Jump to content

Тражитељ

Члан
 • Број садржаја

  886
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Тражитељ

 1. Ја бих то по оном вицу, где је неко Лалино "Та, ман'те их" схватио као "таман'те их", па их све потаманио...
 2. Ја то можда гледам мало другачије, јер сам и сам одатле и имам пар националних Војвођана и у својој широј фамилији. Зло је то, и то оног, проклетог типа. Горе од набеђених Србенди које на нашој страни праве штету у српско име.
 3. Изгледа да не важи за Црну Гору. И за блаженопочившег митрополита Амфилохија и за садашњег митрополита Јоаникија, непрестано се наглашава како су Црногорци, онима који СПЦ називају "црквом Србије". Као да би смак света био да је сплет околности био другачкији, па да је вл. Јоаникије нпр. постао нови српски патријарх, а патр. Порфирије отишао на Цетиње да буде митрополит црногорско приморски.
 4. П.С. @Dragi јеси прочитао ту моју поруку до краја? Чини ми се по твом одговору да си на основу прве реченице стекао утисак да браним озакоњење "војвођанске нације"...
 5. Па добро, моје приватно мишљење је и да је 1 + 1 = 2, па та тврдња није девалвирана тиме што ја мислим да је тачна.
 6. Управо тако. Наводе цитат из устију Ћосићевог лика у роману као изјаву самог Ћосића. Као да неко цитира Његоша, како је "чувена" Његошева изјава била да више вреди један дан (муслиманског) клањања него четири године осењивања знаком крста. И не дирам Ћосића, само не знам ко га је и када прогласио "оцем српске нације". То је претенциозна и нетачна титула.
 7. Ја се са овим слажем. Не само као човек и хуманиста, него као и хришћанин који по дефиницији тежи глобалном уједињавању човечанства. И апсолутно прихватам аргумент вештачког у нацијама, ако ће он бити повод уједињења и ублажавања националних разлика и подељености. Али никако као аргумент да због тога треба оснивати нове идеолошке групе да пале гуме и спречавају прилазе градовима. Пројекат војвођанске нације није фиктивни, он постоји још од предратног (2СР) програма КПЈ, а хрватске и црногорске службе су и те како заинтересоване по том питању и спремне да помогну, што и чине.
 8. @Dragi Војвођани, тренутно, као јасно дефинисана и политички профилисана несрпска и антисрпска група де факто постоје и њихова генерација је за Србе и српску нацију изгубљена. Као и прва генерација црногорских комуниста, који су прогласили да нису Срби. То су људи који по интернету воде рат против СПЦ, гнушају се Срба ван Војводине и главни штос им је да помињу тракторе и "тракторијаде" у поспрдном контексту, алудирајући на Олују, а склапају савезништва са свим екс-југословенским српским непријатељима и радују се сваком поразу и паду Србије. Оно што је питање јесте, да ли таквој групи треба дати статус нације. По мом мишљењу, то је политичко самоубиство, јер тиме што би им дозволили да прогласе нацију по имену АП Војводине, то је корак да учине оно што су урадили и Црногорци и Бошњаци, који су ретроактивно себи дали име по земљи на којој живе, па после узели да прогоне Србе јер су ту земљу прогласили за своју. Други разлог је зашто је то погубно јесте - неопходно је спречити да се све национално недефинисане индивидуе по Војводини, а којих има, утапају у ту нову нацију чији су очеви и творци непријатељи Србије. У време СФРЈ, такви су се по држављанству писали као "Југословени". А сад је страшан злочин такве третирати као Србе по држављанству (не и као Србе по етничком пореклу), јер је хегемонистички бити Србин. Глупости.
 9. Пази, нисам то налепио као етикету, па да побегнем. Откуд му (и чему) непријатељски форумашки наратив о Ћосићу, ево само од тога да кренемо? Какав је Ћосић "отац нације" и каква је то његова "чувена" изјава како је лаж мера српског патриотизма? На такву аргументацију позеленим и добијам алергијску реакцију, јер је то нешто што последњих 20 година чујем једино од интернетских Хрвата, Бошњака, косовских Албанаца и Монтенегрина кад остану без иједног другог аргумента, а пожеле да "спусте" неког српског саговорника. Агенда приче је "све су нације вештачке, дакле Војвођани". Каква је то глупост? Ти си Клауде интелектуално на веома завидном нивоу, апсолутно одбијам да прихватим да су за тебе Мађари, Срби и Војвођани на истом степену "вештачкости" и да због тога треба и морају равноправно да се третирају као објективно постојеће нације.
