Jump to content

Kokolo

Члан
 • Број садржаја

  3
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Ayla у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  Ne znam ko je pisao istorijske podatke koje ti čitaš, ali sam sigurna da nisi u CG poslednje tri decenije... a definitivno nisi osjetio CG poslednjih par mjeseci. 
  Grijeh je tvrditi ono što si napisao, posebno danas.
  Veliki je Njegoš, oprostiće ti on, ali treba saviti glavu pred starcem koji poslednji atom snage ulaže da bi stao na noge i bio na čelu svog plemena, mada zna da mu je to poslednja šetnja.  Treba podržati tihu molitvu i ljubav koja se osjeća. bez riječi mržnje i upiranja prstom, jer to razdvaja. 
  Manite se politike, nacionalne mržnje i prozivanja, i ako ne možeš pomoći, ne spotiči.
 2. Волим
  Kokolo је реаговао/ла на Ćiriličar у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  Ма да... видиш оног шајтана у БиХ шта чини преко надри-уставног суда...ово у ЦГ сада има свесрпске размере, а можда и шире. Процес је отпочео донекле и чудом Божијим, треба сада следити ту енергију и тај Дух...мислим да ће и митроплити и наше владике и Патријарх успети у томе, мислим да ту постоји неко пречутно разумевање и јединство у Духу - не као фраза, него у пуноћи!
  Ипак смо ми само људи, Господ када делује Он зна како је најбоље...а даће Бог да је ово последњи чин Небеске Литургије Св. Владике Николаја...оно што Николај певаше, Јоанкији говори, не као беседу, него из осећаја, да су у литији и Анђели.
  Ма какви да смо у нашем поколењу, чињеница је да је глобално зло на нама иступило зубе, да се тада тргла Русија...
  Пар пута сам рекао да је круна Николајевог деловања дубока вера да ће српски народ бити узор побожности целом свету... наравно да му верујем, таквој величини, али мислио сам да ја то нећу доживети. Можда је ово у ЦГ та искра која из пепела разгорева пламен. Да је Николај у праву, говори много тога, само што се њега тумачи парцијално, као борбаши. Николај је прозрео глобализацију када није била ни на помолу, прозрео је шта ће бити Србима када падну комуњаре, прозрео је Небеском Литругијом ужасе који су нас задесили. када се види развој СПЦ, духовна обнова, од Николаја, преко Јустина и касније Јустинових чеда (не само њих наравно), види се јасно једна "путања", успон - на страну историјски догађаји - дакле, успон духовни спрског народа. Ја сам веровао да ће Николајева визија о српском народу, народу-пророку доћи касније, ало ко зна, можда сада отпочиње ера Свечеве визије.
  Јер...многи су гледали Свеце и нису знали да живе поред Светаца, многи од нас, ако смо директни учесници догађаја, нисмо свесни да живимо када се пише историја... тако да...уздати се у Бога. Видећмо шта је и како је... да да Бог:
  ....Засија се лице Србиново,
  Зазвонише звона на весеље,
  Замириса земља од тамјана,
  Заблиста се Христова истина,
  Зацари се милост и поштење,
  Анђели се са неба спустише,
  Па Србију земљу загрлише.
   Хај, шта се оно чује из даљине?
  То се опет служи литургија,
  У небесном царству Христовоме,
  Службу служи светитељу Саво,
  И са њим три стотин владика,
  И три хиљад српских свештеника,
  Ђаконује архиђакон Стево,
  А са њиме ђакон Авакуме
  Што на коцу за Христа пострада,
  На баиру усред Биограда,
  А цар славе сједи на пријестолу,
  Док са земље грми ка олуја,
  То Србија кличе - Алилуја !
   
 3. Волим
  Kokolo је реаговао/ла на Итака у Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита   
  Мислим да заиста нема смисла да се надгорњавате више. Ко је шта рекао, или није, ко је какав...... Ова тема то не заслужује. Ове литије, сав овај пробуђени народ је Божије чудо које ће сачувати Цркву. Због тога, маните се имена и појединаца, од њих ништа не зависи.
