Jump to content

Иванушка987

Члан
 • Број садржаја

  148
 • На ЖРУ од

Репутација активности

 1. Тужан
  Иванушка987 got a reaction from Н И Н Е in Случај крађе беба   
  Код нас, на жалост, све пролази. Ми немамо законску регулативу ни за шта, зато је код нас лакше све урадити него у осталим земљама. Да се разумемо, има тога и у ЕУ али не у толикој мери као у овој нашој банана држави. А и код нас се једино води у закону, да метво рођене бебе спадају у тзв медицински отпад и да се таква деца родитељима не враћају, већ се бацају у отпад!!!! 
 2. Свиђа ми се
  Иванушка987 got a reaction from Н И Н Е in Случај крађе беба   
  "Ušli smo u boks sa bebama, DOKTOR MI JE REKAO 'BIRAJ'": Turska televizija emitovala je šokantne i bolne priče o NESTALIM BEBAMA U SRBIJI
  WWW.BLIC.RS Nestale bebe u Srbiji tema su koja pored domaćih medija, intrigira očigledno i one... У тексту, који је објавио Блиц, говори се о вишедеценијској крађи беба која се дешава на нашој територији. Наиме, документарац  о крађи беба је приказан на Турској телевизији, чиме проблем постаје јаван, а не нека идурма која се гура под тепих и није више нека измишљотина народа о којој се говоркало тајно, испијајући се болне црне кафе. Сада је и наша Влада позвана да проговори, ако имају имају образа... 
 3. Волим
  Иванушка987 је реаговао/ла на Дејан у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Shodno tome da moje pisanje ovde je ponajmanje politicko, jedini problem je što sam rekao koga trenutno podržavam i iznosim svoje mišljenje. Za razliku od 99% ostalih, koji takve stvari kriju. E sad, pošto na konkretne teme dajem svoje mišljenje, ti mi gušiš to pravo, a sloboda govora nege sigurno biti narušena.
  Elem, malo mi je dosadilo da se preganjam sa tobom, da trpim tvoje uvrede, uzeću godišnji odmor, odnosno, biće ti onemogućeno pisanje na 2 nedelje.
   
 4. Свиђа ми се
  Иванушка987 got a reaction from Н И Н Е in Zasto verujete u Boga?   
  Драги брате, желим да ти кажем једну ствар- неверујући човек не постоји, ако не верују у постајање Господа, онда кажу да верују у ,,оно нешто". Православље као такво, није религија, но је Истина. Религије су све остале вере, које се заснивају на веру у оно нешто без унутрашњег проживљавања истог, док у Православљу, човек заиста долази до истинског богопознања... Они који су врсни теолози знају да кажу- до неке мере теологија уме да објасни нешто и то је домен религије и вере, а после тога се све препушта личном односу са Богом.... Видиш, ми, Православни, једини имамо пуноту благодати. Бог као такав даје свима благоат, јер је Он воли свакога човека, али остале вере немају ту пуноту. Свако ко је био истински боготражитеља, Господ му се кроз ту благодат сам открио. Благодат је сведочење у души које говори о присуству Божијем, душа под дејством благодати се ,,мења", тачније долази до ,,размекшавања" осећа се пунота живота, осећа се неисказана радост, осећа се неисказана љубав, добија се снага да се воли свако, постајеш мање зао. Благодат је та која учи човека, која га васпитава мења. Најдивнији периода човека су налети и посете те благодати који човека учвршћују у осећају да постоји ,,нешто више"...  Верујем да сада размишљаш и како онда у цркви има лоших људи. Видиш у цркви нису светитељи, проблем данашњице је што људи много умују  и то је главна препрека за дејство благодати Божије, аи то је већ друга тема. Да би о томе се говорило, прво је потребно да нађеш Бога у себи, а после идемо даље.... Мислим да питање које си поставио нама треба да упутиш Господу. Мислим да ти је питање добро, јер то је почетак боготражења, нешто те је ,,заголицало" и сад твој разум покушава да објасни шта се то дешава... У суштини, ако желиш из срца да ти се открије Господ, па питај Га да ти помогне. То је једноставно.  Он у крајњој линији то и чека- да Га потражиш, зато нам је и дао слободну вољу. Искористи овај моменат, који ти је дат и потражи Га... Тада ће ти и ово питање бити и донекле смешно...  
 5. Радостан
  Иванушка987 је реаговао/ла на Ayla у И шта после Короне.....???   
  Neće ništa biti isto, kako god da se završi ovo.
  Mi ćemo biti drugačiji, neko bolji, neko gori... ali drugačiji.
  Shvatićemo koliko je naš dom veći nego smo misli.
  Cijenićemo slobodu koju nismo osjećali, komfor koji nismo vrednovali. 
  Radovaćemo se gužvi i buci oko nas, veseliće nas susret sa drugima.
  Znaćemo da najjednostavnije stvari koje nismo primjećivali,u jednom trenu mogu biti luksuz.
  Negdje mislim da nam je ovo trebalo, da nas uštopa i malo zamisli...jesmo bili bahati.

