Jump to content

ekdikos_apomahis

Члан
 • Број садржаја

  186
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Pratum Banis
 • Интересовање :
  Свашта понешто

Скорашњи посетиоци профила

457 посетилаца

ekdikos_apomahis's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

310

Форумска репутација

 1. Па нема ту никакве забуне. Они (апостоли) нису знали слијепца од прије, они питају да ли је болест посљедица његовог гријеха или посљедица родитељских гријеха (или родитељи његови, те се роди слијеп... то је цјелина, а не ко сагријеши, те се роди слијеп)... Иначе Нови Завјет, је пун тих блискоисточних фраза са честим понављањима, допунама итд...
 2. Eто, кад читам ове редове, не знам да ли је ово здравствени билтен Руске Православне Цркве или тема о полициском часу за Васкрс у Србији? Озбиљно питам шта је... Сви смо већ знали да ће заразе бити, да ће бити и умрлих. То се увијек дешавало око зараза. У прошлости епидемије су биле страшне. У неку руку, када се упореди епидемија Короне са некима од прије 50-60 година, човјек не може да се не зачуди зашто сада влада оволика медијска хистерија, а онда је није било. Иако је било далеко горе. Наравно, можемо сада до миле воље расправљати о налазима, о томе како се зараза преноси углавном дисајним путевима... (тј. и ако пољубите икону, не би требало да се тако заразите....) Да су руси требали затворити богословске школе, као што смо ми урадили... али све је то небитно. Шта је поента са набрајњем који се свесвештеник или епископ заразио? Да ли су могли да буду опрезнији, јесу. Али ево још једног податка из Москве, отац Николај Балашов се заразио. Он је иначе замјеник митрополита Илариона, послушао је свог епископа и свог претпостављеног, затворио је Цркву, није било служби за народ, Црква је десзинфикована са прскањем раствором од 76% алкохола.. и опет отац Николај и маћушка Наталија су се заразили... Иначе, брз опоравак и владици и оцу Николају и другим руским клирицима. Треба се придржавати санитарних мјера, наравно према степену ширења... треба слушати експерте, али треба бити обазрив... често мијењају исказе, неки превазилазе свој посао (госпођа Тепавчевић говори о казнама и одговорностима, а молићу вас лијепо она није ни шеф Батута, а камоли министар Полиције...). Треба бити опрезан, али опет, влада Србије нема право да уводи забрану кретања на Васкрс, нити да присиљава Додика да то учини у РС. Што се мене тиче тема је затворена. На здравље вам и спасење причешће и молитве.
 3. Ево, обећах да ћу погледати грчки текст, свети Никодим прича о литургијској кашичици (λαβίδα), додуше у грчком то може бити све од маказа до хватаљке за шећер, али у литургијском контексту мисли се баш на кашичицу.
 4. Добро, немој сад да се ми у Цркви дијелимо на неке таборе. Ја само велим да сва свједочанства треба пажљиво испитати, са узимањем свих чињеница у обзир.
 5. Јесу, али то је, мање више, исто оно што је Митрополит Иларион радио. Као што рекох нешто ми тај српски превод не штима... да не буде забуне, не приписујем га теби, ти си га само нашао на интернету. Руски превод је из њиховог издања Пидалиона, исти превод су користили и Курајев и о они који су га полемисали, тако да ми дјелује поуздано... али ето погледаћу на грчком ако нађем. Него, ствар је овдје прво код самог контекста, јер се заправо говори о мијешању причешћа са грожђицама или комином, и како се ни у случају заразе не смије мијешати причешће са тиме. Друга ствар је што заправо нема измјене самог начина причешћа, само додатне мјере предострожности. На крају, бабонска куга (чума), је бактеријска болест, а не вирусна. Ми немамо никакве потврде да се корона може пренијети причешћем...
 6. Каква пинцета или спаљивање? Не знам одакле је превод који цитираш, али поређења ради ево руског превода: Следовательно, и иереям, и архиереям во время чумы следует употреблять для причащения больных такой способ, какой не противоречит этому правилу. Они должны класть Святой Хлеб не в изюмину, а в какой-нибудь священный сосуд, из которого находящиеся при смерти или больные могут принимать его посредством лжицы. Сосуд и лжицу (кашичица, sic а не пинцета) следует затем погружать в уксус, а уксус выливать в алтарный колодец. Или же они могут причащать каким угодно другим, более надежным и каноническим способом. Дакле, није баш јасно да ли он говори о толиким санитарним мјерама. Погледаћу да ли су доступни коментари на старогрчком, па да упоредим.
 7. Можда имамо, али то што Курајев наводи од Светог Никодима, баш и није нека потврда. Наиме, није уопште јасно о чему свети Никодим говори, јер коментарише 28. канон Петошестог сабора. Наиме канон гласи: Канон 28 Пошто смо дознали, да се у појединим црквама приноси у олтару, по некоме утврђеноме обичају, грожђе, а свештенослужитељи, пошто исто помешају са бескрвном жртвом приношења, једно и друго заједно раздају народу, - налазимо и то наредити, да никакав свештеник тога у напред не чини, него нека раздаје народу на оживотворење и на опроштај грехова чисти принос; а грожђе, примајући као првине, и благосиљајући га посебно, нека га раздају онима, који га траже у знак благодарења Даваоцу плодова, кроз које тела наша, по Божијој наредби расту и хране се. А који клирик поступи противу ове установе, нека се свргне. Дакле, Свети Никодим говори о томе да се Хљеб не ставља у виноград (ваљда мисли на комину).
 8. ekdikos_apomahis