 4. Не свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Raskol se zahuktava   
  @Иван Ц. Послушање духовнику, праштај.
 5. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на RYLAH у Raskol se zahuktava   
  Цела изјава има десет минута и у њој прича о непрекинутом низу од 800 година, па говори како је та полуаутономна Епархија легално донела одлуку да уђе у целовиту СПЦ 1920. године. 
  Поента изјаве није у аутономији, него у томе да је Црква направила Црну Гору, да је то све време једна те иста Црква, и да се та Црква опет ујединила кад су историјске прилике то дозвољавали. Дакле, да нема ниједне друге Цркве чија би то имовина могла да буде. 
  Ал треба имати стрпљења да се послуша свих 10 минута, што је тешко ако немаш концентрације или поштења. 
 6. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на logdanov у Raskol se zahuktava   
  Мислим да народ итекако зна зашто се окупља. Да би се било шта у Црној Гори променило, обични људи треба да престану да се плаше. Не могу да престану да се плаше сами, код куће.
  Какве заставе носе? Шта обичан свет жели од овога? Онај ко виче "Црна Гора и Србија то је једна фамилија" и "Косово-Србија" ваљда не помишља на раскол. Све већи број људи на протестима сведочи да су жељни да буду тамо где се тако скандира. Треба што више људи да излази, јер их као свесне Србе нико не може потчинити ни папи ни антипапи.
  Ако подозревамо нечије нечасне намере, ово је једини начин да се оне осујете. Раскола ипак нема тамо где влада јединство.
 7. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Bokisd у Raskol se zahuktava   
  Ovo treba spojiti u jedno radi lakseg..... analitickog pregleda   ....i kontekstualizacije  onoga sta je stvarno rekao Amfilohije.
  Sta je rekao, .....pa, prvo sto mi je upalo u oko  jeste da mitrop. kaze da je bila autokefalna zato sto je stvarala drzavu, znaci nije bila bas autokefalna u smislu full kanonske samostalnosti, jer mitrop. kaze da su iz CG trazili od Rusije da im rukopolazu episkope (sto crkveno i kanonski znaci da nisu bili full autokefalni, i to je ranije,.... to rukopolozenje od strane Rusije - pre nekoliko meseci i sama Mitropolija u svom zvanicnom saopstenju navela kao jedan od razloga da crkva u CG nikada nije bila full autokefalna, a protiv svih onih u CG koji su pricali da je bila kroz istoriju autokefalna...).... i jos je mitrop.rekao,....da je bila samostalna u smislu naslednika nase Pecke patrijarsije, jer Mitropolija nije prihvatala odluku Carigrada kojim je ukinuta nasa Pecka patrijarsija i samim time je Mitropolija kao egzarh Peckog trona nastavila kanonsko prejemstvo nase autokefalne svetosavske crkve (sve do ponovnog ujedinjenja SPC posle Rata...)
  "Mitropoliju je osnovao prije 800 godina Sv Sava. Ova mitropolija je kroz vjekove djelala svoje djelo, bila je samostalna u punom smislu riječi, od vremena ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, pa se u to vrijeme zvala autokefalna zato što je bila jedina eparhija Pećke partijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, sve druge - i Beogradska i Karlovačka su nastajale i mijenjale se. Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke partijaršije jeste Mitropolija crnogorsko primorska. Zvala se u to vrijeme autokefalna jer je u to vrijeme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nijesu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana Bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu", poručio je Amfilohije"........
  (da li ovo moze da se tumaci kao Amfilohojev otklon od danasnjeg Carigrada.... u smislu da moze sam samcit da  daje autokefalije,...).
  Isto i za autonomiju, to je mitrop. pomenuo u opstem smislu jer kaze da i svaka episkopija ima neku autonomiju u svom radu. I, jos je rekao,...."Kada sa nama pregovaraju to je isto kao da pregovaraju sa Beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike", rekao je Mitropolit portalu Standard....(podebljanje u tekstu).
