Jump to content

Varlam

Члан
 • Број садржаја

  5
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Zayron у Језуити   
  koliko laži, izmišljotina i dezinformacija na jednom mjestu,
  očigledan primjer dejstva pamfleta sa PŽV, BZV, FB i You Tube videa
  i sličnih praonica mozga
 2. Волим
  Varlam је реаговао/ла на mire777 у Da protestant postane pravoslavac - zašto?   
  Problem je sto ovde niko nije u stanju da parira protestantima i dogmatski razbije njihovu nauku Svetim pismom (jer ga pravoslavni ni ni poznaju - sto je krajnje porazavajuce, jer Hristos je uvek govorio - "Pisano je"! )

  A sta mi radimo? Nudimo liturgiju?

  Nesto na sta ce se svaki protestant sablazniti, jer oni nasu liturgiju smatraju Hristijanizovanim oblikom (paganstva) bogosluzenja , njima su slike - idoli a transupstancijacija im je magija... Zato jer su tako nauceni, a niko od vas nema odgovor ta na njihova pitanja!

  Sramota je da se nazivamo Hriscanima, a da ne poznajemo "ucenja nasih prvih crkvenih otaca" , ovde mislim na bibliju jer "Apostoli su nasi prvi crkveni oci", a mi ne znamo njihove reci, cak ih i ignorisemo!

  Biblija je temelj nase pravoslavne vere a mi je ne znamo! (naravno odgovornost za to lezi na svestenstvu koje ne poucava narod Bibliji! Ni sami je ne znaju, pa kako ce uciti druge?)

  I zato je porazavajuce uopste citati ove vase komentare i diskutovati na tu temu sa vama. Jer niste upoznati sa nacinom delovanja i ucenjem protestanata.

  Sve napisano gore deluje smesno za njih, i nece ubediti nijednog ozbiljnog protestanta pogotovo ne Jehovinog Svedoka ili Adventistu, vec naprotiv to ce ih odbiti od Pravoslavlja!

  Ja da sam protestant a bio sam, na sve ovo gore bih odmahnuo rukom, nasmejao se , i otisao dalje...

  Ljudi, uozbiljite se! I pocnite ozbiljno da shvatate protestantizam, da citate i da proucavate bibliju!

  Sta tu filozofirate?

  U Bibliji je odgovor na sve!

  Sramota je da protestanti bolje poznaju Pismo od vas!

  Biblija je temelj nase pravoslavne vere! Shvatite to!

  Ona je temelj i nase dogme, i prestanite govoriti kako je ona 'nedovoljna" i kako nam treba tradicija...

  Tradicija je tumacenje biblije!

  Prestanite se izgovarati!

  Manite se 'kasnijih crkvenih otaca' i proucite nase 'prve crkvene oce' odnosno Novi Zavet!

  Budite kao sto je kazao apostol Pavle: "spremni na odgovor svakome koji zatrazi razlog za nadu koja je u vama''!

  Nazalost vi niste spremni na odgovor, i to je porazavajuce!

  Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију


 3. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Zayron у Језуити   
  dajete linkove na ekstremno pregnantne i do absurda zaoštrene stavove koji su vladali i među katolicima i pravoslavcima do 18-19 vijeka, za pravoslavce se također tvrdilo da su gori i od ateista, takav je to tada bio "međucrkveni dijalog" kojeg naravno zbog ovakvih stavova i međusobnih diskvalifikacija i uvreda nije bi bilo a ni bit moglo. Jedino što je tu zaista nehrišćanski i gore od ateizma bile su te međusobne uvrede kojim su se hriščani, velečasni padroni i prepodobna gospoda međusobno i uzajamno "čašćavali"  i pljuvali sve donedavno pljujući naravno i po svemu tome što je tim drugim bilo sveto, ali u 20. vijeku konačno odustali uvidjevši da to ne vodi nikuda, naprosta većina katolika i protestanata i isto možda samo malo manje pravoslavaca si to misli isto da je takvo nešto dalje nedopustivo ali tu je i ostatak takvih kao postavljač tog citata koji bi najrađe vrijeme zaustavili i vratili se u 17. ili još bolje u 13. ili 14. vijek. Pa vratite se onda sami a ostale ostavite konačno na miru da žive u 21. vijeku bez uvreda, pljuvanja i uzajamnog demoniziranja. Ako vas zabavlja nastavite to sami s tridentincima, ostale takve stvari više uopšte ne zanimaju, vaše vrijeme isteklo, isušili ste i bit ćete izbačeni van kao nepotrebno i nekorisno drvo koje ne rađa više nikakvoga ploda. Eto kako će to bit, uživajte dok još možete, za 50 godina vas više niko neće pitat ni za šta. Pjevaćete borbene i vi i vaši drugovi tridentinci. Šteta što najvjerovatnije neću doživjeti taj dan koji osvane a vas pljuvača, tridentinskih i zilotskih po tuđem hrišćanstvu tada više ne bude bilo nigdje. Ali neće to biti tako zadugo, možda se još i iznenadim.
 4. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Zayron у Језуити   
  Nisam članom nikakvog monaškog ni redovničkog reda a i da jesasm onda bih se po dolasku na forum predstavio kao takav, naveo bih svoju kliričku poziciju i redovnički status, recimo đakon kod franjevaca, sveštenik kod jezuita, obični brat monah kod dominikanaca itd. A pošto sam laikom predstavio sam vam se kao laik. Inače odgovorim to tako kulantno da nikoga niti previše hvalim i nikoga ne vrijeđam. Pošto sam vidio u više raznih zemalja i slovenskih i neslovenskih kako sve institucije i segmenti katoličke Crkve rade na terenu i tamo to kod njih izgleda u praksi, mogu vam reći da onu hrvatsku verziju katoličanstva uopšte uzevši ne smatram baš tako nekakvom reprenzentativnom kako bi samo na osnovu nje mogli stvarati neke dalekosežne nazore i stavove, mišljenja o katoličanstvu u cjelosvjetskim mjerilima. A u nekim stvarima je smatram dosta problematičnom, valjda je to zbog posebnog istorijskog razvoja. Katolici na Balkanu ne dijele sudbinu katolika s iberskog poluostrva a ni britanskih ostrva ili tih iz centralne Evrope a nemaju ni istu istoriju. Mnogo bi više volio da ste u blizini mogli imati češke katolike recimo ili slovačke, belgijske ili holandske, i vidjet kako te iste katoličke institucije funkcionišu tamo. Recimo u Hrvatskoj ne postoje pravi monaški manastiri sa neprekinutim tradicijom: benediktinski, cistercitski, kartuzijanski, premonstratski, itd. Tako da je to već jedna vrlo velika razlika, takve manastire nađete tek od Slovenije pa dalje. Dakle nije to ono kompletno katoličanstvo u tom svom svojem bogatstvu i raznolikosti kakvo je svuda na zapadu.  Nekakvo je dosta siromašnije, zredukovano, svedeno na nekoliko tih najznačajnijih institucija i skupina: franjevci, mirjanski dijecezni klir, nešto dominikanaca i isusovaca a već to imamo gptovo, nema se šta više tamo dalje nabrajat. Sa ženskim redovnicama je situacija mnogo bolja, kod njih je takva bolja svuda u svijetu, više raznih redova, brojnije su itd. . Ako hoćete vidjet šta je katoličanstvo onda centralna Evropa, Španija i Portugal itd.
 5. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Постоје, али сигурно не обитавају на сбијетован начин, ни духовни људи немају свијет, они срећу појединачна бића, али су надвладали магијско техничко и лажно повезивање бића у свијет. Постојање свијета није доказиво,напротив доказиво је да свијет не постоји, а да појединачна бића постоје. С тим у вези мислим да Анђели немају свијет, али да јесу, да постоје.
  Реци ти нама шта значи по теби надвладати свијет?