  (i dok sam živa ću se pitati, u čemu je tajna vezano za toalet papir, u vrijeme korone?) 
 6. Волим
  Иванушка987 је реаговао/ла на gavrosaurus у И шта после Короне.....???   
  Шта после короне?
  Ништа.
  Исто што и пре короне.
  Богати још суровије богати, сиротиња још суровија сиротиња.
  То мало што је умислила да није - сад се уз прасак разбуђује кад схвата како лако њеним добрима управљају зли богови новца и медија.
  Ми, сиротиња:
  Исус Христос је истинити Бог; једини пут, живот и истина и свака друга стаза води у овакве неверице, неспремност, запањеност и панику, безнађе.
  То није наш пут.
  Не за већином, већ за истином.
 7. Оплаках :))
  Иванушка987 је реаговао/ла на Kafanski amater у И шта после Короне.....???   
  И после Короне прати руке
 8. Зачуђен
  Иванушка987 got a reaction from Натан in И шта после Короне.....???   
  Политика Online - А када прође пандемија
  WWW.POLITIKA.RS Колико год парадоксално звучало, ковид 19 је дар с неба за западне владајуће... Сагледавајући потрекли париод и целокупну фаму око тзв пандемије и броја жртава/оболелих који не поткрепљује званичан статус болести, питамо се шта се крије иза кулиса....? Можда је ипак нешто друго по среди...? 
 9. Тужан
  Иванушка987 got a reaction from Hadzi Vladimir Petrovic in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Да, али овде се говори ако се примети- да се кварење се збило пре,  а не после .... И да је другачији поступак када се примети кварљивост пре, а другачији после... Дакле, другачије се поступа са свим? Или грешим? Јер по вама вино и хлебсе освештава по тој некој благодатној имагинацијии задржавајући иста телесна својства... ако их задржава комплетно, зашто је другачији начин приступања телесним својствима пре и после освештења, хлеб је хлеб, какве везе има? Ако је због светости и благодати , како се онда задржавају иста својства било нешто у благодати или не, ако знамо да је то енергија Духа Светог којој је дата велика важност? Ако говоримо о пропадљивости телесној и у благодати, онда је непропадљивост Светитеља парадокс?
  Господ наш јесте исти пре и после Васкрсења... Благодат је била иста и на ТајноЈ вечери као  сад, али Причасници нису, благодат опет не реагује исто на свакога- Јуда га је одмах издао, Св Јован Богослов је горео још већом љубављу, а Св Петар га се одрекао из страха... Но небитно. Уживајте, момци. Можда вам се и срце размекша за Христа, а глава охлади.... 
   
 10. Оплаках :))
  Иванушка987 је реаговао/ла на Zoran Đurović у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Ти си, непослушна жено, лупала да су наведени случајеви пре епиклезе, а није тако:
  "3. Ако би се под 2. збило после освећења св. дарова ( тј. да је Агнец буђав или га је неким непознатим начином нестало са дискоса)
  ... Ако би при самом разламању св. Агнеца пред причешће свештеник приметио, да у њему има каква буба". 
  Зато сам ти рекао да не читаш текстове. А ако не читаш текстове, немој да причаш безвезе. Јер нам одузимаш време. 
 11. Волим
  Иванушка987 got a reaction from Лубеница in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  То је став који и ја заступам и поклапа се са Св Отачким предањем..
  И, да, ако се Причестим после оболелог од Корене нећу се заразити... 
  Причестила сам се иза сидаша у терминалној фази болести који је имао масу опортунистичких болести, па ми није било ништа... 
  Чак и после сестре која је имала гнојаву Ангину- стафилокока није мала беба... ?
   
