Jump to content

Violetta Valery

Члан
 • Број садржаја

  111
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Violetta Valery got a reaction from fsa in Шта ЈА тренутно слушам...   
 2. Радостан
  Violetta Valery је реаговао/ла на JESSY у Кафа као културолошки бренд-историја и лековитост   
  За откриће ове биљке можемо захвалити једном етиопијском пастиру који је приметио да су његове козе живахније када брсте зимзелени жбун ове биљке. Иако њен латински назив, Coffea arabica  указује на то да је кафа арапског порекла, заправо није. Кафа расте у Етиопији, у oбласти Кафа, по којој је и добила назив. Етиопљани имају обичај да кажу за кафу да је она њихов хлеб. Кафа се сматра арапском јер се од њих сазнало за ову биљку. Арапи су од Етиопљана преузели начин узгајања кафе и производњу и дуго су чували ту тајну, забрањујући извоз. Двојица Сиријаца су 1555. године кафу донели у Цариград и од тад почиње и отварање првих кафеџиница. Прву продавницу кафе у Бечу отворио је управо Србин 1683. године. Београд је своју прву кафану добио пре свих метропола, од којих је и најпознатија и једна од најстаријих, кафана „?“.
  Због једне врсте гљивица која је нападала Coffeu arabicu, почело се са узгајањем других, отпорнијих врста као што су Coffea canephora, Coffea liberica али ипак је arabica дала најквалитетнија зрна кафе.
  Кафа биљка расте као жбун или као ниско дрвеће. Обично расте од 2 до 5 метара. Има кожасте листове и беле цветове. Бере се кад црвени плод потпуно сазри и тај плод садржи два семена. Семе је зеленкасто – смеђе боје са сребрнастом опном. Овално је, са једне стране пљоснато са уздужном браздом. Када се семе издвоји у неком од поступака, суши се и тако се добија сирова кафа. Сирова кафа је скоро без мириса и горког укуса. Пржењем се добија кафа за употребу. Пржи се на температури између 200°С и 250°С. Дугим пржењем добија се угаљ који се користи код тровања као антидот и код дијареје.
 3. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на fsa у Ćaskanje o ljubavi (muško-ženskim odnosima)   
 4. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на JESSY у Stalna pospanost i umor   
  polako se navikamo na jednu po jednu stvar...i naravno, gubi se efikasnost...
  protiv svakodnevnog stresa ne možemo da se borimo, tj. ne možemo da ga izbegnemo, ali možemo da poradimo na adekvatnoj fizičkoj aktivnosti koja nam je preko potrebna...
 5. Волим
  Violetta Valery got a reaction from Натан in Karma u pravoslavlju   
  Ako Crkva priznaje krštenje u sopstvenoj krvi za mučenike, nisu li abortirane bebe mučenici, postradali od bezbožnih ruku? Ne svedoče li one Hrista svojom bogolikošću, jer nemaju ličnih greha?
 6. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Србији 2022.   
  Драга браћо и сестре, драги форумаши. Важна новина на следећим изборима је то, да ако вас неко уцени да гласате за одређену опцију и то сликате као доказ, да бисте задржали посао или било које друге ствари које су вам неопходне, ако морате ви сликајте заокружену опцију да покажете оном ко вас уцењује, а затим прекрижите тај избор и заокружите било који други избор по вашој вољи и тај листић ће бити признат. То је важна новина у изборним правилима.
 7. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на JESSY у Stalna pospanost i umor   
  7. Preveliko konzumiranje hrane bogate šećerima i ugljenim hidratima.
  Iako ovaj tip hrane trenutno podiže organizam, preveliki unos šećera podstiče naš organizam da stvara insulin koji učestvuje u njegovom preuzimanju.
  Kada šećera nestane dolazi do pospanost i i umora.
  Zato je potrebno hraniti se kvalitetno i unositi sve vrste namirnica kako bi naš organizam imao dovoljno kalorija za normalno funkcionisanje.
  8. Nedovoljan unos vode.
  Voda je osnova našeg životnog ciklusa i zato je treba piti dovljno. Neki dnevni minimum je 2 litra na dan.
  9. Nizak pritisak.
  Naš organizam zahteva određeni pritisak u svojoj cirkulaciji da bi normalno funkcionisao.
  Taj pritisak je kod različitih ljudi različit, ali je u glavnom 120 sa 80.
  10. Promene vremena uz vlažno i toplo vreme.
  Na naš organizam deluje priroda i sve ono što nas okružuje.
  Kada je napolju toplo i vlažno, naš organizam na to odgovara širenjem krvnih sudova i znojenje kako bi se rashladio.
  To dovodi do pada pritiska, tečnosti i minerala te posledično i do osećaja pospanost i i umora.