 10. Остаје поражавајући само тихи пристанак свих српских православаца да у Црној Гори епископи смеју да буду само црногорског рода, по могућству и рођени у Црној Гори, а пожељно је да то важи и за све свештенике и игумане. Мислим да тако нешто не постоји ни у једној другој српској регији. Епископ сремски је из Републике Српске (географска Босна), епископ банатски је Далматинац, епископ бачки је из колонистичког места у Бачкој, из породице која је из Сиња у Хрватској. Блаженопочивши митрополит Амфилохије је годинама био банатски епископ пре устоличења на Цетињу, на пример. И то је све у реду, никоме не пада због тога глава, али замислите ситуацију да владика у Никшићу буде Крушевљанин, митрополит црногорско-приморски неки Крагујевчанин, а ректор Цетињске богословије неки Врањанац.
 11. Лош текст и текст са тихом антисрпском агендом, нажалост. Брка контексте, проширен појам "вештачког" користи као синоним за нешто што је у ужем смислу квалитативно и суштински другачије, плус упорно Ћосића назива "оцем српске нације" и помиње онај његов "цитат" о лажи у Срба, а што користе искључиво антисрпски настројени Хрвати, Бошњаци, косовски Албанци и ови нови Монтенегрини. Штета што је у тој кухињи настао текст, понадао сам се да се ради о неком стварном критичком осврту на нације.
 12. Вештачко је и моје име и презиме, као нека одредница за мене а која не одражава моју суштину. Али ако ја себи наденем име Џон Вејн и устврдим да се никад нисам звао другачије, а своје претке ретроактивно прекрстим у Вејнове и у име тога водим имовинске спорове са својом браћом и сестрама, то је ипак други, непоштенији степен на који је нешто вештачко. И онај ко се нађе да буде судија и објашњава како је на једнак начин вештачко моје ново име и име мог брата који је задржао име које су му дали наши родитељи и презиме које је наследио од нашег оца, није праведан судија. У исти кош Србе и Бошњаке (још и Војвођане!), то је лудило мозга. Смисла би имало да се нпр. Србин и Хрват сложе да су им нације вештачке, па се уједине, а не да неки случајни Србин сконта како је српство артифицијелни појам, па себе прогласи за нешто што је јуче измислио и у име тога настави да уситњава и сукобљава људе.
 13. И ја исто тако и апсолутно сматрам културолошким богатством што српски језик има уређен и ћирилични и латинични правопис и не бих имао ништа против ни да неки други алфабети имају прилагођене варијанте српском језику. Само бих волео да овај тренутни однос употребе ћирилице и употребе латинице буде обрнут. Српска латиница неће пропасти па чак и да се законом забрани, док ћирилица под оваквим условима неповратно изумире, јер није живо писмо него симбол и демонстрација традиционализма.
 14. Осврнуо бих се само на оно "шта је ту толико епохално" - једноставно је невероватно да те ствари до сад није уредила ниједна власт од 1990. до данас. Дакле, 30 година откако више нема обавезе српско-хрватског братства и јединства, а од ћирилице у јавној и свакодневној употреби ништа. На пример, нема ничег епохалног ни у укидању АП Војводине, као нечега што ничему не служи осим подгрејавању неког будућег антисрпског сепаратизма бошњачког и црногорског типа, па је опет нико не укида. То није чинио чак ни лажљиви Шешељ, који је једини то бар имао у програму. Странка која то буде урадила, на пример, имаће мој глас.
 15. Одличан текст који гађа у суштину. Потово онај део где се истиче о каквом се спину и удици ради, јер се овим апсолутно не чини ништа за суштинску заштиту права жена. Мислим да ће од свега овога бити једно велико ништа. Као прво, не постоји та сила закона која може да људе да кажњава у случају да одступе од прописане употребе језика. Друго, и тај језик и нова правила би морали да уреде лингвисти, а они су их одбацили још Саопштењем Одбора за стандардизацију из 2018. којим су јасно нагласили да у српском језику, кад су у питању стручна звања, мушки род има генеричку употребу и не постоји једнакост граматичког мушког рода са биолошким мушким полом. Политичари и грађански активисти који покушавају да измене језик и измисле нове речи, имају као крајњи домен да се новцем и политичким лобирањем и застрашивањем ухлебе у медијима са страним капиталом и то је све. Али и ту већ видимо како брљају, па такви медији упорно користе реч "суткиња" за женског судију, а "суткиња" је женски облик речи "судац", а не "судија". Такође, српски језик је родно осетљив и у граматици и ту је строго бинаран ("урадио/урадила"). За тзв. "не-бинарне" особе које у енглеском за себе захтевају посебне родне заменице, у српском језику не постоји другачији род осим мушког и женског (и средњег).
