Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Kritična masa

Члан
 • Број садржаја

  26
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Kritična masa

 1. Срећа па "премијерка" од сутра забрањује окупљања више од 5 људи, иначе, како је било кренуло ми би корону ширили астрономски убрзано и премашили би талијане.... Из свега ми није јасно следеће: "Како то да од Христа очекујемо чудо да се противно ставу медицине зараза звана корона не преноси кашичицом и вином и водом"... "а да сами при томе не видимо чудо које нам шаље Христос у званичним саопштењима струке (медицине) и покушамо да заштитимо заједницу=Тело Христово"? Теологија магије данас је као атомска бомба у погрешним рукама.
 2. Ја не пљујем по пола Са Сабора, већ критикујем оног који говори као кочијаш о истом том Сабору. Да би иступао и наступао нападима на епископе српске цркве попут Ђуровића, није довољно да кажеш име и презиме, него мораш да стојиш иза тога, а не да јурисдикцију кријеш као змија ноге. Уосталом, ако мисли да је управу за све што је написао и да за написано не треба да сноси последице, чему онда прелетање из једне епархије у другу...и то у другој помесној цркви.
 3. Одлука Са Сабора је... Синод даље спроводи исту одлуку. Нисам ја онај који спинује и изврће но ви.
 4. Ђуровићу, у чије име наступаш и са чијим благословом иступаш??? Твоји извори су борба за веру, новинар.де... Спинујеш да сви фалисификују, само ти не фалисификујеш, ти знаш.... Није ти довољно одлука Са Синода донета на основу одлуке Са Сабора.... Него, пошто си презвитер, завистан си од благослова епископа у чије име и у име чије цркве иступаш на овакав начин. Буди херој, кажи јурисдикцију?
 5. Није Џомић, али "салио ти овај страву" па у сваком другом никнејму тражиш њега... А овај не ћера по форумима... Због тога што не ћера по форумима ти и кријеш своју јурисдикцију. Буди частан па кажи у име које цркве наступаш, јер овако наступаш само као естрадна звезда, изван сваког еклисиолошког контекста!
 6. Рекох ти, потражи сам. А твоје тврдње су видим засноване на основу правих извора.
 7. Ниси укапирао. Твој цитат сам узео као увертиру за Ђуревићев коментар да Са Сабор није дао титулу архиепископа митрополиту Амфилохију... У том контексту сам цитирао твоје речи, да се добије једна целина.
 8. Број акта имаш. Потражи га сам у архиви. Ионако си доктор, бави се мало истраживачким радом, а не само млаћењем празне сламе по форумима. Титуларно или не, из акта видиш да је архиепископ, а ти си му исту титулу оспоравао, прецизније, говорио си да је самопроглашен и да исту није добио од Са Сабора. Подсетићу те, "у страху су велике очи"... даље знаш сам... Не лажем... А овим актом сам показао још једном да ти своје тврдње засниваш само и искључиво само на својим тврдњама и произвољно из личног осећаја и анимозитета према пола Са Сабора. Сутра, када те буде "поткачио" неко са оне "стране" којој се својим пискарањима увлачиш, писаћеш горе и грђе о њима него за ове за које сада пишеш! Веруј ми на реч, то друга страна добро зна...