 8. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на JESSY у Акатист светим царским мученицима и страдалницима Романовим   
  Кондак 1
  Изабрани покровитељи православних земаља, похвалне пјесме вам узносимо, прослављајући побожност и чистоту вашег живота и поштујући ваш страдални подвиг. Ви, имајући велику смјелост ка Господу, молите за земаљску отаџбину и за све који вам прибјегавају са вјером и надом и вапију: Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Икос 1
  Анђео Божији стојећи пред олтаром Господњим прима молитве ваше и полаже на злату кадионицу заједно са молитвама свих светих; и узнесе се кадиони мирис од руке анђела пред Богом. Ми поштујући славно житије ваше појемо вам: „Веселите се и радујте се у Господу праведни“ и говоримо овако:
  Радујте се који стојите пред Престолом Јагњета обучени у бијеле ризе; Радујте се који сада једете од мане скривене;
  Радујте се ви који сте узишли на висину Христових врлина; Радујте се јер Господу принесосте добра дјела као тамјан; Радујте се јер благодарите Господа у свако вријеме;
  Радујте се гусле седмоструне које Господу увијек узносе хвалу. Радујте се јер сте царску власт поштовали као служење од Бога дано;
  Радујте се јер сте бреме крста свога достојно понијели.
  Радујте се јер сте отаџбину своју више од живота вољели; Радујте се јер сте за њу поднијели страдални подвиг; Радујте се јер сте љепота Цркве Христове;
  Радујте се похвало и нетљена славо Свете Русије;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 2
  Видећи Свеблаги Господ чистоту срца твога, страдалниче царе Николаје, изабра те од рођења Себи на служење. Ти будући до смрти вјеран Богу и отаџбини својој, узносио си сваки дан хвалу Господу: Алилуја.
  Икос 2
  Разум духовни вама дарован, свети царе Николаје, света царице Александра заједно са царствујућим чедима вашим, од младости познасте истину ријечи Светог Писма: „Приступите Господу и просветите се и лица ваша неће се постидјети“. Зато вас је Господ утврђивао у врлинама и вашем пожртвованом служењу. Тога ради примите от нас похвале:
  Радујте се благородне лозе винограда благословени;
  Радујте се благочестивих руских владара достојни наследници; Радујте се ревнитељи за прослављање угодника Божијих; Радујте се светих храмова и обитељи градитељи;
  Радујте се унижених добросрдачни заступници;
  Радујте се јер ви објављујете милост народу вашем до дана данашњег;
  Радујте се јер душе водите на Господње изворе воде као јелени; Радујте се јер сте од младости срца узносили Богу;
  Радујте се са Христом сједињени;
  Радујте се благочестиви свјетилници;
  Радујте се јер блистате као дуга са седам боја дарова Духа Божијега;
  Радујте се јер утврђујете православни завјет са Богом;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 3
  Сила љубави божанске дотакла се твога срца, света царице Александра, познала си истиниту вјеру православну. Тако си се утврдила православним духом и постала мајка своме народу, подобна древним руским царицама. Многи непријатељи рода хришћанскога клеветали су и хулили на тебе. Све си трпила са јеванђељским смирењем пјевајући благодарна Богу: Алилуја.
  Икос 3
  Имајући ревност да угодите Богу, свети царски страдалници, проводили сте дане у молитви и добрим дјелима, још сте имали бригу за мир народа и племена, будући заступницима земаља словенских. Ми спомињемо мноштво ваших добрих дјела и са љубављу вапијемо овако:
  Радујте се светитељи Александра, Олга и Татјана, сестре милосрђа;
  Радујте се јер олакшавате ране тешких болести;
  Радујте се јер Господ распали срца ваша огњем љубави своје; Радујте се јер и нас удостојисте тога дара;
  Радујте се јер кротко претрпјесте клевету и увреде;
  Радујте се јер сте биле кушане, да постанете искусне пред Богом; Радујте се јер нам показасте образ смиреномудрости;
  Радујте се мирисни сасуди благодати;
  Радујте се јер је закон Господњи био свјетилник ногама вашим и свјетлост стегама вашим;
  Радујте се чиста огледала божанствене премудрости;
  Радујте се извори који увијек теку и дарују ријеке живе воде; Радујте се јер благодаћу напајате срца вјерних;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 4
  Буру невоља и туга раздијелили сте са својим родитељима, сједињени љубављу неисказивом, свети царевићу Алексије са сестрама Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом. Од младости си имао вјеру нелицемјерну и савјест добру, уским јеванђељским путем сте прешли море живота земнога као по сувом, благодарни Богу појући: Алилуја.