 16. Јер, нешто се очигледно мути, обећава па не испуни, најављује па не одржи. Али ово није некакав састанак представника опозиције где не могу да се договоре шта уопште желе, па да после састанка свако издаје своје саопштење и блати оног другог. Ово је састанак председника владе једне државе и патријарха једне помесне православне цркве. Ако већ нису ни једни ни други сматрали за сходно да сазову конференцију за штампу, јер ово је ипак битна ствар, могли су бар да кажу да садржај састанка није за јавност, а не да крену да ратују саопштењима пре него што се дочекало и јутро наредног дана, а да се преко таблоидних медија и интернет портала људи информишу о овим стварима и спекулишу ко је издао, ко је изневерио, где има раскола и који владика је са којим у завади. Извињавам се ако је непримерено за јавни део форума, али ако неко од икаквог утицаја ово чита и има коме да пренесе, нека пренесе колико овакав начин решавања неспоразума, ма слободно се може рећи овакав начин поступања у сукобу, остварује контраефекат.
 17. Не знам, већ сам раније о томе говорио. Бирократска и непотписана саопштења ме подсећају на некадашња саопштења Партије у којима су се између редова осуђивали поједини другови. Такве ствари, можда грешим, али доживљавам не као политиканство, него политиканство прилично ниског нивоа (ниже од тога су једино таблоиди). А ја у цркви нисам баш најсрећнији ни кад видим политику, а камоли политиканство. Тако да ћу заиста изразити чуђење и скепсу, што би се рекло, а своје саопштење ћу пренети у целости.
 18. У дубоком саосећању за патње верног народа у Црној Гори, с нескривеним чуђењем реагујем на саопштења приказаног типа и исказујем сумњу у њихово сагласје са мудрим и одговорним понашањем какво краси, или би требало да краси, истинске архипастире, а могло би се рећи и добронамерност. У овим тешким тренуцима, када су нам вера, слога и истинско поверење од највишег значаја, могло би се рећи и пресудног, изражавам своје искрено жаљење због одсуства елементарног поверења у непостојање политиканства и у круговима и институцијама од којих се најмање такво (не)понашање очекује. г. Тражитељ
 19. Због људи као што је Лазар (Лазаре, брате, опрости што те помињем као негативан пример), и са наше и са њихове стране, таква расправа никад неће моћи да се поведе на јавном форуму. Не може се о озбиљним стварима расправљати на шарлатански начин. А за ово моје време које сам провео, нисам до сад срео хришћанског теолошког експерта који није шарлатан за ислам, нити исламског теолошког (како они кажу "правног") експерта који није шарлатан за хришћанство. Буквално, једино ако ти је срце блиско Богу, а што мање знаш од написане теорије (или слабо мариш за њу), једино тад угодни разговор хришћанина и муслимана може да се поведе. Не знам да ли знаш за др Закира Наика, има брдо његових предавања на интернету. Исламски Лазар - препун цитата Библије, Торе, Веда, енциклопедијско знање, доктор медицине, памћење детаља на нивоу саванта. Исто овако, али цитатима Библије, "доказује" како је хришћанство погрешно и исто овако трагично није у праву, и још трагичније то не схвата (опет опрости, Лазаре). И све то због тог проклетог ега и гордости, да ниједног тренутка не помислиш, како је могуће да баш ти будеш толики геније да за пар недеља (или месеци) читања неког материјала, постанеш већи експерт по том питању од људи који се тиме баве читав живот, и још паметнији од хиљада и хиљада људи кроз све ове векове који су то радили. То ме подсећа помало и на антиваксерску причу, где човек након неколико прочитаних чланака на ФБ умисли да више зна од свих доктора медицине. Мислим, теоретски јесте могуће, али је прилично мала вероватноћа да баш он буде толико генијалан, а сви они којима је то струка баш толики незналци.
 20. "Такозвани" навијачи, "такозвани" хрватски родољуби, као и чувена "такозвана" НДХ. Да не скрећем тему у нежељене воде, али Вулиновим изјавама по правилу недостаје само да буду потписане са "такозвани министар".
 21. Христос васкрсе! Данас након васкршњег доручка и ручка, схватио сам колико сам срећан и колико ми је све око мене лепо. До јуче, почео сам да упадам у депресивно стање. Све је почињало да ми буде тескобно, заморно, појачано ми се спавало, Боже прости - у неколико наврата ми се огадио живот који водим, иако никакав разлог за то тренутно, Богу хвала, немам. И све је то нестало након јаја и сира за доручак, те комада меса за ручак. Није промена времена, није ништа друго, обичан комад меса и јача храна су ми вратили задовољство и оно је кренуло да се прелива и на људе око мене. Пре тога, постио сам током целог поста, и то чак и не на води, него на уљу, што је апсолутно комплетна исхрана. Нисам био гладан меса, нисам осећао ништа по том питању, а опет - данас, сваким залогајем меса, као да сам у себе уносио срећу. Каква су ваша искуства са постом? Колико постите током целог периода поста и да ли се и код вас то одрази и на ментално стање? Извињавам се ако је ово питање глупо или ако делујем као неко ко не уме да заузда сопствени стомак, али заиста нисам од оних који пате за храном и "не могу" без нечега... али испада да сам ипак зависнији од хране него што сам тога био свестан.
