Jump to content

mirko1929

Члан
 • Број садржаја

  378
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  4

Everything posted by mirko1929

 1. Хех. Поента је у томе да често кад смо убеђени да се уподобљавамо Христу, заправо корачамо скроз на другу страну. То ти је оно што кажем да се ми уподобљавамо ономе што смо сами умислили. Тешко је познати Христа.
 2. Не врдам уопште, кажем то што мислим. Него реци ти мени како би Исус прошао митарства? Нпр. преједање гле човека изјелице и пијанице, друга цариницима и грешницима, напијање (прави још вина људима који су све већ потрошили), кршење шабата кад он иђаше у суботу кроз усеве ученици његови почеше правити пут тргајући класје, очајање Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио, вређање (има сувише пуно примера да их све наводим, најпознатији је породи аспидини), проклињање да никад више не буде од тебе рода довека, таштина сиромахе увек имате са собом, и кад хоћете можете им добро чинити, а мене немате свагда, срџба начини бич од узица и изагна све из храма, и овце и волове, мењачима просу новце и испретура столове, итд. итд. примера је колико хоћеш.
 3. Види, Христос је рекао будите мудри као змије... Енглези и Американци имају мото What would Jesus do? Мој одговор је How the heck would I know? Много ми уображавамо.
 4. Само wave-away све горке истине и решен проблем? Mи се никада не уподобљавамо Христу. Уподобљавамо се ономе што смо умислили да је Христос.
 5. То је чест мотив у Еванђељима. Исус се свађа са ученим и поштованим људима, а његову поруку схватају неуки и маргинализовани. У пакет с тиме иде оно да су жене откриле празан гроб. Тако имаш и оно изворно први ће бити последњи и последњи први, да би касније то било ублажено речју многи.
 6. Па то није стара тема, него стално актуелна. Ни Писмо не даје одговор, јер се аутори Писма не слажу једни с другима.
 7. Знаш да су неки оно Јован 9:1-3 интерпретирали као Библијски доказ реинкарнације?
 8. Ма да. Најмудрији људи света се баве проблемом теодицеје, од старозаветних писаца, до Достојевског. И нису нашли одговор. Али, битно је да Boksid не види проблем. Ни ја нисам видео проблем док сам мислио да сви заслужују све најгоре, па ако им се све најгоре и дешава немају зашта да се буне. Али, то је дубоко болестан поглед на свет, који ме је и одвео, докле ме је одвео. Сада кад га више немам, увиђам проблем.
 9. Шта си ти мислио да кад учиниш неки грех да ти буквало потамни душа, па није више бела, него сивкаста? То су метафоре брате. Душа нема то својство (боју). А за грех не разумем. Како било шта мења чињеницу да је нпр. завист грех? Ако кренеш из зависти да комшији подриваш брак, или да га клевећеш по селу, или му отрујеш кера... то је свакако зло. Не видим како се било шта доводи у питање?
 10. Не знам зашто Бог не интервенише у свету. Знам да „палост“ није разлог. Библија и предање су пуни божанских интервенција. Зашто је горео Хиландар? Зашто се сручио први кров Аја Софије? Зашто се Христос узнео? Зар није могао да остане да буде глава Цркве на Земљи? На неке ствари је немогуће одговорити.
 11. Али, ако Он не одговара на вапаје гладне деце, што би нешто чинио за твоје мисли?
 12. Па да није осуђен Ориген били би будисти. Реинкарнација за реинкарнацијом све док у животу једном не убодеш и не одеш у Царство.
 13. За ову причу сасвим је небитно зашта је предназначен, и шта је било кад је било. Говоримо о томе како јесте, а не шта би било кад би било. Сад је овако како је. Потсетићу те да сам Христос у својој генеалогији има курву. Сви ми у нашим генеалогијама имамо курве и убице, али уместо да осуђујемо наше претке треба да схватимо зашто се молимо против невоље и нужде.
 14. Па сам је реко мрак мог непознања и на тај начин ме вукао за језик. То што он ради је још горе, то су фине увреде, увијене у христијантијански жаргон. Ко да не можемо да причамо ко људи, него све да увијамо и завијамо. Итекако има везе. Да нису створени за оскудицу не би могли да преживе у условима оскудице. Разумеш? Да нису створени за оскудицу не би имао Христос ни где да се оваплоти. Не би било људи. Људи би нестало много хиљада година пре Христа. Нестало би људи још пре формирања цивилизације.
 15. Дај немој се просеравати молим те. Лепо сам питао колико дуго су људи провели у Едему? Занемарљиво мало. Апсолутно је беспредметно причати о томе нао неком фактору. А преживљавали су ван њега у нељудским условима, хиљадама и хиљадама година. Човечанство би нестало, у потпуности ишчезло са историјске сцене, да људи нису створени да преживе упркос таквим неусловима. Дакле, нису људи живели у Едему милијарду година, па онда две године вани. Не, неко су живели два дана е Едему, а онда хиљадама, и хиљадама, и хиљадама година вани. De facto су људи створени за оскудицу, какве год теодицеје ти можеш да смислиш. Ако деца не остају украћена за живот, зашто смо онда против абортуса? Зар не би било боље одмах слати децу у Царство Небеско, него да у животу ризикују изложеност греху и самим тим, вечним мукама? Дакле, није баш тако. Ипак је живот битан сам по себи.