 12. Тужан
  Иванушка987 got a reaction from Hadzi Vladimir Petrovic in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  То је став који и ја заступам и поклапа се са Св Отачким предањем..
  И, да, ако се Причестим после оболелог од Корене нећу се заразити... 
  Причестила сам се иза сидаша у терминалној фази болести који је имао масу опортунистичких болести, па ми није било ништа... 
  Чак и после сестре која је имала гнојаву Ангину- стафилокока није мала беба... ?
   
 13. Волим
  Иванушка987 got a reaction from Раша514 in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Да ли је оваплоћење исто што и телесно рођење? Да ли знаш шта се дешава у току Св Литургије? Да ли верујеш да постоји Рај и Пакао? Ја се у току молитве не издижем од земље, али има људи који и то чине. Знаш ли шта је Нетварна Светлост? Јеси слушао монаха Арсенија, сматраш ли да он лупа? Благодатни Огањ? Благодатни Облак? 
  Да се обучем у црно, не купам се и не шминкам, живим као затвореник, то ништа не значи наспрам Истине Христове, то  није ,,рецепт" за спасење. Бог није форма, нити је теологија нека наука.... Богопознање није наука, не открива се из ума и књига, но из срца и боготражења. То што нисам ставила Хаџи поред свог имена не чини ме мањим Хришћанином и не значи да ми Јерусалим није ,,друга кућа". Где се облачим, куда се шетам и крећем, не значи да ме чини мањом или већом Хришћанком. Овде се не говори о мени, већ о Истини и Богу. А, како ја живим, то зна мој исповедник (не могу рећи духовник, јер њих има јако мало) и апсолутно немам намеру да о томе дискутијем ни са ким, поготву не са људима са форума. 
  И да оног момента када обичан хлеб и обично вино постану Тело и Крв Христова ( то је чак и Патријарх Теофил Јерусалимски видео једне прилике у Путиру и скаменио се, лично ми је Аристарх причао, који је тада био са њим), то је чиста физика, зар не? 
  Причешећем примамо Бога у себе, који је Огањ који сатире све нечистоће, али и даље смо људи. То што смо се Причестили, не значи да смо постали свети. Цео живот се трудимо да се ослободимо себе и свога ја, пошто је его толико јак... Гордост је оно са чим се боримо до последњег дана живота. Самољубље је оно што нас одваја од Бога. Био Причешћен или не, ако Бог сматра да ће то бити на спасење- заразићеш се- постоји разни видови заразе. Али не преко Причешћа, аман .  Али пази, ок је и бити маловеран, само онда искрено кажи Богу да си маловеран.Неће ти то Бог узети за зло. Искрено срце је оно што Господ хоће, а не неке ту теорије и наклпања.. И као одгоним страх наводећи искривљено неке цитате. Ма,баш.
 14. Свиђа ми се
  Иванушка987 got a reaction from N.Petrovic in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Па, просто. Ми гледајући разумски на њих- не знамо да ли су свети... Бојимо се пропадљивости која следи од умртвљеног тела, па спуштамо у земљу.... Таква тела су храна црвима, буђи и разним микробима, која се на њих насељују по закону природе, али је благодат која обитава у њима, та, која им мења својства и таква тела бивају очувана. Мада имамо и одмах по упокојењу пројаву светости- имамо пример и на Синају, упокоје се на молитви и у том положају и остану, па их је немогуће и у земљу спустити... Иде се скроз против закона природе...А, имамо и пример Вазнесења- Владичца, Св Јован Богослов, сам Господ....
  Исто је и са Причешћем. Ми видимо хлеб и вино, телесним очима и из страха од заразе нећемо приступати. Ко зна шта чини на пропадљивом телу благодат Божија и како телесно сједињује духовним и  пре општег Васкрсења- онда са вером приступамо свему. Дешава се (али ретко), да и када се Св Дарови чувају у Дарохранилици да се укваре, убуђају итд, али тада се то приписује немару свештеника који није водио рачуна о Св Даровима, па има даље све наведено шта и како. 
  Господ је и узео обличје човека- смртну природу, да би био ближи нама. Обзиром да је он дошао у телесном облику и нама је општење у Св Тајнама и све у Цркви проткано телесним обликом - јер смо телесни. Узимајући то телесно, али освештано благодаћу Духа Светог и наша унутрашњост се полако освештава и освећујемо се и телесно и духовно.... 