  Znaci, nije bas rekao licno za sebe,(kao sto je pompezan naslov teksta) nego .... sa nama,.... sto moze da znaci, da je on ili oni - tj.MCP - jeste predstavnik BG patrijarsije u CG,....jer, je i Amfilohije deo te iste nase SPC sto je puno puta i on sam rekao i svi ostali episkopi u CG, kroz razne tekstove i zvanicna saopstenja.
  http://standard.co.me/index.php/politika/item/67434-amfilohije-za-standard-vlast-ce-o-temeljnom-ugovoru-pregovarati-sa-mnom-a-ne-sa-beogradskom-patrijarsijom
  (odo na slavu,....)
 8. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Тражитељ у СПЦ да се јасно огради од таблоидних медија који се представљају као "православни"   
  Инспирација за тему ми је скорашња порука од о. @Иван Ц. са теме "Раскол се захуктава":
  Оче Иване, мени конкретно поред овога много смета што су поједини одвратни таблоиди узели да машу заставом православља и преко насловних страна у помпезним насловима обавештавају грађане који је празник или светац тог дана, редовно уз пратеће сензационалистичке наслове шта на тај дан ваља радити, а шта никако не. Уз то и предњаче у агресивном потурању црквене иконографије у виду поклон-календара и поклон-иконица уз велике празнике. Све то латиницом, а поред скандалозних и накарадних наслова који се тичу џет-сет личности, актуелности у ријалитијима и ТВ серијама, и дневнополитичких пропагандних ратова.
  Не могу да појмим да су то приметили лаици, а готово нико из црквене администрације. Примећују и борци против СПЦ, који по друштвеним мрежама управо покушавају да православље изједначе са заосталошћу, примитивним национализмом, необразовањем и неукусним и дегутатним музичким укусом. Својевремено су се на истој насловној страни нашли фотографија нагог међуножја једне естрадне личности и обавештење о поклон-икони поводом дана свеца. На друштвеним мрежама је настало колективно изругивање на рачун тог листа, са афоризмом "Ексклузивно у Куриру: икона св. Николе и пи*ка Јелене Карлеуше". Овде није проблематична чак ни очигледна бласфемија, него тако агресивно истицана православност појединих листова где се ја и људи са којима сам разговарао питамо, зар не би требало да се СПЦ на највишем нивоу огради од тога и пошаље јасну поруку верујућима и самим таблоидима о томе?
  Лично искрено верујем у свест људи који то папирно смеће купују да су и сами новинари и текстови које објављују проблематични и да то чине само због приступачне цене и да једнако негодују. Али шта је са онима који захваљујући тој потпори гаје своје православље као својеврсну комбинацију сујеверја, идолопоклонства и враџбина, упоредо са упијањем културолошких вредносних образаца које ти медији негују? Зар их треба оставити без свести да је српска црква то осудила, и то не пар презвитера или портпарола, него Црква у целини? Лично мислим да је боље да се о православљу не пише уопште, него да се пише на онај начин и упоредо са оним гадостима.
 9. Волим
  Kokolo је реаговао/ла на Иван Ц. у Raskol se zahuktava   
  Само кад се сетим колико је дана и ноћи било непроспаваних... да направимо нешто ново, нешто лепо и корисно!
  Не могу и нећу да дозволим да оде у пропаст све оно где су људи, моји пријатељи, сарадници, чланови форума уложили дана и ноћи да би другима помагали! Ни у сну нисам могао да сањам где све неке ствари могу да оду!
  Ово је рађено пре 10 година!
  Свето Писмо са преводима и упоредним местима | Поуке.орг
  POUKE.ORG Срећан сам због тога....
  То хоћу да вратимо на Поуке.
  Хоћу од чланова да отварају теме позитивне, да разговарају са пажњом и љубављу према саговорнику.
  Помозите у томе и све ће доћи на своје место.