 16. Земља да је проклета с тебе, с муком ћеш се од ње хранити до свог века; трње и коров ће ти рађати, а ти ћеш јести зеље пољско; са знојем лица свог јешћеш хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах, и у прах ћеш се вратити. Шта би Мали Перица волео да буде, и како јесте су две различите ствари. Дете умре од глади на сваких 10 секунди. Ситуација пре индустријске револуције је била далеко, далеко гора. А ситуација пре неолитске револуције још много гора. Готово сво своје постојање човечанство је провело у стању у којем је било пре неолитске револуције. Колико је провело времена у Едемском Врту? Дан, два? Одавно би престало да постоји, да није створено за оскудицу. Не би могло да преживи, да није створено да преживи у условима оскудице. Изобиље је изузетак, а не правило. И то, инфинитезимални изузетак на историјској скали гледано.
 17. Шта то причаш? Јован Лествичник лепо каже да се побеђују игнорисањем Кад станемо на молитву, те нечисте и неизрециве помисли устају на нас. Кад се молитва заврши, оне одмах одлазе. Оне се нерадо упуштају у борбу са онима који и не обраћају пажњу на њих... Ко би на неки други начин хтео да победи демона хуле, личи на човека који би покушао да рукама својим ухвати муњу. Јер, како да ухвати, како да се расправља и бори са оним који одједном, као ветар улеће у срце, у магновењу изговара реч и одмах нестаје?... Ко презре овог демона, ослобађа се и од страсти, а ко мисли да води борбу с њим на неки други начин, подлећи ће му коначно. Јер, ко хоће речима да савлада духове, личи на човека који хоће да закључа ветрове.
 18. Е да у вези греха. Наш грех Богу не штети (нити му наша врлина нешто доприноси). Бог свагда пребива у Својој слави, шта год ми радили. Грех штети или нама самима, или неком другоме, или заједници. Често и сва три истовремено. Бог жели да нама буде добро, и да живимо у складу.
 19. Како шта ће ти Бог? Па ко ће да те спасе од смрти? Једино Бог може да подигне човека из мртвих. А утваре, и фантоми нису људи, човек без биохемије није човек. Замисли постојање још мање постојано од сна (јер снови подразумевају веома велику мождану активност)... Те активности се морају оградити, и усмерити. Али, зашто сам рекао да услови изобиља захтевају врлину, а услови оскудице не? Па зато што, ако један једини пут у животу имаш сто пун прасетине и пива, и тај пут се ождереш, није исто као кад сваки дан имаш сто пун прасетине и пива, и онда се сваки дан ождераваш. Једноставно, услови оскудице не захтевају врлину, зато што си онда природно ограничен. Ти би јео, али немаш. Штавише, онда ти је у интересу да се ождереш онда кад имаш, јер сутра лако може да дође до тога да немаш апсолутно ништа да једеш, па ће залихе да ти помогну да преживиш. Па има места. Управо то и кажем, морају се ограничити, златна средина. Само мислим да је корисно знати нпр. зашто (и како) порнографија, слаткиши, друштвене мреже,... стварају зависност и поробљују човека, зашто човеку досади његова жена (и како то обрнути), зашто се не треба алкохолисати, итд. Та модерна сазнања могу да се користе на изградњу врлинског живота за све људе (било којој вери или невери да припадају), али нажалост нису превише распрострањена. И тако, онда људи, у старту живе под погрешним претпоставкама...
 20. Па кад мишевима блокирају допаминергетски систем у мозгу они цркну од жеђи. Постану скроз бестрасни, тако да више не теже ни да задовоље нагон за утољењем жеђи. Па и није учење Цркве, али није хришћанство ни једино које заговара врлину и пацифизам, има тим стварима много посвећенијих религија, нпр. џаинизам. Код њих ти је фазон да постиш до смрти и томе слично. Било је тога и у хришћанству, али је изузетак пре него правило. Но, човечанство је постојало пре свих тих пацифистичких религија. Практиканти анимизама, шаманизама, паганизама, па чак и древни израиљци, су од виших сила тражили помоћ у сатирању племенских непријатеља. Човечанство је било присиљено миленијумима да преживљава у најгорим могућим условима. И онда оно што ти је некада могло помоћи да преживиш, сада има супротно дејство и води ка уништењу.