  Икос 4
  Чувши и видећи ваш равноангелски живот, о света царска чеда, чак су и ваши мучитељи били дирнути у срце. Ви сте као кринови мирисни у земљи руској, украс Винограда свете Цркве Христове. Тога ради примите од нас ове пјесме:
  Радујте се јер сте као дрво доброг коријена, које се благољепно украшава плодом врлина;
  Радујте се јер се радујете са радоснима и плачете са онима који плачу;
  Радујте се јер поучавате у љубави и бризи за родитеље; Радујте се јер сте од младости ка добру стремили; Радујте се од дјетињства причасници страдањима; Радујте се јер нас научисте храбрости и трпљењу; Радујте се јер уста и душу наслађујете ријечју Божијом; Радујте се јер добром појеђујете зло;
  Радује се нова Олго богомудра сатајнице оца властодршца, и Татјано добропобједна; Радује се Марија милошћу испуњена и Анастасија свјетолучна; Радујте се царска чеда, младе ластавице небеске;
  Радујте се јер нам у Христу дарујете образ простоте;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 5
  Божанска свјетлост вам озари лица јер не бринусте о спољашњем, него се старасте много више о врлинском украшавању унутарњег човјека. Би знамење чудесно када благочестиви схимници оставише своје келије да ти се поклоне боговјенчани страдалниче Николаје и да те благослове појући Господу: Алилуја.
  Икос 5
  Видјели сте, свети царски страдалници, да је у овом свијету све тљено и пролазно, зато ризницу своју у Господа положисте, за испуњењем јеванђељских заповјести нелицимјерни труд пројависте, јер се у немоћи вашој сила Божија пројављује, отаџбину вашу ка благостању водите. Ми, дивећи се преславном житију вашем појемо овако:
  Радујте се супружништву добри примјери;
  Радујте се родитељима у васпитању дјеце мудри учитељи; Радујте се монаха покровитељи;
  Радујте се јер се старате за Цркву Божију;
  Радујте се, јер у житијама светих поуке завољесте;
  Радујте се подражатељи наследних обећања вјером и дуготрпљењем;
  Радујте се јер ностие бремена ближњих;
  Радујте се јер ревнујете за испуњењем воље Божије;
  Радујте се јер сте умове и срца обратили ка висинама;
  Радујте се украшени трпељивомудрим наравом.
  Радујте се јер оставивши старог човјека одбацили сте плотско мудровање;
  Радујте се јер сте од кандила небеског свјетиљке срдачне запалили.
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 6
  Све земље словенске, са љубављу испуњене према вама, проповједају о богоразумију и узвишености живота и вашој кончини. О свети царе Николаје ти си достојно носио бреме управљања државом, као послушање од Господа дато, са бригом, љубављу и страхом Божијим, знајући да једино Господ управља људским стегама и појући пјесму Творцу: Алилуја.
  Икос 6
  Свијетлећи као звијезде водиље царству руском, седмочислени мученици, ви сте украс небеског Јерусалима, ка висинама пут показујете. Ми смотрећи на ваш образ радошћу узносимо пјесме овако:
  Радујте се јер сте јаспис вјере у темеље храма положили; Радујте се јер сте сардоник смирења у дом душевни уградили. Радујте се јер сте сафиром цјеломудрености овјенчани;
  Радујте се јер сте као халкидон у нетљеној чистоти прекрасни; Радујте се јер сте смарагдима богословља ум и срце нахранили; Радујте се јер као сард горите духом пред Богом;
  Радујте се јер преподобношћу блистате као хрисолиф;
  Радујте се јер сијате правдом као хрисопрас;
  Радујте се јер сте вирил скрушености срдачно задобили;
  Радујте се јер сте благотворношћу као топазом украшени; Радујте се јер су капи ваше крви као јакинт;
  Радујте се јер сте аместит небески задобили трпљењем;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 7
  Иако је Човјекољубиви Господ дошао свим људима да се спасу и да дођу до познања истине, јавио је васељени светог цара Николаја, који је просијао као луча благодатна усред бешчашћа и богоодступништва, показујући добри примјер живота хришћанскога. Зато је Господар примио мученичку кончину да сада моли Бога за православне народе, појући: Алилуја.
  Икос 7
  Новога Јова многострадалног одњегова Руска Црква, светога цара страдалника Николаја, који се родио у дан праведнога Јова дошавши на свјетлост Божију. Ти си свети мучениче Николаје свима опростио, заповједајући да се не чини освета за тебе, и рекао си да ће зло изгинути а само љубав побиједити. Благодарећи Богу за све, заједно са царицом и чедима душевна и тјелесна страдања си претрпио. Стога и ми, дивећи се снази духа вашег, о свети царски страдалници, вапијемо вам овако: Радујте се јер сте од Христа Бога благословени крст на рамена узели; Радујте се јер сте спремни принијети себе на жртву за свој народ; Радујте се увијек остављени но благодаћу укријепљени;
  Радујте се јер вас ништа не може одвојити од љубави Христове; Радујте се јер сте гледајући на Христа по водама страдања прешли ка Господу;
  Радујте се јер сте молитвом Исусу Сладчајшем горчину заточења утолили;
  Радујте се јер сте дали удове ваше као Божије оружје правде; Радујте се јер сте се сараспели са Христом;
  Радујте се јер сте својом кротошћу уништили мржњу; Радујте се јер никоме нисте узвратили за зло;
  Радујте се јагањци на паши Христовој напасани;
  Радујте се јер сте Господу пастироначалнику до краја последовали; Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 8
  Дивно и преславно чудо јави се у земљи руској, дом Пресвете Богородице наречени: Када људи одступише од вјере, задојени учењем демонским, учинише безакоње и неправду и одрекоше се од Цара – Помазаника Божијега, тада Царица Небеска Сама узе скиптар и власт у своје пречисте руке. Ти, свети Николаје, молећи се за своја невјерна и самовољна чеда, пред престолом Божијим кличеш: Алилуја.