 9. На основу чега тврдиш да митрополиту нису архијереји Са Сабора дали титулу? Стручњак опште праксе, бака бацила пасуљ?! ОДЛУКА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА АСбр.95/зап.208 СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ Број 1052/зап.738 20. јун 2006. у Београду Свети архијерејски сабор, у седници својој од 26/13. маја 2006.године – под АС бр. 95/зап. 208 донео је следећу одлуку: “У име Свете, Јединосушне и Нераздељиве Тројице, сагласно саборном устројству Једне, Свете, Саборне и Апостопске Цркве Христове од апостолских времена до дана данашњега, сходно 34. Апостолском правилу, а с циљем да се не повреди и не изгуби “Слобода коју нам је дао својом крвљу Господ наш Исус Христос, Ослободилац свију људи,” и да се у живот Цркве не би “подвукла гордост светске власти” (8. канон Трећег Васељенског Сабора); У духу очувања јединства Цркве и вековног поретка древне (1920. године васпостављене) Пећке Патријаршије, признатог и потврђеног стеченим правима и обичајима као и сагласношћу свеукупне Православне Цркве васељенске (ср. Томос Цариградске Патријаршије, бр. 1148 од 19. фебруара 1922. године); Поштујући углед Митрополије црногорске и њену историјску улогу у животу Црне Горе, која је поново стекла своју државност, као и шире; Ради што успешнијег остваривања спасоносне мисије Цркве, овај Свети Архијерејски Сабор одлучује: Православну цркву у Црној Гори сачињавају Епархије Српске Православне Цркве: Црногорско-приморска, Будимљанско-никшићка, као и делови епархија Милешевске и Захумско-херцеговачке. Епископи наведених епархија сачињавају Епископски Савет Православне Цркве у Црној Гори, који ће се, под председништвом Архиепископа Цетињског (како гласи његова стара титула) и Митрополита Црногорско-приморског, по потреби састајати ради саветовања и доношења одлука из његове надлежности. Једна од основних дужности Епископског Савета Православне Цркве у Црној Гори јесте да у сарадњи са државом Црном Гором и њеним надлежним органима покрене и да помаже израду и доношење Закона о положају Православне Цркве и различитих верских заједница у Црној Гори; да предузме све потребне мере у циљу заштите свеукупне духовне и материјалне, покретне и непокретне имовине Православне Цркве у Црној Гори, као и на доношењу Закона о реституцији национализоване и одузете црквене имовине после Другог светског рата. О своме раду Епископски Савет Православне Цркве у Црној Гори је дужан, сходно утемељеном канонском поретку да извештава Архијерејски Сабор."
 10. Чиста параноја. Али добро је и то. У страху су велике очи... Али доћи ће све на своје.
 11. Нису двоструки аршини. Зоран не пљује по епископима само из перспективе личног искуства, већ у свему у чему он види грешшку исто изврће руглу.
 12. Нисам прочитао поређење са Хитлером, али можда је то за њу био Аушвиц. Са друге стране, Ђуровић је имао искуство са пола Са Сабора, а његов речник је уличарски. За разлику од попадије он је као неки доктор, још презвитер, што она није...
 13. Чему се ви радујете, чему ли надате? Качавендини снимци још увек циркулишу интернетом на срамоту цркве, а ви говорите о Максимовом рашчињењу? Уосталом, ко сте ви да му судите и о томе опет да поновимо спинујете!
 14. Њена прича је њено искуство... За разлику од именованог господина она не говори ни о једном другом епсикопу... Само о оном са којим је имала лични однос из којег се створило њено (њихово) искуство њега... Поред тога, нигде у њеној причи не може да се сретне ниподаштавање самог епископског чина, што се за Ђуровићев говор не може рећи.
 15. Не верујте информативној служби СПЦ, Ђуровић зна да то није могло нити смело да се додели... Аууу, па ти си параноик, када неколико никова оптужујеш да су правници, и то они са проблематичном дипломом. У страху су велике очи...
 16. Доктор Ђуровић, специјалиста за све и свашта, у свом маниру користи терминологију у складу са својим академским звањем... Човјек који мисли да је владикама отворио очи. Нисам ли лепо рекао да је сам себе убедио да је веома важан фактор у решавању кризе унутар СПЦ....