  Ако смо се трудили да се сачувамо од греха и молили се Господу да нам помогне у том труду, јер ми сами од себе не можемо ништа чинити и још постанемо свесни тога, цела наша унутрашњост се освештава- кости, крв, кожа, нокти и бивамо Причасници Духа Светог у пуноти- јер смо предати Вољи Његовој. У зависности од жеље наше да угодимо Господу, одрицања од свог самољубља и ослањања на Господа, спремамо се за станове у Дому Његовом којих има много. Нећемо сви на исто место, зато ап Павле и каже: ,,ревнујмо и за веће дарове."
  Дакле, хлеб и вино на епиклези постају Тело и Крв Његова. Ако и нека животињица отровна уђе у Путир по освештењу, пажљиво се вади и причешће се употребљава, не баца се. А, све остало негативно што би могло са њим да буде- да се не дај Боже, уквари, да се види у Путиру истинска крв и комадићи меса или дете, зависи од свештеника и то даље решавају он и његов надлежни Епископ.
  Да се у цркви дешавају чудесне ствари имамо и Св Тајну Исповести и Јелеосвећења, после које су људи и на умору устајали, лечили се од рака и сл...  Уосталом ми се сви исповедамо телесном човеку који на себи има некакву ,,крпу", коју нам стави преко главе и разреши грехе. Неко може рећи- па, то је само човек, а ово је само комад одеће, а ми знамо да је тај свештеник рукоположен и да је та иста благодат уз њега, која речју његовом нама ,,скида грехе"... Иако је он по делима, некада, све само не свештеник, али та благодат рукоположења, због нас, га не напушта.... 
  Господ је све премудро створио и благодаћу Својом све устројава и поредак у природи. 
  Када је туберкулоза харала, молили су се сви да Господ је заустави и онда је неко приметио једну млекарицу која није била заражена и нашао лек. Он је могао сам да благодаћу Својом нареди туберкулози да стане, као што је и излечио губавце, али није. И увек када претерамо, Он нам пошаље нешто да изађемо из себе и обратимо се Њему, да Га замолимо за помоћ, као Сведржетељу све твари.
  Не знам зашто покушавате да Св Тајне схватите разумски, када се то једноставно не може... Разум иде до некле, Теологија је донекле наука,а после тога иде само вера... Е, сад је питање ко је има и у ком степену...
  Зато је и ова расправа око Св Причешћа крајње апсурдна и надасве нелогична...
 15. Свиђа ми се
  Иванушка987 је реаговао/ла на Zoran Đurović у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Неки су се саблажњавали кад сам говорио о буђању агнеца, али у Правилнику имамо и такве случајеве. 
  2. Ако би свештеник, служећи св. Литургију, приметио, да спремљени Агнец за службу није чист, да је укварен, побуђавио и томе слично, онда да одмах узме чисту просфору, да прописно извади из ње други Агнец...
  Ово и овако да уради и у том случају, ако би ма којим начином Агнеца са дискоса нестало.
  3. Ако би се под 2. збило после освећења св. дарова ( тј. да је Агнец буђав или га је неким непознатим начином нестало са дискоса), онда свештеник извади прописно нов, други Агнец, како је горе под 2. већ казано; затим га пренесе на св. Престо и почне читати од молитве: Со сими и ми блаженими силами… и даље; да изговори над њим: Примите јадите… ; да се помоли Богу и прописно само Агнец освети а не и св. Крв у Путиру, пошто је она већ освећена.
  Но ако је немогуће спремити други Агнец зато што нема просфоре, онда да продужи службу даље и у своје време причести се св. Крвљу, а припремљени ранији Агнец, да употреби при крају службе, као благословени хљеб, ако може. Не може ли, онда да га сагори, па пепео под св. Престо закопа.
  4. Ако би се случајно догодило, да за време преноса на Великом Входу падне Агнец са дискоса, онда да свештеник најпре дигне Агнец, па ушавши у Олтар, да га пажљиво прегледа. Ако је прашљив или је се при паду сасвим раздвојио на делове, то да одмах на Проскомидији, прописно извади други Агнец, почевши од речи: в воспоминаније Господа и Бога… итд. па кад га спреми, да га правце на св. Престо однесе и даље службу продужи. – Заоставши (павши) Агнец да по служби употреби.