  Икос 8
  Сав испуњен злобом, непријатељ рода људскога подиже у земљи руској љути прогон од људи безбожних и звјерских, и потекоше ријеке крви хришћанске. Ви сте положили сву наду на Бога и Пречисту Богородицу, не бојећи се ничега, угледајући се на подвиге древних мученика, прозирући духом, да ће кроз страдања и тугу Господ привести великој слави. И ми, клањајући се вашем подвигу, пјевамо вам овако:
  Радујте се јер се не одрекосте Господа пред људима;
  Радујте се јер трајно задржасте чврстину наде;
  Радујте се јер сте опростили својим мучитељима;
  Радујте се јер сте се за непријатеље са љубављу молили;
  Радујте се војници Христови јављајући храброст непоколебљиву; Радујте се јер сте оружјем Крста побиједили видљиве и невидљиве непријатеље;
  Радујте се бисери духовни, који чините нит драгоцјену; Радујте се сједињени савезом љубави;
  Радујте се утјеху у Божанственој Литургији задобивши; Радујте се јер љубављу једно друго утврђујете;
  Радујте се сузама својим огањ праведног гњева Божијег гасите; Радујте се јер сте молитвама вашим исткали покров небески за народе православне;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 9
  Сва природа анђеоска се задиви гледајући што усред љета Император и сав руски народ поју пасхалне пјесме прослављајући Саровског угодника Божијег славног Серафима. Због тога и преподобни, по своме обећању, прослави тебе богоблажени царе Николају. Ми прослављамо Господа, дивнога у светима својим: Алилуја.
  Икос 9
  Оратори многорјечити не могу достојно исказати пуноћу ваше бриге за све православне. Ви, као дјелатељи усрдни сва добра учинисте винограду вашем, очекујући да народ принесе плодове добре, иако су учинили дјела трновита. Међутим, опростили сте народу своме, молили сте Бога за његово уразумљење и спасење. Ми недостојна чеда ваша пјевамо вам:
  Радујте се блажени јер сте позвани на вечеру свадбе Јагњета; Радујте се као бијеле грлице к небу узлетјеле;
  Радујте се као седмоструки свијећњак свети запаљен код престола Божијег;
  Радујте се јер сте у радост Господа свога ушли;
  Радујте се анђеоско весеље и радовање;
  Радујте се уточиште у нашим тугама и невољама;
  Радујте се маслине многоцјелебне, које ране наше исцјељујете; Радујте се јер нам помажете благовремено у земаљским потребама; Радујте се благоухањем мира, које истиче од ваших икона, све православље испунисте;
  Радујте се руских царева достојни украсе;
  Радујте се јер сте саговорници мудрим дјевојкама;
  Радујте се јер се уселили у свијетле одаје;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 10
  Желећи да спасете народе православне, свети царски страдалници, нисте оставили свој народ, него увијек духом с нама пребивате. Подвигом добрим сте се подвизавали, трку окончасте, вјеру сачувасте и зато вам Господ припреми вијенац правде. И ми, благодарећи вама и међу светим прослављајући вас, непрестано Богу вапијемо: Алилуја.
  Икос 10
  Стијеном и заштитом православних земаља јавио си се свети царе самодржавни, мудро владајући царством од Бога ти датом и водећи га ка добру. Ти, као и многи древни кнежеви, као сунце пресвјетло јавио си се отаџбини својој, и слично светима Борису и Гљебу, страдалним подвигом свој живот си увјенчао. Ми пак, свети страдалници, благодарно вам пјевамо овако:
  Радујте се возљубљени чедима Цркве;
  Радујте се јер нас духом радости испуњавате;
  Радујте се јер приводите залутале свјетлости истине;
  Радујте се јер утврђујете православље својим животом;
  Радујте се јер сте покровитељи војске словенске;
  Радујте се наши заштитници и брзи помоћници;
  Радујте се јер заступништвом вашим исцјељење и очишћење душама нашим приносите;
  Радујте се јер нас ослобађате од ропства страстима;
  Радујте се јер нас од клевете избављате;
  Радујте се јер уразумљујете зле и лукаве људе;
  Радујте се ви који сте мирис небеског врта;
  Радујте се божански цвјетови рајски;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 11
  Пјесму умиљења приносимо вам свехвални, као праведним благовјерним царевима и страдалницима Христовим. Сада вас усрдно молимо: Умолите милостивог Владику да нам опрости безакоња наша и да се удостојимо заједно са вама пјевати Творцу: Алилуја.