 10. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Иван Ц. у Raskol se zahuktava   
  @Родољуб Лазић Са већином написаног се слажем. Понављам, о. Зорана веома поштујем и ценим као теолога, од кога сам много тога научио. Ако је ово мисионарски сајт, што ће сада и бити - недопустиво је да се такве ствари појављују где без икакве задршке може било ко да било коме епископу СПЦ говори најгоре увреде! Још се неки и љуте кад их у томе упозорим!
  Мој посао је тежак и озбиљан. Нећу имати разумевања од многих, али знам да ћу имати подршку од оних којима је стало да се ствари поставе на своје место.
  А и тебе Родољубе позивам да даш мисионарског доприноса... Хајде, има ли нешто што бисте могли да урадите, напишете... а да то привуче младе људе у Цркву?
 11. Не свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Zoran Đurović у Raskol se zahuktava   
  Овај поп Иван почео редом да сакрива теме... Ако овде нешто кажемо на Лохијев рачун, и ову ће склонити.  
 12. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Света_Матрона у Raskol se zahuktava   
  У седишту СПЦ у четвртак није било могуће добити коментар о позиву Васељенске патријаршије на консултације за истим столом са представницима МПЦ.
  - Позив патријарха Вартоломеја, као и целокупну ситуацију разматраће Свети синод, а уколико буде потребно и Сабор. тек тада ће бити познат наш став - кратко нам је речено у Патријаршији.
  УСЛОВИ ПАТРИЈАРШИЈЕ
  СРПСКА патријаршија своју "платформу" за питање статуса цркве у Македонији формулисала је још пре готово деценију. У њеном средишту је дијалог са представницима структура у Македонији, али у складу са древним канонским поретком. СПЦ Македонцима нуди само оно што је већ било на папиру, па чак и прихваћено, током преговора 2002. године у Нишу - најширу црквену аутономију епархијама у Северној Македонији, као и право на сопственог црквеног поглавара, чији избор би српски патријарх само потврђивао.
   
  Р. Драговић, „Вечерње новости“
 13. Волим
  Kokolo је реаговао/ла на Иван Ц. у Raskol se zahuktava   
  Није у реду, апсолутно! Овде су многи свашта писали. Ја се лично не слажем са таквим писањима и један од разлога да се вратим после дуго година јесте да јасно кажем да то није у реду и да више то неће бити допуштено. Такође, добро да се зна, да неко ни у сну не помисли, да ће овде бити простора за вређање било кога.
  Али такође сматрам да исто толико није у реду да појединци из Цркве, што свештеници што Епископи - омаловажавају нашег Светог Патријарха, наш Свети Синод! Ја се бавим и религиологијом, студирам то, конкретно медије... Не могу просто да верујем да су поједине наше митроносне главе допустили себи да без икаквог промишљања шире неистине! Јесте ли се запитали како је могуће да поједине високе личности из Цркве и са нашег Факултета објављују своје интервјуе у новинама које вређају отворено и Патријарха и Амфилохија? Знате за то? Хоћете да Вам покажем карикатуре? Мислите да је то долично? Новине које представљају Митрополита са ђавољим репом, Боже ме прости, а Патријарха како љуби руку председнику? Јел смета то вама? Мени смета! Много ми смета! Тако да нека писања могу да схватим и као реакцију на то, а које је писао и Ђуровић. То су опасне ствари! Дајемо непријатељима Цркве повода да нас омаловажавају, а сами смо то допустили. Немамо права на то и не смемо то! Њима нико није СМЕО да одговори, да им скрене пажњу, еј бре, људи, аман! Којег то ви патријарха имате кад овај није ваш и који то Синод имате кад вам овај не ваља?
  Администрација није била способна да се избори са многим стварима. Ово више нема везе ни са било ким лично. Никога нећу да кривим и да упирем прстом. Као стални члан Мисионарског одељења враћам се на сајт и хоћу да средим стање. И ја имам пријатеље свуда по нашој Светој Цркви.