  Но ако овај Агнец није се при паду упрљао ни распао, а међутим ни друге просфоре нема, онда да свештеник лепо очисти и прашину павшег Агнеца одува, намести на дискос и даље службу продужи.
  5. Ако би при самом разламању св. Агнеца пред причешће свештеник приметио, да у њему има каква буба, или у опште тако штогод што омаловажава светињу тајне и свештенику је немогуће, да се њиме причести, онда нека одмах прописно извади други Агнец, пререже, прободе с произношењем прописних за то речи на Проскомидији...
  Нема ли пак могућности, да се спреми други Агнец, онда да се свештеник причести само св. Крвљу, а са намењеним Агнецом да поступи какао је казано под тач. 3. при крају. 
 16. Не свиђа ми се
  Иванушка987 је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Нема спора око свега што си навео, само је питање шта све ово значи, да ли је и већ оваоплоћењем тјело обожено, да ли је мртво тјело  Христа такође обожено, или се баш мисли само на васрксло. Нама  је у нашем стању подобно живо, у њему имамо јединство са Христом, не искључујем ни остало, али већ кроз личност Христа имамо јединство и са нествореном природом, непричасно јединство, заувјек непричасно јединство. Да ли нам је сад причасно васкрскло стање природе? Ако јесте шта ће се то битно десити са нама о васксењу?
  Што се тиче тог крв и тјело, мораш да мислиш, који је смисао тога да ја једем "право" месо и крв Христа, чему то? Канибализам? Домострој је јединство, остварено оваплоћењем и установљено евхаристијом.
  Опет шта значи то, не месо са генетским материјалом Исуса из Назарета, него као што је узео тјело од Марије, Духом светим он узима Хљеб и причешћем се оваполоћује у нама, Тјелу Христовом, Цркви.  Ми се освећујемо (ухристовљујемо) и липсавамо...
  Штета што нисам дарвиниста, па да узвикнем: Живи сам доказ да причешће не убија животиње.
 17. Волим
  Иванушка987 је реаговао/ла на uomo del Ve.Te. у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Мало да кренемо са конкретним текстовима.... ево у ПДФ облику део текст од Св. Григорија Нисијског (празнује се 23/10 јануара види календар) као што рекох ево део текта против Еуномија.... где он конкренто објашњава покушва говорити о томе како су Господ и материја сједињени у Богочовеку Христу... поготово због овог текста неки га оптужују за монофизитизам... а неки опет кажу да је отишао на супротну страну....
  Наравно, то се подразумева ми немамо овај текст преведен на Српски.... тако да ево окачићу текст на Енглеском језику... надам се да ће барем неко прочитати тако да ми неће бити жао на утрошено време на ово писаније..... има преведено и на другим језицима још... надам се да ће неко поставити...
  Овај текст је битан јер је један од првих у историји Ране Цркве а који говори како су Бог и материја сједињени у Бочовеку Христу....
  Народе ко Бога вас молим читајте дела Отаца Цркве... не скрипте... већ тражите текстове и читајте пажљиво и изнова и изнова...није довољно само једном да се прочита неки текст.....
  Окачићу ПДФ а целу  књигу превод текста можете да преузмете овде:
  Gregory of Nyssa: Contra Eunomium III: An English Translation with Commentary and Supporting Studies. Proceedings of the 12th International Colloquium on Gregory of Nyssa (Leuven, 14-17 September 2010) | Johan Leemans, Matthieu Cassin | download
  B-OK.CC Gregory of Nyssa: Contra Eunomium III: An English Translation with Commentary and Supporting Studies. Proceedings of the...  
  Gregory of Nyssa Contra Eunomium III 3.pdf
 18. Тужан
  Иванушка987 got a reaction from Hadzi Vladimir Petrovic in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Па, просто. Ми гледајући разумски на њих- не знамо да ли су свети... Бојимо се пропадљивости која следи од умртвљеног тела, па спуштамо у земљу.... Таква тела су храна црвима, буђи и разним микробима, која се на њих насељују по закону природе, али је благодат која обитава у њима, та, која им мења својства и таква тела бивају очувана. Мада имамо и одмах по упокојењу пројаву светости- имамо пример и на Синају, упокоје се на молитви и у том положају и остану, па их је немогуће и у земљу спустити... Иде се скроз против закона природе...А, имамо и пример Вазнесења- Владичца, Св Јован Богослов, сам Господ....
