Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

Никодим

Члан
 • Број садржаја

  13
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Никодим

 • Ранг
  Тек дошaо/ла

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @logdanov Чини ми се да си погрешно схватио мој пост. Ја сам последњи који би претио икоме, понајмање Артемијем. Али живим у САД и гледам и слушам шта се дешава око мене. Имао сам прилику и да вирнем у један проглас који кружи по црквама и приватним кућама широм САД у којем чланови "Слободне СПЦ" позивају на повратак на стање које је било пре измирења по патријархом Павлом. Постоји неколико парохија, како сам разумео, које никада нису прихватиле измирење и оне би да чине окосницу "Слободне Цркве" која сада добија поново на снази овим што се дешава. У том прогласу, или шта је већ, наводе се разна злодела Иринеја и Лонгина (не сећам се да је поменут Максим), људи који су им "наметнути из Београда" и траже да се под хитно они смене, или ће се народ одвојити од "Београда, који им је наметнуо ове". Позивају се парохијани из многих парохија да им се придруже, а имамо и другу генерацију Срба, чији су очеви некада били активни у "Слободној". Међутим, како не може бити Цркве без Епископа, схватам да они сада траже ко би повео ту заједницу. Све чешће се помиње Артемије, јер многи у УСА верују да је он рашчињен "на правди Бога". Е сад, ти повежи два и два, па види шта може да е изроди из овог чекања.
 2. Ако је тачно оно што се говори широм САД, онда ће Артемије да добије један читав Континент приде уз своју епархију у егзилу! Само, овоме неће бити криви пучисти, већ Синод и Сабор. Па ви чекајте и даље...
 3. Оно чега се сви ми овде у САД плашимо јесте да ће на крају бити: "Појео вук магарца!" Никакво решење неће довести до повратка на нормално уколико их све не скину: не једнога, не двојицу, него све тројицу. А знајући како стоје ствари у СПЦ одавно, Иринеј Добријевић (главни конспиратор свега) ће се опет извући, притајити који месец, јер он већ има спремну нову комбинацију којима ће Србима од пролећа да замаже очи, док друга рука ради иза леђа. Међутим, оно о чему нико од њих (ни у Београду, ни њих тројица) не размишља, јесте "Слободна СПЦ" која у САД никада није нестала. Она и званично још увек постоји, са све корпорацијским документима. Њено васкрсење је већ у току, без обзира на исход овог пуча. Било би паметно да се и једни и други замисле над овом чињеницом!
 4. И: "хвала ти Боже што нисам као ови овде на форуму који измишљају раскол тамо где га нема и нападају јадну тројицу Владика, који добро желе нашој Светосавској Цркви"!
 5. Слажем се да је то одлично и једно од најважнијих питања! Но, сада се појављују документа СА СИнода од 2018, која су њих тројица, под ко зна којим условима, ишчупала од Синода, па се сада позивају на њих. Но, оно што је још чудније, јесте чињеница да су се на самом "разбојничком" Сабору, а и месецима након тога, понашали осионо и тврдили да је све то урађено у сагласности са Сабором и Синодом, али никада, понављам НИКАДА нису показали ни један једини документ и оправдали свој пуч. БзВ долази до некакавог документа који се данас појављује и то је једино за шта се ова тројица хватају, али опет не јавно, већ иза кулиса. Поставља се питање: ЗАШТО!? Зашто нико од њих тројице никада није показао ни један документ/одлуку на који се позива? Зашто се наручује пашквила од вајног професора канонског права којим нас он убеђује да је све то Сабор и Синод унапред одобрио, чак наводи и меке временске одреднице, али опет без броја, датума или копије било чега? (и тај и даље предаје студентима канонско право!) Једини закључак је да тога или није ни било или су нешто смутили Сабору и Синоду, на основу чега су их сада ухватили у лажима и експресно повукли било какво одобрење, ако га је икада и било. Ја други разлог овоме не видим. А волео бих да га видим!
 6. @Аристарх Ово је све апсолутно тачно. Но, то је историјски преглед зачетака СПЦ у САД. И даље остаје питање: како је СПЦ у САД и када, под којим условима, називом и околностима уписана у регистар, тј. регистрована као правни субјекат? Сложићемо се да сама јуриздикција, мисија и жеља јесу једно, а правни субјект нешто друго. Колико ја знам, СПЦ је (пре ове "пререгистрације") била уписана као НГО (не-владина организација), а сада се говори о инкорпорацији, што је нешто сасвим друго. Дакле, има ли неко конкретну слику о правном положају и конкретним разликама између претходне и нове регистрације СПЦ у САД, осим онога што нам је дао Г. С. Каргановић?
 7. @Аристарх Јеси ли ти сиуран у то што пишеш? Мислим, да ли стварно знаш када и како је СПЦ "укњижена" у САД? Ово за Николаја није прича о правном субјекту, већ о почетку организоване мисије. Ми овде говоримо о правном субјекту и пререгистрацији нечега у нешто друго. Погледај још једном документ из Илиноиа.