 17. 1. Читам све оно што је у вези са Српском Православном Црквом и њеним животом. У вези са тужбама, ја не претим, питам се само како може да се пише спинује и блати углед било ког архијереја а да при томе није сам доступан да своју реч оправда... Шта више, проблеми које он износи су ствари које се решавају на Са Синоду и Са Сабору и не зависе од "јавне речи" која се износи у јавности. Са тим у вези мислим да такво писање нема за потребу да се износи на форумима и трговима већ, ако и сам има неке проблеме треба да их изнесе Са Синоду или Са Сабору. Овако кроз писање уноси немир, а све због своје острашћености.. 2. О епископу Иринеју бачком имам позитивно мишљење, као и о свим архијерејима наше Цркве. На све то могу да кажем да владика Иринеј спада у први ред и ешалон наших епископа. Један је од најобразованијих и најелоквентнијих епископа. Далеко сам од мишљења да се он бави прогоном било кога, као и да у том прогону користи Зорана Ђуровића или било кога. Владика Иринеј је заиста довољан да стоји иза сваке своје написане речи и не сматрам да му је потребан и неопходан било ко други да подржи њега или његову реч..(чак ни полемисање по поукама). Што се тичи питања Блица, по чему судите да је Жељка новинар неког епископа... На основу гласина. И ако јесте, један овакав форум није место за причање о томе. Адреса је СА Синод... 3. Под тачком три се не разумемо. Мени је обрисан пост, нико од админа ми није тражио име. Али ја мислим да је због природе Цркве неопходно да свако ко блати углед епископа а тиме и углед Цркве или одговара он лично или власнник то јест администратор форума. Дакле, другачије је када се гледамо у очи, ја сам крштен са тим и тим именом, а не крстим се анонимно. И онда пред својом савешћу и пред савешћу Цркве износим неке своје ставове, оптужбе и слично. Дакле ако је ово форум Српске Православне Цркве или се бави њеним животом или ће имати благослов за рад и имати одговорна лица која су спремна да се "погледају у очи" са Црквом или је све друго лов у мутном. Овај форум је био наставак дивне идеје сајта Верујем.орг и док је отац Иван на неки начин био кров овога форума и портала било је неког смисла. Сада улеће свако, као разбојник, и без било какве савести и одговорности пише и износи све и свашта. Ово се не односи само на оца Зорана, он своју муку има и зна шта пише именом и презименом, али се уноси као што кажете "дефетизам" у СПЦ и у овим тешким тренутцима само штети нашој СПЦ. 4. Ђуровић напада све што има везе са епископима Максимом, Григоријем, Амфилохијем, Атанасијем.... Поред њих он редовно прозива и поједине еминентне професоре... Не желим да копам по његовим текстовима, довољно је рећи "Лохи".. .То што направиш селфи са неким епископом не значи да сте другари. А и митрополит није злопамтило које гледа да прогна некога, већ прашта.... Спин фотографијама не представља много.
 18. Питам се само зашто ми је обрисан коментар на овај пост који је гласио отприлике овако: "незгодно јешто је и сајт администратор анонимус"? "Сагласан сам да иза сваке оптужбе треба да стоји неко потписан именом и презименом.. Али исто тако да име и презиме "недодирљивог" као и никнејм анонимуса не даје за право било коме да по форуму може да износи "оптужбе", "иснуинације" и друге спинове којима се поједини архијереји Српске Православне Цркве блате, и каква је улога "Поука.орг" и одговорност за изношење истих... " Питам се шта има злонамерно у овом коментару и шта није конструктивно и њему за вођење дијалога?
 19. Да се не плашиш тужбе ти би рекао која си епархија... Овако, прелазиш из једне у другу, очигледно са неким намерама. Начин на који ти уносиш немир у редове СПЦ чији клирик, ако је судећи по твојим изјавама ниси, или бар то ниси био у време када си се појавио, представља један нонсенс... Што се тиче доктората, у сваком случају исти служи чему је и намењен, бављењем научним радом. Ово што ти радиш далеко је и од науке и од црквености.
 20. Поуке су одавно изгубиле свој кредибилитет. Потребно је размотрити колико оне дају и чему дају допринос.
 21. Заобилажиш упиатно па спинујеш са докторатима. По чему је важан докторат (прави или лажни) да би себе представио као човека препуног информација о свему и свачему??? Ти се упорно афирмишеш као неко ко пресуђује епископима а да Сабор о томе није ни заседао. Представљаш се као неко ко зна шта мисли митрополит, а истог митрополита омаловажаваш терминологијом "Лохи", "одцепљује цркву" итд... Човече, мислиш ли да ћеш икада за такву реторику, и то са правом могу да кажем неакадемску, дати одговор...
 22. Стручњак опште праксе. Разумеш се у све.. Као баба у пасуљ... Није јасно само одакле ти потреба да ствараш слику о себи, вероватно себе и убедиш, како си ти аксиом истине..... Препун бува и информација са: "Са Сабора, седница Синода, седница на ПБФ, препун информацијама о стањима политике, председника... Да није тужно било би смешно.
 23. Ђуровићу, ти мислиш да си сву памет попио!? Нико није мислио, па ни они око Мила Ђукановића, да ће Венецијанска комисија да одобри национализацију црквене имовине! Закон није прошао венецијанску комисију најпре због података, доказа и аргумената правног тима митрополије! Наравно да си и ти знао ту и тамо да је немогуће да се тако нешто догоди у 21. веку па си онда спиновао шта ти одговара против митрополита Амфилохија. Буди једном искрен, острашћен си мржњом према "неправедницима" које лично сматраш одговорним за своје неуспехе и промашаје!
×
×
 • Креирај ново...