 21. Видим да ти је прешишало изнад главе. Видиш, допамин је разлог зашто постоје страсти, али и разлог зашто уживаш кад слушаш појање на литургији. Све је биохемија. Како нема везе с темом? Видиш, врлина је изградила цивилизацију и на врлини цивилизација опстаје. Грешне мисли настају услед постојања искушења. У условима изобиља си нон-стоп окружен искушењима, јер је човек биће прављено да може да преживи у условима оскудице. Зато, оно што у условима оскудице помаже (предавање страстима), условима цивилизованости је лоше. У условима варваризма је добро нпр. да лако планеш и разбијеш лобању некоме, да будеш горд да би лако плануо, итд. Нема ту никаквог простора за окрени други образ. Знаш ли како је Бодончар, омиљени предак Џингис Кана покорио Урјанхаје? Када су синови Алан-гое решили да најмлађем не дају ништа од имовине у наследство и да га избаце из племена, Урјанхаји су га прихватили и помагали му док се борио да преживи у околним дивљинама. Нашао је једног сокола којег је припитомио и уз помоћ којег је ловио, а Урјанхаји су трговали с њиме за све што му је требало. Када је срео своју браћу у дивљини, јер су хтели да се врати, он је предложио да покоре Урјанхаје. Браћа су му дала ратнике под команду, и онда је он покорио своје доброчинитеље. Мушкарце је побио, децу поробио, стоку украо, а жене узео за конкубине. Да су Бодончару Урјанхаји једноставно пререзали гркљан и украли сокола кад је набасао на њих, били би поштеђени свега што им се после десило. У условима цивилизације, с друге стране, мораш да се бориш с тим мислима које те нагоне да радиш антицивилизацијске ствари. Да не завидиш комшији, да не вараш жену, итд. Треба да се бориш, али на исправан начин, а то зависи од случаја до случаја. Нпр. са блудним мислима тако што ћеш да пазиш шта ти улази у главу (у преводу немој да гледаш порнографију). Са хулним мислима се бориш тако што их у потпуности игноришеш, као да не постоје (заиста, ако се њима супротстављаш само ће јачати, тај савет за игнорисање имаш у подвижничкој литератури). Итд.
 22. По Писму земља је тепсија, са фиримаментом који држи воду над Земљом. И ту имаш отворе одакле се пушта киша. Земља стоји на стубовима, темељима Земље, и непомична је. А шта је са оцима, који су били образовани у философији и наукама? Оци су говорили како је доказ за то да је ускрснуће реалност „чињеница“ да феникс устаје из пепела, како не мора да значи да је у пакленом огњу мора нужно да дође до анихилације, већ да могу људи вечно да горе, а да не изгоре. Као „доказ“ за то је дат паун, пошто је у то време општеприхваћена „чињеница“ да је месо од пауна нетрулежно. Жабе су се рађале из блата, даждевњаци су живелу у ватри. Веровало се да жене не учествују у зачећу, већ само мушкарци (зато су католици били присиљени да прогласе догму о безгрешном зачећу БДМ када је постало јасно да је то глупост, добро је што смо ми ту остали по страни, а не нова догма за свако ново научно откриће). И тако. Нису они криви што им је модел стварности био погрешан. Нису га они ни измислили. Само су наследили знања из антике. Подвижници нису знали за допамин. Али су знали за... пост. Био им је лош модел стварности, али довољно добар за оно што је њима требало. Занимљиво је то кад мишевима блокирају допаминергетски систем у мозгу, мишеви постану савршено бестрасни... и поцркају од жеђи, пошто немају више никакав порив. Док је он био жив нису били нигде након напуштања РЗЦ. Били су без епископа. Зато и кажем да то није раскол. То је самоизопштење, или тако нешто. Али кад је он умро дошли су под СПЦ. Али, небитно, није тема о њему.
 23. Па од његових монаха. Они су сад под СПЦ. Па не могу да кукам достојанствено кад сам отишо у ... са здрављем. Од потпуно здравог и правог до овога што сам сада. Без икаквог ваљаног разлога. Па нисам их похвалио. Коментар је био на ону импликацију да харизматичари сматрају да нам не треба борба, подвиг, итд. већ само певају. Па, истина је да певају, али ово друго није.
 24. Роуз је анатемисао свог надлежног архијереја и преминуо у расколу, ако се то може назвати расколом (толико о послушању, смирењу, и осталим монашким врлинама). А никада, нигде, ниједном нисам рекао да су други бољи, не сећам се чак ни да сам помињао друге (сем у контексту кад сам питао ко ту служи Богу, а ко је против Бога, кад се хрићани међусобно кољу). Само сам критиковао непоткрепљену пљувачину. А што се тиче кукњаве (узгред имам пар порука где сам критиковао римокатолике), нормално да ћу да кукам на православље кад сам православац цео живот. Не, него треба да кукам на нешто што нема везе са мном? Такође, то што живе строжије не значи да је нужно боље (то није никаква похвала с моје стране на рачун њих, већ само чињеница). Ја сам себе уништио тако што нисам имао нимало милости за себе (не могу да кажем да сам имао калвинистички поглед на свет, да Бог мрзи све, али сам био у врло нездравом духовном стању свеједно; сматрао сам да су сви толико грешни да заслужују све најгоре, а да треба да благодаре Господу што ипак не добијају све најгоре). Тако да...
×
×
 • Креирај ново...