Jump to content

ГорданаП

Члан
 • Број садржаја

  31
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by ГорданаП

 1. Купих данас расад сремуша, те засадих пар комада у башти. Ако преживи мраз и снег наредних дана, видећу да ли ће успети да се развије у обичним, баштенским условима. Расађивање из шуме не би требало да је много другачије.
 2. Ако имаш сеновито место, под неким дрветом, или жбуном, без много сунца, и да има довољно влаге, то би било то.
 3. Хвала свима на саветима, нешто ће ваљда упалити.
 4. Хвала на савету, мораћу да се снађем за пепео, немам у кући шпорет. По трави између леја, посула сам ону дрвену пиљевину (не знам како се каже код нас, комадићи коре дрвета) , крупније комаде јер су оштрији, па ћу видети да ли ће то помоћи. Још их нема, јер је још хладно, али их ускоро очекујем .
 5. У питању су пужеви голаћи, овде мало има оних са кућицом. А ови су баш ... да их не пипнеш. Пробаћу бакарну мрежицу по зиду леја, читам да не воле бакар, али не знам да ли је тачно или је маркетиншка фора за наивне.
 6. Помаже Бог, баштовани! Да ли неко има добре предлоге за обрану од пужева? Имам малу башту, неколико подигнутих лејица у дрвеним сандуцима. И пужеви ми немилосрдно поједу све што им се свиђа - салату, боранију, ротквице... Оставе понешто додуше, шаргарепу и млади црни лук. Кишним данима, има их на десетине. Посипала сам неке (органске) гранулице по земљи, око биљака, али ништа. Сваки савет је добродошао.
 7. @dragisa , овакве ствари збуњују. Шта је предлог, шта чинити? Пустити да се зарази огроман број људи истовремено, и извршити лапот над свим онима који неће имати кревет у болници или које у болници неће имати ни ко да погледа, јер нема слободних лекара? Можда је заражавање целокупног становништва једина вероватна опција, али је било од почетка, барем реторичких, покушаја да се огроман број болесних не деси истовремено. А у Србији се то дешава. По броју хоспитализованих смо на неславном врху - у релативним бројевима. Да ли је наш систем хуманији од западних, па се у болнице примају сви са двост
 8. Ево још једног, сличног чланка са истог сајта: ДНЕВНЕ НОВИНЕ КУРИР: НИJE СMРT OНO ШTO ИХ НAJВИШE ПЛAШИ - Епархија Шумадијска WWW.EPARHIJA-SUMADIJSKA.ORG.RS Свeштeник Жeљкo рaди у кoвид бoлници, a oткриo je штa му гoвoрe oбoлeли кoje сe бoрe зa...
 9. Па људи моји зар и овде има ботова, ја мишљах да је ово место где се човек може од њих мало одморити . Питање за ту господу - зар су верујући по својој (мало)бројности за вас озбиљна циљна група?
 10. @Србољуб+ Да вам свима тамо, и болеснима и сестрама и лекарима Господ помогне! Хвала што сте ово поделили са свима, можда тако и допре до оних до којих би требало.
 11. Ево један заиста вредан гледања: Дерсу Узала, Акира Куросаве. Комбинација јапанског (заправо више личног, Куросавиног) и руског сензибилитета.
 12. Каже се овде у неким прилозима да је број заражених много већи од званичног, што је свакако тачно јер не тестирају се сви. Али морамо поставити питање и о броју преминулих, па истом логиком можемо доћи до сасвим другачијих статистичких резултата. Причам о Србији. У децембру када ми је цела породица у Србији била болесна, и када је мајка добила последњи (буквално) кревет у болници, град у коме живе је био преплављен умрлицама. Добила сам слике из града, стабла дрвећа, бандере у центру, све је било пуно. Пре тог пика, у мирнијем периоду, било је дана када локални градски извештај објави 2-3 умр
 13. @Ćiriličar Радо, али овде где смо, ни Спутњика ни Синофарма. Сем да кренемо у Србију, путевима вакцинашког туризма . Причам о Србији, тамо је лоше стање, многи су себични, и верују у сулуде приче, типа болнице су празне, то је обичан грип и сл. Брига их за лекаре и сестре од којих се многи распадају од посла, из прве руке знам. А исти такви тражиће наравно лекарску помоћ ако затреба, и неће се лечити чајићима као са грипом, ако почну проблеми ... Просто тужно.
 14. И шта ви људи предлажете? Читам вести попут ове U Batajnici skoro 900 bolesnika, situacija kritična | Korona | Direktno DIREKTNO.RS Direktorka kovid-bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da je sa skoro zbrinutih 900... чујем лекаре како говоре да више не могу. Да ли мислите да лажу, у чему је ствар? И шта сви, као људи и народ да радимо? Вакцине не ваљају, лекари лажу, КШ-ови, владе, сви желе да нам нанесу зло - то су поруке које преплављују. Шта је конкретан предлог? Баш бих волела да чујем.
 15. @dragisa Слажем се потпуно са вама. У мојој парохији се донекле поштује, више по сили закона, јер не живим у Србији. Али већина људи из цркве поистовећује ношење маски са одрицањем од Христа. Да не идем даље од тога, и не помињем вакцине, то је тек посебна прича. Неки чак демонстративно одлазе у друге храмове, где се ношењу маски више гледа кроз прсте. Све у свему, приличан хаос и велика поларизација. Било би добро чути став цркве, али мислим да и ту постоје разлике у гледању на ствари, па и Патријарх може можда само у своје лично име нешто да каже.
 16. @sanja84 Свакако да је многима јефтиније грејање на угаљ и да људи од све муке не могу још и да гледају колико еколошки се греју. Али управо ту треба да наступи држава. Али за старе шпорете у рекама смо ипак криви ми, а не нека апстрактна држава.
 17. Политичари мисле да за сада ту за њих нема довољно политичких поена. А немају можда ни довољно свести да је и њихово здравље тиме угрожено. А то и делу нашег народа очигледно недостаје, судећи по стању река и васколике природе. Није да решења нема, али ће протећи много воде док се нешто не уради на државном нивоу. И, могу да потврдим да је угаљ један од главних разлога, барем по мањим градовима. Зими је неупоредиво горе.
 18. @Avocado Врло добар прилог, хвала. Човеку очигледно пукао филм од поплаве непроверених информација које нас трују, па решио да да мали допринос подизању свести.
 19. Изузетан човек! Могу само да жалим што ни тих последњих година његовог живота нисам знала за њега.
 20. Беше ли то Цаја? Он је био страх и трепет ЕТФ-а дуги низ година. То ја из личног искуства...
 21. На сајту швајцарског завода за здравље, дате су посебне смернице лекарима не за све које имају аутоимуне болести, већ например за оне који су тренутно под имуносупресивима или некаквом тешком кортизонском терапијом. У сваком случају је наведено да се људи са аутоимуним болестима морају договарати са лекаром, а не да се сами пријављују тек тако, што овде иначе и није могуће. То је речено за мРНА вакцине којих овде тренутно једино и има. Свако добро.
 22. Добро питање. Феномени таблодизације свега, clickbaits, генерално Интернет играју такође велику улогу. Како је то феномен присутан у целом свету, мање или више, мислим да чак и мање зависи од појединачних влада, локалних кризних штабова. Што не умањује одговорност поменутих.
 23. Нису, то је сасвим истина. Али, на некоме се мора испитати. А нико од нас не жели да буде тај на коме се испитује, већ да .други људи то одраде за над. Имам сама са собом етички проблем.
×
×
 • Креирај ново...