  Икос 11
  Свијећа свјетлости цијелој васељени било је житије ваше, да озари, просвети и загрије срца људи. Стога, својом свјетлошћу озари Христе и наше помисли, молитвама твојих светих страдалника, које са љубављу прослављамо оваквим похвалама:
  Радујте се јер заједно са анђелима хвалу Господу појете;
  Радујте се јер као луче сунчане мрак греховни разгоните; Радујте се јер сте страдањем дошли до велике славе;
  Радујте се јер се начинисте светообразни храмови Божји; Радујте се јер су душе ваше жељеле и скончале у дворима Господњим;
  Радујте се јер се срца ваша обрадоваше у Богу живом;
  Радујте се прослављени у цијелом православљу;
  Радујте се у цијелом свијету православном поштовани; Радујте се јер нас небеским хладом у врелини туге орошавате; Радујте се јер нам утјеху и плату дајете;
  Радујте се зоре невечерње златно сијање;
  Радујте се причасници неземаљске свјетлости;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 12
  Благодат Господња почину на вама осјењујући над главама у дан борбе. Чувши ријечи Господње: „Који претрпи до краја биће спасен“ достојно пут земаљски сте окончали, у туги појући Богу: Алилуја.
  Икос 12
  Појући ваше прослављење, радујемо се радошћу неизрецивом: ви сте били као богочасни вавилонски младићи у огњу страдања росом Духа осјењени. Стога молимо вас: и нас избавите од будућег огња вашим молитвама, да вам пјевамо:
  Радујте се јер сте сјеме божанске Ријечи у срца примили; Радујте се јер сте плодове добре учинили;
  Радујте се јер сте се обогатили духовноим сиромаштвом; Радујте се јер сте од горушичиног зрна смирења узрасли у рајско дрво спасења;
  Радујте се јер сте кротости Господњој подражавали; Радујте се насићени правдом Божијом;
  Радујте се јер сте задобили многоцјени бисер љубави; Радујте се пшеницо чиста на њиви Христовој; Радујте се миротворци, испуњени миром духовним; Радујте се неправедно прогнани;
  Радујте се молитвеним штитом од саблазни свијета ограђени; Радујте се јер тајанствено житије у Богу као смарагд задобисте; Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 13
  О свехвални и великоименити Христови угодници, страдалници царе Николаје, царице Александра, царевићу Алексије, принцезе Олго, Татјана, Марија и Анастасија, ви сте вијенац златни народима православним! Примите милостиво садашње мало мољење наше, од вољених срца страхопоштовање вам приносимо. Велику смјелост имате пред Господом, молите се стога за нас и за нашу земаљску отаџбину, да добијемо милост у дан суда и да се удостојимо у Царство небеско ући, појући Богу непрестано: Алилуја. (Три пута)
  Икос 1
  Анђео Божији стојећи пред олтаром Господњим прима молитве ваше и полаже на злату кадионицу заједно са молитвама свих светих; и узнесе се кадиони мирис од руке анђела пред Богом. Ми поштујући славно житије ваше појемо вам: „Веселите се и радујте се у Господу праведни“ и говоримо овако:
  Радујте се који стојите пред Престолом Јагњета обучени у бијеле ризе; Радујте се који сада једете од мане скривене;
  Радујте се ви који сте узишли на висину Христових врлина; Радујте се јер Господу принесосте добра дјела као тамјан; Радујте се јер благодарите Господа у свако вријеме;
  Радујте се гусле седмоструне које Господу увијек узносе хвалу. Радујте се јер сте царску власт поштовали као служење од Бога дано;
  Радујте се јер сте бреме крста свога достојно понијели.
  Радујте се јер сте отаџбину своју више од живота вољели; Радујте се јер сте за њу поднијели страдални подвиг; Радујте се јер сте љепота Цркве Христове;
  Радујте се похвало и нетљена славо Свете Русије;
  Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Кондак 1
  Изабрани покровитељи православних земаља, похвалне пјесме вам узносимо, прослављајући побожност и чистоту вашег живота и поштујући ваш страдални подвиг. Ви, имајући велику смјелост ка Господу, молите за земаљску отаџбину и за све који вам прибјегавају са вјером и надом и вапију: Радујте се свети царски мученици, свег православља заступници.
  Молитва
  Шта да вам узнесемо свети царски страдалници, царе Николаје, царице Александра, царевићу Алексије, принцезе Олго, Татјана, Марија и Анастасија. Славом анђеоском удостојио вас је Христос Господ и нетљеним вијенцима у Царству своме, наш ум и језик је у недоумици како да вам достојно заблагодаримо. Молимо вас са вјером и љубављу, помозите нам у трпљењу, благодарењу, кротсти и смирењу да носимо свој крст, наду на Господа да полажемо и све у руке Богу да предамо. Научите нас чистоти и цјеломудрености срца, да се по ријечи апостола увијек радујемо, да се непрестано молимо и да за све благодаримо. Згријте срца наша топлотом љубави хришћанске. Болесне исцијелите, младе поучите, родитеље умудрите, утјешите који тугује дајући утјеху и наду, залутале у вјери ка покајању обратите. Заштитите нас од замки лукавога и од сваке клевете, искушења и злобе. Не оставите нâс који молимо ваше заступништво. Умолите свемилостивог Господа и Пречисту Дјеву Богородицу Марију за торжество и побједу православља. Да заступништвом вашим Господ учврсти земље православне, да нам пошаље све што је корисно у животу овоме и да нас удостоји Царства небескога, да заједно са вама и са свима светима прославимо Отца, Сина и Светога Духа, сада увијек и у све вијекове. Амин.