 8. Право у мету! Преварили Синод, преварили Сабор, преварили Србе у САД, а сада покушавају да нарученим спиновањем свима замажу очи и легализују ту срамоту. Сада, када су раскринкани, којекаве Душице, полуписмени "професори" канонског права и ини су ступили на сцену да нас нарученим текстовима убеде како је истина у ствари полуистина, лаж, петицијашење и ко зна шта већ. Па, у светлу тих и таквих долази и "посланица" Иринеја Добријевића о форумашењу, како тобож "неки тамо" лажу, а он нама отвара очи. О, судбино, ако ми то не отвори очи, остаћу довека слеп поред очију...
 9. А што се онда петљаш тамо где ти није место и о чему немаш појма, како и сама признајеш? И да, баш тим својим непрестаним затрпавањем ове теме којекаквим глупостима, а нарочито омаловажавањем једног Епископа, ти се и те како радујеш злу и доприносиш ономе што нама овде у САД виси изнад главе.
 10. Господин Стефан Каргановић је све лепо објаснио, као правник и као неко ко живи у САД и као неко на чијој кожи се све ово пржи и кува. Он говори у име стотина хиљада Православних Срба који су, сада је то и коначно јасно, апсолутно искључени из процеса одлучивања о својој судбини, а за оне који не знају, управо тај "Устав" и јесте другачији и засебан, зато што тим истим Србима САД даје за право да о својој судбини одлучују. Дакле, ако још некоме сада није јасно о чему се ради, након овог текста, онда је тај или лично Иринеј Добријевић или Максим Васиљевић или неко из њиховог најближег круга. За оне који можда не знају, овде у САД је 60-тих настао раскол и појавила се Слободна Српска Православна Црква због много мањих и безазленијих ствари од ове која се управо дешава, али је суштина остала иста: неко би да заводи Србе за Голеш, а тамо их не чека Свети Сава, већ неко ко ни у Бога не верује! No-pa-saran! Веома је симптоматично да поједини, попут Г-ђе/ице на истој страници виде један текст и један документ, а не виде друге текстове и конкретније документе, да се гаде БЗВ, али се не гаде документа који им одговара (бај-д-веј, предложио бих им да боље и детаљније погледају тај исти документ и да га упореде са оним о регистрацији у држави Илинои, па нам јаве све разлике које су открили)! А претходних дана су замлаћивали све нас којекаквим глупостима, не бисмо ли сви заједно одустали од ове теме, као "досадне". Е, па господо и госпође, није нам досадило, него ћемо још конкретније да гледамо наставак ове сапунице!
 11. Изгледа ми да ћу морати да отворим нову тему о догађањима у СПЦ на америчком континенту, да бих чуо шта наша Црква чини по питању тзв. "Устава" и отвореног отимања великог дела Дијаспоре од СПЦ и поклањања Фанару. Ја разумем да се вама многима баш сврби за оно што се дешава тако далеко од вас, далеко од неке Херцеговине или београдског пашалука и да вам је некакав "крст" којег носи намучена попадија или плата "вероучитељице", супруге/швалерке/рођаке неког професора/попа/вероучитеља најважнија ствар на свету, одмах после марке аутомобила. Али, такво стање је већ одавно виђено по питању рата у Босни, рата у Крајини (које више нема и сви срећни што су је се ратосиљали!), Косова, "Санџака", итд, а оно се обруч све више стеже око Дорћола, само што жаба не жели да види и помисли на ту врућу воду, док се не скува. Радије ће гласно слушати турбофолк песмице и викати: ла-ла-ла-ла, да је се, не дај Боже, дотакне нешто од онога што се дешава око њих. Или, одавно је већ виђено, да другосрбијанска унучад више не требају ни сендвич, ни сокић, већ су генетски истренирана да за Џ бацају бомбе на Цркву и Српство, као деда-Буха, сањајући недосањани сан својих изумитеља да једном на телевизији покажу "поледњег попа". Зато бесомучно тролују сваку тему на којој назиру расправу оних који би да очисте своје редове и почну од онога што би, као бар чистије, остало. Имате ли ви икакву идеју колико Срба живи у САД и колики то део СПЦ коју откидају? Или бар загађују? Или и даље бесомучно себи у глави вртите погану мантру: "баш ме брига за њих, да су какви Срби, не би отишли одавде." А мечка иде и све је ближе Дорћолу и Херцеговини! Имате ли икакву идеју да је ово пробни балон за Немачку, Аустрију и остатак Дијаспоре? Босне, Црне Горе? Хоћете ли рећи, када остане само Београд и Крушевац у СПЦ: "Жао ми је, нисам знао/ла!" Е, мучени Срби...
 12. Људи, чини ми се да сте се гадно одмакли од теме. Ја сам се данас пријавио да бих чуо шта се спртема у САД по питању Устава, а начитах се свега и свачега, понајмање онога што је постављач теме започео. Чак одосмо и на онај свет да се женимо и удајемо... Него, има ли каквих новости, обзиром да је било најављено да ће ових дана заседати владике у САД по питању писма Синода и упута да се што пре одбаци нови Устав и сазове нови Сабор? Једнио што по пом питању нађох је да Владика Иринеј наређује да се у свим црквама његове епархије у недељу прочитај онај његов проглас спроћу форумашења. Ако сам добро разумео, седницом на ПБФ је стављена тачка на причу о Максимовом предавању на истом?
 13. АРХИПАСТИРСКА ПОРУКА УЗ БОЖИЋНИ ПОСТ | Serbian Orthodox Diocese of Eastern America EASTERNDIOCESE.ORG Serbian Orthodox Diocese of Eastern America of the Serbian Orthodox Church located in New Rochelle, NY Да ли се ово односи на овај форум и ову тему?

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...