 6. Волим
  Varlam је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Анђелии небо су овдје, као и пакао, пали анђели и људи су пропали у себе,то сам ти објаснио, њихово окружење је нестворена свијетлост, то су тамне мрље у мору живе благодати и нису уједињене....
  Па Павле, и остала екипа су унествореној слави гдје си ти сљепче.
  Теби и Бог има свијет и мјесто?
  Није бог створио све, он је створио само рај, и дао га нама на управљање, онтолошка слобода може да га преобрази у пакао, човјек је састваралац пострајских свијетова. Падом се природа преображава као и уздизањем.
 7. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава   
  Nije ružno već ja verujem u vaskrsenje a ne u besmrtnu dušu.
  Duša postaje duh vaskrslog.
  Vidi, nećeš me moći tako ispravljati po moralnim principima kao da ja to nisam. 
  Duša živa je stari Adam i on umire i sve umire sa njim. Ne znam kako je tebi jasno gde borave duše u kakvom su stanju, da li su svesne, da li još teže ka zemlji, pritiska li ih vreme, da li su oslobodjene vremena i ako jesu kako je to moguće....
  Ja verujem isključivo u vaskrsenje i da duševno telo čitaj duša živa umire i vaskrsava u nebesko telo čitaj duhovno telo.
  Nijedan od navedenih otaca nije bio u suprotnosti sa Pavlom, čitao sam Justina. Sa Nikolajem se ne slažem da za ličnost postoji privremeni sud pa posle konačni, za mene je sud konačan kad umreš.
  Nije loše ne slagati se sa nekim pa makar bio svetitelj. Sam taj svetitelj, rekao je da bi spalio pola svojih tekstova.
 8. Волим
  Varlam је реаговао/ла на Владислав Голић у Академска мрежа (МАСА): Критика Синода због угрожавања академскких слобода на Богословском факултету   
  Морам да Ти се исповедим...
  Дуго нисам био на форуму али кад сам почео поново да пратим приметио сам нешто... Раније бих обично погледао шта одређени чланови пишу по разним темама, поготово ако би ми се допали њихови ставови али чак и ако не па да просто видим какав је то ментални склоп. Међутим, од како сам се вратио, не знам зашто али Твоје постове заобилазим у широком луку. Тачније и не читам их. Но овај пут сам се портудио па прочитао будући да је био упућен као одговор мени.
  И сад ми је апсолутно јасно зашто сам их само прескакао. 
  Жив Ти мени био!
 9. Тужан
  Varlam got a reaction from Smaragdni kamičak in Духовни отац у Исусовој молитви   
  Непостојећи број
 10. Волим
  Varlam је реаговао/ла на Вукашин у Духовни отац у Исусовој молитви   
  Питај да ли примају у госте у манастиру Височка Ржана, па мало тихуј тамо : )
  То ти је дивљина на преко 1000м на Старој Планини. Мало братство, а игуман је био о. Рафаило (Хиландар, Баваниште). 
 11. Свиђа ми се
  Varlam got a reaction from Жика in Духовни отац у Исусовој молитви   
  Бојим се да бих без препоруке или конкретног имена и тамо само лутао, иако и ја делим став да је начелно то права адреса. Додуше ко зна, можда бих могао да с распитивањем почнем тек по доласку на Атос, али би свакако најбоље било када бих пре икаквог поласка знао тачно где сам се и коме упутио (могуће је да превише тражим).
 12. Свиђа ми се
  Varlam got a reaction from Жика in Духовни отац у Исусовој молитви   
  Јасно, јасно, слажем се. Зато сам овде и отворио тему, у нади да ћу тиме повећати шансе да ово тражење буде успешно и мање насумично од простог тумарања по манастирима без икакве препоруке. Хвала у сваком случају .
 13. Свиђа ми се
  Varlam је реаговао/ла на Bokisd у Духовни отац у Исусовој молитви   
  Dosta sam proveo vremena na Svetoj Gori (sve ukupno kada se uzme recimo negde oko 1,5 godine) i sta znam, mozda je to najbolje mesto da se nesto nauci o tim stvarima duhovnosti, jer sama duhovna atmosfera na Sv. Gori tesko moze da se nadje bilo gde drugde i zato je pogodno da se tamo malo zivi na taj neki odredjeni monaski nacin i da se oseti to u praksu kako to ide,..... neprestani post i molitva, i poslusanja, fizicki rad i priroda i tisina i mir, sve je to tamo super da covek malo vidi sta je zaista monastvo u praksi, ne samo da citamo po knjigama..... itd....
 14. Свиђа ми се
  Varlam got a reaction from Bokisd in Духовни отац у Исусовој молитви   
  Јасно, јасно, слажем се. Зато сам овде и отворио тему, у нади да ћу тиме повећати шансе да ово тражење буде успешно и мање насумично од простог тумарања по манастирима без икакве препоруке. Хвала у сваком случају .
×
×
 • Креирај ново...