                                               
 9. Волим
 10. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на Просечан србенда у Anti-natalisti: Ljudi koji žele da prestanete da imate bebe   
  Много си паметан толико да од садизма и мржње не видиш лепоту живота. 
  Мој утисак је да ти не заступаш никога јер не дајеш шансу ником да се роди, клеветаш људе да су садисти а да не знаш ништа о њима.
   
 11. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на Натан у Женска лепота   
 12. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на obi-wan у Женска лепота   
  A evo npr. ovo celjade radi za firmu sto pravi farbe za kosu, rerklamira ih. Koliko mi je ona lepsa (narocito od donjih), nemam reci da objasnim.
  Glupi, izvikani i isprazni sabloni o "idealnoj lepoti". Lepota bez licnog pecata jednostavno ne postoji.
  ...

  https://www.pinterest.com/pin/157414949466021354/
 13. Волим
  Violetta Valery got a reaction from Натан in Женска лепота   


  Maria_Callas.webp
 14. Волим
 15. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на Danijela у Слике форумаша   
 16. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на Милошшш у Svakakva razmišljanja (tema za istresanje frustracija i drugih sadržaja svake vrste)   
  Zeleni čaj ima dosta aktivnih sastojaka, kao što su: kofein, tain, katehin, flavonoide itd. Kofeina ima manje nego u kafi, ali ga ipak ima, a kakao ima teobromin koji je sličan kofeinu.
  Sestro, posno mleko mi ne pominji  

   
 17. Свиђа ми се
 18. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Архимандрит Петар (Драгојловић): Не мораш сине, не мораш   
  Не мораш сине, не мораш.
  Рекоше ми оче да морам постити седам дана на води па да се причестим?
  Не мораш сине, не мораш. Ти не једи живе џигерице своме ближњем а за вештачки, измишљени и обавезни пост од седам дана на води, не хај ми мало. Нити га је наш Господ Исус Христос икада поменуо као услов за Свето Причешће нити било који општеприхваћени канон Свете Цркве говори о томе. Зато са љубављу, страхом Божијим и вером приступи Светој Чаши, и пости кад се пости, а мрси кад се мрси. Ни мање ни више од тога. Зато сине, никада не цеди комарце јер Бог није у било каквој неумерености већ једино у смирењу и љубави.
  Рекоше ми оче да морам да се исповедим код свештеника пред свако Свето Причешће јер ако се не исповедим оно ће ме спалити и биће ми на погибао душе.
  Не мораш, сине, не мораш. Суштину своје пажње обрати пре свега на то да ли се искрено желиш мењати на боље, да ли прашташ ближњима и да ли се заиста кајеш за своје грехе. Зато сине, не обраћај пажњу на вештачке рампе, самонаметнуте ровове и бесмислене препреке до Свете Чаше. Уосталом, није ли и Света Марија Египатска без исповести и после 17 година тешких грехова пришла Светом Причешћу? Пришла је без исповести али са огњеним покајањем у срцу и жељом да се мења. И да ли је сине Бог њу за то спалио? Наравно, није, већ је кроз Свето Причешће даривао одлучношћу за подвигом, дубоким смирењем, великим даровима Духа Светога и на крају и самом светошћу.
  Кажу ми оче, мораш да прочиташ толико и толико канона и молитви да би се причестио.
  Не мораш сине, не мораш. Потребно је само да загрејеш срце са било којом смиреном молитвом и потом се причести сваки пут без икаквог двоумљења. Са пуном вером. Да је Света Марија Египатска тражила да испуни све каноне и сва правила не би се на Јордану никада причестила. А и сам Исус каже ... Ја сам Господар и суботе, тј. свих правила. Јер нису људи ради суботе (правила), већ су суботе (правила) ради човека.
  Кажу ми оче, није Свето Причешће супа па да се узима на свакој Светој Литургији. Мораш да правиш паузе.
  Не мораш сине, не мораш. Причести се на свакој Светој Литургији јер је то директна заповест Христова за све чланове Цркве а није неки промашени савет неке баба Милеве што пре подне пали свеће у храму а поподне осуђује све који нису по њеном калупу. А и речи су Христове ... Хлеб наш на(д)сушни дај нам данас (сваки дан) ... Зато сине, пусти празне приче и сујетне разговоре, већ се са вером и смирењем причести на свакој Светој Литургији.
  Кажу ми оче, мораш и ово, мораш и оно. Мораш све да испунише да би се причестио.