  Linux

  Ове команде ти неће надоградити систем. Заправо, може се надоградити и овако, али претходно треба замијенти eoan са focal у свакој линији у /etc/apt/sources.list или etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list (Не знам већ гдје Убунту држи). Овако се врши надоградња у Дебијану, а тако је било и у првим верзијама Убунтуа. Систем се надограђује са sudo do-release-upgrade -d Оне три команде, без измјене извора ће ажурирати пакете, али у оквиру истог издања.
 9. Такозвани Плави екран смрти БСОД (Black Screen of Death) је појава (тешки унфал), који постоји код сваког Виндоуза (још од тројке), но то је мање битно. У основи, сваки виндоуз је ужасно несигуран по дизајну. Подразумијевано, кориснички налог и администраторски налог су исти (ово је код униксоликих система, Линукса, Мека, БСД-ова, раздвојено од почетка, на крају крајева изводиво је и код Прозора али захтијева доста времена и знања)... Углавном, поента је била да је човјек стекао новац продајући систем који долази са доста сигурносних мана. Покушајмо то упоредити са аутомобилима... Замисли ауто које се продаје без сигурнсоних јастучића и појасева, тј. можеш их сам уградити... ДОС је исто њихов производ.
 10. Он је направио оперативни систем који сетако, сам од себе током безбједносног ажурирања уништи у плавом екрану, кога може да сруши и пробије сваки беспослени и асоцијални малољетник. Сљедећи подухват је био да купи Нокију и да је од апсолутног лидера на тржишту паметних телефона доведе до пропале фирме... а сад би да нам прода вакцину... (Вакцинисао сам се као беба, пред школу, у 3. и 7. разреду, вакцинисао сам и дјецу)... ал Виндоуза се не дотичем...
 11. Није због кашичице, свакако, али увијек је било неких кашичица, Марко Аурелије и Јулијан Отпадник су оптуживали хришћане, између осталих ствари и за ширење заразе. Наравно, када је Антонинска куга наишла, хришћани су били једини да помогну. Него остах ти дужан око причешћа. Наравно да ти ниси рекао да су Кон и дружина рекли да се не може у Цркву због причешћа. Ево, да кажем нешто позитивно за Кона, његова једнина изјава о томе је била одмјерена и дискретна. Више сам користио твој коментар као потку да реплицирам трабантима из еспреса. Као што рекох, ја сам теолог нисам медицинар, али као и сваки грађанин читам, некад мање некад више о вирусима. Мени опет није јасно како ми то инхалирамо причешће... па све и да свештеник спусти кашичицу на језик, а ја мислим да огромна већина и прије није спуштала.
 12. Дуго сам размишљао да одговорим на ово, јер је расправа по мом мишљењу несувисла, али ајде. Као прво, Црква јесте скандал (саблазан) за овај свијет. Св. Апостол Павле то каже. Црква је саблазан, не само за незнабошце него и за оне из Старог завјета који нису могли схватити да је она испуњење. Дакле, само по себи ми не треба да се осврћемо пуно на ово. Тим прије што пискарање неког полуписменог новинара еспреса, није баш исто као опомена епидемиолога. Оно што се често заборавља да Цркву нису прогонили само поремећени садисти попут Нерона и Стаљина, него и јако просвијетљени, цивилизовани људи попут Марка Аурелија, или реформатори као Диоклецијан и Валеријан, одговорни и поштени владари... Дакле, ми треба да увијек будемо спремни на то да ће нам нешто приговорити. Између секуларног свијета и Цркве увијек ће бити несугласица и нема потребе да се Црква прилагођава таквом свијету, а нарочито не да се усваја дух таквог свијета. Ми живимо у том свијету, сами смо му подложни, али Црква, као тијело Христово не може ићи на компромис. (Ово наводим више као генерални став, апропо приче о бепсотребном саблажњавању). Међутим, оно што ме фасцинира је оволика прича о Причешћу, када уопште не постоје релевантни докази да се корона вирус преноси конзумацијом. Исто тако, људи из кризног штаба, такви какви су, а ето, свима су нам познате њихове мане, а мало шта се чуло о врлинама и професионализму... нису истраживачи, него мање више партијски кадрови... тако да постоји рационално оправдање за сумњу у њихову стручност... али... Када су они то рекли да је полицијски час уведен због опасности од причешћа? Причешћивање се одвијало у седмичне дане без коментара струке из кризног штаба. На крају крајева, ја искрено сумњам да су они имали икаквог удјела у одлучивању сем да буду пљувобран за политичаре. Ето, у једној епархији промијенише начин причешћа, па им то није помогло... А искрено, није ни одмогло. На крају, умјесто закључка, наравно да начин причешћа није догматско учење... и да је подложан измјенама. Али подложан измјенама због потреба Цркве, а не због страха новинара Н1 и еспреса.
 13. Ма јок, ја сам теолог, поменуо је теолошку струку... Ту имам диплому и мастер... А од медицине знам латински...
×
×
 • Креирај ново...