  Људи, морамо против зла раскола, против ове ђавоиманих напада на Свету Цркву да се заједно и много мудрије боримо! Испред свега молитвом! Што више ових молитвених скупова, свуда, у сваком граду у Србији, свакој Епархији. Нико не сме да остане по страни!
  Ако је неко и имао било каквих помисли да може другачије, да може да заобиђе народ који воли своју СПЦ, да сада зна да неће то моћи.
   
 14. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Milan Nikolic у Raskol se zahuktava   
  Ви сте оче свашта прошли са свима нама. Верујем да сте подоста упознали судбину свих људи и куда иде наша Планета. Хтео бих објаснити нешто поводом чињенице да око богословских тема не може бити сагласности по неком рационалном и видљивом искуству, а да кроз све што је сада актуелно, да се дошло до једне од највећих пометњи за Цркву. Теолози заправо немају појма где се налазе. Причају о Богу, а наше постојање сврставају у системе ,,како се некоме ћефне''. Увек је насиље потицало од папизма, из жеље за влашћу и силом. Доста је Црква срамоте попила од таквих. Само једно заборављају сви богоборци, да Бог има двосекли мач. Управо ће њиховим оружјем Бог да их уништи.
  Почетак 2019. је званично, ако добро пратим, почетак страшног раскола у Православљу. Овога пута, а за разлику од оног када су нас некада римонасилници свели на мањину, сада велика већина православних остаје на свом путу, а други који су у мањини, нажалост иду путем промашаја. Невероватно је до којих је размера дошла зло-употреба Зизјуласове теологије, колико само употреба а колико злог од те теологије. Наравно, несрећни у заблуди биће самоуверени, докле год им се то дозвољава у дискурсу унутар Цркве. Такви се обично откривају својим патетичним говором и описивањем најфинијих врлина, које заправо треба живети и тајити, а овде су у функцији преваре, па чак и ,,одабраних''.
  Међутим, сва је прилика да ће такви манипулатори имати слаб успех, тј. слаб одзив преварених, пре свега захваљујући самој промени живота и доласком информационо-технолошког доба, када су препричавање и филозофирање заиста у снажном опадању у црквено-теолошкој примени. Реч Цркве нико неће моћи оспорити и то захваљујући Истини и Логосу. Двосекли мач није празна прича. Ко се теологије лати да направи раскол, од теологије ће и погинути. Вартоломеј и фанароити већ имају хорду својих теолога, имају и међу нама (форумашима). Ипак се надам да ће многи преварени са гнушањем разобличити непринципијелну и злоупотребљену теологију.
  У случају наших проблема унутар СПЦ, постоје неке струје које се одлично сналазе зарад сопствених интереса, а главна карта им је опште незнање и дрскост да општа питања наводе на своју уску воденицу. Шта значи када је неко пре свега историчар? Значи да тај црпи из историје појам правде и права. Ту нема двосеклог мача, потребног да би се православље одбранило од унутрашњег непријатеља. Колико год да је неко чинио чак и чуда, уколико не препозна време (тачније, могућности Цркве), а искористи га на терет Цркви, тај свакако неће избећи одговорност. А да не причам о политичким излетима и странпутицама.
 15. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на Иван Ц. у Raskol se zahuktava   
  Овај млађани усташоид је угостио скоро и оног лажног монаха "Серафима"- Бојана, који је такође млатарао како треба да има нова "црква" у Хрватској, и то у исто време када несоји из Србије нападају митрополита Порфирија. Наравно, ништа није случајно. Исти им је газда.
  Јасно вам је који је то сој људи.
  Сви они дувају у исту тикву. А проклети Дедеић није више актуелан ни у Црној Гори. Он је свакоме небитан, па и својим најближим сарадницима. Обичан кловн.
   
 16. Свиђа ми се
  Kokolo је реаговао/ла на بسم الله الرحمن الرحيم у Raskol se zahuktava   
  Какав принц, таква секта.  
×
×
 • Креирај ново...