  Не мораш сине, не мораш. Само требаш волети Христа Бога и свакога човека. Само требаш завапити као разбојник на Крсту ... Сети ме се Господе у Царству Твоме ... јер нисам га достојан. Само као Хананејка признати ... Да Господе, али и пси једу од мрва која падају са трпезе господара њихових. А пре свега и изнад свега, сине мој, као Петар узвикнути ... Господе, ти знаш да те волим.

  View full Странице
 19. Волим
  Violetta Valery је реаговао/ла на александар живаљев у Свештеник Бранко Репаја: Не псуј, православни Србине!   
  ,,Ми смо и заслужили да живимо у мраку. Ја не знам који народ више псује сунце од нас! Те сунце жарко, сунце крваво, сунце калаисано. Уз сунце, псујемо још и Бога и лебац и мајку. Чему може да се нада народ коме су обичне псовке Бог, сунце, лебац и мајка?“    (глумац Бора Тодоровић 1929-2014)
   
  Када би Унеско озваничио категорију заштите нематеријалних и некултурних супротности од добара, која би сваки народ могао аутентично да брани као своја, па ма колико била рђава, за Србина би на првом мјесту то дефинитивно била псовка.
  Псовка је саставни дио сваког језика, само се подводи под изразе на неком простом нивоу културе. Кад је српски језик у питању, могу се подвести под категорију “жаргонизама”. А псовке ћемо сусрести и у литератури (код Ћосића, у дијалозима Антонија Исаковића, у текстовима проф. Слободана Антонића, обично су то код њега цитати, али их наводи у сваком случају), тако да је, просто речено, псовка конвенционалан начин изражавања. Ипак, када је српски народ у питању, изван конвенционалних категорија, феномен псовке је много комплекснији!
  Јер, псује се све, свагда, независно од прилике, ситуације, не гледајући моменат, саму псовку, карактер, тежину и сам главни субјекат исте, од стране иницијатора предиката. Иако је ове скарадне вербалне девијације, неминовно међ Србадијом одвајкада било, aмеричка кинематографија и послијератна транзиција, која је на мале екране донијела врелину београдског асфалта и међуетничко кључање на свим пољима, у великој мјери су утицали на то да вокабулар Срба буде преплављен псовкама, од оних најпростијих ( у смислу језичке једноставности) до оних народски окарактерисаних као најсочније.
  И наравно, није псовка ембрион нас Срба, псују и други народи, свако сходно сопственом просторном и културолошком контексту, али је Србину псовка постала огледало духа, у складу са јужњачким темпераментом, онако срдачно, варирајући у форми само од тога, да ли је у питању Лика, Динара, Мањача, Козара, Романија, Семберија, Војводина, Београд, Шумадија, Херцеговина итд.
  Псовка је погрда, која не само да ружи онога коме је упућена, већ и онога ко је изговара. Њено етимолошко значење и коријен кад се у нашем језику јавља, заправо симболизује начин обраћања некоме као псу, али у најпогрднијем могућем облику.   
  Међутим, и када се у неком формалном смислу прибјегне селекцији псовки и анализи истих, ма како ово парадоксално звучало, постаје евидентно да у посебну групу спадају оне, које подривају саме фундаменте човјековог живота, његове личности, његове улоге у овом свијету и односа које гради и на које је упућен. Псовке у којима се помињу родитељи, дјеца, небо, сунце, хљеб-лебац-колач, недјеља, живот, дан, крв, заправо и јесу негација човјековог назначења и његовог Богом установљеног превасходства.
  Па ипак, псовка у којој се помиње сам Бог, Творац и Сведржитељ свега горе поменутог, заправо је човјеков лични аутошовинизам, удар на сопство, смисао, почетак и циљ. Бог нас је назначио да умом рађамо, рукама стварамо, језиком благосиљамо. Даром говора, човјек је предодређен да славослови, богослови и уопште слови језиком, као даром саме Ријечи (Логоса Божијег). Управо Он нам се открио, јавио и пројавио Бога као заједницу Оца, Сина и Духа Светога, како би човјек могао славословити даром  Самог Дародавца.
  Не улазећи у анализе псовке на неком макроплану рода људског, овај феномен је свакако предмет анализе на микроплану рода српског и вјере светосавске. Шта ли се десило са Србином, да од тежака и војака, који без Бога није ишао ни преко прага, негдје у мраку вјере и кризе идентитета, благослов и славословље замјени празнословљем и бацањем проклетства превасходно на себе и ближњега свога (јер то управо и јесте аналогија псовке у Старом Завјету).
  Покренуо сам ово питање на часовима вјеронауке међу средњошколцима, на начин да смо заједно анализирали значење заповијести Божије која гласи: ,,Не узимај узалуд имена Господа Бога Својега“. Облици скрнављења ове заповијести су многобројни. Од заклињања лажног именом Божијим, преко призивања Бога трговачком логиком, па до уметања Бога у садржаје аудиовизуелне и назови хумористичне али не и духовите (текстови, карикатуре, вицеви и сл). Па ипак, ништа се од тога не може поредити са псовком. Недавно сам на рођењу дјетета имао прилику чути класичну фразу и дневну дозу српске здравице: Да нам Бог поживи (име дјетета), ајде људи попијте, Бог вас…!
