Jump to content

Богољуб 1

Члан
 • Број садржаја

  131
 • На ЖРУ од

Најновије објаве posted by Богољуб 1

 1. "Чувати мир у породици - то је Божја заповест." преподобни Анатолиј Млађи

  :skidamkapu:

 2. "Онај треба да расте, а ја да се умањујем." Јован 3, 30

  :mahmah:

 3. "Буди пријатељ са свим људима - у мислима својим буди сам." Свети Исак Сирин

  :grouphug123:

  1. Show previous comments  1 more
  2. Богољуб 1

   Богољуб 1

   То сам разумео у смислу односа с Богом као простора посебне и јединствене интиме, који свако у односу с Богом има, без обзира на блискост с било којим другим човеком. (Или заједницом... породицом, на послу, форуму :) ... )

   А то се онда према Златноме правилу примењује и на однос према другоме, да уважавам његов личносни однос с Богом... Као мудре девице, биле су заједно, али је однос  сваке од њих с Господом и заручнички.

   А у контексту монашкога аскетскога живота то значење је појачано... па онда и чување тога односа с Богом. Тако сам разумео у  другом делу ове главе нешто о томе:
   https://svetosavlje.org/nesveti-a-sveti-i-druge-price/10/

  3. Богољуб 1

   Богољуб 1

   Мало ме већ забрињава, код читања и учитавања на форуму под повећалом неких речи изван контекста или у кривом контексту. 
   Дакле, само треба читати кроз суштину односа душе с Богом описану у целој тој глави из перспективе заручнице, без оштрих опозиција. Тај текст је мeтафора о чувању мира у властитом срцу  и неприхватање негативних мисли и да се међусобно чувамо у том смислу.
   :)

  4. Богољуб 1

   Богољуб 1

   Ово би значило оно што знамо из Две највеће заповести: Господа љубити свим срцем. A кроз ту љубав, ради ње и из љубави која од Њега и долази, из Њега извире, љубити брата свога (пријатеља, децу, мужа, братију у манастиру...) као себе, прихваћенога од Господа и свеснога својих слабости.

   И кроз оно "чојство и јунаштво", чувати мир свога срца, и срца брата свога. Може се и тако читати. Тако некако.

    

 4. Не ослањај се на своје моћи, и помоћ Божја биће свагда уз тебе." Ава Исаија:ok:

 5. "Живите по својој савести и просите помоћ од Царице Небеске, и све ће бити добро." Преподобни Исакије Оптински :sunce:

 6. "О томе се ради, да душу не изгубимо." Патријарх Павле :sunce:

  0509_music

 7. "Права врата су увек отворена, али људи се труде да отворе она која су сами насликали на зиду." Mонах Симеон са Свете Горе

  :citac:

 8. "Биће у потоња времена гора дома Господњега утврђена уврх гора и
  узвишена изнад хумова,
  и стјецаће се к њој сви народи."(Иса. 2, 2)

  :sunce:

  https://www.pravoslavnacrkva.ch/ci/prolog/19-08-Preobrazenje-Gospoda-Boga-i-Spasa-naseg-Isusa-Hrista.html#dz1

 9. "Држи ум свој у Аду и не очајавај!" Свети Силуан Атонски

  :laie_14:

 10. :sunce:

 11. "А шта вам кажем, свима кажем: стражите." (Мт 13, 37)

 12. "Не како ти хоћеш, него како Бог да." Преподобни Серафим Вирицки

  1. Богољуб 1

   Богољуб 1

   Амин, Боже дај! :D

 13. "Увек је непожељно улазити у расправу." Митрополит Филарет Дроздов

  1. Show previous comments  3 more
  2. Богољуб 1

   Богољуб 1

   Послушаћу га, па како год. :)

  3. Trifke

   Trifke

   To je tvoj problem ane moj! ;) 

  4. Марина Савковић

   Марина Савковић

   Триф-треф уђе у расправу, Богољуб остаде изван. Свако своје ставове потврди.
   :)

 14. "Онај кога не узнемирава нека страст не треба мислити да у њему те страсти нема: само није било прилике да се покаже." Свети Игњатије Брјанчањинов

 15. "Који је међу вама без греха нека најпре баци камен." (Јн 8, 7)

 16. "Мир вам остављам, мир свој дајем вам."
  (Јн 14, 27)

 17. Ударивши ногом о под, свети Старац је гласно рекао: "Нема потребе да очајавамо! Јер, Христос је све победио, подигао Адама, ослободио Еву и уништио смрт!"

  Свети Серафим Саровски (+ 1833) Духовна биографија

 18. "Није знање светлост, него је светлост знање."  Свети Симеон Нови Богослов

 19. „Једном ме је посетио инок из суседног манастира и ја сам га питао како је братија. Одговорио ми је: „Добро, вашим молитвама“. Потом сам га упитао за једног монаха, којег баш и није пратио добар глас, и гост ми рече: „Оче, он се нимало није променио!“ Чувши то, ја повиках: „Лоше!“ И само што сам то изустио, угледах Исуса Христа, распетог између двојице разбојника. И умало се нисам залетио на поклоњење Спаситељу, кад се Он одједном обрати Анђелима који бејаху ту и рече им: „Избаците га напоље, то је антихрист, јер је осудио брата својега пре Мог Суда“. И када су ме, по речима Господњим, избацили, на вратима остаде моја мантија, а ја се затим пренух. „Тешко мени – рекох ја тад брату из суседног манастира – проклет ми је данашњи дан!“ – „Због чега?“ – упита га овај. Тада му ја испричах виђење и схватих да мантија која ми остаде на оним вратима, означава да сам ја лишен покрова и помоћи Божије. И од тог тренутка ја сам седам година лутао по пустињама, ни хлеба не узимајући, ни скровишта не тражећи, ни с људима не општећи – све док нисам видео Господа својега, да ми враћа мантију“

  Преподобии Јован Саваитски

 20. Волим Србе и .

 21. Нека васкрсне Бог...

  1. Јелена М.

   Јелена М.

   ... и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.
   О! пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин.

 22. „Како можемо ми сачувати срце, кад капија срца нашег — језик — стоји отворена?" свети Сисоје

 23.  

 24. Христос — мир наш!

×
×
 • Create New...