  Исто је и са Причешћем. Ми видимо хлеб и вино, телесним очима и из страха од заразе нећемо приступати. Ко зна шта чини на пропадљивом телу благодат Божија и како телесно сједињује духовним и  пре општег Васкрсења- онда са вером приступамо свему. Дешава се (али ретко), да и када се Св Дарови чувају у Дарохранилици да се укваре, убуђају итд, али тада се то приписује немару свештеника који није водио рачуна о Св Даровима, па има даље све наведено шта и како. 
  Господ је и узео обличје човека- смртну природу, да би био ближи нама. Обзиром да је он дошао у телесном облику и нама је општење у Св Тајнама и све у Цркви проткано телесним обликом - јер смо телесни. Узимајући то телесно, али освештано благодаћу Духа Светог и наша унутрашњост се полако освештава и освећујемо се и телесно и духовно.... 
  Ако смо се трудили да се сачувамо од греха и молили се Господу да нам помогне у том труду, јер ми сами од себе не можемо ништа чинити и још постанемо свесни тога, цела наша унутрашњост се освештава- кости, крв, кожа, нокти и бивамо Причасници Духа Светог у пуноти- јер смо предати Вољи Његовој. У зависности од жеље наше да угодимо Господу, одрицања од свог самољубља и ослањања на Господа, спремамо се за станове у Дому Његовом којих има много. Нећемо сви на исто место, зато ап Павле и каже: ,,ревнујмо и за веће дарове."
  Дакле, хлеб и вино на епиклези постају Тело и Крв Његова. Ако и нека животињица отровна уђе у Путир по освештењу, пажљиво се вади и причешће се употребљава, не баца се. А, све остало негативно што би могло са њим да буде- да се не дај Боже, уквари, да се види у Путиру истинска крв и комадићи меса или дете, зависи од свештеника и то даље решавају он и његов надлежни Епископ.
  Да се у цркви дешавају чудесне ствари имамо и Св Тајну Исповести и Јелеосвећења, после које су људи и на умору устајали, лечили се од рака и сл...  Уосталом ми се сви исповедамо телесном човеку који на себи има некакву ,,крпу", коју нам стави преко главе и разреши грехе. Неко може рећи- па, то је само човек, а ово је само комад одеће, а ми знамо да је тај свештеник рукоположен и да је та иста благодат уз њега, која речју његовом нама ,,скида грехе"... Иако је он по делима, некада, све само не свештеник, али та благодат рукоположења, због нас, га не напушта.... 
  Господ је све премудро створио и благодаћу Својом све устројава и поредак у природи. 
  Када је туберкулоза харала, молили су се сви да Господ је заустави и онда је неко приметио једну млекарицу која није била заражена и нашао лек. Он је могао сам да благодаћу Својом нареди туберкулози да стане, као што је и излечио губавце, али није. И увек када претерамо, Он нам пошаље нешто да изађемо из себе и обратимо се Њему, да Га замолимо за помоћ, као Сведржетељу све твари.
  Не знам зашто покушавате да Св Тајне схватите разумски, када се то једноставно не може... Разум иде до некле, Теологија је донекле наука,а после тога иде само вера... Е, сад је питање ко је има и у ком степену...
  Зато је и ова расправа око Св Причешћа крајње апсурдна и надасве нелогична...
 19. Хахаха
  Иванушка987 је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Да кренем и ја од краја, ако нема смрти нема је ни за вирусе, признај бар то.То што наводиш из отаца, да је то Бог, могло би неко да помисли и на природу божанску, али од отаца знамо да је она неоричасана.Старима је било немогуће причести се овим што имамо ми данас. Је ли нама баш дато да окусимо стање будућег вјека, јесте у вјери као што су они чекали Христа, плашим се да је то што тврдиш као да тврдиш у старо доба да се прочешћујеш Тјелом.
  Духован си могао и тад бити и задобити благодат.
  Буквалистички приступ погрешан и многи траже да се директно тврди.
  Ево ти си устврдио да се причешћујемо васкрслом природом и само њом, од куд ти то? Од којег оца или како си ти из дошао до тога?
  Немој сад да кажеш Васкрслим Христом, јер иако Кажеш да се причешћујеш Богом, природом Божијом не причешћујеш.
   