  Српска земља је крвљу натопљена на сваком кутку отаџбине ове, да би се макар због тих мученика, за вјеру и отачаство пострадалих, име Божије требало призивати и молитву за благослов покољењима приносити. Ипак, свједоци смо како је умјесто благослова, Бог често и пречесто предмет псовке. (О другим јужнословенским народима не би полемисао, поготово о ,,синовима тисућљетне културе“ којима екстремизам није стран, историја свједочи о томе, пошто се исти диче псовкама у којима се помињу чавли Исусовог крижа и јуха од Његових костију).
  Србину је Бог у невољи потребан, али Га и псује кад се у невољи налази. Србину је Бог потребан кад игра Србија или Ђоковић; ,,Помози Боже“ али Га и псује кад лопта/лоптица заврше у ауту/голауту. И низ ових или сличних ситуација је поприлично дугачак, потврђујући неоспорну чињеницу, да смо ми народ контрадикције. Сваким се то даном изнова нечим поткријепи, а вјерујем да је већина мојих колега доживјела ситуацију као и сам. Они који опсују у близини свештеника, обично се правдају ријечима: извини попе, навика! А подводити све под навику, ништа је друго него  начин да се камуфлира елементарни простаклук!
  Са надом да ће то трајати све до момента док се не освјестимо, сложимо, умножимо, а прије свега тога обожимо, дијелим размишљања о овој теми из свакидашњег живота. Тај процес је дуготрајан и изискује времена. Али почиње малим стварима. На примјер, имам свједочанство једног доброг пријатеља, који ће потврдити да је уз пар сугестија, схватио како је много љепше рећи: Бог те видио или благословио, од онога што је ономад правдао ријечима. Не мислим ја брате тако, него ето случајно!
  Аутор: Свештеник Бранко Репаја из Бањалучке епархије
   
  Бранко Репаја: Од ,,Богословља“ до ,,Богопсовља“
  PATMOS.RS ,,Ми смо и заслужили да живимо у мраку. Ја не знам који народ више псује сунце од нас! Те сунце жарко, сунце крваво, сунце калаисано. Уз сунце псујемо још и Бога и лебац и...  
  View full Странице
 20. Свиђа ми се
  Violetta Valery got a reaction from Пг in Karma u pravoslavlju   
  Nema karme, jer Bog je slobodan i nije obavezan da sprovodi odmazdu za naše grehe, niti da nas nagrađuje za dobra dela.
  Bog ima ljubav, ima sud i promisao i deluje tako da što veće dobro proiziđe iz svega, a ne da zadovolji neke bezdušne kosmičke terazije.
 21. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на mirko1929 у Karma u pravoslavlju   
  Нема карме. То је сујеверје. Знамо из Писма причу о Праведном Јову. Оно друго из писма ко има даће му се, а ко нема узеће му се и оно што има, не односи се на овоземаљско, али из онога што се да видети из искуства, може глат да се односи и на овоземаљско... нема никакве правде на овом свету.
  Што се тиче источњачких религија где је карма учење, карма се скупља током живота и односи се на то како ће се човек реинкарнирати у наредном. Тиме је правдан кастни систем. Наиме, пошто си рођен као просјак, значи да си у прошлом животу био много лош човек, и зато сада испашташ и немаш зашта да се буниш. Исто тако и ови што су рођени као махараџе су у прошлом животу били добри, па су сада награђени.
  У хришћанству тога нема. Бог подједнако воли и добре и лоше, као што Сунце подједнако обасјава и добре и лоше. Разбојник је био први у Рају. Награда за лојалност Господу је најчешће мучеништво. Сетимо се само светог мученика Јефстатија који је жив испечен са женом и децом.
 22. Свиђа ми се
  Violetta Valery got a reaction from Božena in Karma u pravoslavlju   
  Nema karme, jer Bog je slobodan i nije obavezan da sprovodi odmazdu za naše grehe, niti da nas nagrađuje za dobra dela.
  Bog ima ljubav, ima sud i promisao i deluje tako da što veće dobro proiziđe iz svega, a ne da zadovolji neke bezdušne kosmičke terazije.
 23. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на Ayla у Како трпите усамљеност, самоћу?   
  Ne osjećam usamljenost, a u samoći uživam. Tada sam najbliža sebi, a mir koji dodirnem čini me sretnom i kreativnom.
 24. Свиђа ми се
  Violetta Valery је реаговао/ла на -Владимир- у Како трпите усамљеност, самоћу?   
  Волим људе али не знам шта ћу с њима, што рече Меша Селимовић. 
 25. Тужан
  Violetta Valery је реаговао/ла на fsa у Napredna zona sumraka   
×
×
 • Креирај ново...