тамо где се они налазе.
  „Они не морају да долазе код вас, ви идите к њима. То је више јеванђељски, изаћи и проповедати добру вест“, рекао је он.
  Вестер се слаже, говорећи за КРУКС, „да је Св.Павле данас жив, верујем да би непрестано користио друштвене мреже, јер је то одличан начин да ширите вест.“
  Када се папа Бенедикт XVI придружио Твитеру, Ватикан је морао да превазиђе оштар скептицизам код неких старијих црквених лидера у погледу коришћења нове технологије. Неки су сматрали да 140 карактера у папиној поруци, што је лимит на Твитеру, јесте испод достојанства папске канцеларије.
  „Али људи су рекли исту ствар и о Радио Ватикану пре 50 година“, рекла је Клер Дијаз Ортиз, аутор књиге „Twitter for Good“ и члан Твитер тима који је помогао Светој Столици да се повеже 2013. године. Она је рекла да је изненађена отвореношћу одређеног особља  Ватикана ка новим медијима као и ефикасношћу папе Фрање у употреби овог средства.
   
   „То је супер органско“, рекла је она, „очигледно је да је он папа и да ту има више слојева, али када погледате његове твитове, схватићете  да је он транспарентан, онолико колико може бити у односу на његову позицију.“
  Пре неколико година, Твитер је увидео да су верски лидери међу најактивнијим корисницима друштвене мреже а данас тим људи ради на обучавању верских лидера, међу њима и католичких бискупа.
  Папа Фрања је један од најутицајнијих верских лидера на Твитеру, твитује на 9 језика уз око 20 милиона пратиоца. Овај успех помаже при убеђивању неких америчких бискупа, који су скептични по питању коришћења Твитера, да се придруже мрежи.
   
  „Мислим да све што виде да Св.Столица ради, они желе да се угледају на то што ради“, каже Којн. Наравно, неће сваки бискуп да дође на мрежу. „Увек ће бити неких који ће нерадо користити друштвену мрежу. Не значи да је неуспешан, већ само другачији.“
  Хелен Осман, секретар Одбора за комуникацију при АБК, која координира Твитер обуком, изјавила је да има велика очекивања.
   „Нисам сигурна да је Црква икада била авангарда неком медију, али када једном уђемо у то, онда смо максимално у томе“, рекла је она.
  Особље конференције је присуствовало вишесатном семинару ове недеље, и очекивано је учешће бискупа, уживо и „online“ и у наредним месецима.
   
  Када је папа посетио Филипине ове године, постављен је нови рекорд у твитању. Десило се да је мрежа тада пала. Да би ово избегли, „AT&T and Verizon“ планирају да поставе  хотспот уређаје у Вашингтону и Филаделфији да би посетиоцима дали могућност да на друштвеној мрежу учествују у папиној посети.
  Међу онима који ће твитовати из Вашингтона (ДК), биће и ,некада скептични, Вестер.
  „То је начин да непосредно одговорим, да поделим шта видим и мислим, да се повежем са људима у надбискупији“, каже он.
   
  Ево неких примера како амерички бискупи твитају:
   
  (саме твитове нисам преводио- погледај линк и на крају текста и саме твитове)
   
  http://www.cruxnow.com/church/2015/05/29/the-pope-is-coming-bishops-start-your-tweets/
×
×
 • Креирај ново...