  Што се тиче овог првог то је мало зачин, да се ствар уозбиљи, а не да се учење изводи из чуда. Наводе светог Јефрема Филотејског који говори о једном чуду, али није рекао то што си ти рекао: да нам је већ дата васксрла и само васкрсла природа.
   
  Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију
   
   
   
   
   
 20. Оплаках :))
  Иванушка987 је реаговао/ла на Tumaralo. у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  A ima i u Starom zavetu onih propisa o karantinu..
  Kada bi crkva bila u fazonu protestantskog legalizma mogla bi da se vadi na to.
  Eh, stvarno jeste problematična ova situacija za Crkvu..
  To je kao onaj argument "šta će vam gromobrani na crkvama" samo next level.
 21. Свиђа ми се
  Иванушка987 је реаговао/ла на Ćiriličar у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Мрзи ме да тражим...има Радиуловић је прено твит (ако Ана прочита неке пренесе) где дотични говори да ће се чини ми се 2 милиона Срба заразити од једног од бивших грипова з акоје је проповедао вакцину коју нико није хтео.
  И добро је рекао Радуловић, веровати лекарима који раде за СЗО и самој СЗО је као еровати ММФу да жели да се народ обогати.
  Смрди ово на далеко...наравно неопсорна је зараза и проблеми...спорно је да ли неко стоји из асвега или ко манипулише садашњим стањем и како?
 22. Волим
  Иванушка987 је реаговао/ла на Иван Ц. у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  неко је питао за мој став и он је изложен у речима Патријарха Павла, чији смо текст поставили први на интернет.
  Другачије не умујем, мени је ово сасвим довољно...
  Уз то, поштујем одлуке наше Државе Србије, не правим се јунаком.
  Проћи ће и ово, па ћемо да наставимо лепо да се свађамо да ли ће двери бити отворене или затворене
   
 23. Не свиђа ми се
  Иванушка987 је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Ма не, ти си само сувише фин и нереалан, захватио те глобализам па рјешаваш питања "на највишем нивоу", нека је и рат или крај свјета, ми треба да кренемо одоздо, да се свако понаша као да је он зао и грешан, и као да је заразан те да сачува друге од себе, јасни метематички показатељи кажу да је данас чојство 4пута важније од јунаштва, зато је јуначење сада неразумно, било је биће времена за јуначење.
  Од Христа нас не може одвојити нико осим нас самих, ако и пропадамо сасвим опет можемо да бирамо начин како одлазимо и да не повлачимо друге са собом.
  Оптужбе за маловјере и кукавичлук имају ефекта на многе и воде у срљање, долазе из Цркве а немају теолошког утемељења него су чак јерес, на сва запитивања нема одговора, осим рекао овај рекао онај, како су љепо рекли Руси јунаци. Грци к.рчење на празно, а продали нас јуче.
  Откуд сад одједном толика угроженост, па Црква се лакше брани од удара споља.
  На крају, ако неко због ауторитета повјерује неком попу и зарази се, може и да се саблазни, али може и да умре или зарази друге.
 24. Не свиђа ми се
  Иванушка987 је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Ниси послушао Оца Ивана.
 25. Волим
  Иванушка987 је реаговао/ла на Ćiriličar у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
  Јес вала...мислим ок је имати мишљења, али не треба цедити комарце...па где ћемо стићи тако радећи...разумљиво би било сад да је митополит загрмео на РЦ и паметовао њима....али нигде везе нема, човек говори у шестом контесту...па некад мало и хиперболе, некада је реч само форма која мало "накити" суштину...
  Не требамо сам себи  скакати у стомаке, доста је јада и муке и овако са свим овим.
  Кад већ тупим....неки дан је митополит причао - јао он је диван са својим рукама, савијеним палцем....само руке сељачке, добре да му човек воли - како је у Јордану Патријарх Кирил "омекшао"....каже отворено како суу му Руси замерили, посебно њему, за Крит...
  Он јесте мало тврдоглав човек, али велики људи морају бити тврдоглави јер не би онда ништа постигли, па понекад звучи самоуверено...али није, он гледа све шире....сетих се како је говорио о помирењу РЦ са Заграничном Црквом...а тада је мало и он допринео...исто он говори и кад погреши, и кад се о њега огреше...понекад загрми, али не може овек да не види да је велики чова и ширина...зато га и воле, већин, његових клирика....
  Немојте бре сад да цепидлачимо...падре....није увек ствар ко је у праву....кад браћа почну право да ћерају, пуца братство.
×
×
 • Креирај ново...