 22. У Хрватској је група Хрвата, на свој начин, честитала Ускрс Србима у Борову. По извештавању Јавног сервиса, сазнајемо да су то учинили некакви - мушкарци. Срећом па нису белци. Или "хетеросексуални конзервативни белци". Од свих оних наслова "Србин у Италији убио тога и тога", "Србин у Шпанији опљачкао тога и тога", "Србин у Холандији силовао тога и тога", чак и кад се ради о Ромима, Бошњацима или Мађарима са српским држављанством, по писању нашег јавног сервиса, сазнајемо да су у овом случају то чинили - мушкарци. Стиче утисак да су Срби, жртве некаквог мушког насиља у Хрватској, а не националног прогона? https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/4356893/borovo-hrvatska-srbi-ubij-srbina.html Група Хрвата. И не знам зашто смо стално ми ти који их перемо, стално смо ми ти који наглашавамо да нису у питању Хрвати него некакви "криминалци", "нељуди", шта ли већ? Зашто стално ми инсистирамо како нису сви Хрвати исти, зашто не пустимо поштене Хрвате да то говоре? Да поштени Хрвати дођу сад у Борово и честитају Србима Ускрс и кликну "Опростите нам", као што се из Србије и Црне Горе посипамо пепелом за све и свашта? Да поштени Хрвати у знак протеста крену да постављају ћириличне табле, ако они који их чекићају нису Хрвати, него хрватски изроди? Да поштени Хрвати у гневу праведника оду и олупају табле "За Дом, спремни!". Не један, не два, него неколико десетина, неколико стотина. Борово је српско село од 5.000 људи, у Срему. У оном делу Срема за који су партизански картографи одлучили да треба да припадне СР Хрватској, а не САП Војводини.
 23. Како је и када из јавне употребе нестао домаћи стандардни термин "колективни имунитет", а заменио га буквални превод са енглеског, "имунитет крда"? Лењошћу/незнањем преводилаца, јер се наше дневно новинарство махом претворило у преношење онога шта познати пишу на твитеру и нестручно превођење текстова са енглеског? (скочити на 3:33, Шведски модел и "менталитет стада")
 24. Пази, у Другом светском рату је победила, и то захваљујући Србима, страна која је још за време рата говодила да Хрвати нису одговорни ни за шта, већ да су одговорни окупатори и домаћи издајници тј. изроди. Дакле, нису Хрвати никога преварили, ми смо ратовали и гинули за идеју да нису криви Хрвати него малобројни хрватски изроди (као што је било и српских изрода). И не само то, гинули смо да Хрватска добије Задар и тај комплетан део Јадрана од Италије, успут им освојили Истру и Барању, а политичком одлуком дали цео западни Срем са Вуковаром. И онда кад је таква Хрватска, чиста и опрана, решила да изађе из Југославије и 1991. понови 1941, ми се тад сетимо да су Дража и четници можда ипак били у праву кад су у свом ратном циљу унапред прогласили да ће Хрватска као таква бити територијално жестоко кажњена због велеиздаје у будућој Југославији. Али пошто то чинимо као партизански синови и унуци, нећемо баш да признамо да су четници били у праву, него ћемо савремене Хрвате да прогласимо за усташе, па ако прође прође... и није прошло. И није прошло јер смо у том процесу и себи мозак помутили па не видимо да је Хрватска као таква, по дефиницији, природни непријатељ Србији и Србима на својој територији, без обзира да ли је систем у њој фашистички, демократски, аустроугарски или какав год. Од природе тог система зависи на који начин ће се борити против Србије и Срба и прогонити их, да ли фашистичким методама или демократским.
 25. Веома неспретно су дозволили да се направи таква бизарна коинциденција, тим пре што Милошевић није био испоручен да би му се судило за упропаштавање земље, национални издају, политичка убиства и сл., већ за друге ствари за које, претпостављам, скоро сви овде мислимо да није крив. Још бизарније се поклопило да баш уочи тог Видовдана сам Ђинђић изговара обрнут Лазарев завет и говори како нам не треба никаква "небеска Србија", већ да хоћемо земаљску и на крају буде убијен а да није направио ни једну ни другу. Такве ствари не мислим да су лоше саме по себи, већ само непотребно штетне. Све се могло урадити и без тога. Ено, рече Чеда Јовановић пре неки дан да пар ноћи уочи изручења нису ни спавали и да су и сами тек накнадно сконтали да су га одвели на Видовдан... значи, једноставно бизарне подударности, али нешто што је око њега већ изградило култ мученика и праведника у једном делу нације, а то ће трајати - мени се чини чак и да расте.
×
×
 • Креирај ново...